Prime Minister's Office
English rendering of PM’s closing remarks at All Party Meeting
04 DEC 2020 2:30PM by PIB Delhi
I express my gratitude to all our senior colleagues! The views you have expressed, the suggestions you have made in this discussion, I think, are very important. The confidence you have reposed in this discussion regarding the vaccine will strengthen our country's fight against Corona. The presentation that has been made here, has also explained in detail since how long efforts are being made, what’s going on, where we have reached now and with what kind of firmness we are moving forward.
Friends,
Recently, I had a long discussion with the Chief Ministers of all the states on this subject. Several suggestions were received from the State Governments regarding vaccination. Few days back, I had a very meaningful & detailed conversation with the scientific teams that are trying to develop Made in India vaccine since long. I also got a chance to meet the scientists. And Indian scientists are very confident of their success. Their confidence – level is very high. Right now, the names of several vaccines from various countries are being heard in the market. Still, the world is eyeing the safest and cheapest vaccine and thus it’s quite natural that the entire world is also looking towards India. By visiting Ahmedabad, Pune and Hyderabad, I have also seen country’s preparations for vaccine manufacturing.
Our Indian manufacturers are working very closely with ICMR, Department of Biotechnology and other giants of the global industry. In a way, you can be confident that everyone is ready and raring to go. There are about 8 such potential vaccines which are in different stages of trial and are to be manufactured in India. As discussed here, India's own three different vaccines are in different stages of trial. Experts are of the view that wait for the Corona vaccine will not be long. It is believed that the Corona vaccine will be ready in the next few weeks. The moment the green signal is received from the scientists, the vaccination campaign will be started in India. The central government is working as per the suggestions received from the state governments regarding who will get the vaccine in the first phase of vaccination. Priority will be given to Health Care Workers, Frontline Workers engaged in the treatment of Corona patients and elderly people who are already suffering from serious diseases.
Friends,
For vaccine distribution also, the central and state government teams are working together. India also has expertise and capacity in vaccine distribution. We are far better than other countries of the world in this regard. We also have a very large and experienced network of immunization in the world. It will be utilized to the fullest. Whatever additional cold chain equipment, other logistics will be required for this purpose, is also being assessed with the help of state governments. Many new projects are also underway for further strengthening of the cold chain. Some more new efforts are in process too. India has also developed a special software Co-WiN, which will have real time information regarding the available stock and storage of the vaccine and the beneficiary of the Corona vaccine. A special task force was formed in India for the research-related responsibility of the Corona vaccine. And the responsibility of the vaccine related campaign has been given to the National Expert Group. It has technical experts, officers of the respective ministries and departments of the central government, representatives of state governments as per each zone. This National Expert Group is working closely with the State Governments. Decisions according to every need, be it national and local, will be taken collectively by the National Expert Group.
Friends,
The question related to the vaccine price is also natural. The central government is talking to the state governments about this. The decision on the price of the vaccine will be taken by giving highest priority to public health. And the state governments will have full participation in it.
Friends,
The decisions that India took as a nation, the way India rapidly adopted scientific methods, are showing results today. India is among those countries where testing is being conducted on large scale daily. India is among those countries where the recovery rate is also very high. India is also among those countries where the fatality rate due to Corona is so low. The way India has fought against Corona, it shows the indomitable will of every countrymen. Compared to developed countries, countries with good medical infrastructure, India has fought this battle quite better and has saved more and more citizens. The restraint by we Indians, the courage of we Indians, and the strength of Indians has been incomparable and unprecedented throughout the battle. We have not only cared for our own citizens but also made every possible effort to save the citizens of other countries.
Friends,
India has covered a very long journey right from the scary, fear-filled atmosphere of February-March to the confident and optimistic atmosphere of December today. As we are now on the verge of getting the vaccine, the same public participation, the same scientific approach, the same cooperation is very important in the future also. Time to time suggestions from all of you experienced colleagues will play an effective role in this as well. You all are aware that whenever such a comprehensive vaccination campaign starts, many rumors are also spread in the society. These rumors are against the public interest as well as the national interest. Therefore, it is the responsibility of all parties to make the citizens of this country more and more aware and save them from any rumors. Besides, we know the way the curve is changing in the world and no one can say where this graph will go. In such situation, we don’t have to shun whatever have been our proven ways and proven weapons. Therefore, we have to constantly alert people towards maintaining two yards distance and mask. Any kind of negligence can harm whatever the country has achieved so far. Though everyone couldn’t get a chance to speak today, I would urge the dignitaries of all political parties to send their views in writing. Your suggestions will be very useful. Your suggestions will be taken seriously and they will also be extremely complementary in the plan.
