Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan chairs 22ndmeeting of Group of Ministers (GOM) on COVID-19
India’s COVID 19 Pandemic Growth has dropped to 2% and Case Fatality Rate is amongst lowest in the world at 1.45%: Dr Harsh Vardhan
“We need to be expeditious in vaccinating 30 crore of our Target Population”
19 DEC 2020 1:20PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare chaired the 22nd meeting of the high-level Group of Ministers (GoM) on COVID-19 by a video-conference, here today. He was joined by Dr S. Jaishankar, Minister of External Affairs and Sh. Hardeep S. Puri, Minister of Civil Aviation, Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare and Sh. Nityanand Rai, Minister of State, Ministry of Home Affairs. Dr. Vinod K Paul, Member (Health), NITI Aayog, Sh. Amarjeet Sinha, adviser to Hon. Prime Minister and Sh. Bhaskar Khulbe, adviser to Hon. Prime Minister were present virtually.
Dr. Harsh Vardhan began the meet by expressing deep gratitude to all the COVID warriors who have been steadfast in their duty without any fatigue throughout the pandemic which is in its twelfth month. He also informed his colleagues of the gains made by the country’s public health system against COVID and the encouraging results so far. “India’s COVID 19 Pandemic Growth has dropped to 2% and Case Fatality Rate is amongst lowest in the world at 1.45%”, he stated. “India’s Recovery Rate has peaked to 95.46% while the strategy of testing 1 million samples has decreased the Cumulative Positivity Rate to 6.25%” he added.
Observing the fact that despite festivals in the month of October November, no new surge of cases were observed in this period due to comprehensive testing, tracking and treatment policy implemented on the ground, the Union Health Minister and Chairperson of the GOM reiterated his concern and appeal to diligently maintain COVID Appropriate Behaviour even at a time when the country is at the cusp of authorizing the first set of vaccines. He also expressed the need for an expeditious vaccination drive to cover all the target populations estimated to be around 30 crores.
Dr. Sujeet K Singh, Director (NCDC) presented a detailed report on how the data driven graded government policies have helped India achieve a significant control over the pandemic. He showed figures related to number of cases, number of deaths, their growth rate and how they compared favourably to the rest of the world which is witnessing a meteoric rise in these parameters. He presented a granular analysis of the trajectory of the pandemic in each state pointing out critical parameters like positivity, RAT & RT-PCR percent breakup, concentration of cases in particular districts and other trends like fatality, and fatality within 48 and 72 hours of hospitalization. He also presented data on the total dedicated Covid-19 facilities in the country.
Through a detailed presentation, Dr. Vinod K Paul, Member (H) NITI Aayog apprised the GoM on three critical aspects of vaccination; the process of pre-clinical and clinical trial of all vaccines, the details of the six vaccine candidates undergoing trial in India (in terms of composition, manufacturers and technical partners, numbers of doses, conditions for storage and efficacy) and the composition of target populations in India, in terms of age, occupation and co-morbidities and how they compare with other countries and WHO’s recommendations. He also briefed the GoM about requests for vaccines received by the Ministry of External Affairs from 12 other countries.
Union Health Secretary Sh. Rajesh Bhushan noted the importance of Health Seeking Behaviour among the population as a key driver in checking fatality. Explaining the paradox of some States /UTs reporting very high cases but minimal fatalities while others reporting low cases but comparatively high fatalities, he said that this phenomenon results from people not coming forward for testing even if they are symptomatic in the second category of states. People in States/UTs with a vibrant public healthcare system are tracked and encouraged to be tested by grassroots health workers which inhibits the progress of COVID in the patient to an advanced stage which allows these States to keep their fatality rate at minimum. In this regard, he apprised the Ministers of the Government’s policy of testing on demand; people can opt to test themselves without a prescription if they are symptomatic. He also highlighted the importance of IEC activities to instil health seeking behaviour among the population in States/UTs reporting high deaths.
Sh. Ravi Capoor, Secretary (Textiles), Ms. S. Aparna, Secretary (Pharma), Shri Amitabh Kant, CEO NITI Aayog, Sh. Govind Mohan, Addl. Secretary (Home Affairs), Sh. Dammu Ravi, Addl. Secretary (MEA), Sh. Arun Kumar, DGCA (Civil Aviation), Sh. Amit Yadav, DG, Foreign Trade (DGFT), Sunil Kumar, DGHS and other senior government officials participated through virtual media. Dr. Samiran Panda (NICED) represented the Office of DG (ICMR).

