Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone of Light House Projects (LHPs) under GHTC-India
01 JAN 2021 4:17PM by PIB Delhi
Namaskar!
My colleague in the Union Cabinet, Shri Hardeep Singh Puri ji, Chief Minister of Tripura Biplab Kumar Deb ji, Jharkhand Chief Minister Bhai Hemant Soren ji, Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath ji, Madhya Pradesh Chief Minister ShriShivraj Singh Chouhan ji, Gujarat Chief Minister Shri Vijay Rupani ji, Tamil Nadu Chief Minister Thiru E.K. Palaniswami ji, Chief Minister of Andhra Pradesh Shri Y.S. Jaganmohan Reddy, all the honorable Governors present in the programme, other dignitaries, brothers and sisters. Wish you all and all the countrymen the very best of 2021.
Today is the auspicious inauguration of realizing the new resolutions at a fast pace with new energy. Today, the country is going to get a new technology to build housesfor the poor and the middle class. In technical parlance, you call it the Light House project. I believe these six projects are really like light towers. These six light house projects would give a new direction to the housing construction in the country. The coming together of states from the east-west, north-south and every region of the country is further strengthening our sense of cooperativefederalism.
Friends,
These Light House projectsare now a perfect example of the country's working practices. We also have to understand the big vision behind it. At one time, housing schemes were not as much in the priority of the central governments as it should be. The governments did not go on the nuances and quality of house construction. But we know how difficult it would have been if these changes were not made in the expansion of work. Today, the country has chosen a different approach and adopted a different path.
Friends,
We have many things which continue to run without any procedural changes. The housing issue has also been exactly the same. We resolved to change it. Why should our country not get better technology? Why should our poor not get long-lasting good houses? Why can’t the houses be built quickly? It is important for government ministries not to have bloated and sluggish structures, but should be agile and fit like Start-ups. Therefore, we organiseda Global Housing Technology Challenge and invited leading companies from all over the world to India. I am happy that more than 50 Innovative Construction Technologies from all over the world participated in the event. With this global challenge, we have got the scope to innovate and incubate with new technology. In the next phase of the same exercise, six Light House projects are now being started at different sites from today. These light house projects will be constructed through modern technology and innovative processes. This will reduce the construction time and prepare the more resilient, affordable and comfortable homes for the poor. The experts are aware of it, but the countrymen also need to know about it. Because today this technology is being used in a city and the same can be expanded all over the country in future.
Friends,
The houses that are being built in Indore will not have brick and mortar walls, but the pre-fabricated sandwich panel system will be used. Monolithic concrete construction technology using tunnels will be used in Rajkot. This French technology will also give us momentum and make the houses more capable of withstanding disasters. The houses in Chennai will be built through the precast concrete technology of the US and Finland, which will help build houses faster and cheaper. The houses in Ranchi will be built using Germany's 3D construction technology. Each room will be separately built and then the entire structure will be added as the Lego Blocks toys. In Agartala, houses are being built by using New Zealand's steel frames technology. Such houses are considered better where the risk of earthquakes is high. In Lucknow, Canada's technology is being used, which will not require plaster and paint but the pre-constructed walls be used. It will help in building houses faster. One thousand houses will be built in 12 months at each location. One thousand houses in a year. This means that on an average two and a half houses will be built every day. In a month, about 90-100 houses will be built and a thousand houses are targeted to be constructed in a year. It is intended to achieve success in this work before the next 26th January.
Friends,
In a way, these projects will be incubation centres and our planners, architects, engineers and students will be able to learn and experiment with new technology. I urge all such universities and all engineering colleges across the country that professors involved in this field, faculty and students should make groups of 10-15 people who should go to these six sites for a week and study it thoroughly. The governments there should also help them. The people of our universities across the country should visit these pilot projects which are in a way incubators and study about the technology. There is no need to adopt any technology blindly. We should study and see whether we can change the shape of the technology according to the requirements and resources of our country? Can we change its activity? Can we change its performance level? I firmly believe that the youngsters of our country will definitely add value and some novelty and then the country will move in a new directionat a faster pace. At the same time, a certificate course is also being introduced to upgrade the new technology-related skills of the people involved in building houses. This is a challenging job. We have started Human Resource Development and Skill Developmentsimultaneously with it. You can readonline, understand this new technology. You can now get the certificate by giving the exam. This is being done so that the countrymen can get the world’s best technology and materials in home construction.
Friends,
ASHA-India programme is being run in the country to promote research and Startups related to modern housing technology. Through this, new and affordable technology for construction of 21st century houses will be developed in India itself. Five best techniques have also been selected under this campaign. I have also had the opportunity to release a book and an online certificate course -- Navarithi which is based on the best construction technology. I congratulate all the colleagues involved in it with a holistic approach.
Friends,
What is the biggest dream of the poor or the middle class people living in the city? Everyone has a dream of owning his own home. Ask anyone and he has in his mind to build a house. The lives of children will be well spent. The house in which their happiness, sorrowsand upbringing of children are associated … there is a guarantee that if there is nothing during a crisis, at least home is there. But over the years, people's trust regarding their own homeswas being eroded. No one had the trust whether he would get the possession of the house even after investing his lifetime savings and depositing the money. House used to remain on paper. Their trust had shaken whether they would be able to buy the required home despite earning. The reason is because the prices were so high! Another trust that was shattered was whether the law would come to their rescue? It was also a matter of concern if there was any dispute with a builder. Such was the situation in the housing sector that the common man was not sure whether the law would stand by him in the event of any problem.
