Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the webinar on Production Linked Incentives scheme
05 MAR 2021 3:28PM by PIB Delhi
Namaskar!
Your huge presence from across India in this important webinar reflects its significance. I welcome all of you wholeheartedly. You are aware that an idea came to mind this time about the implementation of the budget and we are doing a new experiment and if this experiment is successful, it will probably be highly beneficial in the future also. So far, many such webinars have been organised. I have had the opportunity to talk to thousands of dignitaries of the country about the budget.
Webinars have continued all day long and very good suggestions have come from all of you regarding a better roadmap for the implementation of the budget proposals. It appears as if you are in a mood to go two steps further and that too rapidly than the government. It is pleasant news in itself for me and I am sure that we will endeavour today in this dialogue to ensure that the country’s budget and the policy making does not just remain a government process. There should be effective engagement of every stakeholder involved in the development of the country. As part of the ongoing series, this dialogue is being held today with all the important colleagues so as to give impetus to the manufacturing sector, i.e., Make in India. As I told you there has been very fruitful dialogue with people from different sectors in the past weeks and very important innovative suggestions have come forward. The focus of today's webinar is exclusively linked to production linked incentives.
Friends,
In the last 6-7 years, a number of successful efforts have been made to encourage Make in India at different levels. The contribution of all of you has been commendable. Now we have to take several more big steps to take these efforts to the next level, to increase our speed and scale also. And after the last one year of Corona's experience, I am convinced that this is not just an opportunity for India. It is a responsibility towards India and the world. And, therefore, we have to move very fast in this direction. You all know very well how manufacturing transforms every segment of the economy, how it creates an impact, how an ecosystem is created. We have examples from all over the world where countries have accelerated their development by increasing their manufacturing capabilities. The increasing manufacturing capabilities also generate more employment opportunities in the country.
India also now wants to work very fast with the same approach and wants to move forward. Our government is making reforms in this sector continuously to promote manufacturing. Our policy and strategy is clear in every manner. Our thinking is Minimum Government, Maximum Governance and we expect Zero Effect, Zero Defect. We have to make assiduous efforts to make manufacturing in India globally competitive. Together we have to work to create an identity of our products, production cost, quality of products and efficiency in the global market. And our products should be user friendly; technology should be most modern, affordable and should be long lasting. We need to attract more cutting edge technology and investment in core competency sectors. And, of course, the active participation of all of you in the industry is equally necessary. The government is trying to move forward with this focus by taking all of you together. Work is being done at every level whether it's emphasizing ease of doing business, reducing compliance burden, building multimodal infrastructure to reduce logistics cost or building export hubs at the district level.
Our government believes that the government's meddling in everything creates more problems than solutions. Therefore, our emphasis is on self-regulation, self-attesting, self-certification, that is, to move forward by relying on the citizens of the country. We plan to reduce more than 6,000 central and state level compliances this year. Your opinions and suggestions in this regard are very important. You may not get as much time in the webinar, but you can send me in writing. We are going to take it seriously because there should be a minimum burden of compliance. There is technology and therefore we need to get rid of filling up forms again and again. Similarly, the government is working in several areas today to provide a global platform to exporters and producers to promote exports at local level. This will help MSMEs, farmers and small handicrafts artisans in exports.
Friends,
Our belief behind the production linked incentives scheme is to expand manufacturing and exports. The philosophy behind the budget can prove to be consequential if we can give concrete shape to schemes in this webinar so that the manufacturing companies around the world make India their base and there is growth in the number and potential of our domestic industries and MSMEs. The scheme aims to widen the scope of the global presence in core competencies and exports of Indian industries in different sectors. We have to change this situation of exports in a limited space, in limited countries, in limited items from limited corners of the country. Why should every district not be an exporter of India? Why should not every country import from India and from each and every corner of the country? Why should not there be all kinds of products for exports? You may have also noticed an obvious difference between the earlier and existing schemes. Earlier, industrial incentives used to be the provision of an open ended input based subsidy. Now it has been made performance-based through a competitive process. Bringing 13 sectors under the ambit of this scheme for the first time reflects our commitment.
Friends,
Not only is it benefiting the PLI sector for which the scheme is meant, it will greatly benefit the entire ecosystem associated with that sector. With PLI in the auto and pharma sectors, foreign dependence on auto parts, medical equipment and raw material of drugs will be greatly reduced. The country’s energy sector will be modernized through advanced cell batteries, solar PV modules and specialty steel. With our own raw material, labour, skill and talent, we can leapfrog. Similarly, the PLI to the textile and food processing sectors will benefit our entire agriculture sector. It will have a positive impact on our farmers, herders, fishermen, that is, the entire rural economy and will help in increasing incomes.
You must have seen yesterday that the United Nations has declared 2023 as the International Year of Millets on the proposal of India. More than 70 countries came in support of India's proposal. And then, this proposal was adopted unanimously in the U.N. General Assembly. It is a glorious matter for the country. It is also a great opportunity for our farmers, and especially the small farmers, who grow coarse cereals where irrigation facilities are scant. We proposed the importance of this coarse cereal in the world through the U.N. which has been approved for 2023. Our farmers grow this coarse cereal in difficult terrain where irrigation facilities are not available. Today there is a great opportunity for Indian farmers to develop different varieties of millets because of its nutritional value and to make it affordable in the world. Just as we have propagated, disseminated and distinguished yoga in the world, all of us, especially those who are into agro-processing, can take millets, that is, coarse cereal, to places.
We have enough time for 2023 and we can start a worldwide campaign with full preparedness. Just as the Made in India vaccines are there to protect people from Corona, the coarse cereals like millets produced in India replete with nutritional value will be very useful in protecting people from getting sick. We are all familiar with the nutritional potential of millets or coarse cereals. There was a time when millets used to figure prominently in the kitchen. Now the trend is returning. There will be a rapid increase in the demand for millets in the country and abroad after the announcement of 2023 as the International Year of Millets by the UN following India's initiative. It will greatly benefit our farmers, especially the small farmers of the country. Therefore, I urge the people involved in the agriculture and food processing sector to take full advantage of this opportunity. A small task force should be created following your suggestions in the webinar which should develop a model for public-private partnership which can take forward this Millets Mission to the world. We can deliberate what all varieties can be created which are conducive to the taste of different countries of the world and are very nutritious for the health.
