Prime Minister's Office
English rendering of PM’s inaugural address at the National Metrology Conclave in New Delhi
04 JAN 2021 1:43PM by PIB Delhi
My Cabinet colleague Dr. Harsh Vardhan; Principal Scientific Advisor Doctor Vijay Raghavan; Head of CSIR Dr. Shekhar C. Mande; other stalwarts from the scientific community; Ladies and gentlemen!
Many congratulations to you all on the Platinum Jubilee Celebration of the National Physical Laboratory.
Today, our scientists are dedicating the National Atomic Time-scale and the Bhartiya Nirdeshak Dravya Pranali to the nation and the foundation stone of the country's first National Environmental Standards Laboratory is also being laid. These launches in the new decade are going to raise the profile of the country.
Friends,
The new year has brought another major achievement. Scientists of India have been successful in developing not one but TWO ‘Made in India’ COVID-19 vaccines. World's largest Covid vaccination Program is also going to begin in India.For this, the country is proud of its technicians and scientists' contribution ; every countryman is grateful to you.
Friends,
Today is the day to remember that time too, when our scientific institutions and all of you had toiled day in and day out to challenge the coronavirus by starting to develop the vaccine. All the institutions including CSIR had come together to face every challenge and seek solutions for the new circumstances. With this dedication of yours, A new sense of awareness and respect has arisen towards these scientific Institutions in the country today. Our youth today wish to know and understand more about these institutions like CSIR. So, I would like CSIR to Communicate with more and more students and schools of the country and to share your experiences in the Corona era with the new generation. This will help you in developing a new generation of young scientists for the coming tomorrow and to motivate them.
Friends,
A short while ago; your achievements over the seven and a half decades were being enumerated here. Over these years, many great personalities from this institute have served the nation. The solutions emanating from here have paved the way for the country. CSIR NPL has played a major role both in Scientific evolution & evaluation of the development of the country. Today a Conclave has been organized here today to discuss the achievements of the past years and future challenges of the country.
Friends,
When we look back, this was started for the rebuilding India that had come out of the colonial rule. Your role has expanded over time; now there are new goals and new destination in front of the country. The nation will complete 75 years of independence by 2022 and in the year 2047 it will complete 100 years of freedom. In this time period, we should set new standards, new bench-marks keeping in mind the new resolutions of a self-reliant India
Friends,
CSIR-NPL is India's time keeper i.e, it monitors India's system of time. As the responsibility of time is yours, the time must start changing from you. The beginning of a new time and a new future will also start from you.
Friends,
Our country has been dependent on foreign standards in terms of quality and measurement over the decades. But in this decade, India must strive to achieve its own standards. In this decade, the India’s momentum, India's progress, the rise of India, the image of India, the Strength of India and Our Capacity Building will be decided by our own standards. The quality of services and products both in the government and private sector in our country should be known by our quality standard. Only this will decide how powerful India and the Indian products are in the world.
Friends,
Metrology, in a layman’s language is the Science of measurement. It also acts as a foundation for any scientific achievement. No research can proceed without measurement. Even we have to measure our achievement on some scale. Therefore, metrology is the cornerstone of modernity. The better your Methodology, the better will be Metrology. And the more reliable a country’s metrology is, the higher will be the credibility of that country in the world. Metrology is like a mirror for us. Metrology makes it possible for us to know where our products stand in the world or what improvements are needed. This self-introspection is possible only with metrology.
Hence,
Today, when the country is moving forward with the resolve of Atma Nirbhar Bharat Abhiyan, we have to remember that its goal includes both quantity and quality i.e, both the scale and the standard should increase simultaneously. We just don’t have to fill the world with Indian products, but also have to win the hearts of every customer who purchases Indian products. We have to ensure that the Made in India products not only have a global demand but also a global acceptance. We need to strengthen Brand India in terms of Quality and Credibility
Friends,
I am glad that India is now moving rapidly in this direction. Today, India is among the countries which have their own navigation system. India has shown this feat with NAVIC. Today, another major step has been taken in this direction. The Bharatiya Nirdeshak Dravya (National Atomic Timescale) released today will encourage our industries to manufacture Quality Products.
Various sectors like food, edible oils, minerals, heavy metals, pesticides, pharma and textiles' are moving rapidly towards strengthening their ‘Certified Reference Material System'. Now we are moving towards the situation where the industry will move towards a Consumer Oriented approach instead of a Regulation Centric -approach. With these new standards, the campaign to enhance the global identity of the local products in districts across the country will get a fresh boost. This will particularly be of great advantage to our MSMEs sector. The big manufacturing companies coming to India from abroad will receive a local supply chain of International Standards within India. Moreover, with the new standards the quality of both Export and Import will be ensured. It will also provide good quality products to the general consumer of India and the Exporters will also not face any problem. This means the better our production and products are, the stronger will the country's economy.
