Ministry of Commerce & Industry
First export consignments of ‘red rice’ from Assam to the USA flagged off
04 MAR 2021 6:35PM by PIB Delhi
In a major boost to India’s rice exports potential, the first consignment of ‘red rice’ was flagged off today to the USA.Iron rich ‘red rice’ is grown in Brahmaputra valley of Assam, without the use of any chemical fertilizer. The rice variety is referred as ‘Bao-dhaan’, which is an integral part of the Assamese food.
The red rice is being sourced by leading rice exporter – LT Foods. The flagging off ceremony of the export consignments was carried out by APEDA Chairman Dr M.Angamuthu at Sonepat, Haryana.As the exports of ‘red rice’ grow, it would bring enhance incomes of farming families of the Brahmaputra flood plains.
APEDA has promoting rice exports through collaborations with various stakeholders in the value chains. The government had set up the Rice Export Promotion Forum (REPF), under the aegis of the APEDA. REPF has representations from rice industry, exporters, officials from APEDA, ministry of commerce and directors of agriculture from major rice producing states including West Bengal, Uttar Pradesh, Punjab, Haryana, Telangana, Andhra Pradesh, Assam, Chhattisgarh and Odisha.
During the April – January period of 2020-21, the shipment of non-Basmati rice witnessed an impressive spike. The non-basmati rice exports was Rs 26,058 crore (3506 US$ Million) duringApril-January, 2021 against Rs 11,543 crore (1627US$ Million) reported during April-January, 2020 period. The exports of non-Basmati witnessed a growth of 125 % in Rupeeterm and 115 % Dollar terms.
The sharp spike in rice exports especially during a phase where globally the COVID19 pandemichas disrupted supply changes many commodities, has been attributed to the government takingprompt measures to ensure exports of rice while taking all the COVID19 related safetyprecautions. “We took several measures in terms of ensuring safety and hygiene because of theoperational and health challenges posed by COVID19, while ensuring that rice exports continueuninterrupted,” M Angamuthu, Chairman, APEDA has said.

বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
অসমৰ পৰা মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰলৈ ৰপ্টানী কৰিব খোজা ‘ৰঙা চাউল’ৰ প্ৰথমটো খেপৰ পতাকা জোকাৰি যাত্ৰাৰম্ভ ঘোষণা
04 MAR 2021 6:35PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় চাউলৰ ৰপ্টানী সম্ভাৱনীয়তাক অধিক উত্সাহিত কৰি মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰিবলগীয়া ‘ৰঙা চাউল’ৰ প্ৰথমটো খেপৰ পতাকা জোকাৰি আজি যাত্ৰাৰম্ভ যোষণা কৰা হয়। আইৰণ-সমৃদ্ধ এই ৰঙা চাউল অসমৰ ব্ৰহ্মপুত্ৰ উপত্যকাত কোনো ধৰণৰ ৰসায়নিক সাৰ আদি প্ৰয়োগ নকৰাকৈ উত্পাদন কৰা হৈছে। অসমীয়া খাদ্য সম্ভাৰৰ অভিন্ন অংগ স্বৰূপ এইবিধ চাউল ‘বাওধান’ৰ পৰা উত্পাদন কৰা হৈছে।
ৰপ্টানী কৰা ‘ৰঙা চাউল’ৰ যোগনীয়াৰ প্ৰতিষ্ঠান হৈছে দেশৰ অগ্ৰণী ৰপ্টানীকৰোতা প্ৰতিষ্ঠান ‘এলটি ফুডছ’। হাৰিয়াণাৰ সোণেপটত ‘এপিইডিএ’-ৰ অধ্যক্ষ ড০ এম অংগমুথুয়ে পতাকা জোকাৰি চাউল খিনিৰ যাত্ৰাৰম্ভ ঘোষণা কৰে। ‘ৰঙা চাউল’ৰ ৰপ্টানী বাঢ়িলে ব্ৰহ্মপুত্ৰ উপত্যকাৰ কৃষকসকলৰ আয় বৃদ্ধি হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
প্ৰমূল্য-শৃংখলৰ বিভিন্ন পক্ষৰ সহযোগিতাৰে ‘এপিইডিএ’-ই ভাৰতীয় চাউলৰ ৰপ্টানীৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাৰ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰি আহিছে। ইফালে, চৰকাৰেও ‘এপিইডিএ’-ৰ তত্বাৱধানত ‘ৰাইচ এক্সপৰ্ট প্ৰমোশ্যন ফোৰাম’(আৰইপিএফ) স্থাপন কৰিছে। এই মঞ্চত চাউল উদ্যোগ, ৰপ্টানীকৰোতাসকলৰ উপৰি ‘এপিইডিএ’-ৰ বিষয়ববীয়া, বাণিজ্য মন্ত্ৰালয় আৰু পশ্চিম বংগ, উত্তৰ প্ৰদেশ, পাঞ্জাৱ, হাৰিয়াণা, তেলেংগাণা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, অসম, চত্তিশগড় আৰু ওড়িশাৰ কৃষি বিভাগৰ সঞ্চালকসকলৰ প্ৰতিনিধিবৰ্গক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
২০২০-২১ৰ এপ্ৰিলৰ পৰা জানুৱাৰী মাহৰ মাজৰ সময়ছোৱাত ‘অনা-বাচমতী’ চাউলৰ ৰপ্টানীৰ হাৰ আশাপ্ৰদভাবে বৃদ্ধি হোৱা দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। ২০২০-২১ৰ এপ্ৰিলৰ পৰা জানুৱাৰী মাহৰ মাজৰ এই সময়ছোৱাত ২৬,০৫৮কোটি টকা(৩৫০৬ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ) পৰিমানৰ ‘অনা-বাচমতী’ চাউলৰ ৰপ্টানী কৰা হয়। উল্লেখ্য যে ২০২০বৰ্ষৰ এই একেছোৱা সময়ত ‘অনা-বাচমতী’ চাউল ৰপ্টানীৰে আহৰণ কৰা ধনৰ পৰিমান আছিল ১১,৫৪৩কোটি টকা(১৬২৭ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ)। টকা আৰু ডলাৰৰ হিচাপত ‘অনা-বাচমতী’ চাউলৰ ৰপ্টানী বৃদ্ধিৰ হাৰ হ’ল ক্ৰমে ১২৫% আৰু ১১৫%।
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে পৃথিৱী জুৰি সংকটৰ সৃষ্টি কৰা সময়ত বিভিন্ন সা-সামগ্ৰীৰ যোগানৰ হাৰৰ ব্যাপক পৰিৱৰ্তন হোৱাৰ মুহূৰ্ততো চাউলৰ ৰপ্টানীৰ হাৰ বৃদ্ধি হোৱা কথাই বিশেষ তাত্পৰ্য বহণ কৰিছে। দৰাচলতে, ক’ভিডৰ বাবে ল’বলগীয়া যাৱতীয় সতৰ্কতা গ্ৰহণ কৰি চৰকাৰে সময়োচিত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিততে চাউলৰ ৰপ্টানীয়ে ইতিবাচক ফল প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে বুলি ভবাৰ থল আছে। ‘ক’ভিড-১৯য়ে সৃষ্টি কৰা ভাবুকিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ল’বলগীয়া সকলোবোৰ সতৰ্কতামূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ লগতে চাউলৰ ৰপ্টানী যাতে বাধাগ্ৰস্থ নহয় তাৰ প্ৰতিও বিশেষ নজৰ ৰখা হৈছিল’ বুলি মন্তব্য কৰে ‘এপিইডিএ’-ৰ অধ্যক্ষ এম অংগমুথুয়ে।