Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 21st Episode of ‘Mann Ki Baat 2.0’ on 28.02.2021
28 FEB 2021 11:42AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Yesterday was the festival of Magh Poornima. The month of Magh is regarded related especially to rivers, lakes and water sources. It has been mentioned in our scriptures: MAGHE NIMAGNAAHA SALILE SUSHITE, VIMUKTAPAAPAAHA TRIDIVAM PRAYAANTI – meaning, in the month of Magh, a bath in any holy water body is considered sacred. In every society of the world, invariably, there is one tradition or the other with respect to a river. Many civilizations have evolved along the banks of rivers. Since our culture is thousands of years old, the spread of this phenomenon is more evident here. There must not be a single day in India, when there is no festival connected with water in some corner of the country or the other. During the period of Magh, people even leave their homes, near and dear ones, comforts and amenities to perform KALPVAAS on the banks of rivers. This time, in Haridwar, KUMBH too is being held. For us, water is life; faith too and the flow of development as well. In a way, water is more important than PARAS, the philosopher’s stone. It is said that with the touch of a PARAS, iron gets turned into gold. Similarly, the touch of water is necessary for life; imperative for development.
Friends, possibly there is another reason to associate the month of Magh with water – after this, winters come to an end and summers start knocking. Hence, for the conservation of water, we should begin efforts right away. A few days later, just on the 22nd of the month of March, it’s World Water Day.
Aaradhya from U.P. has written to me that millions of people in the world spend a major part of their lives in overcoming water shortage. It has not been said without reason, ‘BIN PAANI SAB SOON’ – without water, everything comes to a naught! In order to solve the water crisis, Sujit ji of North Dinajpur has sent me a very nice message. Sujit ji has written that Nature has bestowed upon us a collective gift in the form of Water; hence the responsibility of saving it is also collective. It is correct that just as there is a collective gift, there is a collective accountability too. Sujit ji’s thought is absolutely correct. River, lake, pond or ground water – all of these are for everyone.
Friends, there was a time when in villages, people would collectively look after wells and ponds. Now one such effort is underway at Thiruvannamalai, Tamilnadu. Here, local people have been running a campaign for the conservation of their wells. These people are rejuvenating public wells in their vicinity that had been lying unused for years.
The endeavour of Babita Rajput ji of village Agrotha in Madhya Pradesh will inspire all of you. Babita ji’s village is in Bundelkhand. Close to her village, once there was a very large lake which had dried up. She mobilized other women of the village itself and built a canal to bring water to the lake. Through this canal, rainwater started flowing directly into the lake. Now this lake remains filled with water.
Friends, the work of Jagdish Kuniyal ji, resident of Bageshwar, Uttarakhand also teaches us a lot. Jagdish ji’s village and the adjoining area were dependent on a natural source for their water requirements. But many years ago, the source dried up. This led to worsening of the water crisis in the entire area. Jagdish ji decided to solve the crisis through tree plantation. Along with fellow villagers, he planted thousands of trees over the entire area…and today, the dried up water source at the place is filled to the brim once again.
Friends, similarly, we shall have to understand our collective responsibilities with regard to water. In most parts of India, rainfall begins in May-June. Can we right away start a 100 day campaign for the sake of cleaning up water sources around us and conserving rainwater? With this very thought in mind, in a few days from now, Jal Shakti Abhiyan CATCH THE RAIN is being initiated by the Jal Shakti Ministry. Its credo is ‘CATCH THE RAIN, WHERE IT FALLS, WHEN IT FALLS’. We shall commit ourselves to the task right now…we shall get existing rain water harvesting systems repaired, clean up lakes and ponds in villages, remove impediments in the way of water flowing into water sources; thus we shall be able to conserve rainwater to the maximum.
My dear countrymen, whenever a discussion on the month of Magh and its spiritual-social significance takes place, the discourse is never complete without one name – the name is that of Sant Ravidas ji. Sant Ravidas ji’s birth anniversary falls on the very day of Magh Poornima. Even today, the words, the knowledge of Sant Ravidas ji guide us on our path. He’d said:
EKAI MAATI KE SABH BHAANDE, SABH KA EKAU SIRJANHAAR | RAVIDAS VYAAPAI EKAI GHAT BHEETAR, SABH KAU EKAY GHADAI KUMHAR ||
All of us are earthen vessels of one clay; all of us have been coiled and shaped by the One. Sant Ravidas ji always expressed himself openly on the social ills that had pervaded society. He laid bare social evils in front of society, showed the path of redemption; and that’s why Meera ji had said, ‘GURU MILIYA RAIDAS, DEENHI GYAAN KI GUTKI’ |
It’s my good fortune that I am connected with Varanasi, the birth place of Sant Ravidas ji. I have experienced the spiritual loftiness of Sant Ravidas ji’s life and his energy at the pilgrimage site. Friends, Ravidas ji used to say
‘KARAM BANDHAN MEIN BANDH RAHIYO, PHAL KI NA TAJJIYO AAS | KARMA MAANUSH KA DHARMA HAI, SAT BHAAKHAI RAVIDAS ||
Meaning, we should incessantly strive with our Karma, our work; the Phal, the reward is bound to come your way. This means – Karma leads to Siddhi, attainment with certitude. Our youth must learn one more thing from Sant Ravidas ji. For doing any work, they should not bind themselves to old methods and practices. Decide and shape your life yourself. Devise your own methods and practices, set your goals yourselves. If your conscience and self confidence is unshakeable, you need not fear anything in the world.
I say so since often due to pressures of traditional thinking our youth are not able to do what they really like. That is why you should never hesitate in thinking new, doing new. In the same manner Sant Ravidas ji has given another important message. This message is ‘to stand on one’s own feet’. It is not fair at all that we remain dependant on others for our dreams. Things remaining to continue the way they are… Ravidas ji was never in favour of this. Today, we see that the youth of the country too is not at all in favour of this thinking. Today when I see the innovative spirit of the youth of the country, I feel Ravidas ji too would have definitely felt proud of our youth.
My dear countrymen, today happens to be the ‘National Science Day’ too. The day is dedicated to the discovery of ‘Raman Effect’ by the great scientist of India, Dr C. V. Raman. Yogeshwaran ji from Kerala has written on NamoApp that the discovery of Raman Effect had changed the direction of science in its entirety. Snehil ji from Nasik too has sent me a very good message connected with this. Snehil ji has written that there are many scientists from our country without whose contribution science would not have progressed as much. The way we know of other scientists of the world, in the same way we should also know about the scientists of India. I too agree with this view of these listeners of ‘Mann Ki Baat’. I definitely would want that our youth know, understand and read a lot about the history of science of India ; about our scientists as well.
Friends, when we talk of science then many a time people restrict it to physics-chemistry or labs, but the spread of science is much more than that. And there is a lot of contribution of the power of science in the ‘Atmanirbhar Bharat Campaign’. We have to move science forward with the mantra of ‘Lab to Land’.
Chintala Venkat Reddy ji from Hyderabad is an example. A doctor friend of Reddy ji once told him about the diseases caused by deficiency of vitamin D and the dangers thereof. Reddy ji is a farmer, he thought about what he could do about solving this problem. After this he worked a lot and developed breeds of wheat and rice that specially contained vitamin D. This month itself he has received patent from World Intellectual Property Organization, Geneva. Our Government is fortunate that Venkat Reddy was also honoured with the Padmashree last year.
Similarly, Urugen Futsog of Ladakh too is working very innovatively. At those heights Urugen is growing about 20 crops organically, that too in a cyclic way, that is, he utilises the waste of one crop as manure for the other crop. Isnt’ it amazing?
In the same way Kamraj Bhai Choudhary from Patan district in Gujarat has developed good seeds of drum stick at home itself. Some people call drum stick as Sargava or Moringa. Drum sticks that are grown with the help of good seeds are of good quality too. Now by sending his produce to Tamil Nadu and West Bengal he is raising his income also.
Friends, nowadays you must be hearing a lot, the name of Chia seeds. People connected to health awareness give a lot of importance to it and it has a lot of demand too in the world. In India, it is mostly sourced from abroad but now people are taking up the challenge to be self-reliant in Chia seeds too. Similarly, Harishchandra ji of Barabanki in UP has begun farming of Chia seeds. Cultivation of Chia seeds will also increase his income and will help in the self-reliant India campaign too.