Friends,
A provision of about Rs. 2 lakh crore has been made for the plans related to PLI scheme in this year’s budget. An average of 5 per cent of production is given as incentive. That is, production worth about 520 billion dollars is estimated in the next five years in India only through the PLI scheme. It is also estimated that the workforce in the sectors for which the PLI is planned will be almost doubled. The PLI scheme is going to have a huge impact in employment creation. Besides the benefit from production and exports, the industry will also reap advantages due to increase in demand following the rise in income, i.e., double the profit.
Friends,
The announcements related to the PLI are being implemented expeditiously. The Cabinet has already approved two PLI schemes related to the IT hardware and telecom equipment manufacturing. I am sure that the colleagues associated with these sectors must have made their assessment so far. The production in the case of IT hardware is estimated at about Rs. 3.25 trillion in the next four years. The domestic value addition in the IT hardware will increase to 20-25 per cent from the existing 5-10 per cent over five years. Similarly, telecom equipment manufacturing will witness an increase by about 2.5 lakh crore rupees in the next five years. We will also be in a position to export telecom equipment worth about Rs. 2 lakh crores. In the Pharma sector also, the possibility of investment worth lakhs of crores of rupees under the PLI can’t be ruled out. We can move ahead with big goals. The sale of pharma products is estimated to increase by about Rs. 3 lakh crore and exports by about Rs. 2 lakh crore.
Friends,
The aircraft, which are going all over the world today carrying millions of doses of vaccines from India, are not returning empty. They are returning with the increase in trust, intimacy, affection of the people of those countries, blessings of the elderly who are sick and an emotional attachment towards India. And the trust that is created in the crisis period does not only create an impact, it is everlasting, immortal and inspiring. The way India is serving humanity with humility today, we're not doing it with any ego, but we are doing it in a manner of duty. ‘सेवा परमो धर्म’ (service is the supreme duty) is our culture. With this, India has become a very big brand all over the world. India's credibility and identity is constantly reaching a new height. And this trust is not only limited to the vaccines and pharma products. When a country becomes a brand, the respect and attachment of every person in the world increases towards everything and becomes its first choice.
The trust towards our medicines, medical professionals and medical equipment has also increased today. In order to honour this trust, the pharma sector will have to start working from now regarding our long-term strategy and to take advantage of the opportunities. And friends, we should not let this opportunity go of this trust and should plan to move ahead in other sectors as well. Therefore, every sector should start devising strategy in view of these positive circumstances. It is not time to lose; it is time to grab the opportunities for the country and for your company. And, friends, it is not at all difficult to do these things which I am saying. The success story of the PLI scheme also supports them and yes, it is possible. One such success story is the electronics manufacturing sector. Last year, we launched the PLI scheme for manufacturing mobile phones and electronics components. During pandemic also, the sector recorded production worth Rs. 35,000 crore last year. Also, there has been a new investment of about Rs. 1300 crores in this sector in this period of Corona. This has created thousands of new jobs in this sector.
Friends,
The PLI scheme is going to have a cascading effect on the country’s MSME ecosystem. Why I am saying this is because the anchor units that will be built in every sector will require a new supplier base in the entire value chain. Most of these ancillary units will be built in the MSME sector. Work has already begun to prepare MSMEs for such opportunities. The MSME sector is getting a lot of benefit from the decisions to increase the investment limit and change in the definition of MSMEs. Today, when we are sitting here, we also expect your proactive participation. If you are having any trouble joining the PLI, if there is room for any improvement, you must discuss and also convey it to me.
Friends,
We have demonstrated that we can achieve big goals with collective efforts in difficult times. This approach of collaboration will create Atmanirbhar Bharat. Now all the members in the industry have to utilize new opportunities. The industry now has to expand the focus on making best quality goods for the country and the world. The industry will have to innovate according to the needs of the fast moving and fast changing world and also increase its participation in R&D. India's industry will have to upgrade the manpower skills and use new technology to be globally competent. I am sure that today's dialogue will pave the way of 'Make in India, Make for the World' with your thoughts and suggestions and will give a new force, strength, momentum and energy.
I would again urge you to convey to me whatever problems you are facing, whatever your suggestions are on reforms with an open mind. The government is prepared for every suggestion and will solve every problem. I would say one more thing, whatever the government's incentives are; you sometimes feel that your goods will be sold if they are cheaper than other countries. You may be right, but the greatest strength is quality. The world is ready to give two rupees more for the product which stands the test of quality in competition. Today, India has become a brand. Now you just have to create an identity of your product. You will not have to work hard. If you have to work hard it will be on the quality of production. The merit of PLI is not to seek more benefits under the PLI, but it is most beneficial in emphasizing on the quality of production. If we focus on this aspect in this dialogue, there will be a lot of benefits.
