Ministry of Jal Shakti
National Jal Jeevan Mission team visits Manipur
12 JAN 2021 11:41AM by PIB Delhi
A team of 6 members from National Jal Jeevan Mission is on a visit to Manipur from 10th to 13th January, 2021. The team intends to provide technical assistance thereby supporting the State realize the goal of ‘Har Ghar Jal’ under the flagship programme, Jal Jeevan Mission. The team aims to identify the issues and challenges faced by the programme implementors in the State as well as document the good practices for upscaling and replication in other parts of the country.
The team will be visiting Kakching, Thoubal, Bishnupur, & Noney districts during the four-day long tour. They will be interacting with the field level officials involved in the implementation of water supply schemes as well as Gram Pradhans and members of Gram Panchayats who are the custodians of the infrastructure thus created under the programme. The team will also be holding meeting with the Chairperson of District Water & Sanitation Mission/ Deputy Commissioner to brief them about the progress and seek their intervention for speedy implementation of the programme. On the last day of the visit, a de-brief session is also planned by the team.
Manipur State has around 4.51 lakh rural households, out of which tap water supply is available to 1.67 lakh (37%) households. The State aims to provide 2 lakh Functional Household Tap Connections in 2020-21. The State has planned for 100% tap water connections coverage by 2021-22 under Jal Jeevan Mission (JJM).
Jal Jeevan Mission is a flagship program announced by Prime Minister in August, 2019, which aims to provide all rural households with tap water supply in adequate quantity & of prescribed quality by 2024. Union Government is committed to providing all assistance to the State as provision of potable water is a top priority. Under the programme, funds are provided by Government of India based on the outputs in terms of tap water connections provided and the utilization of available central and matching State share. Centre has allocated Rs 131.80 Crore to Manipur in 2020-21.
There is need for convergence planning to be done by the State under various programmes like MGNREGS, JJM, SBM (G), 15th Finance Commission Grants to PRIs, CAMPA, Local Area Development Fund, etc. at village level and Village Action Plan (VAP) of every village is to be prepared for 5 years co-terminus with the 15th Finance Commission by dovetailing all such funds for carrying out various activities to ensure drinking water security.
Manipur though falls under high intensity of rainfall area also faces an acute shortage of water particularly during dry/ lean season of February - May every year. Manipur has primarily an agrarian economy, with significant hydroelectric power generation potential. The mismanagement of water has severely depleted water supply and degraded water quality in Manipur. Scarcity, overexploitation and pollution are the key areas of concern regarding water management. With proper recharge structures and watershed management, infiltration rate can be increased that will help in better groundwater recharging.
The State has been working hard in implementing Jal Jeevan Mission- amidst the challenges of rough terrain & climatic conditions, further compounded by the impediments caused due to Covid-19 pandemic. The works under JJM is in full swing in the State and visit of NJJM team will provide impetus to the implementation of the programme in the State.
Some of the snapshots of State progress so far are mentioned below (source- JJM IMIS Dashboard).

জল শক্তি মন্ত্রালয়
নেস্নেল জল জীবন মিসনগী তীম মনিপুরদা লাকখ্রে
12 JAN 2021 11:41AM by PIB Imphal
