Prime Minister's Office
PM delivers keynote address at IIT-2020 Global Summit
Post Covid-19 order will be about: Re-learning, re-thinking, re-innovating and re-inventing: PM
04 DEC 2020 10:56PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the keynote address at the IIT-2020 Global Summit, organised by PanIIT USA, today through a video conference.
The Prime Minister said that the Government is fully committed to the principle of "Reform, Perform, Transform". He stressed that there is no sector left out from the ambit of reforms. He listed many path-breaking reforms brought in by the Government in various sectors such as assimilating 44 Union labour laws into just 4 codes, having one of the lowest corporate tax rate in the world, Production Linked Incentive Scheme in ten key sectors to enhance exports as well as manufacturing. He highlighted that even in these testing times of COVID-19, India has got record investment and much of this investment has come in the tech sector.
He said our actions today will shape our planet's tomorrow. He stressed that the post Covid-19 order will be about: Re-learning, re-thinking, re-innovating and re-inventing. This, along with a series of economic reforms in almost every field is what will re-energise our planet. He said this will ensure 'Ease of Living' and positively impact the poor as well as marginalised. He said several innovations came out during the pandemic emerged from collaboration between the industry and academia. He said the world today needs viable solutions to adjust to the new normal.
The Prime minister said, the collective force of the PanIIT movement can add momentum to the dream of becoming an Aatmnirbhar Bharat or self-reliant India. He called the Diaspora, India’s Brand Ambassadors whose voice was critical in ensuring that the world understood India's view-points in the right spirit.
Talking about the 75th Anniversary of India's Independence in 2022, Shri Modi urged the PanIIT movement to set an even higher benchmark on "Giving back to India.'' He asked them to share their ideas and inputs on how we can mark 75 years of freedom. “You could share your views MyGov. Or, you can share it directly with me on the Narendra Modi App” he added.
The Prime Minister said a culture of hackathons is developing in India in recent times and in these hackathons, young minds are giving out-standing solutions to national and global problems. He added that the Government is working with many countries in South East Asia and Europe to ensure that our youngsters get an international platform to showcase their skills and learn from best practices globally. He said India hosted the Vaibhav Summit which brought together top-quality talent in the fields of science and innovation. He added that this summit set the tone for future collaborations in science and innovation.
The Prime Minister said India is witnessing a sea change in the way it works. He said earlier, when IITs produced aero-space engineers, there was not a strong domestic industrial ecosystem to employ them. Today, with the historic reforms in the Space sector, the last frontier before humanity has opened up to Indian talent. That's why new space tech startups are coming up every day in India. He expressed confidence that some of those in the audience would boldly go where none have gone before. Cutting edge and innovative work is happening across many sectors in India.
Today, a large number of IIT alumni are in global leadership positions spread across industry, academia, arts, governments. Therefore he urged the alumni to debate, discuss and contribute to solutions in the emerging New World Tech Order.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আইআইটি-২০২০ গ্ল’ৱেল ছামিটত মূল ভাষণ আগবঢ়ালে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ক’ভিড-১৯ পৰৱৰ্তী ক্ৰম হ’বঃ ৰি-লাৰ্ণিং, ৰি-থিংকিং, ৰি-ইন’ভেটিং আৰু ৰি-ইনভেন্টিং: প্ৰধানমন্ত্ৰী
