Ministry of Petroleum & Natural Gas
PCRA launches month-long mass awareness campaign ‘SAKSHAM’ to spread awareness about ‘Green and Clean Energy’
Pan-India campaign will focus on adoption of cleaner fuels
16 JAN 2021 1:37PM by PIB Delhi
With a view to create awareness among the consumers of fossil fuels, Petroleum Conservation Research Association (PCRA), Ministry of Petroleum and Natural Gastoday launched a month long campaign,highlighting the adverse health and environmental impacts of increasing carbon footprints. The Secretary Ministry of Petroleum and Natural Gas and Chairman, PCRA Shri TarunKapoor launched the campaign here today. ‘SAKSHAM’s idea is to convince consumers to switch to cleaner fuels and bring in behavioral change to use fossil fuel intelligently.
The campaign through various pan-India activities such as cyclothon, farmer workshops, seminars, painting competition, CNG vehicle driving contest, etc will spread awareness among masses about the advantages of using clean fuels. The campaign will also spread awareness about 7 key drivers that Prime Minister NarendraModi recently mentioned,saying that collectively these would help India move towards cleaner energy.
The key drivers include moving towards a gas-based economy, cleaner use of fossil fuels, greater reliance on domestic sources to drive bio-fuels, achieving renewable targets with the set deadlines, increased use of electric vehicles to decarbonize mobility, increased use of cleaner fuels like Hydrogen, and digital innovation across all energy systems.
Shri TarunKapoor, speaking on the occasion, lauded the energy companies for taking steps in adopting fuel conservation measures as well as diversifying into the clean and green energy ventures. He said that the Saksham like initiatives help in reducing fuel consumption and adoption of energy efficiency measures which lead to better lives of the people, healthy environment, sustainability and development of the country. Shri Kapoor said that the theme of this year’s campaign not only focuses on conservingl fossil fuels but also on promoting green energy. He said all the energy companies are now part of the transition to fuels which are clean and leave very less carbon footprint. Shri Kapoor stressed upon the need for energy conservation as India's energy demand grows and called on for leveraging technologies and digital innovation to achieve the twin goals of energy efficiency and sustainability as we move forward.
The secretary administered the pledge of Oil and Gas Conservation. He gave away awards for exemplary work in Oil & Gas Conservation by State Governments and Oil Companies and also awarded STUs for KMPL improvement. He also presented Award for the “Best performance in PAT Cycle-II for Refineries.
A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between PCRA and EESL for promotion of Energy Efficient PNG Stove on the occasion.
Last year's edition of SAKSHAM saw over 1.48 crore school children participating in PCRA's flagship National Competitions that were organized to disseminate important message of fuel conservation energy efficiency and environment protection amongst youngsters. In the month-long event, almost nine crore people were directly reached through about forty-seven thousand programmes across the country. Over the years PCRA has been at the forefront of promoting energy efficiency and conservation in various sectors and have been working towards sensitizing citizens about the need to adopt cleaner and greener forms of energy.

পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
পি.সি.আর.এ.না থাবুম চুপ্না মীয়ামদা ‘গ্রীন অমদি ক্লীন ইনর্জী’গী ৱাখল্লোন অসি শন্দোক্নবা সকশম হায়বা অমা হৌদোকখ্রে
পান ইন্দিয়া কেম্পেন অসিনা ক্লীনর ফ্যুএলশিং য়োকশিনবদা পান্দম থমগনি
16 JAN 2021 1:37PM by PIB Imphal
ফোসিল ফ্যুএলশিংবু শীজিন্নরিবা মীয়ামদা জ্ঞান তাহন্নবগী পান্দমদা, পেত্রোলিয়ম কঞ্জরভেশন রিশার্স এশোসিশন (পি সি আর এ) মিনিসট্রী ওফ পেত্রোলিয়ম অমদি নেচরেল গ্যাসতুদে না থাবুম চুপ্না মীয়ামদা কার্বোন ফুৎপ্রীন্তশিংনা হকচাং অমদি অকোইবদা অমাংবা পীরীবসি খংহন্নবা হোৎনরি ।পেত্রোলিয়ম অমদি নেচরেল গ্যাস সেক্রেতরী অমদি পি.সি.আর.এ.গী চিয়ারমেন্ড ওইরিবা শ্রী তরুনকুমারনা হায়রিবা কেম্পেনসি হৌদোকখ্রে। সকশমগী ৱাখল্লোন্দি মীয়ামদা হেন্না তরু-তনানবা ফ্যুএলশিং শিজিন্নহন্নবা হোৎনবা অমদি মিয়ামগী ৱাখল্লোন হোংদোকহনদুনা হৈ শিংনা ফোশিল ফ্যুএল শিজিন্নহনবনি ।
তোঙান তোঙানবা পান ইন্দিয়াগী থবকশিং মরুওইনা সাইক্লোথোন, ফার্মার ৱর্কশোপশিং, পেন্তিং কম্পিতিসন, সি.এন.জি.গী গারীশিং থৌবা চাংদম্নবা অসিনচিংবশিংনা মীয়ামদা ক্লিল ফোশিলশিংগী কান্নবা খংহন্নবা হোৎনগনি ।কেমপেন্দসিনা মরুওইবা দ্রাইভর ৭ কী মরমদা খংহনগনি মদুদি হন্দক্তা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্রা মোদীনা পুন্না থবক তৌরবদি ইন্দিয়াসি ক্লীনর ইনরজীরোমদা চংশিনবদা মতেং পাংগনি হায়খ্রে ।
মরুওইবা দ্রাইভর ৭ তা য়াওরিবশিংদি গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা শেল-থুম, ফোশিল ফ্যুএলশিং লুনা শিজিন্নবা, ইরমদমগী পোত্থোক্তা মীৎয়েং চংদুনা বাইও ফ্যুএল শিজিন্নবা, ইলেক্ত্রিক্কী গারী শীজিন্নদুনা কার্বোন হন্থহনবা, ক্লিনর ফ্যুএলশিং মরুওইনা হাইদ্রোজেন শিজিন্নবা অমদি অনৌবা দিজিতেলশিং ইনর্জী শিংদা হৌদোকপানি ।
শ্রী তরুনকুমারনা কেম্পেনশিগী ৱাহৌদোক পীবদা ইনর্জী কম্পনীশিংনা ফ্যুএলশিং য়োকশিন্নবা অমদি মখল কয়াগী ক্লিল অমদি গ্রীন ইনর্জী রোমদা মাই ওনশিন্নবা হায়খি। মহাক্না হায়খিবদা সকশমগী খোংথাংনা ফ্যুএল শিজিন্নবা হনথহনবদা মতেম পাংগনি অমদিমপুং ফবা ইনর্জী শীজিন্নবনা মীয়ামগী পুনসি মহিং ফহনগনি,তরু তনানবা অকোইবগী ফিভম অমদি চাওখৎপা লৈবাক ওইহনগনি হায়খি ।শ্রী কপুরনা হায়খিবা চহিসিগী কেমপেন্দগী ৱখললোনসি ফোশিল ফ্যুএলশিং কনবদা নৎতনা গ্রীন ইনর্জী সু হেনগৎহনগনি হায়খি ।মহাক্না হায়খিবদা ইনর্জী কম্পনী পুম্বা হৌজিক্তী ক্লিন ওইবা অমদি কার্বোন ফুৎপ্রীন্ত থাদোকপা হন্থহনবা ওইরগনি হায়খি। শ্রী কাপুরনা মীৎয়েং থম্লিবসি ইন্দিয়াগী ইনর্জী দিমান্দ হেনগৎলকপনা মরম ওইরগা ইনর্জী য়োকশীনবা অমদি অনৌবা খুৎলাইশিং অমদি অনৌবা দিজিতেলশিং শিজিন্নদুনা ইনর্জী মপুং ফাহনবগা লোয়ননা হেনগৎহনবা হায়বা পান্দম অনিসি ফংনবা হোৎনবনি।
সেক্রেতরিনা ওইল অমদি গ্যাস কঞ্জরভেশনসী মহাক্কী লৈঙাক্কী মখাগা থম্লে। মহাক্না অইল অমদি গ্যাস কঞ্জরভেসনদা রাজ্য সরকারশিংনা অমদি ওইল কম্পনীশিংনা ফিদম্নিঙাই ওইনা থবক পাইখৎপদা মনা পীখি অমসুং এস.তি.য়ু.শিংসু কে.এম.পি.এল. ফগৎহনবগীদমক মনা পীখি। মহাক্না পি.এ.তি. সাইকল-II শুংদোকপদা খ্বাইদগী ফউবদা মনা পীখি।
হায়রিবা থৌরমদুদা পি.সি.আর.এ. অমদি ই.ই.এস.এল.না এম.ও.য়ু. অমা তৌনদুনা মপুং ফাবা পি.এন. জি. স্তোব হৌদোকখি ।
হৌখিবা চহিগী সকশমগী প্রোগামদা স্কুলগী অঙাং করোর ১.৪৮না পি.সি.আর.এ.শিংগী ফ্লেকশিপ নেস্নেল কম্পিতিসনদা শরুক য়াখি। মদুনা ফ্যুএল ইনর্জী য়োকশিনবা অমদি অকোইববু ঙাক শেনবগী ৱাখল্লোন নহাশিংদা খংহনখি। থাবুম ফানা চত্থরকপা থৌরমদুদা মীওই করোর ৯দা লৈবাকসিগী থৌরম লিশিং ৪৭ হকথেংননা ফংহনখি। চহিশিংসিদা পি.সি.আর.এ.না ইনর্জী ফগৎহন্নবা অমদি য়োকশিন্নবা মাংজিন থানা হোৎনরি অমদি মিয়াম্বু তরু তনানবা অমদি গ্রীন ইনর্জী ফংহন্নবা হোৎনরি ।