Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Year End Review 2020- (Department of Food & Public Distribution) Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
29 DEC 2020 12:49PM by PIB Delhi
The major highlights of the Department of Food & Public Distribution during the year 2020 are as follows:
1. Centrally Sponsored Pilot Scheme on “Fortification of Rice & its Distribution under Public Distribution System”
In order to take the country forward from food security to nutritional security, a Pilot Scheme of Rice Fortification is being implemented in 15 States (One district per State). Gradual scaling up of this initiative has also been envisaged to cover the other parts of the country in due course in a phased manner.
1. Implementation of Targeted Public Distribution System (TPDS)
Persistent efforts have resulted in universal implementation of the National Food Security Act, 2013 (NFSA) in all States/UTs, benefitting about 80.60 Crore persons in the country by providing them access to highly subsidized foodgrains at Rs. 1/2/3 per Kg for Coarse-grains/Wheat/Rice respectively. The prices of foodgrains indicated above, were initially valid for a period of three years from the date of NFSA coming into force. Further, as amended from time to time, it was decided to continue with the same issue prices upto 30thJune 2019. Thereafter, it has been decided by the Government to keep the issue prices under NFSA unchanged until further orders.
1. Reforms on Targeted Public Distribution System (TPDS)
• Key achievements under the TPDS reforms:
• 100% digitized ration cards/beneficiaries’ data under NFSA in all States/UTs. Details of almost 23.5 Croreration Cards covering nearly 80 Crorebeneficiaries are available on transparency portals of States/UTs.
• More than 90% Aadhaar seeding of ration cards (at least one member), whereas nearly 86.4% beneficiaries are also Aadhaar seeded at the national level.
• More than 91% (4.91 Lakh of total 5.4 Lakh) Fair Price Shops (FPSs) in the country are automated using electronic Point of Sale (ePoS) devices for transparent and ensured distribution of subsidized foodgrains to beneficiaries.
• Nationally, achieved nearly 67% biometrically/Aadhaar authenticated distribution of monthly allocated foodgrains to States/UTs under NFSA.
• Further, due to use of technology in TPDS operations since 2013, i.e. digitization of ration cards/beneficiary databases, Aadhaar seeding, de-duplication of databases, detection of ineligible, inactive/silent ration cards (may be due to death/migration of beneficiaries) and during the run-up to and implementation of NFSA, a total of about 4.39 Crore ration cards have been weeded out by States/UTs during the period 2013 to 2020 (08.12.2020), enabling the States/UTs to better utilise their respective coverage for achieving rightful targeting of eligible beneficiaries.
• Food security response during the COVID-19 crisis:
During the COVID-19 crisis, the Department had allocated nearly 680 LMTfoodgrains. About 350 LMT were allocated to States/UTs for distribution under normal NFSA/TPDS. Additionally, 321 LMT were allocated for free-of-cost distribution under Pradhan MantriGaribKalyan Anna Yojana (PM-GKAY) and 8 LMT under AtmaNirbhar Bharat Scheme (ANBS).
Under PM-GKAY, additional free-of-costfoodgrainsover and above normal NFSA entitlements, at a scale of 5 Kg/person/month were distributed to all NFSA beneficiaries (AAY & PHH) for a period of 8 months (April to November 2020) and it has been seen that an average of about 93%~94%foodgrains per month was successfully distributed under the regular NFSA and PM-GKAY with all COVID-19 protocols despite multitude of challenges.
Similarly, under ANBS free-of-cost 5 Kg foodgrains/person/month were given to migrants/ stranded migrants and all those in need without ration cards for a period of 2 months (May & June 2020) up to 31.08.2020. Against an estimated number of 2.8 Cr. migrants/stranded migrants, about 2.74 Cr. persons (98%) received the free ration under the AtmaNirbhar Bharat scheme.
• One Nation One Ration Card:
Further, Department is implementing ambitious One Nation One Ration Card (ONORC) plan to ensure seamless access to PDS and delivery of food-security entitlements to all beneficiaries covered under the National Food Security Act, 2013 (NFSA), anywhere in the country, through nation-wide portability of ration cards in association with all State/UT Governments. Presently, this initiative is seamlessly enabled in a single cluster of 32 States/UTs covering about 69 Crore beneficiaries (nearly 86% of NFSA population). Due to its potential to serve the migrants, this initiative has also become a part of the Prime Minister’s Technology Driven System Reforms under the AtmaNirbhar Bharat Abhiyan.
1. Supporting the Farmer
• During Kharif Marketing Season (KMS) 2019-20, a record quantity of519.97 LMT paddy (in terms of rice) has been procured against 443.99 LMT of paddy (in terms of rice) in KMS2018-19. During Rabi Marketing Season (RMS) 2020-21, a record quantity of 389.93 LMT of wheat was procured.
1. During KMS 2019-20(Rabi) and KMS 2020-21, this Department approved the procurement plan of various State Governments for procurement of coarse grains.
Click here for details of approved quantity of coarse grains
1. Open Market Sale Scheme (OMSS) (Domestic)
• Through Open Market Sale Scheme (Domestic) (OMSS(D)) 2020-21, a total quantity of 7.10 Lakh MT of wheat and 11.02 Lakh MT of rice have been sold in the open market till 2nd tender of December, 2020 i.e.09.12.2020.
• Under OMSS(D) 2020-21 policy, a special dispensation for supply of Foodgrains to all the charitable/ non- governmental organizations etc. engaged in relief/running community kitchens for migrant labours/vulnerable groups due to the lock down condition, was introduced w.e.f. 08.04.2020.
• The said dispensation was initially upto June, 2020 and now it has been extended at the same rate, terms and conditions for the rest of the year 2020-21. Under the scheme, as on 09.12.2020, 1126 organizations have lifted 10408 MT of rice against progressive approved quantity of 11316 MT. Similarly, 230 organizations have lifted 1246 MT of wheat against progressive approved quantity of 1556 MT.
1. Movement of Foodgrains
• As part of HLC recommendation, FCI made a trial of containerised movement of foodgrains through CONCOR from Chhattisgarh (Raipur) to Maharashtra (Turbhe) in August, 2016 which was extended for further containerised movement from Punjab, Haryana and AP to recipient States like West Bengal, Jharkhand, Maharashtra, Kerala, Karnataka, Gujarat which was found to be economical in comparison to conventional Railway rakes. During 2020-21, upto November, 2020, 206 containerised rakes have been moved with approx. freight savings of Rs. 266 Lakhs.
1. Food Subsidy
• A total of Rs 50421.172 crore has been released as food subsidy to the DCP states from 1.1.2020 to 15.12.2020.
Click here for status of food subsidy released in calendar year 2020 (as on 15.12.2020)
• Further, Rs 77980 crores has been released as food subsidy to FCI as on 15.12.2020 from 1.1.2020. Approval of advance lifting & distribution of foodgrains (Rice & Wheat) was allowed to States upto 3 months on credit basis in view of COVID-19 during March, 2020. Relaxation to Punjab and Haryana was given from mandatory use of PFMS for payments to farmers and other vendors.
1. Sugar Sector
Excess production during last three sugar seasons 2017-18, 2018-19 and 2019-20 has been continuously depressing the ex-mill price of sugar. This has adversely affected the realization on sale of sugar resulting in accumulation of cane price arrears of farmers for these sugar seasons. The Government took following measures for sugar season 2019-20 in addition to the ongoing measures taken during previous sugar seasons:
• Notified a scheme on 31.07.2019 for creation and maintenance of buffer stock of 40 LMT of sugar for a period of one year from 1st August, 2019 to 31st July, 2020 for which Government is reimbursing carrying cost of Rs.1674 crore towards maintenance of buffer stock.
• With a view to facilitate export of sugar during the sugar season 2019-20, the Government vide notification dated 12.09.2019 has notified a scheme for providing assistance to sugar mills to meet expenses on export of 60 LMT of sugar to the extent of Maximum Admissible Export Quantity (MAEQ) for sugar season 2019-20. Under the scheme, Government would be providing a lump sum assistance @ Rs.10448/MT to sugar mills to facilitate export in sugar season 2019-20 for which an estimated expenditure of Rs 6268 Cr would be borne by Govt.
• The Government has allowed production of ethanol from sugar and sugar syrup for ethanol supply year 2019-20 (December, 2019 – November, 2020) and has fixed the remunerative ex-mill price of ethanol.
As a result of above measures, all India cane price arrears of farmers have also came down to Rs. 242 crore from the peak arrears of about Rs. 23232 crore for sugar season 2017-18; for sugar season 2018-19 Rs.534 from total dues of Rs.86723 and for sugar season 2019-20 is came down of Rs.3574 from total dues of Rs.75845.
1. Production of Hand-sanitizer
• Keeping in view the crucial role of sanitizer in the fight against COVID-19 and on the recommendation of CoS, DFPD coordinated with industry and State Governments to encourage the industry to produce hand sanitizer.912 distilleries/independent manufacturers were accorded permissions to produce hand sanitizer.Installed capacity for production of hand sanitizer increased substantially to 30 lakh litersper day. As on 08.12.2020, around 4.04 crore litersof hand sanitizer has been produced.
1. Diversion of excess sugar to ethanol and Augmentation of Ethanol Production Capacity under Ethanol Blended with Petrol (EBP) Programme
The Central Government, in its National Bi-Fuel Policy, 2018, mandated for 10% blending of ethanol into motor fuel by 2022 and 20% by 2030. Accordingly, DFPD notified schemes for providing assistance through interest subvention on loans advanced by commercial banks for installation of new distillery project and expansion of existing capacity with zero liquid discharge system. A separate window of one month was also opened for the distilleries/sugar mills, who could not avail the benefit of interest subvention schemes notified earlier. With this ethanol production capacity has reached to 426 crore lite in 2020-21 and 520 crore liters expected by March 2022.A web portal has been launched for online submission of loan applications for availing various loans provided under Sugar Development Fund by the Sugar Mills.
1. National Sugar Institute
• A MoU was signed between National Sugar Institute, Kanpur and National Sugar Development Council, Nigeria for setting up of a Sugar Institute at Nigeria and shall also to conduct training programmes for their faculty. Asian Sugar Conference 2020 was also organized by the Institute during the period. Lectures on important topics related to sugar quality, consumption patterns & value addition were delivered by eminent experts from Thailand, Indonesia, Sri Lanka, Iran and India.
1. Food Corporation of India
• Construction of Steel Silos:
Silos with capacity of 1 LMT at Sangrur has been operational and put to use and railway siding has been completed at Barnala of 0.50 LMT. Letter of Commencement for construction of Silo has been issued for 5 locations (2.50 LMT) at Sahnewal (PB), Chhehreata (PB), Jalalabad (PB), Amreli (Guj) and Palanpur&Siddhpur (Guj). Concession Agreement signed for 1 location (0.50 LMT) and Letter of Award has been issued for 5 locations (2.50 LMT) in West Bengal.
• Private Entrepreneurs Guarantee Scheme (PEG):
During the period from January 2020 to October 2020, capacity of 0.42 LMT has been constructed under PEG Scheme.
• Central Sector Scheme “Storage &Godowns” 2017-22:
A capacity of 2500 MT has been materialized/created and put to use at Churachandpur
under RO Manipur by FCI.
• At Zunhebhoto(5000 MT capacity), Nagaland under Central Sector Scheme “Storage
&Godown” land measuring 2.99 acres has been taken over on lease by GM (R), FCI on
24.09.2020.
1. Central Warehousing Corporation (CWC)
• CWC is in the process of installing CCTV surveillance system in a phase-wise manner. 387 locations have already been covered under CCTV surveillance system.
• 14 Central Warehouses have been got declared to function as Market sub-yards and be linked with eNAM facility in Telangana besides 23 already declared in AP.
• 24 warehouses notified as Trade Area in Haryana under the Farmers’ Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Act, 2020. 01 Warehouse in Puducherry also got declared as Trade Area.
• Direct Port Entry (DPE) facility inaugurated inTuticorin in Oct, 2020 on the lines of facility being operated at Tiruvottiyur.
• The four new warehouse opened under Guwahati Region- i) Assam - Azara open yard – 8333 MT (Open Const.) ii) Manipur - Bishnupur – 333 MT (Hired), iii) Manipur – Khabesoi – 2083 MT (Open Hired) and Guwahati – Jonai – 2334 MT (Hired)
1. Central Railside Warehouse Company Limited
• Additional Railside Warehouse Complex (RWC) at Fatuha (Bihar) with warehousing capacity of 20400 MT was commissioned in the month of July and operations have started. The construction of RWC at Mancheshwar (Orissa) with warehousing capacity of 9500 MT was started in Oct. 2020 which is expected to be completed by Sept. 2021. The approval for development of two more Railside Warehouse Complexes at Gandhidham (Gujarat) of 15000 MT capacity and at Sankrail (West Bengal) of 13500 MT capacity has been received from Railways.
• The mechanization of handling operations has been commenced at RWC Shakurbasti by installation of 10 conveyor belt machines and mechanized sweeping was also started at this warehouse.
• E-payment gateway has been implemented through HDFC for ease of business for the customers. The payments are received from the payment gateways. All payment are also being made through digital mode.
• CRWC has received approval from Arunachal Pradesh state Govt. for setting up of Farm Gate Logistics at three places with 100% financial assistance from the State Govt.
• Storage of fully compressed cotton bales for Cotton Corporation of India was started in Nov. 2020 giving additional revenue to CRWC.
1. Warehousing Development and Regulatory Authority
SI. No.
Name of activity
Achievements during
01.01.2020 -07.12.2020
1
No. of warehouses registered
320
2
No. of electronic Negotiable Warehouse Receipts
( e-NWRs) issued
61895
3
Quantity of commodities deposited against e-NWRs
5.03 Lakh Ton
4
Value of commodities deposited against e-NWRs
Rs. 2429.5434 Crore
5
Loan disbursed by Banks against e-NWRs
Rs.403.1365 crore
6
Awareness and Capacity Building programmes
a. Farmer Awareness programmes
i) No. of Farmers Awareness Programme organized as against targets through outreach programme
54
ii) No. of farmers/ traders/ millers trained as
against targets
2700
b .Warehouseman Capacity Building programmes
iii) No. of capacity building programmes organized
as against targets
21
iv) No. of warehousemen/warehouse managers trained as against targets
754
7
For the warehousemen having warehouse capacity upto2000 MT, the requirement of Security Deposit has been reduced from Rs.1 lakh plus 3% of e-NWR value, to Rs.50000/- plus 3% of e-NWR value, with specified limits on the maximum Security Deposit for different capacity slabs upto2000 MT.
Requirement of Security Deposit for registration of warehouse (s) with the warehousing Development and Regulatory Authority (WDRA) has been reduced by WDRA vide notification dated 04.12.2020.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
ইয়র এন্দ রিভ্যু ২০২০- (ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন বিভাগ) কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
29 DEC 2020 12:49PM by PIB Imphal
২০২০গী চহিগী মনুংদা ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন বিভাগনা তৌখিবা মরু ওইবা থবক-থৌরমশিং মখাদা পীরি:
