PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
09 DEC 2020 5:35PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
At less than 4% of Total Cases, India’s Active Caseload of 3.78 lakh continues to retreat, Daily Positivity Rate stands at 3.14%, 19 States/UTs have weekly Positivity Rate more than the national average
The ongoing trend of contraction of India’s total active cases continues. The active caseload of the country stands at 3,78,909. The share of Active Cases in the total Positive Cases has further shrunk to 3.89%.The daily recoveries exceeding the daily new cases have ensured a total net reduction of the Active Caseload. A net decline of 4,957 cases has been recorded in the total active cases in last 24 hours.India has reported more daily recoveries than the daily new cases during the past 24 hours. While 32,080 persons were found positive in the past 24 hours, India has registered 36,635 new recoveries during the same period.India’s total cumulative tests are nearing 15 Cr (14,98,36,767). Keeping in line with its commitment to conduct more than one million tests every day, 10,22,712 samples were tested in the last 24 hours. The testing capacity of the country has grown to 15 lakh tests per day.India’s testing infrastructure has seen a significant boost with 2,220 labs across the country.An average of more than 10 lakh tests are conducted daily. The cumulative national Positivity Rate stands at 6.50% today. The daily positivity rate is just 3.14%. Higher volumes of testing eventually lead to low Positivity Rate.19 States/UTs have weekly positivity rate more than the national average.
Uttar Pradesh has the highest cumulative testing with more than 2 Cr tests. Bihar, Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra and Andhra Pradesh are among the States with highest cumulative testing with more than 1 Cr tests.The Recovery Rate has also increased to 94.66%. Total Recoveries have surpassed 92 lakhs today (92,15,581).76.37% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs. Maharashtra has reported the maximum number of single day recoveries with 6,365 newly recovered cases. 4,735 people recovered in Kerala in the past 24 hours followed by 3,307 in Delhi.75.11% of the new cases are from 10 States and UTs.Kerala continues to report the highest daily new cases at 5,032. It is followed by Maharashtra with 4,026 new cases.402 case fatalities have been reported in the past 24 hours.Ten States/UTs account for 76.37% of new deaths.
For details :
PM to lay foundation stone of New Parliament Building on December 10, 2020
Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation stone of the New Parliament Building at Sansad Marg, New Delhi on December 10, 2020. The new building is an intrinsic part of the vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’ and will be a landmark opportunity to build peoples’ Parliament for the first time after independence, one which will match the needs and aspirations of ‘New India’ in the 75th anniversary of independence in 2022. The New Parliament Building will be modern, state-of-the-art and energy efficient, with highly non-obtrusive security facilities to be built as a triangular shaped building, adjacent to the present Parliament. Lok Sabha will be 3 times of the existing size and Rajya Sabha will be substantially bigger. The interiors of the new building will showcase a rich blend of Indian culture and diversity of our regional arts, crafts, textiles and architecture.
For details :
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and Suriname on Cooperation in the field of Health and Medicine
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for the Memorandum of Understanding between the Government of the Republic of India and the Ministry of Health of the Government of the Republic of Suriname on Cooperation in the field of Health and Medicine. The bilateral Memorandum of Understanding will encourage cooperation between the Ministry of Health and Family Welfare of the Republic of India and the Ministry of Health of the Government of the Republic of Suriname through joint initiatives and technology development in the health sector. It will strengthen bilateral ties between India and Suriname. It leads towards achieving Atmanirbhar Bharat (Self-Reliant India) by way of sharing of expertise in public health system, and by promoting mutual research in various relevant areas.
For details :
Reform linked borrowing permissions lead to various citizen centric reforms in the States
In view of the challenges posed by the COVID 19 pandemic for mobilisation of financial resources, the Government of India has strengthened the hands of the States through multiple measures. These included grant of additional borrowing permission of 2% of the Gross State Domestic Product (GSDP) in the year 2020-21. This has enabled the States to mobilise additional financial resources to fight the pandemic and maintain the standards of service delivery to the public. However, to ensure long-term debt sustainability and prevent any adverse impact on future, a part of the additional borrowing was linked to the States carrying out reforms in the sectors critical for service delivery to the citizens. One of the sectors identified for reforms is the Public Distribution System. Out of the additional borrowing limit of 2% of GSDP, 0.25% is linked to implementation of “One Nation One Ration Card system”. This was aimed to ensure that the beneficiaries under the National Food Security Act (NFSA) and other welfare schemes, especially the migrant workers and their families, get ration from any Fair Price Shop (FPS) across the country. Other aims of the intended reform were to better target beneficiaries, elimination of bogus/ duplicate/ ineligible ration cards and thus enhance welfare and reduce leakage.
For details :
Cabinet approves Atmanirbhar Bharat RojgarYojana (ABRY)
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has given its approval for Atmanirbhar Bharat RojgarYojana (ABRY) to boost employment in formal sector and incentivize creation of new employment opportunities during the Covid recovery phase under Atmanirbhar Bharat Package 3.0.Cabinet has approved an expenditure of Rs. 1,584 crore for the current financial yearand Rs.22,810 crore for the entire Scheme period i.e. 2020-2023.
