Ministry of Coal
India launches auctions for 2nd Tranche of commercial coal mining
It will help the nation become Aatma nirbhar in coal, says Union Coal Minister Shri Pralhad Joshi
25 MAR 2021 1:55PM by PIB Delhi
India launched its 2nd Tranche of auction for commercial coal mining offering 67 mines for sale of coal, today. This is the highest number of mines on offer in a particular tranche of auction after commencement of the auction regime since 2014. Union Coal Minister ShriPralhad Joshi launched the auction process in a programme held in New Delhi. Shri Amitabh Kant, CEO NITI Aayog and Shri Anil Kumar Jain, Secretary (Coal) were also present in the function.
Out of the total 67 mines offered by the Ministry of Coal, 23 mines are under CM(SP) Act and 44 under MMDR Act. The coal mines on offer are a mix of mines with small and large reserves, coking and non-coking mines and fully and partially explored mines spread across 06 States Chhattisgarh, Jharkhand, Odisha, Madhya Pradesh, Maharashtra and Andhra Pradesh.
“We are making coal the driver of economic activities in the country. There are huge opportunities that the Indian coal sector is offering. Therefore, I invite investors to come and be a part of vastly untapped coal reserves in the country. Grow your businesses and take India along on the growth course,” Shri Joshi said while launching the auction process.
“Commercial coal mining will bring in new investments, create huge employment opportunities and boost socio-economic development in coal-bearing states. A market-based coal economy will help the nation become Aatmanirbhar in coal.” Shri Joshi added.
The Coal Minister also said looking at the past success, the government is moving towards adopting a ‘Rolling Auction’ mechanism for conducting future auctions. Coal is the first mineral resource where Rolling Auction mechanism is being implemented in which a pool of coal blocks will always remain available for auctions.
“With rolling auctions, we will upload a comprehensive list of mines along with key technical data and bidders can submit their preferences for the mines to be included in the next tranche of auction. This would be a continuous process and would result in expediting the auction setup. Moreover, it will also help bidders in planning better and would further enhance transparency in the system.” said Shri Joshi.
Shri Joshi also said that along with promoting commercial coal mining, the government is also looking at reforming the existing e-auction mechanism of Coal India Limited and considering clubbing different e-auction windows of CIL into one. This will help in moving towardsOne Price for One Coal Grade.Selling coal at market-determined prices through one e-auction window would help in simplifying the system and promoting transparency.
“Start of commercial coal mining is the most revolutionary and progressive measure taken in the coal sector of the country. It will bring the leading miners with latest technologies and cost competitiveness in the Indian coal sector. Indian coal sector will witness huge improvements in productivity and modernisation.” CEO NITI Aayog Shri Amitabh Kant said in his address.
In this tranche of auction, special emphasis has been given on protection of the environment. Coal blocks have been selected in those areas where forest cover is low, coal quality is good, mines are close to the infrastructure facilities and resettlement & rehabilitation has to be done at the minimum. More coking coal mines have been offered so that India’s import of coking coal can also be reduced,” Secretary (Coal) Shri Anil Kumar Jain said while speaking in the function.
Notably, 19 mines were successfully auctioned in thefirst-ever tranche of commercial coal mining auctions held last year with the premium quoted by the successful bidders ranging from 9.5% to 66.75%. The agreements between the Ministry of Coal and the successful bidders were signed in January this year. States will fetch around Rs. 7000 crores of revenues from these auctions considering production at peak rated capacity of 51 Million Tonnes Per Annum (MTPA).

କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତରେ ବ୍ୟବସାୟିକ କୋଇଲା ଖଣିର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ
ଏହା ଫଳରେ ଭାରତ କୋଇଲାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ:ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଜୋଶୀ ଓଡିଶା ସମେତ ୬ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଥିବା ୬୭ଟି କୋଇଲାଖଣିର ନିଲାମ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ
25 MAR 2021 1:55PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟିକ କୋଇଲାଖଣି ଗୁଡିକର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଓଡିଶା ସମେତ ୬ଟି ରାଜ୍ୟର ୬୭ଟି କୋଇଲା ଖଣି ନିଲାମ ହେବ । ଏହି ଖଣି ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ୨୩ଟି ସିଏସ(ଏସ.ପି.) ଓ ୪୪ଟି ଏମ.ଡି.ଆର. ଆଇନ ଅଧୀନରେ ରହିଛି । କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏ ନେଇ ଯେଉଁ ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ସେଥିରେ ବଡ, ସାନ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଆଂଶିକ ଉନ୍ମକ୍ତ ଖଣି ରହିଛି । ଏହି ସବୁ ଖଣି ଓଡିଶା, ଛଡିଶଗଡ, ଝାଡଖଣ୍ଡ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ଅଛି ।
ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସର୍ବାଧିକ ଖଣି ନିଲାମ କରାଯିବ । ୧୯୧୪ରେ ପ୍ରଥମ କରି ଦେଶରେ କୋଇଲା ଖଣିର ବ୍ୟବସାୟିକ ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ନୂଆଦିଲ୍ଳୀଠାରେ ଆଜି ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିଲାମ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଭାଗୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଜୋଶୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନୀତି ଆୟୋଗର ସିଇଓ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ ଓ କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ସଚିବ ଅନୀଲ କୁମାର ଜୈନ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୋଶୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ କୋଇଲାକୁ ଦେଶରେ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଚାଳକରେ ପରିଣତ କରିଛୁ । ଭାରତୀୟ କୋଇଲ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ବିପୁଳ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ରହିଛି । ତେଣୁ ନିବେଶକମାନେ ଭାରତ ଆସି ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବା ସହିତ ଏହି ବିପୁଳ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦର ସଦ୍‌ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ମୁଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଜଣାଉଛି । ସେମାନେ ଆସନ୍ତୁ, ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ବଢାନ୍ତୁ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଆଗେଇ ନିଅନ୍ତୁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଜୋଶୀ କହିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବ୍ୟବସାୟିକ କୋଇଲା ଖଣି ନୂଆ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ବିପୁଳ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହିତ କୋଇଲ ସମୃଦ୍ଦ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ଆର୍ଥିକ-ସାମାଜିକ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ । ବଜାରଭିତିକ କୋଇଲା ଅର୍ଥନୀତି ଭାରତକୁ କୋଇଲାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିପାରିବ ।
ଶ୍ରୀ ଜୋଶୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅତୀତରେ ହୋଇଥିବା ଏହି ନିଲାମର ସଫଳତାକୁ ପୁଞ୍ଜି କରି ସରକାର ରୋଲିଂ ଅକ୍ସନନୀତି ଆପଣାଇଛନ୍ତି । ଏହି ନୀତିରେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସବୁ ବ୍ୟବସାୟିକ କୋଇଲା ଖଣିର ନିଲାମ କରାଯିବ । ଦେଶର ସର୍ବ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କୋଇଲା ସମ୍ପଦ ଭାବେ କୋଇଲାକୁ ରୋଲିଂ ଅକ୍ସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦେଶର କେତେକ କୋଇଲା ଖଣିକୁ ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ନିଲାମ କରିବା ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷିତ କରାଯିବ ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ରୋଲିଂ ଅକ୍ସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଖଣିଗୁଡିକର ନାମ ତାଲିକା ଓ ଏହାର ବୈଷୟିକ ତଥ୍ୟାବଳୀକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ । ଏହି ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ବିଡରମାନେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ନିଲାମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । ଏହା ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଏହାଫଳରେ ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ବିଡରଙ୍କୁ ନିଜର ଯୋଜନା ଭଲଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେବ ଓ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରକ୍ଷା ପାଇବ ।
ଶ୍ରୀ ଜୋଶୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ୟାବସାୟିକ କୋଇଲା ଖଣିର ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହ ସରକାର ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡର ଇ-ଅକ୍ସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣୁଛନ୍ତି । କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଇ-ଅକ୍ସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକାଠି କରି ଗୋଟିଏ ନୀତି ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ବିଚାର କରାଯାଉଛି । ଏହାଫଳରେ ଗୋଟିଏ ମାନର କୋଇଲା ପାଇଁ ଏକପ୍ରକାରର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିହେବ। ଗୋଟିଏ ଇ-ଅକ୍ସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବଜାର ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମୂଲ୍ୟରେ କୋଇଲା ବିକିବା ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସରଳ ଓ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସ୍ୱଚ୍ଛ ହୋଇପାରିବ ।
ଏଥିରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ନୀତି ଆୟୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବ୍ୟାବସାୟିକ ଭିତ୍ତିରେ କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ଏକ ବୈପ୍ଲବିକ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତିବାଦୀ ପଦକ୍ଷେପ ଆଣିବ । ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଖଣି ବେପାରୀ ଓ ନିବେଶକ ସର୍ବାଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ଭାରତ ଆସି ଏଠାରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବଢାଇବେ । ଏହାଫଳରେ କୋଇଲା ଉଦ୍ୟୋଗ ଲାଭବାନ ହେବ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଯଥେଷ୍ଟ ବଢିବ ।
ଖଣି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଜୈନ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିଲାମରେ ଖଣି ଅଞ୍ଚଳର ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ତାଛଡା ଯେଉଁ ଖଣି ସବୁକୁ ନିଲାମ କରାଯିବ ସେଠାରେ ଜଙ୍ଗଲାଞ୍ଚଳ କମ୍ ରହିଥିବାବେଳେ କୋଇଲାର ମାନ ଉନ୍ନତ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସେସବୁ ଖଣି ପାଖରେ ଉତ୍ତମ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧା ରହିଛି । ତେଣୁ ଥଇଥାନ ଓ ପୁନର୍ବାସ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଳ୍ପ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ହୋଇପାରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଧିକ କୋକିଂ କୋଇଲା ଖଣିକୁ ନିଲାମ କରାଯିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର କୋକିଂ କୋଇଲା ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଦେଶର ମୋଟ ୧୯ଟି କୋଇଲା ଖଣିର ଇ-ନିଲାମ ଗତବର୍ଷ ହୋଇଥିଲା । ସେଥିରେ ସଫଳ ବିଡ୍‌ର ମାନେ ଯେଉଁ ମୂଳ ଡାକ ରଖିଥିଲେ ତାହା ୯.୫ରୁ ୬୬.୬୭ ଶତାଂଶ ଥିଲା । ସଫଳ ନିଲାମଧାରୀ ଓ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଗତ ଜାନୁୟାରୀ ମାସରେ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା । ନିଲାମ ହୋଇଥିବା ଖଣିଗୁଡିକର ଉତ୍ପାଦନ ବାର୍ଷିକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ୫୧ନିୟୁତ ଟନ୍ ରହିଲେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଏହି ନିଲାମରୁ ପ୍ରାୟ ୭୦୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ରାଜସ୍ୱ ପାଇବେ ।