Friends, many experiments of creating wealth from agricultural waste too are being run successfully in the entire country. Like, Murugesan ji from Madurai made a machine to make ropes from waste of banana. This innovation of Murugesan ji will solve the issues of environment and filth too, and will also pave the way for additional income for the farmers.
Friends, the purpose of talking about so many people to the listeners of ‘Mann Ki Baat’ is that we all should get motivated by them. When every citizen of the country will spread the spirit of science in his life and in every field, avenues of progress will also open up and the country will become self-reliant too. And I do believe that every citizen of the country can do this.
My dear friends, Ranjan ji from Kolkata, in his letter, has raised a very interesting and fundamental question and along with that, has tried to answer it in the best way. He asks what it means to us when we talk of becoming self-reliant. In answer to this very question, he himself further writes that- “’Self reliant India” is not just a Government policy, but is a national spirit. He believes that being self-reliant means deciding one’s own fate, that is controlling one’s own destiny. Ranjan babu is a hundred percent correct. Furthering what he has said, I too would say that the first condition for self-reliance is to have pride in the things of one’s own country; to take pride in the things made by people of one’s own country. When every countryman takes pride, every countryman connects; self-reliant India doesn’t remain just an economic campaign but becomes a national spirit. When we see fighter plane Tejas made in our own country doing acrobatics in the sky, when Made in India tanks, Made in India missiles increase our pride, when we see Made in India coaches in Metro trains in wealthy-advanced nations, when we see Made in India Corona Vaccines reaching dozens of countries, then our heads rise higher. And it is not that only bigger things will make India self-reliant. Textiles made in India, handicraft goods made by talented artisans of India, electronic appliances of India, mobiles of India, in every field we have to raise this pride. When we move forward with this thought, only then will we become self-reliant in the truest sense… and friends, I am happy that this mantra of self-reliant India is reaching the villages of the country. This very thing happened in Bettiah, about which I got to read in the media.
A resident of Bettiah, Pramod ji worked as a technician in an LED bulb manufacturing factory in Delhi. During his work in the factory, he understood the intricacies of the entire process in great detail. But during corona Pramod ji had to return to his home. Do you know what Pramod ji did after returning? He himself started a small unit to manufacture LED bulbs. He brought along some youngsters from his area and completed the journey from being a factory worker to becoming a factory owner in a few months ; that too while living in his own house.
There is one more example from Garhmukteshwar in UP. Shriman Santosh Ji from Garhmukteshwar, has written how during the Corona outbreak he turned adversity into opportunity. Santosh ji's ancestors were craftsmen par excellence ; they used to make mats. When everything came to a halt at the time of Corona, these people began mat making with great energy and enthusiasm. Soon, they started getting orders for their mats not only from Uttar Pradesh, but also from other states. Santosh ji also narrated that with this the hundreds of years old beautiful art of this region has received a new strength.
Friends, there are many examples across the country where people are contributing in a similar manner to the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan'. Today it has become a sentiment, flowing in the hearts of common folk.
My dear countrymen, I saw an interesting post by Mayur, a resident of Gurgaon, on the NaMo App. He is a passionate bird watcher and a nature lover. Mayur ji has written that while he lives in Haryana, he wishes us to touch upon the people of Assam, and in particular, the people of Kaziranga. I thought that Mayur ji would talk about the Rhino, hailed as the pride of Kaziranga. But Mayur ji instead has asked for appreciation of the people of Assam for the rise in the number of Waterfowls in Kaziranga. I was searching for a common term to describe Waterfowls in simple terminology, and found the word - Jalpakshi - Birds that nest not on the trees but on the water, such as ducks and others.
The Kaziranga National Park & ​​Tiger Reserve Authority has been carrying out its Annual Waterfowls Census for some time. This Census reveals the population of water birds and also about their favorite Habitat. Just two-three weeks ago, the survey was conducted again. You will also be delighted to know that this time the number of water birds has increased by about one hundred seventy five (175%) percent compared to last year. A total of 112 Species of Birds have been sighted in Kaziranga National Park during this Census. And of these, 58 species happen to be winter migrants from different parts of the world including Europe, Central Asia and East Asia. The most important reason for this is that here, there is better water conservation along with very little human interference. However, in some cases, positive human interference is also very important.
Just take the example of Shri Jadav Payeng of Assam with whom some of you certainly must be familiar. He has received the Padma award for his work. Shri Jadav Payeng is the person who actively contributed in raising about 300 hectares of plantations in the Majuli Island in Assam. He has been constantly working for forest conservation and is also involved in motivating people for Plantation and conservation of biodiversity.
Friends, our temples in Assam are also playing a unique role in the protection of nature. If you take a look at our temples, you will find that every temple has a pond in the vicinity. The Hayagriva Madheb Temple at Hajo, the Nagashankar Temple at Sonitpur and the Ugratara Temple at Guwahati have many such ponds nearby. They are being used to save near extinct species of turtles. Assam is home to the highest number of species of turtles. The ponds of theses temples can become excellent sites for their conservation and breeding and training about them.
My dear countrymen, some people think that it is necessary to be a scientist to do innovation and some believe that it is essential to be a teacher to teach something to others. Those who challenge this line of thinking are worthy of praise. Now for example if anyone trains someone to become a soldier, is it necessary for him to be a soldier? You may be thinking that yes, it is necessary. But here is a little twist!
On MyGov app, Kamalakant ji has shared a media report which states something different. There is a gentleman in Arakhuda in Odisha - Nayak Sir. Although his name is Silu Nayak, everyone addresses him as Nayak Sir. In reality he is a man on a mission! He imparts free training to the youth who want to join the army. The name of the organization of Nayak Sir is Mahaguru Battalion. The training touches upon all the aspects from physical fitness to interviews and writing to training. You will be surprised to know that the people this organization has trained, have secured their places in uniformed forces such as the Army, Navy, Air Force, CRPF and BSF.
By the way, you will also be amazed to know that Silu Nayak ji had himself tried to get recruited in Odisha Police but could not succeed. Despite this, on the basis of his own training, he has made many youth worthy of national service. Come, let us all wish Nayak Sir greater success for preparing more heroes for our country.
Friends, sometimes even a very small and simple question rankles the mind. These questions are not very long ; they are very simple, yet they make us think. A few days ago Aparna Reddy ji of Hyderabad asked me one such question. She said “You have been PM for so many years and were CM for so many years. Do you ever feel that something is missing?” Aparna ji's question seems simple but is equally difficult. I pondered this over and told myself that one of my shortcomings was that I could not make much effort to learn Tamil, the oldest language in the world ; I could not make myself learn Tamil! It is such a beautiful language, which is popular all over the world. Many people have told me a lot about the quality of Tamil literature and the depth of the poems written in it. India is a land of many languages, which symbolizes our culture and pride. Speaking of language, I want to share a small, interesting clip with you.
(SOUND CLIP STATUE OF UNITY)
Actually, what you were listening to now is a guide at the Statue of Unity, informing people in Sanskrit about the tallest statue of Sardar Patel in the world. You will be happy to know that there are more than 15 guides in Kevadiya, who guide people in fluent Sanskrit. Now I present to you one more voice –
(SOUND CLIP CRICKET COMMENTARY)
You too would have been surprised to hear this. Actually, this is a cricket commentary being done in Sanskrit. In Varanasi, a cricket tournament is held among Sanskrit colleges. These colleges are - Shastharth College, Swami Vedanti Ved Vidyapeeth, Sri Brahma Veda Vidyalaya and International Chandramouli Charitable Trust. Commentary is also done in Sanskrit during the matches of this tournament. I just played for you a very small part of that commentary. Not only this, in this tournament, players and commentators are seen in the traditional attire. If you want energy, excitement, suspense all at once, then you should listen to the sports commentaries. Long before the advent of TV, sports commentary was the medium through which people of the country felt the thrill of sports like cricket and hockey. The commentary for tennis and football matches is also very well presented. We have seen that games in which commentaries are vibrant, they get promoted and gain popularity very fast. Here too, we have many Indian sports, where commentary culture has not permeated yet and due to this they are in a state of near extinction. I have a thought - Why not have good commentaries of different sports and especially Indian sports in more and more languages, we must think about encouraging it. I would urge the Sports Ministry and private institutional partners to think about it.
