Ministry of Health and Family Welfare
WHO World Malaria Report 2020: India continues to make Impressive Gains in reduction of Malaria Burden
India the only high endemic country which has reported a decline of 17.6% in 2019 over 2018
India has sustained Annual Parasitic Incidence (API) of less than one since 2012
02 DEC 2020 11:25AM by PIB Delhi
The World Malaria Report (WMR) 2020 released by WHO, which gives the estimated cases for malaria across the world, based on mathematical projections, indicates that India has made considerable progress in reducing its malaria burden. India is the only high endemic country which has reported a decline of 17.6% in 2019 as compared to 2018. The Annual Parasitic Incidence (API) reduced by 27.6% in 2018 compared to 2017 and by 18.4% in 2019 as compared to 2018. India has sustained API less than one since year 2012.
India has also contributed to the largest drop in cases region-wide, from approximately 20 million to about 6 million. The percentage drop in the malaria cases was 71.8% and deaths was 73.9% between 2000 to 2019.
India achieved a reduction of 83.34% in malaria morbidity and 92% in malaria mortality between the year 2000 (20,31,790 cases, 932 deaths) and 2019 (3,38,494 cases, 77 deaths), thereby achieving Goal 6 of the Millennium Development Goals (50-75% decrease in case incidence between 2000 and 2019).
Figure 1: Epidemiological trends of Malaria in India (2000-2019) Pv; Plasmodium Vivax & pf; Plasmodium Falciparum
Decrease in incidence of Malaria cases is also exhibited in the year-on-year tally. The cases and fatalities have declined significantly by 21.27% and 20% in the year 2019 (3,38,494 cases, 77 deaths) as compared to 2018 (4,29,928 cases, 96 deaths). The total number of malaria cases reported in 2020, till October, (1,57,284) has further decreased by 45.02 percent as compared to corresponding period of 2019 (2,86,091).
Malaria Elimination efforts were initiated in the country in 2015 and were intensified after the launch of National Framework for Malaria Elimination (NFME) in 2016 by the Ministry of Health and Family Welfare. National Strategic Plan for Malaria Elimination (2017-22) was launched by the Health Ministry in July, 2017 which laid down strategies for the next five years.
Figure 2: Epidemiological situation of Malaria in India (2015 – 2019)
The first two years saw a 27.7% decline in cases and 49.5% reduction in fatalities; 11,69,261 cases and 385 deaths in 2015to 8,44,558 cases and 194 deaths in 2017.
States of Odisha, Chhattisgarh, Jharkhand, Meghalaya and Madhya Pradesh disproportionately accounted for nearly 45.47 percent (1,53,909 cases out of India’s 3,38,494 cases) of malaria cases and 70.54 percent (1,10,708 cases out of India’s 1,56,940 cases) of falciparum Malaria cases in 2019. 63.64% (49 out of 77) of malaria deaths were also reported from these states.
Due to the efforts made by the Government of India in provision of microscopes, rapid diagnostics Long Lasting Insecticidal Nets (LLINs) – about 5 crores have been distributed in 7 North-East States, Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh and Odisha up to 2018-19 and another 2.25 crore LLINs are being supplied/distributed during current financial year to high burden areas leading to reduction in endemicity in these otherwise very high endemic states. Additional procurement of 2.52 crore LLINs is initiated.Use of LLINs has been accepted by the community at large and has been one of the main contributors to the drastic malaria decline in the country.
Decline of API in HBHI (High Burden High Impact) Regions of India (2016-2019)
WHO has initiated the High Burden to High Impact (HBHI) initiative in 11 high malaria burden countries, including India. Implementation of “High Burden to High Impact (HBHI)” initiative has been started in four states i.e. West Bengal and Jharkhand, Chhattisgarh and Madhya Pradesh in July, 2019. A key strategy to reignite progress is the “High burden to high impact” (HBHI) response, catalyzed in 2018 by WHO and the RBM Partnership to End Malaria continued to make impressive gains in India, with 18% reductions in cases and 20% reductions in death respectively, over the last 2 years.
