Ministry of Ports, Shipping and Waterways
‘Ramayan Cruise Service’ will be launched soon on the river Saryu in Ayodhya, Uttar Pradesh
First-ever luxury Cruise service on the holy Saryu river
Project aims to give the mesmerizing experience of the divine journey to devotees visiting holy city Ayodhya
01 DEC 2020 3:51PM by PIB Delhi
‘Ramayan Cruise Tour’ on the Saryu river in Ayodhya will be launched soon. Shri Mansukh Mandaviya, Minister of Ports, Shipping and Waterways today chaired a review meeting for the implementation of cruise service.
It will be the first-ever luxury Cruise service on the Saryu river (Ghagra/National Waterways-40) in Ayodhya, Uttar Pradesh. It aims to give mesmerizing experience to devotees with one-of-its-kind spiritual journeys while cruising through the famous ghats of the holy river Saryu.
3D DESIGN (ARTISTIC IMPRESSION) OF PROPOSED CRUISE VESSEL
The cruise will be equipped with all luxury comfort and facilities along with all essential safety and security features at par with the global standard. The interiors of the cruise and the boarding point will be based on the theme of Ramcharitmanas. The fully air-conditioned 80-seater cruise will have large glass windows for experiencing the scenic beauty of Ghats. The cruise will be equipped with kitchen and pantry facilities for the comfort of the tourists. The cruise contains bio toilets and hybrid engines system for the ‘zero effect’ on environment.
Tourists will be taken on the ‘Ramcharitmanas Tour’, of 1-1.5 hour duration, featuring an exclusively made video film of 45-60 minutes duration, based on Ramcharitmanas by Goswami Tulsidas, covering the period from the birth of Lord Ram to his Rajyabhishek. The entire tour will cover the approximately 15-16 Km distance.There will be several activities and selfie points inspired by different episodes of Ramayan. The tour will be followed by Saryu Aarti, in which every member will be able to actively participate.
Ayodhya is the birthplace of Lord Ram, as mentioned in in the great Indian epic Ramayan. It is also the first of the seven most important pilgrimage sites (Mokshdayini Sapt Puris) for the Hindus. Approximately, 2 crore tourists visit Ayodhya every year as per the data of UP tourism, for the year 2019.After completion of the Ram Mandir, it is to be believed that the inflow of the tourists will be increased.
The ‘Ramayan Cruise Tour’ will not only attract a large number of tourists but it will also generate direct and indirect employment opportunities in the region. Ministry of ports, Shipping and Waterways will provide all necessary infrastructural support for the smooth operation of the cruise service.