My dear young friends, the coming few months are of special importance in the lives of all of you. Most of the young friends will have exams. Do all of you remember – You have to become a warrior not a worrier, go gleefully for the examination and come back with a smile. You have to compete with yourself, not with anyone else. Get adequate sleep and be mindful of time management. Do not stop playing, for those who play are the ones that blossom. Revision and smart methods of memorization are to be adopted, that is, overall, in these exams, you have to bring out your best. You must be thinking how all this will be possible. We’re going to do it together. Like every year, this year too we will have 'Pariksha Pe Charcha’. But before the 'Pariksha Pe Charcha' to be held in March, I request all of you exam warriors, parents and teachers to share your experiences, your tips. You can share on MyGov platform and Narendra Modi app. This time, along with the youth, parents and teachers are also invited to 'Pariksha Pe Charcha'. You will get all the information on MyGov - how to participate, how to win the prize, how to get an opportunity to discuss with me. So far, more than one lakh students, about 40 thousand parents, and about 10 thousand teachers have participated. You too participate today itself. In the times of Corona, I took out some time, added many new mantras in the exam warrior book; some for the parents as well. A lot of interesting activities related to these mantras are given on the Narendra Modi App which will help to ignite the exam warrior in you. Do try them. Best wishes to all my young friends for the upcoming exams.
My dear countrymen, the month of March is also the last month of our financial year, therefore, it will be a very busy period for many of you. The way economic activities are intensifying in the country, the activities of our business and entrepreneur friends are also increasing. In the midst of all these, we should not lower our guard against Corona. May all of you be healthy, be happy, stay steadfast on the path of duty and service and the country will continue to move ahead fast. Best wishes in advance to all of you for the festivals; there should not be any laxity in the rules regarding Corona as well.
Many many thanks.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৮.০২.২০১দা শন্তোকখিবা মন কী বাতকী ২১শুবা তাঙ্কক্তা প্রধান মন্ত্রীনা থম্বিখিবা ৱারোলগী ইংলিশকী ৱাহন্থোক
28 FEB 2021 11:42AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, খুরুমজরী। ঙরাং অসি ফাইরেনগী পুর্ণিমাগী নুমীৎ ওইখি। ফাইরেন থা অসিদা মরুওইনা তুরেলশিং, পাৎশিং অমদি ঈশিং হৌরকফমগা মরি লৈনৈ হায়না লৌনৈ। ঐখোয়গী শাস্ত্রশিংদা হায়রিঃ-
মাঘে নিমগ্নাঃ সলিলে সুশীতে, বিমু্ক্তপাপাঃ ত্রিদিবম, প্রয়ান্তি।।
হায়বদি ফাইরেন থা অসিদা করিগুম্বা শেংলবা ঈশিংগী তুংনফম ওইবা মফমদা ঈরুজথোকপা অসি পবিত্র ওই হায়না লৌনৈ। মালেম অসিগী খুন্নাই খুদিংমক্তা তুরেলগা মরি লৈনবা মমাংঙৈগী ওইবা চৎনবী অমা নত্রগা অমা ওই। তুরেলগী তোর্ব্বান্দা সভ্যতা কয়া অমসু শেমগৎখি। ঐখোয়গী ইনাৎ অসি চহি লিশিং কয়া লিরে, মরম অসিনা মসিগী শন্দোকপা মওং অসি ঐখোয়গীসিদনা হেন্না ফংই। লৈবাক অসিগী মচি অমদা নত্রগা অমদা ঈশিংগা মরি লৈনবা অসিগুম্বা কুহ্মৈ লৈরমদবা তারবদি ভারত্তা অসিগুম্বা নুমীৎ অমা লৈরম্লোই। ফাইরেন থাগী নুমীৎশিংদা মীশিংনা মাগী-মাগী ইমুং-মনুং, হরাও-নুংঙাইবা কয়া থাদোক্তুনা থাবুম চুপ্পা তুরেলগী তোর্ব্বান্দা কল্পৱাস তৌবা চৎলি। হন্দক্তি হরিদ্বারদা কুম্ভ পাংথোক্কদৌরি। ঈশিংগী ঐখোয়গী থৱায়সুনি, পু্ক্নিংগী থাজসুনি অদুগা চাউখৎপগী ঈচেলসুনি। ঈশিং অসি মাযকৈ অমরোমদা পারসতগীসু হেন্না মরুওই। পারসনা শোকপদগী য়োৎ অসি সনা ওল্লি হায়না হায়নৈ। মতৌ অসিগুম্না ঈশিংনা শোকপা অসি পুন্সিগীদমক্তা মরুওই, চাউৎনবগীদমক্তা মরুওই।
মরূপশা, ফাইরেন থা অসি ঈশিংগা মরি লৈননবগী মরম অমসু ওইরম্বা য়াই, মসিগী মতুংদগীদি কুমগী অরোইবা ওই, অদুদগী কালেন চংশিল্লকই, মরম অসিনা ঈশিং য়োকশিন্দুনা থম্নবগীদমক্তা হৌজিক্তগী হৌনা হোৎগদবনি। নুমীৎ খরনিগী মতুংদা মার্চ থা অসিমক্তগী তাং ২২দা ‘ৱর্ল্দ ৱাতর দে’সুনি।