Malaria has been made notifiable in 31 states/UTs (Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Chhattisgarh, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland, Odisha, Punjab, Rajasthan, , Sikkim, Tamil Nadu, Telangana, Tripura Uttar Pradesh, Uttarakhand, West Bengal, Pudducherry Chandigarh, Daman & Diu, D&N Haveli and Lakshadweep) and decline has been observed in the hitherto high endemic states. Percentage of decline in the year 2019 as compared to 2018 is as follows: Odisha – 40.35%, Meghalaya- 59.10%, Jharkhand – 34.96%, Madhya Pradesh –36.50% and Chhattisgarh –23.20%.
The figures and trends between last two decades clearly show the drastic decline in malaria. The malaria elimination target of 2030 looks achievable building on the Union Government’s strategic interventions in this regard.
GIS maps – Shrinking malaria endemicity (District level)

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দবল্যু.ঐচ.ও. ৱর্ল্দ মেলেরিয়া রিপোর্ত ২০২০: ভারতনা মেলেরিয়াগী পোৎলুম হন্থহনবদা মখা তানা চাউনা কান্নবা ফংখ্রে
খ্বাইদগী ৱাংনা নাবা লৈবাক্তা ভারত খক্তনা ২০১৮দগী ২০১৯দা ১৭.৬% হন্থরকপগী রিপোর্ত তৌখি
ভারতনা ২০১২দগী লেপ্তনা এন্যুএল পেরেসাইতিক ইন্সিদেন্স (এ.পি.আই.) অসি অমদগী তাখি
02 DEC 2020 11:25AM by PIB Imphal
মেথমেতিকেল প্রোজেক্সনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা দবল্যু.ঐচ.ও.না ফোঙবা ৱর্ল্দ মেলেরিয়া রিপোর্ত (দবল্যু.এম.আর.) ২০২০না মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা কেসশিং উৎলিবা অসিনা ভারতনা মেলেরিয়াগী পোৎলুম অসি হন্থহনবদা চাউনা ফগৎলে হায়বা তাকখি। খ্বাইদগী ৱাংনা নাবা লৈবাক্তা ভারত খক্তনা ২০১৮দগী ২০১৯দা ১৭.৬% হন্থরকপগী রিপোর্ত তৌখি। ২০১৮গা য়েংনবদা ২০১৮দা এন্যুএল পেরেসাইতিক ইন্সিদেন্স (এ.পি.আই.) অসি ২৭.৬% হন্থখ্রে অমসুং ২০১৮গা য়েংনবদা ২০১৯দা ১৮.৪% হন্থখ্রে। ভারতনা ২০১২তগী হৌনা এ.পি.আই. অমদগী তানা লৈখি।
রিজন পুম্বগী ওইনা য়েংবদা ভারতনা কেসশিং অসি চাউরাক্না মিলিয়ন ২০দগী মিলিয়ন ৬তা চাউনা তাথরকপা ওইখি। পর্সন্তেজকী ওইনা মেলেলিয়াগী কেসশিংদা তাথরকপা অসি ৭১.৮% ওইখি অমসুং ২০০০দগী ২০১৯গী মরক্তা শীখিবনা ৭৩.৯% ওইখি।
