Ministry of Health and Family Welfare
Skill Training Centre for Emergency Medical Services
05 FEB 2021 6:49PM by PIB Delhi
Union Ministry of Health & Family Welfare, under its Central Sector Scheme, ‘Human Resource Development for Emergency Medical Services’, has provision for setting up 140 Skill Centres to be established in government medical colleges across India to impart skills on life saving interventions.
Under the said scheme, 17 such Skill Centers have been proposed to be set up in Uttar Pradesh. Of these nominations for 11 Skill centres by the State Government of Uttar Pradesh have been received so far.
This is a Central Sector Scheme under Ministry of Health & Family Welfare, where setting up of skill centers is 100% funded by the Central Government.
For each skill centers, funds to the tune of Rs. 2.60 to 2.90 crores (depending on the location) are released to Government Medical Colleges/ Institutions subject to their recommendation by the concerned state government. The funds allocated is for infrastructure and procurement of training equipment.
So far, 82 medical colleges have been granted funds to the tune of Rs. 121 Crores.
State/ UT wise distribution of proposed Skill Centres
Sr. No.
State or Union Territory
No. of Skill Centres to be established
1
Uttar Pradesh
17
2
Maharashtra
11
3
Bihar
10
4
West Bengal
9
5
Madhya Pradesh
8
6
Tamil Nadu
8
7
Rajasthan
7
8
Karnataka
7
9
Gujarat
7
10
Andhra Pradesh
6
11
Odisha
5
12
Telangana
4
13
Kerala
4
14
Jharkhand
4
15
Assam
4
16
Punjab
3
17
Chhattisgarh
3
18
Haryana
3
19
Uttarakhand
2
20
Himachal Pradesh
2
21
Tripura
1
22
Meghalaya
1
23
Manipur
1
24
Nagaland
1
25
Goa
1
26
Arunachal Pradesh
1
27
Mizoram
1
28
Sikkim
1
UT 1
Puducherry
1
UT 2
Andaman and Nicobar
1
UT 3
Delhi
2
UT 4
Chandigarh
1
UT 5
Ladakh
1
UT 6
Jammu and Kashmir
2
Total
140
Skill centres are proposed to set up on the basis of nomination received from State Government of Uttar Pradesh, at the following 11 medical colleges:
Sr. No.
Name of Medical College
1.
BHU Institute of Medical Sciences
2.
Govt. Medical College Kanpur
3.
Govt. Medical College Allahabad
4.
Govt. Medical College Jhansi
5.
Govt. Medical College Kannauj
6.
Govt. Medical College Jalaun
7.
Govt. Medical College Agra
8.
Govt. Medical College Meerut
9.
Govt. Medical College Gorakhpur
10.
Govt. Medical College Ambedkar Nagar
11.
Govt. Medical College Azamgarh
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh. Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Lok Sabha here today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ইমর্জেন্সী মেদিকেল সর্ভিসেসকী স্কিল ত্রেনিং সেন্তর
05 FEB 2021 6:49PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না মখোয়গী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম, ‘হ্যুমেন রিসোর্স দেবেলপমেন্ত ফোর ইমর্জেন্সী মেদিকেল সর্ভিসেস’কী মখাদা পুন্সি কন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎপগী স্কিলশিং হেনগৎহন্নবা ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজশিংদা স্কিল সেন্তর ১৪০ লিংখৎনবগী প্রোবিজনশিং য়াওখি।
হায়রিবা স্কীম অসিগী মখাদা উত্তর প্রদেশতা অসিগুম্বা স্কিল সেন্তর ১৭ লিংখৎনবা প্রপোজ তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা হৌজিক ফাওবদা উত্তর প্রদেশকী সরকারনা স্কিল সেন্তর ১১গী নোমিনেসন ফংখ্রে।
মসি হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম অমনি হায়রিবা অসিদা স্কিল সেন্তরশিং লিংখৎপা অসি কেন্দ্র সরকারনা ১০০% ফন্দ থাদৈ।
স্কিল সেন্তর অমমমগী ওইনা মরী লৈনবা রাজ্য সরকারগী রিকম্মেন্দেসনগী মতুং ইন্না গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজশিং/ইন্সিতিত্যুসনশিং অসিদা লুপা করোর ২.৬০দগী ২.৯০.(মফমগী মখা পোন্না) কাইথখ্রে। এল্লোকেৎ তৌখ্রিবা ফন্দশিং অসি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অমসুং ত্রেনিং ইক্বিপমেন্ত লৈনবনি।
হৌজিক ফাওবদা, মেদিকেল কোলেজ ৮২দা লুপা করোর ১২১গী ফন্দশিং কাইথখ্রে।
প্রপোজ তৌখিবা স্কিল সেন্তরশিং রাজ্য/য়ু.তি. অমমমগী ওইনা য়েন্থোকপা
মশিং
রাজ্য নত্ত্রগা য়ুনিয়ন তেরিতোরী
লিংখৎকবা স্কিল সেন্তর মশিং
১
উত্তর প্রদেশ
১৭
২
মহারাস্ত্র
১১
৩
বিহার
১০
৪
ৱেস্ত বেঙ্গল
৯
৫
মধ্য প্রদেশ
৮
৬
তামিল নাদু
৮
৭
রাজস্থান
৭
৮
কর্নাতকা
৭
৯
গুজরাত
৭
১০
অন্ধ্র প্রদেশ
৬
১১
ওরিশা
৫
১২
তেলঙ্গনা
৪
১৩
কেরেলা
৪
১৪
ঝার্খন্দ
৪
১৫
অসাম
৪
১৬
পঞ্জাব
৩
১৭
ছত্তিসগর
৩
১৮
হরিয়ানা
৩
১৯
উত্তরাখন্দ
২
২০
হিমাচল প্রদেশ
২
২১
ত্রিপুরা
১
২২
মেঘালয়
১
২৩
মনিপুর
১
২৪
নাগালেন্দ
১
২৫
গোৱা
১
২৬
অরুনাচল প্রদেশ
১
২৭
মিজোরাম
১
২৮
সিক্কিম
১
য়ু.তি. ১
পুদুচেরী
১
য়ু.তি. ২
অন্দমান অমসুং নিকোবর
১
য়ু.তি. ৩
দিল্লী
২
য়ু.তি. ৪
চান্দিগর
১
য়ু.তি. ৫
লদাখ
১
য়ু.তি. ৬
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২
অপুনবা
১৪০
উত্তর প্রদেশকী রাজ্য সরকারদগী ফংবা নোমিনেসন ফংবদা য়ুম্ফম ওইরগা স্কিল সেন্তর মখাদা পীরিবা মেদিকেল কোলেজ ১১ অসিদা লিংখৎনবা প্রপোজ তৌখ্রে:
মশিং
মেদিকেল কোলেজ মমিং
১.
বি.ঐচ.য়ু. ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্সেস
২.
গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ কানপুর
৩.
গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ অলাহাবাদ
৪.
গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ ঝান্সি
৫.
গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ কন্নোজ
৬.
গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ জালৌন
৭.
গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ অগ্রা
৮.
গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ মীরুৎ
৯.
গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ গোরাখপুর
১০.
গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ অম্বেদকর নাগর
১১.
গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ অজমগর
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমা ওইনা রাজ্য মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল) শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা ফোঙদোকখিবনি।