Ministry of Railways
This year has been an "Year of Grit and Victories" for Indian Railways.
Year of unprecedented growth in development of infrastructure , innovation, capacity expansion of network , freight diversification and transparency matters.
Railways uses Covid challenge as an opportunity to lay the foundation for future development and next level of traveling experience for passengers.
Lays foundation for progress for next 30 years with transformational changes in planning, management systems and processes.
Covid challenge met head on: Railways keeps National supply chain running and transports almost 6.3 million migrants back home during covid lock down period
Rail Freight operations lead the national economic recovery post covid.
The year sees an unprecedented boost to AtmaNirbharbharat mission
Public Private Partnership in running of trains and Station Development gets a massive boost
Year sees use of technology to usher in an era of transparency in all areas of management and operations in Railways
For the first time, ever since April 2019, there has been no passenger fatality in train accidents.
26 DEC 2020 3:59PM by PIB Delhi
This year has been an "Year of Grit and Victories" for Indian Railways. Faced with daunting and unprecedented Covid related challenges, under the guidance and vision of PM, Indian Railways has not only been able to keep national supply chain running and move millions of people back home in most adverse circumstances but has also been able usher in an unprecedented growth in development of infrastructure , innovation, capacity expansion of network, freight diversification and transparency matters. Railways has used covid challenge as an opportunity to lay the foundation for future development and next level of traveling experience for passengers.
In line with the Hon’ble Prime Minister’s mantra “Reform, Perform & Transform”, and his advice that “It is better to set a stiff target and seek to achieve it rather than drifting forward without aim”, Ministry of Railways has worked towards ushering in transformational changes across in all the area of its operations and management .Major reforms were carried out during the period are described below.
National Rail Plan : To cater to the traffic requirements upto 2050 :laying the foundation for future
A National Rail Plan (NRP) 2030 has been developed with a view to develop infrastructure by 2030 to cater to the traffic requirements upto 2050. Based on the NRP, a Vision 2024 document has been prepared to develop infrastructure by 2024 to enhance modal share of Railways in freight transportation to more than 40 per cent and to cater to the traffic requirements upto 2030. Vision 2024 document lists all priority projects with target dates of completion and allocation of resources. Multi tracking of 14,000 Km route, electrification of entire Railway network, upgrading the speed potential of important routes to 130 KMPH and 160 KMPH (present speed potential 110 KMPH), completion of important coal connectivity and port connectivity projects have been planned as part of Vision 2024. An innovative financing has been devised to fund these priority projects. Indian Railway Finance Corporation (IRFC) is mobilizing resources with sufficient moratorium period and projects are being targeted to be completed well before expiry of moratorium period. These priority projects are being planned in such a way that they will provide enough return to service the debt. The draft plan has been put in public domain and is now being circulated amongst various Ministates for comments . MOR aims to finalize the plan at the earliest.
Process reforms to improve project execution and Organizational efficiency
In the past, Railway projects were suffering from huge time and cost overrun on account of thin spread of resources over a large number of projects and execution of projects prior to completion of prerequisite activities like land acquisition and other clearances. The capital expenditure in Railways has been vastly scaled up after 2014 (almost double the previous level) to address the accumulated backlog of infrastructure deficiency in the Railways. Along with stepped up fund allocation, super–critical (58) and critical projects (68) have been identified and prioritized. Altogether, 146 projects have been identified as crucial from the point of view of freight traffic and these have been provided with prioritized fund allocation for time-bound completion, after root cause analysis. The decision-making process for appraisal and approval of projects and sanction of estimates have been streamlined. It has also been decided to focus on those projects, which are required for improving operational efficiency, enhancing network capacity and where all clearances including land and environmental clearances etc. are available
A standardized EPC document has been adopted. General Conditions of Contract have been revised and updated to make them more workable in the field. Bonus clause for early completion, measures to improve cash flows and recognition of credentials issued by big companies and non-insistence of credentials for smaller works have been embodied in the revised conditions of contract. To help the General Managers and other field officers to speed up decision making sweeping delegation of powers has been made to General Managers, Divisional Railway Managers and other Field Units through model Schedule of Powers.
These measures along with introduction of E-work contract management system, E-Shramik Kalyan Portal and a single Central Payment System (in collaboration with State Bank of India) have vastly improved transparency in decision making. This has resulted in accelerated the pace of project execution (as measured in terms of commissioning of broad gauge lines or electrified kilometers per annum).
Planned Infrastructure Development and funding requirements has been accessed for loading target of 2024 MT by the year 2024. The targeted planned expenditure in the identified works for above vision is approximately Rs 2.5 Lakh Cr.
Running of SHRAMIK Special : Trains of Hope in Adversity
The COVID-19 pandemic and related lockdown had put both their lives and livelihoods of millions of migrants on hold. A great many number of them urgently wanted to get back to their homes and villages
Taking notice of this need, the Ministry of Home Affairs ordered the Ministry of Railways to arrange an emergency unique train service in coordination with individual state governments. The first Shramik Special train was flagged off on 1 May 2020.
With maximum trains to Uttar Pradesh (1,726) and Bihar (1,627), Shramik Express carried 63.15 lac passengers to 23 states through 4621 trips between 1 May and 31 August 2020, in response to the state governments' requests.
The Railways faced several challenges during the Shramik Special operation. Still, the biggest challenge was ensuring that 63.15 lac passengers traveling through some of the country's hottest regions during peak summer months had adequate food and water. For example, Danapur Railway Station provided a total of 22.79 lakh food packets, and 28.75 lakh water bottles were provided to people traveling on 1773 trains. Similarly, Western Railways distributed about 1.2 crore meals and 1.5 crore water bottles with IRCTC's assistance.
Covid challenge as an opportunity to complete critical infrastructural and maintenance projects
During the Covid-19 pandemic lockdown period, Indian Railway men rose to the challenge and once again demonstrated that they can perform under adverse and crisis situations. Indian Railway took advantage of the opportunity of availability of traffic blocks due to reduced train operations during lockdown period and completed over 350 critical and long pending major bridge & track works. These works had a significant bearing on safety and operational efficiency. Some of these works were pending for several years as sufficient traffic blocks could not be made available under normal working conditions due to high density of traffic.
Progress of National Connectivity:
● Jammu & Kashmir:
○ Udhampur- Srinagar- Baramulla Rail Link (USBRL) Project by December 2022
○ Length: 272 Km; Commissioned - 161 Km, (Katra Banihal Section left)
● North East India:
○ All north-eastern State capitals (except Shillong) by March 2023
○ 112 Km long Agartala –Sabroom rail line in Tripura completed
○ 45 Km long doubling project from Lumbding to Hojai completed
● Rameshwaram:
○ Modern Pamban Bridge by October 2021
● Statue of Unity:
○ Dabhoi – Kevadiya Project Completed : Operation to start in January 2021
● Uttarakhand:
○ Rishikesh - Karnaprayag Rail Link (125 km) by December 2024
○ DPR for Chardham Connectivity Ready
Speeding Electrification of Railways and Mission Greening
Electrification has been accorded high priority as a part of the national goal to transform India into a green nation. 66% of track length has been electrified by November 2020. Railways aim to complete electrification of its entire broad-gauge network by 2023
The speed of electrification has been greatly scaled up from a level of 1176 KM in 2014-15 to 5276 in 2018-19 and 4378 KM in 2019-20 despite the setback due to COVID (in fact Cumulative 1,682 RKMs have been electrified till Nov’20 ). Once completed, IR will achieve a unique feat among the major railways in the world to run trains fully with indigenously produced power without dependence on imported fossil fuel. After 100% electrification, estimated saving on fuel/energy bill for IR would be about Rs.14,500 Cr per annum.
Indian Railways have fixed itself a stiff target of being a net-zero emitter of carbon by 2030 .This includes an ambitious target for complete electrification of IR network by 2023 and an equally ambitious target for generation of renewable energy using Railway’s assets.
This year Indian Railways started its pilot 1.5 MW solar energy plant with an aim to power its energy needs. This is part of an ambitiousprogramme is to generate 20 GigaWatt of solar power by 2030 using the sparable railway land. Besides generating renewable energy the programme would also provide free-of-cost fencing along the railway track thereby protecting the railway property from encroachment.
The steps taken towards Swachch Rail Swachch Bharat & Green Railways are:
 100 % Coaches Fitted with Bio toilets
 Integrated Mechanized Cleaning now provided at 953 Stations
 57 Made in India , 12000 HP electric locomotives delivered
 Commissioned 105.7 MW power solar plants over rooftops 960 major Railway Buildings
 103.4 MW Wind Power Commissioned
 Pilot phase for feeding solar power to traction power commissioned
 Tender Process initiated for 1.6 GW
 30 GW by 2030
Freight - Moving India’s Economy
● Railways has embraced a “Freight on Priority” policy by pushing for an aggressive customer-centric approach to expand the freight carried not only from the traditional segments but also by attracting new customers to its fold.
● Business Development Units (BDUs) have been set up at Railway Board, Zonal Railway and Divisional levels. Multi-disciplinary teams from BDUs have been reaching out to customers to attract new business by providing compelling value-for-money logistics solutions. The BDUs have scored several early successes by attracting new business from customers who had never used rail in the past.
● Time-tabled parcel services have been launched to provide reliable services to courier services, e-commerce companies.
● 8 Kisan Rail Services have been started to enable our farmers to send their produce across the nation with enhanced speed & reduced cost
● Doubling the speed of freight trains: Speed of freight trains has nearly doubled from a level of 24 Kmph one year ago to 46 Kmph which means half the time taken for sending products.
● A large number of freight incentive schemes have been launched and non-tariff liberalization measures have been undertaken to improve the customers’ experience with the Railways. Recently Rialways launched a path breaking “ Premium Indenting “ scheme as well to those clients who want to prioritize their deliveries .
● The real reform in the freight rail is not the early success in incremental freight loading but the culture of continuous engagement with the customers at every level including at the level of Railway Board and Minister of Railways.The objective is to deeply embed this culture across the Railway Organisation so that winning customer loyalty becomes a habit.
● With all these initiatives Railway’s freight has staged a remarkable recovery in the month of November 2020 by registering a record loading of 109.68 Million Tonnes (MT), which is 9% higher compared to last year’s loading for the same period. The momentum in freight loading continues.
Dedicated Freight Corridor getting completed at unprecedented speed
Dedicated Freight Corridors are getting completed at unprecedented speed will change the way fright operations work in India . It is going to not only bring the costs of freight operation down but also ensure digitally tracked bigger and faster.
In the first phase, DFFCIL is constructing the Western DFC (1504 Route km) and Eastern DFC (1856 route km including PPP section of Sonnagar-Dankuni Section. The EDFC starting from Sahnewal near Ludhiana (Punjab) will pass through the states of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Bihar and Jharkhand to terminate at Dankuni in West Bengal. The Western Corridor connecting Dadri in Uttar Pradesh to Jawaharlal Nehru Port (JNPT) in Mumbai will traverse through the states of UP, Haryana, Rajasthan, Gujarat and Maharashtra of WDFC & EDFC (excluding the Sonnagar – Dankuni PPP section).
Dedicated Freight Corridors are expected to: Decongest the existing Indian Railway network, Increase the average speed of goods trains from existing 25 to 70 kmph., Run Heavy Haul trains (higher axle load of 25/32.5 Tonne) & overall load of 13,000 Tonne, Facilitate the running of longer (1.5km) and double stack container trains,Connect the existing ports and industrial areas for faster movement of goods, Energy efficient and environment friendly rail transport system as per global standards, Increase the rail share from existing 30% to 45% and reduce the logistic cost of transportation.
Raising Sectional Speed:
New Delhi - Mumbai & New Delhi - Howrah Routes (160 kmph)
● Raising to 160 kmph approved by Cabinet in August 2019
● Planning completed
● Work of deep screening, thick web switches, realignment of curves in progress
● Tender invited for solar panel fencing
● Indigenous TCAS Signalling & 2X25 kV Traction system
● Result in safety, higher speed and additional line capacity
● Will be completed by December 2023
Golden quadrilateral(GQ) / Golden diagonal(GD) Routes (130 Kmph)
● New Delhi - Mumbai and New Delhi - Howrah already upgraded
● Balance routes will be upgraded by July 2021
● Planning completed and work for track and signalling in advanced stage
New Services in Passenger Operations With PPP in Train Operations
• Railways is now undertaking a partnership approach for passenger train operations. To enhance overall service quality and operational efficiency, IR is now pro-actively engaging with stakeholders and initiating dialogue with private players. This aims at improving the passenger experience and bringing modern technologies and private investments.
• In the first phase, it is planned to introduce 151 modern passenger trains operated through PPP over 109 Origin Destination (OD) pairs of routes. This will bring private sector investment of Rs. 30,000 crore. Applications from interested parties have been received and Request for Proposals (RFP) have been issued to Shortlisted applicants in November 2020.
Railways’ Special Initiatives during COVID -19
• During the Covid-19 pandemic lockdown period, Indian Railway men rose to the challenge and once again demonstrated that they can perform under adverse and crisis situations. In addition to undertaking uninterrupted 24X7 Freight Trains Operations to ensure availability of essential commodities, medicines, equipment and supplies through the country, and launching several new initiatives like running of Time Tabled Parcel Trains and Kisan Rail, doubling of speeds of freight trains from 24 kmph last year to 46 kmph, Indian Railway employees also took advantage of the opportunity of availability of traffic blocks due to reduced train operations during lockdown period and completed over 350 critical and long pending major bridge & track works. These works had a significant bearing on safety and operational efficiency. Some of these works were pending for several years as sufficient traffic blocks could not be made available under normal working conditions due to high density of traffic.
Safety Reigns Supreme :
For the first time, ever since April 2019, there has been no passenger fatality in train accidents.
Safety of the passengers and safe upkeep of railways assets is the topmost priority of IR. With the constant focus on safety consequential train accidents have progressively reduced to an all-time low of 55 in 2019-20. For the first time, ever since April 2019, there has been no passenger fatality in train accidents.
This has been achieved through various safety measures undertaken in Mission mode including the following:
● Accidents progressively reduced from 107 in 2015-16 to 55 in 2019-20, (12 upto December 2020)
● All Unmanned Level Crossings eliminated on Broad Gauge in Jan 2019
○ 3,479 in 2018-19 compared to 1,565 in 2017-18 (+122%)
● Accelerated elimination of Manned Level Crossing Gates
○ 1,274 in 2019-20 compared to 631 in 2018-19 (+102%)
● 1,367 bridges rehabilitated in FY 2019-20 compared to 1000 in 2018-19 (+37%)
● Track Renewal Arrears drastically reduced
● Production of ICF Coaches stopped from Jan 2018 -> safer LHB Coaches
● Accelerated replacement of Old Mechanical Signalling with Electronic Signalling
In a visionary plan, to further enhance safety of train operations it is planned :
● Elimination of Manned Level Crossings
● Indigenous Train Collision Avoidance System [TCAS]
● Mechanised Maintenance and Inspection for Tracks & Bridges
● Upgradation of Tracks & Bridges
● Replace of ICF Coaches with safer and comfortable Tejas type LHB and Train sets
● Elimination of Mechanical Signalling
Simulator based Training of Locomotive Pilots
Station Development & Modernization
Work of development of stations at Gandhinagar, Habibganj and Ayodhyahas been fast tracked. Railways is taking a partnership approach for station development and Request for Qualification (RFQs) have been invited for New Delhi, ChhatrapatiShivaji Mumbai Terminal, Nagpur, Gwalior, Sabarmati, Amritsar, Pudducherry, Nellore, Dehradun and Tirupati stations on Public Private Partnership (PPP) mode.
Safety Reigns Supreme:Elimination of Unmanned Level Crossings (UMLCs) & Zero Passenger Fatalities
Safety of the passengers and safe upkeep of railways assets is the topmost priority of IR. For the first time, ever since April 2019, there has been no passenger fatality in train accidents.
This has been achieved through various safety measures undertaken in Mission mode including the following:
Elimination of Unmanned Level Crossings (UMLC) on Broad Gauge network
Creation of Rashtriya Rail SanrakshanKosh (RRSK)
Complete switch over to safe manufacturing of Link Hofmann Busch (LHB)coaches
Focus on wiping out track renewal arrears and rehabilitation of bridges
In a visionary plan, to further enhance safety of train operations it is planned to install indigenous Train Collision Avoidance System (TCAS) over Railways. System is already functional over 250 route km and will be proliferated over the entire network in a phased manner. The work is in progress over 1,200 route km.
One of the major areas which required attention to curb rail accidents was Unmanned Level Crossings. Unmanned Level Crossings were potential safety hazard both for Rail as well as road users more so for road users. It was decided by Minister of Railways to eliminate all UMLCs in a time bound manner. Ministry of Railways took the mission of elimination of Unmanned Level Crossings on war footing.
As on 01.04.2017, there were 4943 unmanned level crossings. It was decided to eliminate all UMLCs by March’ 2020 and accordingly commitment was also given in the Parliament.
For elimination of Unmanned Level Crossings following methods are being adopted:
(i) Low TVU
(ii) Merger with another LC by constructing diversion road
(iii) Construction of Subway/RUB
(iv) Manning
Year wise planning for elimination of 4943 UMLCs was as under:
Year Target for Elimination (Nos.)
2017-18 1500
2018-19 1500
2019-20 1943
By 2019, all UMLCs have been eliminated. Railways are now moving towards elimination of manned level crossings as well.
PASSENGER SECURITY
• “MeriSaheli” initiative taken for focused action on security of women travelling in trains
“Meri Saheli” initiative was first launched by RPF South Eastern Railway among all other Zonal Railways for security of woman passengers in trains. The initiative has reportedly been successful in instilling a sense of security among women travellers and has rendered help to them in several instances. The number of passenger trains is being increased in phases post lockdown. Since the footfall in stations and in trains is increasing gradually, it was needed to launch a focused initiative for safety and security of women passengers.
It was therefore decided to launch a modified “Meri Shaheli” initiative for focused action on security of women. The main objective is to provide an environment in which women feel safe, secure and comfortable all along their journey.
An initiative of RPF, the Strategy of the entails interaction with lady passengers especially those travelling alone by a team of young lady RPF personnel at the originating station. These lady passengers are briefed about all precautions to be taken during the journey and told to dial 182 in case they face or see any problem in the coach. The RPF team collects only the seat numbers of the ladies and conveys them to stoppages en-route. The platform duty RPF personnel at the stopping stations en-route keep unobtrusive watch over the concerned coaches and berths and if need arises, interact with the lady passengers. RPF/RPSF escort onboard also covers all the coaches/identified berths during its duty period.
RPF teams at the destination collect the feedback from the identified lady passengers. The feedback is then analysed and corrective action, if any, is taken. If some distress call comes from a train covered under “MeriSaheli” initiative, the disposal of the call is monitored at the level of senior officers.
The “MeriSaheli” initiative was started as a pilot project in South Eastern Railway in September 2020 and after getting encouraging response from lady passengers, it was extended to all zones and KRCL w.e.f. 17.10.2020.The operation is gathering momentum.
• Indian Railways launched “CORAS” - Commandos for Railway Security
Modernisation of Coaches and More Powerful Engines : India Produces the Most Powerful Railway Engine
Commercial Operation of WAG 12 Locomotive:- Railway Board has communicated the sanction of the prototype locomotive during lockdown on 28.04.2020 and the locomotive has travelled in 14th Zonal Railways and the fleet strength in 57 and has earned around 18.66 lakhs Kms and the prestigious Made in India project manufacturing 12000 hp being the HHP locomotives with highest speed of 120 Kmph
Atmanirbhar Bharat Campaign gets firm footing:Import has reduced to less than 1.6%
Indian Railways has progressed significantly on path of Aatmanirbhar Bharat significantly in 2020, with a number of policy reforms taken in 2020. IR is encouraging manufacturing and promotes production of goods and services in India, with Increase of local content through Partnerships, cooperation with local companies, establishing production units in India and Joint venture with Indian suppliers. Proactive Reciprocity principle in Make in India policy has been enabled. RDSO and production units have reviewed the vendor directories so as to minimise the control of vendors and to facilitate procurement through the process of competitive bidding on the basis of predefined eligibility criteria and specification for all items except for a few limited safety /critical items. With consistent efforts, import has reduced to less than 1.6% as compared to 5.6% in year 2013-14.Ongoing infrastructure and manufacturing projects of Railways are being undertaken through AatmaNirbhara Bharat campaign. Tender for indigenous manufacturing of Vande Bharat Trains has been floated. Also work on Dedicated Freight Corridor and Bullet train (Ahmedabad- Mumbai) is progressing swiftly. Emphasis is on procurement of indigenous material in all projects of Railways. Some of the key initiatives include initiation of process for procurement for 44 rakes of Vande Bharat Trains.and production of powerful 12000HP engines at Madhepura.
The steps taken to boost Aatma Nirbhar Bharat are:
● Import in procurement reduced from 5.6% in 2013-14 to 2.5% in 2018-19
● Make in India Policy: As per DPIIT orders on public procurement
○ More than 95% of Electric Locomotive components sourced indigenously
● Indigenous Train Collision Avoidance System (TCAS)
● Gearing up Exports : Banaras Locomotive Works (BLW) exported 7 Diesel Locomotives Sri Lankan Railways
● Increase in Electric Locomotive Production increased by 30 %
● LHB coaches production increased by 42 % .
● Axle capacity of Rail Wheel Factory (RWF) being enhanced
● Rail Ispat Nigam Ltd coming up at Rae Bareli for indigenous production of wheels
● Indigenous manufacturing of Track machines
○ Faridabad (Haryana), Karjan (Gujarat) and Bangalore (Karnataka)
More Amenities for Passengers at Stations
This year 32 Escalators & 66 Lifts have been provided over Bfar, 774 Escalators &642 lifts have been provided over IR.
893Railway stations are now provided with improved illumination levels similar to Airport Standards.
Better train information display coach guidance system is in place at 673 stations while train indication boardsare now commissioned at 1208 stations
500 Railway Stations certified for implementation of Environment Management System to ISO: 14001
96Foot Over Bridge(FOB) provided in FY 20-21 (till date)
5885 Stations provided with Wi-Fi
Artificial Intelligence based PNR confirmation predictor has been integrated with Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) website which predicts the probability of waitlisted ticket getting confirmed at the time of booking and eliminates last minute uncertainties faced by the rail passengers.
Real Time Train Information System (RTIS) in collaboration with ISRO for automatic chart preparation and passenger train information, fast tracked:
Unprecedented Transparency in all the facets of functioning through digital &e -governance
a. A Rail Drishti Portal has been launched as an information portal that brings key details from various sources on a single dashboard in order to promote transparency and accountability. Users can visit the portal for information related to passenger reservation, unreserved ticketing, freight earnings and freight loading. The portal offers access to PNR enquiry, complaint enquiry, tender enquiry, shramik enquiry and freight related enquiries. It also has a facility to track any train on the Indian Railways network and obtain the contact number of housekeeping staff on train. By providing access to every citizen of the country it has helped promote transparency in all facets of Railway working.
b. All tenders of Railways (works or stores) have been put on e-tendering platform. Electronic reverse auction option has been introduced in Stores tenders above Rs.5 crore and works and services tenders above Rs.50 crore.
c. RDSO has streamlined the Vendor Approval process, which has been made completely online. Also, Common Vendor Portal has been initiated, so that a vendor once approved for a Unit, automatically gets approved for other Units also. Proactive action is also being taken to reduce the number of items with less than 3 vendors. The number of items with less than 3 approved vendors has been reduced from 220in Jan’20 to 74 in Nov’20.
d. E-Office has been rolled out as a mission mode on IR and more than 1.23 Lakhs users are using this platform till now. more than 9.8 lakhs electronic files have been created including conversion of existing physical files into electronic and more than 42.45 lakh receipts have been made electronic.
e. Integration of IREPS with GeMis being undertaken with full flow and this will help to digitise all the process of procurement through GeM on IR.
f. Provision of CCTV at critical locations like STations (630), Train Coaches (2626), Hospitals (102), PRS Centres, Weighbridges and at major Offices are provided or being provided.
g. 2700 electric locomotives have been provided with RTIS and 3800 diesel locomotives provided with RAMLOT;
h. Automatic control charting being done for 6500 locomotives; balance 6000electric locomotives to be provided with RTIS equipment in an year’s time. Tender for balance in process.
Restructuring of Railway Board on functional lines and unification of 8 organized services into a single Indian Railway Management Services ( IRMS)
In a path-breaking reform, the size of the Railway Board has been reduced from Chairman and 8 Members representing each Organised Service at the Apex level to a Chairman and Chief Executive Officer and 4 Functional Members representing Finance, Operations & Business Development, Traction & Rolling Stock and Infrastructure functions. Instead of earmarking a post of Member to a particular service, posts of Members and Chairman are now open to all eligible officers. It has also been decided to unify the 8 Organised Group ‘A’ services into one service viz., Indian Railway Management Service (IRMS). The modalities for recruitment of officers into IRMS and merger of the existing officers into the new service are being worked out.
This radical reform aims at breaking down departmental silos and development of an overall perspective in all aspects of Railway working. Further, organizational restructuring is being implemented to remove interdepartmental conflict and make Railways agile. This is, therefore, one of most transformative reforms carried out in the history of Indian Railways. What is more significant, this has been recommended by a number of Committees in the past but was never attempted for fear of the complexity of managing the transition. This has been done now after broad-based consultation among officers to prepare them to transform Indian Railways into a truly world-class Organization.
Reforms in HR Management
Management System (HRMS) :- In 2020, the HRMS has been put into application and is being used extensively by Railway employees. As HRMS aims to bring all HR activities on a digital platform, it is a game changer in HR Management of Indian Railways and will lead to employee productivity and administrative efficiency simultaneously. In 2020, we have launched various modules of HRMS such as e-Pass, Office Order modules, Employee self-service, Executive record sheet for Officers, PF & Settlement, besides Employee Master and e-SR which were launched during late 2019.
Financial Reforms
a. IRFC and MOR have executed a facility agreement with Asian Development Bank (ADB) for loan facility denominated in INR equivalent to USD 750 Million (about Rs.5,267 crore) for Railway electrification projects.
b. IRFC constantly diversifies its borrowing portfolio to arrange funds for Indian Railways, at the most competitive rates and terms. IRFC upgraded its Euro Medium Term Note (EMTN) programme to Global Medium-Term Note (GMTN) Programme which facilitated its maiden issuance of bonds under 144A / Reg S route. The bonds under the GMTN Programme were issued in two tranches of USD 700 Million and USD 300 Million with tenor of 10 years and 30 years carrying coupon of 3.249% (Benchmark US Treasury plus 160 bps) and 3.95% (Benchmark US Treasury plus 184 bps) respectively. The coupon obtained by IRFC is the lowest amongst the issuances, during 2020. Besides, the 30-year issuance is the maiden issue by an Indian CPSE.
c. A Miscellaneous E-Receipts System (MERS) portal has been developed by CRIS to facilitate digital payments of inward receipts to Railways. The scheme has been rolled out on all Indian Railways and the operational guidelines have been issued in June,2020 . The portal is fully integrated with Land Assets Management System (LAMS) of the Engineering Department. This has enabled Railways to receive lease charges, way leave charges on a digital platform. Functionalities have also been developed in MERS to accept online payments from Railway customers for ‘Special COVID -19 Parcel Trains’ after approval from Commercial Authorities. This would be line with Government initiative of encouraging digital payments and would introduce faster and transparent accounting of receipts.
d. Implementation of E-PPO scheme: In order to curtail delays in physical transmission of Pension Payment Orders to the pension disbursing banks, a scheme of e-PPO has been put in place wherein the PPOs are being forwarded to the banks system through SFTP mode which obviates the delays in physical transit of the PPOs. A new version (revised methodology of digital signing) of E-PPO has been implemented on IPAS. As per new version of e-PPO, CRIS will push encrypted E-PPO File (Zipped) in respective Centralised Pension Processing Centres (CPPC) folders of the Bank's server. Banks can act upon these E-PPOs without waiting for physical copies. This system ensures commencement of pension from next month of retirement.
Way Forward
Railways continues to work steadfastly to become the engine for the nation’s vikasyatra. Over the past 6 years, Railways has strived for modernisation of systems, processes and infrastructure. Railways is committed to become an efficient, self sustainable, cost effective, punctual and a modern carrier of passengers and freight services provider of highest standards in order to serve the growing needs of New India.

রেলৱে মন্ত্রালয়
হন্দক্কী চহী অসি ইন্দিয়ন রেলৱেগী ওইনদি “মাই পাকপা অমসুং থৌনা পীবগী চহী” অমা ওইরে৷
ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইন্নোবেসন, নেতৱার্ক্কী কেপাসিতী হেনগৎহনবদা, ফ্রইত দাইবর্সিফিকেসনদা অমসুং থবক থৌরমশিং হেন্না ময়েক শেংহনবগী চহী অমা ওইরে৷
রেলৱেনা কোবিদ-চেলেঞ্জ অসি ফ্যুচর দিবেলপমেন্তগী অমসুং পেসেঞ্জরশিংগী ত্রাবেলিং এক্সপরিয়েন্স অদু মথংগী লেবেল অমদা পুখৎনবগী খুদোং চাবা অমা ওইনা শিজিন্নৈ৷
প্লানিং ,মেনেজমেন্ত সিস্তেমশিং অমসুং প্রোসেসশিংদা অহোংবা কয়া পুরক্তুনা লাক্কদৌরিবা মথংগী চহী ৩০ অসি চাওখৎননবগীদমক শেম্বা হৌখ্রে৷
কোবিদ চেলেঞ্জ হকথেংননা থেংনখ্রে: কোবিদ লোকদাউনগী মতম অসিদা রেলৱেনা নেস্নেল সপ্লাই চেন অসি কাইহন্দনা থমখ্রে অমসুং মাইগ্রেন্ত মিলিয়ন ৬.৩ ময়ুমদা পুরকখ্রে
রেল ফ্রইত ওপরেসন তৌবা অসিনা কোবিদকী মতুংদা লৈবাক অসিগী শেল-থুমগী ফিভম ফগৎহল্লগনি৷
চহী অসিনা অত্ম নির্ভরভারত মিসনদা হান্না অমু্ক্তা থোক্ত্রিবা মওং অমদা কান্নবা পীবা অদু উরে
ত্রেনশিং চেনবদা অমসুং স্তেসন দিবেলপমেন্তদা পব্লিক প্রাইভেৎ পার্তনরশিপনা চাউনা কান্নবা ফংখ্রে
রেলৱে ওপরেসনশিং অমসুং মেনেজমেন্ত পুম্নমক্তা ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবদা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা হন্দক্কী চহী অসিদা উরে
২০১৯ এপ্রীল থাদগী হৌদুনা ইহান হ
26 DEC 2020 3:59PM by PIB Imphal
হন্দক্কী চহী অসি ইন্দিয়ন রেলৱেগী ওইনদি “মাই পাকপা অমসুং থৌনা পীবগী চহী” অমা ওইখ্রে৷ কোবিদকা মরী লৈনবা চেলেঞ্জশিং অসি থেংনদুনা পি.এম.গী মংলান অমসুং লুচিং মখাদা ইন্দিয়ন রেলৱেনা নেস্নেল সপ্লাই চেন অসি কাইহন্দনা থম্বা অমসুং মীওই মিলিয়ন কয়া অসিগুম্বা লুরবা মতম অসিদা ময়ুমদা পুথোরকপা খক্তা নত্তনা ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইন্নোবেসন, নেতৱার্ক্কী কেপাসিতী হেনগৎহনবদা, ফ্রইত দাইবর্সিফিকেসনদা অমসুং থবক থৌরমশিং হেন্না চাওখৎহনবা ঙমহল্লে৷ রেলৱেনা কোবিদ-চেলেঞ্জ অসি ফ্যুচর দিবেলপমেন্তগী অমসুং পেসেঞ্জরশিংগী ত্রাবেলিং এক্সপরিয়েন্স অদু মথংগী লেবেল অমদা পুখৎনবগী খুদোং চাবা অমা ওইনা শিজিন্নখ্রে৷
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী মন্ত্র “শেমদোকপা, পাংথোকপা অমসুং ওন্থোকপা” অসিগা অমসুং মহাক্কী পাউতাক “পান্দম অমা য়াওদনা চৎকদৌবগী মহুৎতা অরুবা পান্দম অমা থমদুনা মদু ফংনবা হোৎনবা” হায়বা অসিগী মতুং ইন্না রেলৱেগী ওপরেসনশিং অমসুং মেনেজমেন্তগী মফম পুম্নমক্তা অহোংবা অমা পুরক্নবা রেলৱে মন্ত্রালয়না হোৎনখ্রে৷ মতম অসিগী মনুংদা পাংথোকখিবা অচৌবা রিফোর্মশিং অদু মখাদা পীরি৷
নেস্নেল রেল প্লান : ২০৫০ ফাওবদা ত্রাফিক্কী অৱাৎপশিং পীনবা : তুংগীদমক ফাউন্দেসন শেম্বিবা
২০৫০ ফাওবদা ত্রাফিক্কী অৱাৎপশিং অসি পীনবা, ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি শেমগৎনবগী পান্দমদা ২০৩০ নেস্নেল রেল প্লান(এন.আর.পি.) অমা শেমখ্রে৷ এন.আর.পি. অসিগী মতুং ইন্না পোৎ-চৈ পুথোক পুশিন তৌবদা রেলৱেগী মোদেল সেয়র অদু চাদা ৪০দগী হেন্না ফগৎনবা অমসুং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ত্রাফিক্কী অৱাৎপশিং অদু মেনশিন্নবা ২০২৪ ফাওবগী মনুং অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্ননবা ভিজন ২০২৪ দোকুমেন্ত অমা শেমখ্রে৷ ভিজন ২০২৪ দোকুমেন্ত অসিদা লোইবগী চপ চাবা মতম থারিবা প্রাইয়োরিতী প্রোজেক্ত পুম্নমক অমসুং রিসোর্চশিংগী এলোকেসন মনুং চল্লি৷ কি.মি. ১৪,০০০ শাংবা লম্বী মল্তি ত্রেকিং তৌবা, রেলৱে নেতৱার্ক পুম্নমক মৈ ফংহনবা, মরু ওইবা রুতশিংগী স্পিদ পোতেন্সিয়েল অদু পুংদা কি.মি. ১৩০দগী পুংদা কি.মি. ১৬০ ফাওবা অপগ্রেদ তৌবা(হৌজিক থৌরিবা পোতেন্সিয়েল স্পিদ অসি পুংদা কি.মি. ১১০নি), কোইলাগী খানি অমসুং হিথাংফম শমজিন্নহনবগী মরু ওইবা প্রোজেক্তশিং লোইশিনহনবা অসি ভিজন ২০২৪গী শরুক অমা ওইনা প্লান তৌখ্রে৷ ইন্দিয়ন রেলৱে ফাইনান্স কোর্পোরেসন(আই.আর.এফ.সি.)না সফিসিয়েন্ত মোরাতোরিয়ম পেরিয়দকা লোইননা রিসোর্চশিং মোবিলাইজ তৌরি অমসুং মোরাতোরিয়ম পেরিয়দ অসি লোইদ্রিঙৈগী মমাংদা প্রোজেক্তশিং অসি নিংথীজনা মপুং ফানা লোইশিন্নবা পান্দম থম্লি৷
প্রোজেক্ত এগজিক্যুসন হেন্না ফগৎনবা অমসুং ওর্গনাইজেস্নেল ইফিসিয়েন্সী লৈনবা রিফোর্মশিং প্রোসেস তৌরি
মমাংগী মতমদা রিসোর্চশিং অসি প্রোজেক্ত ময়াম অমদা চখাইদুনা লৈখিবা অমসুং প্রিরিক্যুইসাইত এক্তিবিতীশিং খুদম ওইনা লম লৌশিনবা অমসুং অতোপ্পা ক্লিয়রেন্সশিং অসি মপুং ফানা লোইশিনদ্রিঙৈ মমাংদা প্রোজেক্তশিং পাইখৎখিবা অসিনা মরম ওইদুনা রেলৱে প্রোজেক্তশিং অসিনা মতম য়াম্না চংখি অমসুং শেল য়াম্না চংবা হেনখি৷ রেলৱেদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী শোত্থদুনা লৈরিবা অৱাৎপশিং অসি মেনখৎনবা ২০১৪গী মতুংদগীদি রেলৱেশিংদা থাদরিবা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অসি মমাংগা য়েংনবদা শরুক অনি হেনগৎখ্রে৷ স্তেপ অপ ফন্দ এলোকেসনগা লোইননা, কা-হেন্না অরুবা প্রোজেক্ত(৫৮) অমসুং অরুবা প্রোজেক্ত(৬৮) খন্দোকখ্রে অমসুং মসি হান্না পাংথোক্নবা থমখ্রে৷ অদুম ওইনমক ফ্রইত ত্রাফিক অসি য়েংলগা প্রোজেক্ত ১৪৬তি খরা অরুবা প্রোজেক্তশিং ওই হায়না খন্দোকখ্রে অমসুং মনুং থিৎনা নৈনরবা মতুংদা প্রোজেক্তশিং অসি মতম চানা লোইশিন্ননবগীদমক ফন্দশিং থাদখ্রে৷ হায়রিবা থবকশিং অসিদা থাদগদৌরিবা শেনফম অসি চাউরাক্না লুপা কোতি লাখ ২.৫নি৷
শ্রামিক স্পিসিয়েল চেল্লকপা: খুদোং থীবা মতমদা অশা পীরিবা ত্রেনশিং
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অমসুং মসিগা মরী লৈননা তৌরিবা লোকদাউন অসিনা মাইগ্রেন্ত মিলিয়ন কয়াগী পুন্সি অমসুং হিংবগী ফিভম অদু শোকহন্দুনা লৈহল্লে৷ মখোয়শিং অসিগী মনুংদা থৌনা লৈরবা মীওই কয়াদি অথুবা মতমদা মখোয় মখোয়গী ময়ুমশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা চৎপা পাম্লম্মী৷
লৈরিবা ফিভম অসিগী মতুং ইন্না রেলৱে মন্ত্রালয়না মরী লৈনবা রাজ্য সরকারশিং অসিগা খুৎশম্নদুনা খুদক্কী ওইবা অখন্নবা ত্রেন অমা শিন-লাংনবা হোম এফিয়র্স্কী মন্ত্রালয় অসিনা খঙহনখি৷ অহানবা শ্রামিক স্পিসিয়েল ত্রেন অদু ২০২০গী মে ১দা থাখি৷
রাজ্য সরকারশিং অসিনা হায়জরকপগী মতুং ইন্না ২০২০গী মে ১দগী হৌদুনা ওগস্ত ৩১ ফাওবগী মনুংদা উত্তর প্রদেশ (১,৭২৬) অমসুং বিহারনা (১,৬২৭) খ্বাইদগী ত্রেন য়াম্না লৌদুনা রাজ্য ২৩দা শ্রামিক ত্রেননা পেসেঞ্জর লাখ ৬৩.১৫ পুখ্রে৷
শ্রামিক স্পিসিয়েল ত্রেন ওপরেসন তৌরিবা মতম অসিগী মনুংদা রেলৱে অসিনা তোঙান তোঙানবা চেলেঞ্জ কয়া অমা থেংনখি৷ কালেনগী শারবা থাশিং অসিদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী শারবা মফমশিং ফাওদুনা চৎলিবা পেসেঞ্জর লাখ ৬৩.১৫দা চানবা অমসুং থক্নবা ইশিং মরাং কাইনা ফংহনখিবা অসিনা হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী চাউবা চেলেঞ্জ ওইখি৷ খুদম ওইনা দনপুর রেলৱে স্তেসননা ত্রেন ১৭৭৩দা তোংদুনা চৎলিবা মীওইশিং অসিদা চানবা পেকেৎ পুন্না লাখ ২২.৭৯ অমসুং থক্নবা ইশিং বোত্তল লাখ ২৮.৭৫ ফংহনখি৷ অসিগা চম মান্ননা ৱেস্ত্রন রেলৱেনসু আই.আর.সি.তি.সি.গী মতেং লৌদুনা চাংলেন কোতি ১.২ অমসুং ইশিং বোত্তল কোতি ১.৫ য়েন্থোকখ্রে৷
কোবিদ চেলেঞ্জ অসি অরুবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মেন্তিনেন্স প্রোজেক্তশিং মপুং ফাহন্নবগী খুদোং চাবা অমা ওইনা লৌখ্রে
কোবিদ-১৯গী লোকদাউনগী মতম অসিদা ইন্দিয়ন রেলৱেগী মীশিংনা চেলেঞ্জ অসি থেংনখ্রে অমসুং হেন্না শাথীরবা ফিভমশিং অসিদা মখোয়না থৌনা লৈনা লান্থেংনদুনা পাংথোকপা ঙম্মী হায়বা অদু অমু্ক্কা ঙন্না উৎখ্রে৷ ইন্দিয়ন রেলৱেগী এমপ্লোইয়ীশিংনা লোকদাউনগী মতম অসিদা ত্রেন ওপরেসন হন্থরকপনা মরম ওইদুনা ত্রাফিক ব্লোকশিং লৈরকপগী খুদোংচাবা অদুসু লৌখ্রে অমসুং মতম কুইনা পন্দুনা লৈরম্বা অচৌবা থোংশিং অমসুং ত্রেক ৱার্ক ৩৫০ হেন্না মপুং ফানা লোইশিনখ্রে৷ হায়রিবা থবকশিং অসিগী মনুংদা খরদি ত্রাপিক দেন্সিতী য়াম্না ৱাংবনা মরম ওইদুনা নোর্মেল ৱার্কিং কন্দিসনশিংদা ত্রাফিক ব্লোক নিংথীনা ফংদবা অসিনা চহী কয়া অমা পন্দুনা লাকখিবনি৷
নেস্নেল কন্নেক্তিবিতীগী হেনগৎলকপগী ফিভম:
● জম্মু অমসুং কাশ্মীর:
○ ২০২২ ফাওবগী মনুংদা লোইশিনগদবা উধাম্পুর-শ্রীনগর-বরামুল্লা রেল লিঙ্ক(য়ু.এস.বি.আর.এল.) প্রোজেক্ত
○ অশাংবা: কি.মি. ২৭২; কম্মিসন তৌখিবা – কি.মি. ১৬১,(ওইথংবা কত্রা বনিহল সেক্সন)
● অৱাংনোংপোক থংবা ভারত:
○ মার্চ ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা অৱাং-নোংপোক থংবা রাজ্যগী কোনুং পুম্নমক(শিল্লোং য়াওদে) শম্নহল্লগনি
○ ত্রিপুরাদা কি.মি. ১১২ শাংবা অগর্তলা-সাব্রুম রেল লাইন মপুং ফাখ্রে
○ কি.মি. ৪৫ শাংবা লমদিংদগী হোজাই ফাওবা য়ৌবা দব্লিং প্রোজেক্ত মপুং ফাখ্রে
● রামেস্বারাম:
○ ২০২১গী ওক্তোবর ফাওবগী মনুংদা অনৌবা পম্বন থোং
● য়ুনিতীগী স্তেচু:
○ দভোই-কেবদিয়া প্রোজেক্ত মপুং ফাখ্রে : ২০২১গী জনুৱারী থাদা মথৌ তৌবা হৌরগনি
● উত্তরখন্দ:
○ ২০২৪গী দিসেম্বর থা ফাওবগী মনুংদা রিশিকেশ-কর্নপ্রায়গ রেল লিঙ্ক(কি.মি.১২৫) লোইশিল্লগনি
রেলৱেগী মৈ ফংহনবগী খোঙজেল য়াংখৎলকপা অমসুং মিসন অসি হেন্না মাই পাকহনবা
ভারত লৈবাক অসি গ্রীন নেসন অমা ওন্থোক্নবা লৈবাক অসিগী পান্দম অমা ওইনা মৈ ফংহনবা অসিনা খ্বাইদগী মরু থৌদাংনি৷ ২০২০গী নবেম্বর থা ফাওবগী মনুংদা ত্রেক লেঙ্গগী ৬৬% মৈ থানখ্রে৷ রেলৱেনা মহাক্কী লৈরিবা ব্রোদ-গোজ নেতৱার্ক পুম্নমক ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা মপুং ফানা মৈ ফংহন্নবা পান্দম থম্লি৷
কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা অথিংবা ময়াম অমা লৈবা তারবসু মৈ ফংহনবগী খোঙজেল অসি ২০১৪-১৫দা কি.মি.১১৭৬ পীখিবা অদুদগী ২০১৮-১৯দা ৫২৭৬ অমসুং ২০১৯-২০দা কি.মি.৪৩৭৮ ফংহন্দুনা খোঙজেল য়াংনা পাংথোকখ্রে (তশেংবদি ২০২০গী নবেম্বর ফাওবগী মনুংদা আর.কে.এম. ১,৬৮২ মৈ থানখ্রে)৷ মপুং ফানা ১০০% মৈ পীরবা মতুংদা আই.আর.দা কনগদবা থাউ/ইনর্জী বিল অদু চাওরাক্না চহীদা লুপা কোতি ১৪,৫০০০নি৷ ইন্দিয়ন রেলৱেনা ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা কার্বন থাদোকপগী চাং জেরো ওইনবা পান্দম থম্লি৷
স্বছ রেল স্বছ ভারত অমসুং গ্রীন রেলৱেশিং ওইনবগী পান্দমদা লৌখৎখিবা খোংথাংশিং অদুদি:
§ কোচেস ১০০% বাইও তোইলেত ফিৎ তৌবা
§ হৌজিক স্তেসন ৯৫৩দা ফংহনখিবা ইন্তিগ্রেতেদ মেকানাইজ ক্লিনিং
§ ভারততা শাজবা ১২০০০ ঐচ.পি. ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিব ৫৭ পীখ্রে
§ অচৌবা রেলৱে বিল্দিং ৯৬০গী রুপতোপশিংদা এম.দবল্যু. ১০৫.৭ ওইবা সোলর পৱার প্লান্তশিং কম্মিসন তৌখ্রে
§ এম.দবল্যু. ১০৩.৪ ৱিন্দ পৱার কম্মিসন তৌখ্রে
§ ১.৬ জি.দবল্যু.গীদমক তেন্দর প্রোসেস হৌখ্রে
§ ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা জি.দবল্যু. ৩০
ফ্রইত –ভারতকী ইকোনোমী হোংহল্লে
● রেলৱে বোর্দ, জোনাল রেলৱে অমসুং দিভিজন্নেল লেভেলশিংদা ব্যুজিনেস দিবেলপমেন্ত য়ুনিৎশিং(বি.দি.য়ু.শিং) শেমগৎখ্রে৷ বি.দি.য়ু.শিং অসিনা মমাংগী মতমদা রেল অমুক্তা ফাওবা শিজিন্নদ্রিবা কস্তমরশিংদগী অনৌবা ব্যুজিনেস লৌশিন্দুনা থবক কয়া মাই পাকপা ঙমখ্রে৷
● কোরিয়র সর্ভিসশিং, ই-কম্মর্স কেম্পেনীশিংদা চৎনবা য়াবা সর্ভিসশিং ফংহন্নবা তাইম-তেবল পার্সেল সর্ভিসেস লোঞ্চ তৌখ্রে৷
● লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোক অদু লৈবাক অসি শিনবা থুংনা য়াম্না খোঙজেল য়াংনা অমসুং শেল ইচং চংদনা থাবা য়ানবা কিসান রেল সর্ভিসেস ৮ হৌদোকখ্রে৷
● পোৎ-চৈ পুবা ত্রেনশিংগী খোঙজেল শরুক অনি হেনগৎহনবা: পোৎ-চৈ পুবা ত্রেনশিংগী খোঙজেল অদু মমাংগী চহীদা পুংদা কি.মি. ২৪ থৌরম্বদগী পুংদা কি.মি. ৪৬ থৌদুনা শরুক অনিগা মান্ননা খোঙজেল য়াংখৎলে, মসিনা মরম ওইদুনা পোৎ-চৈ থাদোক থাজিন তৌবদা চংলিবা মতম অদুসু তংখায়দা হন্থরক্লে৷
● ২০২০গী নবেম্বর থাদা রেলৱেগী পোৎ-চৈ পুবা ত্রেনশিংনা রেকোর্দ ওইনা মিলিয়ন তন ১০৯.৬৮ পুথোক পুশিন তৌদুনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা মওং অমদা লৈখ্রে, মসি মমাং চহীগী হায়রিবা মতম অসিমক্তদা তৌখিবা অদুদগী ৯% হেন্না ৱাংবা হেল্লি৷
দেদিকেতেদ ফ্রইত কোরিদোরশিং অঙকপা খোঙজেল অমদগা লোইশিল্লক্লে অঙকপা খোঙজেল অমদা লোইশিল্লক্লিবা দেদিকেতেদ ফ্রইত কোরিদোরশিং অসিনা ভারতকী ফ্রইত ওপরেসনগী মওং অদু হোংহল্লগনি
অহানবা ফেস ওইনা দি.এফ.এফ.সি.আই.এল.না ৱেস্ত্রন দি.এফ.সি.(কি.মি.১৫০৪ শাংবা লম্বী) অমসুং ইস্ত্রন দি.এফ.সি. শারি (সোননগরগী পি.পি.পি. সেক্সন-দনকুনি সেক্সন য়াওনা কি.মি. ১৮৫৬ শাংবা রুত৷ লুদিয়না(পঞ্জাব)গা নক্ননা লৈরিবা শাহনেৱালদগী হৌরক্লিবা ই.দি.এফ.সি. অসিনা পঞ্জাব, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেশ, বিহার অমসুং ঝর্খন্দ রাজ্যশিং ফাওদুনা লাক্লগা ৱেস্ত বেঙ্গলগী দনকুনিদা লোইশিনগনি৷ উত্তর প্রদেশকী দদ্রি অমসুং মুম্বাইগী জৱাহর্লাল নেহরু পোর্ত(জে.এন.পি.তি.) শম্নহল্লিবা ৱেস্তর্ন কোরিদোর অসিনা দবল্যু.দি.এফ.সি. অমসুং ই.দি.এফ.সি.গী রাজ্যশিং য়ু.পি., হরিয়ানা, রাজস্থান, গুজরাত অমসুং মহারাস্ত্র ফাওরগনি(সোননগর-দনকুনি পি.পি.পি. সেক্সনদি য়াওরোই)৷
সেক্সনেল স্পিদ হেনগৎপা:
ন্যু দিল্লী – মুম্বাই অমসুং ন্যু দিল্লী – হাউরা রুতস (পুংদা কি.মি.১৬০)
● পুংদা কি.মি. ১৬০দা হেনগৎনবা ২০১৯গী ওগস্তা ফমখিবা কেবিনেতনা অয়াবা পীখ্রে
● প্লানিং মপুং ফারে
● সোলর পেনেল ফেন্সিংগীদমক তেন্দর কৌখ্রে
● ইন্দিজিনিয়র্স তি.সি.এ.সি. সিগনেলিং অমসুং ২X২৫ কে.ভি. ত্রেক্সন সিস্তেম
● সেফতীদা, খোঙজেল য়াংখৎপদা অমসুং অহেনবা লাইন সপ্লাইদা ফংবা রিজল্ত
● ২০২৩ দিসেম্বর ফাওবগী মনুংদা লোইশিল্লগনি
গোল্দন ক্বাদ্রিলেতরেল(জি.ক্বু) / গোল্দন দাইগোনেল (জি.দি.) রুতশিং(পুংদা কি.মি.১৩০)
● ন্যু দিল্লী – মুম্বাই অমসুং ন্যু দিল্লী – হাউরা মাংজৌননা অপগ্রেদ তৌখ্রে
● ২০২১গী জুলাই ফাওবগী মনুংদা বেলেন্স রুতশিং অপগ্রেদ তৌরগনি
● প্লাইনিং মপুং ফানা লোইশিল্লে অমসুং ত্রেক অমসুং সিগনেলিংগী থবক খুমাং চাওশিনবা স্তেজতা লৈরে
ত্রেন ওপরেসনশিংদা পি.পি.পি.গা লোইননা পেসেঞ্জর ওপরেসনশিংদা অনৌবা সর্ভিসশিং
• রেলৱেনা পেসেঞ্জর ত্রেন ওপরেসনগীদমক পার্তনরশিপ এপ্রোচ অমা হৌজিক পাংথোক্লি৷ সর্ভিস ক্বালিতী পুম্নমক অমসুং ওপরেস্নেল ইফিসিয়েন্সী হেনগৎনবা আই.আর.না হৌজিক স্তেকহোল্দরশিংগা চৎমিন্নরি অমসুং প্রাইভেৎ প্লেয়রশিংগা ৱারি শানবা হৌরে৷ মসিনা পেসেঞ্জর এক্সপিরিয়েন্স ফগৎহনবদা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিং পুশিল্লকপদা অমসুং প্রাইভেৎ ইনভেস্তমেন্তশিংদা পান্দম খম্লি৷
• অহানবা ফেসকী ওইনা রুত জুরা ওরিজিনেল দেস্তিনেসন ১০৯ হেন্না পি.পি.পি.দা ওপরেত তৌরিবা অনৌবা পেসেঞ্জর ত্রেন ১৫১ শিজিন্ননবা পান্দম থম্মী৷ মসি লুপা কোতি ৩০,০০০গী প্রাইভেৎ সেক্তর ইনভেস্তমেন্ত পুরক্লগনি৷ ইন্তরেস্ত লৈবা পার্তীশিংদগী এপ্লিকেসনশিং ফংখ্রে অমসুং ২০২০গী নবেম্বর থাদা সোর্তলিস্ত এপ্লিকেন্তশিং অসিদা রিক্বেস্ত ফোর প্রপোজেলশিং(আর.এফ.পি.) ফোংখ্রে৷
কোবিদ-১৯গী মতমদা রেলৱেগী অখন্নবা ইনিসিয়েতিবশিং
• কোবিদ-১৯গী লোকদাউনগী মতম অসিদা ইন্দিয়ন রেলৱেগী মীশিংনা চেলেঞ্জ অসি থেংনখ্রে অমসুং হেন্না শাথীরবা ফিভমশিং অসিদা মখোয়না থৌনা লৈনা লান্থেংনদুনা পাংথোকপা ঙম্মী হায়বা অদু অমু্ক্কা ঙন্না উৎখ্রে৷ লৈবাক অসি শিনবা থুংনা তঙাই ফদবা পোৎ-চৈশিং, হিদাক-লাংথকশিং, ইক্বুইপমেন্তশিং অমসুং সপ্লাইশিং অসি ফংহন্নবা পোৎ-চৈ পুবা ত্রেন ২৪X৭ শিজিন্নবা অমসুং তোঙান তোঙানবা অনৌবা ইনিসিয়েতিবশিং খুদম ওইনা তাইম তেবল পর্সেল ত্রেনশিং, কিসান রেলশিং অমসুং পোৎ-চৈ পুবা ত্রেনশিংগী খোঙজেল মমাং চহীগা য়েংনবদা শরুক অনি হেনগৎহন্দুনা শিজিন্নখিবা অসিগী মথক্তা ইন্দিয়ন রেলৱেগী এমপ্লোইয়ীশিংনা লোকদাউনগী মতম অসিদা ত্রেন ওপরেসন হন্থরকপনা মরম ওইদুনা ত্রাফিক ব্লোকশিং লৈরকপগী খুদোংচাবা অদুসু লৌখ্রে অমসুং মতম কুইনা পন্দুনা লৈরম্বা অচৌবা থোংশিং অমসুং ত্রেক ৱার্ক ৩৫০ হেন্না মপুং ফানা লোইশিনখ্রে৷ হায়রিবা থবকশিং অসিগী মনুংদা খরদি ত্রাপিক দেন্সিতী য়াম্না ৱাংবনা মরম ওইদুনা নোর্মেল ৱার্কিং কন্দিসনশিংদা ত্রাফিক ব্লোক নিংথীনা ফংদবা অসিনা চহী কয়া অমা পন্দুনা লাকখিবনি৷
স্তেসন দিবেলপমেন্ত অমসুং মোদর্নাইজেসন
গান্ধীনগর, হবিঞ্জ অমসুং অয়োধ্যদা লৈরিবা স্তেসনশিংদা তৌরিবা থবক অদু অশুক্কী মতিক খোঙজেল য়াংখ্রে৷ স্তেসন শেমগৎ শাগৎনবগীদমক রেলৱেনা পার্তনরশিপ এপ্রোচ অমা লৌখ্রে অমসুং পব্লিক প্রাইভেৎ পার্তনরশিপ(পি.পি.পি.) ওইবা মওং অমদা ন্যু দিল্লী, চত্রপতি শিভাজি মুম্বাই তর্মিনেল, নাগপুর, গ্বালিয়র, সবর্মতি, অমৃতসর, পুদুচেরী, নেল্লোর, দেহরাদুন অমসুং তিরুপতি স্তেসনশিং অসিগীদমক রিক্বেস্ত ফোর ক্বালিফিকেসন(আর.এফ.সি.) কৌখ্রে৷
চেকশিনবা হায়বা অসিনা খ্বাইদগী ফৈ: অনমেন লেভেল ক্রোসিং(য়ু.এম.এল.সি.শিং) লৌথোকপা অমসুং পেসেঞ্জর অমতা শিহন্দবা
পেসেঞ্জরশিংবু অশোক অপন য়াওহন্দবা অমসুং রেলৱেগী এসেতশিংবু সেফ ওইনা থম্বা অসিনা আই.আর.গী খ্বাইদগী মরু ওইনা তৌদ্রবা য়াদ্রবা থবক্নি৷ ২০১৯গী এপ্রীলদগী হৌদুনা ইহান হানবা ওইনা ত্রেন এক্সিদেন্তদা পেসেঞ্জর শিবগী পাউ অমতা লৈতে৷
হায়রিবা অসসি মিসন মোদ ওইবা মওংদা পাংথোকখিবা মখাগীশিং অসি য়াওনা তোঙান তোঙানবা চেকশিন থৌরাংশিং অসিগী মতেংদগী পাংথোকপা ঙমখিবনি:
ব্রোদ গোজ নেতৱার্কতা অনমেন লেভেল ক্রোসিংশিং(য়ু.এম.এল.সি.শিং) লৌথোকপা
রাস্ত্রিয়া রেল সনরক্সন কোশ(আর.আর.এস.কে.) শেম্বা
লিঙ্ক হোফমেন বুচ (এল.ঐচ.বি.) কোচশিং সেফ ওইনা মপুং ফানা পুথোকপা
০১.০৪.২০১৭ ফাওবদা অনমেন লেভেল ক্রোসিং ৪৯৪৩ লৈরম্মী৷ ২০২০গী মার্চ ফাওবগী মনুংদা য়ু.এম.এল.সি. পুম্নমক লৌথোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে অমসুং মসিগী মতুং ইনবা কম্মিতমেন্ত সনসদতা পীশিনখ্রে৷
অনমেন লেভেল ক্রোসিং লৌথোক্নবগীদমক, মখাগী মেথর্দশিং অসি শিজিন্নখি:
(i) তি.ভি.য়ু. নেমহনবা
(ii) দিবর্জন রোদ শেমদুনা অতোপ্পা এল.সি.গা পুনশিন্নবা
(iii) সবৱে/আর.য়ু.বি. শেম্বা
(iv) মেন্নিং(য়েংশিন্দুনা ওপরেত তৌবা)
য়ু.এম.এল.সি. ৪৯৪৩ লৌথোক্ননবগীদমক চহীগী ওইবা প্লানিং মখাদা পীরি:
চহী লৌথোক্নবগী তার্গেৎ(মশিং)
২০১৭-১৮ ১৫০০
২০১৮-১৯ ১৫০০
২০১৯-২০ ১৯৪৩
২০১৯ ফাওবগী মনুংদা য়ু.এম.এল.সি. পুম্নমক লৌথোকখ্রে৷ রেলৱেশিংনা হৌজিক্তি অনমেন লেভেল ক্রোসিংশিং লৌথোক্কদৌরে
অত্ম নির্ভর ভারত কেম্পেন্দ নিংথীজনা সপোর্ত ফংলে: মপান্দগী পুশিল্লকপগী চাং অদু ১.৬%দগী হেন্না তাথরে
ইন্দিয়ন রেলৱেনা ২০২০দা তোঙান তোঙানবা পোলিসী রিফোর্মশিং পুথোক্তুনা ২০২০দা অত্ম নির্ভর ভারতকী লম্বী অসি অশুক্কী মতিক খুমাং চাওশিলহল্লে৷ আই.আর.না পার্তনরশিপ হেন্না হেন্না তৌদুনা, লোকেল কম্পেনীশিংগা কোওপরেসন পীনদুনা, ভারততা প্রদক্সন য়ুনিৎশিং শেমগৎতুনা অমসুং ইন্দিয়ন সপ্লাইয়রশিংগা জোইন্ত বেঞ্চর শেমদুনা ভারততা গুদস অমসুং সর্ভিসেস পুথোকপদা হেন্না য়োকখৎলি৷ য়াম্না কন্না হোৎনদুনা মপান লৈবাক্তগী পুশিল্লকপগী চাং অসি ২০১৩-১৪দা ৫.৬ % ওইখিবা অসিগা য়েংনবদা হন্দক্কী চহী অসিদা ১.৬%তগী হেন্না তাথরে৷ রেলৱেগী হৌজিক চত্থরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মেনুফেকচরিং প্রোজেক্তশিং অসি অত্ম নির্ভক ভারত কেম্পেন্দগী মখাদা পাংথোকখিবনি৷ ভন্দে ভারত ত্রেনশিং ইন্দিজিনিয়র্স্লী ওইনা শাবগী তেন্দর অদুসু পুথোকখ্রে৷ দেদিকেতেদ ফ্রইত কোরিদোর অমসুং বুলেত ত্রেন (অহমেদবাদ-মুম্বাই)গী থবক অদুসু খুমাং চাওশিল্লক্লে৷ রেলৱেগী প্রোজেক্ত পুম্নমক্তা ইন্দিজিনিয়র্স মেতরিয়েল শিজিন্নবদা হেন্না মীৎয়েং থম্লি৷ বন্দে ভারত ত্রেনগী রেক ৪৪ প্রোক্যোরমেন্ত তৌননবগী প্রোসেস তৌবা অমসুং মধেপুরাদা শক্তি লৈরবা ১২০০০ঐচ.পি. হোস্পৱার ইঞ্জিন পুথোকপা অসিনা মরু ওইবা ইনিসিয়েতিব খরনি৷
অত্ম নির্ভর ভারততা মতেং পাংলিবা খোংথাংশিং অদুদি:
● প্রোক্যোরদা মপান্দগী পোৎ পুশিল্লকপগী চাং অদু ২০১৩-১৪দা ৫.৬% ওইরম্বদগী ২০১৮-১৯দা ২.৫%দা তাথরকখ্রে
● মেক ইন ইন্দিয়া পোলিসী: পব্লিক প্রোক্যোরমেন্তদা দি.পি.আই.আই.তি. ওর্দরশিংগী মতুং ইন্না পাংথোকপা
○ ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিব কম্পোনেন্তশিংগী ৯৫% হেন্নদি ইন্দিজিনিয়র্সী পুথোকপনি
● ইন্দিজিনিয়র্সী ত্রেন কোলিজন এবোইদেন্স সিস্তেম(তি.সি.এ.এস)
● এক্সপোর্ত তৌবগী চাং হেনগৎপা: বনারাস লোকোমোতিব ৱার্কসনা (বি.এল.দবল্যু.)না শ্রী লঙ্কন রেলৱেদা দিজল লোকোমোতিব ৭ এক্সপোর্ত তৌখ্রে
● ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিব পুথোকপগী চাং ৩০% হেনগৎলে
● এল.ঐচ.বি. কোচেস পুথোকপগী চাং ৪২% হেনগৎলে
● রেল হ্বীল ফেক্তরী(আর.দবল্য.এফ.)গী এক্সল কেপাসিতী শেমগৎলি
● ত্রেক মেচিনশিং ইন্দিজিনিয়র্সী পুথোকপা
○ ফরিদবাদ(হরিয়ানাঃ, কার্জন (গুজরাত) অমসুং বেঙ্গলোর (কর্নতকা)
স্তেসনশিংদা পেসেঞ্জরশিংগীদমক অহেনবা এমিনিতীশিং
হন্দক্কী চহী অসিদা বি.ফারদা এস্কালেতর ৩২ অমসুং লিফত ৬৬ ফংহনখ্রে অমসুং আই.আর.দা এস্কালেতর ৭৭৪ অমসুং লিফত ৬৪২ ফংহনখ্রে৷
রেলৱে স্তেসন ৮৯৩ হৌজিক্তি এয়রপোর্ত স্তেন্দর্দকা মান্ননা হেন্না ফবা ইল্লুমিনেসন লেভেলশিং হাপখ্রে৷
স্তেসন ৬৭৩দা হেন্না ফবা ত্রেন ইনফোর্মেসন দিস্প্লে কোচ গাইদেন্স সিস্তেম থমখ্রে অমসুং স্তেসন ১২০৮দা হৌজিক্তি ত্রেন ইন্দিকেসন বোর্দশিং লৈহনখ্রে
আই.এস.ও.দা এনভাইরোনমেন্ত মেনেজমেন্ত সিস্তেম চৎননবগীদমক রেলৱে স্তেসন ৫০০ সর্তিফাইদ তৌখ্রে্
এফ.ৱাই. ২০-২১দা(ঙসি ফাওবদা) ফুত ওভর ব্রিজ(এফ.ও.বি.) ৯৬ শাখ্রে
স্তেসন ৫৮৮৫ ৱাই-ফাই ফংহনখ্রে
ওতোমেতেদ চার্ত প্রিপরেসন অমসুং পেসেঞ্জর ত্রেন ইনফোর্মেসন, থুনা ত্রেক তৌনবগীদমক রিয়েল তাইম ত্রেন ইনফোর্মেসন সিস্তেম(আর.তি.আই.এস.)না ইসরোগা খুৎশম্নখ্রে:
দিজিতেল অমসুং ই-গভর্নেন্সকী মতেংদগী ফঙ্কসন্নিংগী হিরম পুম্নমক্তা অঙকপা মওং অমদা ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা
এ. রেল দ্রিশতি পোর্তেল অমা ইনফোর্মেসন পোর্তেল অমা ওইনা লোঞ্চ তৌখ্রে৷ মসিনা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী হেনগৎননবগীদমক তোঙান তোঙানবা সোর্সশিংদগী মরু ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং সিঙ্গল দেশবোর্দ অমদা পুরকই৷ পোর্তেল অসিদা পি.এন.আর. এনক্বারী, কমপ্লেন্ত এনক্বারী, তেন্দর এনক্বারী, শ্রামিক এনক্বারী অমসুং ফ্রইতকা মরী লৈনবা এনক্বারীশিং তৌবা য়াগনি৷ মসিদা ইন্দিয়ন রেলৱে নোতৱার্কতা লৈরিবা ত্রেন অমা হেক্তা ত্রেক তৌবা য়াগনি অমসুং ত্রেনদা লৈরিবা হাউসকীপিং স্তাফকী কন্তেক্ত নম্বর অদু খংবা ঙমগনি৷