Friends,
If you look at a country’s journey from the past to the present, the country which has advanced the science & technology has progressed at a faster rate. This is the 'Value creation cycle' of science, Technology and Industry. Science leads to an invention, which in turn develops a technology. Technology creates an industry. The industry then invests in science for new research and this cycle moves in the direction of new possibilities. CSIR NPL has played an important role in extending this value cycle of India. Today, when the country is moving forward towards the goal of a self-reliant India, the importance of this value creation cycle of from science to mass manufacturing increases. Therefore, CSIR will have to play a greater role in it.
Friends,
CSIR NPL today has dedicated the National Atomic Timescale to the country by which India will be able to measure 1 Nano second i.e. India has become self reliant in calculating 1 billionth part of a second. This achievement of 2.8 Nano-second accuracy level is great potential in itself. Now our Indian Standard Time is able to measure the International Standard Time at an accuracy level of less than 3 nanoseconds. With this, all our institutions including ISRO, working on cutting edge technology will be benefitted immensely. Modern technology of the various sectors like banking, railway, Defense, Health, Telecom, Weather Fore-cast, and Disaster management will be benefitted with this. Moreover, it will strengthen India’s role for Industry 4.0.
Friends,
Today's India is moving towards leading the world towards environment. But we have been dependent on others for technology to measure Air quality and Emission as well as tools. Today, we have taken a major step towards self-sufficiency in this regard too. With this, cheaper and more effective systems will be developed to deal with pollution in India.AT the same time, it will help in growing India’s share in the global market in terms of technologies to measure air quality And emission. With the relentless efforts of our scientists, India is achieving this feat today.
Friends,
Research life has a simple form and a smooth process in any progressive society, The impact of Research also has Commercial and social implications. Research is also useful to expand our knowledge and understanding. Often while conducting a research, it is not known that besides the final goal in which direction will it go or what more will be its use in the future. But it is certain that research and any new chapter of knowledge never goes in vain. There are many such examples in history, the work of Father of genetics Mendel received recognition posthumously. The world came to understand the potential of Nikola Tesla's work later. A lot of research work doesn’t get completed with the objective or in the direction in which we move. But the same research can turn into a path-breaking invention or discovery in some other sector. For example, Jagdish Chandra Bose Ji had presented the theory of microwave at the Presidency College, Kolkata. Sir Bose didn’t move in the direction of its commercial use but today the radio communication system is based on the same principle. The research conducted at the time of the world war for war-efforts or to save soldiers, later revolutionalized different sectors. Drones were manufactured for the wars only. But today drones are also being used for photo-shoots, and photography.
Hence, today it is important that our scientists, especially the young scientists, explore every possibility of cross utilization of research. They should always think about how their research can be used outside their sectors too.
Friends,
Electricity is a direct example of this how a small research can change the future of the world. Today, everything from transportation, communication, industry, Or everyday life, is dependent upon electricity. The world has changed so much with the invention of a semi-conductor. A digital revolution has enriched our lives. So many possibilities are lying in front of our youth researchers in this new future. The future will be completely different from today. And in this direction, you have to conduct that one research, or invention.
In the last six years, the country has worked towards developing a future-ready eco-system for the same. Today, India is among the top 50 countries of the world in the global innovation ranking. Basic research is also being emphasized in the country today and India is among the top 3 countries in the world in terms of number of Peer-reviewed science and engineering publications. Today in India, the collaboration between industry and institutions is also being strengthened. Major companies of the world are also setting up their research centers and facilities in India. In the past years, the number of these facilities has also increased a lot.
Friends,
Today, the youth of India have immense possibilities in research and innovation but is equally important to institutionalize the innovation today. Our youth has to learn about the ways it can be accomplished and the ways to protect the intellectual property too. We have to remember that the greater our patents are, the greater is the utility of the patents, the greater is the spread of our research in various sectors, the stronger will be your identity; and equally strong will be Brand India. Seeking inspiration and energy from the mantra of 'कर्मण्ये-वाधिकारस्ते मा फलेषु कदाचन', we must continue to engage with our Karma or duties. And I believe that scientists have followed this mantra religiously in their lives. They focus in their work in a meditative state in laboratories. Just like the mantra of 'कर्मण्ये-वाधिकारस्ते मा फलेषु कदाचन', they continue to do their task without focusing on the results. You are not only a practitioner of science and technology in India but also seekers who are aimed at fulfilling the hopes and aspirations of over 130 crore Indians.