ঐঙোন্দা য়ু.পি.গী আরাধ্যাজীনা ইবিরকখি মদুদি মালেম অসি মালেম অসিগী মীওই কয়াগী পুন্সিগী অয়াম্বা শরুক অসি ঈশিংগী অৱাৎপা অসি লৈহন্দনবা হোৎনবদা অদুম লোইশিনখি। ‘ঈশিং য়াওদ্রবদি পুম্নমক অৱাৎপনি’ হায়নদি হায়নদে। ঈশিংগী অৱাবা অসি কোকহন্নবগীদমক্তা য়াম্না অফবা পাউজেল অমা নোংচুপ বঙ্গালগী ‘অৱাং দিনাজপুর’দগী সুজীতজীনা ঐঙোন্দা থারকখি। সুজীতজীনা ইরকখি মদুদি মহৌশানা ঐখোয়দা ঈশিংগী মওংদা পুল্লপকী ওইনা খুদোল তম্বিরক্লিবনি মরম অসিনা মসি কন্নবা হোৎনমিন্নবা হায়বসি ঐখোয় পুল্লপকী ওইবা ইথৌদাংনি। পুল্লপকী ওইবা খুদোল ওইরিবা অসিগুম্না থৌদাংসু পুল্লপকী ওইগদবনি হায়বা ৱাফমসিসু অচুম্বনি। সুজীতজীগী ৱাফম অসি য়াম্না চুম্মি। তুরেল, পুখ্রী, পাৎ, নোং নত্রগা লৈমায়গী ঈশিং অসি মীওই খুদিংমক্কীনি।
মরূপশা, মতম অমদদি খুঙ্গংদা লৈরিবা গুহাশিং, পুখ্রী অসি ময়াম পুন্না শেন্নমিন্নরম্মি, হৌজিক অসিগুম্বা মওং অমা ওইনা তমিলনাদুগী তিরুবন্নামলাঈদা তৌরি। মফমসিগী মীশিংনা মখোয়গী গুহাশিং অসি ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা কেম্পেন চত্থরি। মখোয় পুম্বনা মখোয়-মখোয়গী লমদা ময়ামগী ওইবা গুহাশিং অদু অমুক হন্না হিঙ্গৎহল্লি।
মধ্য প্রদেশকী অগরোথা খুঙ্গংগী ববীতা রাজপুৎজীনা তৌরিবা অসিদগীসু অদোমদা ইনোৎ হাপকৎকনি। ববিতাজীগী খুঙ্গংগী মনাক নকপদা কংখ্রবা য়াম্না অচৌবা পাৎ অমা লৈরম্মি। মহাক্না অতোপ্পা খুঙ্গংগী নুপীশিংবু খোমজিনখি অদুগা পাৎ ফাওবা ঈশিং য়ৌরকহন্নবা ঈশিং খোং অমা শেমখি। মসিগী খোং অসিদগী নোংগী ঈশিং অদু চুমদ্রিংনা পাৎ অদুদা চেন্থরে। হৌজিক্তি মসিগী পাৎ অসি ঈশিংনা ঈমায় পীক থন্দুনা লৈ।
মরূপশা, উত্তরখন্দগী বাগেশ্বরদা লৈবা জগদীশ কুনিয়ালজীগী থবক অসিনসু য়াম্না তম্বিরি। জগদীশজীগী খুঙ্গং অমসুং মনাক নকপদা লৈবা মফমদা ঈশিংগী মথৌ তাবশিংগীদমক্তা মহৌশাগী ওইবা ঈশিং ফংফশিংগী মপাল তাংলমখি। অদুবু চহি কয়াগী মমাংদা মসিগী ঈশিং ফংফম অসি কংখ্রে। মসিনা মফম পুম্বা ঈশিংগী অৱাবা অসি হেন্না হেঞ্জিল্লকখি। জগদীশজীনা মসিগী অৱাবা অসি উ থাদুনা কোকহনগনি হায়না লেপখি। মহাক্না লম অদুগী মফম পুম্বদা খুঙ্গংগী মীওইশিংগা লোয়ননা উ লিশিং কয়া থাখি অমদি ঙসি মখোয়গী লম অদুগী কংলুরবা ঈশিং ফংফমশিং অদু অমুক হন্না ঈশিংনা পীক থনখ্রে।
মরূপশা, ঈশিংগী মতাংদা ঐখোয়না মতৌ অসিগুম্না অপুনবা থৌদাং লৌবশিং অসি খংগদনি। ভারতকী অয়াম্বা শরুক্তা মে-জুন্দা নোংজুথা হৌই। ঐখোয়না হৌজিক্তগী হৌনা ঐখোয়গী অনকপদা লৈবা ঈশিং ফংফমশিং অসি লু-নান্না থম্নবগীদমক্তা, নোংগী ঈশিং য়োকশিন্নবগীদমক্তা নুমীৎ ১০০গী ওইবা করিগুম্বা কেম্পেন অমা হৌদোকপা য়ারোইদবরা? মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা হৌজিক্তগী হৌনা নুমীৎ খরনিগী মতুংদা জল শক্তি মন্ত্রালয়গী থোংদগীসু জল শক্তি অভিয়ান-‘Catch the rain’সু হৌরগনি। মসিগী অভিয়ান অসিগী মরুওইবা লাইশোন্দি-‘Catch the rain where it falls, when it falls.’ নি। ঐখোয়না হৌজিক্তগী হৌনা হোৎনদুনা rain water harvesting system অসি হেন্না ফগৎহনসি, খুঙ্গংশিংদা, পুখ্রীশিং, পাৎশিং শেংদোকহনগনি, ঈশিং ফংফমশিংফাওবা চেন্থরিবা ঈশিংগী লম্বিশিংদা লৈরিবা অপনবশিং অসি লৈহন্দ্রবদি নোং ঈশিং ময়াম অমা তুংশিনবা য়াগনি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিংনা ফাইরেন থানা লাকপা মতমদা অমদি মসিগী স্পিরিচুএল সোসিএল ইম্পোর্তেন্সকী মতাংদা ৱা খন্নবা মতমদা কনাগুম্বা অমগী মমিং য়াওদনা মপুং ফারোই। মিং অসিদি ঋষি রবিদাসজীগীনি। ফাইরেন থাগী পুর্ণিমা অসিমক অসিদা ঋষি রবিদাসজীগী মপোক কুমওননি. ঙসিসু ঋষি রবিদাসজীগী ৱাহৈ, মহাক্কী গ্যান অদুনা ঐখোয়দা ইহান হান্না দর্শন তৌবা ফংহল্লিবা।
মহাক্না হায়বিরম্মি-
একৈ মাতী কে সভ ভান্দে,
সভ কা একৌ সিরজনহার।
রবিদাস ব্যাপৈ একৈ ঘত ভীতর,
সভ কৌ একৈ ঘড়ৈ কুমহার।।
ঐখোয় পুম্বা লৈবাক অমখক্তনা শাবা কোলনি, ঐখোয় পুম্বা অমখক্তনা তাশিন্দুনা শাবনি। ঋষি রবিদাসজীনা খুন্নাই অসিদা বুদ্ধী-লৌশিং মাংথরকপগী মতাংদা ইফোং-ফোংনা ৱা ঙাংখি, মদু শেমদোক্নবগী লম্বি তাকপীখি অদুনা মীরাজীনা হায়বিম্মি-
‘গুরু মিলিয়া রৈদাস, দীনহীং গ্যান কী গুতকী’।
ঋষি রবিদাসজীগী পোক্নফম লমদম বনারসকা শম্নজবা ফংজবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। ঋষি কবিদাসজীগী পুন্সিগী স্পিরিচুএল হাইৎ অসিবু অমদি মহাক্কী ইনর্জী অসি ঐহাক্না তীর্থগী মফমদা খঙবা ঙমখি। মরূপশিং, রবিদাসজীনা হায়বিরম্মি-
করম বন্ধন মে বন্ধ রহিয়ো, ফল ক না তজ্জিয়ো আস।
কর্ম মনুষ কা ধর্ম হৈ, সত্ ভাখৈ রবিদাস।।
