Ministry of Health and Family Welfare
The National Regulator grants Permission for Restricted Use in Emergency Situations to Sputnik-V vaccine
13 APR 2021 11:56AM by PIB Delhi
The Union Government has been leading the fight against COVID-19 with a proactive and ‘Whole of Government’ approach, with focus on containment, surveillance, testing, COVID Appropriate Behaviour and vaccination. The countrywide vaccination drive started from 16th Jan 2021. Two vaccines have been approved for Emergency Use Authorisation (EUA) by the National Regulator i.e. Drugs Controller General of India (DCGI). These are “Covishield” manufactured by Serum Institute of India (SII) and “Covaxin” manufactured by Bharat Biotech International Limited (BBIL). Several other vaccines are at various stages of clinical development within the country.
M/s Dr. Reddy’s Laboratories Ltd. (M/s DRL) had applied for the grant of permission to import and market Gam-COVID-Vac combined vector vaccine, popularly called Sputnik-V, developed by M/s Gamaleya Institute, Russia for Emergency Use Authorization. The Gam-COVID-Vac combined vector vaccine (Component I & Component II) has been developed by National Research Center for Epidemiology and Microbiology of the Ministry of Health of the Russian Federation, Moscow, Russia and is approved in 30 countries across the world.
M/s DRL has collaborated with National Research Center for Epidemiology and Microbiology of the Ministry of Health of the Russian Federation for obtaining regulatory approval for import for marketing in India. The interim results of Safety immunogenicity and efficacy from Russian Phase III clinical trial have been published in Lancet journal.
M/s DRL was permitted to conduct a Phase-II/III clinical trial in the country. The firm has submitted interim data from the ongoing Phase-II/III clinical trial in the country. The data from the clinical trial is being continuously assessed by the CDSCO in consultation with the Subject Expert Committee (SEC) as a rapid regulatory response. The SEC consists of domain knowledge experts from the fields of pulmonology, immunology, microbiology, pharmacology, paediatrics, internal medicine, etc.
The SEC deliberated on various critical areas for consideration including safety, immunogenicity, efficacy data from overseas clinical studies, indication, age group, dosing schedule, precautions, storage, warnings, adverse effects of special interest, risk benefit evaluation, proposed factsheet, PI, SmPCetc. The approval of the vaccine in Russia along with its conditions/restrictions was also reviewed by the SEC. The SEC noted that the safety & immunogenicity data presented by the firm from the Indian study is comparable with that of the Phase III clinical trial interim data from Russia.
After detailed deliberation the SEC recommended for grant of permission for restricted use in emergency situations subject to various regulatory provisions.
The vaccine is indicated for active immunization to prevent COVID-19 disease in individuals of ≥ 18 years of age. The vaccine should be administered intramuscularly in two doses of 0.5 ml each with interval of 21 days. (Day 0: Component I & Day 21: Component II). The vaccine has to be stored at -18°C. The vaccine comprises of two components I & II, which are not interchangeable. After careful consideration, the recommendations of the SEC have been accepted by the Drugs Control General (India). M/s DRL will import the vaccine for use in the country.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜରୁରିକାଳୀନ ସ୍ଥିତିରେ ସ୍ପୁତନିକ-V ଟିକାର ସୀମିତ ଉପଯୋଗ ଲାଗି ଅନୁମତି ଦେଲା ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ନିୟାମକ
13 APR 2021 11:56AM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଜର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତାକୁ ଉପଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ଅବରୋଧ, ନିରୀକ୍ଷଣ, ପରୀକ୍ଷଣ, କୋଭିଡ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ଓ ଟିକାକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ 16 ଜାନୁଆରୀ, 2021 ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଡ୍ରଗ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ଜେନେରାଲ (ଡିଜିସିଆଇ) ଜାତୀୟ ନିୟାମକ ଭାବେ ଦୁଇଟି ଟିକାକୁ ଜରୁରିକାଳୀନ ବ୍ୟବହାର ଅନୁମତି (ଇୟୁଏ) ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଏହି ଟିକା ଦୁଇଟି ହେଲେ ସିରମ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ଦ୍ବାରା ଉତ୍ପାଦିତ “କୋଭିଶିଲ୍ଡ” ଏବଂ ଭାରତ ବାୟୋଟେକ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଲିମିଟେଡ ଦ୍ବାରା ଉତ୍ପାଦିତ “କୋଭାକ୍ସିନ”। ଦେଶରେ ଆହୁରି କେତେକ ଟିକା ବିକଶିତ ହେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର କ୍ଲିନିକାଲ ଟ୍ରାଏଲ ବା ପ୍ରୟୋଗାତ୍ମକ ପରୀକ୍ଷଣ ଜାରି ରହିଛି।
ମେସର୍ସ ଡ. ରେଡ୍ଡୀ ଲାବୋରୋଟେରିଜ୍ ଲିମିଟେଡ ପକ୍ଷରୁ ରୁଷର ମେସର୍ସ ଗାମାଲେୟା ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଦ୍ବାରା ବିକଶିତ ଗାମ-କୋଭିଡ-ଭାକର ଆମାଦାନୀ ଏବଂ ଏହାର ବିକ୍ରି ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ମଗାଯାଇଛି। ଏହି କୋଭିଡ୍ ଟିକା ସ୍ପୁତନିକ୍-V ନାମରେ ଲୋକପ୍ରିୟ। ରୁଷ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ତଥା ମସ୍କୋସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଏମିଡେମୋଲୋଜି ଆଣ୍ଡ ମାଇକ୍ରୋବାୟୋଲୋଜି ପକ୍ଷରୁ ଗାମ-କୋଭିଡ-ଭାକ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ଏହାର ଦୁଇଟି ଉପାଦାନ (ଉପାଦାନ I ଏବଂ ଉପାଦାନ II) ରହିଛି। ଏହି ଟିକାକୁ ବିଶ୍ବର 30ଟି ଦେଶରେ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିସାରିଛି।
ଭାରତରେ ଏହି ଟିକାର ବିପଣନ ନିମନ୍ତେ ଆମଦାନୀ ଲାଗି ରୁଷ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ତଥା ମସ୍କୋସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଏମିଡେମୋଲୋଜି ଆଣ୍ଡ ମାଇକ୍ରୋବାୟୋଲୋଜି ସହିତ ମେସର୍ସ ଡିଆରଏଲ ସହଭାଗିତା ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ରୁଷରେ ଏହି ଟିକାର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷମତା (ସେଫ୍ଟି ଇମ୍ୟୁନୋ ଜେନେସିଟି) ଏବଂ ପ୍ରଭାବର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ (ଫେଜ-III) ପରୀକ୍ଷଣର ଅନ୍ତରୀଣ ଫଳାଫଳ ଲାନ୍ସେଟ୍ ଜର୍ଣ୍ଣାଲରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି।
