Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Compensation to Farmers for Crop Loss due to Unseasonal Climate.
14 FEB 2021 2:02PM by PIB Delhi
The State Governments undertake relief measures in the wake of natural disasters from the State Disaster Response Fund (SDRF) already placed at their disposal in accordance with Government of India’s approved items and norms. Additional assistance is extended from the National Disaster Response Fund (NDRF) as per established procedure. The assistance approved under SDRF/NDRF norms is provided in the form of relief.
Unseasonal climate change is not a calamity notified by the Ministry of Home Affairs. However, the State Governments are empowered to utilize up to 10 percent of the funds available under SDRF for providing immediate relief to the victims of natural disasters that they consider to be ‘disasters’ within the local context in the State and which are not included in the notified list of disasters of the Ministry of Home Affairs, Government of India. The States can incur expenditure as per the SDRF/NDRF guidelines, issued by Government of India (Ministry of Home Affairs) on 08.04.2015.
The Government of India has introduced yield based Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) and weather based Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme (WBCIS) from Kharif 2016 to provide financial support to farmers suffering crop loss/damage arising out of natural calamities, adverse weather incidence and to stabilize income of farmers. Comprehensive risk insurance is provided under the scheme from pre-harvesting to post-harvest losses.
State-wise details of claims paid and farmers benefitted (who got claims) under PMFBY from 2018-19 to 2020-21 (As on 25.01.2021)
Name of States/UTs
2018-19
2019-20
2020-21
Claims Paid
(Rs. in crore)
Farmer Applications
Benefitted
(In lakh)
Claims Paid
(Rs. in crore)
Farmer Applications
Benefitted
(In lakh)
Claims Paid
(Rs. in crore)
Farmer Applications
Benefitted
(In lakh)
A & N Islands
-
-
-
-
-
-
Andhra Pradesh
1,887.4
16.2
1,225.0
14.3
-
-
Assam
2.8
0.1
-
-
-
-
Bihar
-
-
-
-
-
-
Chhattisgarh
1,087.3
6.6
1,285.5
14.8
0.3
0.0
Goa
0.1
0.0
0.0
0.0
-
-
Gujarat
2,777.5
13.8
111.7
0.9
-
-
Haryana
939.7
4.2
918.8
5.3
11.6
0.1
Himachal Pradesh
55.0
1.3
14.5
0.9
0.1
0.0
Jammu & Kashmir
26.2
0.2
-
-
-
-
Jharkhand
21.1
0.6
-
-
-
-
Karnataka
2,912.2
13.7
617.7
5.1
13.8
0.2
Kerala
25.8
0.4
52.8
0.2
-
-
Madhya Pradesh
3,776.0
22.6
5,597.0
25.9
-
-
Maharashtra
6,059.7
80.0
6,585.9
87.3
276.0
3.4
Manipur
0.0
0.0
1.1
0.0
-
-
Meghalaya
0.1
0.0
0.2
0.0
-
-
Odisha
1,170.0
6.6
1,129.1
11.9
7.8
1.4
Puducherry
0.5
0.0
-
-
-
-
Rajasthan
3,349.5
20.6
3,936.0
23.3
-
-
Sikkim
0.0
0.0
-
-
-
-
Tamil Nadu
2,624.7
18.5
1,002.6
11.3
-
-
Telangana
148.9
0.6
-
-
-
-
Tripura
0.0
0.0
0.7
0.1
-
-
Uttar Pradesh
465.2
6.2
1,062.9
9.5
2.4
0.0
Uttarakhand
72.4
0.8
103.2
0.9
-
-
West Bengal
532.1
7.1
-
-
-
-
GRAND TOTAL
27,934
219.9
23,645
211.6
312
5.1
T
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Rajya Sabha.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
পন্থা নত্তনা অইং-অশাদা হোংলকপনা মরম ওইদুনা মহৈ-মরোং অমাং-অতা থোকপগী লৌমীশিংদা পীখিবা ক্ষেত্রিপুরন