Friends,
If somehow, even he wanted to move forward by battling such odds; his dream would come crashing down again because of the high bank interest and the problems in getting loans. Today, I am satisfied that the steps taken in the country in the last six years have restored the confidence of a common man, especially the hardworking middle-class family, that he can also have his own home. He can be the rightful owner of his house. Now the focus of the country is on the needs of the poor and the middle class. Now the country has given priority to the sentiments of the people living in the city. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana, lakhs of houses have been made in the cities in a very short time. The construction work of lakhs of houses is also continuing.
Friends,
If we look at lakhs of houses built under the PM Awas Yojana, focus has been given on both innovation and implementation. One will see the innovation in the use of the building materials as per local needs and according to the home owner's expectations. Several other schemes have been added to the house as a package. A number of essential facilities like water, electricity and gas are being ensured to the poor who are getting homes. Not only that, every household is being geo-tagged to ensure transparency. Everything can be tracked due to geo-tagging. Technology is also being fully utilised. Pictures of every stage of house construction have to be uploaded on the website. The government's help to build a house is sent directly to the beneficiary's bank account. And I would also like to express my gratitude to the states because they are also very actively involved. Today, I have also had the privilege of honouring many states for this. I particularly congratulate all the states which have done remarkably well.
Friends,
A huge advantage is accruing to the middle class living in cities because of the government efforts. The middle class is being given rebates on interest on homeloans of a fixed amount for their first home. Even during the Corona crisis, the government launched a special scheme of interest subvention on home loans. A special fund of Rs. 25, 000 crore has also been created for middle class colleagues whose houses were lying incomplete for years.
Friends,
With all these decisions, people now also have the power of laws like RERA. RERA has restored the trust in the people that the project in which they are putting money will be completed and there will be no delays. Today, about 60,000 real estate projects in the country are registered under RERA. Thousands of complaints have been disposed of under this law, i.e., thousands of families have succeeded in securing their homes.
Friends,
The all-round work that is being done to achieve this goal of housing for all is bringing about a major change in the lives of crores of poor and middle class families. These houses are boosting the confidence of the poor. These houses are augmenting the capabilities of the youth of the country. Many doors are opening together with the keys of these houses. When someone gets the key to the house, it is not limited to just the door or the four walls. When the key to the house comes in the hand, it opens the door for a dignified life and a secure future. The property rights open the door of savings and the growth in one’s life. It opens the door for a new identity among 5-25 people, in the society and the fraternity. A sense of respect is restored. Confidence thrives. These keys are also opening the doors of people's development and progress. Not only that, it may just be a key to the door, but it also opens the locks of the mind and he starts cherishing new dreams, moves forward with a new resolution and weaves dreams of doing something in life. This key has such power.
Friends,
Another major step has also been taken during the Corona crisis last year. It is the Affordable Rental Housing Complex Scheme. The target of this scheme is our labourcolleagues who come from one state to another or from village to city for work. Before the corona pandemic, we had seen nasty things being spoken for people in some places where they had come from other states. They were humiliated. But when all the labourers went back during the corona crisis, then the rest found out how difficult it was to live without them, how difficult it was to run a business,how difficult it was to run the industry and started requesting them with folded hands to return to work. The corona crisis forced those to respect the potential of the labourers, who would otherwise not recognize their worth.We have seen that our labour fraternities are not able to get affordable houses on rent in the cities. As a result, a large number of labourers have to live in small rooms. In these places, there are many problems ranging from water,electricity, toilets to uncleanliness. It is also the responsibility of all of us that these companions who put their labour in the service of the nation live with dignity. With this thought, the government is emphasizing on building affordable rented houses by partnering with industries and other investors. Attemptsare also being made to ensure these houses are built in the area where they work.
Friends,
Many decisions are also being taken simultaneously to stimulate the real estate sector. The tax on houses is also being reduced considerably to encourage home buyers. The tax on cheaper homes, which was levied earlier at 8 per cent, is now only one per cent. Similarly, only 5 per cent GST is now being charged as against 12 per cent tax on standard houses. The government has also recognised the infrastructure of the sector so that it can get loans at cheaper rates.
Friends,
The reforms that have been made over the years have ensured that our ranking in the construction permit has come down to 27 from the high of 185 in the last three years. The online system for construction related permissions has also been expanded to more than 2,000 cities. Now, we all have to work together to implement it in all the cities across the country this New Year.
Friends,
The investment on infrastructure and construction, and especially the spending on the housing sector, serves as a force-multiplier in the economy. The use of such a large quantity of steel, cement and construction materials speeds up the entire sector. It increases demand and also creates new employment opportunities. The government is making continuous efforts to strengthen the country's real estate sector. I am sure that the dream of Housing for All will definitely be fulfilled. Two crore houses have also been constructed in the villages over the years. This year, we have to further accelerate the work on houses that are being built in the villages. The expansion of this new technology in cities will also accelerate both construction and delivery of houses. In order to ensure that our country moves at a brisk pace, we all have to move at a fast pacetogether. We will have to move in the prescribed direction. We do not have to let go of our goal and keep moving and take faster decisions.With this resolution, it will be my wish that these six lighthouses are most useful to our new generation, and the students of technology and engineering.
I would like all universities and colleges to study such important projects. You should visit and see how it is happening. How technology is used? How is the accounting done? It will become a very big scope of education in itself and, therefore, I invite all the young engineers and technicians in particular of the country to draw as much light as they can from these lighthouses and contribute their share. Greetings to all of you for this New Year! Best wishes for these six lighthouses!
