Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Allocated funds for imparting of skill development training to the unemployed youth in the country
08 FEB 2021 4:23PM by PIB Delhi
The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) is implementing Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY), Scheme of Jan Shikshan Sansthan (JSS) for Skill Development and National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS) under Skill India Mission, .
Under PMKVY 2.0 (2016-20), since inception, funds amounting to Rs. 7115 Cr. (approx.) have been sanctioned, till Jan’21, to implementing agencies for the implementation of the scheme. PMKVY 2.0 (2016-20) has two component namely Centrally Sponsored Centrally Managed (CSCM) and Centrally Sponsored State Managed (CSSM). There is a provision of State-wise funds allocation under CSSM component of the PMKVY 2.0 (2016-20). The scheme of Jan Shikshan Sansthan (JSS) is being implemented through its institutional framework in the country with the objective to improve the occupational skills and technical knowledge of the non/neo literate. Further, government launched the National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS) which makes special efforts to reach maximum number of establishments including MSMEs with an objective to promote apprenticeship training and to increase the engagement of apprentices. The State-wise details of funds disbursed under CSSM-PMKVY 2.0 (2016-20), JSS and NAPS is given at column (a) of Annexure.The State-wise number of candidates benefitted under PMKVY 2.0 (2016-20) (CSCM + CSSM), JSS and NAPS, is given at column (b) of Annexure.
Under PMKVY 2.0 (2016-20), there is a target to train one crore youth of the country. As on 19.01.2021, 1.07 Cr. candidates have been trained / oriented across the country. Further, modified demand driven scheme PMKVY i.e. PMKVY 3.0 (2020-21) has been launched on 15.01.2021 with an objective to train 8 lakh candidates across the country.This information was given by the Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Raj Kumar Singh in a written reply in Rajya Sabha today.
****
BN/MR
Annexure
The State-wise details of funds disbursed and beneficiaries candidates under PMKVY 2.0 (2016-20), JSS and NAPS is given below:
States/UTs
Funds disbursed
(a)
Candidates trained
(b)
CSSM- PMKVY 2.0 (till Jan’21)
(In Rs.)
NAPS
(2016-20 to 20-21 till Jan’21)
(In Cr.)
JSS
(2018-19 to 20-21 till Aug’20)
(In Rs.)
CSCM and CSSM - PMKVY 2.0
Apprentice Count
JSS (2018-19 to 20-21 (jan21)
Andaman & Nicobar Islands
