AYUSH
Promotion of Yoga Education
02 FEB 2021 5:12PM by PIB Delhi
Presently there is no regulation for Yoga education at Central level. However, the Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), New Delhi an Autonomous Institute under Ministry of AYUSH also conducts various Yoga education programmes. The details of the programmes are as under:
Details of Yoga Education Programmes conducted by MDNIY, New Delhi
S. No.
Name of the Programme/Course
Duration of the Programme/Course
1.
M.Sc. (Yoga)
2 Years
2.
B. Sc. (Yoga)
3 Years
3.
Post Graduate Diploma in Yoga Therapy for Medicos and Para Medicos (PGDYTMP)
1 Year
4.
Diploma in Yogic Science (DYSc.)
1 Year
5.
Certificate Course in Yoga for Wellness Instructor
6 months
6.
Certificate Course in Yoga for Protocol Instructor (CCYPI)
3 months
7.
Certificate Course in Yoga Science for Wellness
4 months
Further, National Curriculum Framework (NCF), 2005 recommended Yoga as an integral part of Health and Physical Education. Health and Physical Education is a compulsory subject from Class I to Class X and optional from Class XI to XII. The National Council of Educational Research and Training (NCERT) has already developed integrated syllabi on Health and Physical Education from Class I to Class X.
The Minister of State (The Ministry of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy), Sh. KirenRijiju (Additional Charge)stated this in a written reply in the RajyaSabha here today.

আয়ুশ
য়োগা তম্বা য়োকখৎপা
02 FEB 2021 5:12PM by PIB Imphal
হৌজিক কেন্দ্রগী থাক্তা য়োগা তম্বগী চৎন-কাংলোন অমতা লৈত্রি। অদুবু অয়ুস মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা মনিংতম্বা ইন্সতিতুৎ অমা ওইরিবা মোরাজি দেসাই নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ য়োগা(এম দি এন আই ৱাই),নিউ দিল্লিনা য়োগা তম্বগী তোঙান-তোঙানবা কোর্সশিং পাংথোক্লি। প্রোগ্রামশিংগী অকুপ্পশিং মখাদা লৈরে:
মোরাজি দেসাই নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ য়োগা(এম দি এন আই ৱাই),নিউ দিল্লিনা য়োগা তম্বগী পাংথোক্লিবা কোর্সশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
প্রোগ্রাম/কোর্স মমিং
প্রোগ্রাম/কোর্সকী মতম
১
এম.এস.সি(য়োগা)
চহি ২
২
বি.এস.সি(য়োগা)
চহি ৩
৩
মেদিকোশিং অমসুং পেরা মেদিকোশিংগী য়োগা থেরাপীগী পোস্ত গ্রেজুয়েত দিপ্লোমা
চহি ১
৪
য়োগিক সাইন্সকী দিপ্লোমা
চহি ১
৫
ৱেলনেস ইন্সত্রক্তরগী য়োগগী সর্তিফিকেত কোর্স
থা ৬
৬
প্রোতোগোল ইন্সত্রক্তরগী য়োগগী সর্তিফিকেত কোর্স
থা ৩
৭
ৱেলনেসকী য়োগা সাইন্সকী সর্তিফিকেত কোর্স
থা ৪
নেসনেল করিকুলম ফ্রেমৱার্ক,২০০৫না য়োগা অসি হেল্থ অমসুং ফিজিকেল ইজুকেসনগী শরুক অমা ওইনবা খঙহনখ্রে। হেল্থ অমসুং ফিজিকেল ইজুকেসন অসি ক্লাস ১দগী ক্লাস ১০ ফাওবা কমপলসরি সবজেক অমা ওইরে অমসুং ক্লাস ১১দগী ক্লাস ১২ ফাওবনা ওপসনেল ওইরি। ক্লাস ১দগী ক্লাস ১০ ফাওবগী ওইনা এন.সি.ই.আর.তিনা হেল্থ অমসুং ফিজিকেল ইজুকেসনগী অপুনবা সেল্লেবস শেমখ্রে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা অয়ুর্বেদা, য়োগা, নেচরোপেথি, উনানি,সিদধা অমসুং হোমিওপেথি মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী(অহেনবা চার্জ) শ্রী কিরেন রিজিজুনা ফোঙদোকখিবনি।