I hope you succeed!
With this expectation, I wish you a very happy new year again!
Thank You!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত নেচনেল মেট্ৰ’ল’জী কনক্লেভৰ মুকলি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 JAN 2021 1:43PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীমণ্ডলৰ মোৰ সহযোগী ডা০ হৰ্ষ ৱৰ্ধনজী, মুখ্য বৈজ্ঞানিক উপদেষ্টা ড০ বিজয় ৰাঘৱনজী, চিএছআইৰ-ৰ মুৰব্বী ড০ শেখৰ চি মাণ্ডেজী, বিজ্ঞান জগতৰ অন্য সকলো মহানুভৱ, ভদ্ৰপুৰুষ তথা ভদ্ৰমহিলাসকল৷
নেচনেল ফিজিকেল লেবৰটেৰীৰ প্লেটিনাম জুবিলী সমাৰোহত আপোনালোক সকলোলৈ অশেষ অভিনন্দন থাকিল৷ আজি আমাৰ বৈজ্ঞানিকে নেচনেল এটমিক টাইম স্কেল আৰু ভাৰতীয় নিৰ্দেশক দ্ৰব্য প্ৰণালী ৰাষ্ট্ৰলৈ সমৰ্পিত কৰিছে আৰু লগতে দেশৰ প্ৰথমটো নেচনেল এনভাইৰনমেণ্টেল ষ্টেণ্ডাৰ্ড লেবৰটেৰীৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷ নতুন দশক এই নতুন শুভাৰম্ভই দেশৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিব৷
বন্ধুসকল,
নৱবৰ্ষই নিজৰ সৈতে এক বৃহৎ উপলব্ধি কঢ়িয়াই আনিছে৷ ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিকে এটা নহয়, দুটা দুটা মেড ইন ইণ্ডিয়া ক’ভিড প্ৰতিষেধক নিৰ্মাণত সফলতা লাভ কৰিছে৷ ভাৰতত বিশ্বৰ সবাতোকৈ বৃহৎ ক’ভিড প্ৰতিষেধক কাৰ্যসূচীও আৰম্ভ হ’বলৈ ধৰিছে৷ ইয়াৰ বাবে দেশৰ বৈজ্ঞানিকসকলৰ অংশগ্ৰহণ অতিশয় গৌৰৱৰ বিষয়, প্ৰতিজন দেশবাসী আপোনালোক বৈজ্ঞানিকসকল, প্ৰযুক্তিবিদসকলৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞবোধ কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
আজি সেই সময়টো স্মৰণ কৰাৰ দিন যেতিয়া আমাৰ বৈজ্ঞানিক সংস্থাই, আপোনালোক সকলোৱে ক’ৰোনাৰ সৈতে মোকাবিলাৰ বাবে, প্ৰতিষেধক বিকশিত কৰাৰ বাবে দিন-ৰাতি এক কৰি তুলিছিল৷ চিএছআইআৰ সহিতে অন্য সংস্থাই ঐক্যৱদ্ধ হৈ প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিছিল, নতুন নতুন পৰিস্থিতিৰ সমাধান সন্ধান কৰিছিল৷ আপোনালোকৰ এই সমৰ্পণে আজি দেশত এই বৈজ্ঞানিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰতি সজাগতা তথা সন্মানৰ এক নতুন ধাৰণাৰ সৃষ্টি কৰিছে৷ আমাৰ যুৱ সমাজে আজি চিএছআইআৰ-ৰ দৰে সংস্থাৰ বিষয়ে অধিক জানিবলৈ উৎসুক হৈ পৰিছে৷ সেইবাবে মই বিচাৰিছো যে চিএছআইআৰ-ৰ বৈজ্ঞানিকে দেশৰ অধিক সংখ্যক বিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে ভাৱ বিনিময় কৰক৷ ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাৰ নিজৰ অভিজ্ঞতা নতুন প্ৰজন্মৰ সৈতে বিনিময় কৰক৷ ইয়াৰ জৰিয়তে আগন্তুক দিনসমূহত আপোনালোক যুৱ বৈজ্ঞানিকৰ নতুন প্ৰজন্ম গঢ়াত সহায়ক হ’ব৷
বন্ধুসকল,
কিছু সময় পূৰ্বে আপোনালোকৰ চাৰে সাত দশকৰ উপলব্ধিৰ কথা ইয়াত আলোকপাত কৰা হৈছে৷ এই বৰ্ষসমূহত এই সংস্থাৰ অনেক মহান বিভূতিয়ে দেশলৈ সৰ্বোত্তম সেৱা আগবঢ়াইছে৷ ইয়াৰ পৰা ওলোৱা সমাধানে দেশৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে৷ চিএছআইআৰ এনপিএল-য়ে দেশৰ বিকাশৰ বৈজ্ঞানিক ৰূপান্তৰণ আৰু মূল্যায়ন, দুয়োটাতে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে৷ বিগত বৰ্ষসমূহৰ উপলব্ধি আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ ওপৰত চৰ্চা কৰাৰ বাবে আজি এই সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছে৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে যেতিয়া পিছলৈ উভটি চায় তেতিয়া দেখা পাব যে আপোনালোকৰ আৰম্ভণি দাসত্বৰ পৰা বাহিৰ ওলাই ভাৰতৰ নৱ নিৰ্মাণৰ বাবে কৰা হৈছিল৷ সময়ৰ সৈতে আপোনালোকৰ ভূমিকাৰ প্ৰসাৰণ ঘটিছে, এতিয়া দেশৰ সন্মুখন নতুন লক্ষ্য উপস্থিত হৈছেহি৷ দেশে ২০২২ চনত নিজৰ স্বতন্ত্ৰতাৰ ৭৫তম বৰ্ষ পূৰণ কৰিব, ২০৪৭ চনত আমাৰ স্বাধীনতাৰ শততম বৰ্ষ হ’ব৷ এই সময়ছোৱাত আমি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ নতুন সংকল্পৰ প্ৰতি গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি নতুন মানসম্পন্ন, নতুন পৰিসৰ গঢ়াৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
চিএছআইআৰ-এনপিএল এক প্ৰকাৰে ভাৰতৰ টাইম কীপাৰ হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ অৰ্থাৎ ভাৰতৰ সময়ৰ চোৱাচিতা কৰা, ব্যৱস্থাপনা কৰা আপোনালোকৰ দায়িত্ব৷ যিহেতু সময়ৰ দায়িত্ব আপোনালোকৰ গতিকে সময়ৰ পৰিৱৰ্তনো আপোনালোকৰ পৰাই আৰম্ভ হ’ব৷ নতুন সময়, নতুন ভৱিষ্যতৰ নিৰ্মাণো আপোনালোকৰ পৰাই আৰম্ভ হ’ব৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশে দশকজুৰি গুণগতমান আৰু পৰিমাপৰ বাবে বিদেশী ষ্টেণ্ডাৰ্ডৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈ আহিছে৷ কিন্তু এই দশকত ভাৰতে নিজৰ ষ্টেণ্ডাৰ্ডক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিব লাগিব৷ এই দশকত ভাৰতৰ গতি, ভাৰতৰ প্ৰগতি, ভাৰতৰ উত্থান, ভাৰতৰ ছবি, ভাৰতৰ সামৰ্থ, আমাৰ সামৰ্থ নিৰ্মাণ, আমাৰ ষ্টেণ্ডাৰ্ডৰ পৰাই নিৰ্ধাৰিত হ’ব৷ আমাৰ দেশত সেৱাৰ গুণগতমানেই হওক, চৰকাৰী অথবা বেচৰকাৰী খণ্ডই হওক, আমাৰ দেশত সামগ্ৰীৰ গুণগতমানেই হওক, সেয়া লাগিলে চৰকাৰ অথবা ব্যক্তিগত খণ্ডই নিৰ্মাণ কৰক, আমাৰ গুণগতমান ষ্টেণ্ডাৰ্ডেই নিৰ্ধাৰণ কৰিব যে বিশ্বত ভাৰত আৰু ভাৰতৰ সামগ্ৰীসমূহৰ শক্তি কিমান বৃহৎ৷
বন্ধুসকল,
