Ministry of Defence
DRDO Celebrates Foundation Day
01 JAN 2021 5:52PM by PIB Delhi
DRDO today observed the 63rd Foundation Day of its establishment. Dr G Satheesh Reddy, Secretary DDR&D & Chairman DRDO met Raksha Mantri Shri Rajnath Singh and presented him a model of Akash Missile System, which is recently cleared for export. On the occasion, Chairman DRDO along with DGs and Directors of DRDO HQ paid floral tributes to Dr APJ Abdul Kalam at DRDO Bhawan.
DRDO was established in 1958 with just 10 laboratories to enhance the research work in Defence sector and was tasked with designing and developing cutting edge defence technologies for Indian Armed Forces. Today, DRDO is working in multiple cutting edge military technology areas, which include aeronautics, armaments, combat vehicles, electronics, instrumentation, engineering systems, missiles, materials, naval systems, advanced computing, simulation, cyber, life sciences and other technologies for defence.
Addressing DRDO fraternity, Chairman DRDO extended warm wishes to DRDO employees and their families. He stated that an eventful year has passed and a new one is about to begin and asked scientists to innovate and create for the Nation. He said that efforts of DRDO have given a quantum jump to India’s self reliance in defence, contributing towards Aatmanirbhar Bharat.
He declared Export as the theme of DRDO for 2021 and mentioned that many products based on DRDO technologies have already been exported by DPSUs and Industry. DRDO develops critical defence technologies and products to meet the requirements of the Indian Armed Forces.
He said that in 2020, DRDO achieved many milestones such as maiden landing of LCA Navy onboard INS Vikramaditya, demonstration of Hypersonic Technology Demonstration Vehicle (HSTDV), Quantum Key Distribution (QKD) & QRNG developments in area of Quantum Technology, Laser Guided Anti Tank Guided Missile (ATGM), Supersonic Missile Assisted Release of Torpedo (SMART), Anti Radiation Missile (NGARM), enhanced version of PINAKA Rocket System, Quick Reaction Surface to Air Missile (QRSAM), Maiden launch of MRSAM, 5.56 x 30 mm Joint Venture Protective Carbine (JVPC) and many other milestones.
He highlighted the contributions of DRDO during COVID Pandemic and said that nearly 40 DRDO laboratories developed more than 50 technologies and over 100 products on war footing to develop products & technologies for combating COVID 19 pandemic in India. These included PPE kits, Sanitizers, Masks, UV Based disinfection systems, Germi Klean and critical parts of ventilator leading to ventilator manufacturing in the country in a very short span of time. He further said that DRDO has established three dedicated COVID hospitals at Delhi, Patna and Muzaffarpur in a record time for strengthening the medical infrastructure. In addition, Mobile Virology Research and Diagnostics Laboratory (MVRDL) were developed to speed-up the COVID-19 screening and R&D activities at various locations for strengthening the COVID testing capabilities.
He mentioned that new policies and procedures were launched for increasing the efficiency and ease of engagement with various stakeholders in the development. DRDO has also taken major steps for further strengthening its base for taking up technological challenges for the defence systems development and will continue to strive for the best in defence technology and ensure the system development in the shortest time.
While congratulating DRDO Scientists and all other personnel who worked in close coordination with the Armed Forces for user trials, he set many targets for them. He talked about the flagship programmes of DRDO such as Hypersonic Cruise Missile, Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA), New Generation MBT, Unmanned Combat Aerial Vehicle, Enhanced AEW&CS, LCA MK II and many other systems.
In his speech, he called upon DRDO scientists to focus on next generation needs including cyber security, space and artificial intelligence.
The immense potential available in DRDO has been a catalyst for the development of industries in defence manufacturing sector.
He highlighted that the academic institutes, R&D organizations and industry need to work together on the advanced and futuristic technologies to make India self-reliant in defence sector. He mentioned that a number of SMEs and MSMEs are supplying small components to subsystems for all DRDO projects and have been nurtured by DRDO. Now they have become partners in all new developments. He stated that DRDO conducted a competition “Dare to Dream” for Startups and very enthusiastic response have been received. He further added that at least 30 Startups should be supported every year to develop innovative products for our forces.
He said that DRDO should make efforts towards strengthening long term ties with the Academia and aim to leverage the academic expertise available in the country and increase the synergy with them. DRDO should concentrate on applied research and translational research and then make prototypes from the applied research. He further said, that the industry should be in a position to adopt these technologies and have necessary infrastructure, and scale these up to market with sustained quality.
He underlined the need to focus on documentation and productionisation for faster induction and said that many new initiatives towards enabling the industry and empowering youth for Defence R&D will be taken by DRDO.