2,10,94,164
0
2,462
0
Andhra Pradesh
54,92,66,464
11.532
6,27,80,766
2,88,370
33,324
16,683
Arunachal Pradesh
14,42,49,768
0
65,25,000
67,839
0
726
Assam
36,95,32,800
0
5,39,22,411
6,21,930
7,664
13,659
Bihar
36,81,62,449
0.157
11,44,19,724
4,52,919
4,201
35,701
Chandigarh
6,15,88,800
0.104
90,15,773
18,197
1,407
2,694
Chhattisgarh
35,57,76,000
0.071
6,46,22,934
1,10,433
12,303
19,567
Delhi
15,39,72,000
0.43
2,92,69,765
3,58,277
15,541
8,225
Goa
10,70,25,937
0.022
1,06,33,720
6,845
1,932
2,874
Gujarat
46,94,93,826
30.912
10,23,75,336
3,28,356
1,98,675
27,786
Haryana
36,56,99,375
15.479
4,93,85,867
5,23,106
1,06,092
13,745
Himachal Pradesh
21,55,60,800
0.24
59,25,000
1,06,608
11,737
3,124
Jammu And Kashmir
22,94,18,280
0.1
1,61,47,336
2,54,382
2,243
5,047
Jharkhand
29,59,64,978
1.744
2,43,85,697
2,62,045
26,688
7,992
Karnataka
21,43,95,135
4.082
8,33,29,296
4,13,738
65,479
26,812
Kerala
22,00,25,988
1.298
8,78,78,194
2,26,789
23,716
23,387
Ladakh
0
0
0
2,267
0
0
Lakshadweep
1,23,17,760
0
0
150
0
0
Madhya Pradesh
27,32,80,576
4.734
27,38,01,656
6,51,665
33,297
78,951
Maharashtra
85,77,62,615
19.768
20,52,82,890
9,88,847
2,19,201
59,878
Manipur
32,59,88,939
0
3,02,56,624
75,946
11
7,522
Meghalaya
12,77,96,760
0
0
37,726
73
0
Mizoram
22,12,73,161
0
0
24,647
0
0
Nagaland
25,44,76,980
0
84,25,000
31,323
0
2,500
Odisha
27,71,49,600
0.966
16,43,98,775
4,55,033
19,965
45,136
Puducherry
11,34,51,280
0.251
18,894
2,382
Punjab
40,39,52,000
1.85
1,95,44,859
3,40,522
13,755
5,001
Rajasthan
26,19,35,789
3.97
4,91,19,636
9,09,477
18,381
13,351
Sikkim
4,77,31,320
0.144
10,281
142
Tamil Nadu
68,86,21,440
10.409
6,85,56,432
5,20,389
59,126
19,566
Telangana
31,54,64,472
2.398
6,02,91,609
2,77,484
37,019
20,526
The Dadra & Nagar Haveli And Daman & Diu
4,11,10,524
0.231
1,02,23,272
10,119
795
2,172
Tripura
22,80,06,870
0.001
80,72,037
1,17,731
1,418
2,555
Uttar Pradesh
52,26,00,000
9.429
46,89,89,445
15,87,314
89,275
1,31,090
Uttarakhand
52,50,78,040
2.609
5,75,96,198
2,16,544
13,639
17,858
West Bengal
38,04,64,812
1.902
7,80,85,550
3,77,427
15,489
20,863
Total
10,01,96,89,702
124.833
2,22,32,60,802
1,06,96,082
10,34,970
6,34,991

|
স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিগী থবক ফংদবা নহারোলদা স্কিল দিবেলপমেন্ত ত্রেনিং পীনবা এল্লোকেৎ তৌখিবা ফন্দশিং
08 FEB 2021 4:23PM by PIB Imphal