With these requests, I express my gratitude to all of you for sparing time today. Thank you very much!!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পার্তী পুম্নমক্কী মীফমদা পীখিবা পি.এম.গী লোইশিন ৱারোল
04 DEC 2020 2:30PM by PIB Imphal
সেনিয়র ওইরবা মরূপ পুম্নমক্কী লমন তৌনশিঞ্জরে! খন্না-নৈনবা অসিদা অদোম্না ফোংদোকপীখিবা ৱাখল্লোন, পীবীখিবা সজেসনশিং, অদু য়াম্না মরুওইবনি হায়না ঐনা লৌজৈ। ভেক্সিনগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা অসিদা উবা ফংখিবা থাজবা অদুনা কোরোনাগী মায়োক্তা চংশিল্লিবা লৈবাক অসিগী লাঞ্জং অসি হেন্না মপাঙ্গল কলহল্লগনি। মসিদা তৌখিবা প্রজেন্তেসন অদুদসু নুমিৎ কয়ানিদগী হোৎনরক্লি, করি করি হোৎনরি, হৌজিক কদাই ফাওবা য়ৌশিল্লে অমসুং কয়াদা চেকশিন্না ঐখোয়না চংশিল্লিবনো হায়বসিগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখ্রে।
মরূপশা,
মসিগী মতাংদা হৌখিবা মতমদা ঐগী রাজ্যশিংগী মুখ্যমন্ত্রী পুম্নমক্কা কুইনা ৱারীসু শানখি। ভেক্সিন কাপ্পগী মতাংদা রাজ্য সরকারশিংদগী ৱাফম কয়ামরুমসু ফংজখি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐগী মেদ ইন ইন্দিয়া ভেক্সিন শাননবা হোৎনরিবা সাইন্তিস্তশিংগী তীমগসু কুইনা কান্নবা মওংদা ৱারী শাখ্রে। সাইন্তিস্তশিংগা উনবগী তাঞ্জাসু ফংজখি। অমসুং ভারতকী সাইন্তিস্তশিং অসি মায় পাক্নবা কন্না হোৎনরি। মখোয়গী কনফিদেন্স য়াম্নামক মপাঙ্গল কল্লি। হৌজিক লৈবাক কয়ামরুমগী ভেক্সিনগী মমিং কৈথেলদা ঐখোয়না তাবা ফংলি। অদুবু মালেমগী মিৎয়েং অসি মমল হোংবা খ্বাইদগী ফবা ভেক্সিন্দা থম্লি অমসুং মরম অসিনা মালেমগী মিৎয়েং ফারত্তা থম্লকপা অসি মশানা তাবনি। অহমদাবাদ, পুনে অমসুং হাইদ্রাবাদ চৎতুনা ঐনা মসিসু য়েংখি মদুদি মেন্যুফেকচরিংগী মতাংদা লৈবাক অসিনা শেম শারি।
ঐখোয়গী ভারতকী মেন্যুফেকচরর আই.সি.এম.আর., দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী অমসুং গ্লোবেল ইন্দস্ত্রীগী অতৈ শক্নাইরবশিংগা য়াম্না নকশিন্ননা লৈদুনা খোংজেল মান্ননা থবক তৌমিন্নরি। অদোম অমরোমদা মসি য়াবীগনি মদুদি পুম্নমক্না কিশি তাখৎতুনা শেম-শারি। চাউরাক্না ওইথোকপা য়াবা ভেক্সিন ৮ ত্রায়েলগী তোঙান তোঙানবা তাঙ্কক্তা লৈরি অমসুং মদুগী মেন্যুফেকচরিং ভারত্তা তৌগনি। মসিগী মতাংদা ৱারীসু শানরি, ভারতকী মশাগী তোঙান তোঙানবা ভেক্সিন অহুমগী ত্রায়েল তোঙান তোঙানবা তাঙ্কক্তা লৈরি। এক্সপর্তশিংনা মসি য়ারি মদুদি