Prime Minister's Office
PM calls for cross-utilization of research and institutionalization of innovation
04 JAN 2021 2:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has termed research an eternal enterprise like the human soul. He said that the government is working towards the twin objectives of cross-utilisation of research and Institutionalizing innovation. The Prime Minister was speaking on the occasion of National Metrology Conclave 2021 where he dedicated National Atomic Timescale and Bhartiya Nirdeshak Dravya Pranali to the Nation and laid the foundation stone of National Environmental Standards Laboratory today through video conference.
The Prime Minister discussed the role of research in various knowledge sectors at length. He said that in any progressive society, research is not only a natural habit but also a natural process. He said research’s impact can be commercial or social and research also helps in expanding our knowledge and understanding. It is not always possible to anticipate the future directions and uses of research. Only thing that is certain is that the research leads to a new chapter of knowledge and that it never goes waste. The Prime Minister enumerated examples of the Father of Genetics, Mendel and Nikolas Tesla, potential of whose work was recognized much later.
Many times, research might not fulfil its immediate goal but the same research can become path-breaking in some other sector. The Prime Minister illustrated this point by the example of Jagdish Chandra Bose whose microwave theory could not be taken forward commercially but today, the entire radio communication system is based on that. He also gave examples of research conducted during the World Wars that have revolutionized various sectors later. For example, drones were created for war, today they are doing photoshoots and making deliveries. That is why our scientists, especially the young scientists should explore the possibilities of the cross fertilization of research. Possibility of use of their research outside their field should always be in front of them.
The Prime Minister illustrated how any small research can change the face of the world by giving the example of electricity that runs everything today, whether it is transportation, communication, industry or everyday life. Similarly, invention like semi-conductor has enriched our life with digital revolution. Many such possibilities are before our young researchers, who will pave for a totally different future with their research and inventions, the Prime Minister said.
The Prime Minister also listed out efforts to create a future-ready eco-system. India has broken into the top 50 of the Global Innovation Ranking, India ranks 3rd in peer reviewed science and engineering publications which shows an emphasis on basic research. Collaboration between Industry and institutions is being strengthened. All the big companies of the world are establishing their research facilities in India. In recent years, the number of such facilities have increased significantly.
The Prime Minister said, the possibilities of research and innovation are endless for Indian youth. Therefore, institutionalization of innovation is equally critical as the innovation itself. Our youth will have to understand how to protect intellectual property. We will have to remember that the more our patents are there, the more their utility. Our identity will get stronger in the sectors where our research is strong and cutting-edge. This will lead to a stronger Brand India, The Prime Minister said.
Calling the scientists karmyogis, the Prime Minister praised their sage-like efforts in the lab and said that they are the conduit of the hopes and aspirations of 130 crore Indians.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉଭୟ ନବସୃଜନର ଆନୁଷ୍ଠାନିକରଣ ଏବଂ ଗବେଷଣାର ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
04 JAN 2021 2:37PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗବେଷଣାକୁ ମଣିଷର ଆତ୍ମା ଭଳି ଏକ ଶାଶ୍ୱତ ଉପକ୍ରମଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନର ଆନୁଷ୍ଠାନିକରଣର ଦ୍ୱୈତ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମିଳିତ ଉପଯୋଗ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ମାପ ଓ ଓଜନ ବିଚାର ଗୋଷ୍ଠୀ 2021ରେ ଉଦ୍‍ବୋଧନ ଦେବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଏହି ଦୁଇ କାର୍ଯ୍ୟର ସୁଫଳ ଉଠାଇବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଜାତୀୟ ଆଣବିକ ସମୟ ମାପକ ବା ଅଟୋମିକ୍‍ ଟାଇମ ସ୍କେଲ ଓ ଭାରତୀୟ ନିର୍ଦେଶକ ଦ୍ରବ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ସେ ମଧ୍ୟ ଭିଡିଓ କନ୍‍ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଜାତୀୟ ପରିବେଶଗତ ମାନ ପ୍ରୟୋଗଶାଳାର ଆଧାରଶିଳା ରଖିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ବିଭିନ୍ନ ଜ୍ଞାନ ଓ ବିଷୟରେ ଗବେଷଣାର ଭୂମିକା ଉପରେ ସବିଶେଷ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରଗତୀଶୀଳ ସମାଜରେ ଗବେଷଣା କେବଳ ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଭ୍ୟାସ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗବେଷଣାର ପ୍ରଭାବ ବ୍ୟାବସାୟିକ କିମ୍ବା ସାମାଜିକ ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଏହା ଆମର ଜ୍ଞାନର ପରିସୀମା ଓ ବୋଧଜ୍ଞାନକୁ ବଢାଇଥାଏ । ଭବିଷ୍ୟତର ଗତିବିଧିକୁ ସବୁବେଳେ ଆନ୍ଦାଜ କରିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ସେହିଭଳି ଗବେଷଣାଲବ୍ଧ ଫଳର ବ୍ୟବହାରକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମାନ କରିବା କଷ୍ଟ । ତେବେ ଗୋଟିଏ କଥା ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଗବେଷଣା ଜ୍ଞାନର ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଖୋଲେ; ଯାହା କେବେ ବ୍ୟର୍ଥ ଯାଏନି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେନେଟିକ୍‍ର ସ୍ରଷ୍ଟା ମେଣ୍ଡେଲ ଓ ନିକୋଲାସ ଟେସ୍‍ଲାଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଗବେଷଣାର ମୂଲ୍ୟକୁ ବହୁ ବିଳମ୍ବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଥିଲା ।
ଅନେକ ଥର ଗବେଷଣା ତତ୍କାଳ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣରେ ସଫଳ ହୋଇ ନ ଥାଏ ; କିନ୍ତୁ ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାହା ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପ୍ରମାଣିତ ହୁଏ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ବିଶିଷ୍ଟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଜଗଦୀଶଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ମାଇକ୍ରୋୱେଭ ତତ୍ତ୍ୱର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଏହି ତତ୍ତ୍ୱର ବ୍ୟାବସାୟିକ ଉପଯୋଗ ସେତେବେଳେ ହୋଇପାରି ନ ଥିଲା । ଏବେ କିନ୍ତୁ ସମଗ୍ର ରେଡିଓ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏହା ମୌଳିକ ଭିତ୍ତି ପାଲଟିଛି । ସେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ହୋଇଥିବା ଗବେଷଣାଗୁଡିକର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ତାହା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିପରି ବିପ୍ଳବ ଆଣିଥିଲା ତାହା ସୂଚାଇଥିଲେ । ଏବେ ତାହାର ଲାଭ ଆମେ ଉଠାଉଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଆମ ବୈଜ୍ଞାନିକଗଣ ବିଶେଷକରି ଯୁବ ବିଜ୍ଞାନୀମାନେ ଗବେଷଣାର ପାରସ୍ପରିକ ଉର୍ବରଣ ବା କ୍ରସ ଫର୍ଟିଲାଇଜେସନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସେହି ସମ୍ଭାବନାର ଦିଗକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହି ଯୁବ ବିଜ୍ଞାନୀମାନେ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ର ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଗବେଷଣା ସମ୍ଭାବନାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗବେଷଣା କିପରି ଦୁନିଆର ରୂପ ବଦଳାଇଛି ତାହାର ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଯେଉଁ ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ସବୁକାମ କରାଯାଉଛି ତାହା ଏହିଭଳି ଗବେଷଣାରୁ ବାହାରିଛି । ପରିବହନ, ଯୋଗାଯୋଗ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଏହା ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ସେହିଭଳି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଭଳି ସାମଗ୍ରୀର ଉଦ୍ଭାବନ ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ ଆଣି ଆମ ଜୀବନକୁ ଋଦ୍ଧିମନ୍ତ କରିଛି । ଆମ ଯୁବ ଗବେଷକଙ୍କ ଆଗରେ ଏଭଳି ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ସେଥିରେ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ଆମ ପାଇଁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ଏକ ନୂଆ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ବାଟ କଢାଇବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଏକ ପରିବେଶତନ୍ତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଇତିମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ଇନୋଭେସନ ର‌୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫୦ ଦେଶଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଇଂଜିନିୟରିଂ ଓ ବିଜ୍ଞାନ ପବ୍ଳିକେସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପିଅର ରିଭ୍ୟୁରେ ଭାରତ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଛି । ଏଥିରୁ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ମୌଳିକ ଗବେଷଣା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଦୃଢୀଭୂତ ହେଉଛି । ବିଶ୍ୱର ସବୁ ବଡ଼ ବଡ଼ କଂପାନୀଗୁଡିକ ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କର ଗବେଷଣାଗାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛନ୍ତି । ନିକଟ ଅତୀତରେ ଏ ସବୁ ଗବେଷଣାଗାରର ସଂଖ୍ୟା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟଭାବେ ବଢିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗବେଷଣା ଓ ନବସୃଜନର ସମ୍ଭାବନା ଭାରତୀୟ ଯୁବ ସମାଜ ପାଇଁ ଅସୀମ । ସୁତରାଂ ନବସୃଜନ ବା ଇନୋଭେସନର ଆନୁଷ୍ଠାନିକରଣ ଇନୋଭେସନ ଭଳି ସମାନଭାବେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ବୌଦ୍ଧିକ ସ୍ୱତ୍ୱାଧିକାରକୁ କିପରି ସୁରକ୍ଷିତ କରାଯିବ ଆମ ଯୁବ ସମାଜ ତାହା ବୁଝିବା ଉଚିତ । ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମ ପେଟେଣ୍ଟର ସଂଖ୍ୟା ଅଧିକ ହେଲେ ସେଗୁଡିକର ଉପଯୋଗିତା ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ରହିବ । ଆମ ପରିଚୟ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ମଜଭୁତ ହେବ ଏବଂ ଆମ ଗବେଷଣା ସୁଦୃଢ ତଥା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଭାରତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ବା ବ୍ରାଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଦୃଢ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ସେ କର୍ମଯୋଗୀଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେମାନେ ସନ୍ନ୍ୟାସୀ ପରି ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ନିଜ ଗବେଷଣାରେ ବ୍ରତୀ ରହୁଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର 130 କୋଟି ଜନତାଙ୍କର ଯୋଗସୂତ୍ର ରକ୍ଷାକାରୀଭାବେ ଏହି ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।