Ministry of Home Affairs
Allocation of Funds Under MPF
10 FEB 2021 3:51PM by PIB Delhi
The criteria determined for inter-State distribution of funds by the Government in the year 2005 include (i) population (35% weightage), (ii) sanctioned strength of police force (25% weightage), (iii) number of police stations (15% weightage) and (iv) incidence of crime per lakh population (25% weightage).
Modernisation of police forces is a continuous and ongoing process. ‘Police’ and ‘Public Order’ are State subjects as per Seventh Schedule to the Constitution of India. However, to supplement the efforts of the States for equipping and modernizing their police forces, under the scheme of ‘Assistance to States for Modernisation of Police’ {erstwhile scheme of Modernisation of Police Forces (MPF)}, the States have been provided central assistance for acquisition of latest weaponry, training gadgets, advanced communication, police buildings, police housing, mobility, and forensic equipment etc. as per the proposals of the State Governments in accordance with their strategic priorities and requirements. Funds for ‘mobility’ and ‘construction of police infrastructure including housing’ are permitted in cases of insurgency affected North Eastern States and Left Wing Extremism (LWE) affected districts. This scheme being a centrally sponsored scheme, funding ratio is 90:10, Central : State, in case of Himachal Pradesh, Uttarakhand and 8 North Eastern States including Sikkim and funding ratio is 60:40, Central : State, in case of the remaining States.
So far as implementation is concerned, the progress is regularly reviewed. The progress of implementation is also followed up through fora like meetings of Zonal Council and Inter-State Council. Further, the implementation is also monitored through meetings and video conferences with the officers of the State Governments and State Police Forces. The implementation is also reviewed by the High Powered Committee which approves proposals of the State Governments. To curb corruption/irregularities, the office of Comptroller and Auditor General (CAG) regularly audits expenditure under the Scheme at the end of police directorates. In addition, the Ministry of Home Affairs conducts Concurrent Audit of the Scheme and release of funds has been linked with submission of Action Taken Report (ATR) on the observations of concurrent audit reports by the State Governments.
This was stated by the Minister of State for Home Affairs, Shri G. Kishan Reddy in a written reply to question in the Rajya Sabha today.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
এম.পি.এফ.গী মখাদা ফন্দশিংগী এল্লোকেসন
10 FEB 2021 3:51PM by PIB Imphal
সরকারনা ২০০৫তা ফন্দশিং ইন্তর-স্তেৎ দিস্ত্রিব্যুসন তৌনবগী থমখিবা ক্রাইতেরিয়াদা য়াওখিবা অদুদি i) পোপুলেসন (৩৫% ৱেতেজ), (ii) পুলিস ফোর্সকী সেঙ্কন তৌখিবা মশিং (২৫% ৱেতেজ), (iii) পুলিস স্তেসনশিংগী মশিং (১৫% ৱেতেজ) অমসুং (iv) মীশিং লাখ অমদা থোকপা ক্রাইমগী থৌদোক (২৫% ৱেতেজ)।
মোদর্নাইজেসন ওফ পুলিস ফোর্সেস অসি লেপ্পা লৈতবা অমসুং চত্থরিবা প্রোসেস অমনি। ‘পুলিস’ অমসুং ‘পব্লিক ওর্দর’ অসি ভারতকী সম্বিধানগী তরেৎশুবা সেদ্যুলগী মতুং ইন্না রাজ্যগী সবজেক্তশিং ওই। অদুম ওইনমক ‘এসিস্তেন্স তু স্তেৎ ফোর মোদর্নাইজেসন ওফ পুলিস’ {হান্নবা স্কীম ওফ মোদর্নাইজেসন ওফ পুলিস ফোর্সেস (এম.পি.এফ.)} স্কীম অসিগী মখাদা রাজ্যশিংনা মখোয়গী পুলিস ফোর্সশিং ইক্বিপ তৌবা অমদি মোদর্নাইজেসন তৌনবা হোৎনবদা মতেং পাংনবা রাজ্য সরকারগী স্ত্রেতেজিক প্রাইওরিতীশিং অমসুং মথৌ তাবশিংগা লোইননা থমখিবা প্রপোজেলশিংগী মতুং ইন্না রাজ্যশিংদা খ্বাইদগী নৌবা খুৎশু-খুৎলাই, ত্রেনিং গেৎজেৎশিং, এদভান্স কম্ম্যুনিকেসন, পুলিস বিল্দিংশিং, পুলিস হাউসিং, মোবিলিতী অমসুং ফোরেন্সিক ইক্বিপমেন্ত অসিনচিংবা লৈশিনবা শেমগৎপদা কেন্দ্রগী মতেং পীখি। ‘মোবিলিতী’ অমসুং ‘হাউসিং য়াওনা পুলিস ইনফ্রাস্ত্রকচর শাবা’ হায়রিবশিং অসিগী ফন্দশিং অসি ইনসর্জেন্সী লৈবা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিং অমসুং লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম (এল.দবল্যু.ই.)না শোকহল্লবা জিলাশিংদা খক্তা অয়াবা পীখি। স্কীম অসি সেন্ত্রেলী স্পোন্সর স্কীম অমনি, হিমাচল প্রদেশ, উত্তরাখন্দ অমসুং সিক্কিম য়াওনা অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্য ৮গী ওইনদি ফন্দিং রেসিয়ো অসি ৯০:১০, কেন্দ্র : রাজ্য ওই, অমসুং লেমহৌরিবা রাজ্যশিংগী মসিগী ফন্দিং রেসিয়ো অসি ৬০:৪০ কেন্দ্র : রাজ্য ওই।
ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদদি থবক্কী ফীভম চাং নাইনা য়েংশিল্লি। ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী ফীভম অসি য়েংশিনবা অসিগী ওইনা জোনেল কাউন্সিল অমসুং ইন্তর-স্তেৎ কাউন্সিলগী মীফমশিংগুম্বা ফোরমশিংগী খুত্থাংদা ফোলো-অপ পাইখৎলি। মখা তাআ ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অসি রাজ্য সরকারশিংগী ওফিসরশিং অমসুং স্তেৎ পুলিস ফোর্সশিংগা লোইননা মীফমশিং অমসুং ভিদিও কনফরেন্সশিংগী খুত্থাংদা মোনিতরসু তৌখি। ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অসি রাজ্য সরকারশিংগী প্রপোজেশিং অয়াবা পীরিবা হায় পাৱর কম্মিতিনা রিভ্যু তৌখি। শেঞ্জা-থুমজা/অরানবা তৌবা থিংনবা ওফিস ওফ কোম্পত্রোলর এন্দ ওদিতর জেনরেল (সি.এ.জি.)না পুলিস দিরেক্তোরেৎশিংদা স্কীম অসিগী মখাদা চাদিং তৌখিবা অদু চাং নাইনা ওদিৎ তৌখি। মসিগী মথক্তা গৃহ মন্ত্রালয়না স্কীম অসিগী কনকরেন্ত ওদিৎ পাঙথোকখি অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা কনকরেন্ত ওদিৎ রিপোর্তশিং য়েংলগা ফন্দশিং থাদোকপা অসি এক্সন তেকন রপোর্ত (এ.তি.আর.) পীখৎলকপআ লোইননা লিঙ্ক তৌখি।
ৱাফম অসি গৃহ মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা ঙসি রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।