Ministry of Women and Child Development
Pension Scheme for Destitute Women
12 FEB 2021 5:10PM by PIB Delhi
A number of schemes are implemented by the Government of India across all States/UTs, including Chhattisgarh, for providing assistance to widows and deserted women. The major schemes are as under:
Indira Gandhi National Widow Pension Scheme: Under this scheme, widow pension is provided to the widows belonging to Below Poverty Line (BPL) households. This is a sub-scheme under National Social Assistance Programme (NSAP) of Ministry of Rural Development. Under the scheme, Central assistance @ Rs. 300/- per month is provided to widows in the age-group of 40-79 years and the pension amount is enhanced to Rs 500/- per month on attaining 80 years.
SwadharGreh Scheme: The Ministry of Women and Child Development implements SwadharGreh Scheme which provides a supportive institutional framework for women victims of trafficking so that they could lead their life with dignity and conviction. Shelter, food, clothing, medical care, legal aid, and vocational training are provided to such women under the scheme.
Home for Widows: A Home for Widows has been set up in Vrindavan, Uttar Pradesh with a capacity of 1,000 inmates to provide widows a safe and secure place of stay, health services, nutritious food, legal and counselling services.
The beneficiaries under Schemes of National Social Assistance Programme are calculated on the basis of Poverty Ratio estimates 2004-05.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in the Lok Sabha today.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
কনা লৈজদ্রবা নুপীশিংগী পেন্সন স্কীম
12 FEB 2021 5:10PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা ছত্তিসগর য়াওনা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা লৈবা লুখ্রাবীশিং অমসুং কনা লৈজদ্রবা নুপীশিংদা তেংবাং পীনবা স্কীম মশিং কয়া ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। মরু ওইবা স্কীমশিং মখাদা পীরি:
ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ৱিদো পেন্সন স্কীম: স্কীম অসিগী মখাদা ৱিদো পেন্সন অসি বেলো পোভর্তী লাইন (বি.পি.এল.)গী ইমুং চিংবা লুখ্রাবীশিংদা ফংহনখি। মসি খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়গী নেস্নেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রাম (এন.এস.এ.পি.)গী মখাদা লৈবা সব-স্কীম অমনি। স্কীম অসিগী মখাদা চহি ৪০-৭৯গী কাংলুপ্তা লৈবা লুখ্রাবীশিংদা থাগী লুপা ৩০০ কেন্দ্রগী মতেং ওইনা ফংহনখি অমসুং চহি ৮০ শুরকপদা পেন্সমগী শেনফম অসি থা অমদা লুপা ৫০০দা হেনগৎহনখি।
স্বাধর গৃহ স্কীম: নুপী অমসুং অঙাংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না স্বাধর গৃহ স্কীম ইমপ্লিমেন্ত তৌখি মসিনা ত্রাফিকিংগী নুপী ভিক্তিমশিংদা ইন্সতিত্যুসনগী ওইবা ফ্রেমৱার্ক্কী মতেং অমা পীদুনা মখোয়না ইজৎ লৈনবা অমসুং অচৎপা থাজবগা লোইননা মখোয়গী পুন্সি হিংহনবা ঙমহল্লি। স্কীম অসিগী মখাদা অসিগুম্বা নুপীশিং অসিদা লৈফম, চাফম, মফী-মরোল, মেদিকেল কিয়র, আইনগী ওইবা মতেং অমসুং ভোকেস্নেল ত্রেনিং ফংহনখি।
লুখ্রাবীশিংগী হোম: উত্তর প্রদেশকী ব্রিন্দাবনদা লুখ্রাবীশিংবু শাফবা লৈফম, হেল্থ সর্ভিসশিং, অফবা মচি ওইবা চীঞ্জাক, লিগেল অমসুং কাউন্সেলিং সর্ভিসশিং পীবা ইনমেৎ ১,০০০গী কেপাসিতী ওইবা লুখ্রাবীশিংগী হোম অমা লিংখৎখি।
নেস্নেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রামগী স্কীমশিংগী মখাদা বেনিফিসরীশিং অসি ২০০৪-০৫তা ইস্তিমেৎ তৌখিবা পোভর্তী রেসিয়োদা য়ুম্ফম ওইরগা হোৎখি।
ৱাফম অসি নুপী অমসুং অঙাংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা ফোঙদোকখিবনি।