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা জি.ঐচ.তি.সি.-ইন্দিয়াগী মখাদা লৈবা লাইৎ হাউস প্রোজেক্ত (এল.ঐচ.পি.)কী উরেপ-উয়ুং তম্বদা থম্বীখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
01 JAN 2021 4:17PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা লৈরিবা ঐগী মরুপশিং। শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরীজি; ত্রিপুরাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বিপ্লব কুমার দেবজী; ঝারখন্দগী মুখ্য মন্ত্রী, ভাই হেমন্ত সোরেনজী; উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যনাথজী; মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চাউহানজী; গুজরাৎকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বিজয় রুপানীজী; তমিল নাদুগী মুখ্য মন্ত্রী, থীরু ই.কে. পালানিস্বামীজী; আন্ধ্র প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ৱাই.এস. জগনমোহন রেদ্দী; থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা রাজ্যপাল পুম্নমক, অতোপ্পা মীথুংলেনশিং, ইচিল ইনাওশিং। নখোয় অমসুং লৈবাক মচা খুদিংমক্তা অনৌবা চহি, ২০২১গী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঙসিগী নুমিৎ অসি অনৌবা ইনর্জীগা লোয়ননা য়াঙলবা খোঙজেল অমদা অনৌবা খোঙথাং কয়া পায়খৎনবা ৱারেপ লৌবগী নুংঙাইরবা নুমিৎ অমনি। ঙসি, লৈবাক অসিনা লায়রবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংগী য়ুম শাবগী অনৌবা তেক্নোলোকী অমা ফংলগনি। তেক্নিকেলগী ওইবা ৱারোলদা হায়রগদি, নখোয়না মসিবু লাইৎ হাউস প্রোজেক্ত হায়না কৌনরি। মসিগী প্রোজেক্ত ৬ অসি অয়াংবা তাৱরগা মান্নৈ হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিগী লাইৎ হাউস প্রোজেক্ত ৬ অসিনা লৈবাক অসিদা য়ুম শাবগী অনৌবা মাইকৈ অমা পীরগনি। নোংপোক্তগী নোংচুপ্তা লৈবা, খাদগী অৱাংদা লৈবা রাজ্যশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্না অমত্তা ওইনা পুনলকপা অসিনা ঐখোয়গী কো-ওপরেতিব ফেদেরেলিজমগী ৱাখল্লোন অসিবু মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহল্লে।
মরুপশিং,
মসিগী লাইৎ হাউস প্রোজেক্ত অসিনা হৌজিক্তি ঐখোয়গী লৈবাক্কী থবক তৌবগী মওংগী খ্বাইদগী চুনবা খুদম অমা ওইরে। ঐখোয়না মসিগা লোয়নরিবা অচৌবা মঙলান অদু খঙবা তাবনি। মতম অমদদি, হাউসিং প্রোজেক্তশিং অসিদা কেন্দ্র সরকারনা খ্বাইদগী অহানবদা পাংথোক্কদবা হায়না মিৎয়েং চঙফম থোকপা অদু চঙলমদে। সরকারনা য়ুম শাবগী মগুনগী অমসুং কান্নবগী মতাংদা করি অমত্তা খন্নরমদে। অদুবু মসিগী অহোংবশিং অসি থবক চাউথোকপগী থৌওংদা লৈরমদ্রবদি মসিনা কয়াদা অরুবা থবক অমা ওইরমগদগে হায়বা ঐখোয়না ঙসিদি খঙলে। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা অনৌবা থৌওংগা লোয়নবা অনৌবা লম্বী অমা খল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা হৌজিক থবক থৌওংগী মরক্তা অহোংবা অমত্তা লৈতনা লেপ্তনা থবক তৌবা পথাপ কয়া অমা লৈ। হাউসিংগী হীরম অসিসু মসিগা চপ মান্ননা লৈরি। ঐখোয়না মসিদা অহোংবা পুরকপা হায়না লেপ্লে। ঐখোয়গী লৈবাক্না করিগীদমক্তা অফবা তেক্নোলোজী ফংলোইদৌরিবনো? ঐখোয়গী লায়রবশিংনা মতম কুইনা চৎকদবা য়ুম করিগীদমক্তা ফংলোইদৌরিবনো? য়ুমশিং অসি থুনা শাবা করিগীদমক্তা ঙমদ্রিবনো? ঐখোয়গী সরকারগী মন্ত্রালয়শিং অসিনা পংচাউদা চাউবা অমসুং মওং-মরিল নাইদবা স্ত্রকচর লৈতদুনা স্তার্ত-অপকুম্না মতিক চাবা অমসুং মওং