হায়বদি ঐখোয়না ঐখোয়গী কর্ম অদু লেপ্তনা তৌগদবনি, মসিগী মহৈদি অদুম্মক ফংজরক্কদৌবা লৈরবনি, হায়বদি কর্মনা অদুম্মক মহৈ ফংহল্লক্কদৌবা লৈরবনি। ঐখোয়গী নহাশিংনা ঋষি রবিদাসজীদগী ৱাফম অমগা শোইদনা তমহঞ্জনিংই। নহাশিংনা করিগুম্বা থবক অমা তৌনবগীদমক্তা মশানা অরিবা লমচৎ-শাজৎনা পুনশিল্লোইদবনি। অদোম্না অদোমগী পুন্সি অদু ইশানা লেপ্পীয়ু। অদোমগী লমচৎ-শাজৎ অদুবুসু ইশানা শেম্বীয়ু অদুগা পান্দম অদুসু ইশানা লেপ্পীয়ু। করিগুম্বা অদোমগী তাঞ্জা-মেঞ্জা খঙবা মতৌ, অদোমগী ইশানা থাজজবা অদু কল্লবদি অদোম্না মালেম অসিদা করিগুম্বা অমত্তদা কিরুবগী মথৌ তাদে। ঐহাক্না অসিগুম্না হায়রিবগী মরমদি কয়ারক হন্না ঐখোয়গী নহাশিংনা ৱাখলগী প্রেসর অমা লাকশিল্লকপনা মশানা তশেংনা তৌবা পামজবা থবক অদু পাংথোকপা ঙমদে। মরম অসিনা কৈদৌনুংদা অনৌবা ৱাখল খনবদা, অনৌবা অমা খনবদা চিংনবা লৈরোইদবনি। মতৌ অসিগুম্না ঋষি রবিদাসজীনা মরুওইবা পাওজেল অমা পীরম্মি। মসিগী পাওজেল অসিদি “ইশানা মতিক চাজবা”নি। ঐখোয়না ঐখোয়গী মংলান অদুগীদমক্তা কনাগুম্বা অতোপ্পা অমগী মপাল তাংবা হায়বসি তশেংনা চুমদবা ৱাফম্নি। হান্না লৈরম্লিবা মওং অদুদা অদুম্মক লৈবা হায়বসি রবিদাসজীনা য়ানিংলমখিদে অদুগা লৈবাক অসিগী নহাশিংসু মসি শুংয়া য়ানিংদে হায়বসি ঙসি ঐখোয়না উরি। ঙসি ঐহাক্না লৈবাক অসিগী নহাশিংদা ইনোবেতিব স্পিরিৎ অসি উবা মতমদা ঐখোয়গী নহাশিংদা ঋষি রবিদাসজীনা শোইদনা চাউথোকচরমগনি হায়না ঐহাক্না খল্লি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, ঙসি অসি ‘নেস্নেল সাইন্স দে’সুনি। ঙসিগী নুমীৎ অসি ভারতকী অথোইবা সাইন্তিস্ত দোক্তর সি.ভ. রমনজীনা থিজিনখিবা ‘রমন ইফেক্ত’তা কত্থোকচরি। কেরলাগী য়োগেশ্বরনজীনা নমো এপতা রমন ইফেক্তনা বিগ্যান পুম্বগী মায়োন অদু হোংদোকহনখি হায়না ইবিরকখি। মসিগা মরি লৈনবা য়াম্না অফবা পাউজেল অমা ঐঙোন্দা নাসিক্কী স্নেহিলজীনসু থাবিরকখি মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা মখোয়গী মতেং য়াওদনা সাইন্স অসি অসুক্কী মতিক নিংথিনা চাউখৎপা ঙম্লোইদবা মশিং থিঙমদবা সাইন্তিস্ত কয়া অমা লৈরি হায়না। ঐখোয়না মালেম অসিগী সাইন্তিস্তশিংগী মতাংদা খংলিবা অসিগুম্না ঐখোয়গী ভারতকী সাইন্তিস্তশিংগী মতাংদসু খংগদবনি। ঐহাকসু ‘মন কী বাত’কী অসিগুম্বা তাবিরিবশিংগী ৱাফমশিং অসি য়াজনিংঙই। ঐখোয়গী নহা, ভারতকী সাইন্তিস্ত-পুৱারীবু, ঐখোয়গী সাইন্তিস্সশিংবু খংবীয়ু, অন্দর্সতেন্দ তৌবীয়ু অমদি নিংথিনা পাবীয়ু।
মরূপশা, ঐখোয়না সাইন্সকী মতাংদা হায়রগদি কয়ারক হন্না মসি মীয়াম্না ফিজিক্স,-কেমিস্ত্রী নত্রগা লেবশিংদা লোইশিল্লি, অদুবু সাইন্স শন্দোকপা তারগদি মসিদগী য়াম্না হেন্না চাউই অমসুং ‘আত্মনির্ভর ভারত’তা সাইন্সকী শক্তিগী থৌদাংসু য়াম্না লৈ। ঐখোয়না সাইন্স অসিবু লেব তু লেন্দগী লাইশোনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনগদবনি।
খুদম ওইনা হায়রবদা হাইদরাবাদকী চিন্তলা ভেঙ্কৎ রেদ্দীজীগী মরূপ দোক্তর অমনা মঙোন্দা ‘ভিতামিন-দি’ ৱাৎপনা থোকহল্লকপা লায়না অমদি মসিগী খুদোংথিবশিংগী মতাংদা হায়রমখি। রেদ্দীজী লৌমীনি, মসি ফনবা করি তৌবা য়াবগে হায়না মহাক্না খনখি। মসিগী মতুংদা মহাক্না কন্না হোৎনখি অমদি মরুওইনা ‘ভিতামিন-দি’ য়াওবা চেং-গেহুগী মখলশিং পুথোকখি। হন্দক্কী থা অসিদা মহাকপু ৱর্ল্দ ইন্তলেকচুএল প্রোপর্তী ওর্গনাইজেসন, জিনেভাদগী পেতেন্তসু ফংলে। হৌখিবা চহিদা ভেঙ্কৎজীবু পদ্মশ্রী পীদুনা ইকাই খুম্নজখিবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী লাইবক ফবনি।
অসিগুম্বা ইনোবেতিব ওইবা মওংদা লদ্দাখতী উরগেন ফুৎসৌগনসু থবক তৌরি। উরগেনজীনা য়াম্না মায় পাক্না লৌদুনা চাউরাক্না ফৌ-চেং মখল ২০মুক সাইক্লিক ওইনা লোক্লি, হায়বদি ফৌ লোকপগী লেমহৌবা মখাক অদু অতোপ্পা ফৌ থাবদা হার ওইনা শিজিন্নৈ। মসি য়াম্না নিংথিবা ৱাফম্নি।
মতৌ অসুম্না গুজরাতকী পাতন জিলাগী ইনাও কামরাজ চৌধরীনা য়ুমদা অদুম্মক সজনাগী অফবা মরু পুথোক্লে। সজনা অসি মীওই খরনা সর্গৱা হায়নসু কৌনৈ, মসিগী মোরিঙ্গা নত্রগা দ্রম স্তিক হায়নসু কৌনৈ। অফবা মরুগী মতেংদগী লোকপা সজনা অসি ক্বালিতীসু য়াম্না ফৈ। মশাগী লোকচবা পোত্থোক অদু হৌজিক তমিল নাদু অমসুং নোংচুপ বঙ্গালদা থাদুনা মশাগী ইনকমসু হেনগৎহল্লি।
মরূপশা, হৌজিক্কাল চিয়া মরুশিংগী মমিং অদোম্না তাবিরম্লগনি। হেল্থ এৱেয়রনেসকা মরি লৈনবা মীওইশিংনা মসি য়াম্না লুনা লৌই অমদি মালেমদা মসিগী দিমান্দসু য়াম্না তৌনরক্লি। ভারত্তা মসি মপান্দগী অয়াম্বা পুশিল্লকই অদুবু হৌজিক চিয়া মরুশিং অসিদা আত্মনির্ভরতা ওইহন্নবসু মীশিংনা কন্না হোৎনরি। মতৌ অসিগুম্না য়ু.পি.গী বরাবঙ্কীদা হরিশতন্দ্রজীনা চিয়া মরুশিং থাবা হৌরে। চিয়া মরুশিং অসি থাবনা মহাক্কী ইনকম হেনগৎহল্লগনি অমদি আত্মনির্ভরতা ভারত অভিয়ান্দসু মতেং পাংগনি।
মরূপশিং, লৌউ-শিংউগী ফত্ত-হৌদীশিং অসিদগী লন ওলহন্নবগীদমক্তসু লৈবাকপুম্বদা মায় পাক্না থবক চত্থরি। খুদম ওইনা মদুরায়গী মুরুগেসনজীনা লফোইগী ফত্ত-হৌদীশিংদগী থৌরী শেম্নবা মেছিন অমা শারে। মুরুগেসনজীগী মসিগী ইনোবেসন অসি অকোইবগী ফীভম অমদি অমোৎপশিংগী ওইনসু ফনবা পাম্বৈ অমা ওইগনি অমসুং লৌমীশিংগী ওইনসু অহেনবা ইনকম তান্নবগী পাম্বৈসু ওইগনি।