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না ২২শুবা কোবিদ-১৯গী মতাংদা পাঙথোকপা গ্রুপ ওফ মিনিস্তর্স (জি.ও.এম.)গী মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
ভারতকী কোবিদ-১৯ লাইচৎকী গ্রোথ অসি ২%দা হন্থখ্রে অমসুং কেস ফেতেলিতী রেৎনা ১.৪৫% ওইদুনা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী নেম্বা ওইরি: দা. হর্শ বর্ধন
“ঐখোয়না ঐখোয়গী তার্গেৎ পোপুলেসনগী করোর ৩০ অসি বেক্সিন কাপ্পদা খোঙজেল য়াংশিনবা মথৌ তাই”
19 DEC 2020 1:20PM by PIB Imphal
ঙসি কোবিদ-১৯গী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী গ্রুপ ওফ মিনিস্তর্স (জি.ও.এম.)গী ২২শুবা মীফমদা ভিদিও-কনফরেন্সকী থোংদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ময়াই তাংবল লৌখ্রে। মহাক্কা লোইননা মীফম অসিদা মপাল থৌরম মন্ত্রী দা. এস. জয়শঙ্কর, সিবিল এভিএসন মন্ত্রী শ্রী হর্দীপ এস. পুরি, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবে অমসুং গৃহ মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী নিত্যানন্দ রাই য়াওখি। নিতি আয়োগকী মেম্বর (হকশেল) দা. বিনোদ কে পোল, ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী এদভাইজর শ্রী অমর্জীৎ সিনহা অমসুং ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী এদভাইজর শ্রী ভাস্কর খুলবেনা ভর্চ্যুএল ওইনা শরুক য়াখি।
দা. হর্শ বর্ধন্না থা তরানিথোই চুপ্না লাইচৎ অসি শোকথবা লৈতনা মখোয়গী থৌদাং খোঙফম চেৎনা পাঙথোক্লিবা কোবিদকী ৱারিয়র পুম্নমক্তা তৌবীমল খঙবা উদুনা মীফম অসি হৌখি। মহাক্কা লোইননা থবক তৌমিন্নরিবশিংদা লৈবাক অসিগী পব্লিক হেল্থ সিস্তেমনা কোবিদ থেংনবদা খুমাং চাউশিনখিবশিং অমসুং পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইরবা ফলশিং অসিগী মতাংদা মহাক্না পাউদমখি। “ভারতকী কোবিদ-১৯ লাইচৎকী গ্রোথ অসি ২%দা হন্থখ্রে অমসুং কেস ফেতেলিতী রেৎনা ১.৪৫% ওইদুনা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী নেম্বা ওইরি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “ভারতকী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৫.৪৬%দা হেনগৎখ্রে অমরোমদা সেম্পল মিলিয়ন ১ তেস্ত তৌনবগী লালোং অসিনা অপুনবা পোজিতিব রেৎ ৬.২৫%দা হন্থহনখি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
পাক্তকননা তেস্ত তৌবা, ত্রেক তৌবা অমসুং লায়েংবগী পোলিসী তৌখিবনা মতম ওইরগা হরাও কুমহৈগী মতম ওইরবসু ওক্তোবর, নোবেম্বরগী থাদা অনৌবা কেসশিং হেনগৎলকপা উবা ফংখিদবা অসি য়েংলগা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী অমসুং জি.ও.এম.গী চিয়রপর্সননা লৈবাক অসি বেক্সিনগী অহানবা সেৎ ওথোরাইজ তৌরগদবা মতম অসিদসু কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎশিং চেকশিন্না ঙাক্না চৎনবা মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না তার্গেৎ পোপুলেসন ওইরিবা করোর ৩০ অসি য়ৌশিনবা ঙম্বা বেক্সিনেসনগী দ্রাইব খনশিনবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি।
