Prime Minister's Office
Text of PM’s address at laying of foundation stone and inauguration of various projects in Puducherry
25 FEB 2021 12:47PM by PIB Delhi
Lieutenant Governor of Puducherry,
Distinguished guests,
My dear friends,
The divinity of Puducherry has brought me back to this holy land once again. Exactly three years ago, I was here in Puducherry. This land has been home to sages, scholars and poets. It also became home to revolutionaries of Mother India. Mahakavi Subramania Bharathi stayed here. Sri Aurobindo set foot on these shores. Puducherry has a presence on India’s western and eastern coast. This land is a symbol of diversity. People speak five different languages, practice different faiths but live as one.
Friends,
Today, we celebrate the starting of various development works that will improve the life of the people of Puducherry. These works cover diverse sectors. It gives me immense pleasure to inaugurate the re-built Mairie Building. The building has been recreated in its old form retaining the heritage. This will add to the beauty of Beach Promenade and attract more tourists.
Friends,
India needs world class infrastructure to cater to our development needs. It would make you happy that the foundation stone to four lane the NH 45-A is being laid. This is a 56 Kilometer Sattnathapuram – Nagapattinam stretch covering Karaikal District. Certainly, connectivity will improve. Economic activity will pick speed. At the same time, it will improve access to the holy Saneeswaran Temple. It will also provide easy interstate connectivity to the: Basilica of Our Lady of Good Health. And Nagor Dargah.
Friends,
The Government of India has made many efforts to improve rural and coastal connectivity. The agriculture sector will gain from this. Across India our farmers are innovating. It is our duty to ensure their produce gets good markets. Good roads do exactly that. The four laning of the road will also draw industries in this area and generate job opportunities for local youth.
Friends,
Prosperity is closely linked to good heath. In the last seven years, India has made many efforts to improve fitness and wellness. In this context, I am delighted to lay the foundation stone for 400 meters synthetic athletic track at the sports complex here. This is a part of the Khelo India scheme. It will nurture sporting talent among the youth of India. Sports teaches us teamwork, ethics and above all, it teaches us sportsman spirit. With the coming of good sports facilities to Puducherry, youth from this state can excel in national and global sports meets. The 100 bed girls hostel constructed at Lawspet inaugurated today is one more initiative to help sporting talent. This hostel will accommodate hockey, volleyball, weightlifting kabaddi and handball players. The hostel students will train under SAI coaches.
Friends,
One sector that will play a key role in the coming years is healthcare. Nations that invest in healthcare will shine. In line with our objective to provide quality health care to all, I am inaugurating the Blood Centre in JIPMER. This project will cost about twenty eight crore rupees. This new facility will accommodate advanced facilities for long term storage of blood, blood products and stem cells banking. The facility will function as a research laboratory and a training centre for personnel training in all aspects of transfusion. As you are aware, the healthcare budget received a big boost in this year’s budget.
Friends,
The great Tiruvalluvar has said:-
கேடில் விழுச்செல்வம் கல்வி ஒருவற்கு
மாடல்ல மற்றை யவை
It means: Learning and Education are the true wealth while all other things are not stable. To promote quality healthcare, we need quality health professionals. Phase-I project of Medical College Building at Karaikal New Campus is a step in this direction. This new environment friendly complex will have all modern teaching facilities required for teaching MBBS students.
Friends,
The coast is the spirit of Puducherry. There is so much potential in fisheries, port, shipping and the blue economy. I am honoured to lay the foundation of Puducherry Port Development under Sagarmala Scheme. Once completed, it will help our fishermen who have been using this port for venturing into sea for fishing operations. It will provide much needs sea connectivity to Chennai. This will facilitate the cargo movement for industries of Puducherry and ease load on Chennai port. It will open up possibilities of passenger traffic among the coastal cities.
Friends,
Puducherry has done well in promoting Direct Benefit Transfer to beneficiaries under various welfare schemes. This makes people empowered in making their choices. Puducherry has got rich human resources because of various educational institutions present, both in government and private sector. It has potential for a lot of industrial and tourism development that will provide a lot of employment and opportunity. The people of Puducherry are talented. This land is beautiful. I am here to personally assure all possible support from my Government for the development of Puducherry. Congratulations to the people of Puducherry once again for the development works launched today.
Thank you. Thank you very much.
