Ministry of Finance
15 States complete ease of doing business reforms
Gujarat, Uttar Pradesh and Uttarakhand are the latest to complete the reform process
Get additional borrowing permission of Rs. 9,905 crore
17 FEB 2021 11:18AM by PIB Delhi
The number of States successfully completing the “Ease of Doing Business” (EoDB) reforms has increased to 15. Three more States namely, Gujarat, Uttar Pradesh and Uttarakhand have reported completion of “Ease of Doing Business” reforms stipulated by the Department of Expenditure.
On receipt of recommendation from the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), the Department of Expenditure has granted permission to these three States to raise additional financial resources of Rs. 9,905 crore through Open Market Borrowings.
Earlier, Andhra Pradesh, Assam, Haryana, Himachal Pradesh, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Odisha, Punjab, Rajasthan, Tamil Nadu and Telangana had also reported completion of this reform, which was confirmed by DPIIT.
On completion of reforms facilitating ease of doing business, these 15 States have been granted additional borrowing permission of Rs. 38,088 crore. State wise amount of the additional borrowing permitted is as under:
Sl.No.
State
Amount (Rs in crore)
1.
Andhra Pradesh
2,525
2.
Assam
934
3.
Gujarat
4,352
4.
Haryana
2,146
5.
Himachal Pradesh
438
6.
Karnataka
4,509
7.
Kerala
2,261
8.
Madhya Pradesh
2,373
9.
Odisha
1,429
10.
Punjab
1,516
11.
Rajasthan
2,731
12.
Tamil Nadu
4,813
13.
Telangana
2,508
14.
Uttar Pradesh
4,851
15.
Uttarakhand
702
The ease of doing business is an important indicator of the investment friendly business climate in the country. Improvements in the EoDB will enable faster future growth of the state economy. Therefore, the government of India had in May 2020, decided to link grant of additional borrowing permissions to States who undertake the reforms to facilitate ease of doing business. The reforms stipulated in this category are:
(i) Completion of first assessment of ‘District Level Business Reform Action Plan’
(ii) Elimination of the requirements of renewal of registration certificates/approvals/licences obtained by businesses under various Acts.
(iii) Implementation of computerized central random inspection system under the Acts wherein allocation of inspectors is done centrally, the same inspector is not assigned to the same unit in subsequent years, prior inspection notice is provided to the business owner, and inspection report is uploaded within 48 hours of inspection.
In view of the resource requirement to meet the challenges posed by the COVID-19 pandemic, the Government of India had on 17th May, 2020 enhanced the borrowing limit of the States by 2 percent of their GSDP. Half of this special dispensation was linked to undertaking citizen centric reforms by the States. The four citizen centric areas for reforms identified were (a) Implementation of One Nation One Ration Card System, (b) Ease of doing business reform, (c) Urban Local body/ utility reforms and (d) Power Sector reforms.
Till now, 18 States have carried out at least one of the four stipulated reforms and have been granted reform linked borrowing permissions. Out of these, 13 States have implemented the one nation one ration card system, 15 States have done ease of doing business reforms, 6 States have done local body reforms and 2 States have undertaken power sector reforms. Total reform linked additional borrowing permission issued so far to the States stands at Rs.­­­ 86,417 crore.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
রাজ্য ১৫না ইজ ওফ দুইং বিজিনেস রিফোর্মশিং মপুং ফানা পাইখৎখ্রে
গুজরাত, উত্তর প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দনা খ্বাইদগী নৌনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস রিফোর্মগী থবক-থৌওং মপুং ফাবা লোইশিনখিবা ওইরে
অহেনবা লুপা করোর ৯,৯০৫ পুবগী অয়াবা ফংখ্রে
17 FEB 2021 11:18AM by PIB Imphal
“ইজ ওফ দুইং বিজিনেস” (ই.ও.দি.বি.) রিফোর্মশিং অসি মাই পাক্না পাইখৎখ্রবা রাজ্যশিংগী মশিং অসি ১৫দা হেনগৎখ্রে। অতোপ্পা রাজ্য অহুম মমিং ওইনা পল্লবদা গুজারত, উত্তর প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দ অসিনা এক্সপেন্দিচর বিভাগনা থমখিবা “ইজ ওফ দুইং বিজিনেস” রিফোর্মশিং অসি মপুং ফানা পাইখৎখিবগী রিপোর্ত তৌরকখ্রে। প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ বিভাগ (দি.পি.আই.আই.তি)দগী রিকম্মেন্দেসন ফংবদগী এক্সপেন্দিচর বিভাগনা রাজ্য অহুম অসিদা ওপন মার্কেৎ বোরোইংগী মখাদা লুপা করোর ৯,৯০৫গী অহেনবা ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিং লৌবগী অয়াবা পীখ্রে।
মমাংদা অন্ধ্র প্রদেশ, অসাম, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, কর্নাতাকা, কেরেলা, মধ্য প্রদেশ, ওরিশা, পঞ্জাব, রাজস্থান, তমিল নাদু অমসুং তেলঙ্গানানা রিফোর্ম অসি মাই পাক্না পাঙথোকখ্রে হায়বগী রিপোর্ত তৌরকখিবা অদু দি.পি.আই.আই.তি.না কনফর্ম তৌরকখ্রে।
ইজ ওদ দুইং বিজিনেস হেনগৎহল্লিবা রিফোর্মশিং অসি মাই পাক্না পাইখৎপা অসিদা রাজ্য ১৫ অসিদা লুপা করোর ৩৮,০৮৮গী অহেনবা শেল পুবগী অয়াবা পীখি। রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা অহেনবা শেল পুবগী অয়াবা পীখিবগী শেনফম অদু মখাদা পীরি:
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
শেনফম (লুপাদা)
১.