হৌজিক কোরোনাগীদমক্তা য়াম্না কুইানা ঙাইননরোই। মথংগী চয়োল খরদা কোরোনাগী ভেক্সিন পুথোক্লগনি হায়না পানরি। সাইন্তিস্তশিংদগী অয়াবা হেক ফংবগা, ভারত্তা ভেক্সিন কাপ্পগী খোংজং হৌরগনি। ভেক্সিন কাপ্পগী অহানবা তাঙ্কক্তা কনাদা ভেক্সিন কাপকনি, মসিগী মতাংদসু কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকারশিংদগী ফংবা সজেসনশিংগী মতুং ইন্না থবক তৌরি। মসিদা মরুওইনা কোরোনাগী অনাবশিং লায়েংবদা য়াওরিবা হেল্থ কেয়র ৱাকরশিং, ফ্রন্তলাইন ৱাকরশিং অমসুং হান্নদগী অরুবা লাইনানা নাদুনা লৈরিবা অহল ওইরবশিংদা কাপ্পকনি।
মরূপশা,
ভেক্সিনগী দিস্ত্রিব্যুসনগী মতাংদসু কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী তীমশিংনা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। ভারত্তা ভেক্সিন দিস্ত্রিব্যুসন এক্সপর্তাইজ অমসুং কেপাসিতীসু লৈজৈ। মালেমগী অতৈ লৈবাকশিংগা য়েংনরুবদা লম অসিদা ঐখোয় য়াম্না ফরি। ঐখোয়গী ভেক্সিন কাপ্পগী মতাংদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং খহ-হৈরবা নেতৱর্কসু লৈরি। মসিগী মপুং ফানা কান্নবা লৌগনি। অহেনবা কোল্দ চেন ইক্বুইপমেন্ত, অতৈ লোজিস্তিক্সকী মথৌ তাবশিং, রাজ্য সরকারশিংগী মতেংদগী মসিগী মতাংদসু য়েংশিল্লি। কোল্দ চেনবু অমুক্কা হেন্না মপাঙ্গল কলহন্নবসু লোইননা ওইথোকপা য়াবা কয়ামরুমদসু খন্নরি। অতোপ্পা অনৌবা পাম্বৈ কয়ামরুমসু পাংথোক্লি। ভারতনা অখন্নবা সোফৱেয়র অমসু শেম্লে কো-ৱিন, মসিদা কোরোনা ভেক্সিনগী কান্নবা ফংলবশিং, ভেক্সিনগী ফংলিবা স্তোক অমসুং স্তোরেজগা মরী লৈনবা রিএল তাইম ইনফোর্মেসন লৈগনি। ভারত্তা কোরোনা ভেক্সিনগী রিসর্সকা মরী লৈনবা থৌদাংগীদমক্তা অখন্নবা তাস্ক ফোর্স অমা শেমখি। অমসুং ভেক্সিনগা মরী লৈনবা খোংজংগী থৌদাং নেস্নেল এক্সপর্ত গ্রুপতা পীখি। মসিদা তেক্নিকেল এক্সপর্ত, কেন্দ্র সরকারগী মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং দিপার্তশিংগী ওফিসরশিং, জোন খুদিংমক্কী মতুং ইন্না রাজ্য সরকারশিংগী মীহুৎশিংসু য়াওরি। লৈবাক অসিগী অমসুং লম লমগী মথৌ তাবা পুম্নমক্কী মতুং ইন্না ৱারেপ অদু নেস্নেল এক্সপর্ত গ্রুপ্না অপুনবা মওংদা লৌগনি।
মরূপশা,
ভেক্সিনগী মমল কয়া ওইগনি, মসিগী মতাংদসু ৱাহং হংলকপা অসি মশানা তাবনি। কেন্দ্র সরকারনা মসিগী মতাংদা রাজ্য সরকারশিংগা লোইননা ৱারী শানরি। ভেক্সিনগী মমলগী মতাংদা ৱারেপ, মীয়ামগী হকশেলদা মরুওইবা থমদুনা লৌগনি। অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা মসিদা মপুং ফানা শরুক য়াগনি।
