Ministry of Education
Union Education Minister virtually interacts with teachers, parents and students on upcoming competitive and board exams
Students are the brand ambassadors of the National Education Policy-2020 – Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
Consultations with stakeholders underway for deciding the dates of Board examinations – Union Education Minister
Suggestion forJEE (Main) 2021 to be held four times in a year will be examined positively- Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
Syllabus for JEE (Main 2021) to remain same as the previous year and a proposal is under examination where students will be given choice to answer 75 questions out of 100 questions- Union Education Minister
10 DEC 2020 3:12PM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’virtually interacts with teachers, parents and students across the country on upcoming competitive and board exams. During the one hour interaction, the Minister responded to the various concerns and queries of the students relating to school examinations, entrance examinations, among others.
Speaking on the occasion Shri Pokhriyal said that the students are the brand ambassadors of the National Education Policy-2020. Emphasizing that all of us have to take collective efforts to make the policy a grand success, he sought the cooperation of students and teachers in effective implementation of the policy. While hoping that students will soon return to their normal school days, the Minister urged them to continue their studies along with adhering to all the precautions and guidelines on COVID.
Addressing the students, He suggested that student can use this time to revive the pen friend culture that is writing letters to friends. Going beyond the current trend of SMS, Whatsapp, this practice of writing letters to friends will bring in more joy and happiness. This will also enhance the writing skills of the students, he added.
Recalling the active participation of students in the “My Book, My friend Campaign”, Minister asked students to continue the habit of reading. He also asked students to give Book as the birthday present to friends, relatives and others. Following this will develop and build the culture of teaching and learning, he added.
He noted with happiness that even during lockdown, the process of learning and teaching continued. On various initiatives started by the Ministry of Education to provide education during Covid, he spoke about PM e-Vidya which via Digital/ Online/ Radio medium, is benefitting croresof students; Diksha, Swayam Prabha, IIT PAL. These programmes have strengthened the accessibility and availability of education. He also mentioned that Ministry has issued regular directions and SoPs for enabling education to all students during Covid, such as the Pragyata Guidelines, Academic calendar, etc.
He also mentioned that Competitive exams such as NEET and JEE were held successfully and safety of each and every student undertaking the exam was also ensured.
He also expressed happiness that a toll free tele-counselling facility for the students was started by the Ministry, providing counselling services to students in India and several countries abroad.
Regarding the concerns raised by students relating to syllabus and dates of JEE Exam, Shri Pokhriyal said that the suggestion of JEE (Main) 2021 to be held four times in a year will be examined positively, beginning in the end of February (thereafter in March, April & May-2021) for 3-4 days during each time. He further said that the syllabus for JEE (Main 2021) to remain same as the previous year anda proposal is under examination where students will be given choice to answer 75 questions (25 questions each in Physics, Chemistry & Mathematics)out of 90 questions(30 question each in Physics, Chemistry & Mathematics). He mentioned that for JEE (Main) 2020, there were 75 questions which had to be answered by the candidates (25 questions each in Physics, Chemistry & Mathematics), he informed.
The Minister stated that the Ministry will examine the suggestion positively to give option to candidates to appear one/ two/ three/ four times in JEE (Main) 2021 for admission in the coming academic year.
In a question relating to syllabus and dates of NEET, the Minister clarified thatthe schedule for NEET (UG) 2021 is being finalized in consultation with the Ministry of Health and Family Welfare and National Medical Commission (NMC). The same would be declared in near future, he said. Regarding the syllabus for NEET (UG) 2021, Shri Pokhriyal said that the syllabus will remain the same as the previous year. In terms of mode of conduct of examination - online and offline; the Ministry of Health and Family Welfare and National Medical Commission (NMC) are being consulted in this regard, he added.
Informing about the BoardExaminations of class 10thand class 12th, the Minister said that the consultations with the stakeholders are in progress for deciding the dates of Board examinations and it will be announced soon based on the feedback from stakeholders.
On a query relating to cancellation or postponement of CBSE practical examinations, the Minister said that CBSE is yet to take a decision on the dates of conducting Board examinations including practical. Consultations with the stakeholders are in progress. In case students are not able to do practical in classes before the examinations alternatives to practical examinations will be explored, he added.
While clarifying the doubts among the students and teachers about the deleted portion of Class 12, the Minister said that CBSE has already uploaded the revised syllabus on its website. Also, details of deleted portion have been given in a summary form. For any doubt, schools may contact CBSE or may visit CBSE website: www.cbseacademic.nic.in. He said he will also instruct C.B.S.E to upload videos of every chapter on their website.