I don’t want to take much of your time as you are going to sit all day long. My good wishes to all of you. I heartily thank you for attending this function in such a large number.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘প্ৰডাকশ্যন লিংকড ইনচেণ্টিভ স্কিম’ সন্দৰ্ভত অনুষ্ঠিত ৱে’বিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
05 MAR 2021 3:28PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
হিন্দুস্থানৰ সকলো প্ৰান্তৰ পৰা ইমান বিশাল সংখ্যাৰে এই মহত্বপূৰ্ণ ৱে’বিনাৰখনত আপোনালোকে অংশগ্ৰহণ কৰা কথাই দৰাচলতেই বিশেষ তাত্পৰ্য বহণ কৰিছে। মই অন্তৰৰে আপোনালোক আটাইকে আদৰণি জনাইছো। বাজেটৰ ৰূপায়ণক লৈ এক নতুন প্ৰয়োগ কৰাৰ বাবে আমি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰাৰ কথা আপোনালোকে চাগৈ জানিবলৈ পাইছেই। আমাৰ এই প্ৰায়স সফলকাম হ’লে ভৱিষ্যতেও বহুত লাভ হ’ব বুলি আমি আশা কৰিছো। এই পৰ্যন্ত এনে বহুকেইখন ৱে’বিনাৰ অনুষ্ঠিত হৈ গৈছে। এই ৱে’বিনাৰসমূহৰ জৰিয়তে দেশৰ বহু হাজাৰ গণ্য-মান্য ব্যক্তিৰে বাজেট সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰাৰ মই সুযোগ লাভ কৰিছো।
গোটেই দিনটো ধৰি ৱে’বিনাৰ চলিছে আৰু আপোনালোকেও বহুত ভাল ভাল পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱাৰ সুবাদত বাজেটৰ ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত এক সুন্দৰ ৰূপৰেখা তৈয়াৰ কৰিব পৰা যাব বুলি আশা কৰিছো। মোৰ এনেকুৱা লাগিছে যে আপোনালোক চৰকাৰতকৈয়ো দুখোজ আগুৱাই খৰ খোজেৰে যোৱাৰ ‘মুড’তহে আছে। মোৰ বাবে এয়া সঁচাকৈয়ে সুখৰ সংবাদ। আজিৰ এই আলোচনাৰ ৰেহ-ৰূপ দেখিও মোৰ এনে লাগিছে যে দেশৰ বাজেট আৰু দেশৰ বাবে যুগুতোৱা নীতি-নিয়মসমূহ এতিয়া কেৱল চৰকাৰী প্ৰক্ৰিয়া হৈয়ে থাকি যোৱা নাই। দেশৰ বিকাশ-প্ৰক্ৰিয়াৰে জড়িত সকলো পক্ষৰে ইয়াত প্ৰভাৱশালী অংশগ্ৰহণ অপৰিহাৰ্য হোৱাটো সকলোৱে কামনা কৰিছে। এই প্ৰক্ৰিয়াত উত্পাদনী খণ্ডই ‘মে’ক ইন ইণ্ডিয়া’ক শক্তি প্ৰদান কৰাৰ কথা আপোনালোক সতীৰ্থসকলৰ মাজত বাৰুকৈয়ে চৰ্চা হৈছে। বিগত সপ্তাহচেৰকত, মই আপোনালোকক কোৱাৰ দৰে, বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ ব্যক্তিসকলৰ সৈতে বহুত ফলপ্ৰসূ আলোচনা অনুষ্ঠিত হৈছে আৰু এই আলোচনাৰ মাধ্যমেৰে বহুত মহত্বপূৰ্ণ উদ্ভাৱনশীল পৰামৰ্শও লাভ কৰিব পৰা গৈছে। আজিৰ ৱে’বিনাৰখনত ‘প্ৰডাকশ্যন লিংকড ইনচেণ্টিভ’সমূহৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰাত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিগত ৬-৭টা বছৰত বিভিন্ন পৰ্যায়ত ‘মে’ক ইন ইণ্ডিয়া’ কাৰ্যক্ৰমক উত্সাহিত কৰাৰ বাবে অনেক সফল প্ৰয়োগ কৰা হৈছিল। এই সকলোবোৰতে আপোনালোকৰ সহযোগিতা নিতান্তই প্ৰশংসনীয় আছিল। এতিয়া এই প্ৰয়াসক পৰৱৰ্তি পৰ্যায়লৈ নিয়াৰ বাবে আৰু ডাঙৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব, নিজৰ গতিবেগ আৰু পৰিসৰ আৰু অধিক বঢ়োৱাৰ প্ৰয়োজন হ’ব। আৰু বিগত এটা বছৰত ক’ৰোনাই দিয়া অভিজ্ঞতাৰ পিচত মই নিশ্চিত হ’ব পাৰিছো যে ভাৰতৰ বাবে এয়া এক সুযোগেই কেৱল নহয়। ভাৰতৰ বাবে, পৃথিৱীৰ বাবে এয়া এক দায়িত্বও হয়, পৃথিৱীৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়িত্ব নিশ্চয় হয়। আৰু সেয়ে, আমি অতি দ্ৰুত গতিবেগেৰে এই দিশত আগবাঢ়ি যাবই লাগিব। উত্পাদনে অৰ্থব্যৱস্থাৰ সকলো ভাগকে কেনেকৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰে, কেনেকৈ তাৰ প্ৰভাৱৰ সৃষ্টি হয়, কেনেকৈ বাতাবৰণৰ সৃষ্টি হয় সেই কথা আপোনালোক সকলোৱেই ভালকৈয়ে জানে। আমাৰ সন্মুখত পৃথিৱীৰ উদাহৰণ উপলব্ধ আছে, য’ত দেশসমূহে নিজৰ উত্পাদনী সামৰ্থ্য বঢ়াই, দেশৰ বিকাশৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিছে। দেশৰ বৰ্দ্ধিত উত্পাদনী সামৰ্থ্যই দেশৰ নিয়োগ সম্ভাৱনীয়তাকো সমানেই সম্প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰে।