তাবা অমা লৈবা অসি য়াম্না মরু ওইবনি। মরম অসিনা, ঐখোয়না গ্লোবেল হাউসিং তেক্নোলোজী চেলেঞ্জ অমা শিন্দুনা মালেমগী খ্বাইদগী মাংজিল থাবা কম্পেনীশিংবু ভারত্তা কৌরিবনি। থৌরম অসিদা মালেম শিনবা থুংবদগী য়ুম শাবগী অনৌবা তেক্নোলোজী ৫০দগী হেনবনা শরুক য়ারকপা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। মসিগী মালেমগী চাংয়েংনবা অসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা অনৌবা থৌওং পাংথোকপগী ওইথোকপা লৈরে। মান্নবা থৌওং অসিগী মথংগী তাঙ্কক্তা, ঙসিদগী হৌদুনা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা লাইৎ হাউস প্রোজেক্ত ৬ হৌরে। মসিগী লাইৎ হাউস প্রোজেক্তশিং অসি মতমগা চানবা তেক্নোলোজী অমসুং অনৌবা থৌওংশিংগী খুত্থাংদা শাগনি। মসিনা য়ুম শাবগী মতম হন্থহনগনি অমসুং লায়রবশিংগী কুইনা চৎকদবা, শেল য়াম্না চঙলোইদবা অমসুং নুংঙাইনা লৈবা য়াবা য়ুম কয়া শেম-শাগনি। অখঙ-অহৈশিংনা মসিগী মতাংদা নীংথিনা খঙই, অদুবু লৈবাক মীয়াম্নসু মসিগী মরমদা খঙফম থোকই। মসিগী তেক্নোলোজী অসি ঙসি শহর অমদা শিজিন্নরি অমসুং মতুং তারকপদসু মসিবু লৈবাক্কী মফম শিনবা থুংনা শিজিন্নরকপা য়াগনি।
মরুপশিং,
ইন্দোরদা শারিবা য়ুমশিং অসিদা চেক অমসুং মোর্তারগী ফক্লাংশিং শিজিন্নরোই, তৌবতবু মসিদা হান্নদগী শেম-শারবা সেন্দৱিচ পেনেল সীস্তেম ওইনা শিজিন্নগনি। শুরুং শিজিন্নদুনা মোনোলিথিক কঙ্কৃৎ কন্সত্রক্সন তেক্নোলোজী অসি রাজকোত্তা শিজিন্নগনি। মসিগী ফ্রেঞ্চ তেক্নোলোজী অসিনা য়ুম শাবদা মতম য়াম্না চঙদবগা লোয়ননা য়ুমশিং অসিবু অকায়-অতোই কয়া খাঙবা ঙমহনগনি। চেন্নৈদা শাগদৌরিবা য়ুমশিং অসিদনা শাবদা থুহনবা অমসুং হোঙহনগদবা য়ু.এস. অমসুং ফিনলেন্দগী প্রীকাস্ত কঙ্কৃৎ তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা শাগনি। রাঞ্চীদা শাগদৌরিবা য়ুমশিং অসিনা জর্মনীগী ৩.দি. কন্সত্রক্সন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা শাগনি। কা খুদিংমক তোঙান্না শাগনি অমসুং মখোয়শিং অসিবু লেগো ব্লোক্কী শান্নপোৎকুম্না অকোনবদা মথং-মথং শম্নহনগনি। আগর্তলাদনা য়ুমশিং অসিবু ন্যু জিলেন্দগী স্তীল ফ্রেম তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা শাগনি। মসিগী য়ুম মখলশিং অসি য়ুহা য়াম্না হাগনবা মফমশিংগী ওইনদি য়াম্না ফৈ হায়না লৌনৈ। লখনৌগী য়ুমশিং অসিনা প্লাস্তর তৌবা অমসুং মচু শঙবগী থৌওং য়াওদবা হান্নদগী শেম-শাদুনা লৈরবা ফক্লাং শিজিন্নবা কেনাদাগী তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা শাগনি। মসিনা য়ুমশিং অসিবু অথুবা মতমদা শাবা ঙমহনবদা তেংবাংগনি। মফম খুদিংদা থা ১২গী মনুংদা য়ুম লিশিং অমমম শাগনি। মসিনা হায়বদি, নুমিৎ খুদিংগী চাংচত্তা য়ুম অনি শাবা লোইগনি। থা অমদা, চাউরাক্না য়ুম ৯০-১০০ শাগনি অমসুং মতৌ অসিগুম্না, চহি অমদা য়ুম লিশিং অমা শাবা ঙম্বা হায়না ঐখোয়না পান্দম থম্লি। ঐখোয়না মসিগী থৌওং অসি মথংগী জনুৱারি ২৬ ফাওবগী মনুংদা মাই পাক্না শাবা ঙম্নবা ঐখোয়না হোৎনরি।
মরুপশিং,
মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা মওং অমদা ইঙ্ক্যুবেসন সেন্তর অমা ওইগনি অমসুং ঐখোয়গী প্লান্নর, আর্কিতেক, ইঞ্জিন্যার অমসুং মহৈরোইশিংনা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং তম্বা অমসুং থবক তৌদুনা মসিগী মওং-মতৌ খঙবা ঙমগনি। ঐহাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা অসিগুম্লবা ইঞ্জিন্যারিং কোলেজ খুদিংমক্তা হায়নিংবদি, মসিগী হীরম অসিগা মরী লৈনবা প্রোফেসর, ফেকলতী অমসুং মহৈরোইশিংনা মীওই ১০-১৫গী কাঙলুপ শেমদুনা মসিগী য়ুম শাফম অসিদা চয়োল অমগী ওইনা চত্তুনা থৌওংশিং অসিবু মমুৎ তানা নৈনদুনা তমহন্নিংই। মফমদুগী সরকারনসু মখোয়গী মতেং পাংগদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা য়ুনিভর্সিতীগী মীওইশিংনসু মসিগী ইঙ্ক্যুবেতর ওইরিবা পাইলোৎ প্রোজেক্তশিং অসিদা চত্তুনা তেক্নোলোজী অসিগী মরমদা তমহন্নিংই। তেক্নোলোজী অমবু মমুৎ তানা খঙদনা শিজিন্নবগী তঙাই ফদবা করিমত্তা লৈতে। ঐখোয়না মসিবু নৈনদুনা মসিবু ঐখোয়গী লৈবাক্কী তঙাই ফদবা অমসুং লৈজরিবা রিসোর্শিং অসিগী মতুং ইন্না তেক্নোলোজী অসিগী মওংশিং অসিবু শেমদোকপা য়াগদরা হায়না য়েংগদবনি। ঐখোয়না মসিগী থৌওংশিং অসি শেমদোকপা য়াগদরা? ঐখোয়না মসিগী থবক তৌবগী থাক অসি হোংদোকপা য়াগদরা? ঐহাক্না ঐখোয়গী নহাশিং অসিনা মসিদা শোইদনা ভেল্যু অমসুং অখন্নবা খরা হাপ্পা ঙমগনি হায়না থাজৈ অমসুং মসিবু ওইথোক্লবদি, ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা অনৌবা মাইকৈ অমদা খোঙজেল থুনা চৎপা ঙমগনি হায়নসু থাজৈ। মসিদা নত্তনা, য়ুমশিং অসি শাবদা য়াওরিবা মীশিংগীসু মখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজী অসিগা মরী লৈনবা স্কিল হেন্না ফগৎহন্নবা হায়দুনা সর্তিফিকেৎ কোর্স অমসু হৌদোক্লে। মসি য়াম্না শিংননীংঙাই ওইবা থবক্নি। ঐখোয়না মসিগী নাকল অমত্তদা, হ্যুমেন রিসোর্স দিভেলপমেন্ত অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্তসু মসিগা লোয়ননা হৌদোক্লে। নখোয়না মসিগী তেক্নোলোজী অসিগী মরমদা ওনলাইন্দা পাদুনা ভাব তাবা য়াগনি। নখোয়না মসিগী পরিখা থাদুনা সর্তিফিকেৎ ফংবসু য়ারগনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক মীয়াম্না মালেমগী খ্বাইদগী ফবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং পোত্থোকশিং অসিবু ইশাগী য়ুম শাবদা শিজিন্নবা য়ানবা হায়দুনা শিল্লিবনি।
মরুপশিং,
আশা-ইন্দিয়া প্রোগ্রাম অসি লৈবাক অসিদা মতমগা চানবা য়ুম শাবগী তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা রিসর্চ অমসুং স্তার্ত-অপশিংবু খুমাং চাউশিলহন্নবা হায়দুনা চলায়রি। মসিগী খুত্থাংদা, ২১শুবা চহি-চাগী য়ুম শাবগী অনৌবা অমসুং শেল য়াম্না চঙদবা তেক্নোলোজীশিং অসি ভারত্তা ফংলগনি। কেম্পেন অসিগী মখাদা খ্বাইদগী ফবা থৌওং মঙাসু খনগৎলে। ঐহাক্না লাইরিক অমা ফোঙবা অমসুং নবরিতি কৌবা য়ুম শাবগী খ্বাইদগী ফবা তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা ওনলাইনগী সর্তিফিকেৎ কোর্স অমা হৌদোকপগী খুদোংচাবসু ফংজখ্রে। ঐহাক্না মসিগী থৌওং অসিদা অপুনবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মনুং চল্লিবা মরুপশিংবু থাগৎলি।
মরুপশিং,
শহরদা লৈরিবা লায়রবা নত্ত্রগা মিদ্দল ক্লাস মীওইশিংগী খ্বাইদগী চাউবা মঙলান অসি করিনো? মীওই অমা হেক্তদা হংবীয়ু অমসুং মহাক্কী ৱাখলদা লৈরিবা অদু য়ুম অমা শাবা ওইগনি। মখোয়গী অঙাংশিংগী পুন্সি অদু নীংথিনা লেনগনি। মখোয়গী অৱাবা, নুংঙাইবা অমসুং অঙাং য়োকপগী থৌওংসিংগা মরী লৈনরিবা য়ুম অসিদি মখোয়গী খুদোংচাদবা কয়া লৈরবসু, লেংদনা অদুমক লৈগনি। অদুবু, মীয়াম্না মখোয়গী য়ুমদা থাজবা লৈরিবশিং অসি চহিগী মতুং ইন্না হন্থরক্লে। মখোয়না মখোয়গী পুন্সিগী শেন তাল্লিবশিং অদু য়ুমদুদা থাদরবসু, মদু মখোয়গী ওইগনি হায়বগী থাজবা হন্থরক্লে। য়ুমশিং অসি চেদা খক্তা লৈরে। মখোয়না তাল্লিবা শেল অদুনা মখোয়গী