04 DEC 2020 10:56PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে পেন আইআইটি ইউএছএয়ে অনুষ্ঠিত কৰা আইআইটি-২০২০ গ্ল’ৱেল ছামিটত মূল ভাষণ আগবঢ়ায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰখন সম্পূৰ্ণভাৱে “ৰিফৰ্ম, পাৰ্ফম, ট্ৰেন্সফৰ্ম” নীতিৰ প্ৰতি সমৰ্পিত। তেখেতে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি কয় যে কোনো এটা খণ্ডই সংস্কাৰৰ আউটিৰপৰা বাদ পৰি ৰোৱা নাই। তেখেতে চৰকাৰখনৰদ্বাৰা ভিন্ন খণ্ডত সাধন কৰা অভূতপূৰ্ব সংস্কাৰৰ কথা উল্লেখ কৰি কয়ঃ ৪৪ কেন্দ্ৰীয় শ্ৰম আইনক সংকুচিত কৰি ৪ সংহিতা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। ইয়াত বিশ্বৰ ভিতৰতে কৰ্প’ৰেট কৰৰ হাৰ সৰ্বনিম্ন। দহটা মূল খণ্ডত প্ৰডাকশ্যন লিংকড ইনছেনটিভ আঁচনিয়ে ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে মেনুফেক্সাৰিঙৰো বৰ্ধন ঘটাব। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ক’ভিড-১৯ৰ এই পৰীক্ষণৰ সময়তো, ভাৰতত অভিলেখসংখ্যক বিনিয়োগ হৈছে আৰু এই বিনিয়োগৰ গৰিষ্ঠসংখ্যকেই টেক খণ্ডত হৈছে।
তেখেতে কয়, আমাৰ আজিৰ কাৰ্যই কালিৰ আমাৰ গ্ৰহটোৰ আকৃতি নিৰ্ধাৰণ কৰিব। তেখেতে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি কয় যে ’ভিড-১৯ পৰৱৰ্তী ক্ৰম হ’বঃ ৰি-লাৰ্ণিং, ৰি-থিংকিং, ৰি-ইন’ভেটিং আৰু ৰি-ইনভেন্টিং। তদুপৰি, প্ৰায় সকলো ক্ষেত্ৰতে এলানি অৰ্থনৈতিক সংস্কাৰৰ জৰিয়তে আমাৰ গ্ৰহটোক পুনৰায় শক্তি প্ৰদান কৰিব। তেখেতে কয়, ই ‘ইজ অৱ লিভিং’ নিশ্চিত কৰিব আৰু দৰিদ্ৰ তথা উপান্তসকলৰ ওপৰত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব। তেখেতে কয়, উদ্যোগ আৰু শৈক্ষিক মহলৰ মাজত সহযোগিতাৰপৰা মহামাৰীৰ সময়ত বহু উদ্ভাৱন কৰা হ’ল। তেখেতে কয়, আজি বিশ্বখনে নিউ নৰ্মেলৰ সৈতে সহবাস কৰিবলৈ যথোচিত সমাধান বিচাৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, পেন আইআইটি ম’ভমেন্টৰ সমন্বিত শক্তিয়ে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সপোনত অৰিহণা যোগাব। তেখেতে প্ৰৱাসী, ভাৰতৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰসকলক আহ্বান জনাই কয় যে বিশ্বখনে ভাৰতৰ দৃষ্টিকোণ সঠিকভাৱে বুজি উঠিবলৈ তেওঁলোকৰ কণ্ঠই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
২০২২ ত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ সংখ্যক বাৰ্ষিকী সন্দৰ্ভত উল্লেখ কৰি, শ্ৰী মোদীয়ে পেন আইআইটি ম’ভমেন্টক “গিভিং বেক টু ইণ্ডিয়া” ক এটা উচ্চ শিখৰত আৰোহণ কৰাবলৈ আহ্বান জনায়। আমি কিদৰে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিম সেই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ ধাৰণা আৰু ইনপুটসমূহ শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।আপোনালোকে আপোনালোকৰ মতামতসমূহ মাইগভত শ্বেয়াৰ কৰিব পাৰে বা নৰেন্দ্ৰ মোদী এপত আপোনালোকে ইয়াক মোৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ শ্বেয়াৰ কৰিব পাৰেতেখেতে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, বিগত সময়ছোৱাত ভাৰতত এটা হেকাথনৰ সংস্কৃতিয়ে গঢ় লৈ উঠিছে আৰু এই হেকাথনত যুৱ সমাজে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বৈশ্বিক সমস্যাসমূহৰ প্ৰতি অতুলনীয় সমাধান আগবঢ়াইছে। তেখেতে লগতে কয় যে আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মই যাতে তেওঁলোকৰ দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ এখন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্লেটফৰ্ম লাভ কৰে আৰু বৈশ্বিকভাৱে উত্তম অনুশীলন শিকিব পাৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰখনে দক্ষিণ পূব এছিয়া আৰু ইউৰোপৰ বহু দেশৰ সৈতে কাম কৰি আছে। তেখেতে কয়, ভাৰতে বৈভৱ সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰিছে, যিয়ে বিজ্ঞান আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰৰ উচ্চ-মানৰ প্ৰতিভাসমূহক একত্ৰিত কৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে এই সন্মিলনে বিজ্ঞান আৰু উদ্ভাৱনত ভৱিষ্য সহযোগিতাত এটা মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ভাৰতে কৰা কৰ্ম পন্থাৰ সাগৰসদৃশ পৰিৱৰ্তন প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। তেখেতে পূৰ্বে কয়, যেতিয়া আইআইটিয়ে এৰ’-স্পেছ ইঞ্জিনিয়াৰ গঢ়ি তুলিছিল, তেতিয়া তেওঁলোকক নিয়োগ কৰিবলৈ শক্তিশালী ঘৰুৱা ঔদ্যোগিক বাতাবৰণ নাছিল। আজি, মহাকাশ খণ্ডত ঐতিহাসিক সংস্কাৰ সাধনৰ জৰিয়তে, অন্তিম প্ৰান্ততো ভাৰতীয় প্ৰতিভাসমূহে স্থান লাভ কৰিছে। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিততে, ভাৰতত প্ৰতিদিনে নতুন মহাকাশ টেক ষ্টাৰ্টআপ আহি আছে। তেখেতে বিশ্বাস প্ৰদৰ্শন কৰি কয় যে ইয়াৰে একাংশই পূৰ্বে কেতিয়া নোযোৱা স্থানত পদাৰ্পণ কৰিবগৈ। ভাৰতৰ বহু খণ্ডত উন্নত মানৰ আৰু উদ্ভাৱনীমূলক কাৰ্য সমাধা হৈছে।
আজি, উদ্যোগ, শৈক্ষিক মহল, কলা, চৰকাৰত বৈশ্বিক নেতৃত্ব স্থানত বহু সংখ্যক আইআইটিৰ প্ৰাক্তন ছাত্ৰ-ছাত্ৰী অধিষ্ঠিত হৈ আছে। সেয়ে তেখেতে এইসকলক সমাধান সূত্ৰ নিৰ্ণয়ৰ বাবে তৰ্ক, আলোচনা আৰু বৰঙণি যোগানৰ আহ্বান জনায়।