এই মেট্ৰ’ল’জী, সাধাৰণ ভাষাত ক’বলৈ গ’লে পৰিমাপৰ বিজ্ঞান, ই যিকোনো বৈজ্ঞানিক উপলব্ধিৰ বাবে বুনিয়াদৰ দৰে কাম কৰে৷ যিকোনো গৱেষণা পৰিমাপৰ অবিহনে আগবাঢ়িব নোৱাৰে৷ আনকি আমাৰ নিজৰ অভিজ্ঞতাও কোনো এটা পৰিমাপত জুখিবলগীয়া হয়৷ সেইবাবে, মেট্ৰ’ল’জীক আধুনিকতাৰ আধাৰশিলা বুলি কোৱা হয়৷ যিমানেই উন্নত আপোনাৰ পদ্ধতি হ’ব সিমানেই উন্নত মেট্ৰ’ল’জী হ’ব আৰু যিমানেই বিশ্বাসযোগ্য মেট্ৰ’ল’জী এখন দেশৰ থাকিব, সেই দেশৰ বিশ্বাসযোগ্যতা বিশ্বত সিমানেই বৃদ্ধি হ’ব৷ মেট্ৰ’ল’জীয়ে আমাৰ বাবে দাপোণৰ দৰে কাম কৰে৷ বিশ্বত আমাৰ সামগ্ৰী ক’ত উপলব্ধ হৈছে, আমি কি সংশোধন কৰিব লাগিব, এই পৰিচয়, এই আত্মতত্ব মেট্ৰ’ল’জীৰ দ্বাৰাই সম্ভৱ হ’ব৷ সেইবাবে আজি যেতিয়া দেশে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ অভিযান, ইয়াৰ সংকল্প লৈ আগবাঢ়িছে, তেনেস্থলত আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে ইয়াৰ লক্ষ্য সংখ্যা বৃদ্ধিৰ লগতে গুণগতমান বৃদ্ধিও সিমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ অৰ্থাৎ স্কেলো বাঢ়ক লগতে ষ্টেণ্ডাৰ্ডো বাঢ়ক৷ আমি বিশ্বত কেৱল ভাৰতীয় সামগ্ৰী ভৰাই তুলিলেই নহয়৷ আমি ভাৰতীয় সামগ্ৰীৰ ক্ৰেতাসকলৰ হৃদয়ো জয় কৰিব লাগিব আৰু বিশ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তৰ হৃদয় জয় কৰিব লাগিব৷ মেড ইণ্ডিয়া কেৱল বৈশ্বিক চাহিদাই নহয় বৰঞ্চ বৈশ্বিক গ্ৰহণযোগ্যতাও হওক, এয়া আমি সুনিশ্চিত কৰিব লাগিব৷ আমি ব্ৰেণ্ড ইণ্ডিয়াক গুণগতমান, বিশ্বাসযোগ্যতাৰ সৈতে শক্তিশালী স্তম্ভত অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
মই সুখী কিয়নো ভাৰতে এতিয়া এই দিশত ক্ষীপ্ৰতাৰে আগবাঢ়িছে৷ আজি ভাৰত বিশ্বৰ সেই দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম যাৰ ওচৰত নিজৰ নেভিগেচন ছিষ্টেম আছে৷ নাবিকৰ পৰা ভাৰতৰ এই উপলব্ধি লাভ কৰি ভাৰতে এয়া প্ৰদৰ্শিত কৰিছে৷ আজি এই দিশত ভাৰতে আন এক বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ আজি যি ভাৰতীয় নিৰ্দেশক দ্ৰব্যৰ লোকাৰ্পণ কৰা হৈছে ই আমাৰ উদ্যোগ জগতক গুণগতমানৰ সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে উৎসাহিত কৰিব৷ এতিয়া খাদ্য, খোৱা তেল, খনিজ, গধূৰ ধাতু, কীটনাশক, ফাৰ্মা আৰু বস্ত্ৰৰ দৰে অনেক খণ্ডত নিজৰ ‘চাৰ্টিফাইড ৰেফাৰেন্স মেটেৰিয়েল ছিষ্টেম’ক শক্তিশালী কৰাৰ দিশত আমি ক্ষীপ্ৰতাৰে আগবাঢ়িছো৷ আমি সেই স্থিতিৰ দিশলৈ আগুৱাইছো য’ত উদ্যোগ নিয়ামিককেন্দ্ৰিক পদক্ষেপৰ পৰিৱৰ্তে গ্ৰাহককেন্দ্ৰিক পদক্ষেপৰ দিশ বিদ্যমান আছে৷ এই নতুন মানকৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ দেশৰ জিলাসমূহত তাৰে থলুৱা সামগ্ৰীক বৈশ্বিক পৰিচয় প্ৰদান কৰাৰ অভিযান চলোৱা হৈছে, ইয়াৰ দ্বাৰা সকলো লাভান্বিত হ’ব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ এমএছএমই খণ্ড অধিক উপকৃত হ’ব৷ কাৰণ বাহিৰৰ পৰা যি বৃহৎ নিৰ্মাণ উদ্যোগ ভাৰতলৈ আহি আছে, তেওঁলোকে ইয়াতেই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ যোগান শৃংখল লাভ কৰিব৷ তাতোকৈ ডাঙৰ কথা, নতুন মানকৰ পৰা আমদানি আৰু ৰপ্তানি, দুয়োটাৰ গুণগতমান সুনিশ্চিত হ’ব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ সাধাৰণ উপভোক্তাইও উন্নত সামগ্ৰী লাভ কৰিব, ৰপ্তানীকাৰীৰ সমস্যা দূৰ হ’ব৷ অৰ্থাৎ আমাৰ উৎপাদন, আমাৰ সামগ্ৰী, গুণগতমানত যিমান উন্নত হ’ব সিমানেই দেশৰ অৰ্থ ব্যৱস্থাও শক্তিশালী হ’ব৷