Chairman DRDO also launched an Online Industry Partner Registration Module to simplify the process of vendor registration. He released the DRDO Monograph on “Issues on Development of Communication Technology using Orbiting Satellites” and also the Environmental Safety Manual and Guidelines for Disposal of Life Expired Chemicals and Gases at DRDO Laboratories.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
দি.আর.দি.ও. লিংখৎপা নুমিৎকী থৌরম পাংথোকখ্রে
01 JAN 2021 5:52PM by PIB Imphal
দি.আর.দি.ও. হৌদোকখিবগী ৬৩শুবা ফাউন্দেসন নুমিৎ ঙসি পাংথোকখ্রে। দাঃ জি. সাতীশ রেদী, দি.দি.আর. অমসুং দি.গী সেক্ত্রেতরী অমসুং দি.আর.দি.ও.গী চেয়রমেন্না রক্ষা মত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহগা উন্নদুনা হন্দক্তা মপালদা থাদোকপগী থবক পুম্বা লোইরবা আকাশ মিসাইল সিস্তেমগী মোদেল অসি উৎখি। থৌরম অদুদা দি.আর.দি.ও.গী চেয়রমেন দি.আর.দি.ও. হেদক্বাতরগী দি.জি. অমসুং দাইরেক্তশিংনা দি.আর.দি.ও. ভবন্দা দাঃ এ.পি.জি. অব্দুল কালামগী মফমদা লৈ-শুগা লোয়ন্না শ্রদ্ধাঞ্জলী কৎখি।
দি.আর.দি.ও. অসি ১৯৫৮তা দিফেন্সকী থবক থৌরমশিংগী থি-হুম্বদা হেন্না খুমাং চাওশিন্নবা লেবোরেতরী ১০গা লোয়ননা লিংখৎখিবনি অমসুং ইন্দিয়ন আর্ম ফোর্সকী থবকশিংদা দিজাইন অমসুং তেক্নোলোজি পুম্বা নিংথিনা চাওখৎনবা থবক্নি। ঙসিদি দি.আর.দি.ও.না য়াম্না নিংথিনা চাওখৎলবা মিলিতরীগী মফমশিং হায়বদি এরোনোতিক্স, আর্মামেন্তস, কোম্বেৎ ভেহিকলস, ইলেক্ত্রোনিক্স, ইন্সত্রুমেন্তেসন, ইঞ্জিনিয়রিং সিস্তম, মিসাইল, মেতরিএল, নেভেল সিস্তেম, এদভান্স কম্প্যুতিং, সিমুলেসন, সাইবর, লাইফ সাইন্স অমসুং অতৈ অতোপ্পা দিফেন্সকী তেক্নোলোজিশিং অসিনি।
দি.আর.দি.ও.গী কাংলুপ অসিদা ৱা ঙাংলদুনা দি.আর.দি.ও.গী চেয়রমেন্না দি.আর.দি.ও.গী ইম্প্লোয়িশিং অমসুং মখোয়গী ইমুংগী মীওইশিংদা হরাও তয়াম্বা উৎখি। মহাক্না হায় মদুদি থৌদোক কয়ানা থল্লবা চহি অমা হৌখ্রে অমসুং অনৌবা চহি অমা হৌরক্লে অমসুং সাইন্তিস্তশিংদা অনৌবা কয়া অমা লৈবাক্কীদমক পুথোক্নবা হায়রি। মহাক্না হায় মদুদি দি.আর.দি.ও. না য়াম্না চাওবা থৌদাং কয়া অমা লৌদুনা ইন্দিয়া অসি দিফেন্সকী লমদা মরোমদোম লেপচদুনা আত্মানি্ভর ভারতকীদমক শরুক য়ারি।
এক্সপোর্ত অসিনা ২০২১গী দি.আর.দি.ও. থীমনি হায়না লাওথোক্তুনা অমসুং দি.আর.দি.ও.গী তেক্নোলোজিগী পোত্থোক কয়া অমা দি.পি.এস.য়ু. অমসুং ইন্দস্ত্রীনা মপালদা থাদোকখ্রবা অসি পনখি। দি.আর.দি.ও. না য়াম্না লুবা দিফেন্সকী তেক্নোলোজি শেমগৎলি অমসুং ইন্দিয়ন আর্ম ফোর্সেসশিং অসিগী তঙাইফদনা চংগদবা পোত্থোক পীরি।
মহাক্না হায় মদুদি ২০২০ অসিদা দি.আর.দি.ও.না মশক থোকপা থবক কয়া অমা তৌখ্রে মদুদি এল.সি.এ. নেভিগী অহানবা তাবা, হাইপরসোনিক তেক্নোলোজি দিমোন্সত্রেসন ভেহিকল (ঐচ.এস.তি.দি.ভি.) উৎখি, ক্বান্তম তেক্নোলোজিদা ক্বান্তম কি দিস্ত্রিবুসন (ক্যু.কে.দি.) শেমগৎপা, লেজর গাইদেদ এন্তি তেঙ্ক গাইদেৎ মিসাইল (এ.তি.জি.এম.), এন্তি রেদিইতেৎ মিসাইল , ক্যুইক রিএক্সন সরফেস তু এয়র মিসাইল (ক্যু.আর.এস.এ.এম.) ৫.৫৬ X ৩০ এম.এম. জোইন্ত ভেনচর প্রোতেক্তিব কার্বাইন (জে.ভি.পি.সি.) অমসুং অতোপ্পা থাক কয়া অমা য়ৌখ্রে।