অপাম্বা য়ুম লৈবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা অদু মাংশিল্লক্লে। মসিগী মরমদি, য়ুমগী মমল অসি অদুক্কী মতিক ফংনা ৱাংলে। আইননা মখোয়গী তেংবাং পীরক্কদরা হায়বগী থাজবা অসিসু হন্থরক্লে। য়ুম শারিবা মীওইশিংগা করিগুম্বা য়ানদবা খরা লৈরবদি, মদুনা খুদোংচাদবা অমা অদুমক ওইহল্লি। অচম্বা মীওইশিংনা করিগুম্বা খুদোংচাদবা অমা লৈবা মতমদা আইন্না মখোয়গী মতেং পাংলক্কদরা হায়বগী থাজবা ৱাৎপগী ফিভমশিং অসি হাউসিং সেক্তরদা লৈরে।
মরুপশিং,
করিগুম্বা অসিগুম্বা খুদোংচাদবা কয়া অসি থেংনদুনা মহাক্না মাং থানা চৎপা পাম্লবসু, মহাক্কী মঙলান অসি বেঙ্ককী শেন্দোয় ৱাংবা অমসুং লোন ফংবদা লৈরিবা অৱাবা কয়া অসিনা অমুক্কা হন্না কায়হল্লি। ঙসিদি, হৌখিবা চহি ৬তা লৈবাক অসিদা পায়খৎখিবা খোঙথাংশিং অসিনা মখোয়গী, মরু ওইনা মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংনা থাজবশিং অদু অমুক্কা হন্না পুরকপা অসিদা ঐহাক্না অপেনবা ফাওরে। হৌজিক্তি মহাক্না মশাগী ময়ুম অমা লৈজবা য়ারগনি। মহাক্না য়ুম অদুগী অশেংবা মপু ওইবা য়ারগনি। লৈবাক অসিনা হৌজিক মিৎয়েং চঙলিবা অসিদি লায়রবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংগী তঙাই ফদবশিং অসিদনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা শহরদা লৈরিবা মীওইশিংগী অপাম্বশিংগীদমক্তা থবক তৌবা অসিনা হান্না পায়খৎকদবা থবক্নি হায়না লেপ্লে। প্রধান মন্ত্রী অৱস য়োজনাগী মখাদা অতেনবা মতমগী মনুংদা শহরগী মফমশিংদা য়ুম লাখ কয়া অমা শাবা ঙমখ্রে। য়ুম লাখ কয়া অমা শাবগী থবকসু হৌজিক চত্থরি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা ঐখোয়না য়োজনা অসিগী মখাদা শারিবা য়ুমশিং অসিদা য়েংলুবা মতমদা, অনৌবা থৌওং পাংথোকপা অসিদা মিৎয়েং চঙবা অসি ঐখোয়না উবা ফংগনি। লোকেলগী তঙাই ফদবা অমসুং য়ুম্বুগী অপাম্বগী মতুং ইন্না য়ুম শাবগী পোৎ চৈদসু অনৌবা থৌওং শিজিন্নবা ঊবা ফংগনি। অতোপ্পা স্কিম কয়া অমসু য়ুম অসিদা পেকেজ অমা ওইনা হাপ্লি। ঈশিং, মৈ অমসুং গ্যাসকী খুদোংচাবশিংসু য়ুম অসিবু ফংলিবা লায়রবা মীওইশিংদা শোইদনা ফংহন্নবা হোৎনরি। মসিদা নত্তনা, থৌওংশিং অসিবু মনুং-মপান ফাওনা উবা ওইহন্নবা য়ুম্থোং খুদিংসু জিও-তেগ তৌরে। জিও-তেগিংগী থৌওং অসিগী খুত্থাংদা হীরম খুদিংমক য়েংশিনবা য়ারগনি। তেক্নোলোজী অসি নীংথিজনা শিজিন্নরে। য়ুম শাবগী তাঙ্কক খুদিংগী ফোতোশিংসু ৱেবসাইত্তা হাপ্লি। সরকারনা য়ুম শাবগী তেংবাং পীরিবা অসি বেনেফিশরীগী বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা থারি। ঐহাক্না রাজ্যসিংবুসু মখোয়না থৌওংসিং অসিদা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঙসিদি, ঐহাক্না মসিগীদমক্তা রাজ্য কয়াবু ইকায় খুম্নবগী তাঞ্জা অমা ফংলে। মথৌ নীংথিজনা পাংথোকখিবা রাজ্যশিংদা ঐহাক্না মরু ওইনা থাগৎলি।
মরুপশিং,
সরকারনা পায়খৎলিবা থৌওংশিং অসিনা মরম ওইদুনা শহরদা লৈরিবা মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংদা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে। মখোয়শিং অসিদা য়ুমগী লোনগী শেন্দোয়দা তাবীবগী খুদোংচাবা অমা অহানবা ওইনা পীরে। কোরোনাগী মতমদসু, সরকারনা মখোয়গী য়ুমগী লোনশিংগী শেন্দোই তাবীনবা অখন্নবা স্কিম অমসু হৌদোকখি। চহি কয়াদগী লোইশিনবা ঙমদনা লৈবা ময়ুমশিংবু লোইশিনবা ঙম্নবগীদমক্তা মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংগীদমক্তা লুপা করোর ২৫০০০গী অখন্নবা শেন্থং অমসু শেমখ্রে।