For details :
Dr. Harsh Vardhan digitally addresses the Inter Ministerial Conference by Partners in Population and Development (PPD)
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare digitally addressed the Inter-Ministerial Conference by Partners in Population and Development (PPD), yesterday,
For details :
Dr Harsh Vardhan virtually addresses the Curtain Raiser function of IISF 2020 Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Health & family Welfare has said that organising the India International Science Festival -2020 this year on a virtual platform due to COVID-19, signifies the indomitable spirit of nurturing and celebrating scientific temperament amongst all the stakeholders of Science, Technology and Innovation. He was addressing the audience through video-conferencing as the Chief Guest at the Curtain Raiser function of IISF-2020 organised by the Defence Institute of High Altitude Research (DIHAR) of the Defence Research and Development Organisation (DRDO), Ladakh yesterday.
For details :
Ministry of AYUSH and AIIMS decides to work together to set up a Department of Integrative Medicine
Ministry of AYUSH and AIIMS have decided to initiate work on setting up a Department of Integrative Medicine at AIIMS. This was decided in a joint visit and review by Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, AYUSH and Dr. RandeepGuleria, Director, AIIMS of the Centre for Integrative Medicine and Research (CIMR) at AIIMS, New Delhi. The CIMR receives notable support through the Centre of Excellence Scheme of the Ministry of AYUSH. Dr. Gautam Sharma, Head, CIMR and senior officers of AYUSH Ministry were also present during the visit. The cutting edge research activities being held by CIMR in the Yoga and Ayurveda disciplines were reviewed and the research outcomes were seen to be impressive. Considering the research work, other activities and accomplishments of CIMR, it was felt that setting up a dedicated OPD and IPD beds for CIMR could be the next steps in the growth and development of CIMR. Secretary AYUSH assured that the Ministry of AYUSH will strive to continue its support to CIMR till the dedicated Department is developed.
For details :
Ministry of AYUSH and ICCR to streamline and intensify joint efforts to promote Yoga worldwide
In a high level review meeting of collaboration activities between Ministry of AYUSH and Indian Council for Cultural Relations (ICCR) for promotion of Yoga globally yesterday at New Delhi, it was resolved to streamline and intensify the joint efforts to promote Yoga in various countries across the world. The review was jointly held by Dr. Vinay Sahasrabuddhe, President, ICCR and Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of AYUSH. It was also decided to utilise the certification framework of the Yoga Certification Board (YCB) as a means of promoting authentic Yoga across the world. The Yoga Certification Board (YCB) and Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), two institutions under the oversight of the Ministry of AYUSH in the discipline of Yoga, have forged separate partnerships with ICCR to spread Yoga around the globe.
For details :
ESIC takes Major Policy Initiatives for better medical services to Workers
Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) during its 183rd Meeting held yesterday under the chairmanship of Shri Santosh Kumar Gangwar, Minister of State for Labour& Employment (I/C) has taken several significant decisions to improve its delivery of medical services and other benefits to workers. Medical services to the insured workers and their dependents under the ESI Scheme are provided primarily through hospitals and dispensaries run by the State Governments. There are, at present, around 1520 ESI dispensaries and 159 hospitals across the country, out of which 45 dispensaries and 49 hospitals are directly run by ESIC while remaining dispensaries and hospitals are run by the respective State Governments. Several representatives have been received about deficient services in ESI hospitals run by State Governments due to poor availability of equipment and doctors.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Assam: In Assam, 94 cases detected out of 19,955 tests conducted with positivity rate of 0.47% while 102 patients discharged. Total cases 2,14,019 out of which recovered are 97.86% & active cases are 1.67%.
• Sikkim: 13 new cases take Sikkim’s COVID-19 tally to 5,215.
• Kerala: With the second phase of local body polls slated to be held in the state tomorrow, the health department officials have warned that the faults in maintaining COVID protocols in the first phase of voting held yesterday should be rectified. They point out that delinquency from the part of voters will definitely have an impact on the COVID situation which may lead the pandemic curve to climb for certain. Though the State Election Commission had mandated physical distancing and barred crowding, these were openly violated at many places in the polling held yesterday which recorded 72.67% voting. Meanwhile, for the third time in the month, the COVID deaths in a day crossed the 30-mark on Tuesday. A total of 5.032 fresh cases and 4735 recoveries were reported yesterday. The latest test positivity rate is 8.31%.
• Tamil Nadu: Tamil Nadu on Tuesday reported 1,236 new COVID-19 cases, taking the overall infection count to 7,92,788, while 13 more fatalities pushed the death toll to 11,822. Recoveries continued to outnumber the new infections with 1,330 people being discharged from health care facilities after getting cured, taking the aggregate to 7,70,378, a health department bulletin said.
• Karnataka: Karnataka government has amended the Karnataka Epidemic Diseases Act 2020 which makes provisions to impose penalties for violation of the act. As per amended law local authorities may impose fine for ₹ 5000 for non AC party halls, departmental stores and ₹ 10,000 for AC party halls and also organisations. State government further reduced the price of COVID test. A price of ₹ 800 was fixed for COVID test in private hospitals.
