Cabinet
Cabinet approves Auction of spectrum
16 DEC 2020 3:30PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved a proposal of the Department of Telecommunications to conduct spectrum auction through which spectrum will be assigned to the successful bidders for providing commercial mobile services.
The auction will be for spectrum in 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz and 2500 MHz frequency bands. Spectrum will be offered for assignment for validity period of 20 years. A total of 2251.25 MHz is being offered with total valuation of Rs. 3,92,332.70 crore (at reserve price).
By winning right to use spectrum through the auction, incumbent telecom service providers will be able to augment their network capacity whereas new players will be able to start their services.
In the auction, bidders will have to comply with parameters/conditions e.g. block size in which bidders will be able to submit their bids, spectrum cap i.e. the maximum amount of spectrum that can be held by each bidder after the completion of the auction, roll-out obligations, payment terms etc.
Successful bidders may pay entire bid amount in one go (upfront) or may exercise an option to pay a certain amount (25% for spectrum won in 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz bands or 50% for spectrum won in 1800 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 2500 MHz bands) upfront and remaining amount in a maximum up to 16 equated annual instalments, after a moratorium of two years.
In addition to the bid amount, successful bidders will also have to pay 3% of the Adjusted Gross Revenue (AGR) excluding wireline services as spectrum usage charges for the spectrum won through this auction.
Spectrum auction is a transparent process of spectrum assignment to successful bidders. Sufficient spectrum availability increases the quality of telecom services for the consumers.
It is relevant that the Telecom Sector today is a key infrastructure provider with strong linkages with economic growth, direct and indirect employment generation and expansion of Digital India. Hence the above decision of the Cabinet is expected to have a salutary impact on all the aspects.

କ୍ୟାବିନେଟ
ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
16 DEC 2020 3:30PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ (ଧ୍ୱନିତରଙ୍ଗ) ନିଲାମ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଟେଲି ଯୋଗାଯୋଗ ବିଭାଗର ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିଛି । ଏହି ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ସଫଳ ବିଡରଙ୍କୁ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଭିତ୍ତିରେ ମୋବାଇଲ ସେବା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଦିଆଯିବ ।
700 ମେଗାହର୍ଜ, 800 ମେଗାହର୍ଜ, 900 ମେଗାହର୍ଜ, 1800 ମେଗାହର୍ଜ, 2100 ମେଗାହର୍ଜ, 2300 ମେଗାହର୍ଜ ଏବଂ 2500 ମେଗାହର୍ଜ ଫ୍ରିକ୍ୱେନ୍ସି ବ୍ୟାଣ୍ଡ ପାଇଁ ଏହି ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମ ହେବ । କୋଡିଏ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହି ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମରେ ଦିଆଯିବ । ଏହି 7ଟି ମେଗାହର୍ଜ ଫ୍ରିକ୍ୱେନ୍ସି ବ୍ୟାଣ୍ଡ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମରେ ଦିଆଯିବ ତାର ମୋଟ କ୍ଷମତା 2251.25 ମେଗାହର୍ଜ । ଏହି 7ଟି ତରଙ୍ଗ ପାଇଁ ସରକାର ମୋଟ ମୂଳ ମୂଲ୍ୟାୟନ 3,92,332.70 କୋଟି ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ନିଲାମ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକାର ପାଇବା ପରେ ସଂପୃକ୍ତ ଟେଲି ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ନିଜର ନେଟୱାର୍କ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ । ସେହିଭଳି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆକରି ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ନିଜର ସେବା ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ ।
ବିଡରଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କେତେକ ସର୍ତ୍ତ ଓ ମାନ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେଥିମଧ୍ୟରେ ବିଡରଙ୍କୁ ନିଜର ବିଡ୍‌ ପାଇଁ ବ୍ଳକ (ଇଲାକା)ର ଆକାର, ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ କ୍ୟାପ୍‌ ବା ସର୍ବାଧିକ କେତେ ପରିମାଣର ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ଜଣେ ବିଡର ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପରେ ରଖିପାରିବେ, ଦେୟ ପ୍ରଦାନ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଓ ସେବା ଯୋଗାଣର ଅଙ୍ଗୀକାର ଆଦି ତଥ୍ୟ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ସଫଳ ବିଡର ଏକାଥରକେ ଡାକିଥିବା ନିଲାମର ସମୁଦାୟ ଅର୍ଥ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ କିମ୍ବା ଆଂଶିକ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ସୁଯୋଗ ନେଇପାରିବେ । 700, 800 ଓ 900 ମେଗାହର୍ଜ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ପାଇଁ ଡାକିଥିବା ନିଲାମ ମୂଲ୍ୟର 25 ଶତାଂଶ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅବସ୍ଥାରେ ବିକଳ୍ପଭାବେ ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ସେହିଭଳି 1800, 2100, 2300 ଓ 2500 ମେଗାହର୍ଜ ବ୍ୟାଣ୍ଡର ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଡରଙ୍କୁ ଡାକିଥିବା ନିଲାମ ଅର୍ଥର 50 ଶତାଂଶ ପ୍ରଥମ ଅବସ୍ଥାରେ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଅବଶିଷ୍ଟ ଅର୍ଥ ନିଲାମଧାରୀ 16ଟି ସମାନ ବାର୍ଷିକ କିସ୍ତିରେ ଦୁଇବର୍ଷର ସ୍ଥଗନାଦେଶ ପରେ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ ।
ଡାକିଥିବା ନିଲାମ ଅର୍ଥ ସହିତ ସଫଳ ବିଡରଙ୍କୁ ଆଜଷ୍ଟେଡ ଗ୍ରସ ରେଭିନ୍ୟୁ ବା ଏଜିଆରର 3 ଶତାଂଶ ଅର୍ଥ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିରେ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ବ୍ୟବହାର ଦେୟ ନିମନ୍ତେ ୱେୟାରଲାଇନ ସେବା ଫି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ନୁହେଁ ।
ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ପାରଦର୍ଶୀ ପ୍ରକ୍ରିୟା । ଏଥିରେ ସମସ୍ତ ସର୍ତ୍ତ ପୂରଣ କରୁଥିବା ଯୋଗ୍ୟ ବିଡରଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଥାଏ । ଯିଏ ସର୍ବାଧିକ ନିଲାମ ଡାକେ ତାହାକୁ ନିଲାମ ମିଳିଥାଏ । ଟେଲିଫୋନ ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମମାନର ସେବା ଯୋଗାଇଦେବା ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ଏହା କରାଯାଉଛି । ଏବେ ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ।
ଏବେ ଭାରତର ଟେଲିଫୋନ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଣକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଏହାର ଦୃଢ ସଂପର୍କ ଅଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରୋକ୍ଷଭାବେ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଏହା ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସଂପ୍ରସାରିତ କରିବ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏଭଳି ନିଲାମର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ତେଣୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଉପରୋକ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ଅନୁକୂଳ ପ୍ରଭାବ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଡିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଏ ।