Ministry of Environment, Forest and Climate Change
International Blue Flag hoisted at 8 beaches across the Country.
Beaches indicator of health of coastal environment; cleaning beaches needs to be made into a public movement: Shri Prakash Javadekar
India sets up an ambitious target of getting the coveted tag for 100 more beaches in next 3 years
28 DEC 2020 3:41PM by PIB Delhi
Minister for Environment, Forest and Climate Change Shri Prakash Javadekar today virtually hoisted the international blue flags in 8 beaches across the country.India secured the International Blue Flag Certification for these beaches on 6th October 2020, when an International Jury comprising of member organizations UNEP, UNWTO, UNESCO, IUCN, ILS, FEE etc. announced the award at Copenhagen, Denmark. Blue Flag certification is a globally recognised eco-label accorded by "Foundation for Environment Education in Denmark" based on 33 stringent criteria.
While congratulating and lauding the efforts of the State and central government as well as the people, ShriJavadekar said that neat and clean beaches are an indicator that the coastal environment is in good health and the Blue Flagcertification is a global recognition of India's conservation and sustainable development efforts.
The Environment Minister further informed that hundred more such beaches will be made Blue Flag in coming 3-4 years and highlighted that cleaning beaches needs to be a made a “Jan Andolan”not only for its aesthetic value and tourism prospects, but more importantly towards reducing the menace of marine litter and making coastal environment sustainable.
The beaches where the International Blue Flags were hoisted are: Kappad (Kerala), Shivrajpur (Gujarat), Ghoghla (Diu), Kasarkod and Padubidri (Karnataka), Rushikonda (Andhra Pradesh), Golden (Odisha) and Radhanagar (Andaman & Nicobar Islands).The Flags were also simultaneously hoisted on these beaches physically by state ministers and senior officials of the respective state and Union territories.
India started its journey of sustainable development of coastal regions on World Environment Day in June’ 2018 by launching its beach cleaning campaign – I-AM- SAVING-MY-BEACH simultaneously at 13 coastal states and thereafter implementing ministry’s coveted program BEAMS(Beach Environment & Aesthetics Management Services).
Today, the introduction of BEAMSprogram in 10 coastal states have resulted into international level of cleanliness at beaches with over 500 tonnes of solid waste collected, recycled and scientifically disposed at these beaches reducing the menace of marine litter by over 78% and marine plastic by over 83%. Approximately 11000 KL of water was saved by recycling & reuse with BEAMS program, which has resulted into an increase in footfall at these beaches by over 85% cumulative.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
লৈবাক শিনবা থুংবগী সমুদ্র মপাল ৮দা ইন্তর্নেস্নেল ব্লু ফ্লেগ পাইহনখ্রে
সমুদ্র মপালশিংনা সমুদ্র তোর্বানগী অকোয়বগী হকশেলগী ইন্দিকেতর ওইরি; সমুদ্র মপাল শেংবা অসি মীয়ামগী ইহৌ ওইহনগদবনিঃ শ্রী প্রকাশ জাব্রেকর
ভারতনা মথংগী চহি অহুমদা অহেনবা সমুদ্র মপাল ১০০না শীংথানিংঙাই ওইরবা মিংথোল অসি ফংনবা অচৌবা পান্দম অমা থমখ্রে
28 DEC 2020 3:41PM by PIB Imphal
ইনভাইরন্মেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী প্রকাশ জাব্রেকরনা ঙসি ভর্চুএলগী খুত্থাংদা লৈবাক শিনবা থুংবগী সমুদ্র মপাল ৮দা ইন্তর্নেস্নেল ব্লু ফ্লেগ পাইহনখ্রে। ভারতনা হায়রিবা সমুদ্র মপালশিং অসিগী ইন্তর্নেস্নেল ব্লু ফ্লেগকী সর্তিফিকেসন অসি য়ু.এন.ই.পি., য়ু.এন.দবল্যু.তি.ও., য়ূনেস্কো, আই.য়ু.সি.এন., আই.এল.এস., এফ.ই.ই.নচিংবা মেম্বর ওর্গনাইজেসনশিং য়াওবা মালেমগী জ্যুরী অমনা মনা অসি ওক্তোবর ৬, ২০২০দা দেন্মার্ককী কোপেনহাগেন্দা লাউথোকখিবগা লোয়ননা ফংবা ঙমখিবনি। ব্লু ফ্লেগ সর্তিফিকেসন অসি মরু ওইবা তঙাই ফদবা হীরম ৩৩দা য়ুম্ফম ওইদুনা “দেন্মার্ককী ফাউন্দেসন ফোর ইনভাইরনমেন্ত এজুকেসন”না মালেমগী ওইনা শকখঙনরবা ইকো-লেবেল অমনি।
মাই পাকপা অসি ফংনবা মীয়াম, রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারগী হোৎনজমনবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা শ্রী জাব্রেকরনা লু-নানবা সমুদ্র মপাল অসিনা সমুদ্র মপালগী লমদমশিংগী অকোয়বা অসিগী হকশেল ফনা লৈরি হায়বা তাকপনি অমসুং ব্লু ফ্লেগ সর্তিফিকেসন অসিনা ভারতনা হীরম অসিগী মতাংদা য়োকখৎনবা অমসুং তুং কোইনা চৎনহন্নবা পাংথোক্লিবা থৌওংশিংবু মালেম শিনবা থুংনা শকখঙবগী থৌওং অমনি হায়খি।
ইনভাইরনমেন্ত মন্ত্রীনা মখা তানা পাউদমখিবদা লাক্কদৌরিবা চহি ৩-৪দা অহেনবা সমুদ্র মপাল ১০০সু ব্লু ফ্লেগ ওইহল্লগনি হায়বগা লোয়ননা সমুদ্র মপালশিং অসিবু শেংদোকপগী থৌওং অসি ‘জন আন্দোলন’ ওইহনবগী তঙাই ফদবা অমা লৈরিবসি মসিগী মরু ওইবা অমসুং লমকোয়বগী কান্নবা কয়া অমা য়েংবা খক্তা নত্তনা সমুদ্রগী ঈশিং মোৎশিনহনবা হন্থহনবা অমসুং সমুদ্র মপালশিংবু তুং কোইনা চৎপা ঙমহন্নবগীনি হায়না মিৎয়েং চংখি।
(TWEET)
ইন্তর্নেস্নেল ব্লু ফ্লেগ পাইহনখিবা সমুদ্র মপালশিং অদুদিঃ কপ্পর (কেরলা), শিবরাজপুর (গুজরাৎ), ঘোঘলা (দ্যু), কসরকোর অমসুং পারুবিদ্রি (করনাতকা), রুশিকোন্দা (আন্ধ্র প্রদেশ), গোল্দন (ওরিশা) অমসুং রাধানগর (অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং)নি। ফিরালশিং অসি সমুদ্র মপাল অহুমদদি মখোয়গী লমদমগী মরী লৈনবা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরীশিংগী মন্ত্রী অমসুং সেনিয়র ওফিসিএলশিংনা হকথেংননা মতম অমত্তদা পাইহনখি।
ভারতনা মসিগী সমুদ্র তোর্বানগী লমদমশিংবু তুং কোইনা চৎনবা চাউখৎহনবগী থৌওং অসি জুন ২০১৮গী মালেমগী অকোয়বগী নুমিত্তা সমুদ্র তোর্বান লৈবা রাজ্য ১৩দা মতম অমত্তদা সমুদ্র তোর্বান শেংদোকপগী কেম্পেন – ‘ঐহাক্না ঐহাক্কী সমুদ্র তোর্বান শেংদোক্লি’ অমা হৌদোক্তুনা অমসুং মসিগী মতুংদা মন্ত্রালয় অসিগী বি.ই.এ.এম.এস. (বীচ ইনভাইরনমেন্ত অমসুং এস্থেতিক মেনেজমেন্ত সর্ভিস) হায়রিবা শীংথানিংঙাই ওইরবা প্রোগ্রাম অসি পাঙথোক্তুনা হৌদোকখিবনি।
ঙসিদি, সমুদ্র তোর্বান লৈবা রাজ্য ১০দা বি.ই.এ.এম.এস. প্রোগ্রাম মাই-পাক্না হৌদোকখিবা অসিদগী সমুদ্র তোর্বানশিংদগী তোন ৫০০ হেনবা মপং ওইবা ফত্ত-হৌদিশিং খোমজিন্দুনা, রীসাইকল তোদুনা অমসুং হায়রিবা তোর্বানশিং অসিদা সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা থাদোকখিদুনা মালেমগী থাক্তা লু-নানবগী চাং য়ৌহনবা ঙম্বগা লোয়ননা সমুদ্র মোৎশিনহনবগী চাংবু ৭৮% হেন্না অমসুং সমুদ্রদা প্লাস্তিক থাদবগী চাংবু ৮৩% হেন্না হন্থহনবা ঙম্লে। বি.ই.এ.এম.এস. প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা রীসাইক্লিং অমসুং অমুক হন্না শিজিন্নবগী থৌওং পাংথোক্তুনা চাউরাক্না ঈশিং কিলোলীতর ১১০০০ কনবা ঙম্লে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা হায়রিবা সমুদ্র তোর্বানশিং অসিদা লমকোয়বা লাকপগী চাংসু অপুনবা ওইনা ৮৫% হেনগৎলে।