ভাৰতেও এতিয়া এই মনোভাৱৰেই বহুত দ্ৰুততাৰে কাম কৰিব বিচাৰিছে, আগুৱাই যাব খুজিছে। এই খণ্ডত আমাৰ চৰকাৰে উত্পাদনক গতি প্ৰদান কৰাৰ বাবে এটাৰ পাচত আন এটা সংস্কাৰ সাধনত মনোনিৱেশ কৰিছে। আমাৰ নীতি আৰু ৰণনীতি, সকলো প্ৰকাৰেই স্পষ্ট। আমাৰ অভিপ্ৰায় হৈছে-‘ন্যূনতম চৰকাৰ, সৰ্বাধিক শাসন’ আৰু আমি আশা কৰো ‘পূৰ্ণ প্ৰভাৱ, শূণ্য ত্ৰুতি’। ভাৰতৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহ আৰু ভাৰতত সম্পন্ন কৰা উত্পাদনী কাম-কাজক গোলকীয় প্ৰেক্ষাপটত সন্মুখীন হ’বলগীয়া প্ৰতিযোগিতাত সমকক্ষ কৰি তোলাৰ বাবে আমি দিনে-ৰাতিয়ে একাকাৰ কৰি কাম কৰিব লাগিব। আমাৰ উত্পাদনী ব্যয়, উত্পাদনৰ মান আৰু গোলকীয় বিপণন ক্ষেত্ৰত পাৰদৰ্শিতা প্ৰতিপন্ন কৰি নিজৰ পৰিচিতি গঢ়াৰ বাবে আমি একজোঁট হৈ কামত ব্ৰতী হ’ব লাগিব। আৰু আমাৰ উত্পাদিত সামগ্ৰীসমূহ ব্যৱহাৰকৰোতাৰ অনুকূল কৰিও তুলিব পাৰিব লাগিব, প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আটাইতকৈ আধুনিক হ’ব লাগিব, ব্যয়যোগ্য হ’ব লাগিব, দীৰ্ঘদিন ধৰি চলিব পৰা হ’ব লাগিব। ‘ক’ৰ কম্পিটেন্সী’ৰে জড়িত খণ্ডসমূহত ‘কাটিং এডজ টেকন’লজী’ আৰু বিনিয়োগক আমি যিমান পাৰো অধিক আকৰ্ষিত কৰিব লাগিব। আৰু, নিশ্চিত ভাবেই এই উদ্যোগত আপোনালোক আটাইৰে সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ সিমানেই আৱশ্যক হ’ব। চৰকাৰে এই কথাত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰাৰ লগতে আপোনোলোকক লগত লৈ আগবাঢ়ি যোৱাৰ প্ৰয়াস কৰিছে। ‘স্বাচ্ছন্দ্যৰে বাণিজ্য কৰাৰ পৰিৱেশ প্ৰদানে’ই হওক, ‘কম্প্লায়েন্স বাৰ্ডেন’ কমোৱাই হওক, ‘ল’জিষ্টিক’ ব্যয় কমোৱাৰ বাবে ‘মাল্টীমডেল ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকশ্যাৰ’ তৈয়াৰ কৰাই হওক বা জিলা স্তৰত ‘এক্সপোৰ্ট হাব’ নিৰ্মাণ কৰাই হওক সকলো পৰ্যায়তে কাম কৰি থকা হৈছে।
আমাৰ চৰকাৰে ভাবে যে সকলো কথাতে চৰকাৰী হস্তক্ষেপে সমাধানৰ পৰিৱৰ্তে সমস্যাহে বঢ়াব পাৰে। আৰু সেয়ে আমি ‘স্ব-নিয়ন্ত্ৰণ, স্ব-প্ৰামাণিকৰণ, স্ব-প্ৰত্যায়িতকৰণ’ত বিশ্বাস কৰো, অৰ্থাত্ আমি দেশৰ নাগৰিকসকলক ভৰষা কৰি আগবঢ়াত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছো। এইটো বছৰত আমি কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য পৰ্যায়ৰ ৬হাজাৰৰো অধিক ‘কমপ্লায়েন্স’ হ্ৰাস কৰিব বিচাৰিছো। এই সন্দৰ্ভত আপোনালোকৰ ৰায়, আপোনালোকৰ পৰামৰ্শ খুবেই মহত্বপূৰ্ণ হ’ব। এইখন ৱে’বিনাৰত সিমানখিনি সময় চাগৈ পোৱা নাযাব, আপোনালোকে দিহা-পৰামৰ্শসমূহ মোলৈ লিখিও পঠাব পাৰে। আমি এনে পৰামৰ্শাৱলীক গুৰুত্ব সহকাৰেই গ্ৰহণ কৰিম, কিয়নো ‘কমপ্লায়েন্স’ৰ বোজা কম হোৱাটো নিতান্তই প্ৰয়োজন। প্ৰযুক্তি আহি গৈছে, প্ৰতিটো কথাৰ বাবে বাৰে বাৰে প্ৰ-পত্ৰ পূৰণ কৰাৰ পৰা মই মুক্তি দিব বিচাৰিছো। সেইদৰে, স্থানীয় পৰ্যায়ত ৰপ্টানীৰ উত্তৰণ সাধান কৰাৰ বাবে ৰপ্টানীকৰোতা আৰু উত্পাদকসকলক গোলকীয় মঞ্চ উপলব্ধ কৰাৰ বাবে আজি চৰকাৰে অনেক ক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ‘এমএছএমই’য়েই হওক, খেতিয়কেই হওক, সৰু সৰু হস্তশিল্পীয়েই হওক, সকলোৱে ৰপ্টানীৰ বাবে বহুত সহযোগিতা লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
