Prime Minister's Office
PM inaugurates construction work of Agra Metro project in Agra
Efforts are on to attract investment from all over the world to improve the country's infrastructure: PM
Efforts are also being made to attract tourists through schemes like Swadesh Darshan and Prasad : PM
RERA's law was introduced to remove the trust-gap between the builders and the home buyers: PM
Under PM Awas Yojana, more than 12 lakh urban middle class families have been given help of about Rs 28000 crores to buy houses : PM
07 DEC 2020 1:15PM by PIB Delhi
PM inaugurated construction work of Agra Metro project in Agra, Uttar Pradesh today through video conference. Union Minister of Housing and Urban Affairs, Shri Hardeep Singh Puri, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, and other dignitaries attended the event.
Speaking on the occasion, the Prime Minister pointed out that one of the major problems of the country's infrastructure sector has been that new projects were announced, but not much attention was given to where the money would come from. He added that his government has ensured the necessary funds at the start of the new projects itself.
The Prime Minister said that more than Rs 100 lakh crore will be spent under the National Infrastructure Pipeline Project. Work is also being done on the Multi-modal Connectivity Infrastructure Master Plan. He added that efforts are on to attract investment from all over the world to improve the country's infrastructure.
Terming tourism as a sector in which there are means of earning for everyone, the Prime Minister informed not only has the government increased the number of countries covered under the e-Visa scheme, it has also reduced the tax on hotel room tariff significantly. Efforts are also being made to attract tourists through schemes like Swadesh Darshan and Prasad, he added. With the efforts of the government, India is now ranked at number 34 in Travel and Tourism Competitiveness Index. In 2013, India was ranked 65th in this index. He hoped as the situation in Corona continues to improve, soon the charm of the tourism sector will also return.
The Prime Minister said reforms are now being carried out in a wholesome manner rather than in piecemeal manner. He remarked that for the development of cities work has been done at 4 levels- Resolution of long standing problems, Ease of living, Maximum investment, More use of modern technology.
The Prime Minister said there was a trust-gap between the builders and the home buyers. He said people with some wrong intentions brought disrepute to the entire real estate sector, upsetting our middle class. He said RERA's law was introduced to remove this problem. He added, some recent reports show that after this law, middle class homes started getting completed quickly. He said all-round development from modern public transport to housing is going on to make life in cities easier.
The Prime Minister said Pradhan Mantri Awas Yojana was inaugurated from Agra and under this scheme more than 1 crore houses have been approved for the urban poor. For the middle class of the city, help is being provided to buy houses for the first time. He said so far, more than 12 lakh urban middle class families have been given help of about Rs 28000 crores to buy houses. He said Infrastructure like water, sewer are being upgraded in several cities under AMRUT mission and help is being given to local bodies to make public toilets better in cities and to implement a modern system of waste management.
The Prime Minister informed that post 2014 450 km metro line has been operationalized as compared to mere 225 km before that. He also informed that work on the 1000 km long metro lines is progressing expeditiously. This work is on in 27 cities of the county.
The Agra Metro project comprises 2 corridors with a total length of 29.4 km and connects major tourist attractions like Taj Mahal, Agra Fort, Sikandra with railway stations and bus stands. The project will benefit the 26 lakh population of the city of Agra and will also cater to more than 60 lakh tourists who visit Agra every year. It will provide an environment-friendly Mass Rapid Transit System to the historic city of Agra. The estimated cost of the project will be Rs 8,379.62 cr which will be completed in 5 years.
