Prime Minister's Office
Prime Minister reviews Preparedness of Public Health Response to COVID-19
There is no substitute to testing, tracking and treatment: PM
All necessary measures must be taken to ramp up the availability of hospital beds for Covid patients: PM
Local administrations need to be proactive and sensitive to people’s concerns: PM
PM reviewed the status of supply of Remdesivir and other medicines
Installation of approved medical oxygen plants should be accelerated: PM
Utilize the entire national capacity to ramp up vaccine production: PM
17 APR 2021 9:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi chaired a meeting to review the status of preparedness to handle the ongoing Covid-19 pandemic. Various aspects relating to medicines, oxygen, ventilators and vaccination were discussed.
The Prime Minister said that together India had defeated Covid last year & India can do it again, with the same principles but faster speed and coordination.
The PM stressed that there is no substitute to testing, tracking and treatment. Early testing and proper tracking remains key to reduce mortality. He also said that local administrations need to be proactive and sensitive to people’s concerns.
The Prime Minister directed that close coordination with States must be ensured in handling the pandemic. He said that all necessary measures must be taken to ramp up the availability of hospital beds for Covid patients. The Prime Minister also directed that additional supply of beds through temporary hospitals and isolation centres should be ensured.
PM spoke about the need to utilize the full potential of India’s pharmaceutical industry to meet the rising demand of various medicines. He reviewed the status of supply of Remdesivir and other medicines. The Prime Minister was briefed on actions taken to address the issue of availability of Remdesivir. Through the efforts of the Government, capacity and production augmentation for manufacturing of Remdesivir has been ramped up to provide around 74.10 lakh vials/month in May while the normal production output in January-February being just 27-29 lakh vials/month. Supplies have also increased from 67,900 vials on 11th April going up to over 2,06,000 vials on 15th April 2021 which are being particularly focused on states with high caseload and high demand. He took note of the ramped up production capacity, and directed that issues relating to real-time supply chain management to States must be resolved urgently in coordination with the States. The Prime Minister directed that use of Remdesivir and other medicines must be in accordance with approved medical guidelines, and that their misuse and black marketing must be strictly curbed.
On the issue of supply of medical oxygen, the Prime Minister directed that the installation of approved medical oxygen plants should be sped up. 162 PSA Oxygen plants are being installed in 32 States/UTs from PM CARES. The officers informed that 1 lakh cylinders are being procured & they will be supplied to states soon. The officers briefed the PM that they are in constant supply with 12 high burden states in assessing the current and future requirement of medical oxygen. A supply mapping plan for 12 high burden states till 30th April has also been undertaken. The Prime Minister also said that supply of oxygen required for production of medicines and equipment necessary to handle the pandemic should also be ensured.
The Prime Minister also reviewed the status of availability & supply of ventilators. The Prime Minister noted that a real time monitoring system has been created, and directed that concerned State governments should be sensitized to use the system proactively.
On the issue of vaccination, the Prime Minister directed all officials to make efforts to utilize the entire national capacity, in public as well as private sector, to ramp up vaccine production.
He was joined by Cabinet Secretary, Principal Secretary to PM, Union Home Secretary, Union Health Secretary, Pharma Secretary. Dr V K Paul, Niti Aayog was also present.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଭିଡ଼-୧୯ ସମ୍ପର୍କିତ ଜନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସମୀକ୍ଷା
ଟେଷ୍ଟିଂ, ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟର ବିକଳ୍ପ ନାହିଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୋଭିଡ଼ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ହସପିଟାଲରେ ଶଯ୍ୟା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଦିଗରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉଦ୍‍ବେଗ ପ୍ରତି ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ସଦାବେଳେ ସକାରାତ୍ମକ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରେମଡେସିଭିର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଔଷଧ ଯୋଗାଣର ସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କାର୍ଯ୍ୟରତ ସ୍ୱୀକୃତ ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ୍‍ ପ୍ଲାଣ୍ଟର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସକଳ ପ୍ରକାର ଜାତୀୟ କ୍ଷମତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯିବା ଜରୁରୀ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
17 APR 2021 9:40PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦେଶରେ କୋଭିଡ଼ ୧୯ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ସକାଶେ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସଦ୍ୟତମ ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଔଷଧ, ଅକ୍ସିଜେନ୍‍, ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଏବଂ ଟିକାକରଣ ସମ୍ପର୍କିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ପଦାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଏକତ୍ର ମିଶି ଭାରତ ଗତ ବର୍ଷ କୋଭିଡ଼କୁ ପ୍ରତିହତ କରିପାରିଥିଲା ଏବଂ ଏବେ ମଧ୍ୟ ସେହି ନୀତି ଅବଲମ୍ବନ କରି ଆହୁରି ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଭାରତ ପୁଣି ଥରେ ତାହା କରି ଦେଖାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଟେଷ୍ଟିଂ, ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟର କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନାହିଁ । ଯଥା ଶୀଘ୍ର ଟେଷ୍ଟିଂ କରାଇବା ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଟ୍ରାକିଂ କରାଯିବା ହିଁ ହେଉଛି ଏହି ରୋଗର ମରଣଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାର ଚାବିକାