Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19 Vaccine Rollout
Dr. Harsh Vardhan reviews preparedness for Nationwide Vaccination Drive that commences tomorrow, visits the Dedicated COVID Control Room at the Union Health Ministry
The Union Minister dispels myths surrounding COVID19 vaccines, reassures country of efficacy of indigenously manufactured vaccines.
15 JAN 2021 5:23PM by PIB Delhi
The Union Minister of Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan, today reviewed preparations for the launch of the nationwide COVID19 vaccination drive scheduled to begin tomorrow. The Union Minister visited the Dedicated COVID Control Room which has been setup at the Nirman Bhawan premises of the Union Ministry of Health & Family Welfare.
The Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi will flag off the 1st phase of the pan India rollout of COVID-19 vaccination drive tomorrow, 16th January, 2021 at 10:30 AM via video conferencing. This vaccination program will cover the entire length and breadth of the country, with a total of 3006 session sites across all States and UTs which will be connected virtually throughout the exercise. Around 100 beneficiaries will be vaccinated tomorrow at each of the session sites. The vaccination drive has been planned in a phased manner, identifying priority groups. Health Care workers, both in government and private sectors including ICDS (Integrated Child Development Services) workers, will receive the vaccine during this phase.
During his visit to the COVID Control Room, Dr. Harsh Vardhan minutely scrutinised each aspect of the working of CoWIN, an online digital platform developed by Union Ministry of Health and Family Welfare, which will be used to drive the COVID-19 vaccination programme in the country. It will facilitate real time information of vaccine stocks, storage temperature and individualized tracking of beneficiaries for COVID-19 vaccine. This digital platform will assist programme managers across National, State, and District levels while conducting vaccination sessions. It will help them track beneficiary coverage, beneficiary dropouts, sessions planned v/s sessions held and vaccine utilization
The platform enables national & state administrators to view & sort data of beneficiaries as per their gender, age & co-morbidity. They can also view the metadata of vaccinations and Adverse Event Following Immunization (AEFI) reported from constituent districts across States & UTs. District administrators can additionally create session sites at any location by entering the pin-code, followed by specifying the locality or villages and subsequently assigning a vaccinator. Dr. Harsh Vardhan suggested that the software modifications and lessons learnt while using the highly advanced CoWIN platform be incorporated into India’s Universal Immunization Program.
The Union Minister also reviewed the Beneficiary Registration Page for all non-prioritized groups on CoWIN. He suggested pre-populating the software with beneficiaries by seeding it with electoral database, in addition to other documents that are authorized for registration.
The dedicated COVID Control Room has been involved in the massive exercise of monitoring district wise COVID19 data from across the country as well as in depth analysis of the data to interpret & evaluate the status of the pandemic. For the last several months, through this dedicated control room, the government has been closely monitoring parameters such as case fatality rates, infection rates, death rates & other parameters based on which containment strategies have been continuously evolved. The Control Room has also been helping to track & record best strategies being adopted by different countries as a part of their response system and translating them into key learnings for India.
The Union Minister also reviewed the working of the ‘Communications Control Room’ which has been closely monitoring the disinformation campaigns and rumour mongering in relation to administering of COVID19 vaccines. He advised the administrative machinery to go all out to counter the misinformation campaign being spread by vested interests.
Dr. Harsh Vardhan said India’s exercise to vaccinate its population against COVID19 shall be the largest immunization drive of the world. The Union Minister reiterated that both the indigenously manufactured vaccines, COVISHIELD & COVAXIN, have proven safety and immunogenicity records and are the most important tools to contain the pandemic.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ୍‍-19 ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ଆସନ୍ତାକାଲି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମୀକ୍ଷା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ଏଥିପାଇଁ ଖୋଲିଥିବା ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ୍‍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ବୁଲି ଦେଖିଲେ
କୋଭିଡ୍‍ ଟିକା ନେଇ ସୃଷ୍ଟ ଭ୍ରମଧାରଣା ଦୂରକଲେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଟିକାର ଦକ୍ଷତା ଓ ଗୁଣ ଘେନି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପୁନଃ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କଲେ
15 JAN 2021 5:23PM by PIB Bhubaneswar