মরূপশা. ‘মন কী বাত’পু তাবিরিবশিংদা অসুক য়াম্লবা মীওইশিংগী মতাংদা হায়জরিবশিং অসিগী মরমদি ঐখোয় খুদিংনা মখোয়দগী পুক্নিং থৌগৎনবনি। লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্না মখোয়গী পুন্সিদা সাইন্স অসি শন্দোক্লবদি, হীরম খুদিংমক্তা শন্দোক্লবদি চাউখৎনবগী লম্বিসু ফংলক্কনি অমদি লৈবাক অসি মীপাল তাংদনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বসু ওইগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্না মসি তৌবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা মরূপ কোলকতাগী রঞ্জনজীনা মহাক্কী চিঠীদা য়াম্না নুংঙাইবা অমদি য়ুম্ফম য়াওবা ৱাফম অমা হংলক্লি অদুগা মসিগা লোয়ননা নিংথিজবা মওংদা পাউখুম পীনবসু হোৎনরি। মহাক্না ইরি মদুদি ঐখোয়না আত্মনির্ভর ওইবা হায়না হায়বা অসিদা ঐখোয়গী ওইনা মসিগী ৱাহন্থোক অসি করিনো? মসিগী ৱাহং অসিগী পাউখুম ওইনা মহাক মশানা মখা তানা ইরি মদুদি-“আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান” অসি শুপ্নতগী সরকারগী পোলিসী নত্তে, মসি নেস্নেল স্পিরিৎসুনি। আত্মনির্ভর ওইবা হায়বগী ৱাহন্থোক্তি ইশানা ইশাগী ইরাইবক লেপচবা হায়বদি ইশানা ইশাগী ইরাইবক য়াৎচবনি। কঞ্জন বাবুগী ৱাফম অসি চামদা চামা চুম্মি। মহাক্কী ৱাফম অসি খুমাং চাউশিলহন্দুনা ঐহাক্না মসিমসু হায়জগনি মদুদি আত্মনির্ভরতাগী অহানবা ৱাফমদি-ইরৈবাক অসিগী পোৎশিংগীদমক্তা চাউথোকচবা, ইরৈবাক্কী মীশিংনা শাবা পোৎশিংগীদমক্তা চাউথোকচবনি। ইরৈচা খুদিংমক্না চাউথোকচবা মতমদা ইরৈচা খুদিংগা মরি লৈনৈ, অদু ওইরবদি আত্মনির্ভর ভারত অসি শুপ্নতগী শেল-থুমগী ওইবা অভিয়ানখক্তমক ওইবা নত্তনা নেস্নেল স্পিরিৎ অমা ওই। অতিয়াদা ঐখোয়না শাবা ফাইতর প্লেন তেজসনা করোংচাক যুংবা উবা মতমদা, ভারত্তা শাবা তেঙ্ক, ভারত্তা শাবা মিসাইলশিং অসিনা ঐখোয়গী চাউথোকচবা অসি হেনগৎহল্লি, ইনাক খুনবা লৈবাকশিংদা ঐখোনা মেত্রো ত্রেন্দা মেদ ইন্দিয়াগী কোচশিং উবা মতমদা, লৈবাক দর্জন-দর্জনফাওবদা মেদ ইন ইন্দিয়া কোরোনা ভেক্সিন অসি য়ৌবা উবদা ঐখোয়গী মতমদা ঐখোয়গী লাইবক অসি অমুক্কা হেন্না ৱাংখৎলি। অদুগা অচৌ-অচৌবা পোৎশিংখক্তনা ভারত অসি আত্মনির্ভর ওইহনগনি হায়বা নত্তে। ভারত্তা শাজবা ফীশিং, ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবা হক্তুনা পোৎ শাবা মীওইশিংনা শাবা হেন্দিক্রাফকী পোৎশিং, ভারতকী ইলেক্ত্রোনিক্সকী ইক্বিপমেন্ত, ভারতকী মোবাইল, হীরম খুদিংমক্তা ঐখোয়না মসিগী চাউথোকচবা অসি হেনগৎহনগদবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লবদি তশেংনা আত্মনির্ভর ওইবা ঙমগনি অদুগা মরূপশিং আত্মনির্ভর ভারতকী লাইশোন অসি লৈবাক অসি খুঙ্গং-খুঙ্গংফাওবা য়ৌরক্লে হায়বসিদা ঐহাক নুংঙাই। বিহারগী বেতিয়াদা অসিগুম্বা মওং অসি ওইরে হায়বসি ঐহাক্না মেদিয়াদা পাবদা থেংনখি।
বেতিয়াদা লৈবা প্রমোদজীনা দিল্লীদা তেক্নিসিয়ন অমা ওইনা এল.ই.দি.গী লব্ব শাবা ফেক্তরী অমদা থমক তৌরমখি, মহাক্না মসিগী ফেক্তরী অসিদা থবক তৌরিঙৈগী মতমদা চত্থরিবা থবক্কী মওং অদু য়াম্না কুপ্না খংখি। অদুবু কোরোনাগী মতমদা প্রমোদজীনা মহাক্কী ময়ুমদা হল্লকপা তাখি। প্রমোদজীনা ময়ুমদা হল্লক্লবা মতুংদা করি তৌখিবগে হায়বা অদোম খংবিবরা? মহাক মশানা এল.ই.দি. বল্ব শাবগী অপিকপা য়ুনিৎ অমা হৌদোকখি। মহাক্না মশাগী লম অদুগী নহা খরা খোমজিনখি অদুগা থা খরগী মনুংদা ফেক্তরী ৱর্করদগী ফেক্তরীগী মপু ওইনবগী খোংচৎ অদু মপুং ফাখি। অদুসু ময়ুমদা অদুম্মক লৈরগা।
অতোপ্পা খুদম অমনা-য়ু.পি.গী গঢ়মমুক্তেশ্বরদগী শ্রী সন্তোশজীনা কোরোনাগী মতম অসিবু মতৌ করম্না খুদোংচাবদা ওন্থোকখিবগে হায়না ইরি। সন্তোশজীগী মপা-মপুশিং অদু য়াম্না নিংথিনা হকপা-খোৎপা হৈরম্মি, ফক শাবগী থবক তৌরম্মি। কোরোনাগী মতমদা অতৈ তৌনিংঙাই থবকশিং লেপখ্রবদা মখোয়শিংনা অথোইবা থৌনাগা লোয়ননা থৱায় য়াওনা ফক শাবা হৌখি। য়াম্না থুনা উত্তর প্রদেশতদা নত্তনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদগীসু ফক্কী ওর্দর তৌরকপা হৌখি। সন্তোশজীনা মসিমসু হায়খি মদুদি মসিনা মফম অসিগী চহি কয়া লিরবা ফজরবা আর্ত অসিদসু অনৌবা থৌনা হাপকৎলে। মরূপশা, লৈবাক অসিদা ‘আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান’ অসিদা মতৌ অসিগুম্না থৌদাং লৌরিবা অসিগুম্বা খুদম কয়া অমা লৈরি। ঙসিদি মীচম-মীয়ামগী থম্মোয়দা ঈথীল পীরি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, ঐহাক্না নমোএপতা গুড়গাৱদা লৈবা ময়ুরগী য়াম্না পুক্নিং নিংথিবা পোস্ত অমা থেংনখি। মহাক পেসনেৎ বর্দ ৱাতচর অমদি মহৌশাবু নুংশিজবা অমনি। ঐহাকপুদি হরিয়ানাদা লৈ অদুবু অদোম্না অসমগী মীশিং মরুওইনা কাজিরঙ্গাগী মীশিংগা ৱা খন্নবীয়ু হায়না ইরকখি। ময়ুরজীনা হায়রিবসি মফম অদুগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরিবা শামুগন্দাশিংগী মতাংদনি হায়না ঐহাক্না খনখি। অদুবু ময়ুরজীনা কাজিগঙ্গাদা ৱাতরফোল্সকী মশিং হেনগৎলকপগী মতাংদা অসমগী মীশিংবু শিংথানবা হায়খি। ঐখোয়না ৱাতরফোল্দশিং অসি অচম্বা ৱাহৈদা করি হায়রমগদগে হায়না ঐহাক্না থিখি, মদুদা ঐহাক্না-ঈশিংগী উচেক হায়বা অসি থেংনখি। মকোল অসি উদা নত্তবদা ঈশিংদা লৈবা উচেক, খুদম ওইনা ঙানুগুম্বা। কাজিরঙ্গা নেস্নেল পার্ক অমসুং তাইগর রিজর্ব ওথোরিতীনা মতম খরগী মমাংদগী চহিগী ওইনা ৱাতরফোল্দগী সেন্সস থিদুনা লাক্লি। মসিগী সেন্সস অসিদা ঈশিংদা লৈবা উচেকশিংগী মশিং অসি খঙবা ঙম্মি অমদি মখোয়না খোইদাজবা চাক্তাফমগী মতাংদা খঙবা ঙম্মি। হন্দক চয়োল অনি-অহুমগী মমাংদখক্তা সর্ভে অমুক তৌখি। অদোমসু মসিগী পাও অসি খংলবদি হরাওগনি মদুদি হন্দক্তি ঈশিংগী উচেকশিংগী মশিং অসি হৌখিবা চহিগা য়েংনবদা চাদা চামগা হুম্ফুতরা মঙা (১৭৫) হেনগৎলে। মসিগী সেন্সস অসি তৌরিঙৈগী মতমদা কাজিরঙ্গা নেস্নেল পার্কতা পুন্না উচেক্কী স্পেসিস ১১২ থেংনখি। মসিগী মনুংদগী স্পেসিস ৫৮দি য়ুরোপ, সেন্ত্রেল এসিয়া, অমসুং ইস্ত এসিয়া য়াওনা মালেম অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী লাকখিলা ৱিন্তর মাইগ্রেন্তশিংনি। মসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা মরমদি মফমসিদা হেন্না ফবা ৱাতর কঞ্জর্বেসন ওইবগা লোয়ন-লোয়ননা হ্যুমেন ইন্তরফরেন্স অসি য়াম্না হন্থৈ। কেস খরদদি পোজিতিব হ্যুমেন ইন্তরফরেন্স অসিসু য়াম্না মরুওই।