‘প্ৰডাকশ্যন লিংকড ইনচেণ্টিভ’(পিএলআই) যোজনাৰ অন্তৰালতো আমাৰ উত্পাদন আৰু ৰপ্টানী সম্প্ৰসাৰণৰে অভিপ্ৰায় জড়িত হৈ আছে। পৃথিৱীৰ উত্পাদন প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ভাৰতক নিজৰ ভেটি হিচাপে গ্ৰহণ কৰক আৰু আমাৰ ঘৰুৱা উদ্যোগ, আমাৰ ‘এমএছএমই’সমূহৰ সংখ্যা আৰু সামৰ্থ্যৰ বিস্তাৰ হওক, এই চিন্তাৰেই আমি এই ৱে’বিনাৰত স্পষ্ট পৰিকল্পনা যদি যুগুতাই উলিয়াব পাৰো তেন্তে যি দৰ্শনৰ আধাৰত বাজেট উথ্থাপিত হৈছে সেয়া ফলপ্ৰসূ সিদ্ধ হ’ব। এই যোজনাৰ অভিপ্ৰায় হ’ল বেলেগ বেলেগ খণ্ডৰ ভাৰতীয় উদ্যোগসমূহৰ ‘ক’ৰ কম্পিটেন্সীজ’ আৰু ৰপ্টানীৰ ক্ষেত্ৰত গোলকীয় উপস্থিতিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰা। সীমিত স্থানত, সীমিত দেশত, সীমিত বস্তু-সম্ভাৰ লৈ আৰু হিন্দুস্থানৰ দুই-চাৰিটা কোণৰ পৰাই ৰপ্টানী কৰাৰ এই স্থিতি সলনি কৰিব লাগিব। হিন্দুস্থানৰ প্ৰতিখন জিলাইনো ৰপ্টানীকৰোতা হ’ব কিয় নোৱাৰে? পৃথিৱীৰ প্ৰতিখন দেশেইনো ভাৰতৰ পৰা আমদানী কিয় নকৰে?, পৃথিৱীৰ প্ৰতিখন দেশ, প্ৰতিটো এলেকালৈ কিয় নহয়? সকলো ধৰণৰ বস্তুয়েইনো কিয় নহয়? আগৰ যোজনাসমূহ আৰু বৰ্তমানৰ যোজনাসমূহৰ মাজত আপোনালোকেও চাগৈ এক পাৰ্থক্য লক্ষ্য কৰিছে। আগতে ‘ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল ইনচেণ্টিভ এক অ’পেন এণ্ডেড ইনপুট বেছড ছাবছিডিজ’ৰ প্ৰবন্ধন আছিল। এতিয়া ইয়াক এক ‘কম্পিটিটিভ প্ৰচেছ’ৰ মাধ্যমৰ পৰা ‘টাৰ্গেটেড’ আৰু ‘পাৰ্ফৰমেন্স বেছড’ কৰি গঢ়ি তোলা হৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১৩টা খণ্ডক এই প্ৰকাৰৰ পৰিযোজনাৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা কথাই আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাকে প্ৰতীয়মান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই ‘পিএলআই’ যিবোৰ খণ্ডৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা হৈছে, সেইবোৰ খণ্ডৰতো লাভ হৈয়ে আহিছে, ইয়াৰ ফলত সেইবোৰ খণ্ডৰে বিজড়িত সমগ্ৰ বাতাবৰণটোৰে লাভ হ’ব। ‘অটো’ আৰু ‘ফাৰ্মা’ খণ্ডত ‘পিএলআই’ৰ জৰিয়তে, যান-বাহণৰ যন্ত্ৰাংশ, চিকিত্সা উপকৰণ আৰু ঔষধসমূহৰ কেঁচামালৰে জড়িত বিদেশী নিৰ্ভৰতা বহু পৰিমানে কমি যাব। ‘এডভান্সড চেল বেটাৰী’, ‘ছ’লাৰ পিভি মডিউ’ল আৰু ‘স্পেচিয়েলটী ষ্টীল’ আদিয়ে পাব লগা সহযোগিতাৰে দেশত শক্তি খণ্ডই আধুনিক ৰূপ লাভ কৰিব। আমাৰ নিজৰ কেঁচামাল, আমাৰ নিজৰ শ্ৰম, আমাৰ নিজৰ দক্ষতা, আমাৰ নিজৰ প্ৰতিভা, আমি কিমান ডাঙৰ জাপ মাৰিব পাৰিম বাৰু চাওকচোন! সেইদৰে, বস্ত্ৰশিল্প আৰু খাদ্য-সংসাধন খণ্ডই পাবলগীয়া ‘পিএলআই’ৰ দ্বাৰা আমাৰ সমগ্ৰ কৃষি খণ্ডৰে লাভ হ’ব। আমাৰ খেতিয়ক, পশুপালক, মাচুৱৈ, অৰ্থাত্, সমগ্ৰ গ্ৰামীণ অৰ্থব্যৱস্থাটোৰ ওপৰতে ইয়াৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিব, আয় বৃদ্ধি হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ক হ’ব।
আপোনালোকে চাগৈ কালি দেখিছে যে ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱৰ পাচত ৰাষ্ট্ৰসংঘই ২০২৩চনত, অৰ্থাত্, দুবছৰৰ পাচত, ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজ্ৰা(মিলেট)বৰ্ষ’ উদযাপনৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। ভাৰতৰ এই প্ৰস্তাৱৰ প্ৰতি ৭০খনৰো অধিক দেশে সমৰ্থন আগবঢ়াইছিল। আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ‘সাধাৰণ পৰিষদ’ত এই প্ৰস্তাৱ সৰ্ব-সন্মতিক্ৰমে অনুমোদন জনোৱা হৈছে। এয়া নিতান্তই দেশৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিব পৰা কথা। এয়া আমাৰ কৃষকৰাইজৰ বাবেও বহুত ডাঙৰ সুযোগ, তাকো ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কৰ বাবে, যিবোৰ স্থানত জলসিঞ্চনৰ সুবিধা কম আৰু যিবোৰ ঠাইত মোটা দানাৰ ফচলহে উত্পাদিত হয়, এইধৰণৰ মোটা দানাৰ খাদ্যৰ মহত্ব পৃথিৱী ব্যাপি বিস্তাৰিত কৰাৰ কাম ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মাধ্যমেৰে আমি যি প্ৰস্তাৱ উথ্থাপণ কৰিলো, সেয়া ২০২৩চনৰ বাবে স্বীকৃত হ’ল। যিবোৰ ঠাইত পানীৰ সুবিধা কম, তেনেবোৰ দুৰ্গম এলেকাৰ খেতি, আমাৰ দুখীয়া খেতিয়কসকলৰ এনে মোটা দানাৰ শস্যৰ শক্তি কিমান, পুষ্টি-প্ৰমূল্য কিমান, তাৰ কিমান প্ৰকাৰৰ প্ৰজাতি হ’ব পাৰে, পৃথিৱীৰ বাবে এয়া কেনেকৈ সুলভ হ’ব পাৰে, ইমান ডাঙৰ সুযোগ আমাৰ সন্মুখত আছে। আমি যেনেকৈ ‘যোগ’-ক পৃথিৱীত প্ৰচাৰিত, প্ৰসাৰিত আৰু প্ৰতিষ্ঠিত কৰিলো, সেইদৰেই আমি সকলো মিলি, বিশেষকৈ কৃষি-সংসাধনৰে জড়িতসকলে সন্মিলিত হৈ ‘বজ্ৰা’ক, অৰ্থাত মোটা দানাৰ খাদ্য দ্ৰব্যক সমগ্ৰ পৃথিৱীতে উপলব্ধ কৰাব পাৰো।