Earlier, on 8th March 2019, Prime Minister inaugurated the Agra Metro project along with the commencement of commercial operations of Lucknow Metro on the entire 23 km long North-South corridor from ‘CCS Airport to Munshipulia’.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଗ୍ରା ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ଦେଶର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵରୁ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି – ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ସ୍ଵଦେଶ ଦର୍ଶନ ଓ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ହେଉଛି ପ୍ରୟାସ – ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ଘରୋଇ କ୍ରେତା ଓ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ଵାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ରେରା ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ – ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 12 ଲକ୍ଷ ସହରାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରଙ୍କୁ ଘର କିଣିବା ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଛି 28 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାହାଯ୍ୟ – ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
07 DEC 2020 1:15PM by PIB Bhubaneshwar
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଆଗ୍ରାଠାରେ ଆଗ୍ରା ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏଥିରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସବୁଠାରୁ ବଡ ସମସ୍ୟା ହେଲା ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଘୋଷଣା ହେଲେ ମଧ୍ୟ ସେଥିପାଇଁ ଅର୍ଥ କେଉଁଠୁ ଆସିବ ସେ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରାଯାଉ ନାହିଁ । ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭରୁ ହିଁ ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପାଣ୍ଠି ସରକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଜାତୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇପ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ହେବ । ଏହାଛଡା ବହୁମୂଖୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂଯୋଗକାରୀ ବୃହତ ଯୋଜନା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଦେଶର ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵରୁ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ଲାଗି ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରହିଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଥିରେ କି ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ରୋଜଗାରର ଅବକାଶ ରହିଛି ସେ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଇ-ଭିସା ସୁବିଧା ପାଇଁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ସରକାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥିବା ବେଳେ ହୋଟେଲ ରୁମ ଶୁଳ୍କ ମଧ୍ୟ ଆଶାତୀତ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସ୍ଵଦେଶ ଦର୍ଶନ ଓ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ହେଉଛି । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଯୋଗୁଁ ଯାତ୍ରା ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୂଚୀରେ ଭାରତ ଏବେ 34ତମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । 2013ରେ ଭାରତ ଏହି ସୂଚୀରେ 65ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲା । କରୋନା ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆସିବା ସହ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଚମକ ଆସିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଧାପନ୍ତରିଆ ନହୋଇ ପୁରା ଦମ୍ରେ ଚାଲିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ନଗରଗୁଡିକର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ 4ଟି ସ୍ତରରେ ହେଉଛି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ପଡିରହିଥିବା ସମାସ୍ୟାର ସମାଧାନ, ସ୍ଵଚ୍ଛନ୍ଦ ରହଣି, ସର୍ବାଧିକ ବିନିଯୋଗ ଓ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଅଧିକ ଉପଯୋଗ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଘର କିଣୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ନିର୍ମାଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ଵାସର ଏକ ବ ବ୍ୟବଧାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । କିଛି ଲୋକ ଉଦ୍ଦେଶ ପ୍ରଣୋଦିତ ଭାବେ ମନ୍ଦ ଅଭିପ୍ରାୟ ରଖି ସମଗ୍ର ଭୂ-ସମ୍ପତ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବଦନାମ କରିବା ଯୋଗୁଁ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀୟ ବ୍ୟକ୍ତ ଦୁଶ୍ଚିନ୍ତାରେ ରହୁଛନ୍ତି । ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ରେରା (ଆରଇଆରଏ) ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ପରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କୋଠାବାଡି ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ଶେଷ ହେବା ଦେଖାଯାଉଛି । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସାଧାରଣ ପରିବହନଠାରୁ କୋଠାବାଡ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଆଗ୍ରାରେ ଉଦଘାଟିତ ହେବା ପରଠାରୁ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ 1 କୋଟିରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ଆବାସସ୍ଥଳୀ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି । ସହରର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଥମ ଘର କିଣିବା ପାଇଁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଘର କିଣିବା ନିମନ୍ତେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 12 ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକଙ୍କୁ 28 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଅମୃତ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଜଳ ଓ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ନିଷ୍କାସନ ବ୍ୟୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଉନ୍ନତି କରାଯାଇଛି । 2014 ପୂର୍ବରୁ 225 କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ଥିବାବେଳେ 2014 ପରଠାରୁ 450 କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି । 1 ହଜାର କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଦେଶର 27ଟି ନଗରୀରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଆଗ୍ରା ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 29.4 କିଲୋମିଟର ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏଥିରେ 2ଟି କରିଡର ରହିଛି । ଏହା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତାଜମହଲ, ଆଗ୍ରା ଦୁର୍ଗ, ସିକନ୍ଦର ସମେତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଓ ବସଷ୍ଟାଣ୍ଡକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ଆଗ୍ରା ମହାନଗରୀର 24 ଲକ୍ଷ ଜନସାଧାରଙ୍କ ସମେତ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆଗ୍ରାକୁ ଆସୁଥିବା 60 ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହା ଏକ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ମାସ୍ ରାପିଡ଼ ଟ୍ରାଂସିଟ ସିଷ୍ଟମ ବା ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦିଷ୍ଟ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରିବ । 5 ବର୍ଷରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାବଦକୁ ପ୍ରାୟ 8,380 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ଗତ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ 8 ତାରିଖ ଦିନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଗ୍ରା ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହ ଲକ୍ଷ୍ନୌ ମେଟ୍ରୋର 23 କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ କରିଡରର ସିସିଏ ବିମାନ ବନ୍ଦରରୁ ମୁନିଶିପୁଲିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟିକ କାରବାର ପଥର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।