. “পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমগী মখাদা চেং ফোর্তিফিকেসন তৌবা অমদি মসি য়েন্থোকপগী” কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌখিবা পাইলোৎ স্কীম
লৈবাক অসিবু ফুদ সেক্যুরিতীদগী ন্যুত্রিস্নেল সেক্যুরিতী য়ৌহন্নবা রাজ্য ১৫দা (রাজ্য খুদিংগী জিলা অমা)দা রাইস ফোর্তিফিকেসনগী পাইলোৎ স্কীম অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। থৌরাং অসি তপ্না-তপ্না চাউথোরক্তুনা তাঙ্কক নাইবা মওং অমদা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা শরুকশিং কোনশিন্নবসু থৌরাং তৌখি।
. তার্গেতেদ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম (তি.পি.দি.এস.) ইমপ্লিমেন্ত তৌবা
লেপ্পা লৈতনা হোৎনখিবশিংনা মরম ওইরগা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত, ২০১৩ (নফসা) মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা ঙমহনদুনা লৈবাক অসিগী মীওই করোর ৮০.৬০ রোমদা য়াম্না সবসিদাইজ তৌরবা চেং-হৱাইশিং মথংশিৎনা হৱাই/গেঘু/চেং অসি কে.জি.দা লুপা ১/২/৩/দা ফংহনদুনা মখোয়দা কান্নবা ফংহনখি। মথক্তা পীখ্রিবা চেং হৱাইগী মমলশিং অসি নফসা চৎনখিবা তাং অদুদগী অহানবগী চহি অহুম ফাওবা চৎকনি। মখা তানা, এমেন্দ তৌখিবা মতম মতমগী মতুং ইন্না থোকখিবা চপ মান্নবা মমল অসি জুন ৩০, ২০১৯ ফাওবা চৎননবা ৱারেপ লৌখি। মসিগী মতুং তারকপদা নফসাগী মখাদা থোকখ্রিবা মমলশিং অসি মখা তাবা ওর্দরশিং থোক্ত্রিবা ফাওবা হোংদোক্তনবা সরকারনা ৱারেপ লৌখি।
৩. তার্গেতেদ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম (তি.পি.দি.এস.) দা রিফোর্মশিং
• তি.পি.দি.এস. রিফোর্মশিংগী মখাদা মরু ওইবা মাই পাকখিবশিং:
• রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা নফসাগী মখাদা ১০০% দিজিতাইজ তৌরবা রেসন কার্দশিং/বেনিফিসরীশিংগী দেতা। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী পোর্তেলশিংদা অরোৎপা লৈতনা বেনিফিসরী করোর ৮০গী ময়া কোনশিল্লিবা রেসন কার্দ করোর ২৩.৫কী অকুপ্পা মরোলশিং ফংহল্লি।
• রেসন কার্দশিংগী ৯০%গী মথক্তা আধার সীদিং তৌখ্রে (য়ামদ্রবদা মেম্বর অমা). অমরোমদনা জাতিগী থাক্তা বেনিফিসরী ৮৬.৪%গী ময়াগী আধার সীদেদসু তৌখ্রে।
• বেনিফিসরীশিংদা সবসিদাইজ তৌরবা চেং হৱাইশিং অরোৎপা লৈতনা অমদি য়েন্থোক্নবগীদমক্তা লৈবাক অসিগী ফিয়র প্রাইস শোপশিং (এফ.পি.এস.শিং)গী ৯১%গী মথক্না ওতোমেতেদ ওইবা ইলেক্ত্রোনিক পোইন্ত ওফ সেল (ই.পি.ও.এস.) শীজিন্নরি।
• লৈবাক্কী ওইনা নফসাগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা থাগী ওইনা ফংফম থোকপা চেং হৱাইশিং অসি বাইওমেত্রিক ওইনা/আধার ওথেন্তিকেতেদ ওইনা য়েন্থোকপা ৬৭%গী ময়াদা ঙমখ্রে।
• মখা তানা ২০১৩দগী হৌনা তি.পি.দি.এস. ওপরেসনশিংদা তেক্নোলোজী শীজিন্নবনা মদুদি রেসন কার্দশিং/বেনিফিসরী দেতাবেজ দিজিতাইজেসন তৌবা, আধার সীদিং, দেতাবেজ দি-দুপ্লিকেসন তৌবা, ইলিজিবল ওইদবা, ইনএক্তিব/সাইলেন্ত রেসন কার্দশিং (বেনিফিসরীশিং শীখিবা/নাইগ্রেৎ তৌখিবনা মরম ওইবা য়াবা) খঙদোকপা অমসুং রন-অপ মনুংদা অমসুং নফসা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা পুম্নমক অসিনা মরম ওইরগা ২০১৩দগী ২০২০ (০৮.১২.২০২০)গী মতম অসিদা রাজ্যশিং/যু.তি.শিংনা রেসন কার্দ করোর ৪.৩৯ ককথৎখ্রে, মসিনা রাজ্যশিং./যু.তি.শিংনা মখোয়গীইলিজিবল ওইবা বেনিফিসরীশিং মপুং ফানা ফংহন্নবা হোৎনবদা শীজিন্নবা য়াহল্লি।
• কোবিদ-১৯গী খুদোংথিবা মনুংদা ফুদ সেক্যুরিতীগী থৌদাং:
কোবিদ-১৯ খুদোংথিবা মনুংদা বিভাগ অসিনা চেং হৱাইগী এল.এম.তি. ৬৮০গী ময়াদা থাদখি। এল.এম.তি. ৩৫০রোমদি মহৌশাগী নফসা/তি.পি.দি.এস.কী মখাদা য়েন্থোক্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা থাদখি। অহেনবা এল.এম.তি. ৩২১না প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন্না য়োজনা (পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.)গী মখাদা অমসুং এল.এম.তি. ৮না আত্মানির্ভর ভারত স্কীম (এ.এন.বি.এস.)কী মখাদা লেম্না য়েন্থোক্নবা থাদখি।
পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা থা ৮ (এপ্রিলদগী নবেম্বর ২০২০)কী মতম অসিদা নফসা বেনিফিসরী (এ.এ.ৱাই অমসুং পি.ঐচ.ঐচ.) পুম্নমক্তা মীওই অমদা থা অমগী কে.জি. ৫গী চাংদা নফসাগী ফংফম থোকপা অদুগী মথক্তা অহেনবা ওইনা লেম্না ফংহনখি অমসুং নফসা মশাগী অমদি পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাইগী মখাদা কোবিদ-১৯গী প্রোতোকোল পুম্নমক ঙাকপগা লোইননা শীংনবা কয়া লৈজরবসু থা অমদা চেং হৱাই অসি চাংচৎ ওইনা ৯৩%‌~৯৪%রোম মাই পাক্না য়েন্থোকপা উবা ফংখি।
মসিগা মান্ননা এ.এন.বি.এস.কী মখাদা থা ২গী (মে অমসুং জুন ২০২০) ওইনা ৩১.০৮.২০২০ ফাওবা মাইগ্রেন্তশিং/পন্দুনা লৈখিবা মাইগ্রেন্তশিংদা অমসুং রেসন কার্দশিং পাইদবা লৈজদবা মীওই পুম্নমক্তা মীওই অমদা থা অমগী কে.জি. ৫গী চেং হৱাইশিং লেম্না পীখিপান্নখিবা মাইগ্রেন্ত/পন্দুনা লৈখিবা মাইগ্রেন্তগী মশিং করোর ২.৮ অসিদা মীওই করোর ২.৭৪ (৯৮%)না আত্মানির্ভর ভারতকী মখাদা লেম্না রেসন ফংখি।
• ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ:
মখা তানা বিভাগ অসিনা রাজ্য/য়ু.তি. সরকার পুম্নমক্কা লোইননা লৈবাক শিনবা থুংনা রেসন কার্দশিংগী পোর্তেবিলিতী য়াহন্নবা খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত, ২০১৩ (নফসা)গী মখাদা কোল্লিবা বেনিফিসরী পুম্নমক্না পি.দি.এস. লেপ্পা লৈতনা ফংহন্নবা অমসুং ফংফম থোকপশা ফুদ-সেক্যুরিতী ফংহন্নবা কান্নরবা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ (ও.এন.ও.আর.সি.) প্লান অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। হৌজিক্কী ওইনা থৌরাং অসি বেনিফিসরী করো ৬৯রোম (নফসাগী মশিংগী ৮৬%গী ময়া) কোনশিনদুনা রাজ্য/য়ু.তি. ৩২গী ক্লস্তর অমদা লেপ্তনা ফংহল্লি। মাইগ্রেন্তশিং মতেং পাংবা ঙম্বনা মরম ওইরগা থৌরাং অসি প্রধান মন্ত্রীগী আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা তেক্নোলোজী দ্রিবন সিস্তেম রিফোর্মশিংগী শরুক অমসু ওইহনখি।
৪. লৌমীগী মতেং পাংবা
• খারিফ মার্কেতিং সিজন (কে.এম.এস.) ২০১৯-২০গী মনুংদা হান্নগী কে.এম.এস ২০১৮-১৯দা ফৌ (চেং ওইনা) এল.এম.তি. ৪৪৩.৯৯ লৈশিনখিবা অদুগা য়েংনবদা রিকোর্দ ওইনা ফৌ (এল.এম.তি.) ৫১৯.৯৭ (চেং ওইনা) লৈশিনখি। রবি মার্কেতিং সিজন (আর.এম.এস.) ২০২০-২১দা রেকোর্দ ওইনা গেহু এল.এম.তি. ৩৮৯.৯৩ লৈশিনখি।
৫. কে.এম.এস ২০১৯-২০ (রবি) অমসুং কে.এম.এস. ২০২০-২১গী মনুংদা বিভাগ অসিনা কোর্স গ্রেনশিং লৈশিন্নবা তোঙান তোঙানবা রাজ্য সরকারশিংগী লৈশিনবগী থৌরাং অয়াবা পীখ্রে।
অয়াবা পীখিবা কোর্স গ্রেনশিংগী ক্বান্তিতীগী অকুপ্পা মরোলগীদমক্তা মখাদা নম্বীয়ু
৬. ওপন মার্কৎ সেল স্কীম (ও.এম.এস.এস) (দোমেস্তিক)
• ওপন মার্কৎ সেল স্কীম (দোমেস্তিক) (ও.এম.এস.এস (দি)) ২০২০-২১গী খুত্থাংদা দিসেম্বর, ২০২০গী অনিশুবা তেন্দর ফাওবা মদুদি ০৯.১২.২০২০ ওপন মার্কেৎতা গেহু এম.তি. লাখ ৭.১০ অমসুং চেং এম.তি. লাখ ১১.০২ পুন্না য়োনখি।
• ও.এম.এস.এস (দি) ২০২০-২১ পোলিসীগী মখাদা ০৮.০৪.২০২০দগী চৎনবা হৌদুনা লোকদাউনগী ফীভম অসিনা মরম ওইরগা মাইগ্রেন্ত লেবরশিং/শোত্থরবা কাংলুপশিংগী মতেং পীবগী/কম্ম্যুনিতী কিৎচন চল্লাইবগী থবক তৌখিবা চেরিতেবল/নন-গভর্নমেন্তেল ওর্গনাইজেসন অসিনচিংবা পুম্নমকআ চেং হৱাইশিং সপ্লাই তৌনবা অখন্নবা দিস্পেন্সন তৌখি।
• হায়রিবা দিস্পেন্সন অসি অহানবদা জুন ২০২০ ফাওবা ওইহনখিঅমদি হৌজিক চপ মান্নবা রেৎ, তর্মশিং অমসুং কন্দিসনশিংদা চহি ২০২০-২১ চুপ্না শাংদোকখ্রে। স্কীম অসিগী মখাদা ০৯.১২.২০২০ ফাওবদা ওর্গনাইজেসন ১১২৬না প্রোগ্রেসিব ওইনা অয়াবা পীখিবা ক্বান্তিতী এম.তি. ১১৩১৬কী মনুংদা চেং এম.তি. ১০৪০৮ চিংখি। মসিগা মান্ননা ওর্গনাইজেসন ২৩০না প্রোগ্রেসিব ওইনা অয়াবা পীখিবা ক্বান্তিতী এম.তি. ১৫৫৬কী মনুংদা গেহু এম.তি. ১২৪৬ চিংখি।
৭. চেং হৱাইশিং পুথোক-পুশিন তৌবা
• ঐচ.এল.সি.গী রিকম্মেন্দেসনগী শরুক ওইনা এফ.সি.আই.না অগস্ত ২০১৬দা ছত্তিসগর (রাইপুর)দগী মহারাস্ত্র (তুর্ভে)গী খুত্থাংদা চেং হৱাইশিংগী পুথোক পুশিনগী কন্তেনরাইজ ত্রাইএল অমা পাঙথোকখি, হায়রিবা অসি মখা তানা পঞ্জাব, হরিয়ানা অমসুং এ.পি.দগী ৱেস্ত বেঙ্গল, ঝার্খন্দ, মহারাস্ত্র, কেরেলা, কর্নাতকা, গুজরাতগুম্বা ফংগদবা রাজ্যশিংদা কন্তেনরাইজ তৌদুনা পুথোক-পুশিন তৌহনখি হায়রিবা অসি মহৌশাগী লৈরিবা রেলৱে রেকশিং অসিগা চাংদম্নবদা হেন্না শেল চংখিদে। ২০২০-২১দগী নবেম্বর ২০২০গী মনুংদা চাউরাক্না ফ্রাইৎকী লুপা লাখ ২৬৬ তুংশিনহনদুনা কন্তেনরাইজ রেকশিং পুথোক পুশিন তৌখি।
৮. ফুদ সবসিদী
• ১.১.২০২০দগী ১৫.১২.২০২০ ফাওবদা রাজ্যগী দি.সি.পি.দা ফুদ সেক্যুরিতী ওইনা পুন্না লুপা করোর ৫০৪২১.১৭২ কাইথখি।
কেলেন্দর ইয়র ২০২০দা কাইথখিবা ফুদ সবসিদীগী স্তেতসকীদমক্তা মসিদা নম্বীয়ু (১৫.১২.২০২০ ফাওবদা)
• মখা তানা, ১.১.২০২০দগী ১৫.১২.২০২০ ফাওবদা এফ.সি.আই.দা ফুস সবসিদী ওইনা লুপা করোর ৭৭৯৮০ কাইথখি। মার্চ, ২০২০দা কোবিদ-১৯গী য়েংলগা ক্রেদিৎ বেসিস্তা থা ৩ ফাওবগী ওইনা রাজ্যশিংদা চেং হৱাইশিংগী এদভান্স ওইনা চিংবা অমদি য়েন্থোকপগী অয়াবা পীবদা য়াখি। পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানাদা লৌমীশিং অমসুং অতোপ্পা বেন্দরশিংদা শেল থিবগীদমক্তা পি.ই.এম.এস. শুকশোই-শোইদনা শীজিন্নবা হায়বা অসিদা কোমথোকখি।
৯. সুগর সেক্তর
হৌখিবা সুগর সিজন অহুম ২০১৭-১৮, ২০১৮-১৯ অমসুং ২০১৯-২০গী মনুংদা কা হেন্না পুথোপকপা অসিনা চিনিগী এক্স-মিলগী মমল অসি লেপ্তনা হন্থেরকখি। মসিনা মরম ওইরগা চিনি য়োনবা চাউনা অকাইবা পীদুনা সুগর সিজনশিং অসিগী ওইনা লৌমীশিংদা চু মাংবনা শেল পুথখি। সরকারনা হান্নগী সুগর সিজনশিংদগী হৌনা লৌখৎতুনা লাক্লিবা খোঙথাংশিং অসিগী মথক্তা সুগর সিজন ২০১৯-২০দা মখাগী থৌরাং অসি লৌখৎখি:
• সরকারনা বফর স্তোকশিংগী মেন্তেনেন্স তৌনবা লুপা করোর ১৬৭৪গী ওইবা শেনফম রিইমবর্স তৌগনি হায়না অগস্ত ১, ২০১৯দগী জুলাই ৩১, ২০২০ ফাওবা চহি অমগী মতমগী ওইনা চিনি এল.এম.তি/ ৪০গী বফর স্তোক শেম্নবা অমসুং মেন্তেন তৌনবা স্কীম অমা ৩১.০৭.২০১৯দা নোতিফাইদ তৌখি।
• সুগর সিজন ২০১৯-২০দা চিনি মপাল লৈবাক্তা থাদোক্নবা ৱাখল্লোনগা লোইননা তাং ১২.০৯.২০১৯দা সরকারগী নোতিফিকেসন থোক্তুনা সুগর সিজন ২০১৯-২০গী চিনি এল.এম.তি. ৬০ মপাল লৈবাক্তা থাদোকপগী চংখিবা শেল অদু হঞ্জিন্নবা চিনিগী মিলশিংদা মেক্সিমম এদমিসিবল এক্সপোর্ত ক্বান্তিতী (এম.এ.ই.ক্যু.) ফংহন্নদুনা মতেং পাংনবা স্কীম অমা নোতিফাইদ তৌখি। স্কীম অসিগী মখাদা সরকারনা সুগর সিজন ২০১৯-২০দা চিনিগী মিলশিংনা মপাল লৈবাক্তা থাদোক্নবা এম.তি. অমদা লুপা ১০৪৪৮কী অমুক্তা ফংগদবা শেলগী মতেং পীগনি হায়রিবা অসিদা চংগদবা চাদিং লুপা করোর ৬২৬৮ সরকারনা পুথোক্কনি।
• ইথানোল সপ্লাই ইয়র ২০১৯-২০গীদমক্তা (দিসেম্বর, ২০১৯-নবেম্বর, ২০২০) সরকারনা চিনিদগী অমসুং সুগর সীরপ্তগী ইথানওল পুথোকপা য়াহনখ্রে অমসুং ইথানোলগী এক্স-মিলগী মমলগী রিম্যুনরেতিব লেপখি।
মথক্তা লৌখৎখ্রিবা খোঙথাংশিং অসিনা মরম ওইরগা ভারতকী লৌমীশিংগী চুগী মমলগী তোল্লিবা শেন্দোন পুম্নমক হান্না সুগর সিজন ২১৭-১৮দা শেন্দোন লুপা করোর ২৩২৩২ ওইরম্বদগী লুপা করোর ২৪২ হন্থহনখ্রে; সুগর সিজন ২০১৮-১৯দা পুন্না তোনবা লুপা ৮৬৭২৩দগী লুপা ৫৩৪ হন্থহনখ্রে অমসুং সুগর সিজন ২০১৯-২০দা পুন্না তোনবা লুপা ৭৫৮৪৫তগী লুপা ৩৫৭৪দা হন্থহনখ্রে।
১০. হেন্দ-সেনিতাইজর পুথোকপা
• কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা সেনিতাইজরনা মরু ওইবা থৌদাং লৌবা অসি য়েংলগা অমসুং সি.ও.এস.গী রিকম্মেন্দেসগী মতুং ইন্না ইন্দস্ত্রীনা হেন্দ সেনিতাইজর পুথোকপা থৌগৎনবা দি.ই.পি.দি.না ইন্দস্ত্রী অমসুং রাজ্য সরকারশিংগা চুংশিন্নখি। হেন্দ সেনিতাইজর পুথোকনবগী দিস্তিলর/ইন্দিপেন্দেন্ত মেন্যুফেকচর্র ৯১২দা অয়াবা পীখ্রে। নোংমদা লিতর লাখ ৩০ ফাওবা হেন্দ সেনিতাইজর পুথোকপা হেনগৎনবা কেপাসিতী ইন্সতোল তৌখি। ০৮.১২.২০২০ ফাওবদা চাউরাক্না হেন্দ সেনিতাইজর লিতর করোর ৪.০৪রোম পুথোকখি।