অসমগী শ্রী জাদব পায়েংগী মতাংদা য়েংবীয়ু। অদোম ময়ামগী মরক্তগী কনাগুম্বা খরনা শোইদনা মহাক্কী মতাংদা খংবিরমগনি। মহাক্কী থবকশিংগীদমক্তা মহাক্না পদ্ম পীদুনা ইকাই খুম্নখি। শ্রী জাদবজী পায়েং অসি অসমদা মজুলী ইথৎতা চাউরাক্না হেক্তর ৩০০মুক উ থাদুনা থোইদোকপা থৌদাং লৌরিবা মীওই অমনি। মহাক্না উমং ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা থবক তৌখি অমসুং মীশিংদা উ থানবা অমদি ৱাইওদাইবর্সিতীগী কঞ্জর্বেসনগী মতাংদা পুক্নিং থৌগৎনবা হোৎনরি।
মরূপশা, অসমদা ঐখোয়গী লাইশঙনসু মহৌশাবু ঙাক-শেনবদা তোপ-তোপ্পা থৌদাং লৌরি, করিগুম্বা অদোম্না ঐখোয়গী লাইশঙশিং অসি য়েংবিরগদি লাইশঙ খুদিংগী মনাক্তা পুখ্রী লৈবা থেংনবিগনি। হজোদা লৈবা হয়াগ্রীৱ মধেবকী লাইশঙ, সোনিৎপুরগী নাগশঙ্কর লাইশহ অমসু গুৱাহতীদা লৈবা উগ্রতারা লাইশঙগী মনাক্তা অসিগুম্বা মওংগী পুখ্রী কয়া লৈবা থেংনবীগনি। মসি মাংশিল্লক্কদৌরবা থেঙ্গুগী স্পেসিসশিং কন্ননবা শিজিন্নরি। অসমগী থেঙ্গুশিং অসি স্পেসিস মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈ। লাইশঙশিংগী পুখ্রীশিং অসি থেঙ্গুশিং ঙাক-শেন্নবা, মশিং হেনগৎহন্নবা অমদি মখোয়গী মরমদা ত্রেনিং তৌনবগীদমক্তা অফবা মফম ওইবা য়াই।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, মীওই খরনা ইনোবেসন তৌনবগীদমক্তা সাইন্তিস্ত ওইবগী মথৌ তাই হায়না খল্লি, মীওই খরনা অতোপ্পা মীবু তম্বিনবগীদমক্তা ওজা ওইবগী মথৌ তাই হায়না খল্লি। মসিগী ৱাফম অসিবু শিংনবা মীওই অদু শিংথানিংঙাইনি। খুদম ওইনা কনাগুম্বা মীওইনা সোলজর ওইনবগীদমক্তা ত্রেনিং তৌবা মতমদা মহাক লান্মী ওইবগী মথৌ তাবরা? অদোম্না ‘হোই, মথৌ তাই’ হায়না খনবিরমগনি। অদুবু মসি খরা ত্বিস্ত ওই।
MyGovতা কমলকান্তজীনা খরা তোঙানবা ৱা ঙাংবা মেদিয়াগী রিপোর্ত অমা শেয়র তৌরকখি। ওরিশাদা অরাখুড়াদা নুপা অমা-নায়ক সরনা হায়। তশেংবদি মহাক্কী মমিং অসি সিলূ নায়ক কৌই অদুবু ময়াম পুম্বনা মহাক অসি নায়ক সর হায়না কৌই। মহাক অসি মেন ওন এ মিশননি। মহাক অসি আর্মী ওইনিংবা মীওইশিংবু লেম্না ত্রেনিং পীবা মীশক অমনি। নায়ক সরগী ওর্গানাইজেসনগী মমিং অসি মহাগুরু বতালিয়ন কৌই। মসিদা ফিজিকেল ফিৎনেসতগী হৌরগা ইন্তরভ্যুশিং ফাওবা অমদি ইবদগী হৌরগা ত্রেনিংফাওবগী মতাংদা তাকই। অদোম্না মসি খংলবদি ঙক্কনি মদুদি মহাক্না কংফালগী আর্মী, ঈশিংগী লান্মী, সি.আর.পি.এফ., বি.এস.এফ.কুম্বা য়ুনিফোর্ম ফোর্সেসশিংদা মফম অমা কনবা ঙমখ্রে। অসুম্না অদোম্না মসি খংলগা ঙক্কনি মদুদি সিলু নায়কজী মশামক অসি ওরিশা পুলিশতা খন্নবগীদমক্তা হোৎনখি অদুবু মায় পাকপা ঙমখিদে, অদুম ওইদুনসু মহাক্না মহাক্কী ত্রেনিং অদুগী মপালনা নহা কয়া অমদা লৈবাক অসিদা থৌগল তৌবদা মতিক চাবা ওইহল্লি। লাকপীয়ু, ঐখোয় পুম্বনা নায়ক সরগী মফমদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগীদমক্তা নায়ক কয়া অমা শেমগৎনবা য়াইফ-পাওজেল পীমিন্নসি।
মরূপশা, করিগুম্বা মতমদা য়াম্না অপিকপা অমদি অচম্বা ৱাহংনা থম্মোই নিকহল্লি। মসিগী ৱাহং অসি শাংদে, য়াম্না চম্মি অদুবু ঐখোয়দা নমদুনা ৱাখল য়াম্না খলহল্লি। নুমীৎ খরনিগী মমাংদা হাইদরাবাদকী অপর্ণা রেদ্দীনা অসিগুম্বা ৱাহং অমা হংলকখি মদুদি অদোম চহি কয়াদগী পি.এম. ওইদরক্লে, চহি কয়া অমা সি.এম. ওইরক্লে, অদোমদা করি অৱাৎপা লৈরিবরা হায়না খনবিরিবরা। অপর্ণাজীগী ৱাহং অসি য়াম্না লাই অদুগা য়াম্নসু লুই। ঐহাক্না মসিগী ৱাহং অসিগী মতাংদা খনখি অদুগা ইশা ইতোমতা হায়জৈ মদুদি ঐহাক মালেম অসিদা খ্বাইদগী অরিবা লোল-তমিল তম্নবগীদমক্তা য়াম্না কন্না হোৎনবা ঙমখিদ্রে, তমিল তম্বা ঙমখিদ্রে। মসি মালেম পুম্বনা পাম্নবা য়াম্না ফজবা লোল অমনি। মীওই কয়ানা ঐঙোন্দা তমিল লিতরেচরগী মতিক-ময়াই অমদি মসিদা ইরিবা শৈরেংশিং অসিগী হকচিনবশিং অসিগী মতাংদা য়াম্না হায়বিখি। ভারত অসি ঐখোয়গী নাৎ অমসুং চাউথোকচনিংঙাইগী খুদম তাকপা লোল কয়া লৈফম্নি। লোলগী মতাংদা ৱা হায়বা নুংঙাইবা ক্লিপ মচা অমা অদোম ময়ামদা য়েংহঞ্জগে।
তশেংবদি হৌজিক অদোম্না তাবিখিবা অদু স্তেচু ওফ য়ুনিতীদা তৌবা গাইদ অমা সংস্কৃত্তা মীশিংদা সরদার পতেলগী খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম অসিগী মতাংদা হায়রি। কেবরিয়াদা গাইদ ১৫দগী হেন্না অরৎপা লৈতনা সংস্কৃত্তা মীশিংবু গাইদ তৌই। হৌজিক ঐহাক্না অতোপ্পা খোঞ্জেল অমগা অমুক তাহঞ্জগে-
