Cabinet
Cabinet approves setting up of Public Wi-Fi Networks by Public Data Office Aggregators to provide public Wi-Fi service through Public Data Offices without levy of any License Fee
09 DEC 2020 3:47PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has given its approval forthe proposal of DoT for setting up of Public Wi-Fi Networks by Public Data Office Aggregators (PDOAs) to provide public Wi-Fi service through Public Data Offices (PDOs) spread across length and breadth of the country to accelerate proliferation of Broadband Internet services through Public Wi-Fi network in the country. There shall be no license fee for providing Broadband Internet through these public Wi-Fi networks.
The proposal will promote the growth of Public Wi-Fi Networks in the country and, in turn, will help in proliferation of Broadband Internet, enhancement of income and employment and empowerment of people.
Salient Features:
This Public Wi-Fi Access Network Interface will be known as PM-WANI.PM-WANI eco-system will be operated by different players as described herein under:
• Public Data Office (PDO): It will establish, maintain, and operate only WANI compliant Wi-Fi Access Points and deliver broadband services to subscribers.
• Public Data Office Aggregator (PDOA): It will be an aggregator of PDOs and perform the functions relating to Authorization and Accounting.
• App Provider: It will develop an App to register users and discover WANI compliant Wi-Fi hotspots in the nearby area and display the same within the App for accessing the internet service.
• Central Registry: It will maintain the details of App Providers, PDOAs, and PDOs. To begin with, the Central Registry will be maintained by C-DoT.
Objectives
While no registration would be required for PDOs, PDOAs and App Providers will get themselves registered with DoT through online registration portal (SARALSANCHAR; https://saralsanchar.gov.in) of DoT, without paying anyregistration fee.Registration shall be granted within 7 days of the application.
This is expected to be more business friendly and in line with efforts for ease of doing business.COVID-19 pandemic has necessitated delivery of stable and high speed Broadband Internet (data) services to an increasingly large number of subscribers in the country including areas which do not have 4G mobile coverage. This can be achieved by deployment of Public Wi-Fi.
Further, the proliferation of public Wi-Fi will not only create employment but also enhance disposable incomes in the hands of small and medium entrepreneurs and boost the GDP of the country.
Proliferation of Broadband Services through public Wi-Fi is a step towards digital India and consequential benefit thereon.
No License Fee for providing broadband internet services using public Wi-Fi Hotspots will massively encourage its proliferation and penetration across the length and breadth of the country. Availability and use of Broadband will enhance incomes, employment, quality of life, ease of doing business etc.