২০২৩চনলৈ এতিয়াও আমাৰ হাতত নিশ্চয় সময় আছে, আমি সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তুতিৰে সমগ্ৰ বিশ্বতে অভিযান আৰম্ভ কৰিব পাৰো। যিদৰে ক’ৰোনাৰ পৰা বচোৱাৰ বাবে ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া ভেকচিন’ আছে, সেইদৰেই মানুহক অসুখ হোৱাৰ পৰা বচাবলৈ, ভাৰতত উত্পন্ন হোৱা বজ্ৰাও, মোটা দানাৰ ফচলো, সেইবোৰৰ পুষ্টি-দক্ষতাও সিমানেই উপয়োগী হ’ব। ‘মিলেট’ বা ‘বজ্ৰা’ অথবা মোটা দানাৰ ফচলৰ পৌষ্টিক ক্ষমতাৰে আমি সকলো নিশ্চয় পৰিচিত। এটা সময়ত ৰান্ধনীশালত বজ্ৰাই বিশেষ প্ৰাধান্য লাভ কৰিছিল। এতিয়া আকৌ সেই ‘ট্ৰেণ্ড’য়েই উভতি আহিছে। ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱৰ পাচত, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ দ্বাৰা ২০২৩চনত ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজ্ৰা বৰ্ষ’ৰ ঘোষণা কৰাৰ পাচত দেশ আৰু বিদেশত বজ্ৰাৰ চাহিদা দ্ৰুত গতিৰে বাঢ়িব। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ কৃষক আৰু বিশেষকৈ দেশৰ ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কসকলৰ বহুত লাভ হ’ব। সেয়ে, কৃষি আৰু খাদ্য-সংসাধন ক্ষেত্ৰক মই এই সুযোগ সম্পূৰ্ণ ৰূপে গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। মইতো ক’ম, আপোনালোকৰ ৱে’বিনাৰৰ জৰিয়তে—এটা সৰু কৰ্মবাহিনী গঠন কৰক, ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত উভয় খণ্ডৰ সন্মিলিত আৰ্হিৰে এই কৰ্ম বাহিনী গঠিত হওক। আমি এই বজ্ৰা অভিযানক কেনেকৈ আগুৱাই নিব পাৰিম, এই বিষয়ে এই কৰ্ম-বাহিনীৰ জৰিয়তে আমি চিন্তা-চৰ্চা কৰিব পাৰিম। কোনবিধ প্ৰজাতি পৃথিৱীৰ বেলেগ বেলেগ দেশৰ সোৱাদৰ অনুকূলো হয় আৰু স্বাস্থ্যৰ বাবেও বহুত শক্তিবান হ’ব পাৰে, সেয়াও বাচি উলিয়াব পৰা যাব।
বন্ধুসকল,
এইবাৰৰ বাজেটত ‘পিএলআই’ আঁচনিৰে জড়িত এই যোজনাসমূহৰ বাবে প্ৰায় ২লাখ কোটি টকাৰ আৱণ্টন দিয়া হৈছে। উত্পাদনৰ হিচাপত ৫শতাংশ ‘ইনচেণ্টিভ’ৰ ৰূপত দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। অৰ্থাত্, কেৱল ‘পিএলআই’ আঁচনিৰ দ্বাৰাই আগন্তুক ৫বছৰত প্ৰায় ৫২০বিলিয়ন ডলাৰৰ উত্পাদন ভাৰতত হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। যিবোৰ খণ্ডত ‘পিএলআই’ যোজনা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, সেইবোৰ খণ্ডত এতিয়া যিমান সংখ্যক কৰ্মবাহিনীয়ে কাম কৰি আছে সেয়া প্ৰায় দুগুণলৈ বৃদ্ধি পাব। নিয়োগ সম্ভাৱনা সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত ‘পিএলআই’ যোজনাৰ বিশেষ প্ৰভাৱ পৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। উদ্যোগসমূহৰ উত্পাদন আৰু ৰপ্টানীৰ জৰিয়তেতো লাভ হ’বই, আয় বঢ়াৰ বাবে দেশত যি চাহিদা বাঢ়িব তাৰো লাভ আদায় কৰিব পাৰিব উদ্যোগ খণ্ডই, অৰ্থাত্, এগুণত দুগুণ লাভ আহৰণ কৰিব পৰা যাব।
‘পিএলআই’ৰে জড়িত যিবোৰ ঘোষণা কৰা হৈছে, সেইবোৰ দ্ৰুতগতিৰে ৰূপায়ণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ‘আইটি হাৰ্ডৱে’ৰ’ আৰু ‘টেলিকম’ উপকৰণ উত্পাদনৰে জড়িত দুটা ‘পিএলআই’ যোজনাই কেবিনেটৰ অনুমোদনো লাভ কৰিছে। এই খণ্ডসমূহৰে জড়িত বন্ধুসকলে ইতিমধ্যে চাগৈ ইয়াৰ সমীক্ষা সম্পূৰ্ণ কৰিছেই। ‘আইটি হাৰ্ডৱে’ৰ’ৰ প্ৰসংগত আগন্তুক ৪টা বছৰত প্ৰায় ৩.