১০. অহেনবা চিনি ইথানোলদা দাইবর্জন তৌবা অমসুং ইথানোল ব্লেন্দেদ ৱিথ পেত্রোল (ই.বি.পি.) প্রোগ্রামগী মখাদা ইথানোল পুথোকপগী চাং হেনগৎহনবা
কেন্দ্র সরকারনা মখোয়গী বাই-ফ্যুএল পোলিসী, ২০১৮দা মোতোর ফ্যুএলদা ইথানোলগী অসি ২০২২ ফাওবদা ১০% ব্লেন্দিং তৌবা অমসুং ২০৩০ ফাওবদা ২০% শোইদনা তৌনবা খঙহনখ্রে। মতুং তারকপা ওইনা দি.এফ.পি.দি.না জিরো লিক্বিদ দিসচার্জ সিস্তেমগা লোইননা অনৌবা দিস্তিলরী প্রোজেক্তকী অমসুং হৌজিক লৈরিবা চাং অসি হেনগৎহন্নবগী কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংনা লোনশিংদা ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগী খুত্থাংদা মতেং পাংনবা স্কীম নোতিফাইদ তৌখ্রে। মমাংদা নোতিফাইদ তৌখিবা ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগী স্কীমশিং অসিগী কান্নবা লৌহৌদবা দিস্তিলরীশিং/সুগর মিলশিংগীদমক্তা তোখাইবা থা অমগী ৱিন্দোসু হাংদোকখি। মসিগা লোইননা ইথানোল পুথোকপগী চাং অসি ২০২০-২১দা লিতর করোর ৪২৬ য়ৌখি অমসুং মার্চ ২০২২ ফাোবদা লিতর করোর ৫২০ য়ৌরবা য়াই। সুগর দিবেলপমেন্ত ফন্দগী মখাদা সুগর মিলশিংদা পীবা তোঙান তোঙানবা লোনশিং ফংহন্নবা লোন এপ্লিকেসনশিং ওনলাইন্দা পীশিনবা য়ান্নবা ৱেব পোর্তেল অমা লোঞ্চ তৌখ্রে।
১১. নেস্নেল সুগর ইন্সতিত্যুত
• নাইজেরিয়াদা সুগর ইন্সতিত্যুত অমা লিংখৎনবা নেস্নেল সুগর ইন্সতিত্যুত, কানপুরগা নেস্নেল সুগর দেবেলপমেন্ত কাউন্সিল নাইজেরিয়াগী মরক্তা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখি অমসুং মখোয়গী ফেকল্তীগীদমক্তা ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংসু পাঙথোক্কনি। ইন্সতিত্যুত অসিনা মতম অসিগী মনুংদা এসিয়ন সুগর কনফরেন্স ২০২০সু পাঙথোকখি। চিনিগী ক্বালিতী, শীজিন্নবগী মওং-মতৌশিং অমসুং ভেল্যু এদিসনগা মরী লৈনবা মরু ওইবা হিরমশিংদা লেকচরশিং থাইলেন্দ, ইন্দোনেসিয়া, স্রী লঙ্কা, ইরান অমসুং ভারত্তগী মশক নাইরবা এক্সপর্তশিংনা পীখি।
১২. ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া
• স্তীল সিলোশিং শাবা:
সনগ্রুরদা কেপাসিতী এল.এম.তি. ১ ওইবা সিলোশিং চল্লাইখ্রে অমসুং শীজিন্নহনখ্রে অমদি বর্নালাদা এল.এম.তি. ০.৫০গী রেলৱে সাইদিং লোইশিনখ্রে। সিলো শানবা লেতর ওফ কমেন্সমেন্ত মফম ৫গী থোকখ্রে (এল.এম.তি. ২.৫০) মদুদি সহনেৱাল (পি.বি.), ছেহ্রিএতা (পি.বি.), জলাবাদ (পি.বি.), অমরেলি (গুজরাত) অমসুং পলানপুর অমসুং সিধপুর (গুজরাত) হায়রিবশিং অসিনি। মফম ১ (এল.এম.তি. ০.৫০)গী কন্সেসন এগ্রীমেন্ত খুৎয়েক পীখ্রে অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলদা মফম ৫ (এল.এম.তি. ২.৫০)গী লেতর ওফ এৱার্দ থোকখ্রে।
• প্রাইবেৎ ওন্তোপ্রিনোর্স গরেন্তী স্কীম (পি.ই.জি.):
জনুৱারী ২০২০দগী ওক্তোবর ২০২০গী মতমগী মনুংদা পি.ই.জি. স্কীমগী মখাদা এল.এম.তি. ০.৪২গী কেপাসিতী শাখ্রে।
• সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম “স্তোরেজ এন্দ গোদাউনস” ২০১৭-২২:
এফ.সি.আই.না আর.ও. মনিপুরগী মখাদা চুরাচানপুরদা এম.তি. ২৫০০গী কেপাসিতী অমা মেতরিএলাইজ তৌখ্রে/শেমখ্রে অমসুং শীজিন্নহনখ্রে।
• সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম স্তোরেজ এন্দ গোদাউনসগী মখাদা নগালেন্দগী জুনহেভোতোদা (কেপাসিতী এম.তি. ৫০০০) লম এক্র ২.৯৯ অসি জি.এম (আর), এফ.সি.আই.না ২৪.০৯.২০২০দা লিস্ততা লৌখ্রে।
১৩. সেন্ত্রেল ৱাইয়রহাউসিং কোর্পোরেসন (সি.দবল্যু.সি.)
• সি.দবল্যু.সি. অসি ফেজ নাইবা মওংদা সি.সি.তি.ভি. সর্ভিলেন্স সিস্তেম ইন্সতোল তৌনবা প্রোসেসা লৈরি। সি.সি.তি.ভি. সর্ভিলেন্স সিস্তেমগী মখাদা মফম ৩৮৭ কভর তৌখ্রে।
• সেন্ত্রেল ৱেয়রহাউস ১৪ মার্কেত সব-য়ার্দশিং ওইনা মথৌ তৌনবা লাওথোকখ্রে অমসুং তেলঙ্গনাদা ই-নাম ফেসিলিতীগা লিঙ্ক তৌখ্রে অদুগা মসিগী মথক্তা এ.পি.দা হান্ননা ২৩ লাওথোকখ্রে।
• ফার্মর্স প্রদ্যুস ত্রেদ এন্দ কম্মর্স (প্রমোসন এন্দ ফিসিলিতেসন) এক্ত ২০১০গী মখাদা হরিয়ানাদা ৱেয়রহাউস ২৪ ত্রেদ এরিয়া ওইনা নোতিফাই তৌখ্রে। পুদুচেরীদা ৱেয়রহাউস ১সু ত্রেদ এরিয়া ওইনা লাওথোকখহরে।