• Andhra Pradesh: 583 people have been admitted to hospitals so far due to illness. Of these, 470 were discharged and twenty patients were shifted to Vijayawada and Guntur hospitals for better treatment. One death has been reported so far. Health officials suspect food or water contamination. A preliminary report by a team from the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi, has found traces of lead and nickel in some blood samples.
• Telangana: As the race for Covid-19 vaccine heats up, the government organised a visit for foreign envoys to biotech companies leading India’s effort to find an antidote to the virus. MEA took more than 60 heads of mission (HoMs) to Bharat Biotech and Biological E in Hyderabad on December 9. Meanwhile, 721 new cases, 753 recoveries & 3 deaths were reported in the last 24 hours in Telangana; Total cases 2,75,261 Active cases: 7,661, Deaths 1480 Discharges :2,66,120 with a recovery rate of 96.67 per cent, while the countrywide recovery rate is 94.6 per cent.
• Maharashtra: The world-famous tourism sites in Aurangabad will be reopened for the visitors from tomorrow. District Collector, Sunil Chavan has directed the concerned agencies to take preventive measures in this regard, including the facility to conduct the COVID test for guides, shopkeepers, local artisans, hoteliers and transport professionals at the respective tourist spots. Mumbai's new cases continue to remain below the thousand mark. It was 585 new cases, apart from 565 recoveries and 7 deaths on Tuesday. Pune circle reported 749 new cases and 20 deaths on the same day.
• Gujarat: Maximum 294 new cases reported from Ahmedabad, while Surat recorded 214 new cases. The recovery rate has improved and reached 91.70 percent.
• Rajasthan: The recovery rate in the State has increased to 91.78 per cent. More than 100 cases have been reported in only four districts on Tuesday. A total of 465 new infections have been reported in Jaipur, 187 in Jodhpur, 140 in Ajmer and 134 cases reported from Udaipur. The number of active cases in Jaipur has dropped to 9,000. The number of new patients in 9 districts has been less than 10.
• Madhya Pradesh: Maximum cases on Wednesday were found in Indore district (509 new cases), followed by Bhopal district (317 new cases) and then Gwalior (74 cases).
• Chhattisgarh: Maximum cases on Wednesday were found in Raipur district (179 new cases), followed by Durg district (135 new cases) and then Janjgir-Champa district (109 new cases).
• Goa: Recovery rate has reached up to 95.89 per cent in the state.

PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
09 DEC 2020 5:35PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• লৈবাক অসিগী এক্তিব কেসলোদ অসি ৩,৭৮,৯০৯দা লৈরি
• অপুনবা পোজিতিব কেস্তা এক্তিব কেসকী শরুক অসি মখা তানা ৩.৮৯%দা হাইথরক্লি
• হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা পোজিতিব ওইবা মীওই ৩২,০৮০ থেংনরি, হায়রিবা মতম অসিমক্তদা ইন্দিয়াগী ওইনা অনৌবা ফগৎলকপা ৩৬,৬৩৫ অমা রেজিস্তর তৌরি
