Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19 Vaccination
India begins World’s Largest Vaccination Drive today
Dr. Harsh Vardhan joins doctors and healthcare workers at AIIMS, New Delhi on this momentous day
At AIIMS New Delhi, Sanitation Worker first recipient of the Vaccine
After Smallpox and Polio, it is the turn of COVID. This is beginning of the end of COVID: Dr. Harsh Vardhan
“Vaccine will be remembered like a Sanjeevani for clinching the Victory over COVID”
“The Prime Minister and all Chief Ministers along with my fellow colleague Health Ministers have worked as a team and created a History today”
16 JAN 2021 5:25PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare chose to be with doctors, nurses and other healthcare and frontline workers at AIIMS, New Delhi on this momentous day when the Prime Minister launched the world’s largest COVID-19 vaccination drive.
He applauded their selfless devotion and commitment to the nation’s fight against COVID-19, as the a sanitation worker Shri Manish Kumar became the first recipient of the vaccination drive at AIIMS, New Delhi.
Describing the exercise as the start of the climax of the pandemic that started a year before, Dr. Harsh Vardhan said, “The Prime Minister Shri Narendra Modi has been personally involved in the management of the pandemic since the start. Today marks the culmination of five months’ hard work on rolling out the COVID vaccines.”
Prime Minister Shri Narendra Modi ji launched the COVID-19 vaccination drive at 10:30 AM via video conferencing.
The Minister marvelled at the span and scope of the world’s largest COVID19 vaccination drive. “3006 session sites across all States and UTs held the exercise simultaneously today with around 100 beneficiaries vaccinated at each of the sites. With a population of 138 crore and a history of Universal Immunization Program which involves targeted vaccination against twelve vaccine preventable diseases, India stands at the cusp of recording history and shows the way to peers across the globe. After Smallpox and Polio, it is the turn of COVID. All the remote, hard to reach areas, urban slums, tribal belts are all covered in today’s exercise.”
Dr Harsh Vardhan elaborated on the preparations that were taken up for this huge exercise:- “More than a lakh vaccinators were trained; multiple mock exercises were conducted; a pan-India national exercise was also conducted to hammer out the slightest glitches. Technology was used to bolster performance as the eVIN platform was repurposed to CoWIN (Winning over COVID), SMS sent to all beneficiaries since the last two days (for today’s session) which would be repeated on schedule for their second dose and across all beneficiaries in all sessions”.
The Health Minister added that efficient teamwork and staunch political commitment formed the bedrock of this massive exercise. “The Prime Minister and all the Chief Ministers along with my fellow colleague Health Ministers have worked as a team and made history today”, he said.
Dr. Harsh Vardhan overlooks as the 1st Vaccine is administered
Dr. Harsh Vardhan took the occasion to remind everyone of the significant milestones achieved against COVID in the last year. He observed, “The pro-active, pre-emptive and graded approach with a meticulous monitoring of the trajectory of the disease, effective clinical management have enabled a valiant fight against it and saved our people to a very large extent. India has the highest recovery which is more than 96% and the lowest fatality rate below 1.5%.” Calling the vaccines the ‘route to victory’, he remarked “The COVID19 vaccine will be remembered like a Sanjeevani for clinching the victory over COVID.”
Dr. Harsh Vardhan remembered the brave sacrifices made by the COVID Warriors who helped others putting their own lives at risk while defending the decision to give the vaccine first to healthcare workers in the private and public facilities alike. He also congratulated the common people of India who have enthusiastically contributed in the trials of the vaccine.
He also stressed on the need to counter the rumours and myth mongering in relation to administering of COVID19 vaccines. He also appealed people not to be misguided by the misinformation campaigns and believe only credible and authentic information. Dr. Harsh Vardhan noted, “The whole country has been waiting for life to return to normal. People have lost their near and dear ones. These few people who are misleading others into questioning the integrity of the process are being unfair to the sacrifices made by the common people and the future of our society.”
Dr. Randeep Guleria, Director AIIMS and Dr. V.K. Paul, Member (Health), NITI Aayog and Chair, National Expert Group of Vaccine Administration for Covid-19 (NEGVAC) also received vaccination at AIIMS today.