২০০০গী চহিদগী (কেস ২০,৩১,৭৯০, শীখিবা ৯৩২) ২০১৯ (কেস ৩,৩৮,৪৯৪, শীখিবা ৭৭) গী মরক্তা ভারত্তা মেলেরিয়া নাবদা ৮৩.৩৪% অমসুং মেলেরিয়ানা শীহনবদা ৯২% হন্থবা ঙমদুনা মিলেনিয়ম দিবেলপমেন্ত গোল্সকী গোল ৬ অদু ফংবা ঙমখি (২০০০দগী ২০১৯গী মরক্তা কেস থেংনবা ৫০-৭৪%দা হন্থবা)।
ফিগর ১: ভারত্তা লৈরিবা মেলেরিয়াগী ইপিদেমিওলোজিকেল ত্রেন্দশিং (২০০০-২০১৯) পিভি; প্লাস্মোদিয়ম বিবেক্স অমসুং পিএফ; প্লাস্মোদিয়ম ফালসিপরম
ইয়র-ওন-ইয়র তেলীদসু মেলেরিয়াগী কেসশিং থেংনবা অসি হন্থরে। কেসশিং অমসুং শীখিবা অসি ২০১৮(কেস ৪,২৯,৯২৮, শীখিবা ৯৬)গা য়েংনবদা ২০১৯(কেস ৩,৩৮,৪৯৪, শীখিবা ৭৭)দা ২১.২৭% অমসুং ২০% ওইদুনা চাউনা হন্থরকখি। ২০২০গী ওক্তোবর (১,৫৭,২৮৪) ফাওবদা রিপোর্ত তৌরকখিবা অপুনবা মেলেরিয়াগী কেসকী অপুনবা মশিং অসি ২০১৯ (২,৮৬,০৯১)গী মতম অসি মক্তদা ওইখিবা অদুগা য়েংনবদা চাদা ৪৫.০২ হন্থখি।
২০১৫দা লৈবাক অসিদা মেলেরিয়া মুত্থৎনবা থবক পাইখৎপা হৌখি অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল-মন্ত্রালয়না ২০১৬দা নেস্নেল ফ্রেমৱার্ক ফোর মেলেরিয়া ইলিমিনেসন (নে.এফ.এম.ই.) লোঞ্চ তৌখ্রবা মতুংদা হেন্না কনশিনখি। হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল-মন্ত্রালয়না ২০১৭কী জুলাইদা নেস্নেল স্ত্রেতেজিক প্লান ফোর মেলেরিয়া ইলিমিনেসন (২০১৭-২২) লোঞ্চ তৌখিবা অআসিনা লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অসিগী লালোংশিং থমখি।
ফিগর ২: ভারতকী মেলেরিয়াগী ইপিদেমিওলোজিকেল ফীভম (২০১৫-২০১৯)
অহানবা চহি অনিদা কেসশিং ২৭.৭% তাবা অমসুং শীখিবদা ৪৯.৫% হন্থবা উবা ফংখি; ২০১৫দা কেস ১১,৬৯,২৬১ অমসুং শীখিবা ৩৮৫দগী ২০১৭দা কেস ৮,৪৪,৫৫৮ অমদি শীখিবা ১৯৪ ওইখি।
২০১৯দা ওরিশা, ছত্তিসগর, ঝার্খন্দ, মেঘালয় অমসুং মধ্য প্রদেশ রাজ্যশিং অসিদা চাদা ৪৫.৪৭গী (ভারতকী ৩,৩৮,৪৯৪ কেসশিংগী মনুংদা কেস ১,৫৩,৯০৯) ময়াদা মশিং চান্নদবা মেলেরিয়া কেসশিং অমসুং ফালসিপরম মেলেরিয়া কেসশিংগী চাদা ৭০.৫৪ (ভারতকী ১,৫৬,৯৪০ কেসশিংগী মনুংদা কেস ১,১০,৭০৮) ওইখি। রাজ্যশিং অসিদগী মেলেরিয়ানা শীখিবা অসি ৬৩.৬৪% (৭৭গী মনুংদা ৪৯) রিপোর্ত তৌরকখি।