ଆସନ୍ତାକାଲି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା କୋଭିଡ୍‍ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରସ୍ତୁତି ସଂର୍କରେ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଦିଲ୍ଳୀର ନିର୍ମାଣ ଭବନ ପରିସରରେ ଖୋଲାଯାଇଥିବା ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କୋଭିଡ୍‍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକକ୍ଷ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆସନ୍ତାକାଲି (1 ଜାନୁୟାରୀ 2011) ପୂର୍ବାହ୍ନ 10ଟା 30 ମିନିଟ ସମୟରେ ଏହି କୋଭିଡ୍‍ ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଭିଡିଓ କନ୍‍ଫରେନ୍‍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କରିବେ । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହି ଟିକା ଆସନ୍ତାକାଲି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏଥିପାଇଁ ମୋଟ 3600 କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଛି । ସବୁ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ କେନ୍ଦ୍ରରେ କାଲି ପ୍ରାୟ 100 ଜଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସ୍ଥିତି ଓ ବୟସକୁ ଦେଖି ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଏହି ଟିକା ଦେବାକୁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଆସନ୍ତାକାଲି ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଉଥିବା ଉଭୟ ସରକାରୀ, ବେସରକାରୀ କର୍ମୀ ଓ କର୍ମଚାରୀ, ସମନ୍ୱିତ ଶିଶୁ ବିକାଶ ବିଭାଗର କର୍ମୀଙ୍କୁ ଏହି ଟିକା ଦିଆଯିବ । କୋଭିଡ୍‍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକକ୍ଷ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଅବସରରେ ଟିକାକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତଦାରଖ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ କୋ-ୱିନ୍‍ କିପରି କାମ କରୁଛି ତାହାର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଟିକିନିଖି ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିଥିଲେ । ଏହି କୋ-ୱିନ୍‍ ଏକ ଅନ୍‍ଲାଇନ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଏହା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । କରୋନା ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରକଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ । ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ମହଜୁଦ ଥିବା ଟିକାର ପରିମାଣ, ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରର ତାପମାତ୍ରା, ଟିକା ନେଉଥିବା ବା ନେବାକୁ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଠାବ କରିବା ଆଦି ସବୁ ତଥ୍ୟ ନିଖୁଣଭାବେ ତତ୍କାଳ ଉପଲବ୍‍ଧ । ଏହି ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ଟିକାଦାନ ସମୟରେ ଜାତୀୟ, ରାଜ୍ୟ ଓ ଜିଲାସ୍ତରରେ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ମ୍ୟାନେଜରମାନଙ୍କୁ ତଥ୍ୟାବଳୀ ଯୋଗାଇ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । କେଉଁ କେନ୍ଦ୍ରରେ କେତେବେଳେ କେତେ ଲୋକ ଟିକା ନେଲେ, କେତେ ଆସିଲେ ନାହିଁ, ଟିକା ନେଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସ୍ଥିତି ଆଦି ସବୁ ତଥ୍ୟ ଏହା ଯୋଗାଇଦେବ ଓ ତାହାର ତଦାରଖ କରିବ । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ଓ ପ୍ରାଦେଶିକ ପ୍ରଶାସକମାନେ ଟିକାକରଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟ ପାଇପାରିବେ । ଟିକା ନେବାକୁ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା, ସେମାନଙ୍କର ଲିଙ୍ଗ, ବୟସ ଏବଂ କାହାର ଯଦି ପୁରୁଣା ଗୁରୁତର ବ୍ୟାଧି ଥାଏ ଏଥିରୁ ସବୁ ତଥ୍ୟ ମିଳିବ । ଟିକାଦାନ ପରେ ଟିକା ଗ୍ରହୀତାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସ୍ଥିତି, ଯଦି କାହାରି କିଛି ଅସୁବିଧା ଘଟିଥାଏ ସେ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟାବଳୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ଉପଲବ୍‍ଧ ହୋଇପାରିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନାମ, ଗାଁ, ଜିଲା ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଆଦି ଏଥିରେ ରହିବ । ଏହି କୋ-ୱିନ ପ୍ଲାଟର୍ଫମଟି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ । ଭାରତରେ ପୂର୍ବରୁ ଚାଲିଆସୁଥିବା ସାର୍ବଜନୀନ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା । କୋଭିଡ୍‍ ଟିକାପାଇଁ ଏଥିରେ ସଫ୍‍ଟୱେୟାରରେ କେତେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ କୋ-ୱିନ୍‍ରୁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପୀକରଣ ପୃଷ୍ଠା ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପାଇ ନ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ସଂପର୍କରେ ସେ ଅବଗତ ହୋଇଥିଲେ । ଏହି ସଫ୍‍ଟୱେୟାରକୁ ଇଲେକ୍‍ଟୋରାଲ ଡାଟାବେସ ସହିତ ସିଡିଂ କରି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବାକୁ ସେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ । ଟିକା ନେବା ପାଇଁ ପୀକରଣ କରିବାକୁ ହେଲେ କେଉଁ କେଉଁ ତଥ୍ୟାବଳୀ ଦେବାକୁ ପଡିବ ତାହାର ସୂଚନା ଦେବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ । ଏହି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କୋଭିଡ୍‍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକକ୍ଷ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଟିକାଦାନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟାବଳୀ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପରେ ସେଗୁଡିକର ଟିକିନିଖି ଅନୁଶୀଳନ କରାଯିବ । ମହାମାରୀ ସ୍ଥିତିର ମୂଲ୍ୟାୟନ କରିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବଗତ କେଇମାସ ଧରି ଏହି ନିୟନ୍ତ୍ରଣକକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ୍‍ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ତଥ୍ୟାବଳୀ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବା ସହ ମହାମାରୀର ସ୍ଥିତି ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଯୋଗାଯୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକକ୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ଟିକା ଓ ଟିକାଦାନ ସଂପର୍କରେ ଯେଉଁସବୁ ଗୁଜବ ଓ ଅପପ୍ରଚାର ଚାଲିଛି ଏହି କକ୍ଷ ତାହାକୁ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କରିବା ସହ ତାହା ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି । କୋଭିଡ୍‍ ଟିକା ବିରୋଧରେ କେତେକ ନ୍ୟସ୍ତସ୍ୱାର୍ଥ ଗୋଷ୍ଠୀ ଚଳାଇଥିବା ଅପପ୍ରଚାର ଓ ଗୁଜବକୁ ଖଣ୍ଡନ କରିବା ପାଇଁ ପୂରାଦମ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ପ୍ରଶାସନିକ କଳକୁ ନିର୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଡ. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ଏହି କୋଭିଡ ଟିକାଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପୃଥିବୀର ସର୍ବବୃହତ୍‍ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ଉଭୟ କୋଭିସିଲ୍ଡ ଓ କୋଭାକ୍‍ସିନ ଟିକା ନିରାପଦ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଟିକା କରୋନା ମହାମାରୀ ରୋକିବାରେ ସଫଳ ହେବା ନେଇ ପରୀକ୍ଷାରୁ ଜଣାପଡିଛି ।