স্কিল দিবেলপমেন্ত এন্দ ওন্তোপ্রিনোর্শিপ মন্ত্রালয় (এম.এস.দি.ই.)না স্কিল ইন্দিয়া মিসনগী মখাদা প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা (পি.এম.কে.ভি.ৱাই.), স্কিল দিবেলপমেন্তগী জন শিক্ষন সনস্থান (জে.এস.এস.) স্কীম, অমসুং নেস্নেল এপ্রিন্তিসশিপ প্রমোসন স্কীম (এন.এ.পি.এস.) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ২.০ (২০১৬-২০)গী মখাদা, হৌদোকখিবদগী হৌদুনা, স্কীম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংদা ২০২১গী জনুৱারী ফাওবদা লুপা করোর ৭১১৫ (চাউআক্না) কাইথখ্রে। পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ২.০ (২০১৬-২০)গী কম্পোনেন্ত অনি লৈ, মমিং ওইনা পল্লবদা সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ সেন্ত্রেলী মেনেজ (সি.এস.সি.এম.) অমসুং সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ স্তেৎ মেনেজ (সি.এস.এস.এম.) অসিনি। পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ২.০ (২০১৬-২০)গী কম্পোনেন্ত সি.এস.এস.এম.গী মখাদা রাজ্য অমমমগী ফন্দশিং এল্লোকেসন তৌনবা প্রোবিজন অমা লৈ। জন শিক্ষন সনস্থান (জে.এস.এস.)গী স্কীম অসি ওক্ক্যুপেস্নেল স্কিলশিং অমসুং নন/নিও লিতরেৎকী তেক্নিকেলগী লৌশিং হেনগৎনবা পান্দমগা লোইননা লৈবাক অসিদা মাগী ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক্কী খুত্থাংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। মখা তানা সরকারনা নেস্নেল এপ্রিন্তিসশিপ প্রমোসন স্কীম (এন.এ.পি.এস.) হৌদোকখ্রে মসিনা এপ্রিন্তিসশিপ ত্রেনিং পীবা থোগৎনবা অমসুং এপ্রিন্তিসশিংগী থবক-থৌরম হেনগৎহন্নবা পান্দম অমগা লোইননা এম.এস.এম.ই.শিং য়াওনা ইস্তাব্লিশমেন্তশিংগী মশিং য়াম্না য়ৌশিন্নবা অখন্নবা থৌরাংশিং পাউখৎলি। সি.এস.এস.এম.-পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ২.০ (২০১৬-২০), জে.এস.এস. অমসুং এন.এ.পি.এস.কী মখাদা কাইথখিবা রাজ্য অমমমগী অকুপ্পা মরোল, এনেক্সরগী কলম (এ)দা পীরি। পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ২.০ (২০১৬-২০) (সি.এস.সি.এম. + সি.এস.এস.এম.),জে.এস.এস. অমসুং এন.এ.পি.এস.কী মখাদা কান্নবা ফংহনখ্রবা রাজ্য অমমমগী ওইনা লৈরিবা কেন্দিদেৎশিংগী মশিং এনেক্সরগী কলম (বি)দা পীরি।
পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ২.০ (২০১৬-২০)গী মখাদা লৈবাক অসিগী নহারোল করোর অমা ত্রেন তৌনবা তারএৎ অমা থম্লি। ১৯.০১.২০২১ ফাওবদা লৈবাক অসিদা কেন্দিকেৎ করোর ১.০৭ ত্রেন/ওরিয়েন্ত তৌখ্রে। মখা তানা শেমদোক্লবা দিমান্দ দ্রিবন স্কীম পি.এ.কে.ভি.ৱাই. হায়বদি পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ৩.০ (২০২০-২১) অসি লৈবাক অসিদা কেন্দিদেৎ লাখ ৮ ত্রেন তৌনবগী পান্দমদা ১৫.০১.২০২১দা লোঞ্চ তৌখি।
মসিগী ই-পাউ অসি স্কিল দিবেলোমেন্ত এন্দ ওন্তোপ্রিনোর্শিপকী রাজ্য মন্ত্রীনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
****
এনেক্সর
পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ২.০ (২০১৬-২০), জে.এস.এস. অমসুং এন.এ.পি.এস.কী মখাদা রাজ্য অমমমগী কাইথখিবা ফন্দশিং অমসুং বেনিফিসরীশিংগী কেন্দিদেৎশিংগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং
কাইথখিবা ফন্দশিং
(এ)
ত্রেন তৌখিবা কেন্দিদেৎশিং
(বি)
সি.এস.এস.এম.- পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ২.০ (জানুৱারী’২১ ফাওবা)