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
উত্তর প্রদেসকী অয়োধ্যাদা সারয়ু তুরেলদা অথুবদা ‘রামায়ন ক্রুইজ সর্বিস’ হৌদোক্লগনি
শেংলবা সারয়ু তুরেলদা অহানবা ওইনা লকজরি ক্রুইজ সর্বিস লৈরগনি
শেংলবা অয়োধ্যা সহর য়েংবা লাকপা ভাক্তশিংদা ঈশ্বরগী খোঙচৎকী অঙকপা থৌদোকশিং খঙহন্নবা প্রোজেক অসিনা পান্দম থম্লি
01 DEC 2020 3:51PM by PIB Imphal
অয়োধ্যাদা সারয়ু তুরেলদা অথুবদা ‘রামায়ন ক্রুইজ তুর’ হৌদোক্লগনি। ক্রুইজ সর্বিস থবক ওইনা পায়খৎনবগীদমক পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী মনসুখ মান্দাবিয়ানা লুচিংদুনা ঙসি হন্না য়েংশিনবা মীফম অমা পাংথোকখ্রে।
মসি উত্তর প্রদেসকী অয়োধ্যাদা সারয়ু তুরেল(ঘাগ্রা/নেসনেলৱাতরৱেজ-৪০)দা অহানবা হৌদোকপা লকজরি ক্রুইজ সর্বিস ওইরগনি। শেংলবা তুরেল সারয়ুগী মমিং চৎলবা ঘাতশিং ফাওদুনা হোনবা মতমদা অসিগুম্বা মখলগী স্পিরিচুএল ওইবা খোঙচৎশিংগী অঙকপা থৌদোকশিং মতাংদা ভাক্তশিংদা ফাওহন্নবা প্রোজেক অসিনা পান্দম থম্লি।
(থৌরাং তৌরিবা ক্রুইজ ভেসেল অদুগী ৩-দি দিজাইন(কলাকার অমনা য়েকপা)
ক্রুইজ অদুদা মালেম থাক্কী অশোই-অঙাম থোক্তনবা থবকশিং অমসুং চেকশিন-থৌরাংগা লোয়ন্না অকে-অমৌগী নুংঙাইবা অমসুং খুদোংচাবশিং য়াওগনি। ক্রুইজ অদুগী মনুংগী শরুক অমসুং বোর্দিং পোইন্ত অদু রামচরিতমানসকী পান্দমদা য়ুম্ফম ওইগনি। মপুংফানা এয়র-কন্দিসন তৌরবা মীওই ৮০ চনবা ক্রুইজ অসি ঘাতশিংগী ফজবা য়েংনবা অপাকপা মিংশেলগী থোঙনাওশিং পানগনি। লমকোয়বা মীওইশিংগী নুংঙাইনবা ক্রুইজ অদুদা চাকশঙ অমসুং চাফম থকফম য়াওগনি। অকোয়বগী ফিবমদা অকায়বা অমত্তা থোকহন্দনবা ক্রুইজ অসিদা বাইও তোইলেতশিং অমসুং হায়ব্রিদ ইঞ্জিন সিস্তেমশিং য়াওরি।
লমকোয়বা মীওইশিং পুং ১-১.৫ শাংবা ‘রামচরিতমানস তুর’ শরুক য়াহনবা মতমদা, ভাগবান রাম পোকপদগী হৌরগা মহাক্না নিংথৌ ফম্বাল তোংবা ফাওবা য়াওবা গোশ্বামি তুলসিদাসগী রামচরিতমানসতা য়ুম্ফম ওইবা অখন্ননা পুথোকপা মিনিত ৪৫-৬০গী ভিদিও ফিল্ম উৎকনি। অপুনবা খোঙচৎ অদু কিলোমিতর ১৫-১৬ শাংগনি। রামায়নগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংনা ইথিল পীবা সেলফি পোইন্তশিং লৈগনি অমসুং থৌরম কয়া পাংথোক্কনি। তুর অদুগী অরোইবদা মীওই খুদিংমক্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা য়াগদবা সারয়ু আর্তি পাংথোক্কনি।
ভারতকি মমিং চৎলবা ইপিক রামায়নদা অয়োধ্যা অসি ভাগবান রামগী পোক্নফম্নি হায়না পল্লি। অয়োধ্যা অসি হিন্দুশিংগী খ্বাইদগী মরুওইবা লাইখুরুম্ফম তরেৎ(মোক্ষদায়িনি সাপ্ত পুরিস)কী অহানবনি। য়ু.পি তুরিজমগী দেতা মতুংইন্না, ২০১৯দা চাউরাক্না অয়োধ্যাদা চহি অমদা লমকোয়বা মীওই করোর ২ লাকখি হায়রি। রাম মন্দির শাবা লোইরবা মতুংদা, সহর অসিদা লাকপা লমকোয়বা মীওই মশিং হেনগৎলক্কনি হায়না থাজনরি।
‘রামায়ন ক্রুইজ তুর’না য়াম্লবা লমকোয়বা মীওইশিং মশিং য়াম্না চিংশিনবগী মথক্তা মসিনা লমদম অদুদা হকথেংন্না অমসুং নাকোইন্না থবক কয়া ফংহনগনি। ক্রুইজ সর্বিস মপুংফানা ফজনা পাংথোকপা য়ানবা পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মিনিস্ত্রিনা দরকার ওইবা মচাক-মথুমশিং ফংহনগনি।