মন্ত্রীমন্দল
করিগুম্বা মখল অমত্তগী লাইসেন্স ফী লৌবা তৌদনা পব্লিক দেতা ওফিসশিংগী থোংদা পব্লিক ৱাই-ফাই সর্বিস ফংহন্নবগীদমক পুখৎলকপা ৱাফমদা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
09 DEC 2020 3:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা ময়াই তাংবল কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা তেলিকোম দিপার্তমেন্তপু লৈবাক শিনবা থুংনা পব্লিক দেতা ওফিস (পি.দি.ও.)শিংগী থোংদা পব্লিক ৱাই-ফাই সর্বিস ফংহন্নবগীদমক্তা নেতৱর্ক শেম-শানবগীদমক পুখৎলকপা ৱাফমদা অয়াবা পীখ্রে। অসিগুম্বা ৱাই-ফাই অমসুং ব্রোদবেন্দ সর্বিসশিংগীদমক্তা মখল অমত্তগী লাইসেন্স ফী লোরোই।
মসিদগী লৈবাক শিনবা থুংনা পব্লিক ৱাই-ফাইগী নেৎৱর্ক শেম-শাবদা মতেং ফংলগনি অমসুং মসিনা মীয়ামগীদমক থবক অমসুং ইনকম ফংনবগী পাম্বৈ ওইরগনি।
মরুওইবশিং:
পব্লিক ৱাই-ফাই নেৎৱর্ক ইন্তর্ফেস অসি পি.এম. ৱানী হায়না খঙনগনি। পি.এম. ৱানী ইকোসিস্তেম অসি মখাদা পীরিবা তোঙান তোঙানবা প্লেয়রশিংনা চলাইগনিঃ
• পব্লিক দেতা ওফিস (পি.দি.ও.): মসিনা শুপ্নগী ৱানীগী মখাদা লাক্কদবা ৱাই-ফাই সর্বিসকী মফমশিং লিংখৎপা, শেমজিন-শাজিনবা অমসুং চলাইবা থবক তৌগনি অমসুং সব্স্ক্রাইবরশিংদা ব্রোদবেন্দ ফংহনগনি।
• পব্লিক দেতা ওফিস এগ্রিগেতর (পি.দি.ও.এ.): মসি পি.দি.ও.শিংগী এগ্রিগেতর অমা ওইগনি অমসুং ওথোরাইজেসন অমসুং একাউন্তিংগা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিং পাংথোক্কনি।
• এপ প্রোভাইদরঃ মসিনা রেজিস্তর য়ুজরশিংগীদমক্তা মোবাইল এপ শেমগনি অমসুং মনাক নকপা মফমশিংদা ৱাই-ফাই হোৎস্পোৎশিং ওইবা মফম খঙদোক্কনি অমসুং ইন্তর্নেৎ সর্বিস শিজিন্নবা য়ানবা মদু এপতা উৎকনি।
• সেন্ত্রেল রেজিস্ত্রীঃ মসিনা এপ প্রোভাইদরশিং, পি.দি.ও.এ.শিং অমসুং পি.দি.ও.শিংগী ৱারোলশিং থমগনি। হৌরকপদা সেন্ত্রেল রেজিস্ত্রীগী অসি তেলিকোম দিপার্তমেন্তনা শেন্নগনি।
Objectives
পান্দম
পি.দি.ও., পি.দি.ও.এ. অমসুং এপ প্রোভাইদরশিংনা মসিগীদমক্তা রেজিস্ত্রেসন তৌবগী মথৌ তাদে মখোয় মশানা রেজিস্ত্রেসন ফী অমত্তা থিদনা তিলিকোম দিপার্তমেন্তকী ওনলাই রেজিস্ত্রেসন পোর্তেল (সরলসংচার;https://saralsanchar.gov.in)গী থোংদা রেজিস্তার তৌজগনি। রেজিস্ত্রেসন অদু এপ্লিকেসন পীশিল্লবা নুমিৎ ৭নিগী মনুংদা তৌগনি।
মসি বিজিনেসকীদমক্তা য়াম্না খুদোংচাবা ওইগনি মরুওইনা কোবিদকী লাইচৎনা মরম ওইদুনা লৈবাক অপুনবা অসিদা মশিং য়াম্না হেনগৎলক্লিবা সব্স্ক্রাইবরশিংগীদমক্তা লোইননা ৪জি মোবাইল কভরেজ ফংদবা মফমদা খোংজেল য়াংবা ব্রোদবেন্দ ইন্তর্নেৎ (দেতা)গী তঙাইফদবা লৈরিবা মতম অসিদা হেন্না খুদোংচাহল্লগনি। মসি পব্লিক ৱাই-ফাই থম্লবতদা ওইথোকপা ঙমগনি।
মসিদা নত্তনা, পব্লিক ৱাই-ফাই শন্দোকপা অসিনা শুপ্নগী থবক পীবতা নত্তনা অপীকপা অমসুং ময়াই ওইবা ওন্ত্রপ্রিনরশিংগী মখুত্তা চাদিং তৌনবগীদমক শেল য়াম্না তুংশিনবসু ঙম্লগনি অমসুং লৈবাক্কী জি.দি.পি.সু হেনগৎহল্লগনি।
পব্লিক ৱাই-ফাইগী থোংদা ব্রোদবেন্দ সর্বিস শন্দোকপা অসি দিজিতেল ইন্দিয়াগী মায়কৈদা থাংজিনবা অতোপ্পা খোংথাং অমনি।
পব্লিক ৱাই-ফাই হোৎপোৎস শিজিন্নবদা ব্রোদবেন্দ ইন্তর্নেৎ সর্বিসশিং ফংহনবগীদমক লাইসেন্স ফী লৌদবা অসিনা লৈবাক অপুনবদা থৌনা হাপ্লগনি। ব্রোদবেন্দ শিজিন্নবা ফংহনবা অসিনা ইনকম, থবক ফংবা, পুন্সিগী মগুন, ইজ ওফ দোইং বিজিনেস অসিনচিংবা হেনগৎহল্লগনি।