অদোম ঙকপীরমগনি। মসি সংস্কৃত্তা ক্রিকেৎকী কমেন্তরী পীরিবনি। বনারসতা, সংস্কৃত কোলেজশিং-শাস্ত্রার্থ মহাবিদ্যালয়, স্বামী বেদান্তী বেদ বিদ্যাপীথ, শ্রী ব্রহ্ম বেদ বিদ্যালয় অমসুং ইন্তর্নেস্নেল চন্দ্রমৌলী চেরিতেবল ত্রস্তকী মরক্তা ক্রিকেৎ তুর্নামেন্ত অমা তৌখি। মসিগী তুর্নামেন্ত অসিদা মেচশিং চত্থরিঙৈদা কমেন্তরী অসি সংস্কৃত্তসু পীখি। হৌজিক ঐহাক্না কমেন্তরী অদুগী শরুক মচেৎ অমা অদোমদা তাহঞ্জখিবনি। মসিদা নত্তনা মসিগী তুর্নামেন্ত অসিদা শান্নরোইশিং অমসুং কমেন্তেতর অদু ত্রেদিস্নেল দ্রেশ ওইনা শেৎপসু উবা ফংখি। করিগুম্বা অদোম্না ইনর্জী, এক্সাইতমেন্ত, সসপেন্স, অসি লোইনমক পুল্লপ পুন্না পাম্লবদি শান্নবগী কমেন্তরী অসি তাগদবনি। তি.ভি. থোরক্ত্রিঙৈগী য়াম্না মমাংদা শান্ন-খোৎনবগী কমেন্তরী অসি ক্রিকেৎ অমসুং হোক্কীগুম্বা মশান্নশিং অসি য়াম্না নুংঙাইনা লৈবাক পুম্বদা ফাওহনবা ঙম্বা ওইরম্মি। তেনিস অমসুং ফুৎবোল মেচশিংগী কমেন্তরী অসিসু য়াম্না নিংথিনা লান্থোকই। কমেন্তরী য়াম্না নিংথিনা তৌবা মশান্ন অদু য়াম্না থুনা-য়াংনা শন্দোকই। ঐখোয়গীসিদা ভারতকী ওইবা মশান্না কয়া অমা লৈ অদুবু মখোয়শিংদুদা কমেন্তরী তৌবগী কলচরদি লৈরক্তে অমসুং মরম অসিনা মখোয় অদু মাংখিবা য়াবগী ফীভমদা লৈরে। ঐহাক্কী পুক্নিংদা ৱাখল অমা খল্লি-করিগীদমক্তা তোঙান-তোঙানবা মশান্নশিং মরুওইনা ভারতকী মশান্নশিং অসিগী ফজবা কমেন্তরীশিং অসি লোল ময়াম অমদা করিগী তৌরোইদোরিবনো, ঐখোয়না মসিগী পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা শোইদনা খনগদবনি। ঐহাক্না শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয় অমসুং প্রাইভেৎ ওর্গনাইজেসনশিংগী কোলাবোরেসনশিংদা মসিগী মতাংদা খন্ননবা হায়জগনি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা নহা ওইরিবা মরূপশিং, লাক্কদৌরিবা থা খরসি অদোম পুম্নমক্কী পুন্সিদা য়াম্না মরুওইগদৌরিবনি। অয়াম্বা নহা ওইরিবা মরূপশিংগী একজামশিং, পরিক্ষাশিং তৌরগনি। অদোম পুম্নমক্না নিংশিংবিরমখিগনি- Warrior ওইগদবনি worrier নত্তে হায়বসে, নোক-নোক্তুনা একজাম থাবা চৎকদবনি অমসুং নোক্তুনা হল্লক্কদবনি। কনা অমত্তগা নত্তে নশা নতোমতগা হিদান্নগদবনি। মতিক চানসু তুমগদবনি অদুগা মতম নিংথিনসু শিনগদবনি। শান্নবসু তোক্লোইদবনি শান্নবা মী অদুনা নিংথিনা হরাও-হরাও লৈবনি। রিবিজন অমসুং নিংশিংদুনা লৈনবগীদমক্তা স্মার্ত ওইবা মওং শিজিন্নগদবনি হায়বদি পুল্লপ পুনশিন্নরগা একজামশিং অসিদা খ্বাইদগী অফবা অদু পুথোরক্কদবনি। পুম্নমক অসি কমাইনা তৌগনি হায়না অদোম্না খনবিরমগনি। মসি ঐখোয় পুল্লপ পুন্না তৌমিন্নগদৌরিবনি। চহি খুদিংগুম্না হন্দক্কী চহি অসিদসু ঐখোয়না ‘পরিক্ষাগী মতাংদা ৱা খন্নবা’ অসি পাংথোক্কনি। অদুবু মার্চতা পাংথোক্কদৌরিবা ‘পরিক্ষাগী মতাংদা ৱা খন্নবা’ অসিগী মমাংদা অদোম exam warrior খুদিংমক্তা, parentশিংদা teacherশিংদা অদোমগী এক্পরিএন্সশিং অদু শোইদনা অদোমগী তিপশিং অদু শেয়র তৌবীরকউ হায়না হায়জগনি। অদোম্না MyGovতা শেয়র তৌবিবা য়াগনি। NarenbdraModi Appতা শেয়র তৌবা য়াগনি। হন্দক্কী ‘পরিক্ষাগী মতাংদা ৱা খন্নবা’ অসিদা নহাশিংগা লোয়ন-লোয়ননা পেরেন্তশিং অমসুং ওজাশিংসু য়াওবীনবা হায়জরি। করম্না শরুক য়াগনি, করম্না মনা ফংগনি,করম্না ঐহাক্কা ৱা খন্নবগী খুদোংচাবা ফংগনি হায়বগী ৱারোলপুম্বা MyGovতা ফংবীগনি। হৌজিক ফাওবদা মহৈরোই লাখ অমদগী হেন্না, পেরেন্তস লিশিং ৪০মুক, অমসুং চাউরাক্না ওজা লিশিং ১৯মুক্না শরুক য়াখ্রে। অদোমসু ঙসিমক শরুক য়াবীয়ু। কোরোনাগী মতম অসিদা মতম খরা কাইথোক্তুনা Exam Warriorগী লাইরিক্তা অনৌবা লাইসোন কয়া অমসু হাপচিনখ্রে, হৌজিক মসিদা পেরেন্তশিংগী ওইনা লাইশোন খরসু হাপচিনখ্রে। মসিগী লাইশোনশিং অসিগী মরি লৈনবা নুংঙাইবা এক্তিবিতী কয়া অমা Barendra Modi Appতা পীরি, মসিনা অদোমগী নুংদা লৈরিবা Exam Warrior অদু ইগ্নাইত তৌবদা মতেং ওইগনি। মসি অদোম্না শোইদনা ত্রাই তৌদুনা য়েংবীয়ু। নহা ওইরিবা মরূপশিং পুম্নমকপু লাক্কদৌরিবা পরিক্ষাশিং অসিগীদমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশা, মার্চ থা অসি ঐখোয়গী ফাইনান্সিএল ইয়রগী অরোইবা থাসুনি, মরম অসিনা অদোম ময়ামগী মরক্তগী মীওই কয়া অমা য়াম্নসু চিল্লমগনি। হৌজিক লৈবাক অসিগী শেল-থুমগী থবকশিং অসি য়াংশিল্লকপা অসিগুম্না ঐখোয়গী লল্লোন-ইতিক অমসুং ওন্তর্প্রিন্যুর মরূপশিংগী থবক চিনবসু য়াম্না হেনগৎলক্লি। থবকশিং অসিগী মরক্তা ঐখোয়না কোরোনাদগী চেকশিনবা অসি হন্থরোইদবনি। অদোম খুদিংমক নুংঙাইনা লৈবীয়ু, হরাওনা লৈবীয়ু, ইথৌদাং পাংথোকপগী লম্বীদা খোংফম চেৎনা লৈরবদি লৈবাক অসি থুনা-য়াংনা খুমাং চাওশিনগনি।
অদোম পুম্নমকপু হরাও-কুহ্মৈশিং অসিগীদমক্তদা হান্ননা য়াইফ-পাওজেল পীজরি, লোয়ন-লোয়ননা কোরোনাগা মরি লৈনবা চৎন-পথাপশিং অদু ঙাক্না চৎপীয়ু, মদুদা করিসু কোমথোকপীগনু।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।