During the interaction on the safetywith students Reopening of Schools for the students appearing for boards, Shri Pokhriyal said that the Department of School Education and Literacy, Ministry of Education has already issued SOP/Guidelines for reopening of schools which deals with health and safety aspects for reopening schools and learning with physical/social distancing and the academic aspects related to the delivery of education. Ministries are constantly in contact with states, he added.
While concluding, the Minister expressed his happiness to interact with the students. He appealed the students not to panic. He said the Ministry is committed to ensure safety and academic welfare of the students. He also informed that latest information regarding examinations, syllabus etc, will be available on the website of the Ministry and its autonomous institutions from time to time.

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଗାମୀ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଓ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ପୂର୍ବରୁ ଶିକ୍ଷକ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ସହ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମତବିନିମୟ
• ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତି 2020ର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର: ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପୋଖରିୟାଲ ନିଶଙ୍କ
• ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ତାରିଖ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବାକୁ ସଂପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ବିଚାର ଆଲୋଚନା ଚାଲିଛି: କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ
• 2021ରୁ ବର୍ଷକୁ 4ଥର ଜେଇଇ ମେନ୍‌ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ବିଚାର କରି ଦେଖାଯିବ: ଶ୍ରୀ ପୋଖରିୟାଲ
• ଜେଇଇ ମେନ୍‌ 2021 ପାଇଁ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବବର୍ଷ ଭଳି ସମାନ ରହିବ; 100ଟି ପ୍ରଶ୍ନରୁ 75ଟିର ଉତ୍ତର ଦେବାର ପସନ୍ଦ (ଚଏସ୍‌) ପରୀକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଦେବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ବିଚାର କରି ଦେଖାଯିବ: କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ
10 DEC 2020 3:12PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପୋଖରିୟାଲ ନିଶଙ୍କ ଭର୍ଚୁଆଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆଗାମୀ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷା ଓ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ସଂପର୍କରେ ଶିକ୍ଷକ, ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଓ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତା ଏବଂ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ସହ ଆଜି ମତବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏକ ଘଣ୍ଟା ଧରି ଚାଲିଥିଲା । ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ସ୍କୁଲ ଖୋଲିବା, ପ୍ରବେଶିକା ପରୀକ୍ଷା, ଆୟୋଜନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ପୋଖରିୟାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ 2020 ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର । ଏହି ଶିକ୍ଷାନୀତିକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିର ସଫଳ ରୂପାୟନ ପାଇଁ ସେ ଶିକ୍ଷକ ଓ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ସହଯୋଗ ଲୋଡିଥିଲେ । ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ ଖୁବ୍‌ଶୀଘ୍ର ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାଭାବିକ ସ୍କୁଲ ଦିବସକୁ ଫେରିବେ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହ କୋଭିଡ୍‌ ନିୟମ ପାଳନ କରି ନିଜ ନିଜର ଅଧ୍ୟୟନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