বন্ধুসকল,
অতীতৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বৰ্তমানলৈ আপোনালোকে যেতিয়াই প্ৰত্যক্ষ কৰিব দেখিব যে যিখন দেশত বিজ্ঞানত অগ্ৰগতি হৈছে সেইখন দেশ সিমানেই আগবাঢ়িছে৷ ই বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্যোগৰ এক মূল্য সৃষ্টিৰ চক্ৰৰ দৰে হৈছে৷ বিজ্ঞানৰ পৰা নতুন কিবা আৱিষ্কাৰ হ’লে তাৰে প্ৰযুক্তিও বিকশিত হয়৷ আৰু প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা উদ্যোগ গঠন হয়, নতুন উৎপাদন হয়, নতুন সামগ্ৰীৰ সৃষ্টি হয়৷ উদ্যোগে পুনৰ নতুন গৱেষণাৰ বাবে বিজ্ঞানৰ দ্বাৰা আৱিষ্কাৰ কৰে৷ আৰু এই চক্ৰই নতুন সম্ভাৱনাৰ দিশত আগুৱাই যায়৷ চিএছআইআৰ এনপিএল-য়ে ভাৰতৰ এই মূল্য চক্ৰক আগুৱাই নিয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে৷ আজি যেতিয়া দেশে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ সৈতে আগবাঢ়িছে তেতিয়া বিজ্ঞানৰ পৰা বৃহৎ নিৰ্মাণৰ এই মূল্য সৃষ্টিৰ চক্ৰৰ গুৰুত্বও অধিক বৃদ্ধি হৈছে৷ সেইবাবে চিএছআইআৰ-এ ইয়াত বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
চিএছআইআৰ এনপিএল-এ আজি যি নেচনেল এট’মিক টাইমস্কেল দেশক সমৰ্পিত কৰিছে তাৰ দ্বাৰা ভাৰতে নেনো ছেকেণ্ড অৰ্থাৎ এক ছেকেণ্ডৰ ১ বিলিয়ন অংশ পৰ্যন্ত সময় জোখাত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা লাভ কৰিছে৷ ২.৮ নেনো ছেকেণ্ডৰ এই যথাৰ্থতা লাভ কৰাটো এক বৃহৎ সাফল্য হিচাপে পৰিগণিত হৈছে৷ এতিয়া আন্তৰ্জাতিক ষ্টেণ্ডাৰ্ড সময়ক আমাৰ ভাৰতীয় ষ্টেণ্ডাৰ্ড সময়ে ৩ নেনো ছেকেণ্ডতকৈ কম যথাৰ্থতা পৰ্যায়ৰ সৈতে সাদৃশ্যকৰণ কৰিব পাৰে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা ইছৰ’ৰ সৈতে আমাৰ যিমান সংস্থাই Cutting edge technology ত কাম কৰি আছে, তেওঁলোক যথেষ্ট উপকৃত হ’ব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা বেংকিং, ৰে’লৱে, প্ৰতিৰক্ষা, স্বাস্থ্য, টেলিকম, বতৰৰ আগজাননী, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাকে ধৰি অসংখ্য খণ্ডৰ সৈতে জড়িত আধুনিক প্ৰযুক্তিত বৃহৎ সহায়ক হ’ব৷ এয়াই নহয়, আমি যি ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০ৰ কথা কৈছো, তাতো ভাৰতৰ ভূমিকা সশক্ত হ’ব৷