• ইন্দিয়াগী ওইনা অপুনবা তেস্ত তৌবা চৎথরকপা অসি করোর ১৫ (১৪,৯৮,৩৬,৭৬৭)রোম লৈরি
• ঙসিগী ওইনা জাতিগী পোজিতিবকী চাং অসি ৬.৫০%তা লৈরি
• অনাবা ফগৎলকপা অসিগী চাং অসিসু ৯৪.৬৬%দা হেনগৎলক্লি
অপুনবা কেস মশিংদগী ৪% তাদুনা, ইন্দিয়াগী এক্তিব কেসলোদ লাখ ৩.৭৮ লেপ্পা লৈতনা হন্থরক্লি, নুমিৎ খুদিংগী পোজিতিবকী চাং অসি ৩.১৪%দা লেংদনা লৈরি, স্তেত/য়ু.তি.শিং ১৯অসিদা চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি লৈবাক্কী ওইবা চাংচৎ অসিদগী হেন্না লৈরি
হৌজিক ওইরিবা ইন্দিয়াগী অপুনবা এক্তিব কেস হন্থরকপা অসি লেপ্পা লৈতনা চৎথরি। লৈবাক অসিগী এক্তিব কেসলোদ অসি ৩,৭৮,৯০৯দা লৈরি। অপুনবা পোজিতিব কেস্তা এক্তিব কেসকী শরুক অসি মখা তানা ৩.৮৯%দা হাইথরক্লি।
নুংতিগী ফগৎলকপগী চাং অসিনা নুংতিগী অনৌবা কেসশিং অসিদগী হেন্দুনা অপুনবা ওইনা এক্তিব কেসলোদ হন্থরকপা অসি শোইদনা লৈরি। পুং ২৪ অসিগী মনুংদা অপুনবা এক্তিব কেসলোদ অসি ৪,৯৬৭ কেস্তা হন্থরকপগী রেকোর্দ লৈরি। ইন্দিয়াদা পুং ২৪ অসিগী মনুংদা নুংতিগী ওইবা ফগৎলকপা অসিনা নুংতিগী ওইবা অনৌবা কেস্তগী হেন্দুনা চৎলি। মরক অসিদা পুং ২৪ অসিগী মনুংদা পোজিতিব ওইবা মীওই ৩২,০৮০ থেংনরি, হায়রিবা মতম অসিমক্তদা ইন্দিয়াগী ওইনা অনৌবা ফগৎলকপা ৩৬,৬৩৫ অমা রেজিস্তর তৌরি। ইন্দিয়াগী ওইনা অপুনবা তেস্ত তৌবা চৎথরকপা অসি করোর ১৫ (১৪,৯৮,৩৬,৭৬৭)রোম লৈরি। নুমিৎ খুদিংগী তেস্ত মিল্লিয়ন অমা তৌনবগী ৱাফম ঙাক্লদুনা, পুং ২৪ অসিদা সেম্পল ১০,২২,৭১২ তেস্ত তৌখ্রে। ইন্দিয়াগী তেস্ত তৌফম মফমশিং অসি মশক থোক্না লেব ২,২২০ লৈবাক শিনবা থুংনা উবা ফংলি। চাংচৎতা লাখ ১০ হেন্না নুমিৎ খুদিংগী তেস্ত চৎথদুনা পোজিতিবগী চাং অসি নেম্না থম্লি অমসুং হৌজিক্কী ওইনা হায়থরক্লি। ঙসিগী ওইনা পোজিতিবকী চাং অসি ৬.৫০% তা লৈরি। নুতিগী ওইবা পোজিতিবকী চাং অসি ৩.১৪%দা লৈরি। তেস্ত তৌবগী চাং অসি হেনগৎলকপনা পোজিতিবকী চাং অসি নেম্না লৈরি। স্তেত/য়ু.তি.শিং ১৯অসিদা চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি লৈবাক্কী ওইবা চাংচৎ অসিদগী হেন্না লৈরি। উত্তর প্রদেশনা তেস্ত করোর ২ হেন্না তৌদুনা খ্বাইদগী ৱাংনা তেস্ত তৌবা ওইরি। বিহার, তামিল নাদু, কর্নাতকা, মহারাস্ত্রা অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ হায়রিবা স্তেতশিং অসি তেস্ত করোর অমগী মথক্তা তৌদুনা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি। অনাবা ফগৎলকপা অসিগী চাং অসি ৯৪.৬৬%দা হেনগৎলক্লি। অপুনবা ফগৎলকপা অসি ঙসি লাখ ৯২ (৯২,১৫,৫৮১) য়ৌখ্রে। অনৌবা ফগৎলকপা ৭৬.৪৭% কেস অমদি স্তেত/য়ু.তি.শিং ১০অসিদা উবা ফংলি। মহারাস্ত্রানা নোংমগী নুমিৎতা অনৌবা অনাবা ফগৎলকপা কেস ৬,৩৬৫ লৈদুনা খ্বাইদগী য়াম্বগী রিপোর্ত লৈরি। পুং ২৪ অসিদা কেরলাদা মীওই ৪,৭৩৫ ফগৎলকপা অমসুং দিল্লীদা ৩,৩৯৬ ওইদুনা মতুংদা লৈরি। অনৌবা কেসশিং ৭৫.১১% অমদি স্তেত/য়ু.তি.শিং ১০অসিদা উবা ফংলি। কেরলাদা ৫,০৩২ ওইদুনা অনৌবা কেসকী খ্বাইদগী ৱাংবা রিপোর্ত লৈরি। মতুংদা মহারাস্ত্রানা অনৌবা কেস ৪,০২৬ ওইদুনা চৎলি। পুং ২৪ অসিদা অশিবগী কেস ৪০২গী রিপোর্ত লৈরি। স্তেতশিং/য়ু.তি.শিং ১০ অসিদা নৌনা অশিবা ৭৬.৩৭% লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.এম.