মরুপশিং,
মসিগী ৱারেপশিং অসিগা লোয়ননা, আর.ই.আর.এ.গুম্বা আইন্না পীবা শক্তিসু মীয়ামদা হৌজিক লৈরে। মসিনা মীয়ামদা মখোয়না শেল থাদরিবা প্রোজেক্তশিং অসি লোইশিল্লগনি অমসুং থেংথবা তৌররোই হায়বগী থাজবা লৈহল্লে। লৈবাক অসিগী রীএল ইস্তেৎ প্রোজেক্ত চাউরাক্না ৬০০০০ অসি ঙসিদি রেরাগী মখাদা রেজিস্তর তৌরে। আইন অসিগী মখাদা ৱাকৎ লিশিং কয়া অমগী ৱারোইশিন পীখ্রে, হায়বদি মীওই লিশিং কয়াদা মখোয়গী ময়ুম পীখ্রে।
মরুপশিং,
মীওই খুদিংগী ময়ুম লৈহনবগী পান্দম অসি ফংনবা মতম খুদিংদা চত্থরিবা থবকশিং অসিনা লায়রবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী ইমুং করোর কয়াদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লে। য়ুমশিং অসিনা লায়রবশিংগী মশাদা থাজজবগী চাং হেনগৎহল্লে। মসিগী য়ুমশিং অসিনা লৈবাক অসিগী নহাশিংগী তৌবা ঙম্বগী মতিকশিংসু হেনগৎহল্লে। য়ুম অসিগী শোগা লোয়ননা অতোপ্পা খুদোংচাবা কয়া অমগী থোংসু হাংলে। মীওই অমনা য়ুম অমগী থোঙগী শো ফংবা মতমদা, মদু য়ুম অদুগী ফক্লাং মরি খক্তগী নত্তে। মখোয়গী মখুত্তা শো পায়রকপা মতমদা, মদুনা চাউথোকচনা হিংবা পুন্সি অমসুং তংদু লৈতাবা হয়েং অমসু লৈহল্লবনি। লন-থুমগী হক অসিনা মীওই অমগী পুন্সিদা শেল তুংশিনবা অমসুং শাহৌ লৌবগী থোঙ অমসু হাংবীরে। মসিনা খুন্নাইগী মীওই ৫-২৫গী মনুংদা অনৌবা শক্তাক অমগী থোঙসু হাংবীরে। ইকায় খুম্নবগী ৱাখল্লোন অসি নৌহৌননা অমুক লৈহল্লে। মশাবু থাজবগী মওংসু মরাং কায়না লৈরে। মসিনা শোশিং অসিনা চাউখৎপা অমসুং তুং লমচৎকী থোঙ অমসু হাংবীরে। মসিদা নত্তনা, শো অসি থোঙগী শো ওইবতা নত্তনা মীওই অদুনা মপুন্সিদা অনৌবা মঙলান অমা মঙদুনা তুং লমচৎকীদমক্তা চৎপা ঙমগনি হায়বা ৱাখল্লোনগী থোঙসু হাংবীরিবনি।
মরুপশিং,
মমাংগী চহিগী কোরোনাগী ইরাংগী মরক্তা অচৌবা খোঙথাং অমসু পায়খৎখি। মদুদি এফোর্দেবল রেন্তেল হাউসিং কমপ্লেক্স স্কিম্নি। মসিগী স্কিম অসিনা পান্দম থম্লিবদি রাজ্য অমদগী নত্ত্রগা খুঙ্গং অমদগী শহরদা থবক থীবা লাক্লিবা মীওইশিংনি। কোরোনাগী লাইচৎকী মমাংদা, মখোয়না লাক্লিবা লমদম, রাজ্য নত্ত্রগা খুঙ্গংগী মতাংদা তাবা নুংঙাইতবা ৱাহৈ কয়া হায়বগী ফিভম কয়া অমা ঐখোয়না উবা ফংখি। মখোয় য়াম্না ইকায়নখি। অদুবু কোরোনাগী ইরাং অসিদা শিন্মী খুদিংমক ময়ূমদা হন্নখিবা মতমদা, মখোয় য়াওদনা হিংবা, কারবার অমা চলায়বা, ইন্দস্ত্রী অমা চলায়বা অসি কয়া য়াম্না ৱাবগে হায়বা ৱাফম খঙনরকখি অমসুং মখোয়বু খুৎ লোন্নদুনা অমুক্কা হন্না থবক শুবীনবা লাক্নবা হায়জবা হৌনরকখি। কোরোনাগী ইরাং অসিনা শিন্মীশিংগী মতিক খঙলম্লরোইদবা অদু খঙহন্দুনা মখোয়বু ইকায় খুম্নহনখি। ঐখোয়গী শিন্মী মরুপশিং অসিনা শহরগী মফমদা শেল য়াম্না তাঙদবা য়ুম ফংবদা অৱাবা কয়া থেংনবা অসি উরে। মসিনা মরম ওইদুনা, শিন্মী মশিং য়াম্বনা অপিকপা কা অমদা নমশিন্দুনা লৈনরি। অসিগুম্বা তাঞ্জা অসিদা, মৈ, ঈশিং, অমাংশঙ অমসুং লু-নানবগী মতাংদা খুদোংচাদবা কয়া থেংনরি। লৈবাক্কী শেবাগীদমক্তা থবক শুরিবা ঐখোয়গী খোঙলোইশিং অসিসু ইকায় খুম্নবা পুন্সি মহিং অমা হিংহনবসি ঐখোয়গীসু থৌদাংনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, সরকারনা ইন্দস্ত্রী অমসুং অতোপ্পা পার্ত্নরশিংগা খুৎশম্নদুনা মখোয়গীদমক্তা শেল চংদনা লৈবা য়াগদবা য়ুম শানবা থবক্তা হান্না তৌগদবনি হায়বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মিৎয়েং চঙলি। মখোয়গী থবক তৌফমশিংগী মনাক্তা হায়রিবা য়ুমশিং অসি শানবা হায়নসু থবক কয়া পাঙথোক্নবা হোৎনরি।