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে পৰিবেশৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বক নেতৃত্ব দিয়াৰ দিশত আগবাঢ়িছে৷ কিন্তু বায়ুৰ গুণগতমান আৰু নিৰ্গমণ পৰিমাপৰ প্ৰযুক্তিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সঁজুলিলৈ আমি আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল৷ আজি ইয়াতো আত্মনিৰ্ভৰতাৰ ক্ষেত্ৰত আমি এক বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো৷ ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতত প্ৰদুষণৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে অধিক সস্তীয়া আৰু কাৰ্যকৰী প্ৰণালী বিকশিত হোৱাৰ লগতে প্ৰযুক্তিৰ বৈশ্বিক বজাৰতো ভাৰতৰ অংশীদাৰীত্ব বৃদ্ধি পাব৷ আমাৰ বৈজ্ঞানিকসকলক সামূহিক প্ৰয়াসৰ দ্বাৰা ভাৰতে আজি এই উপলব্ধি লাভ কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
যিকোনো প্ৰগতিশীল সমাজত গৱেষণা জীৱনৰ এক সহজাত স্বভাৱ আৰু সহজ প্ৰক্ৰিয়া হিচাপে পৰিগণিত হয়৷ গৱেষণাৰ প্ৰভাৱ বাণিজ্যিকো হয়, সামাজিকো হয় আৰু গৱেষণাই আমাৰ জ্ঞানক, আমাৰ অনুধাৱনক প্ৰসাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো সহায়ক হয়৷ বহুবাৰ গৱেষণা কৰাৰ সময়ত এই ধাৰণা নহয় যে মূল লক্ষ্যৰ উপৰিও ই কোন দিশলৈ গতি কৰিব, ভৱিষ্যতে আন কি কামত আহিব৷ কিন্তু এয়া নিশ্চিত যে গৱেষণা, জ্ঞানৰ নতুন অধ্যায় কেতিয়াও ব্যৰ্থ নহয়৷ আমাৰ ইয়াত শাস্ত্ৰসমূহত কোৱা হয় যে আত্মা অমৰ৷ মই ভাবো যে গৱেষণাও অমৰ৷ ইতিহাসত এনে বহু উদাহৰণ আছে, জেনেটিকছৰ পিতৃ মেণ্ডেল কেতিয়া প্ৰসিদ্ধ হ’ল, তেওঁৰ মৃত্যুৰ পিছত৷ নিকোলা টেছলাৰ কামৰ সম্ভাৱনীয়তাও বহু পলমকৈ বিশ্বই বুজি পালে৷ বহু গৱেষণা আমি যি দিশত, যি উদ্দেশ্যৰ বাবে কৰো সেয়া সম্পূৰ্ণ নহয়৷ কিন্তু সেই গৱেষণাই কোনো আন খণ্ডত পথ প্ৰদৰ্শক হিচাপে বিবেচিত হয়৷ উদাহৰণ স্বৰূপে জগদীশ চন্দ্ৰ বসুয়ে কলকাতাৰ প্ৰেচিডেন্সী কলেজত মাইক্ৰ’ৱেভ সিদ্ধান্ত প্ৰস্তুত কৰিছিল, ছাৰ বসুয়ে তাক বাণিজ্যিকীকৰণ কৰাৰ দিশত আগনাবাঢ়িলে৷ কিন্তু আজি radio communication system সেই সিদ্ধান্তৰ ওপৰতেই প্ৰতিষ্ঠিত হৈছে৷ বিশ্বযুদ্ধৰ সময়ত যি গৱেষণা যুদ্ধৰ বাবে কৰা হৈছিল অথবা সেনাক ৰক্ষাৰ বাবে কৰা হৈছিল, পিছলৈ সেয়াই বিভিন্ন খণ্ডৰ উজ্জীৱিতকৰণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ’ল৷ ড্ৰোণো প্ৰথমে যুদ্ধৰ বাবেই নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল৷ কিন্তু আজি ড্ৰোণৰ দ্বাৰা ফটোশ্বুটো হয় আৰু সামগ্ৰীৰ পৰিবহণো হয়৷ সেইবাবে আজি এয়া প্ৰয়োজনীয় যে আমাৰ বৈজ্ঞানিকসকল, বিশেষকৈ যুব বৈজ্ঞানিকসকলে যাতে গৱেষণাৰ cross utilization ৰ সকলো সম্ভাৱনাৰ প্ৰসাৰণ কৰক৷ তেওঁলোকৰ গৱেষণা অন্য খণ্ডত কিদৰে প্ৰয়োগ হয় সেয়া চিন্তা সদায়েই থাকিব লাগে৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ সৰু এটা গৱেষণাই কিদৰে বিশ্বৰ ভৱিষ্যত পৰিৱৰ্তন কৰিব পাৰে, তাৰে উদাহৰণ হ’ল বিদ্যুতৰ এটা উদাহৰণ৷ আজি জীৱনৰ এনেকুৱা এটা অংশ নাই, এনেকুৱা এটা পৰ্যায় নাই য’ত