না দিসেম্বর ১০, ২০২০দা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিংগী উরেপ উয়ুং তমগনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নই দিল্লীগী সন্সদ মার্গতা দিসেম্বর ১০, ২০২০দা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিংগী উরেপ উয়ুং তমগনি। অনৌবা বিল্দিং অসি ‘আত্মানির্ভর ভারত’কী মঙলানগী মরু ওইবা শরুক অমনি অমদি নীংখা তম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা মীয়ামগী পার্লিয়ামেন্ত শাবগী খুদোংচাবা ফংবগী মরু ওইবা তানফম অমা ওইরগনি, মসিনা ২০২২দা নীংখা তম্বগী ৭৫শুবা চহিগী ‘অনৌবা ভারত’কী তঙাই ফদবশিং অমসুং অনীংবশিং অদু থুংহল্লগনি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অসি মতমগা চুনবা, খ্বাইদগী নৌবা অমসুং ইনর্জী চাদবা ওইগনি লোইননা হৌজিক লৈরিবা পার্লিয়ামেন্ত অসিগা থংননা ত্রাইএঙ্গুলরগী মওং ওইবা বিল্দিং ওইনা য়াম্না নন-ওবত্রুসিব সেক্যুরিতী ফেসিলিতীশিং ওইনা শাগনি। লোক সভা অসি হৌজিক লৈরিবা অসিগী শরুক ৩ হেন্না চাউরগনি অমসুং লোক সভানা হেন্না চাউখৎলগনি। বিল্দিং অসিগী ইন্তেরিয়রশিং অসিনা ঐখোয়গী রিজনেল আর্তশিং, ক্রাফশিং, তেক্সতাইলশিং অমসুং আর্কিতেকচরগী অপুনবা ভারতকী কলচর অমসুং দাইভর্সিতী অসি উৎকনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
হকশেল অমসুং হিদাক লাংথক্কী লমদা তেংবাংননবা ভারত অমসুং সুরিনামগী মরক্তা ইনখিবা য়ানচে মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা হকশেল অমসুং হিদাক লাংথক্কী লমদা মতেং পাংননবা রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়া লৈঙাক অমসুং রিপব্লিক ওফ সুরিনাম লৈঙাক অনিগী মরক্তা ইনখিবা য়ানচেবু অয়াবা পীখ্রে‍। নাকল অনিগী ওইবা য়ানচে অসিনা ভারতকী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় অমদি সুরিনেম লৈঙাক্কী হকশেল মন্ত্রালয় অনিগী মরক্তা হকশেলগী লমদা পুন্না পায়খৎমিন্নবা থৌরাং অমসুং তেক্নোলোজী শেমগৎমিন্নদুনা মতেং পাংনবদা পুক্নিং থৌগৎলগনি‍। মসিনা ভারত অমসুং সুরিনেম অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি‍। মসিনা মীয়ামগী হকশেলগী সিস্তেমদা খঙ-হৈবশিং তাথোক তাশিন তৌনদুনা অমদি তোঙান তোঙানবা মরী লৈনবা লমশিংদা থিজিনমিন্নবা হেনগৎহন্দুনা আত্মনিরভর ভারত (মরোমদোম লেপচবা ভারত) ফংনবগী লম্বীদা চঙশিনহনগনি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
অওনবা পুরকপগা মরী লৈনবা শেল পুবগী অয়াবা পীখিবনা স্তেতশিংদা মীয়ামগী তোঙান তোঙানবা অওনবা পুরকপা ঙম্লে
শেলথুমগী মচাকশিং শীজিন্নবদা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীরিবা শিংনবা অসিগী য়েংলগা ভারত লৈঙাক্না তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিংগী খুত্থাঙদা স্তেতশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লে‍। মসিদা ইং ২০২০-২১দা গ্রোস স্তেত দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)গী চাদা ২গী অহেনবা শেন্ফম পুবা য়াবগী অয়াবা পীবা য়াওরি‍। মসিনা স্তেতশিংদা লাইচৎ অসি থেংননবা অমদি মীয়ামদা সর্ভিস পীবগী মতিং চাং কায়দনা থম্নবা অহেনবা শেলথুমগী মচাকশিং শীজিন্নবা ঙমহল্লি‍। অদুম ওইনমক অশাংবা মতমগী দেব্ত সস্তেনেবিলিতী লৈনবা অমদি তুংদা খুদোং চাদবা ফীভম থোরক্তনবা অহেনবা শেন্ফম পুবগী শরুক অমদি মীয়ামদা সর্ভিস য়ৌহন্নবগী মরুওইবা সেক্তরশিংদা অওনবা পুরক্লিবা স্তেতশিংদা মরী লৈনহল্লি‍। অওনবা পুরক্নবা শকখঙলবা সেক্তরশিংগী মরক্তা অমদি পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম্নি‍। জি.এস.দি.পি.গী চাদা ২গী অহেনবা শেন্ফম পুবগী অয়াবগী মনুংদা চাদা ০.২৫তি “ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ সিস্তেম” চৎনহনবগী মরী লৈনহল্লি‍। মসি নেসনেল ফুদ সিক্যুরিতী এক্ত (নফসা) অমদি অতৈ য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী বিনিফিসিয়রীশিং, মরুওইনা লংফৈদা লৈবা শিন্মীশিং অমদি মখোয়গী ইমুং মনুংশিংদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা ফেয়র প্রাইস সোপশিংদগী চেং-হৱাই লৈবা য়াহন্নবনি‍। পুরক্নিংলিবা অওনবা অসিগী অতৈ পান্দমশিংদি হেন্না ফবা মওংদা বিনিফিসিয়রীশিং তার্গেত তৌদুনা, শাজিন্নবা/অনি থোকপা/ চৎনবা য়ারোইদবা রেসন কার্দশিং লৌথোক্তুনা য়াইফ থৌরাং হেনগৎহন্নবা অমদি পোৎ মাঙবা হন্থহন্নবনি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
