Prime Minister's Office
English rendering of PM’s closing remarks at All Party Meeting
04 DEC 2020 2:30PM by PIB Delhi
I express my gratitude to all our senior colleagues! The views you have expressed, the suggestions you have made in this discussion, I think, are very important. The confidence you have reposed in this discussion regarding the vaccine will strengthen our country's fight against Corona. The presentation that has been made here, has also explained in detail since how long efforts are being made, what’s going on, where we have reached now and with what kind of firmness we are moving forward.
Friends,
Recently, I had a long discussion with the Chief Ministers of all the states on this subject. Several suggestions were received from the State Governments regarding vaccination. Few days back, I had a very meaningful & detailed conversation with the scientific teams that are trying to develop Made in India vaccine since long. I also got a chance to meet the scientists. And Indian scientists are very confident of their success. Their confidence – level is very high. Right now, the names of several vaccines from various countries are being heard in the market. Still, the world is eyeing the safest and cheapest vaccine and thus it’s quite natural that the entire world is also looking towards India. By visiting Ahmedabad, Pune and Hyderabad, I have also seen country’s preparations for vaccine manufacturing.
Our Indian manufacturers are working very closely with ICMR, Department of Biotechnology and other giants of the global industry. In a way, you can be confident that everyone is ready and raring to go. There are about 8 such potential vaccines which are in different stages of trial and are to be manufactured in India. As discussed here, India's own three different vaccines are in different stages of trial. Experts are of the view that wait for the Corona vaccine will not be long. It is believed that the Corona vaccine will be ready in the next few weeks. The moment the green signal is received from the scientists, the vaccination campaign will be started in India. The central government is working as per the suggestions received from the state governments regarding who will get the vaccine in the first phase of vaccination. Priority will be given to Health Care Workers, Frontline Workers engaged in the treatment of Corona patients and elderly people who are already suffering from serious diseases.
Friends,
For vaccine distribution also, the central and state government teams are working together. India also has expertise and capacity in vaccine distribution. We are far better than other countries of the world in this regard. We also have a very large and experienced network of immunization in the world. It will be utilized to the fullest. Whatever additional cold chain equipment, other logistics will be required for this purpose, is also being assessed with the help of state governments. Many new projects are also underway for further strengthening of the cold chain. Some more new efforts are in process too. India has also developed a special software Co-WiN, which will have real time information regarding the available stock and storage of the vaccine and the beneficiary of the Corona vaccine. A special task force was formed in India for the research-related responsibility of the Corona vaccine. And the responsibility of the vaccine related campaign has been given to the National Expert Group. It has technical experts, officers of the respective ministries and departments of the central government, representatives of state governments as per each zone. This National Expert Group is working closely with the State Governments. Decisions according to every need, be it national and local, will be taken collectively by the National Expert Group.
Friends,
The question related to the vaccine price is also natural. The central government is talking to the state governments about this. The decision on the price of the vaccine will be taken by giving highest priority to public health. And the state governments will have full participation in it.
Friends,
The decisions that India took as a nation, the way India rapidly adopted scientific methods, are showing results today. India is among those countries where testing is being conducted on large scale daily. India is among those countries where the recovery rate is also very high. India is also among those countries where the fatality rate due to Corona is so low. The way India has fought against Corona, it shows the indomitable will of every countrymen. Compared to developed countries, countries with good medical infrastructure, India has fought this battle quite better and has saved more and more citizens. The restraint by we Indians, the courage of we Indians, and the strength of Indians has been incomparable and unprecedented throughout the battle. We have not only cared for our own citizens but also made every possible effort to save the citizens of other countries.
Friends,
India has covered a very long journey right from the scary, fear-filled atmosphere of February-March to the confident and optimistic atmosphere of December today. As we are now on the verge of getting the vaccine, the same public participation, the same scientific approach, the same cooperation is very important in the future also. Time to time suggestions from all of you experienced colleagues will play an effective role in this as well. You all are aware that whenever such a comprehensive vaccination campaign starts, many rumors are also spread in the society. These rumors are against the public interest as well as the national interest. Therefore, it is the responsibility of all parties to make the citizens of this country more and more aware and save them from any rumors. Besides, we know the way the curve is changing in the world and no one can say where this graph will go. In such situation, we don’t have to shun whatever have been our proven ways and proven weapons. Therefore, we have to constantly alert people towards maintaining two yards distance and mask. Any kind of negligence can harm whatever the country has achieved so far. Though everyone couldn’t get a chance to speak today, I would urge the dignitaries of all political parties to send their views in writing. Your suggestions will be very useful. Your suggestions will be taken seriously and they will also be extremely complementary in the plan.