‘ମୋ ବହି ମୋ ବନ୍ଧୁ’ ଅଭିଯାନରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ସହଯୋଗ ବିଷୟ ସ୍ମରଣ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଲାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପଠନ ଅଭ୍ୟାସ ଜାରି ରଖିବା ଉଚିତ । ନିଜର ବନ୍ଧୁ, ସଂପର୍କୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜନ୍ମଦିନର ଉପହାର ସ୍ୱରୂପ ବହି ଦେବାପାଇଁ ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆମେ ଏହି ନୀତି ପାଳନ କଲେ ଦେଶରେ ଶିକ୍ଷଦାନ ଓ ପଠନର ଏକ ନୂଆ ସଂସ୍କୃତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୋଖରିୟାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲକ୍‌ଡାଉନ ସମୟରେ ପାଠପଢା ଓ ଶିକ୍ଷାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟ ଅବ୍ୟାହତ ରହିଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଯେପରି ଚାଲିଥିଲା ସେଥିରେ ସେ ଖୁସି । କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଶିକ୍ଷାଦାନ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସଂପର୍କରେ ସେ ଏହି ଅବସରରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପିଏମ୍‌ ଇ-ବିଦ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଡିଜିଟାଲ/ଅନ୍‌ଲାଇନ/ରେଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଟି କୋଟି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଦୀକ୍ଷା, ସ୍ୱୟଂପ୍ରଭା, ଆଇଆଇଟି ପଲ୍‌ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂପର୍କରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶିକ୍ଷାର ଉପଲବ୍ଧତା ଓ ପହଞ୍ଚ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ସବୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଯେପରି ଶିକ୍ଷାଦାନର ସୁବିଧା ମିଳେ, ସେଥିପାଇଁ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନିୟମିତଭାବେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଓ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିଲା ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିଟ୍‌ ଓ ଜେଇଇ ଭଳି ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷା ଏଥର ସଫଳତାର ସହ ସଂପନ୍ନ ହୋଇଛି । ପିଲାମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ନିରାପତ୍ତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇ ଏସବୁ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଟୋଲ୍‌ ଫି୍ର, ଟେଲି କାଉନ୍‌ସେଲିଂ ସୁବିଧା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଭାରତ ସମେତ ଅନେକ ଦେଶର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ।
ଜେଇଇ ପରୀକ୍ଷାର ତାରିଖ ଓ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ନେଇ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଯେଉଁ ଉଦ୍‌ବେଗ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ସେ ସଂପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ପୋଖରିୟାଲ କିଛି କଥା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ 2021ର ଜେଇଇ ମେନ୍‌ ପରୀକ୍ଷା ବର୍ଷକୁ 4 ଥର କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆସିଛି ତାହାକୁ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ବିଚାର କରି ଦେଖିବେ । ଏହି ପରୀକ୍ଷାକୁ ଫେବୃୟାରୀ ଶେଷରୁ (ମାର୍ଚ୍ଚ, ଏପ୍ରିଲ ଓ ମେ 2021) ବର୍ଷକୁ 4ଥର କରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର 3/4 ଦିନ ପରୀକ୍ଷା କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ବିଭିନ୍ନ ମହଲରୁ ଆସିଛି ।
ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜେଇଇ 2021 ମେନ୍‌ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଚଳିତବର୍ଷ ଭଳି ସମାନ ରହିବ । ସେହିଭଳି ପରୀକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ପଦାର୍ଥ ବିଜ୍ଞାନ, ରସାୟନ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଗଣିତ ବିଷୟରେ 25ଟି ଲେଖାଏଁ ପ୍ରଶ୍ନ ଏପରି 75ଟି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ନିଜ ପସନ୍ଦ (ଚଏସ୍‌) ଅନୁସାରେ ଦେବାକୁ ଯେଉଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆସିଛି ତାହାକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ବିଚାର କରି ଦେଖିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜେଇଇ ମେନ୍‌ 2020ରେ ପଦାର୍ଥ ବିଜ୍ଞାନ, ରସାୟନ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଗଣିତ ବିଷୟରେ ମୋଟ 75ଟି ପ୍ରଶ୍ନ ପଡିଥିଲା ଏବଂ ସେ ସବୁର ଉତ୍ତର ଦେବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଷୟରେ ପରୀକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କୁ 25ଟି ଲେଖାଏଁ ଉତ୍ତର ଦେବାକୁ ପଡିଥିଲା । 2021 ପରୀକ୍ଷାରେ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ସଂଖ୍ୟା 75 ପରିବର୍ତ୍ତେ 90କୁ କରି ପିଲାଙ୍କୁ ଅଧିକ ଚଏସ୍‌ ବା ପସନ୍ଦ ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆସିଛି ।
ଶ୍ରୀ ପୋଖରିୟାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏସବୁ ଯେଉଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆସିଛି ସେଗୁଡିକୁ ନିଶ୍ଚିତ ବିଚାର କରି ଦେଖାଯିବ । ସେହିଭଳି ପରୀକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ 2021 ଜେଇଇ ମେନ୍‌ରେ 1/2/3/4 ଥର ପରୀକ୍ଷା ଦେଇ ନୂଆ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷରେ ନାମ ଲେଖାଇବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଧ୍ୟ ବଚାର କରି ଦେଖାଯିବ ।