মন্ত্রী মন্দলনা আত্মানির্ভর ভারত রোজগার য়োজনা (এ.বি.আর.ৱাই.) অয়াবা পীখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াইগী তাংবল লৌখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী মীফমনা ফোর্মেল সেক্তরদা থবক পীবা হেনগৎহন্নবা অমসুং আত্মানির্ভর ভারত পেকেজ ৩.০গী মখাদা কোবিদ রিকবরী ফেজ মনুংদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবদা পুক্নিং থৌগৎনবা ‌আত্মানির্ভর ভারত রোজগার য়োজনাগী (এ.বি.আর.ৱাই.) অয়াবা পীখ্রে। চৎলিবা শেনবা চহি অসিগী ওইনা লুপা করোর ১,৫৮৪ অমসুং স্কীম অসিগী অপুনবা মতম হায়বদি ২০২০-২০২৩ ফাওবগী লুপা করোর ২২,৮১০ চাদিং তৌবগী অয়াবা পীখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পার্তনর্স ইন পোপুলেসন অমসুং দিভেলপমেন্ত(পি.পি.দি.)না শিন্দুনা পাংথোকখিবা ইন্তর মিনিস্তিরিয়েল কনফরেন্স অসিদা দা. হার্শ বর্ধননা দিজিতেল্লী ওইনা ৱা ঙাংখ্রে
পার্তনর্স ইন পোপুলেসন অমসুং দিভেলপমেন্ত(পি.পি.দি.)না শিন্দুনা পাংথোকখিবা ইন্তর মিনিস্তিরিয়েল কনফরেন্স অসিদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা ঙরাং ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা মফম অসিদা দিজিতেল্লী ওইনা ৱা ঙাংখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
আয়ুশ মিনিস্ত্রী অমসুং এ.আই.আই.এম.এস.না ইন্তেগ্রেতিব মিদিসিনগী দিপার্তমেন্ত অমা লিংখৎনবগীদমক পুন্না থবক তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে
আয়ুশ মিনিস্ত্রী অমসুং এ.আই.আই.এম.এস.না ইন্তেগ্রেতিব মিদিসিনগী দিপার্তমেন্ত অমা এ.আই.আই.এম.এস.তা লিংখৎনবা পুন্না থবক শুবা হৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে। হায়রিবা অসি নই দিল্লীগী, এ.আই.আই.এম.এস.তা আয়ুশকী সেক্ত্রেতরী, বাইদ্যা রাজেশ কোতেচা অমসুং সেন্তর ফোর ইন্তেগ্রেতিব মিদিসিন অমসুং রিসর্স (সি.আই.এম.আর.)গী এ.আই.আই.এম.এস.কী দাইরেক্তর, দাঃ রান্দীপ গুলেরিয়া লোয়ননা পুন্না উন্নবা অমসুং হন্না য়েংশিনবা অমদা ৱারেপ অসি লৌখিবনি। সি.আই.এম.আর.না আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী সেন্তর ওফ এক্সেল্লেন্সকী মখাদা মশক থোক্লবা মতেং ফংলি। দাঃ গৌতম শর্ম্মা, সি.আই.এম.আর.গী মকোক অমসুং আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা হায়রিবা উন্নবা অসিদা শরুক য়াখি। য়োগা অমসুং আয়ুর্বেদাগী লমদা সি.আই.এম.আর.না পায়খৎপা য়াম্না খুমাং চাওশিনবা রিসর্সশিং অসি হন্না য়েংশিনখি অমসুং রিসর্সশিং অসিনা পুথোরকপশিং অসি য়াম্না পুক্নিং হুখি। আয়ুশ মিনিস্ত্রী অমসুং এ.আই.আই.এম.এস.না সি.আই.এম.আর.তা খুশম্নদুনা তৌরিবা রিসর্সশিং অসিগী মতম শাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখি অমসুং খুৎশম্নদুনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি চাওথোকহনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
অয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং আই.সি.সি.আর.না মালেম শিনবা থুংনা য়োগ শন্দোক্নবা জোইন্ত ইফর্তশিং নিংথীজনা অমসুং হেন্না পাকথোক চাওথোকহনগদৌরি
