Ministry of Women and Child Development
Welfare of Anganwadi and Asha Workers
11 FEB 2021 3:40PM by PIB Delhi
Government has issued directions to all States/UTs to make all possible arrangements for providing safety tools like masks and sanitizers etc. to Anganwadi Workers, Anganwadi Helpers and ASHAs in the COVID-19 pandemic situation. Anganwadi Workers (AWWs)/Anganwadi Helpers (AWHs) have been covered under schemes like Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) and Anganwadi Karyakarti Bima Yojana (AKBY). They have also been provided Female Critical Illness benefits of ₹ 20,000/- on diagnosis of identified illness and scholarships for their children studying in 9th Std. to 12th Std. including ITI courses. ASHA workers have been granted an additional incentive of Rs.1000/- per month in view of their significant contribution towards Covid-19 pandemic related work. Further, an incentive of Rs. 2000 has been directed to be paid in full without any deduction given the tremendous efforts made by ASHA at the field level during COVID-19 period. Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Package, Insurance Scheme has been introduced for all health workers, including ASHAs. This insurance scheme provides an insurance cover of Rs. 50 lakh in case of loss of life due to COVID 19 pandemic or else due to accident on account of COVID related duty.
Anganwadi Worker/Helpers are “honorary workers” from the local community who come forward to render their services on part time basis in the area of child care and development. Honorary workers, as such, cannot be declared permanent government servants nor can be given any civil post.
Anganwadi Workers (AWWs) & Anganwadi Helpers (AWHs) are paid a monthly honoraria as decided by the Government from time to time. Government of India has enhanced the honorarium of AWWs at main-AWCs from ₹3,000/- to ₹4,500/- per month; AWWs at mini- AWCs from ₹2,250/- to ₹3,500/- per month; AWHs from ₹1,500/- to ₹2,250/- per month. In addition, States/UTs are also paying additional monetary incentives/honorarium to these functionaries from their own resources.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smriti Zubin Irani, in a written reply in the Rajya Sabha today.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
অঙ্গনৱাদী অমসুং আশা ৱার্করশিংগী য়াইফ-থৌরাং
11 FEB 2021 3:40PM by PIB Imphal
সরকারনা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী ফীভম অদুদা মাস্কশিং অমসুং সেনিতাইজর অসিনচিংবা সেফতী তুলশিং অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং, অঙ্গনৱারী হেল্পরশিং অমসুং আশাশিংদা পীনবা অঙম্বা থৌরাংশিং পাইখৎখি। প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোই বিমা য়োজনা (পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.), প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বিমা য়োজনা (পি.এম.এস.বি.ৱাই.) অমসুং অঙ্গনৱাদী করিয়াকর্তি বিমা য়োজনা (এ.কে.বি.ৱাই.)গুম্বা স্কীমশিংগী মখাদা অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং (এ.দবল্যু.দবল্যু,শিং)/অঙ্গনৱাদী হেল্পরশিং (এ.দবল্যু.ঐচ.শিং) কভর তৌখি। মখোয়দা আইদেন্তিফাইদ ইলনেসকী দাইগ্নোসিস তৌবদা ফীমেল ক্রিতিকেল ইলনেস বেনিফিৎ লুপা ২০,০০০/- ফংহনখি অমসুং মখোয়গী ক্লাস ৯দগী ক্লাস ১২, আই.তি.আই. কোর্সশিং য়াওনা তম্লিবা মচাশিংগী স্কোলরশিপশিং পীখি। কোবিদ-১৯ লাইচৎকা মরী লৈনবা থবক্তা শিংথানিংঙাই ওইনা মথৌ তৌখিবগী থাদা লুপা ১০০০/-গী অহেনবা ইনসেন্তিবসু আশা ৱার্করশিংদা ফংহনখি। মখা তাবা কোবিদ-১৯ঈ মতমগী মনুংদা ফিল্দ লেবেলদা আশানা চাউনা মতেং পাংখিবা অদুগীদমক দিদক্সন অমত্তা য়াওদা হকথেংননা লুপা ২০০০গী ইনসেন্তিব অমসু পীখি। প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান পেকেজকী মখাদা আশা য়াওনা হেল্থ ৱার্কর পুম্নমক্কী ইন্সুরেন্স স্কীম লৈহনখি। ইন্সুরেন্স স্কীম অসিনা কোবিদ ১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা পুন্সি মাংবা নত্ত্রগা কোবিদকা মরী লৈনবা মথৌ তৌবদা খুদোংথিবা থোকপদা লুপা লাখ ৫০গী ইন্সুরেন্স কভর পীখি।
অঙ্গনৱাদী ৱার্কর/হেল্পরশিং অসি চাইল্দ কিয়র অমসুং দিবেলপমেন্তগী লমদা পার্ত তাইম ওইনা মখোয়গী সর্ভিস ফংহল্লিবা লোকেল কম্ম্যুনিতীগী “ওনররী ৱার্করশিং”নি। ওনররী ৱার্করশিং অসি পর্মিনেন্ত গভর্নমেন্ত সর্ভেন্তশিংনি হায়না লাউথোকপা য়াদে অমদি মখোয়দা সিবিল পোস্ত অমা হেক্তা পীবসু য়াদে।
অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং (এ.দবল্যু.দবল্যু,শিং) অমসুং অঙ্গনৱাদী হেল্পরশিং (এ.দবল্যু.ঐচ.শিং) অসি মতম মতমগী ওইনা সরকারনা লেপ্পা থাগী ওনরেরিয়া পী। ভারত সরকারনা এ.দবল্যু.দবল্যু. অসি মেন-এ.দবল্যু.সি.দা ওনরেরিয়ম অসি থাদা লুপা ৩,০০০/-দগী লুপা ৪,৫০০/-তা হেনগৎখ্রে; এ.দবল্যু.দবল্যু. অসি মিনি-এ.দবল্যু.সি.দা লুপা ২,২৫০/-দগী লুপা ৩,৫০০/-দা; এ.দবল্যু.ঐচ.না থাদা লুপা ১,৫০০দগী লুপা ২,২৫০/-দা হেনগৎখি। মসিগী মথক্তা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা মখোয় মশাগী রিসোর্সশিংদগী ফঙ্কস্নরীশিং অসিদা অহেনবা মোনিতরী ইনসেন্তিবশিং/ওনরেরিয়ম পীরি।
মসিগী ই-পাউ অসি নুপী অমসুং অঙাংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি স্ম্রীতি ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।