বি. রেলৱেগী লৈরিবা তেন্দর পুম্নমক ই-তেন্দরিং প্লেতফোর্মদা থমখ্রে৷ স্তোর তেন্দরশিংদনা কোতি ৫গী মথক্তা অমসুং ৱার্ক অমসুং সর্ভিসেস তেন্দরশিংদনা কোতি ৫০গী মথক্তা ইলেক্ত্রোনিক রিভর্স ওক্সন ওপ্সন হৌদোকখ্রে৷
সি. আই.আর.দা ই-ওফিস মিসন মোদ অমা ওইবা মওং অমদা হৌদোকখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা য়ুজর লাখ ১.২৩না মসিগী প্লেতফোর্ম অসি শিজিন্নরি৷ হৌজিক লৈরিবা ফিজিকেল ফাইলশিং অসি ইলেক্ত্রোনিক্তা ওন্থোকপা য়াওনা ইলেক্ত্রোনিক ফাইল লাখ ৯.৮ হেন্না শেমখ্রে অমসুং রিসিপ্ত লাখ ৪২.৪৫ হেন্না ইলেক্ত্রেনিক ওইহনখ্রে৷
দি. আই.আর.ই.পি.এস. অমসুং জিমিস পুনশিন্নরি অমসুং মসিনা আই.আর.দা জি.ই.এম.গী খুৎথাংদা প্রোক্যোরমেন্ত তৌবগী প্রোসেস পুম্নমক দিজিতেলাইজ তৌবদা মতেং পাংলগনি৷
ই. ক্রিতিকেল লোকেসনশিং খুদম ওইনা স্তেসনশিং(৬৩০), ত্রেন কোচেস (২৬২৬), হোস্পিতালশিং (১০২), পি.আর.এস. সেন্তরশিং অমসুং মরু ওইবা ওফিসশিংদা সি.সি.তিবি ফংহনখ্রে অমসুং ফংহল্লি৷
এফ. আর.তি.আই.এস.কা লোইননা ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিব ২৭০০ ফংহনখ্রে অমসুং রামলোতকা লোইননা দিজল লোকোমোতিব ৩৮০০ ফংহনখ্রে;
জি. লোকোমোতিব ৬৫০০গীদমক ওতোমেতেদ কন্ত্রোল চার্তিং তৌরি; চহী অমগী মতমদা আর.তি.আই.এস. ইক্যুইপমেন্তগা লোইননা ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিব ৬০০০ ফংহল্লগনি৷ বেলেন্সকী তেন্দর প্রোসেস তৌরি৷
ঐচ.আর. মেনেজমেন্তদা লৈরিবা রিফোর্মশিং
মেনেজমেন্ত সিস্তেম(ঐচ.আর.এম.এস.):- ঐচ.আর.এম.এস.না ঐচ.আর.এম.এস. এক্তিবিতী পুম্নমক দিজিতেল প্লেতফোর্ম অমদা পুরক্নবা পান্দম থম্লিবনা, ইন্দিয়ন রেলৱেগী ঐচ.আর. মেনেজমেন্তদা গেম চেঞ্জর অমা ওই অমসুং মসিনা এমপ্লোইয়ী প্রদক্তিবিতী হেনগৎহল্লগনি অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব ইফিসিয়েন্সী লৈহল্লগনি৷ ২০১৯গী লোইশিল্লকপা শরুক্তা এমপ্লোইয়ী মাস্তর অমসুং ই-এস.আর. লোঞ্চ তৌখিবা অসিগী মথক্তা ২০২০দসু ঐচ.আর.এম.এস.কী তোঙান তোঙানবা মোদ্যুলশিং খুদম ওইনা ই-পাস, ওফিস ওর্দর মোদ্যুলশিং, এমপ্লোইয়ী সেল্ফ-সর্ভিস, ওফিসরশিংদগী এগজিক্যুতিব রোকোর্দ শীত, পি.এফ. অমসুং সেত্তলমেন্ত ঐখোয়না লোঞ্চ তৌখ্রে৷
ফাইনান্সিয়েল রিফোর্মশিং
এ. রেলৱে ইলেক্ত্রিফিকেসন প্রোজেক্তশিংগীদমক য়ু.এস. দোলর মিলিয়ন ৭৫৮(চাওরাক্না লুপা কোতি ৫,২৬৭)রোমগী চাংদা ওইগদবা লোন ফেসিলিতী অমগীদমক এসিয়ন দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক(এ.দি.বি.)গা লোইননা আই.আর.এফ.সি. অমসুং এম.ও.আর.না ফেসিলিতী এগ্রীমেন্ত অমা থমখ্রে৷
বি. আই.আর.এফ.সি.না মহাক্কী য়ুরো মেদিয়ম তর্ম নোত(ই.এম.তি.এন.) অদু গ্লোবেল মেদিয়ম-তর্ম নোত(জি.এম.তি.এন.)দা অপগ্রেদ তৌখ্রে৷ জি.এম.তি.এন. প্রোগ্রামগী মখাদা লৈরিবা বোন্দ অসি মথংশিৎনা ৩.২৪৯% (বেঞ্চমার্ক য়ু.এস. ত্রেজরী প্লস ১৬০ বি.পি.এস.) অমসুং ৩.৯৫% (বেঞ্চমার্ক য়ু.এস. ত্রেজরী প্লস ১৮৪ বি.পি.এস.) কুপনগা লোইননা চহী ১০গী অমসুং চহী ৩০গী মতমদা য়ু.এস. দোলর মিলিয়ন ৭০০ অমসুং য়ু.এস. দোলর মিলিয়ন ৩০০গী ত্রাঞ্চেস অনিদা ইসু তৌখিবনি৷ আই.আর.এফ.সি.না ফংখিবা কুপন অসিনা ২০২০গী মতমদা ইসুয়েন্সশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী নেম্মী৷ অসিগীসু মথক্তা চহী ৩০গী ইসুয়েন্স অসি ইন্দিয়ন সি.পি.এস.ই.গী অহানবা ইসুনি৷
সি. রেলৱেশিংদা ইনৱার্দ রিসিপ্তশিংগী দিজিতেল পেমেন্তশিং অদু হেন্না লাইহন্নবা মিসেলেনিয়র্স ই-রিসিপ্ত সিস্তেম(এম.ই.আর.এস.) অমা সি.আর.আই.এস.না শেমখ্রে৷ স্কিম অসি ইন্দিয়ন রেলৱেজ পুম্নমক্তা ফংহনখ্রে অমসুং ২০২০গী জুন থাদা ওপরেসন গাইদলাইনশিং ফোংখ্রে৷ পোর্তেল অসি ইঞ্জিনিয়রিং দিপার্তমেন্তগী লেন্দ এসেত মেনেজমেন্ত সিস্তেম(এল.এ.এম.এস.)কা মপুং ফানা পুনশিনখ্রে৷ ‘স্পিসিয়েল কোবিদ-১৯ পার্সেল ত্রেনশিং’ অসিগীদমক রেলৱে কম্তমরশিং অসিদগী ওনলাইন পেমেন্ত য়াননবা কম্মর্সিয়েল ওথোরিতীশিং অসিদগী অয়াবা ফংলবা মতুংদা এম ই আর.এস.তা ফঙ্কসন্নেলিতীশিং শেমখ্রে৷ মসিনা দিজিতেল পেমেন্তশিং হেন্না তৌননবা হোৎনরিবা সরকারগী ইনিসিয়েতিবকা লোইননা চৎমিন্নরগনি অমসুং রিসিপ্তশিং একাউন্তিং তৌবদা হেন্না ময়েক শেংহল্লগনি অমসুং য়াংহল্লগনি৷
দি. ই-পি.পি.ও. স্কিম চৎনবা: পেন্সন দিসবর্সিং বেঙ্কশিংদা পেন্সন পেমেন্ত ওদরশিংগী ফিজিকেল ত্রান্সমিসন তৌবদা চংলিবা মতম এদু হন্থনবগীদমক, ই-পি.পি.ও.গী স্কিম অমা পুথোকখ্রে অমসুং মসিগী মতুং ইন্না এস.এফ.তি.পি.গী খুৎথাংদা পি.পি.ও.শিং অসি বেঙ্ক সিস্তেম অসিদা ফংহনবনা পি.পি.ও.শিং ফিজিকেল ত্রান্সিত তৌবদা চংলিবা মতম অদু হন্থহল্লি৷ ই-পি.পি.ও.গী অনৌবা বর্জন অমা আই.পি.এ.এস.তা চৎনখ্রে৷ ই-পি.পি.ও.গী অনৌবা বর্জন অসিগী মতুং ইন্না সি.আর.আই.এস.না এনক্রিপ্তেদ ই-পি.পি.ও. ফাইল বেঙ্ক সর্ভরশিংগী মরী লৈনবা সেন্ত্রেলাইজ পেন্সন প্রোসেসিং সেন্তর্স(সি.পি.পি.সি) ফোল্দরশিংদা থম্লগনি৷ বেঙ্কশিংনা ফিজিকেল কোপীশিং ঙাইদনা হায়রিবা ই-পি.পি.ও.শিং অসিদা মথৌ তৌবা য়াগনি৷ মসিগী সিস্তেম অসিনা থবক্তগী পোত্থবা মথংগী থাদগী পেন্সন ফংবা হৌহল্লি৷.
মাংদা চৎকদৌরিবা লম্বী
ইঞ্জিন অসি লৈবাক অসিগী ভিকাসয়ত্রগীদমক ওইননবা রেলৱেনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি৷ হৌখিবা চহী ৬ অসিদা রেলৱেনা সিস্তেমশিং, প্রোসেসশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর মোদর্নাইজেসন তৌননবগীদমক হোৎনখ্রে৷ অনৌবা ভারত ওইবদা তঙাই ফদনা চংলিবা অদু ফংহন্নবগীদমক ইফিসিয়েন্ত, সেল্ফ সস্তেনেবল, কোস্ত ইফেক্তিব, পঙ্কচুয়েল অমসুং স্তেন্দর্দ ৱাংনা সর্ভিস পীবা পেসেঞ্জরশিং অমসুং ফ্রইত সর্ভিসশিংগী মোদর্ন কেরিয়র অমা ওইবা ঙম্নবা রেলৱেনা হোৎনৈ৷