অন্ধ্রা প্রদেশ
২,৫২৫
২.
অসাম
৯৩৪
৩.
গুজরাত
৪,৩৫২
৪.
হরিয়ানা
২,১৪৬
৫.
হিমাচল প্রদেশ
৪৩৮
৬.
কর্নাতকা
৪,৫০৯
৭.
কেরেলা
২,২৬১
৮.
মধ্য প্রদেশ
২,৩৭৩
৯.
ওরিশা
১,৪২৯
১০.
পঞ্জাব
১,৫১৬
১১.
রাজস্থান
২,৭৩১
১২.
তামিল নাদু
৪,৮১৩
১৩.
তেলঙ্গনা
২,৫০৮
১৪.
উত্তর প্রদেশ
৪,৮৫১
১৫.
উত্তরাখন্দা
৭০২
ইজ ওফ দুইং বিজিনেস হায়বসি লৈবাক অসিদা ইনবেস্তরশিংগা মরুপ মপাং ওইদুনা লল্লোন ইতীক্কী থবক পায়খৎপা য়াই হায়বগী খুদম অমনি। ইজ ওফ দুইং বিজিনেস্তা ফগৎপনা রাজ্যগী শেন্মিৎলোন্দা ফগৎহনগনি। মরম অসিনা ভারত সরকারনা মে ২০২০দা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস ফগৎনবা রিফোর্মশিং পায়খৎনবা হোৎনরিবা রাজ্যশিংদা অহেনবা শেনফম পুবা য়াবগী অয়াবা পীখিবনি। রিফোর্মশিং অসি মখাগী কাংলুপশিং অসিদা খায়দোক্লি:
(i) 'দিস্ত্রিক্ত লেবেল বিজিনেস রিফোর্ম এক্সন প্লান'গী অহানবা এসেসমেন্ত মপুং ফাবা।
(ii) তোঙান-তোঙানবা এক্তশিংগী মখাদা বিজিনেসশিংনা সর্তিফিকেৎ/এপ্রুবেল/লাইসেন্সশিংগী রেজিস্ত্রেসনগী রিন্যুএলগী তঙাইফদবা কোকপা
(iii) কম্প্যুতর শীজিন্নরবা সেন্ত্রেল রেন্দম ইন্সপেক্সন সিস্তেম অমা এক্তশিং অসিগী মখাদা ইন্সপেক্তরশিং থাবগী থবকনা সেন্ত্রেলনা তৌনবা পায়খৎপা, হায়রিবা ইন্সপেক্তর অসি থংনবা চহীদা হায়রিবা য়ুনিৎ অসিমক্তদা লৈহন্দবা, ইন্সপেক্সনগী নোতিস্কী মাংজৌননা কর্বার ৱালাশিংদা খঙহনবা অমসুং ইন্সপেক্সন রিপোর্ত অদুবু ইন্সপেক্সনগী পুং ৪৮গী মনুংদা থাগৎপা।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীরিবা শীংনবশিং অসি থেংননবা রিসোর্সকী তঙাই ফদবা মখল কয়া অসি য়েংলগা ভারত সরকারনা মে ১৭, ২০২০দা রাজ্যশিংগী বোরোৱিং লিমিৎ অসি মখোয়গী গ্রোস স্তেৎস দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)কী চাদা ২দা হেনগৎহনখি। অখন্নবা কাইথোকপা অসিগী তঙ্খাইদি হায়বদি জি.এস.দি.পি.গী চাদা ১দি রাজ্যশিংনা প্রজাগী য়াইফনবা রিফোর্মশিং পাইখৎপগা লিঙ্ক তৌগনি। প্রজাগী য়াইফনবা রিফোর্মশিং পুরক্নবা খঙদোকখিবা লম মরি অদুদি (১) ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম ইমপ্লিমেন্ত তৌবা, (২) ‌ইজ ওফ দুইং বিজিনেজ রিফোর্ম, (৩) অর্বান লোকেল বোদী/ য়ুতিলিতী রোফোর্মশিং ,অমসুং (৪) পাৱর সেক্তর রিফোর্মশিং।
হৌজিক ফাওবদা রাজ্য ১৮তা পীরিবা রিফোর্ম মরি অসিগী মনুংদা য়ামদ্রবদা অমদি পাঙথোকখ্রে অমসুং রিফোর্মগা লিঙ্ক তৌবা পুবগী অয়াবশিং পীখ্রে। মসিগী মনুংদা রাজ্য ১৩না ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে, রাজ্য ১৫না ‌ইজ ওফ দুইং বিজিনেজ রিফোর্মশিং পাইখৎখ্রে, অমসুং রাজ্য ৬না লোকেল বোদী রিফোর্মশিং পাইখৎখ্রে অমসুং রাজ্য ২না পাৱর সেক্তরগী রিফোর্মশিং পাঙথোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা রিফোর্মশিং পাঙথোকখ্রবা রাজ্যশিংদা অহেনবা পুবগী অয়াবা পীখ্রবা শেনফম অসি পুন্না লুপা করোর ৮৬,৪১৭ শুখ্রে।