দি.আর.দি.ও.না কোবিদকী লায়চৎ মনুংদা লৌখিবা থৌদাং অমা উৎখি অমসুং হায় মদুদি দি.আর.দি.ও. লেবোরেতোরী ৪০ রোম তেক্নোলোজি ৫০গী মথক্তা অমসুং পোত্থোক ১০০গী মথক্তা ইন্দিয়াদা লান্থেংনরিবা কোবিদ ১৯গী লায়চৎ অসিদা মতেং পীবদা থৌদাং কয়া লৌখি। মসিদা পি.পি.ই.কিত, সেনিতাইজর, মাক্স, য়ু.বি.দা বেজ তৌবা দিসইনফেক্সন সিস্তেম গর্মি ক্লিন, হায়রিবশিং অসি লৈবাক অসিদা য়াম্না তেনবা মতমদা পুথোকখি। মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি দি.আর.দি.ও.না কত্থোক্লবা দি.আর.দি.ও. অহুম দিল্লী, পত্না অমসুং মুজাফারপুরদা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না কনখৎনবা লিংখৎখি। মসিগা লোয়ননা মোবাইল ভাইরোলোজি রিসর্স অমসুং দাইগ্নোস্তিক লোবোরেতরী (এম.ভি.আর.দি.এল.) অমা কোবিদ ১৯ সক্ত্রীনিং অমসুং আর.অমসুং দি.গী থৌওংশিং মফম কয়াদা কোবিদ তেস্তিং তৌননবা শেমগৎখি।
মহাক্না পনখি মদুদি অনৌবা পোলিসি অমসুং থৌওং কয়া অমা চাওখৎ থৌরাংগীদমক লিংখৎলি। দি.আর.দি.ও.না অচৌবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎতুনা তেক্নেনিকেল ওইবা অৱাবা কয়া অসি থেংনবা অমসুং অতেনবা মতমদা খ্বাইদগী ফবা তেক্নোলোজি অমা ওইনবা শেমগৎলি।
দি.আর.দি.ও.গী সাইন্তিস্তশিং অসি থাগৎলদুনা অমসুং আর্ম ফোর্স কয়া অমা থবক শুরিবা অসিদা মহাক্না পান্দম কয়া অমা থম্লি। মহাক্না দি.আর.দি.ও.গী মরুওইবা থৌরম কয়া অমা মদুদি হাইপরসোনিক ক্ত্রুইস মিসাইল, এদভান্স মেদিয়ম কোম্বেৎ এয়রক্ত্রাফ (এ.এম.সি.এ.), অনৌবা জেনেরেসনগী এম.বি.তি., অনমেন কোম্বেৎ এরিয়েল ভেহিকল এল.সি.এ. এম.কে. ২ অমসুং অতৈ অতোপ্পা সিস্তেম।
মহক্না ৱা ঙাংবদা মহাক্না দি.আর.দি.ও.গী সাইন্তিস্তশিং অসিদা সাইবর সেক্যুরিতি, স্পেস অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অসি য়াওনা পান্দম থম্লদুনা ঙাংখি।
মহাক্না হায় মদুদি দি.আর.দি.ও.না একাদেমিয়াশিং অসিগা খুৎশম্নদুনা মপাঙ্গল হেন্না কনখৎনবা হোৎনগদবনি অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা একাদেমিক এক্সপর্তাইজ অসি চিংখৎনবা পান্দম লৈরি। দি.আর.দি.ও.না এপ্লাই রিসার্সতা পুক্নিং চংবা মথৌ তাই অমসুং ত্রান্সলেসনেল রিসর্স অসিনি। মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি, ইন্দস্ত্রীশিং অসিনা তেক্নোলোজিশিং অসি শিজিন্নবা ঙম্নবা ফিবম শেমদুনা লৈগদবনি অমসুং মরুওইইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈগনি অমসুং লেঙদবা অফব মখলগী ওইবা মার্কেৎতা পীগনি।
মহাক্না মরুওইবা হায়রদুনা চে-চাং অমসুং পোৎ-চৈ পুথোকপা অসিদা মিয়েং চংবা অমা মথৌ তাই অমসুং হায় মদুদি ইন্দস্ত্রীদা অনৌবা খোঙথাং চংবা ঙমহনবা দি.আর.দি.ও.না দিফেন্সকী আর অমসুং দিদা নহাগী পাঙ্গল পীগনি।
দি.আর.দি.ও.গী চেয়রমেন ভেন্দর রেজিস্ত্রেসনগী থৌওং লায়থোক্নবা ওনলাইন ইন্দস্ত্রী পার্তনর রেজিস্ত্রেসন মোদ্যুল হৌদোকখ্রে। মহাক্না দি.আর.দি.ও.গী মোনোগ্রাফ “ইশুং ওন দিবলপমেন্ত ওফ কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজি য়ুসিং ওর্বিতিং সেতেল্লাইত” অমসুং অকোইবদা কায়হল্লোইদবা মেন্যুএল অমসুং দিস্পোজেল ওফ লাইফ এক্সপাইয়র কেমিকেলস অমসুং গ্যাসেস দি.আর.দি.ও.গী লেবোরেতরীদা লমজিং লমতাকপা অসিনি।