Prime Minister's Office
Prime Minister reviews Preparedness of Public Health Response to COVID-19
There is no substitute to testing, tracking and treatment: PM
All necessary measures must be taken to ramp up the availability of hospital beds for Covid patients: PM
Local administrations need to be proactive and sensitive to people’s concerns: PM
PM reviewed the status of supply of Remdesivir and other medicines
Installation of approved medical oxygen plants should be accelerated: PM
Utilize the entire national capacity to ramp up vaccine production: PM
17 APR 2021 9:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi chaired a meeting to review the status of preparedness to handle the ongoing Covid-19 pandemic. Various aspects relating to medicines, oxygen, ventilators and vaccination were discussed.
The Prime Minister said that together India had defeated Covid last year & India can do it again, with the same principles but faster speed and coordination.
The PM stressed that there is no substitute to testing, tracking and treatment. Early testing and proper tracking remains key to reduce mortality. He also said that local administrations need to be proactive and sensitive to people’s concerns.
The Prime Minister directed that close coordination with States must be ensured in handling the pandemic. He said that all necessary measures must be taken to ramp up the availability of hospital beds for Covid patients. The Prime Minister also directed that additional supply of beds through temporary hospitals and isolation centres should be ensured.
PM spoke about the need to utilize the full potential of India’s pharmaceutical industry to meet the rising demand of various medicines. He reviewed the status of supply of Remdesivir and other medicines. The Prime Minister was briefed on actions taken to address the issue of availability of Remdesivir. Through the efforts of the Government, capacity and production augmentation for manufacturing of Remdesivir has been ramped up to provide around 74.10 lakh vials/month in May while the normal production output in January-February being just 27-29 lakh vials/month. Supplies have also increased from 67,900 vials on 11th April going up to over 2,06,000 vials on 15th April 2021 which are being particularly focused on states with high caseload and high demand. He took note of the ramped up production capacity, and directed that issues relating to real-time supply chain management to States must be resolved urgently in coordination with the States. The Prime Minister directed that use of Remdesivir and other medicines must be in accordance with approved medical guidelines, and that their misuse and black marketing must be strictly curbed.
On the issue of supply of medical oxygen, the Prime Minister directed that the installation of approved medical oxygen plants should be sped up. 162 PSA Oxygen plants are being installed in 32 States/UTs from PM CARES. The officers informed that 1 lakh cylinders are being procured & they will be supplied to states soon. The officers briefed the PM that they are in constant supply with 12 high burden states in assessing the current and future requirement of medical oxygen. A supply mapping plan for 12 high burden states till 30th April has also been undertaken. The Prime Minister also said that supply of oxygen required for production of medicines and equipment necessary to handle the pandemic should also be ensured.
The Prime Minister also reviewed the status of availability & supply of ventilators. The Prime Minister noted that a real time monitoring system has been created, and directed that concerned State governments should be sensitized to use the system proactively.
On the issue of vaccination, the Prime Minister directed all officials to make efforts to utilize the entire national capacity, in public as well as private sector, to ramp up vaccine production.
He was joined by Cabinet Secretary, Principal Secretary to PM, Union Home Secretary, Union Health Secretary, Pharma Secretary. Dr V K Paul, Niti Aayog was also present.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ ৰ প্ৰতি জন স্বাস্থ্যৰ সঁহাৰিৰ প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
টেষ্টিং, ট্ৰেকিং আৰু ট্ৰিটমেন্টৰ কোনো বিকল্প নাইঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ক’ভিড ৰোগীসকলৰ বাবে হাস্পতাল বেডৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধিৰ অৰ্থে সকলো যাৱতীয় ব্যৱস্থা অৱশ্যেই গ্ৰহণ কৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
জনসাধাৰণৰ সমস্যাৰ প্ৰতি স্থানীয় প্ৰশাসন অতিশয় সক্ৰিয় আৰু সংবেদনশীল হ’ব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ৰেমডেচিভিৰ আৰু আন মেডিচিনৰ যোগানৰ স্থিতি পৰ্যালোচনা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
অনুমোদিত মেডিকেল অক্সিজেন প্লান্টৰ স্থাপন ত্বৰান্বিত কৰা উচিতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভেকচিনৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰৰ সমস্ত ক্ষমতা ব্যৱহাৰ কৰকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
17 APR 2021 9:40PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অব্যাহত থকা ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰস্তুতিৰ স্থিতি সন্দৰ্ভত পৰ্যালোচনাৰ অৰ্থে এখনি বৈঠকত পৌৰহিত্য় কৰে। মেডিচিন, অক্সিজেন, ভেন্টিলেটৰ আৰু টিকাদানৰে জড়িত ভিন্ন দৃষ্টিকোণ সন্দৰ্ভত ইয়াত আলোচনা কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যোৱা বৰ্ষত ভাৰতে সমন্বিতভাৱে ক’ভিডক পৰাভূত কৰিছিল ও ভাৰতে পুনৰ একেই নীতিৰে কিন্তু অধিক ক্ষীপ্ৰতা আৰু সমন্বয়ৰে এয়া কৰিব পাৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে টেষ্টিং, ট্ৰেকিং আৰু ট্ৰিটমেন্টৰ কোনো বিকল্প নাই। মৃত্যুৰ ঘটনা হ্ৰাস কৰাৰ মূল উপায় হৈছে আৰম্ভণিতে টেষ্টিং আৰু যথোচিত ট্ৰেকিং। তেখেতে তদুপৰি কয় যে জনসাধাৰণৰ সমস্যাৰ প্ৰতি স্থানীয় প্ৰশাসন অধিক সক্ৰিয় আৰু সংবেদনশীল হ’ব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মহামাৰীটোৰে মোকাবিলাত ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে নিকট সমন্বয় নিশ্চিতকৰণৰ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে। তেখেতে কয় যে ক’ভিড ৰোগীসকলৰ বাবে হাস্পতাল বেডৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধিৰ অৰ্থে সকলো যাৱতীয় ব্যৱস্থা অৱশ্যেই গ্ৰহণ কৰিব লাগে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তদুপৰি অস্থায়ী চিকিৎসালয় আৰু আইছ’লেশ্যন কেন্দ্ৰসমূহৰ জৰিয়তে বেডৰ অতিৰিক্ত যোগান নিশ্চিত কৰা উচিত বুলি নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিন্ন মেডিচিনৰ বৰ্ধিত চাহিদাৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ ভাৰতৰ ফাৰ্মাচিউটিকেল উদ্যোগৰ পূৰ্ণ সম্ভাৱনা ব্যৱহাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা সন্দৰ্ভত কয়। তেখেতে ৰেমডেচিভিৰ আৰু আন মেডিচিনৰ যোগানৰ স্থিতি পৰ্যালোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক ৰেমডেচিভিৰৰ উপলব্ধতাৰ প্ৰসংগৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থা সন্দৰ্ভত চমুকৈ অৱগত কৰা হয়। জানুৱাৰী-ফেব্ৰুৱাৰীত প্ৰতি মাহে মাত্ৰ ২৭-২৯ লাখ বটলৰ উৎপাদনৰ বিপৰীতে চৰকাৰখনৰ প্ৰচেষ্টাৰাজিৰ জৰিয়তে মে’ত প্ৰতি মাহে প্ৰায় ৭৪.১০ লাখ বটল আগবঢ়াবলৈ ৰেমডেচিভিৰৰ প্ৰস্তুতৰ অৰ্থে ক্ষমতা আৰু উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ১১ এপ্ৰিলত ৬৭,৯০০ বটল যোগানৰপৰা ২০২১ ৰ ১৫ এপ্ৰিলত ২,০৬,০০০ ৰোধিক বটললৈ যোগান বৃদ্ধি কৰা হৈছে যাৰ জৰিয়তে অধিক কেছল’ড আৰু অধিক চাহিদা থকা ৰাজ্যসমূহত বিশেষকৈ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা যায়। তেখেতে উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু ৰাজ্যসমূহৰ সমন্বয়ত ৰাজ্যসমূহলৈ সঠিক-সময়ৰ যোগান শৃংখল ব্যৱস্থাপনাৰে সম্পৰ্কীয় সমস্যাৰাজি ক্ষীপ্ৰতাৰে সমাধান কৰাৰ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰি কয় যে অনুমোদিত মেডিকেল গাইডলাইন অনুসৰি ৰেমডেচিভিৰ আৰু আন মেডিচিনৰ ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে আৰু ইয়াৰ অপব্যৱহাৰ আৰু চোৰাং বিপণন কঠোৰভাৱে ৰোধ কৰিব লাগে।
মেডিকেল অক্সিজেনৰ যোগান প্ৰসংগত, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰি কয় যে অনুমোদিত মেডিকেল অক্সিজেন প্লান্টসমূহৰ স্থাপন প্ৰক্ৰিয়া ত্বৰান্বিত কৰা উচিত। পিএম কেয়াৰ্ছৰপৰা ১৬২ পিএছএ অক্সিজেন প্লান্ট ৩২ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত স্থাপন কৰা হৈছে। বিষয়াসকলে অৱগত কৰে যে ১ লাখ চিলিণ্ডাৰ ক্ৰয় কৰা হৈছে ও সেইসমূহ শীঘ্ৰেই ৰাজ্যসমূহলৈ যোগান ধৰা হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক বিষয়াসকলে অৱগত কৰে যে মেডিকেল অক্সিজেনৰ সাম্প্ৰতিক আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ মূল্যায়নৰ ভিত্তিত তেওঁলোকে ১২ অধিক জৰ্জৰিত ৰাজ্যলৈ নিৰন্তৰভাৱে যোগান অব্যাহত ৰাখিছে। এই ১২ অধিক জৰ্জৰিত ৰাজ্যলৈ ৩০ এপ্ৰিল পৰ্যন্ত যোগান মেপিং পৰিকল্পনাও গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তদুপৰি কয় যে মেডিচিনসমূহ উৎপাদনৰ অৰ্থে প্ৰয়োজনীয় অক্সিজেনৰ যোগান আৰু মহামাৰীটোৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ যাৱতীয় সা-সৰঞ্জামৰ যোগানো নিশ্চিত কৰা উচিত।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তদুপৰি ভেন্টিলেটৰৰ উপলব্ধতা ও যোগানৰ স্থিতি পৰ্যালোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে এটা সঠিক সময়ৰ নিৰীক্ষণ প্ৰণালী গঢ়ি তোলা হৈছে আৰু তেখেতে এই প্ৰণালীটো অধিক সক্ৰিয়তাৰে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সচেষ্ট কৰি তোলাৰ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে।
টিকাদানৰ প্ৰসংগত, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সকলো বিষয়াকে ভেকচিন উৎপাদন বৃদ্ধি কৰি তুলিবলৈ সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ষমতা, ৰাজহুৱা তথা একেদৰে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ ক্ষমতা ব্যৱহাৰৰ অৰ্থে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ নিৰ্দেশনা আগবঢ়ায়।
ইয়াত কেবিনেট সচিব, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য সচিব, ফাৰ্মা সচিব, নিটি আয়োগৰ ডাঃ ভি কে পালেও ভাগ লয়।