২৫ ত্ৰিলিয়ন টকাৰ উত্পাদনৰ অনুমান কৰা হৈছে। এই পৰিকল্পনাৰে ‘আইটি হাৰ্ডৱে’ৰ’ত ৫বছৰৰ ভিতৰত ‘ডমেষ্টিক ভেলু এডিশ্যন’ এতিয়াৰ ৫-১০%ৰ পৰা বাঢ়ি ২০-২৫% পৰ্যন্ত হ’ব লাগিব। সেইদৰে ‘টেলিকম’ উপকৰণ উত্পাদনতো আগন্তুক ৫টা বছৰত প্ৰায় আঢ়ৈ লাখ কোটি টকাৰ বৃদ্ধি হ’ব। ইয়াৰ ভিতৰত প্ৰায় ২লাখ কোটি টকা পৰিমানৰ ৰপ্টানী কৰাৰ স্থিতিতো আমি থাকিমগৈ। ‘ফাৰ্মা খণ্ড’তো আগন্তুক ৫-৬টা বছৰত একপ্ৰকাৰ লাখ কোটি টকাৰো অধিক পৰিমানৰ বিনিয়োগ ‘পিএলআই’ৰ সুবাদত হোৱাৰ সম্ভাৱনা নাই বুলি আমি ক’ব নোৱাৰো, বৃহত্ লক্ষ্য আগত লৈ আমি আগবাঢ়িব পাৰিম। ইয়াৰ ফলত ‘ফাৰ্মা খণ্ড’ৰ বিক্ৰীৰ পৰা প্ৰায় ৩লাখ কোটি টকা আৰু ৰপ্টানীৰ জৰিয়তে প্ৰায় ২লাখ কোটি টকাৰ বৃদ্ধি হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিষেধকৰ লাখ লাখ পালি লৈ ভাৰতৰ পৰা যিবোৰ বিমান আজি পৃথিৱীৰ প্ৰান্তে প্ৰান্তে যাবলৈ ধৰিছে সেইবোৰ বিমানে কিন্তু খালী হাতে দেশলৈ উভতি অহা নাই। সেইবোৰ বিমানে ভাৰতৰ প্ৰতি বাঢ়ি যোৱা ভৰষা, ভাৰতৰ প্ৰতি বৃদ্ধি পোৱা আত্মীয়তা, সেইবোৰ দেশৰ স্নেহ, বৃদ্ধসকলৰ, যিসকল অসুখৰে আক্ৰান্ত তেওঁলোকে দিয়া আশীৰ্বাদ, এক ভাৱনাত্মক প্ৰীতিও লৈ লৈ আমাৰ বিমানসমূহ দেশলৈ উভতি আহিছে। আৰু সংকটৰ সময়ত যি ভৰষা আদায় কৰা যায়, সেয়ে কেৱল প্ৰভাৱেই বিস্তাৰিত নকৰে, এই ভৰষা চিৰজ্ঞীৱি হয়, অমৰ হয়, অনুপ্ৰেণাদায়ক হয়। ভাৰতে আজি যি ধৰণে মানৱতাৰ সেৱা কৰি আছে, আৰু বিনম্ৰ্তাৰে কৰি আছে...আমি কেতিয়াও অহংকাৰ কৰি এইবোৰ কৰা নাই...আমি যি কৰিছো সেয়া কৰ্তব্য ভাৱনাৰে কৰিছো। ‘সেৱা পৰমো ধৰ্ম’-এয়া আমাৰ পুৰাতন সংস্কাৰ। ইয়াৰ দ্বাৰাই সমগ্ৰ পৃথিৱীতে ভাৰতে এক পৰিচিতি, এক বহুত ডাঙৰ ‘ব্ৰেণ্ড’ প্ৰতিস্থা কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ভাৰতৰ মান, ভাৰতৰ পৰিচিতিয়ে নিৰন্তৰ নতুন শিখৰলৈ গতি কৰিছে। আৰু এই ভৰষা কেৱল প্ৰতিষেধকতে সীমাবদ্ধ নহয়। কেৱল ‘ফাৰ্মা খণ্ড’ৰ সামগ্ৰীৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়। যেতিয়া দেশৰ একোটা ‘ব্ৰেণ্ড’ তৈয়াৰ হৈ উঠে, তেতিয়া পৃথিৱীৰ সকলো মানুহৰে সেই দেশৰ প্ৰতিটো সামগ্ৰীৰ প্ৰতি সন্মান বাঢ়ি যায়, আত্মীয়তা বাঢ়ি যায় আৰু সেইবোৰ তেওঁলোকৰ প্ৰথম পছন্দলৈ ৰূপান্তৰিত হয়।
আমাৰ ঔষধ, আমাৰ চিকিত্সক, সেৱাকৰ্মী, ভাৰতত নিৰ্মিত চিকিত্সা উপকৰণ, এই সকলোৰে প্ৰতিও আজি ভৰষা বাঢ়িছে। এই ভৰষাক সন্মান দিয়াৰ বাবে, এই সময়ৰ লাভ আদায় কৰাৰ বাবে আমাৰ দূৰগামী ৰণনীতি কি হ’ব, এই বিষয়ে ‘ফাৰ্মা’ খণ্ডই এতিয়াই কাম কৰিব লাগিব। আৰু বন্ধুসকল, ভাৰতৰ প্ৰতি বাঢ়ি অহা এই ভৰষা, সকলো খণ্ডই ইয়াৰ সহায়ত আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে পৰিকল্পনা যুগুতোৱাৰ সুযোগ এৰি দিয়া উচিত নহ’ব। আৰু সেয়ে, এই ইতিবাচক পৰিস্থিতিত প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰই নিজৰ ৰণকৌশল যুগুতোৱাৰ বাবে চিন্তা-চৰ্চা আৰম্ভ কৰি দিয়া উচিত। এই সময় অপব্যয় কৰাৰ বাবে নহয়, এই সময় কিবা আহৰণ কৰাৰ বাবেহে, দেশৰ বাবে কিবা আহৰণ কৰাৰহে, আপোনালোকৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে সুন্দৰ সুযোগ সমাগত হৈছে। আৰু বন্ধুসকল, মই যিবোৰ কথা কৈ আছো, সেয়া কৰিবলৈ কোনো অসুবিধাই নাই। ‘পিএলআই’ আঁচনিৰ সাফল্য কাহিনীয়েও ইয়াক সম্পূৰ্ণ ভাবে সমৰ্থন যে কৰিব সেয়া সত্য, এয়া তেনেই সম্ভৱ। এনেকুৱাই এক সাফল্যৰ কাহিনী ইলেক্ট্ৰনিক উত্পাদন খণ্ডৰ আছিল। যোৱা বছৰ আমি মোবাইল ফোন আৰু ইলেক্ট্ৰনিক উপকৰণৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ‘পিএলআই’’ আঁচনি ঘোষণা কৰিছিলো। মহামাৰীৰ মাজতো এই খণ্ডত যোৱাটো বৰ্ষত ৩৫হাজাৰ কোটি টকাৰ সামগ্ৰী উত্পাদিত হৈছিল। এয়াই নহয়, কৰোনাৰ এই সংকট কালতো এই খণ্ডত প্ৰায় ১৩০০কোটি টকাৰ নতুনকৈ বিনিয়োগ হৈছে। ইয়াৰ ফলত খণ্ডটোত সহস্ৰ কৰ্ম-সংস্থানৰ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