After the visit to AIIMS, New Delhi, the Union Health Minister visited the vaccination site at Gangaram Hospital, where he interacted with the healthcare and frontline workers and saluted their spirit of serving the nation. “We have been safe because of your continued and selfless wor for so many months”.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন
ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা বেক্সিনেসন দ্রাইভ ঙসি হৌখ্রে
মরু ওইবা নুমিৎ অসিদা দা. হর্শ বর্ধন্না নই দিল্লীগী এম্সতা দোক্তরশিং অমসুং হেল্থকিয়র ৱার্করশিং উন্নখ্রে
নই দিল্লীগী এম্সতা সেনিতেসন ৱার্করশিংনা বেক্সিন অসি কাপ্পা অহানবা রেসিপিয়ন্ত ওইখ্রে
স্মোলপোক্স অমসুং পোলিয়োগী মতুংদা মথং অসি কোবিদ ওইরে। মসি কোবিদ লোইশিনবগী অহৌবনি: দা. হর্শ বর্ধন
“বেক্সিন অসি সঞ্জীবনিগুম্না কোবিদকী মায়োক্তা মাই পাকপা ঙম্বগীদমক্তা নীংশিংনহৌরগনি”
“প্রধান মন্ত্রী অমসুং মুখ্য মন্ত্রী পুম্নমক্না ঐগা থবক পুমিন্নরিবা হকশেল মন্ত্রীশিংগা লোইননা তীম অমা ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নখি অমসুং ঙসি ইতিহাস অমা শেম্বা ঙমখ্রে”
16 JAN 2021 5:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী খ্বাইদগী অচৌবা কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন দ্রাইব হৌদোকপগী মরু ওইবা নুমিৎ অসিদা কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না নই দিল্লী এম্সকী দোক্তরশিং, নর্সশিং অমসুং অতোপ্পা হেল্থকিয়র অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংগা লোইনবা পামখি।
সেনিতেসন ৱার্কর শ্রী মনিশ কুমারনা নই দিল্লী এম্সকী বেক্সিনেসন দ্রাইবকী অহানবা রিসিপিয়েন্ত ওইখিবা অসিদা মহাক্না লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯গী মায়ক্তা লান্থেংনবদা মখোয়না কত্থোকপগা লোইননা হোৎনখিবশিং অদুবু থাগৎখ্রে।
এক্সর্সাইস অসি চহি অমগী মমাংদা হৌখিবা লাইচৎকী মরু ওইবা তাঙ্কক্কী অহৌবনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “অহৌবদগী হৌনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মশা য়াওনা লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা হকথেংননা হোৎনখি। ঙসি অসি থা মঙা কনা কোবিদ বেক্সিন পুথোক্নবা কন্না হোৎনখিবা অদুগী মহৈ ফংবা নুমিৎনি।”
প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা অয়ুক পুং ১০.৩০ তাবা মতমদা কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন দ্রাইভ হৌদোকখ্রে।
মন্ত্রীনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন দ্রাইভকী স্পান অমসুং স্কোপকী মতাংদা ৱা ঙাংখ্রে। “সাইৎ অমমমদা বেনিফিসরী ১০০রোম তিকা থাবগা লোইননা ঙসি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্কী সেসন সাইৎ ৩০০৬তা অমুক্তদা থবক অসি পাঙথোকখ্রে। মীশিং করোর ১৩৮ লৈবগা লোইননা অমসুং তিকানা ঙাকথোকহনবা ঙম্বা লাইনা তরানিথোইগী মায়োক্তা বেক্সিনেসন তৌবগী পান্দম য়াওবা য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসনপ্রগ্রামগী ইতিহাস লৈবগা লোইননা ভারতনা মালেমগী লৈরিবা লৈবাকশিংদা ইতিহাস কয়া রেকোর্দ থমদুনা লম্বী উৎপা ঙমখ্রে। স্মোলপোকসকী অমসুং পোলিয়োগী মতুংদা মথং অসি কোবিদনা ওইরে। ঙসিগী এক্সর্সাইস অসিদা অরাপ্পা, য়ৌবা ঙমদবা মফমশিং, অর্বান স্লমশিং, ত্রাইবেল বেল্তশিং পুম্নমক কোনশিনখ্রে।”