দা. সুজীৎ কে সিংহ, দিরেক্তর (এন.সি.দি.সি.)না ভারতনা লাইচৎ অসি শীংথানিংঙাই ওইবা মওংদা লাকশিনবা ঙমখিবদা দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা তাঙ্কক নাইবা সরকারগী পোলিসীশিং করম্না মতেং পাংখিবগে হায়বগী অকুপ্পা মরোল য়াওবা রিপোর্ত অমা উৎখি। মহাক্না কেস মশিং, শীখিবগী মশিং, মখোয়গী হেনগৎলকপগী চাং অমসুং পেরামিতরশিং অসিদা থুংনা মশিং হেনগৎলক্লিবা মালেমগী লেমহৌরিবা শরুক্কা করম্না চাংদম্নবগে হায়বগা মরী লৈনবা ফিগরশিং উৎখি। পোজিতিবিতী, আর.এ.তি. অমসুং আর.তি.-পি.সি.আর. পর্সেন্ত খাইদোকপা, অকক্নবা জিলাশিংদা কেসশিংগী লৈরিবা মশিং অসিগুম্বা মরু ওইবা পেরামিতরশিং অমসুং শীখিবা, অমসুং হোস্পিতালদা পুখৎলবা মতুংদা পুং ৪৮ অমসুং ৭২গী মনুংদা শীখিবা অসিগুম্বশিং অসি রাজ্য অমমমগী ওইনা পুথোক্তুনা লাইচৎ অসিগী ত্রেজেক্তরীগী গ্রেনুলর এনালাইসিস অমা উৎখি। মহাক্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা অপুনবা দেদিকেতেদ কোবিদ-১৯ ফেসিলিতীশিংগী দেতাসু উৎখি।
অকুপ্পা মরোল য়াওবা প্রজেন্তেসন অমগী খুত্থাংদা নিতি আয়োগকী মেম্বর (হকশেল) দা. বিনোদ কে পোলনা জি.ও.এম.দা বেক্সিনেসনগী মরু ওইবা হিরম অহুমগী মতাংদা খঙহনখি; বেক্সিন পুম্নমক্কী প্রি-ক্লিনিকেল অমসুং ক্লিনিকেল ত্রাইএলগী প্রোসেস, ভারত্তা ত্রাইএল চত্থরিবা বেক্সিন কেন্দিদেৎ তরুক্কী অকুপ্পা মরোল (কম্পোজিসন, মেন্যুফেকচর্র অমসুং তেক্নিকেল পার্তনরশিং, দোজকী মশিংশিং, স্তোরেককী কন্দিসনশিং অমসুং কান্নবা ফংবা অসিগী মতাংদা) অমসুং ভারতকী তার্গেৎ পোপুলেসনগী কম্পোজিসনগী, মখোয়গী চহি, শিনফম অমসুং কো-মোর্বিতিতীশিংগী মতাংদা অমসুং মখোয়বু অতোপ্পা লৈবাকশিং অমদি দবল্যু.ঐচ.ও.গী রিক্কমেন্দেসনশিংগা লোইননা করম্না চাংদম্নবগে হায়বা অদুসু উৎখি। মহাক্না জি.ও.এম.দা অতোপ্পা লৈবাক ১২দগী মপাল থৌরম মন্ত্রালয়না বেক্সিন পীবিনবা হায়জরকপশিংগী মতাংদা পাউদমখি।
কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশন্না মীয়ামগী মরক্তা হকচাং ফনা থম্নবগী চৎন-লোনচৎনা শীবগী চাং য়েংশিন্নবা মরু ওইবা দ্রাইবর অমা ওইবদা মরু ওই হায়না ফোঙদোকখি। রাজ্য/য়ু.তি. খরানা কেস য়াম্না ৱাংনা রিপোর্ত তৌরকখি অদুবু শীবগী চাংদি নেমখি অমরোমদা খরনা কেস হন্থনা রিপোর্ত তৌরক্লি অদুগী শীবগী চাংনা ৱাংলিবা অসিগী খেৎনবগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্লদুনা মহাক্না হায় মসিগী ফীভম অসি অনিশুবা কেতগোরী ওইরিবা রাজ্যশিংদা মখোয় লাইওং উথোক্লবসু মীয়াম্না তেস্ত তৌনবা থোরক্তবা অসিনা ওইহল্লিবনি হায়না ফোঙদোকখি। পব্লিক হেল্থকিয়র সিস্তেম মশিং য়াম্না লৈবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী মীয়াম অসি ত্রেক তৌখি অমসুং গ্রাসরুৎ হেল্থ ৱার্করশিংনা তেস্ত তৌনবা থৌগৎখি মসিনা রাজ্যশিং অসিদা পেসেন্তগী কোবিদকী ফীভম অসি এদভান্স স্তেজতা লৈহনদুনা শীবগী চাং হন্থনা থমখি। হিরম অসিদা মহাক্না মন্ত্রীশিংদা সরকারগী তেস্তিং ওন দিমান্দগী পোলিসীগী মতাংদা পাউদমখি; করিগুম্বা লাইওং উৎলকপা তারবদি মখোয়না প্রেসক্রিপসন য়াওদনা মশাবু তেস্ত তৌথোকচবা য়াহল্লি। মহাক্না শীবগী চাং ৱাংনা রিপোর্ত তৌরক্লিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং.গী মীয়ামগী মরক্তা হকচাং থম্নবগী চৎন-লোনচৎ লৈহহন্নবা আই.ই.সি.গী থবক থৌরমশিংগী কান্নবা অদুসু থমখি।
ভর্চ্যুএল মীদিয়াগী খুত্থাংদা শ্রী রবি কপুর, সেক্রেতরী (তেক্সতাইল্স), মিস এস অপর্না, সেক্রেতরী (ফার্মা), শ্রী অমিতাব কান্ত, সি.ই.ও., নিতি আয়োগ, শ্রী গোবিন্দ মোহন, এদিস্নেল সেক্রেতরী (হোম এফিয়র্স), শ্রী দম্মু রবি, এদিস্নেল সেক্রেতরী (এম.ই.এ.), শ্রী অরুন কুমার, দি.জি.সি.এ. (সিবিল এভিএসন), শ্রী অমিৎ য়াদব, দি.জি., ফোরেন ত্রেদ (দি.জি.এফ.তি.), সুনিল কুমার, দি.জি.ঐচ.এস. অমসিং অতোপ্পা মকোক থোংবা সরকারগী ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি। দা. সমিরন পন্দা (এন.আই.সি.ই.দি.)না দি.জি. (আই.সি.এম.আর.)গী ওফিসকী মীহুৎ ওইখি।