বিদ্যুতৰ ব্যৱহাৰ নহয়৷ পৰিবহণ, যোগাযোগ, উদ্যোগ, দৈনন্দিন জীৱন, সকলো বিদ্যুতৰ সৈতে জড়িত৷ এটা ছেমি কণ্ডাক্টৰৰ আৱিষ্কাৰৰ দ্বাৰা বিশ্ব এনেদৰে পৰিৱৰ্তিত হৈছে৷ এটা ডিজিটেল ক্ৰান্তিয়ে আমাৰ জীৱন কেনেদৰে সমৃদ্ধ কৰিছে৷ এনেকুৱা বহুতো সম্ভাৱনা এই নতুন ভৱিষ্যতত আমাৰ যুৱ গৱেষণাকাৰীৰ সন্মুখত আছে৷ আগন্তুক ভৱিষ্যত আজিৰ পৰা সম্পূৰ্ণ পৃথক হ’ব৷ বিগত ছবছৰত দেশে ইয়াৰ বাবে নতুন ধৰণে future ready eco-system নিৰ্মাণ কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িছে৷ আজি ভাৰতে বৈশ্বিক উদ্ভাৱন ৰেংকিঙত বিশ্বৰ শীৰ্ষৰ ৫০খন দেশৰ মাজত স্থান লাভ কৰিছে৷ দেশত আজি বৈশ্বিক গৱেষণাতো গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু পীয়েৰ- reviewed science and engineering publicationsৰ সংখ্যাত ভাৰতে বিশ্বৰ শীৰ্ষত ৩খন দেশৰ মাজত স্থান লাভ কৰিছে৷ আজি ভাৰতত উদ্যোগ আৰু প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজত সহযোগিতাও বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷ বিশ্বৰ বৃহৎ বৃহৎ উদ্যোগসমূহেও ভাৰতত নিজৰ গৱেষণা কেন্দ্ৰ আৰু সুবিধা কেন্দ্ৰ স্থাপিত কৰিছে৷ বিগত বৰ্ষসমূহত এই সুবিধাৰ সংখ্যা অধিক বৃদ্ধি হৈছে৷
সেয়েহে বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ যুৱচামৰ ওচৰত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ বাবে অসীম সম্ভাৱনা আছে৷ কিন্তু আজি আমাৰ বাবে উদ্ভাৱন যিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ সিমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ল উদ্ভাৱনক আনুষ্ঠানিকীকৰণ কৰা৷ এয়া কিদৰে হ’ব, বৌদ্ধিক সম্পদৰ সুৰক্ষা কিদৰে হ’ব, এয়াও আমাৰ আজিৰ যুৱচামে শিকিব লাগিব৷ আমি এয়া মনত ৰাখিব লাগিব যে আমাৰ যিমান পেটেণ্ট থাকিব, সিমানেই আমাৰ এই পেটেণ্টসমূহৰ ব্যৱহাৰ্যতা বৃদ্ধি হ’ব, আমাৰ গৱেষণাই যিমানবোৰ খণ্ডত নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব সিমানেই আমাৰ পৰিচয় অধিক শক্তিশালী হ’ব৷ সিমানেই ব্ৰেণ্ড ইণ্ডিয়া শক্তিশালী হ’ব৷ আমি সকলোৱে ‘কৰ্মণ্যে-বাধিকাৰস্তে মা ফলেষু কদাচন’ৰ মন্ত্ৰৰে উজ্বীৱিত হৈ কামত জড়িত হ’ব লাগিব৷ আৰু যদি এই মন্ত্ৰ কোনোবাই নিজৰ জীৱনত প্ৰয়োগ কৰিছে তেন্তে মই ভাবো এই কামটো আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে কৰিছে৷ তেওঁলোকে গৱেষণাগাৰত এজন ঋষিৰ দৰে তপস্যাৰত হৈছে৷ ‘কৰ্মণ্যে-বাধিকাৰস্তে মা ফলেষু কদাচন’ অৰ্থাৎ কৰ্ম কৰি যোৱা, ফলৰ চিন্তা নকৰিবা৷ আপোনালোক কেৱল ভাৰতৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰেই কৰ্মযোগী নহয়, বৰঞ্চ আপোনালোক ১৩০ কোটিতকৈও অধিক ভাৰতীয়ৰ আশা আৰু আকাংক্ষা পূৰণৰ সাধকো৷ আপোনালোক সফল হৈ থাকক, এই কামনাৰ সৈতে আপোনালোকলৈ নৱবৰ্ষৰ অশেষ শুভকামনা জনালো৷
অশেষ ধন্যবাদ!