Vanakkam.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଡୁଚେରୀରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‍ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣ
25 FEB 2021 12:47PM by PIB Bhubaneswar
ପୁଡୁଚେରୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ,
ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିଗଣ, ମୋର ବନ୍ଧୁଗଣ
ପୁଡୁଚେରୀର ଦିବ୍ୟତା ମୋତେ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ଫେରାଇ ଆଣିଛି । ଠିକ୍‍ ୩ ବର୍ଷ ତଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି । ଏହି ଭୂମି ସାଧୁ, ସନ୍ଥ, ବିଦ୍ୱାନ ଓ କବିଙ୍କର ଭୂମି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଭାରତମାତାର ବିପ୍ଳବୀମାନଙ୍କର ଆବାସସ୍ଥଳୀ । ମହାକବି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟା ଭାରତୀ ଏଠାରେ ରହୁଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ ଏହାର କୂଳରେ ପାଦ ରଖିଥିଲେ । ପୁଡୁଚେରୀରେ ଭାରତର ପଶ୍ଚିମ ଓ ପୂର୍ବ ଉପକୂଳର ଉପସ୍ଥିତି ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ଏହି ଭୂମି ଏକ ବିବିଧତାର ପ୍ରତୀକ । ଏଠାକାର ଲୋକେ ୫ଟି ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା କହନ୍ତି ଓ ବିଭିନ୍ନ ଆସ୍ଥା ଓ ଧର୍ମ ପାଳନ କରନ୍ତି ; କିନ୍ତୁ ଏକପ୍ରକାର ଜୀବନ ବିତାଇଥାନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ପୁଡୁଚେରୀରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଆରମ୍ଭ ଉତ୍ସବକୁ ପାଳନ କରୁଛୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ । ଏହିସବୁ କାମ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କରାଯାଉଛି । ପୁନଃନିର୍ମିତ ମେରି ବିଲ୍ଡିଂକୁ ଉଦ୍‍ଘାଟନ କରି ମୁଁ ବିଶେଷ ଆନନ୍ଦିତ । ଏହାର ପୁରୁଣା ରୂପରେଖ ଓ ଐତିହ୍ୟକୁ ବଜାୟ ରଖି ଏହାର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସମୁଦ୍ରକୂଳର ସୌନ୍ଦ୍ୟର୍ଯ୍ୟ ଆହୁରି ବଢିବ ତଥା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଏହା ଆକର୍ଷିତ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ବିକାଶ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଭାରତ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଲୋଡୁଛି । ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ୪୫-(କ)କୁ ୪ ଟିକିଆ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଗଲା ତଦ୍ଦ୍ୱାରା ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଖୁସି ହେବେ । ଏହି ରାଜପଥର ଲମ୍ବ ୫୬ କିମି ଏବଂ ଏହା ସାତନାଥପୁରମ୍‍-ନାଗପଟ୍ଟିନମ୍‍ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟରେ କଡାଇକଲ ଜିଲା ରହୁଛି । ତେଣୁ ନିଶ୍ଚିତଭାବେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗର ଉନ୍ନତି ଘଟିବ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହାଦ୍ୱାରା ପବିତ୍ର ଶନିଶ୍ୱରମ୍‍ ମନ୍ଦିରକୁ ସଡକ ସଂଯୋଗ ସୁଗମ ହୋଇପାରିବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହି ସଡକ ପଥର ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବା ସହିତ ଲେଡି ଅଫ୍‍ ଗୁଡ୍‍ ହେଲ୍‍ଥ ବାସିଲିକା ସହିତ ନାଗୋର ଦର୍ଘା ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ହୋଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ସରକାର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳର ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଅନେକ କିଛି ଉଦ୍ୟମ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର କୃଷି ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପକୃତ ହେବ । ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଆମ ଚାଷୀମାନେ ନୂଆ ନୂଆ ପ୍ରୟୋଗ ଓ ଉଦ୍ୟମ ଚଳାଇଛନ୍ତି । ଅତଏବ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ଯେପରି ଉତ୍ତମ ବଜାର ପାଏ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ । ଉତ୍ତମ ସଡକ ସେହି କାମଟି କରିବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ରାସ୍ତାକୁ ୪ ଟିକିଆ କରିବା ଦ୍ୱାରା ସଂପୃକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିଳ୍ପାୟନ ପାଇଁ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହା ଫଳରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକମାନେ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁବିଧା ପାଇବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ସମୃଦ୍ଧି ନିବିଡଭାବେ ଜଡିତ । ଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ କିଛି ଉଦ୍ୟମ କରି ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ଏଠାକାର ସ୍ପୋର୍ଟସ୍‍ କମ୍ପେ୍ଳକ୍ସରେ ୪୦୦ ମିଟର ସିନ୍ଥେଟିକ ଆଥ୍‍ଲେଟିକ ଟ୍ରାକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ଥର ସ୍ଥାପନ କରି ମୁଁ ବିଶେଷ ଆନନ୍ଦିତ । ଏହା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶ । ଏହି ଉଦ୍ୟମ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଭା ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ । କ୍ରୀଡାରୁ ଆମେ ଟିମ୍‍ୱାର୍କର ଶିକ୍ଷା ପାଉ । ପୁଡୁଚେରୀରେ ଉତ୍ତମ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଫଳରେ ଏଠାକାର ଯୁବକଯୁବତୀ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଉତ୍କର୍ଷ ଲାଭ କରିପାରିବେ । ଲସ୍‍ପେଟରେ ଯେଉଁ ୧୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ନବନିର୍ମିତ ବାଳିକା ହଷ୍ଟେଲ ଆଜି ଉଦ୍‍ଘାଟିତ ହେଲା, ତାହା କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଭାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗିବ । ଏହି ହଷ୍ଟେଲରେ ହକି, ଭଲିବଲ, ଭାରୋତ୍ତଳନ, କବାଡି ଓ ହ୍ୟାଣ୍ଡବଲ ଖେଳାଳିମାନେ ରହିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡା ପ୍ରାଧିକରଣର ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନେ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦେଶରେ ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ ତାହାହେଲା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଅର୍ଥ ନିବେଶ କରିଥିବା ଦେଶ ପ୍ରଗତି କରିଥାଏ । ଦେଶର ସବୁ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଆମେ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ତାହାର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ମୁଁ ଆଜି ଏଠାକାର ଜିପ୍‍ମରର ରକ୍ତ ଭଣ୍ଡାରକୁ ଉଦ୍‍ଘାଟନ କରୁଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ରକ୍ତ, ରକ୍ତଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଷ୍ଟେମ ସେଲ ଆଦି ଏଠାରେ ଅନେକ ଦିନ ନିରାପଦରେ ସଂରକ୍ଷିତ ହୋଇରହିପାରିବ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଟି ମଧ୍ୟ ଏକ ଗବେଷଣାଗାର ଏବଂ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ରଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ରକ୍ତ ସଞ୍ଚରଣ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟରେ ଏଠାରେ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଆପଣମାନେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଚଳିତବର୍ଷ ବଜେଟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବହୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ବରାଦ କରାଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାନ୍‍ କବି ତିରୁବଲ୍ଳୁବର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ ଓ ଶିକ୍ଷା ହିଁ ବାସ୍ତବ ଧନ । ଏହା ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସବୁ ଅସ୍ଥାୟୀ । ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପେସାଦାରଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । କଡାଇକଲ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ବିଲ୍ଡିଂର ନୂଆ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ତାହା ଏହି ଉଦ୍ୟମର ଅଂଶବିଶେଷ । ଏହି ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଭବନ ଓ ପରିସରରେ ଏମ୍‍ବିବିଏସ୍‍ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ଓ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମିଳିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୁଡୁଚେରୀର ଉପକୂଳ ହିଁ ଏହାର ଆତ୍ମା । ଏଠି ମତ୍ସ୍ୟ ସଂପଦ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସୁଯୋଗ ଓ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ସାଗରମାଳା ଯୋଜନାରେ ମୁଁ ପୁଡୁଚେରୀ ବନ୍ଦର ବିକାଶର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରି ନିଜକୁ ଧନ୍ୟ ମନେ କରୁଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଲେ ଏଠାକାର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବିମାନେ ବିଶେଷ ଉପକୃତ ହେବେ । ସେମାନେ ଏହି ବନ୍ଦରରୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ମାଛ ଧରିବାକୁ ସମୁଦ୍ରକୁ ଯାତ୍ରା କରିଥାନ୍ତି । ଏହି ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟ ଚେନ୍ନଇ ସହ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂପର୍କ ଯୋଗାଇଦେବ । ଏହା ଫଳରେ ପୁଡୁଚେରୀରେ ଶିଳ୍ପ ଉଦ୍ୟୋଗ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହି ବନ୍ଦର ଚେନ୍ନଇ ବନ୍ଦରର କାର୍ଯ୍ୟ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ସର୍ବୋପରି ଏହି ବନ୍ଦର ଉପକୂଳ ନଗରୀଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଯାତ୍ରୀସେବା ଯୋଗାଣରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଡିବିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଡୁଚେରୀ ବେଶ୍‍ ଭଲ କାମ କରିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ସଶକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏଠାକାର ବିଭିନ୍ନ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଯୋଗୁଁ ପୁଡୁଚେରୀର ମାନବ ସମ୍ବଳ ବେଶ୍‍ ସମୃଦ୍ଧ । ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁବିଧା ରହିଛି । ଏହା ଫଳରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାପକ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ । ପୁଡୁଚେରୀର ଲୋକମାନେ ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ । ଏହି ଭୂମି ସୁନ୍ଦର । ପୁଡୁଚେରୀର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସବୁ ପ୍ରକାର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବା ପାଇଁ ମୁଁ ଏଠାକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତଭାବେ ଆସିଛି ।
ପୁଡୁଚେରୀରେ ଆଜି ଯେଉଁସବୁ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏହାର ଅଧିବାସୀଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ୱଣକମ୍‍ । ନମସ୍କାର ।