মাইক্রোস্কোপশিং, রেপিদ দাইগ্নোস্তিক লোং লাস্তিং ইনসেক্তিদাইদেল নেৎস (এল.এল.আই.এন.শিং) পীবদা ভারত সরকারনা হোৎনরিবশিং অসিনা মরম ওইরগা – অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্য ৭, ছত্তিসগর, ঝার্খন্দ, মধ্য প্রদেশ অমসুং ওরিশাদা ২০১৮-১৯ ফাওবা করোর ৫ য়েন্থোকখি অমসুং অতোপ্পা এল.এল.আই.এন. করোর ২.২৫না চৎলিবা শেনবা চহি অসিগী মনুংদা য়াম্না হেন্না নাবা মফমশিংদা সপ্লাই তৌখি/য়েন্থোকখি মসিনা লাই অসি য়াম্না নাবা রাজ্যশিং অসিদা এন্দেমিসিতী হন্থহনবা ঙমখি। অহেনবা এল.এল.আই.এন. করোর ২.৫২ লৌথখ্রে। মীয়াম্না এল.এল.আই.এন.শিং শীজিন্নবা অসি য়াখি অমসুং লৈবাক অসিদা মেলেরিয়া পাক শন্না হন্থহন্নবা মরু ওইবা মরম অমা ওইখি।
ভারতকী ঐচ.বি.ঐচ.আই. (হায় বর্দেন হায় ইম্পেক্ত) রিজনশিংদা এ.পি.আই. হন্থরকপা (২০১৬-২০১৯)
দবল্যু.ঐচ.ও.না হায় বর্দেন তু হায় ইম্পেক্ত (ঐচ.বি.ঐচ.আই.)গী থৌরাং অসি মেলেরিয়া য়াম্না নাবা ভারত য়াওনা লৈবাক ১১তা হৌদোকখি। “হায় বর্দেন তু হায় ইম্পেক্ত (ঐচ.বি.ঐচ.আই”গী থৌরাং অসি রাজ্য মরি মদুদু ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং ঝার্খন্দ, ছত্তিসগর অমসুং মধ্য প্রদেশতা জুলাই ২০১৯দা হৌদোকখি। খোঙজেল য়াংশিনবা হেনগৎহন্নবা মরু ওইবা লালোং অদুদি হায় বর্দেন তু হায় ইম্পেক্ত (ঐচ.বি.ঐচ.আই.)গী রেস্পোন্সনি, মসি ২০১৮তা দবল্যু.ঐচ.ও. অমসুং আর.বি.এম. পার্তনরশিপ তৌদুনা ভারত্তা হেন্না কান্নবা ফংহন্দুনা মেলেরিয়া মুত্থৎনবা মখা চত্থখি লোইননা হৌখিবা চহি ২ অসিদা মথং শিৎনা কেসশিং অমসুং শীখিবদা ১৮% অমসুং ২০% হ্থহনবা ঙমখি।
মেলেরিয়া অসি রাজ্য/ য়ু.তি ৩১দা নোরিফাইএবল ওইহনখি (অন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, অসাম, ছত্তিসগর, গোৱা, গুজরাত, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু অমসুং কাশ্মিং, ঝার্খন্দ, কর্নাতকা, কেরেলা, মধ্য প্রদেশ, মনিপুর, মিজোরাম, নাগালেন্দ, ওরিশা, পঞ্জাব, রাজস্থান, সিক্কিম, তামিল নাদু, তেলঙ্গনা, ত্রিপুরা, উত্তর প্রদেশ, ৱেস্ত বেঙ্গল, পুদুচেরী, চান্দিগর, দনম অমসুং দিয়ু, দি এন্দ ঐচ হবেলি অমসুং লক্ষদীপ) অমসুং লাইনা অসি য়াম্না নাবা রাজশিংদা হন্থরকপা উবা ফংখি। ২০১৮গা চাংদম্নবদা ২০১৯দা হন্থখিবগী চাং অদু চাদা মখাদা পীরি: ওরিশা – ৪০.৩৫%, মেঘালয় – ৫০.১০%, ঝার্খন্দ – ৩৪.৯৬%, মধ্য প্রদেশ ৩৬.৫০% অমসুং ছত্তিসগর – ২৩.২০%।
হৌখিবা দিকেদ অনি অসিগী ফিগরশিং অমসুং ত্রেন্দশিং অসিনা মেলেলিয়া চাউনা হন্থরকোআ অসি ময়েক শেংনা উৎলি। ২০৩০গী মেলেরিয়া মুত্থৎনবা পান্দম অসি কেন্দ্র সরকারগী হিরম অসিদা লৌখৎলিবা লালোং অসি য়েংলবদি মাই পাকপা য়ানা লৈ।
জি.আই.এস. মেপশিং – মেলেরিয়াগী এন্দেমিসিতী তাথরকপা ( জিলাগী থাক)