(লুপা দা)
এন.এ.পি.এস.
(২০১৬-২০ দগী ২০-২১গী জনুৱারী’২১ ফাওবা)
(করোর দা)
জে.এস.এস.
(২০১৮-১৯দগী ২০-২১ গী অগস্ত’২০ ফাওবা)
(লুপা দা)
সি.এস.সি.এম অমসুং সি.এস.এস.এম. - পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ২.০
এপ্রন্তিস মশিং
জে.এস.এস. (২০১৮-১৯ দগী ২০-২১ (জনুৱারী’২১)
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
২,১০,৯৪,১৬৪
০
২,৪৬২
০
অন্ধ্র প্রদেশ
৫৪,৯২,৬৬,৪৬৪
১১.৫৩২
৬,২৭,৮০,৭৬৬
২,৮৮,৩৭০
৩৩,৩২৪
১৬,৬৮৩
অরুনাচল প্রদেশ
১৪,৪২,৪৯,৭৬৮
০
৬৫,২৫,০০০
৬৭,৮৩৯
০
৭২৬
অসাম
৩৬,৯৫,৩২,৮০০
০
৫,৩৯,২২,৪১১
৬,২১,৯৩০
৭,৬৬৪
১৩,৬৫৯
বিহার
৩৬,৮১,৬২,৪৪৯
০.১৫৭
১১,৪৪,১৯,৭২৪
৪,৫২,৯১৯
৪,২০১
৩৫,৭০১
চান্দিগর
৬,১৫,৮৮,৮০০
০.১০৪
৯০,১৫,৭৭৩
১৮,১৯৭
১,৪০৭
২,৬৯৪
ছত্তিসগর
৩৫,৫৭,৭৬,০০০
০.০৭১
৬,৪৬,২২,৯৩৪
১,১০,৪৩৩
১২,৩০৩
১৯,৫৬৭
দিল্লী
১৫,৩৯,৭২,০০০
০.৪৩
২,৯২,৬৯,৭৬৫
৩,৫৮,২৭৭
১৫,৫৪১
৮,২২৫
গোৱা
১০,৭০,২৫,৯৩৭
০.০২২
১,০৬,৩৩,৭২০
৬,৮৪৫
১,৯৩২
২,৮৭৪
গুজরাত
৪৬,৯৪,৯৩,৮২৬
৩০.৯১২
১০,২৩,৭৫,৩৩৬
৩,২৮,৩৫৬
১,৯৮,৬৭৫
২৭,৭৮৬
হরিয়ানা
৩৬,৫৬,৯৯,৩৭৫
১৫.৪৭৯
৪,৯৩,৮৫,৮৬৭
৫,২৩,১০৬
১,০৬,০৯২
১৩,৭৪৫
হিমাচল প্রদেশ
২১,৫৫,৬০,৮০০
০.২৪
৫৯,২৫,০০০
১,০৬,৬০৮
১১,৭৩৭
৩,১২৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২২,৯৪,১৮,২৮০
০.১
১,৬১,৪৭,৩৩৬
২,৫৪,৩৮২
২,২৪৩
৫,০৪৭
ঝার্খন্দ
২৯,৫৯,৬৪,৯৭৮
১.৭৪৪
২,৪৩,৮৫,৬৯৭
২,৬২,০৪৫
২৬,৬৮৮
৭,৯৯২
কর্নাতকা
২১,৪৩,৯৫,১৩৫
৪.০৮২
৮,৩৩,২৯,২৯৬
৪,১৩,৭৩৮
৬৫,৪৭৯
২৬,৮১২
কেরেলা
২২,০০,২৫,৯৮৮
১.২৯৮
৮,৭৮,৭৮,১৯৪
২,২৬,৭৮৯
২৩,৭১৬
২৩,৩৮৭
লদাখ
০
০
০
২,২৬৭
০
০
লক্ষদীপ
১,২৩,১৭,৭৬০
০
০
১৫০
০
০
মধ্য প্রদেশ
২৭,৩২,৮০,৫৭৬
৪.৭৩৪
২৭,৩৮,০১,৬৫৬
৬,৫১,৬৬৫
৩৩,২৯৭
৭৮,৯৫১
মহারাস্ত্র
৮৫,৭৭,৬২,৬১৫
১৯.৭৬৮
২০,৫২,৮২,৮৯০
৯,৮৮,৮৪৭
২,১৯,২০১
৫৯,৮৭৮
মনিপুর
৩২,৫৯,৮৮,৯৩৯
০
৩,০২,৫৬,৬২৪
৭৫,৯৪৬
১১
৭,৫২২
মেঘালয়
১২,৭৭,৯৬,৭৬০
০
০
৩৭,৭২৬
৭৩
০
মিজোরাম
২২,১২,৭৩,১৬১
০
০
২৪,৬৪৭
০
০
নাগালেন্দ
২৫,৪৪,৭৬,৯৮০
০
৮৪,২৫,০০০
৩১,৩২৩
০
২,৫০০
ওরিশা
২৭,৭১,৪৯,৬০০
০.৯৬৬
১৬,৪৩,৯৮,৭৭৫
৪,৫৫,০৩৩
১৯,৯৬৫
৪৫,১৩৬
পুদুচেরী
১১,৩৪,৫১,২৮০
০.২৫১
১৮,৮৯৪
২,৩৮২
পঞ্জাব
৪০,৩৯,৫২,০০০
১.৮৫
১,৯৫,৪৪,৮৫৯
৩,৪০,৫২২
১৩,৭৫৫
৫,০০১
রাজস্থান
২৬,১৯,৩৫,৭৮৯
৩.৯৭
৪,৯১,১৯,৬৩৬
৯,০৯,৪৭৭
১৮,৩৮১
১৩,৩৫১
সিক্কিম
৪,৭৭,৩১,৩২০
০.১৪৪
১০,২৮১
১৪২
তামিল নাদু
৬৮,৮৬,২১,৪৪০
১০.৪০৯
৬,৮৫,৫৬,৪৩২
৫,২০,৩৮৯
৫৯,১২৬
১৯,৫৬৬
তেলঙ্গনা
৩১,৫৪,৬৪,৪৭২
২.৩৯৮
৬,০২,৯১,৬০৯
২,৭৭,৪৮৪
৩৭,০১৯
২০,৫২৬
দদ্রা অমসুং নাগর হবেলি অমদি দামন অমসুং দিয়ু
৪,১১,১০,৫২৪
০.২৩১
১,০২,২৩,২৭২
১০,১১৯
৭৯৫
২,১৭২
ত্রিপুরা
২২,৮০,০৬,৮৭০
০.০০১
৮০,৭২,০৩৭
১,১৭,৭৩১
১,৪১৮
২,৫৫৫
উত্তর প্রদেশ
৫২,২৬,০০,০০০
৯.৪২৯
৪৬,৮৯,৮৯,৪৪৫
১৫,৮৭,৩১৪
৮৯,২৭৫
১,৩১,০৯০
উত্তরাখন্দ
৫২,৫০,৭৮,০৪০
২.৬০৯
৫,৭৫,৯৬,১৯৮
২,১৬,৫৪৪
১৩,৬৩৯
১৭,৮৫৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
৩৮,০৪,৬৪,৮১২
১.৯০২
৭,৮০,৮৫,৫৫০
৩,৭৭,৪২৭
১৫,৪৮৯
২০,৮৬৩
অপুনবা
১০,০১,৯৬,৮৯,৭০২
১২৪.৮৩৩
২,২২,৩২,৬০,৮০২
১,০৬,৯৬,০৮২
১০,৩৪,৯৭০
৬,৩৪,৯৯১