মরূপশা,
লৈবাক অমা ওইনা ভারতনা লৌখিবা ৱারেপ, ভারতনা খোংজেল য়াংনা সাইন্তিফিক ওইবা মওং শিজিন্নখিবা, মদুগী ফল উবা ফংলে। ভারত অসি ঙসিদি নুংতিগী তেস্তিং য়াম্না তৌবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। ভারত কোরোনাগী মরমদগী মী শিবগী চাং য়াম্না হন্থরবা লৈবাকশিংগী মনুংদসু য়াওরে। ভারতনা মতৌ অসুম্না কোরোনাগী মায়োক্তা চংশিল্লিবা লানজং অসিদা, ভারত মচা খুদিংমক্কী ফিদমনীংঙাই ওইরবা অনীংবা অপাম্বা অদু উৎথোক্লি। চাউখৎলবা লৈবাকশিং, অফবা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদসু ভারতনা লাঞ্জং অসি হেন্না ফবা মওং কয়াদা চংশিল্লি অমসুং মসিগী অদুক্কী য়াম্লবা মীয়ামগী থৱাই কল্লি। ঐখোয় ভারত মচাশিংগী খাংবা কনবা, ঐখোয় ভারত মচাশিংগী থৌনা, ঐখোয় ভারত মচাশিংগী তৌবা ঙম্বা অসি, লানফম অপুনবা অসিগী মনমুংদা চাংদম্নীংঙাই লৈতবনি, অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদনি। ঐখোয়না শুপ্নগী ঐখোয়গী মীয়ামগীদমক্তা ৱাবা তৌখিদে অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মীয়াম্বুসু কন্ননবা ঙম্লিমখৈ হোৎনখি।
মরূপশা,
ফ্রেবুৱারী-মার্চকী চিংনবতনা থল্লবা, অকিবগী ফিভমদগী হৌরগা ঙসি দিসেম্বরগী থাজবা অমসুং অশাতনা থল্লবা ফিভম অসিগী মরক্তা ভারনা য়াম্না শাংবা খোংচৎ চৎখ্রে। হৌজিক ঐখোয় ভেক্সন ফংহন্নবগী মায়কৈদা লেপ্লি, অদুনা মীয়াম্না শরুক য়াবা, সাইন্তিফিক এপ্রোচ অদুমক, তেংবাং পীনবা অদুমক তুংদসু য়াম্না মরুওই। অদোম খঙ হৈরবা পুম্নমক্কী সজেসনসু মতম মতমগী মতুং ইন্না কান্নবা থৌদাং য়ারক্কনি। অদোম পুম্নমক্না খঙবীরি মদুদি অসুক য়াম্না পাক-চাউরবা ভেক্সিন কাপ্পগী খোংজং চংশিল্লকপদা মখল কয়াগী তোকঙাশিংসু খু্ন্নাইদা শন্দোরকই। তোকঙাশিং অসি মীয়ামগী অমদি লৈবাক্কী মায়োক্তা ওই। মরম অসিনা ঐখোয় দল পুম্নমক্কী থৌদাংনি মদুদি লৈবাক অসিগী মীয়াম্বু অদুক্কী মতিক খঙহনগদবনি, মখোয়বু করিগুম্বা তোকঙা অমা হেক্তগী কনগদবনি। ঐনা রাজনীতি দল পুম্নমক্কী খঙ-হৈরবশিংদা হায়জরি মদুদি ঙসি পুম্নমক্না ঙাংবগী মতম ফংদ্রে, অদুবু ঐনা হায়জরি মদুদি অদোম্না অইবা ওইনা থাবীরকউ, অদোমগী সজেসন অদু য়াম্না কান্নগনি। অদোমগী সজেসনশিং অদু লুম্না লৌগনি অমসুং স্কিমদসু মদু মরুওইনা লৌগনি।
হায়জরিবা পুম্নমক অসিগা লোইননা ঙসি অদোম পুম্নমকপু হন্না হন্না তৌবীমল খঙবা ফোংদোকচরি। অদোম্না মতম কাইথোকপীরি, হন্না হন্না থাগৎচরি!!