ନିଟ୍‌ ପରୀକ୍ଷାର ତାରିଖ ଓ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟକ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦେଇଛନ୍ତି ଯେ 2021 ନିଟ୍‌ ୟୁଜି ପରୀକ୍ଷାର ତାରିଖ ଚୂଡାନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ମେଡିକାଲ କମିସନଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ ଚାଲିଛି । ଖୁବ୍‌ଶୀଘ୍ର ଏହି ତାରିଖ ଘୋଷଣା କରାଯିବ । ସେହିଭଳି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସଂପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିଟ୍‌ ୟୁଜି 2021 ପାଇଁ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିନାହିଁ । ଚଳିତବର୍ଷ ଭଳି 2021 ପରୀକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସମାନ ରହିବ । ପରୀକ୍ଷା ପରିଚାଳନା ସଂପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଉଭୟ ଅପ୍‌ଲାଇନ ଓ ଅନ୍‌ଲାଇନରେ କରାଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ଜାତୀୟ ମେଡିକାଲ କମିସନଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ ଚାଲିଛି ।
ଦଶମ ଏବଂ ଦ୍ୱାଦଶ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିପାଇଁ ସଂପୃକ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ଚାଲିଛି । ସଂପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ମତାମତ ମିଳିବା ପରେ ଖୁବ୍‌ଶୀଘ୍ର ଏହି ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷାର ତାରିଖ ଘୋଷଣା କରାଯିବ । ସିବିଏସ୍‌ଇ ପ୍ରାକ୍ଟିକାଲ ପରୀକ୍ଷାକୁ ବାତିଲ ବା ସ୍ଥଗିତ ରଖିବା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସିବିଏସ୍‌ଇ ଏ ଯାଏଁ ବୋର୍ଡ ଓ ପ୍ରାକ୍ଟିକାଲ ପରୀକ୍ଷା ତାରିଖ ଚୂଡାନ୍ତ କରିନାହିଁ । ସଂପୃକ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ଏ ନେଇ ଆଲୋଚନା ଚାଲିଛି । ଯଦି ପରୀକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ ପରୀକ୍ଷା ପୂର୍ବରୁ ନିଜ ନିଜ ଶ୍ରେଣୀରେ ପ୍ରାକ୍ଟିକାଲ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାକୁ ସକ୍ଷମ ନ ହୁଅନ୍ତି, ଏହି ପ୍ରାକ୍ଟିକାଲ ପରୀକ୍ଷାର ବିକଳ୍ପ ଖୋଜାଯିବ । ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର କେତେକ ଅଂଶ ବାଦ ପଡିଥିବାରୁ ସେ ନେଇ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଓ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସନେ୍ଦହ ଦୂର କରିବାକୁ ଯାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସିବିଏସ୍‌ଇ ଇତିମଧ୍ୟରେ ସଂଶୋଧିତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ତାହାର ୱେବସାଇଟରେ ଅପ୍‌ଲୋଡ କରିସାରିଲାଣି । ସେହିଭଳି ଯେଉଁସବୁ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବାଦ ପଡିଛି ତାହାର ଏକ ବିବରଣୀ ସାରାଂଶ ଆକାରରେ ଏଥିରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ଥିଲେ ସଂପୃକ୍ତ ସ୍କୁଲ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ସିବିଏସ୍‌ଇ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ସିବିଏସ୍‌ଇ ୱେବସାଇଟ www.cbseacademic.nic.in କୁ ଦେଖିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଷୟ (ଚାପ୍ଟର)ର ଭିଡିଓ ନିଜ ୱେବସାଇଟରେ ଅପ୍‌ଲୋଡ କରିବାକୁ ସିବିଏସ୍‌ଇକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ସ୍କୁଲ ଖୋଲିବା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଯେଉଁ ପରୀକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ଦେବେ ସେମାନଙ୍କର ନିରାପତ୍ତା ସଂପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୋଖରିୟାଲ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥିପାଇଁ ଇତିମଧ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପଠାଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଶାରୀରିକ ଓ ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ୱ ରକ୍ଷା, ପିଲାମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ନିରାପତ୍ତା ଅଗ୍ରାଧିକାର ପାଇଛି । କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ଶେଷ ହୋଇ ନ ଥିବାରୁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନିରାପଦରେ କିପରି ସ୍କୁଲରେ ପାଠପଢା ଯାଇପାରିବ ସେଥପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିଛି ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷରେ ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଏଭଳି ମତବିନିମୟ ଫଳରେ ସେ ବେଶ୍‌ ଖୁସି । ଛାନିଆ ନ ହେବାକୁ ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନିରାପତ୍ତା ଓ ପାଠପଢାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷା, ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟରେ ସର୍ବଶେଷ ସୂଚନା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟ ଏବଂ ଏହାର ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡିକରୁ ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।