মরুপশিং,
রীএল স্তেক্তরবুসু নৌহৌননা হিঙ্গৎহন্নবা ৱারেপ কয়া অমসু মথং-মথং লৌখ্রে। য়ুম লৈবা মীওইশিংগী পুক্নিং থৌগৎনবা হায়দুনা হাউস তেক্সসু য়াম্না তাথহনখ্রে। অহোঙবা য়ুমদা ৮% চাংদা লৈরম্বা তেক্স অদুসু হৌজিক্তি ১% খক্তমক ওইরে। মসিগা মান্ননা, চৎনবা য়াবা য়ুম অমদা ১২%গী জি.এস.তি. তেক্স লৈরম্বা অদু হৌজিক্তি ৫% খক্তমক ওইরে। সরকারনা সেক্তর অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচরবু শকখঙদুনা অহোংবা মমলদা লোন ফংহন্নবসু হোৎনরি।
মরুপশিং,
চহি খরা অসিদা শেমদোকপগী থৌওং কয়া চত্থরকপা অসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না য়ুম শাবগী অয়াবা পীবগী থাক অসি হৌখিবা চহি ৩দা য়াম্না ৱাংবা ওইনা ১৮৫দা লৈরম্বা অদুদগী হৌজিক্তি ২৭তা তাথরে। য়ুম শাবগা মরী লৈনবা অয়াবা পীবগী পথাপ অমসু শহর ২০০০ হেনবদা চাউথোক্তুনা লৈরে। হৌজিক্তি, ঐখোয় খুদিংমক্না মসিগী থৌওংসিং অসিবু লৈবাক অসিগী শহর খুদিংদা হন্দক্কী অনৌবা চহি অসিদা থবক ওইনা পাংথোকমিন্নরসি।
মরুপশিং,
ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং য়ুম-শাবদা, মরু ওইনা হাউসিং সেক্তরদা চাদিং তৌবদা শেল থাদবা অসিনা শেন্মিৎলোনগী শাফু হেনগৎহন্নবা থৌওং অমা ওইহল্লি। য়াম্লবা স্তীল, সীমেন্ত অমসুং য়ুম শাবগী পোৎ-চৈগী চাং শিজিন্নবা অসিনা অপুনবা সেক্তর অসিগী খোঙজেল য়াঙহল্লি। মসিনা অপাম্বা হেনগৎপগা লোয়ননা অনৌবা থবক কয়া অমসু লৈহল্লি। সরকারনা লৈবাক অসিগী রীএল ইস্তেৎকী সেক্তর অসিবু মপাঙ্গল লৈহন্নবা হায়দুনা কন্না হোৎনরি। মীওই খুদিংগী য়ুম লৈবা হায়বগী মঙলান অসি মঙফাওনরগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। চহি খরা অসিদা খুঙ্গংশিংদা য়ুম করোর ২সু শাখ্রে। হন্দক্কী চহিসিদা, খুঙ্গংদা য়ুম শাবগী থবক চত্থরিবশিং অসিগী খোঙজেল থুগৎহনগদবনি। মসিগী অনৌবা তেক্নোলোজী অসিনা চাউখৎলক্লিবা অসিনা য়ুম শাবা য়াম্না থুনা লোইশিনবা ঙমহনগনি। লৈবাক অসিনা খোঙজেল য়াঙনা চৎহনগে হায়রবদি, ঐখোয় খুদিংমকসু অয়াঙবা খোঙজেলদা চৎপা তাবনি। ঐখোয় খুদিংমক্না য়াৎথোক্তুনা থম্লিবা মাইকৈ অসিদা চৎকদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী পান্দম থাদোক্তুনা চৎকদবা নত্তে। ঐখোয়না খোঙজেল য়াঙনা চত্তুনা ৱারেপ লৌবদসু খোঙজেল য়াঙগদবনি। মসিগী পান্দম অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না মসিগী লাইৎ হাউস ৬ অসিনা ঐখোয়গী অনৌবা চারোন শুরোন, তেক্নোলোজী অমসুং ইঞ্জিন্যারিংগী মহৈরোইশিংদা য়াম্না কান্নবা ওইসনু হায়বা অসি ঐহাক্কী অপাম্বনি।
ঐহাক্না য়ুনিভর্সিতী অমসুং কোলেজ খুদিংনা মসিগুম্বা মরু ওইবা প্রোজেক্ত অসিগী মতাংদা তমহন্নিংই। নখোয়না মফমশিং অসিদা চত্তুনা করি তৌরিবগে হায়বা অসি য়েংশিনগদবনি। তেক্নোলোজী অসি মতৌ করম্না শিজিন্নরিবগে? একাউন্তিং অসিনা করম্না পাংথোকই? মসিনা এজুকেসনগী ওইনসু অচৌবা স্কোপ অমা ওইরক্কনি অমসুং ঐহাক্না লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবা ইঞ্জিন্যার অমসুং তেক্নিসিয়ান খুদিংনা মসিগী লাইৎ হাউস প্রোজেক্ত অসিদগী মঙাল কয়া য়ারিবমখৈ লৌশিন্নবা পাউজেল পীরি। অনৌবা চহি অসিগী নখোয় খুদিংদা য়াইফ-পাউজেল পীরি। মসিগী লাইৎ হাউস তরুক অসিসু মাই পাকপা ওইসনু।
হন্না হন্না থাগৎচরি।
দিস্ক্লেমরঃ পীরিবা অসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। অশেনবা ৱারোলদি হিন্দিদা পীবিখিবনি।