মালেম শিনবা থুংনা য়োগ শন্দোক্নবগীদমক ঙসি ন্যু দিল্লীদা অয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং ইন্দিয়ন কাউন্সিল ফোর কল্চরেল রিলেসন্স(আই.সি.সি.আর.)গী মরক্তা পাংথোকখিবা কোলাবোরেসন এক্তিবিতীশিংগী হাই লেভেল মীফম অমদা য়োগ অসি মালেম শিনবা থুংনা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিং অসিদা শন্দোক্নবা জোইন্ত ইফর্তশিং অদু হেন্না কন্না হোৎননবা ৱারেপ তাখ্রে৷ রিভিয়ু অদু আই.সি.সি.আর.গী প্রসিদেন্ত দা. ভিনে সহাসরবুধি অমসুং অয়ুশ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী বাইদিয় রাজেশ কোতিচানা খুৎশম্নদুনা শিনখিবনি৷ মালেম অসি শিনবা থুংনা ওথেন্তিক য়োগ অসি শন্দোক্নবা য়োগ সর্তিফিকেসন বোর্দ(ৱাই.সি.বি.)গী ফ্রেমৱার্ক সর্তিফিকেসন অদু শিজিন্ননবা ৱারেপ তাখ্রে৷ অয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা ইন্সতিত্যুসন অনি য়োগ সর্তিফিকেসন বোর্দ(ৱাই.সি.বি.) অমসুং মোরার্জি দেসাই নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ য়োগ (এম.দি.এন.আই.ৱাই.)না য়োগ অসি মালেম শিনবা থুংনা শন্দোক্নবা আই.সি.সি.আর.গা তোঙান তোঙানবা পার্তনরশিপশিং শেমখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ই.এস.আই.সি.না শিন্মীদা হেন্না ফরবা হিদাক-লাংথক্কী কান্নবা পীনবা মপুং ওইবা পোলিসিগী খোঙথাং লৌখৎখ্রে
এমপ্লোইজ স্তেত ইন্সুরেন্স কোরপোরেসন (ই.এস.আই.সি.)না ঙরাং লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত (আই./সি.)গী মিনিস্তর ওফ স্তেতকী চেয়রমেনশীপকী মখাদা পাংথোকখিবা ১৮৩শুবা মিতিং অসিগী মনুংদা শিন্মীদা হেন্না ফবা হিদাক-লাংথক্কী কান্নবা পীনবা অমসুং অতৈ অতোপ্পা কান্নবা কয়া অমা পীনবা মরুওইবা ৱারেপ কয়া অমা লৌখ্রে। ইন্সুর ওইরিবা শিন্মীশিংগী হিদাক-লাংথক্কী কান্নবা পীনবা অমসুং মখোয়দা তাংদুনা লৈরিবশিং অসিদা ই.এস.আই.গী মখাদা স্তেত সরকারনা চলাইবা হোস্পিতাল অমসুং দিস্পেনসরিশিংগী খুত্থাংদা পীরি। হৌজিক্কী ওইনা চাওরাক্না ই.এস.আই. দিস্পেনসরিশিং ১৫২০ অমসুং হোস্পিতাল ১৫৯ লৈবাক অসিদা লৈরি, মসিগী মনুংদা দিস্পেনসরিশিং ৪৫ অমসুং হোস্পিতাল ৪৯ অমদি থকথেংননা ই.এস.আই.সি.না থবক তৌবনি অমসুং লেমহৌরিবা দিস্পেনসরিশিং অমসুং হোস্পিতালশিং অসিনা স্তেত সরকারনা তৌবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অসাম: অসামদা পোজিতিব ওইবগী চাং চাদা ০.৪৭% ওইখিবগা লোইননা তেস্ত ১৯,৯৯৫ পাংথোকখিবগী মনুংদা কেস ৯৪ থেংনখি অদুগা পেসেন্ত ১০২ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেস ২,১৪,০১৯ ওইখি, মসিগী মনুংদা ফগৎখিবশিংনা ৯৭.৮৬% ওইখি অমসুং এক্তিব কেসশিংনা ১.৬৭% ওইখি।
সিক্কিম: অনৌবা কেস ১৩ লৈখিবগা লোইননা সিক্কিমগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং অদু ৫,২১৫ য়ৌখ্রে।
কেরলা: অনিশুবা তাঙ্কক্কী লোকল বোদী পোলশিং অদু রাজ্য অসিদা হয়েং পাংথোক্কদবা লৈবনা, হেল্থ দিপার্তমেন্ত ওফিসিয়েলশিংনা ঙরাং পাংথোকখিবা ভোতিংগী অহানবা তাঙ্কক অদুদা কোবিদকী প্রোতোকোলশিং ঙাক্না চৎপদা লৈখিবা অশোইবশিং অদু শেমদোক্কদবনি হায়না খঙহল্লকখ্রে। ঙরাং পুন্না অনৌবা কেস ৫.০৩২ অমসুং ৪৭৩৫ ফগৎখিবা লৈখি। খ্বাইদগী নৌবা তেস্ত পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৮.৩১%নি।
তামিল নাদু: তামিল নাদুদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১,২৩৬ থেংনখি, মসিনা ইনফেক্সনগী অপুনবা মশিং অদু ৭,৯২,৭৮৮তা য়ৌহনখ্রে, অদুগা ১৩ অমুক লৈখিদবগা লোইননা শিখিবশিংগী মশিং অদু ১১,৮২২দা য়ৌহনখ্রে। ফরবা মতুংদা হেল্থ কেয়র ফেসিলিতীশিংদগী মীওই ১,৩৩০ দিসচার্জ তৌখিবগা লোইননা অনৌবা ইনফেক্সনশিংগী মশিংদগী ফগৎলকখিবশিংগী মশিংনা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ৭,৭০,৩৭৮ য়ৌহনখ্রে হায়না হেল্থ দিপার্তমেন্ত বুলেতিন্না হায়খি।
