Ministry of Labour & Employment
EPFO payroll data: 11.55 lakh net subscribers added in October 2020
20 DEC 2020 6:37PM by PIB Delhi
The provisional payroll data of EPFO has been released on 20th December, 2020. It reveals that EPFO has added 11.55 lakh net subscribers in the month of October, 2020. Despite the COVID-19 pandemic, EPFO has added around 39.33 lakh subscribers during the current financial year (from April to October, 2020). The data published comprises of members who have joined during the month and whose contribution has been received by EPFO for the wage month.
Year-on-year comparison shows that October, 2020 has registered a healthy 56% growth in terms of net payroll addition as compared to net subscriber growth of 7.39 lakh registered during the month of October 2019, indicating robust recovery to pre Covid-19 levels.
In the month of October 2020, around 7.15 lakh new members have joined EPFO and approximately 2.40 lakh members exited during October 2020. Roughly 6.80 lakh members exited and then rejoined EPFO, indicating switching of jobs by subscribers within the establishments covered by EPFO and subscribers choosing to retain membership by transferring funds rather than opting for final settlement. Exited members rejoining also indicate that workers are returning to their jobs with decline in active COVID-19 cases in India.
As has been historically the case, the maximum number of net subscriber additions for October 2020 has been from the 18-25 age-bracket, possibly due to the nature of the demographic profile in India. The 18-25 age-group members can be considered as fresh hands in the labor market and have contributed around 50% of the net subscriber additions for October 2020.
State-wise comparison of payroll figures shows that Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu, Gujarat and Haryana continue to remain at the forefront of the employment recovery cycle adding approximately 53% of total net payroll addition (total of 39.33 lakh) in the first seven months period of current FY from April to October, 2020, across all the age groups.
Category-wise analysis of industry indicates that ‘expert services’ category has continued its recovery, adding 60% of the net payroll during the current financial year. However, performance in other industry classification such as building & construction, trading-commercial establishments, engineers & engineering contractors and electrical, mechanical & general engineering products indicate that recovery has started picking up in other sectors as well.
Gender-wise analysis shows that around 2.08 lakh net female subscribers were added during October 2020. Women contributed around 21% of the new subscribers for October 2020.
EPFO is a social security organisation providing various services to the members covered under the purview of EPF & MP Act, 1952 including therein provident fund, pension on retirement and family pension/insurance in case of untimely death of the member. The payroll data is provisional since updating of employee records is a continuous process and accordingly gets updated on a month on month basis.

শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়
ইপিএফঅ’ পে’ৰুল তথ্যঃ ২০২০ ৰ অক্টোবৰত ১১.৫৫ লাখ মুঠ চাবচক্ৰাইবাৰ সংযোজিত
20 DEC 2020 6:37PM by PIB Guwahati
২০২০ ৰ ২০ ডিচেম্বৰত ইপিএফঅ’ৰ প্ৰভিজ্যনেল পে’ৰুল ডাটা মুকলি হয়। ইয়াত দেখা যায় যে ২০২০ ৰ অক্টোবৰ মাহটোত ইপিএফঅ’য়ে ১১.৫৫ লাখ মুঠ চাবচক্ৰাইবাৰ সংযোজিত কৰে। ক’ভিড-১৯ মহামাৰীটো সত্বেও, ইপিএফঅ’য়ে চলিত বিত্তীয় বৰ্ষটোত (২০২০ ৰ এপ্ৰিলৰপৰা অক্টোবৰলৈ) প্ৰায় ৩৯.৩৩ লাখ চাবচক্ৰাইবাৰ সংযোজিত কৰে। প্ৰকাশিত তথ্যই এই মাহটোত যোগদান কৰা সদস্য আৰু ৱেজ মাহটোৰ বাবে ইপিএফঅ’ৰদ্বাৰা গ্ৰহণ কৰা বৰঙণি আগবঢ়োৱা সদস্যসকলক সামৰি লৈছে।
বছৰভিত্তিক তুলনাত দেখা যায় যে ২০২০ ৰ অক্টোবৰত সুস্থ ৫৬% বিকাশ হৈছে। ২০১৯ ৰ অক্টোবৰ মাহত পঞ্জীকৃত ৭.৩৯ লাখ মুঠ চাবচক্ৰাইবাৰ বিকাশৰ তুলনাত এই মুঠ পে’ৰুল সংযোজন লাভ কৰা যায়, যিয়ে ক’ভিড-১৯ পূৰ্বৰ স্তৰৰ বলিষ্ঠ পুনৰ উদ্ধাৰ সূচিত কৰিছে।
২০২০ ৰ অক্টোবৰ মাহটোত, প্ৰায় ৭.১৫ লাখ নতুন সদস্যই ইপিএফঅ’ত যোগদান কৰে আৰু ২০২০ ৰ অক্টোবৰত প্ৰায় ২.৪০ লাখ সদস্যই প্ৰস্থান কৰে। মোটামুটিভাৱে ৬.৮০ লাখ সদস্যই প্ৰস্থান কৰে আৰু ইপিএফঅ’ত পুনৰ যোগদান কৰে, যিয়ে ইপিএফঅ’ৰদ্বাৰা সামৰি লোৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ভিতৰত চাবচক্ৰাইবাৰসকলৰদ্বাৰা নিয়োগ লাভকে সূচিত কৰিছে আৰু চূড়ান্ত নিষ্পত্তিৰ অৰ্থে পচ্ছন্দৰ বিপৰীতে পুঁজিৰ হস্তান্তৰৰদ্বাৰা চাবচক্ৰাইবাৰসকলে সদস্যতা বাহাল ৰাখিবলৈ পচ্ছন্দকে প্ৰতিফলিত কৰিছে। প্ৰস্থান কৰা সদস্যসকলৰ পুনৰ যোগদানে তদুপৰি ভাৰতত সক্ৰিয় ক’ভিড-১৯ ঘটনা হ্ৰাস হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কৰ্মচাৰীসকলে তেওঁলোকৰ কৰ্মলৈ প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰাটোকে সূচিত কৰিছে।
উল্লেখযোগ্য যে, ২০২০ ৰ অক্টোবৰৰ বাবে্ মুঠ চাবচক্ৰাইবাৰৰ সৰ্বাধিক সংখ্যা ১৮-২৫ এজ-ব্ৰেকেটৰপৰা হৈছে, ভাৰতৰ জনগাঁথনিৰ প্ৰকৃতিৰ বাবে সম্ভৱতঃ এনে হৈছে। লেবাৰ মাৰ্কেটত ১৮-২৫ এজ-গ্ৰুপৰ সদস্যসকলক ফ্ৰেছ হেণ্ড হিচাপে গণ্য কৰিব পাৰি আৰু ই ২০২০ ৰ অক্টোবৰৰ কাৰণে মুঠ চাবচক্ৰাইবাৰ সংযোজনৰ ৫০% বৰঙণি যোগান ধৰিছে।
পে’ৰুল সংখ্যাৰ ৰাজ্য-ভিত্তিক বন্টনে দেখুৱাই যে মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক, তামিল নাডু, গুজৰাট আৰু হাৰিয়ানা এমপ্লইমেন্ট ৰিক’ভাৰী চাইকলৰ আগশাৰীতেই অৱস্থান কৰি আহিছে যিয়ে সকলো এজ গ্ৰুপ নিৰ্বিশেষে ২০২০ ৰ এপ্ৰিলৰপৰা অক্টোবৰলৈ চলিত বিত্তীয় বছৰটোৰ প্ৰথম সাত মাহত মুঠ পে’ৰুল সংযোজন (মুঠ ৩৯.৩৩ লাখ) ৰ প্ৰায় ৫৩% সংযোজন ঘটাইছে।
উদ্যোগৰ পৰ্যায়-ভিত্তিক বিশ্লেষণে সূচিত কৰিছে যে ‘এক্সপাৰ্ট ছাৰ্ভিচ’ পৰ্যায়ে ইয়াৰ পুনৰ উদ্ধাৰৰ দিশত ধাৱমান হৈ আছে, যিয়ে চলিত বিত্তীয় বৰ্ষটোৰ মুঠ পে’ৰুলৰ ৬০% সংযোজন ঘটাইছে। তথাপি, বিল্ডিং এণ্ড কনচট্ৰাকশ্যন, ট্ৰেডিং-কমাৰ্ছিয়েল এছটাবলিচমেন্ট, ইঞ্জিনিয়াৰ্ছ এণ্ড ইঞ্জিনিয়াৰিং কনট্ৰেক্টৰ্ছ আৰু ইলেকট্ৰিকেল, মেকানিকেল ও সাধাৰণ ইঞ্জনিয়াৰিং প্ৰডাক্টৰ দৰে আন উদ্যোগ শ্ৰেণী-বিভাজনত প্ৰদৰ্শনে সূচিত কৰিছে যে আন খণ্ডসমূহতো একেদৰে পুনৰ উদ্ধাৰে গতি লাভ কৰিছে।
লিংগ-ভিত্তিক বিশ্লেষণে প্ৰদৰ্শন কৰিছে যে ২০২০ ৰ অক্টোবৰত প্ৰায় ২.০৮ লাখ মহিলা চাবচক্ৰাইবাৰৰ সংযোজন ঘটে। ২০২০ ৰ অক্টোবৰত নতুন চাবচক্ৰাইবাৰৰ ২১% হৈছে মহিলা।
ইপিএফঅ’ হৈছে এটা সামাজিক সুৰক্ষা সংস্থা যিয়ে ইপিএফ ও এমপি আইন, ১৯৫২ ৰ আউটিৰ অধীনত সদস্যসকললৈ ভিন্ন সেৱা আগবঢ়ায়। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে প্ৰভিডেন্ট ফাণ্ড, অৱসৰত পেন্সন আৰু সদস্যৰ অকাল মৃত্যুত পৰিয়াল পেন্সন/বীমা। এই পে’ৰুল তথ্য অস্থায়ী কিয়নো কৰ্মচাৰীৰ ৰেকৰ্ড আপডেটিং এটা নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰক্ৰিয়া আৰু মাহৰ পাছত মাহ অনুসৰি আপডেট কৰা হৈ থাকে।