‘পিএলআই’ আঁচনিৰ এক ব্যাপক প্ৰভাৱ দেশৰ ‘এমএছএমই’ খণ্ডত নিশ্চিত ভাবেই পৰিব। এই কথা মই এই কাৰণেই কৈছো, কিয়নো, সকলো খণ্ডতে যি ‘এংকৰ ইউনিট’ স্থাপিত হ’ব, তাৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰমূল্য-শৃংখলত নতুন যোগনীয়াৰৰ বুনিয়াদ তৈয়াৰ হোৱাটো জৰুৰী হ’ব। এই ‘এনচিলিয়েৰী ইউনিটসমূহ’ৰ সৰহ সংখ্যকেই ‘এমএছএমই’ খণ্ডতে স্থাপিত হ’ব। ‘এমএছএমই’সমূহক এনেবোৰ সুযোগৰ বাবে সাজু কৰাৰ কাম ইতিমধ্যেই আৰম্ভ কৰা হৈছে। ‘এমএছএমই’-ৰ সংজ্ঞা সলনি কৰাৰ পৰা বিনিয়োগৰ পৰিসীমা বৃদ্ধি কৰালৈকে লোৱা সিদ্ধান্তসমূহৰ পৰা লাভ এইটো খণ্ডই পাই আছে। আজি যেতিয়া আমি ইয়াত সমবেত হৈছো, আমি আপোনালোকৰ পৰা ‘প্ৰ’-এক্টিভ পাৰ্টিচিপেশ্যন’ আশা কৰিছো। ‘পিএলআই’ৰে জড়িত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত যদি আপোনালোকৰ কিবা অসুবিধা হয়ো, আৰু যদি এইক্ষেত্ৰত কিবা সংশোধনৰো প্ৰয়োজন আছে, যদি এনে কাৰটো আপোনালোকে প্ৰয়োজন বুলি ভাবে, আপোনালোকে নিশ্চয় উল্লেখ কৰিব, মোকো জনাব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
সামূহিক প্ৰয়াসৰে আমি যে ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্যও হেলাৰঙে সম্ভৱ কৰিব পাৰো সেই কথা আমি সংকটৰ সময়ত সাব্যস্ত কৰি দেখুৱালো। সহযোগিতাৰ এই মনোভাৱেই ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ নিৰ্মাণ কৰিব। এতিয়া উদ্যোগৰে জড়িত আপোনালোক সকলো সতীৰ্থই আগবাঢ়ি আহি নতুন সুযোগ গ্ৰহণ কৰি কামত ব্ৰতী হ’ব লাগিব। উদ্যোগসমূহত এতিয়া দেশ আৰু পৃথিৱীৰ বাবে উত্তম মানৰ সামগ্ৰী তৈয়াৰ কৰাত গুৰুত্ব বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। উদ্যোগসমূহক দ্ৰুততাৰে আগুৱাই যোৱা, দ্ৰুত পৰিৱৰ্তনশীল পৃথিৱীৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ হিচাপত উদ্ভাৱনশীল কৰি তুলিব লাগিব, গৱেষণা আৰু উন্নয়ণত নিজৰ অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। মানৱশক্তিৰ দক্ষতাৰ উত্তৰণ সাধন আৰু নতুন প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উদ্যোগসমূহক আগুৱাই আহি কামত ব্ৰতী হ’ব লাগিব, তেতিয়াহে আমি গোলকীয় পৰিমণ্ডলত পাৰদৰ্শিতা অৰ্জন কৰিব পাৰিম। আজিৰ এই মন্থনৰ জৰিয়তে ‘মে’ক ইন ইণ্ডিয়া’, ‘মে’ক ফৰ দ্যা ৱৰ্ল্ড’-ৰ যাত্ৰাক আপোনালোক আটাইৰে দিহা-পৰামৰ্শৰে নতুন শক্তি লাভ হ’ব। নতুন গতি লাভ কৰিব বুলি মই বিশ্বাস কৰো।
আপোনালোকে সন্মুখীন হৈ অহা সমস্যাসমূহ, সংস্কাৰ সন্দৰ্ভত আপোনালোকৰ দিহা-পৰামৰ্শসমূহ মুকলি মনেৰে মোৰ ওচৰলৈ নিশ্চয় প্ৰেৰণ কৰিব বুলি মই পুনৰ আহ্বান জনাব খুজিছো। চৰকাৰ আপোনালোকৰ সকলো পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে, সকলো সমস্যাৰ সমাধানৰ বাবে প্ৰস্তুত আছে। চৰকাৰৰ ‘ইনচেণ্টিভ’ৰে ব্যৱস্থা যিয়েই নহওক কিয়, আপোনালোকে যদি ভাবে যে পৃথিৱীৰ সামগ্ৰীৰ তুলনাত আমাৰ সামগ্ৰীৰ মূল্য সস্তা হোৱাৰ বাবেই বিক্ৰী হ’বই, এফালেদি এয়া ঠিকেই আছে যদিও এই সকলোবোৰতকৈ সামগ্ৰীৰ গুণ-মানৰ জোৰ যে সৰ্বাধিক হয় সেই কথা কিন্তু স্বীকাৰ কৰিবই লাগিব বুলি মই প্ৰসংগতে উল্লেখ কৰি থ’ব খুজিছো। আমাৰ সামগ্ৰীসমূহ মানসম্পন্নতাৰ কিমান প্ৰতিযোগিতাত উত্তীৰ্ণ হ’ব পাৰে সেই কথাহে আচল কথা, আৰু ভাল বস্তুৰ বাবে পৃথিৱীয়ে দুটকা বেছি দিবলৈ সদায়ে বিচাৰিবই। আজি ভাৰত এক ‘ব্ৰেণ্ড’ হৈ উঠিছে। এতিয়া মাথোঁ আপোনালোকে উত্পাদন কৰা বস্তুৰ পৰিচিতি গঢ়িব লাগে। আপোনালোকে বৰ বেছি কষ্ট কৰিবলগীয়া নাই। কষ্ট যদি কৰেই তেন্তে উত্পাদিত সামগ্ৰীৰ মান উন্নত কৰাত কৰক। ‘পিএলআই’ৰ পৰা অধিক লাভ, ‘পিএলআই’ত অধিক লাভ পোৱাৰ বাবে নহয়। ‘পিএলআই’ৰ অধিক লাভ উত্পাদনৰ মান উন্নত কৰাত হোৱা উচিত। এই প্ৰসংগতো আজিৰ আলোচনাই ধ্যান দিলে ভাল হ’ব।
আপোনালোক ইমান বিশাল পৰিমানে জড়িত হৈছে, আপোনলোক দিনটো ধৰি বহিব লাগিব, মই আপোনালোকৰ বেছ সময় নলও। মোৰ ফালৰ পৰা আপোনালোকক বহুত বহুত শুভ কামনা জনালো। এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে অন্তৰৰে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
ধন্যবাদ!