কর্নাতকা: কর্নাতকা সরকারনা কর্নাতকা এপিদেমিক এক্ত ২০২০ চৎনহনখ্রে, মসিনা এক্ত অসি খোংগাওনবগীদমক্তা পেনল্তীশিং থিহন্নবগী প্রোভিজনশিং পী। চৎনহনখিবা লো অসিগী মতুং ইন্না লোকল ওথোরিতীশিংনা নন এ.সি. পার্তী হোলশিং, দিপার্তমেন্তেল স্তোরশিংগীদমক্তা লুপা ৫০০০গী ফাইন থিহনবা য়াই অমসুং এ.সি. পার্তী হোলশিং অমসুং ওর্গনাইজেশনশিংগীদমক্তসু লুপা ১০,০০০। রাজ্য সরকারনা কোবিদ তেস্ত তৌবগী মমল অদু মখাতানা হন্থহনখ্রে। লনাইগী হোসপিতালশিংদা কোবিদ তেস্ত তৌনবগীদমক্তা অচংবা মমল অদু লুপা ৮০০দা লেপখ্রে।
অন্ধ্র প্রদেশ: অনাবনা মরম ওইরগা হৌজিক ফাউবদা হোসপিতালশিংদা মীওই ৫৮৩ এদমিত তৌখ্রে. মসিগী মনুংদা ৪৭০ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং পেসেন্ত কুন অমদি হেন্না ফনা লাইয়েংনবগীদমক্তা ৱিজয়াৱাদা অমসুং গুন্তুর হোসপিতালশিংদা সিফ তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা অমা শিখিবা থেংনখি। ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্সেস (এ.আই.আই.এম.এস.), নই দিল্লীদগী তীম অমনা পীরকপা প্রিলিমিনরী রিপোর্তনা ব্লদ সেমপল খরদা লীদ অমসুং নিকেলগী খুদম খরা য়াওবা থেংনখি।
তেলঙ্গনা: কোবিদ-১৯ ভেক্সিনগীদমক্তা তান্নবা হেনগৎলক্লবদা, সরকারনা ভাইরস অসিগী এন্তিদোৎ অমা পুথোক্নবা ভারতকী ওইনা মাংজিল থাদুনা হোৎনরিবা বায়োতেক কমপনীশিংদা ফোরেন এনভোইশিংনা চৎনবা শিনখ্রে। এম.ই.এ.না দিসেম্বর ৯দা হাইদ্রবাদকী ভারত বায়োতেক অমসুং বায়োলোজিকেল ইদা হেদ ওফ মিশন (ঐচ.ও.এম.) ৬০গী মথক্তা পুখি। মরক অসিদা, তেলঙ্গনাদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৭২১ থেংনখি, ৭৫৩ ফগৎখি অমসুং ৩ শিখি; অপুনবা কেসশিং: ২,৭৫,২৬১, এক্তিব কেসশিং: ৭,৬৬১, শিখিবশিং: ১৪৮০, দিঢসচার্জ তৌখিবশিং: ফগৎলকপগী চাং চাদা ৯৬.৬৭ ওইখিবগা লোইননা ২,৬৬,১২০ দিসচার্জ তৌখ্রে, অদুগা লৈবাক্কী অপুনবগী ফগৎলকপগী চাংনা চাদা ৯৪.৬ ওইখি।
মহারাস্ত্র: ঔরাঙ্গাবাদতা লৈরিবা মালেম শিনবা থুংনা ফাওরিবা তুরিজম সাইতশিং অদু হয়েংদগী বিজিতরশিংগীদমক্তা অমুক হন্না হাংদোক্লগনি। মুম্বাইগী অনৌবা কেসশিং অদু লিশিং অমগী মখাদা লৈখি। লৈবাকপোকপা নুমিত্তা ৫৬৫ ফগৎখিবা অমসুং ৭ শিখিবদা নত্তনা অনৌবা কেস ৫৮৫ থেংনখি। নুমিৎ অসিমক্তদা পুনে সার্কলনা অনৌবা কেস ৭৪৯ অমসুং ২০ শিখিবা থেংনখি।
গুজরাত: এহমদাবাদতগী খ্বাইদগী য়াম্না অনৌবা কেস ২৯৪ থেংনখি, অদুগা সুরত্তগী অনৌবা কেস ২১৪ থেংনখি। ফগৎলকপগী চাং অসি হেনগৎলকখ্রে অমসুং চাদা ৯১.৭০ য়ৌখ্রে।
রাজস্থান: রাজ্য অসিদা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৯১.৭৮দা হেনগৎলকখ্রে। লৈবাকপোকপা নুমিত্তা জিলা মরি খক্তদা কো ১০০গী মথক্তা থেংনখি। জয়পুরদা অনৌবা ইনফেক্সন ৪৬৫কী মথক্তা থেংনখি, জোধপুরদা ১৮৭, অজমেরদগী ১৪০ অমসুং উদয়পুরদগী কেস ১৩৪ থেংনখি। জয়পুরদা থেংনকিবা এক্তিব কেশিংগী মশিং অদু ৯,০০০দা হন্থখ্রে। জিলা ৯দা লৈখিবা অনৌবা পেসেন্তশিংগী মশিং অদু ১০ দগী তাখি।
মধ্য প্রদেশ: য়ুমশকৈশা নুমিত্তা ইন্দোর জিলাদা (অনৌবা কেস ৫০৯) লৈখি মথংদা ভোপাল জিলা (অনৌবা কেস ৩১৭) অমসুং গ্বালিয়র (কেস ৭৪)।
ছত্তিসগর: য়ুমশকৈশা নুমিত্তা খ্বাইদগী য়াম্বা কেস অদু রায়পুর জিলাদা লৈখি (অনৌবা কেস ১৭৯), মথংদা দুর্গ জিলাদা (অনৌবা কেস ১৩৫) অমসুং মদুগী মথংদা জঞ্জগির – চম্পা জিলাদা (অনৌবা কেস ১০৯) থেংনখি।
গোৱা: রাজ্য অসিদা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৯৫.৮৯ য়ৌখ্রে।
ফেক্ত চেক