• তিরুভোত্তিয়ুরদা ফেসিলিতী চলাইরদুনা ওক্তোবর ২০২০দা তুতিকোন্দা দাইরেক্ত পোর্ত এন্ত্রী (দি.পি.ই.) ফেসিলিতী শঙ্গাখ্রে।
• গুৱাহাতী রিজনগী মখাদা অনৌবা ৱেয়রহাউস মরি হাংদোকখ্রে- i) অসাম – অজারা ওপ য়ার্দ – এম.তি. ৮৩৩৩ (ওপন কন্সত্রক্সন) ii) মনিপুর – বিষ্ণুপুর – এম.তি. ৩৩৩ (হাইয়র) iii) মনিপুর – খাবৈশোই – এম.তি. ২০৮৩ (ওপন হাইয়র) অমসুং গুৱাহাতী –জোনাই- এম.তি. ২৩৩৪ (হাইয়র)
১৪. সেন্ত্রেল রেলসাইদ ৱেয়রহাউস কম্পনী লিমিতেদ
• ৱেয়রহাউস কেপাসিতী এম.তি. ২০৪০০গা লোয়ননা অহেনবা রেলসাইদ ৱেয়রহাউস কম্পলেক্স (আর.দবল্যু.সি.) ফাতুহা (বিহার)দা জুলাই থাদা কম্মিসন তৌখি অদুগা মথৌ তৌবসু হৌখি। ৱেয়রহাউসিং কেপাসিতী এম.তি. ৯৫০০কা লোয়ননা মঞ্চেশ্বর (ওরিশা)দা আর.দবল্যু.সি. শাগৎপগী থবক ওক্তোবর ২০২০দগী হৌখ্রে অদুগা মসি সেপ্তেম্বর ২০২১দা লোইশিল্লবা য়াই হান্না পানরি। গান্ধীধাম (গুজরাত)তা এম.তি. ১৫০০কী কেপাসিতী অমসুং সঙ্করেল (ৱেস্ত বেঙ্গল)দা এম.তি. ১৩৫০০ কেপাসিতীগী অহেনবা রেলসাইদ ৱেয়রহাউস কম্প্লেক্স অনি শেমগৎনবগী অয়াবা রেলৱেজদগী ফংখ্রে।
• আর.দবল্যু.সি. শকুর্বস্তীদা কন্বেয়র বেল্ত মেচিন ১০ ইন্সতোল তৌরগা হেন্দলিং ওপরেসনশিংগী মেকানাইজেসন হৌখ্রে অমসুং মসিগী ৱেয়রহাউস অসিদা মেকানাইজ স্বীপিংসু হৌখ্রে।
• কস্তমরশিংগী ব্যুজিনেস লাইথোকহন্নবা ঐচ.দি.এফ.সি.গী খুত্থাংদা ই-পেমেন্ত গেতৱে ইম্প্লিমেন্ত তৌখ্রে। পেমেন্ত গেতৱেশিংগী পেমেন্তশিং ফংখ্রে। পেমেন্ত খুদিংমক দিজিতেল মোদতসু পাংথোকখি।
• রাজ্য সরকারদগী ১০০% ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্সকা লোয়ননা মফম অহুমদা ফার্ম গেত লোজিস্তিক্স শেমগৎনবা সি.আর.দবল্যু.সি.না অরুনাচল প্রদেশ রাজ্য সরকারদগী অয়াবা ফংখ্রে।
• সি.আর.দবল্যু.সি.দা অহেনবা রিভিন্যু পীরদুনা কোত্তন কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়াগী মপুংফানা কম্প্রেস তৌরবা লশিংশিং পৈশিনবা নভেম্বর ২০২০দগী হৌখ্রে।
১৫. ৱেয়রহাউসিং দিবেলপমেন্ত এন্দ রিগুলেতরী ওথোরিতী
সিরিএল.নম্বর
থবক্কী মমিং
০১.০১.২০২০ -০৭.১২.২০২০গী মনুংগী এচিবমেন্তশিং
রেজিস্তর তৌখিবা ৱেয়রহাউসকী মশিং
৩২০
ইসু তৌখিবা ইলেক্ত্রোনিক নেগোসিএবল ৱেয়রহাউস রিসিপশিং (ই-এন.দবল্যু.আর্স.)
৬১৮৯৫
ই-এন.দবল্যু.আর্স.দা দিপোজিৎ তৌখিবা কোমোদিতীশিংগী ক্বান্তিতী
তোন লাখ ৫.০৩
ই-এন.দবল্যু.আর্স.তা দিপোজিৎ তৌখিবা কোমোদিতীশিংগী ভেল্যু
লুপা করোর ২৪২৯.৫৪৩৪
ই-এন.দবল্যু.আর্স.দা বেঙ্কনা পীথখিবা শেন্থং
লুপা করোর ৪০৩.১৩৬৫
এৱেয়রনেস অমসুং কেপসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং
a. লৌমীশিংগী এৱেয়রনেস প্রোগ্রামশিং
i) মতেং পাংনবা প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা পান্দম থমখিবগী মতুং ইন্না শিনখিবা লৌমীশিংগী এৱেয়রনেস প্রোগ্রামগী মশিং
৫৪
ii) পান্দম থমখিবগী মতুং ইন্না ত্রেন তৌখিবা লৌমী/ত্রেদর/মিল্লরশিংগী মশিং
২৭০০
b. ৱেয়রহাউসমেন কপেসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং
iii) পান্দম থমখিবগী মতুং ইন্না পাংথোকখিবা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিংগী মশিং
২১
iv)
পান্দম থমখিবগী মতুং ইন্না ত্রেন তৌখিবা ৱেয়রহাউসমেন/ৱেয়রহাউস মেনেজরগী মশিং
৭৫৪
এম.তি. ২০০০ ফাওবগী ৱেয়রহাউস কেপাসিতী লৈবা ৱেয়রহাউসমেনগী সিক্যুরিতী দিপোজিৎকী মথৌ তাবা অসি এম.তি. ২০০০ ফাওবগী তোঙান তোঙানবা কেপাসিতী স্লেবশিংগী ওইনা খ্বাইদগী য়াম্বা সিক্যুরিতী দিপোজিৎতা অখন্নবা লিমিৎশিংগা লোয়ননা লুপা লাখ ১গা লোয়ননা ই-এন.দবল্যু.আর. ভেল্যু ৩%দগী লুপা ৫০০০০/-গা লোয়ননা ই-এন.দবল্যু.আর. ভেল্যু ৩%দা হন্থখ্রে।
ৱেয়রহাউসিং দিবেলপমেন্ত এন্দ রিগুলেতরী ওথোরিতী (দবল্যু. দি.আর.এ.)দা ৱেয়রহাউস (শিং) রেজিস্ত্রেসনগী সিক্যুরিতী দিপোজিৎকী মথৌ তাবা অদু ০৪.১২.২০২০গী নোতিফিকেসনগী খুত্থাংদা দবল্যু. দি.আর.এ.না হন্থহনখ্রে।