ମେସର୍ସ ଡିଆରଏଲ ଲିମିଟେଡକୁ ଏହି ଟିକାର ଦ୍ବିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରୀକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଦେଶରେ ଏହି ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରୀକ୍ଷଣ ପରେ କମ୍ପାନୀ ନିଜର ତଥ୍ୟ ଦାଖଲ କରିଛି। ତ୍ବରିତ ନିୟାମକ ପ୍ରତ୍ୟୁତ୍ତର ରୂପରେ, ସିଡିଏସସିଓ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ବିଷୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ସମିତି (ଏସଇସି) ସହିତ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବା ସହିତ ଚିକିତ୍ସା ପରୀକ୍ଷଣରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଆକଳନ କରୁଛି। ଏହି ସମିତି ଫୁସଫୁସ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ (ପଲ୍ମୋନୋଲୋଜି), ପ୍ରତିଷେଧକ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ (ଇମ୍ୟୁନୋଲୋଜି), ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜୀବ ବିଜ୍ଞାନ (ମାଇକ୍ରୋ ବାୟୋଲୋଜି), ଔଷଧୀୟବିଜ୍ଞାନ (ଫାର୍ମାକୋଲୋଜି) ଶିଶୁରୋଗ ଚିକିତ୍ସା (ପିଡିୟାଟ୍ରିକ୍ସ), ଅନ୍ତରୀଣ ଭେଷଜ ବିଜ୍ଞାନର ବିଷୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ସାମିଲ ରହିଛନ୍ତି।
ଏହି ଟିକାର ନିରାପତ୍ତା, ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷମତା (ଇମ୍ୟୁନୋଜେନେସିଟି), ବିଦେଶରେ ହୋଇଥିବା ଚିକିତ୍ସକୀୟ ଅଧ୍ୟୟନର ପ୍ରଭାବଶୀଳତା ତଥ୍ୟ, ଲକ୍ଷଣ, ଆୟୁ ବର୍ଗ, ଔଷଧ ଦେବାର କ୍ରମ, ସତର୍କତା, ଭଣ୍ଡାରଣ, ଚେତାବନୀ, ବିଶେଷ ମହତ୍ବ ଥିବା ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ, ବିପତ୍ତି ଲାଭ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ, ପ୍ରସ୍ତାବିତ ତଥ୍ୟ ସାରଣୀ, ପିଆଇ, ଏସଏମପିସି ଆଦି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିଛି। ଏସଇସି ସର୍ତ୍ତ/ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସହିତ ଏହି ଟିକାର ମଞ୍ଜୁରି ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଛି। ସମିତି ଏହା ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛି ଯେ ଭାରତରେ ହୋଇଥିବା ଅଧ୍ୟୟନ ପରେ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ବାରା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଥିବା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷମତାର ତଥ୍ୟ ସହିତ ରୁଷର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଚିକିତ୍ସା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରୟୋଗ ପରୀକ୍ଷଣ ତଥ୍ୟ ମେଳ ଖାଉଛି।
ଏ ସବୁ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିବା ପରେ ଏସଇସି ଜରୁରିକାଳୀନ ସ୍ଥିତିରେ ସ୍ପୁତନିକ୍-V ଟିକାର ସୀମିତ ଉପଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ଦେଇଛି ଯାହାକି ବିଭିନ୍ନ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ।
ଏହି ଟିକା 18 ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ବ ଆୟୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଠାରେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ନିମନ୍ତେ ବିଶେଷ ପ୍ରଭାବୀ। ଏହି ଟିକାର 0.5 ମିଲିଲିଟର ଦୁଇଟି ଇଣ୍ଟ୍ରାମସ୍କୁଲାର ମାତ୍ରା ଇଞ୍ଜେକ୍ସନ ମାଧ୍ୟମରେ 21 ଦିନ ଅନ୍ତରାଳରେ ଦିଆଯିବ(ଦିନ 0: ଉପାଦାନ I ଏବଂ ଦିନ 21 : ଉପାଦାନ II)। ଏହି ଟିକାକୁ ବିଯୁକ୍ତ 18 ଡିଗ୍ରୀ ତାପମାତ୍ରାରେ ସଂରକ୍ଷିତ କରି ରଖାଯାଇପାରିବ। ଏହି ଟିକାରେ ଦୁଇଟି ଉପାଦାନ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଅଦଳବଦଳ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଧ୍ୟାନର ସହକାରେ ବିବେଚନା କରିବା ପରେ ଏସଇସିର ସୁପାରିସକୁ ଡ୍ରଗ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ଜେନେରାଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏବେ ମେସର୍ସ ଡିଆରଏଲ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ଭାରତରେ ଏହି ଟିକା ଆମଦାନୀ କରିବ।