দা. হর্শ বর্ধন্না অচৌবা এক্সর্সাইস অসিগীদমক্তা শেম শাখিবশিং অদু শন্দোক্না হায়রদুন হায় :- “ বেক্সিনেতর লাখ অমা হেন্না ত্রেন তৌখ্রে; মোক এক্সর্সাইস কয়া পাঙথোকখ্রে; অশোইবশিং খঙদোক্নবা পান-ইন্দিয়া নেস্নেল এক্সর্সাইস অমসু পাঙথোকখ্রে। ই.ভি.আই.এন. প্লেৎফোর্ম অসি কোৱিন (কোবিদতগী থোইবা) ওইনা রিপর্পজ তৌনবা তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা পর্ফোর্মেন্স তৌখ্রে, হৌখিবা নুমিৎ নিনি অসিদা (ঙসিগী সেসন অসিগীদমক) বেনিফিসরী পুম্নমক্তা এস.এম.এস. থাখিবা অসি অনিশুবা দোসকী মতমদা অমসুং সেসন পুম্নমক্তা বেনিফিসরীশিংদা অমুক থাগনি”।
হকশেল মন্ত্রীনা হায় মপুং ফাবা তীমৱার্ক অমসুং মপাঙ্গল লৈবা রাজনিতীনা অচৌবা এক্সর্সাইস অসিগী য়ুম্ফম ওইখ্রে। “প্রধান মন্ত্রী অমসুং মুখ্য মন্ত্রী পুম্নমক্না ঐগা থবক পুমিন্নরিবা হকশেল মন্ত্রীশিংগা লোইননা তীম অমা ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নখি অমসুং ঙসি ইতিহাস অমা শেম্বা ঙমখ্রে”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
দা. হর্শ বর্ধন্না অহানবা বেক্সিন কাপখিবা অদু য়েংখিবা
দা. হর্শ ভর্ধন্না থৌরম অদুদা মীয়াম পুম্নমক্তা হৌখিবা চহিদা কোবিদকী মাইয়োক্তা মাই পাকখিবশিংগী মরমদা পনখি। মহাক্না হায় “লাইনা অসিগী ত্রেজেক্তরী য়াম্না কুপ্না য়েংশিনবা, ইফেক্তিব ক্লিনিকেল মেনেজমেন্তগা লোইননা প্রো-এক্তিব, প্রি-এম্পতিব অমসুং গ্রেদেদ এপ্রোচনা মসিগা চাওনা মায়োক্নবা ঙম্বনি অমসুং মশিং য়াম্লবা ঐখোয়গী মীয়াম পুন্সি কনবা ঙম্বনি। ভারতনা ৯৬%গী মথক্তা খ্বাইদগী ৱাংবা ফগৎলকপগী চাং অমসুং ১.৫%দগী তাবা খ্বাইগী নেম্বা শিবগী চাং লৈখি”। ভেক্সিনশিং অসিবু ‘মাইপাকপগী লম্বেল’ হায়না কৌরদুনা মহাক্না হায় “কোবিদ-১৯ ভেক্সিন অসি কোবিদতগী মাই পাকপগী সঞ্জীবনি অমা ওইনা নিংশিংনহৌরগনি”।
দা. হর্শ ভর্ধন্না প্রাইবেৎ অমসুং পব্লিক ফেসিলিতীশিংদা লৈরিবা হেল্থ ৱার্করশিংনা মখোয়দা অহানবা ওইনা ভেক্সিন কাপ্নবগী ৱারেপ অদুবু তরাম্না ওকখিবগা লোইননা অতোপ্পগীদমক মখোয়গী পুন্সি খুদোংথীবদা থম্লিবা কোবিদ ৱারিয়রশিং অসিগী কত্থোকপা অদুবু পনখি। মহাক্না ভেক্সিন অসিগী ত্রাইএলশিংদা অকিবা লৈতনা মতেং পাংখিবা ভারতকী প্রজা মীয়াম্বুসু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
“মহাক্না কোবিদ-১৯ ভেক্সিনশিং শিজিন্নবগা মরী লৈননা ঙাংনরিবা অরানবা ৱাশিং অমসুং লান্না থাজনবা অসি মায়োক্নবা তঙাইফদবগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। মহাক্না মীয়ামদা অরানবা পাউগী খুত্থাংদা লান্না লমজিংহন্দনবা অমসুং অচুম্বা অমসুং ওথেন্তিক ওইবা পাউখক্তমক থাজনবীনবা আপীল তৌখি। দা. হর্শ ভর্ধন্না হায় “লৈবাক পুম্বা হান্নগী পুন্সিদা হঞ্জিন্নবা ৱানা ঙাইরি”। মীয়াম্না মখোয়গী নুংশিরবা ইমুং মনুংশিং কাইনখ্রে। থবক থৌরম অসিগী ইন্তিগ্রিতীদা মীওই খরনা অরানবা মওংদা অতোপ্পশিংবু লান্না লমজিংলিবা অসি প্রজা মীয়াম্না কত্থোকখিবা অমসুং সমাজ অসিগী তুংগী পুন্সিদা অফবা থৌওং অমা নত্তে”।
দা.রন্দীপ গুলেরিয়া, দিরেক্তর এম্স অমসুং দা. ভি.কে. পোল, মেম্বর (হেল্থ), নিতি আয়োগ অমসুং চিয়র্মেন, নেস্নেল এক্সপর্ত গ্রুপ ওফ ভেক্সিন এদমিনিস্ত্রেসন ফোর কোবিদ -১৯ (এন.ই.জি.ভি.এ.সি.)নসু এম্সতা ঙসি ভেক্সিন অসি কাপখি।
এম্স ন্যু দিল্লীদা চৎলুরবা মতুংদা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা গঙ্গারাম হোস্পিতাল ভেক্সিনেসন সাইৎতা চত্তুনা মহাক্না হেল্থকেয়র অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংগা উনখি অমসুং মখোয়না লৈবাক অসিগী শেবা তৌবা ঙম্বগী থৌনা অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। “থা কয়াগী মমাংদগী চত্থরক্লিবা অদোমগী হনবা লৈতবা অমসুং কত্থোকপগী লান অদুনা ঐখোয়বু শাফনা লৈহল্লিবনি”।