With these requests, I express my gratitude to all of you for sparing time today. Thank you very much!!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସର୍ବଦଳୀୟ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମାପନ ଅଭିଭାଷଣ
04 DEC 2020 2:30PM by PIB Bhubaneswar
ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ କୃତଜ୍ଞତା! ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ବିଚାର ବ୍ୟକ୍ତ କଲେ, ଯେଉଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଲେ, ମୁଁ ଭାବୁଛି ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଟୀକାକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଲା, ତାହା କରୋନା ବିରୋଧରେ ଦେଶର ସଂଗ୍ରାମକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ। ଅନେକ ଦେଶରେ ଏ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି, କେଉଁ ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ସେଗୁଡିକ ଏବେ କେଉଁଠି ପହଞ୍ଚିଲାଣି ଏବଂ କେତେ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିସ୍ତାରପୂର୍ବକ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥାପନା କରାଗଲା।
ସାଥୀଗଣ,
ଏ ସମ୍ପର୍କରେ କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଦୀର୍ଘ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଟୀକାକରଣକୁ ନେଇ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଏଇ କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ନିର୍ମିତ ଟୀକା ତିଆରି କରିବା ଲାଗି ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ଦଳ ସହିତ ମୋର ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ବେଶ କିଛି ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିଥିବା ଏହି ଆଲୋଚନା ବେଶ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା। ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ନିଜର ସଫଳତାକୁ ନେଇ ବହୁତ ଆଶ୍ୱସ୍ତ ଅଛନ୍ତି। ସେମାନେଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସ୍ତର ଖୁବ ମଜବୁତ ଅଛି। ଏବେ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପକ୍ଷରୁ ବିକଶିତ କରାଯାଉଥିବା କେତେଗୁଡ଼ିଏ ଟୀକାର ନାମ ଆମେ ବଜାରରେ ଶୁଣିବାକୁ ପାଉଛୁ। କିନ୍ତୁ ସାରା ବିଶ୍ୱର ନଜର ସବୁଠୁ କମ ମୂଲ୍ୟର ସବୁଠୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଟୀକା ଉପରେ ରହିଛି। ଏହି କାରଣରୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଚାହିଁବା ସ୍ୱାଭାବିକ । ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ପୁଣେ ଓ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଯାଇ ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଲି ଯେ ଟୀକା ଉତ୍ପାଦନକୁ ନେଇ ଦେଶର ପ୍ରସ୍ତୁତି କିଭଳି ରହିଛି।
ଆମର ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନେ ଆଇସିଏମଆର, ଡିପାର୍ଟମେଣ୍ଟ ଅଫ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଓ ଗ୍ଲୋବାଲ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିର ଅନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ସହିତ ବହୁତ ଭଲ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରି ତାଳମେଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ଏକପ୍ରକାରେ ଧରି ନିଅନ୍ତୁ ଯେ ସମସ୍ତେ ଅଣ୍ଟା ଭିଡ଼ି ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି। ପାଖାପାଖି 8ଟି ଏପରି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଟୀକା ରହିଛି ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ପରୀକ୍ଷଣର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛନ୍ତି। ଏଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନ ଭାରତରେ ହିଁ ହେବ। ଯେପରି ଏଠାରେ ଆଲୋଚନାରୁ ଜଣାପଡ଼ିଲା, ଭାରତର ନିଜର ତିନୋଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଟୀକାର ପରୀକ୍ଷଣ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି। ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କର କହିବା କଥା ହେଲା, କରୋନା ଟୀକା ପାଇଁ ଆମକୁ ଆଉ ଅଧିକ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଆସନ୍ତା କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଟୀକା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ସବୁଜ ସଙ୍କେତ ମିଳିବା ପରେ, ଭାରତରେ ଟୀକାରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରି ଦିଆଯିବ। ଟୀକାକରଣର ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କେଉଁମାନେ ଟୀକା ନେବେ, ଏହାକୁ ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳିଥିବା ପରାମର୍ଶକୁ ଆଧାର କରି କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିରେ କରୋନା ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାରେ ନିୟୋଜିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କର୍ମୀ, ଅଗ୍ରଣୀ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧା ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଗୁରୁତର ରୋଗ ରହିଛି ସେପରି ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଟୀକାର ବିତରଣକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଟିମ ମିଳିତ ଭାବେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତ ପାଖରେ ଟୀକା ବିତରଣ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଓ କ୍ଷମତା ରହିଛି। ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ତୁଳନାରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉନ୍ନତ ସ୍ଥିତିରେ ରହିଛୁ। ଆମ ପାଖରେ ଟୀକାକରଣ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ନିଆଯିବ। ଯାହାକିଛି ଅତିରିକ୍ତ କୋଲ୍ଡ ଚେନ ସରଞ୍ଜାମ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତା ନିଆଯାଇ ତାହାର ମଧ୍ୟ ଆକଳନ କରାଯାଉଛି। କୋଲ୍ଡ ଚେନକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଅନ୍ୟ ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି। ଆହୁରି କିଛି ନୂଆ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଭାରତ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଫ୍ଟୱେର ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିଛି, ଯାହା ହେଉଛି Co-WiN। ଏଥିରେ କରୋନା ଟୀକାର ହିତାଧିକାରୀ, ଟୀକାର ଉପଲବ୍ଧ ଷ୍ଟକ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ ସହ ଜଡ଼ିତ ରିଅଲଟାଇମ ସୂଚନା ରହିବ। ଭାରତରେ କରୋନା ଟୀକାର ଗବେଷଣା ସହ ଜଡ଼ିତ ଦାୟିତ୍ୱ ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକାରୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୋନ ହିସାବରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛନ୍ତି। ଏହି ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ମିଶି କାମ କରୁଛି। ଜାତୀୟ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକତା ମୁତାବକ ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ସାମୁହିକ ଭାବେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଟୀକାର ମୂଲ୍ୟ କେତେ ରହିବ, ଏହାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିବା ସ୍ୱାଭାବିକ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ଏ ବିଷୟରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି। ଟୀକାର ମୂଲ୍ୟକୁ ନେଇ ନିଷ୍ପତ୍ତି, ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କର ଏଥିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଭାଗିତା ରହିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ରୂପରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି, ଯେପରି ଭାବେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣାଇଛି, ତାହାର ପରିଣାମ ଆଜି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଭାରତ ଆଜି ସେସବୁ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହୋଇପାରିଛି ଯେଉଁଠି ପ୍ରତିଦିନ ଖୁବ ଅଧିକ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହେଉଛି। ଭାରତ ଆଜି ସେସବୁ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଯେଉଁଠି ଆରୋଗ୍ୟ ହାର ଖୁବ ଅଧିକ ରହିଛି। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସେସବୁ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିଛି ଯେଉଁଠି କରୋନା ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଖୁବ କମ ରହିଛି। ଭାରତ ଯେପରି ଭାବେ କରୋନା ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ଜାରି ରହିଛି, ତାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଅଦମ୍ୟ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଛି। ବିକାଶିତ ଦେଶ, ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଥିବା ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଭାରତ ଏହି ସଂଗ୍ରାମରେ ଉନ୍ନତ ଢଙ୍ଗରେ ଲଢ଼ିଛି ଏବଂ ନିଜର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି। ଆମ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କର ସଂଯମ, ସାହସ, ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଗ୍ରାମ କାଳରେ ଅତୁଳନୀୟ ରହିଆସିଛି, ଅଭୂତପୂର୍ବ ରହିଛି। ଆମେ କେବଳ ନିଜର ନାଗରିକଙ୍କ ଚିନ୍ତା କରିନାହୁଁ ବରଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଫେବୃଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚର ଆଶଙ୍କାପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା, ଭୟପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆଜି ଡିସେମ୍ବରର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆଶାପୂର୍ଣ୍ଣ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଖୁବ ଲମ୍ବା ଯାତ୍ରା ଅତିକ୍ରମ କରି ଆସିଛି। ଏବେ ଆମେ ଟୀକାର ଖୁବ ପାଖରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛୁ, ଜନଭାଗିଦାରୀ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଏପରି ସହଯୋଗ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଦରକାର ପଡ଼ିବ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଅଭିଜ୍ଞ ସାଥୀମାନଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ଏଥିରେ ପ୍ରଭାବୀ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଥାଏ, ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ଗୁଜବ ମଧ୍ୟ ସମାଜରେ ବ୍ୟାପିଥାଏ। ଏସବୁ ଗୁଜବ ଉଭୟ ଜନହିତ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ରହିତ ବିରୋଧରେ ଯାଇଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ ସବୁ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଚେତନ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ପ୍ରକାର ଗୁଜବରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା। ଏଥିସହିତ ଆମେ ଜାଣିଛୁ ବିଶ୍ୱରେ ଯେପରି ଭାବେ ସ୍ଥିତି ବଦଳୁଛି ଏବଂ ଗ୍ରାଫ କେଉଁ ସ୍ଥାନରୁ କେଉଁ ଆଡ଼କୁ ଯିବା ତାହା କେହି କହିପାରିବେ ନାହିଁ। ଏପରି ସ୍ଥିତିରେ ଆମ ପାଖରେ ଯେଉଁ ପ୍ରମାଣିତ ରାସ୍ତା ରହିଛି, ପ୍ରମାଣିତ ଅସ୍ତ୍ର ରହିଛି ତା’କୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଛାଡ଼ିବୁ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ଦୁଇ ଗଜ ଦୂରତା ଓ ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ହେବ। ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ଯାହା ହାସଲ କରିପାରିଛି, ସାମାନ୍ୟ ଅସାବଧାନତା ତାହାକୁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ କରିପାରେ। ମୁଁ ସବୁ ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ମହାନୁଭବମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ଆଜି ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ଲିଖିତ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତୁ। ଆପଣମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଖୁବ କାମରେ ଆସିବ। ଆପଣମାନଙ୍କର ପରାମର୍ଶକୁ ଖୁବ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ବିଚାର କରାଯିବ ଏବଂ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ମଧ୍ୟ ତାହା କାମରେ ଲାଗିବ।
ଏସବୁ ଅନୁରୋଧ ସହିତ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି। ଆପଣମାନେ ସମୟ ଦେଇଥିବାରୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ!!!