14 FEB 2021 2:02PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী এপ্রুব তৌরবা পোৎলমশিং অমসুং কাংলোনশিংগী মতুং ইন্না রাজ্য সরকারশিংনা মখোয়গী শিজিন্ননবা হান্নদগী থম্লবা স্তেৎ দিজাস্তর রেস্পোন্স ফন্দ (এস.দি.আর.এফ.)তগী মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবশিং নকবা অসিদা তেংবাং পীনবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি। ইস্তাব্লিশমেন্তগী লৈরিবা পথাপকী মতুং ইন্না নেস্নেল দিজাস্তর রেস্পোন্স ফন্দ (এন.দি.আর.এফ.)দগী অহেনবা তেংবাংসু পীখি। এস.দি.আর.এফ./এন.দি.আর.এফ.কী কাংলোনশিংগী মখাদা অয়াবা পীখুবা তেংবাং অসি রিলিফকী মওংদা ওইনা ফংহনখি।
পন্থা নত্তনা অইং-অশাগী ওইবা অহোংবা লাকপা অসি গৃহ মন্ত্রালয়না নোতিফাইদ তৌখিবা কেলামিতী অমা নত্তে। অদুম ওইনমক রাজ্য অদুগী লোকেল কন্তেক্সতকী মনুংদা ‘দিজাস্তরস’ অমনি হায়না লৌবা অমসুং ভারত সরকারগী গৃহ মন্ত্রালয়গী নোতিফাইদ তৌখিবা দিজাস্তরশিংগী লিস্ততা য়াওদবা অদুগুম্বা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবা অদুগী অৱাবা নংলবা মীওইশিংদা খক্তকী ওইবা তেংবাং পীনবা এস.দি.আর.এফ.কী মখাদা লৈরিবা ফন্দশিংগী চাদা ১০ শিজিন্নবা য়াবগী শক্তি রাজ্য সরকারশিংদা পীখি। ০৮.০৪.২০১৫দা ভারত সরকারনা (গৃহ মন্ত্রালয়) থোকখিবা এস.দি.আর.এফ./এন.দি.আর.এফ.কী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না রাজ্যশিংনা চাদিং তৌবা য়াই।
ভারত সরকারনা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবশিং থোরকপদগী, নোংজু নুংশাগী চৈথেংদগী মহৈ-মরোংদা অমাং-অতা থোকপদা শেলগী তেংবাং ফংহন্নবা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক লেপহনদনবা খারিফ ২০১৬দগী পোত্থোক্তা য়ুম্ফম ওইবা প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা (পি.এম.এফ.বি.ৱাই.) অমসুং নোংজু-নুংশাদা য়ুম্ফম ওইবা রিস্ত্রকচর্দ ৱেদর বেজ ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কীম (দবল্যু.বি.সি.আই.এস.) চৎনহনখি। মরু হুনবদগী হৌনা লোকবা ফাওবদা থোকপা অমাং-অতাশিং অদুগীদমক স্কীম অসিগী মখাদা কম্প্রিহেনসিব রিস্ক ইন্সুরেন্স ফংহনখি।
২০১৮-১৯দগী ২০২০-২১ ফাওবদা পি.এম.এফ.বি.ৱাই.গী মখাদা রাজ্য-রাজ্যগি ওইনা পীখিবা ক্লেমশিং অমসুং কান্নবা ফংহনখ্রবা লৌমীশিং (ক্লেম ফংখ্রবশিং)গী অকুপ্পা মরোল (২৫.০১.২০২১ ফাওবদা)
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী মমিং
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
পীখ্রবা ক্লেমশিং
(লুপা করোরদা পীরি)
কান্নবা ফংহনখ্রবা লৌমীগী এপ্লিকেসনশিং
(লুপা লাখতা পীরি)
পীখ্রবা ক্লেমশিং
(লুপা করোরদা পীরি)
কান্নবা ফংহনখ্রবা লৌমীগী এপ্লিকেসনশিং
(লুপা লাখতা পীরি)
পীখ্রবা ক্লেমশিং
(লুপা করোরদা পীরি)
কান্নবা ফংহনখ্রবা লৌমীগী এপ্লিকেসনশিং
(লুপা লাখতা পীরি)
এ অমসুং এনগী ঈথৎশিং
-
-
-
-
-
-
অন্ধ্র প্রদেশ
১,৮৮৭.৪
১৬.২
১,২২৫.০
১৪.৩
-
-
অসাম
২.৮
০.১
-
-
-
-
বিহার
-
-
-
-
-
-
ছত্তিসগর
১,০৮৭.৩
৬.৬
১,২৮৫.৫
১৪.৮
০.৩
০.০
গোৱা
০.১
০.০
০.০
০.০
-
-
গুজরাত
২,৭৭৭.৫
১৩.৮
১১১.৭
০.৯
-
-
হরিয়ানা
৯৩৯.৭
৪.২
৯১৮.৮
৫.৩
১১.৬
০.১
হিমাচল প্রদেশ
৫৫.০
১.৩
১৪.৫
০.৯
০.১
০.০
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২৬.২
০.২
-
-
-
-
ঝার্খন্দ
২১.১
০.৬
-
-
-
-
কর্নাতকা
২,৯১২.২
১৩.৭
৬১৭.৭
৫.১
১৩.৮
০.২
কেরেলা
২৫.৮
০.৪
৫২.৮
০.২
-
-
মধ্য প্রদেশ
৩,৭৭৬.০
২২.৬
৫,৫৯৭.০
২৫.৯
-
-
মহারাস্ত্র
৬,০৫৯.৭
৮০.০
৬,৫৮৫.৯
৮৭.৩
২৭৬.০
৩.৪
মনিপুর
০.০
০.০
১.১
০.০
-
-
মেঘালয়
০.১
০.০
০.২
০.০
-
-
ওরিশা
১,১৭০.০
৬.৬
১,১২৯.১
১১.৯
৭.৮
১.৪
পুদুচেরী
০.৫
০.০
-
-
-
-
রাজস্থান
৩,৩৪৯.৫
২০.৬
৩,৯৩৬.০
২৩.৩
-
-
সিক্কিম
০.০
০.০
-
-
-
-
তামিল নাদু
২,৬২৪.৭
১৮.৫
১,০০২.৬
১১.৩
-
-
তেলঙ্গনা
১৪৮.৯
০.৬
-
-
-
-
ত্রিপুরা
০.০
০.০
০.৭
০.১
-
-
উত্তর প্রদেশ
৪৬৫.২
৬.২
১,০৬২.৯
৯.৫
২.৪
০.০
উত্তরাখন্দ
৭২.৪
০.৮
১০৩.২
০.৯
-
-
ৱেস্ত বেঙ্গল
৫৩২.১
৭.১
-
-
-
-
অপুনবা
২৭,৯৩৪
২১৯.৯
২৩,৬৪৫
২১১.৬
৩১২
.১
ৱাফম অসি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুমদা ফোঙদোকখিবনি।