Ministry of Labour & Employment
Changes in Working Hours
17 MAR 2021 1:28PM by PIB Delhi
The Occupational Safety, Health and Working Conditions (OSHW&C) Code, 2020, has provisions for safety, health and working conditions of workers which include daily and weekly working hours, leave etc. The OSHW&C Code, 2020 has been published on 29th September, 2020 and will come into force on the date as notified by the Central Government. The OSHW&C Code, 2020 and draft Rules framed thereunder provide that no worker shall be required or allowed to work, in any establishment or class of establishments for more than eight hours in a day or forty eight hours in a week.
Ministry of Labour and Employment has received the draft Ordinances/Bills from different State Governments through Ministry of Home Affairs regarding amendment in the existing provisions of the Factories Act, 1948 including extension of working hours under the Factories Act, 1948. This Ministry has not agreed to extend the working hours.
This information was given by Minister of State (I/C) for Labour & Employment Shri Santosh Kumar Gangwar in a written reply in Rajya Sabha today.

ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶ୍ରମିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସମୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
17 MAR 2021 1:28PM by PIB Bhubaneswar
ବୃତ୍ତିଗତ ନିରାପତ୍ତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସ୍ଥିତି ସଂହିତା (କୋଡ) ୨୦୨୦ରେ କେତେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଶ୍ରମିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ନିରାପତ୍ତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସ୍ଥିତିରେ ଦୈନିକ ଏବଂ ସାପ୍ତାହିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସମୟ (ଘଣ୍ଟା) ଏବଂ ଛୁଟି ଆଦିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଏହି ସଂହିତା ୨୦୨୦ ସେପ୍‍ଟେମ୍ବର ୨୯ ତାରିଖରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯେବେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିବେ ସେହିଦିନ ଠାରୁ ତତ୍କାଳ ତାହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ । ଏହି ଶ୍ରମ ସଂହିତା ଅନୁସାରେ କୌଣସି ଶ୍ରମିକ ବା କର୍ମଚାରୀ ଯେକୌଣସି ସଂସ୍ଥାରେ ଦୈନିକ ୮ ଘଣ୍ଟାରୁ ଅଧିକ ସମୟ କାମ କରିବେ ନାହିଁ । ସେହିଭଳି ସପ୍ତାହରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସର୍ବମୋଟ ୪୮ ଘଣ୍ଟା କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଚିଠା ଅଧ୍ୟାଦେଶ (ବିଲ୍‍) ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଶୋଧନ ପ୍ରସ୍ତାବମାନ ପାଇଛନ୍ତି । ଏହିସବୁ ପ୍ରସ୍ତାବରେ ୧୯୪୮ର କାରଖାନା ଆଇନ, ଯାହାଏବେ ପ୍ରଚଳିତ, ତାହାକୁ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆସିଛି । ସେହିଭଳି ୧୯୪୮ର କାରଖାନା ଆଇନ ଅନୁସାରେ ଦୈନିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସମୟକୁ ମଧ୍ୟ ବଢାଇବା ପାଇଁ କିଛି ରାଜ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି । ତେବେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦୈନିକକାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସମୟକୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇନାହାନ୍ତି । ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଆଜି ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଶ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ କୁମାର ଗଙ୍ଗୱାର ଏହି ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।