নেস্নেল জল জীবন মিসনগী মীওই ৬কী তিম অমনা খোঙচৎ অমদা মনিপুরদা জনুৱারী ১০দগী ১৩, ২০২১ ফাওবী ওইনা লাকখ্রে। তীম অসিনা তেক্নিকেলগী ওইবা মতেং পীগনি অসুম্না মরু ওইবা প্রোগ্রাম অমা ওইরিবা জল জীবন মিসনগী মখাদা ‘হর গর জল’গী পান্দম মঙ ফাওনবা ঙম্নবা রাজ্যদা মতেং পাংগনি। তীম অসিনা রাজ্য অসিদা প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবশিংনা থেংনবা সমস্যাশিং অমসুং শিংনবশিং খঙদোক্নবা লোইননা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা শরুক শিংদা থবক খুমাং চাউশিনহন্নবা অমসুং মতৌ তমহন্নবা অফবা থবকশিং দোক্যুমেন্ত তৌবদা পান্দম থম্লি।
তীম অসিনা ককচিং, থৌবাল, বিশনুপুর অমসুং নোনে জিলাশিং অসিদা নুমিৎ মরিনিগী খোঙচৎ অসিদা চৎকনি। মখোয়না পৱাতর সপ্লাই স্কীমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা য়াওখিবা ফিল্দ লেবেল ওফিসিএলশিং লোইননা প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা শেমখিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর য়েংশিল্লিবা গ্রাম প্রধানশিং অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী মেম্বরশোংগা ৱারী শাগনি। মখোয়দা প্রোগ্রাম অসি থবক্কী খুমাং চাউশিনবা অমসুং খোঙজেল য়াংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা খোঙথাং লৌখৎনবগী মতাংদা পাউদম্নবা দিস্ত্রিক্ত ৱাতর এন্দ সেনিতেসন মিসনগী চিয়রপর্সন/ দিপুতী কম্মিসনরগা লোইননা তীম অসিনা মীফম পাঙথোক্কনি। খোঙচৎকী অরোইবা নুমিৎতা তীম অসিনা দি-ব্রিফ সেসন অমা পাঙথোক্নবা থৌরাং তৌখ্রে।
মনিপুরগী রাজ্যদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ ৪.৫১রোম লৈ, মসিগী মনুংদা য়ুমথোং লাখ ১.৬৭ (৩৭%)তা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই তৌবা ঙমখ্রে। রাজ্য অসিনা ২০২০-২১দা ফঙ্কস্নেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেক্সন লাখ ২ ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.)গী মখাদা রাজ্য অসিনা ২০২১-২২ ফাওবদা তোতি ঈশিং ১০০% শম্বা ঙম্নবা থৌরাং তৌখি।
জল জীবম মিসন অসি প্রধান মন্ত্রীনা অগস্ত ২০১৯দা লাউথোকখিবা মরু ওইবা প্রোগ্রাম অমনি, মসিনা ২০২৪ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং মরাং কাইনা অমদি অপীবা ক্বালিতীদা তোতি ঈশিং সপ্লাই তৌনবা পান্দম থমখিবনি। কেন্দ্র সরকারনা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা হায়বা অসি খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌবা অমা ওইবনা মতেং পুম্নমক পীনবা হোৎনখি। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা ভারত সরকারনা তোতি ঈশিং শমখিবগী আউৎপুৎশিংদা অমদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী চান্নবা শিয়র শীজিন্নখিবদা য়ুম্ফম ওইরগা ফন্দশিং পীথখি। ২০২০-২১দা মনিপুরদা কেন্দ্রনা লুপা করোর ১৩১.৮০ এল্লোকেৎ তৌখি।
খুঙ্গংগী থাক্তা এম.জি.নরেগা, জে.জে.এম., এস.বি.এম (জি), পি.আর.আই.শিং, সি.এ.এম.পি.এ. লোকেল এরিয়া দেবেলপমেন্ত ফন্দ অসিনচিংবদা পীবা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তশিং অসিগুম্বা তোঙান তোঙানবা প্রোগ্রামশিংগী মখাদা রাজ্যনা পুনশিন্নবা থৌরাং তৌবা অমসুং অসিগুম্বা ফন্দ পুম্নমক অসি পুনশিনদুনা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগা লোইননা কো-তর্মিনস ওইদুনা চহি ৫গী ওইনা খুঙ্গং খুদিংমক্কী ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.) শেম্বা মথৌ তাই অসুম তৌদুনা থাক্নবা ঈশিংগী সেক্যূরিতী পীনবা তোঙান তোঙানবা থবক-থৌরমশিং পাইখৎপা য়াগনি।
মনিপুর অসি নোং য়াম্না চুবা মফম অমা ওইরবসু চহি খুদিংগী ফেব্রুৱারী-মে ফাওবগী ইকং পন্থাদা ঈশিংগী অৱাবা মায়োক্নৈ। মনিপুর অসি হাইদ্রোইলেক্ত্রিক পাৱর মরাং কাইনা শুংবা য়াবা মফম ওইবগা লোইননা মপুং ওইনা লৌউ শিংউদা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মীৎলোন অমা লৈ। মনিপুরদা ঈশিং ফজনা মেনেজ তৌদবনা ঈশিংগী সপ্লাই কাহেন্না শোত্থহনবগা লোইননা ঈশিংগী ক্বালিতীসু হন্থহল্লি। ঈশিং তাংবা, ঈশিং মাংহনবা অমসুং পোলুসন অসি ঈশিংগী মেনেজমেন্তগা মরী লৈননা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাবা মরুওইবা লমশিংনি। নিয়ম চুম্বা রিচার্জ স্ত্রকচরশিং অমসুং ৱাতরশেদ মেনেজমেন্তগী মতেংনা ইনফিলত্রেসন রেৎ হেনগৎহনবা য়াই অমসুং মসিনা গ্রাউন্দৱাতর রিচার্জ তৌবদা মতেং পাংলগনি।
রাজ্য অসিনা মফম অমসুং ইশিং নুংশিৎকী খুদোংচাদবশিং চৈরক্তা অমসুং কোবিদ-১৯না থোকহনবা অপনবা কয়াগী মরক্তা জল জীবন মীসন ইম্প্লিমেন্ত তৌনবা কন্না হোৎনরি। রাজ্য জে.জে.এম.গী মখাদা অকনবা মওংদা থবকশিং পাইখৎলি অমসুং এন.জে.জে.এম.গী তীমগী খোংচৎ অসিনা রাজ্য অসিদা প্রোগ্রাম অসি ইম্প্লিমেন্ত তৌবদা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি।
হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা খুমাং চাওশিল্লবা মমি খরা মখাদা পীরি (সোর্স-জে.জে.এম. আই.এম.আই.এস. দাশবোর্দ)।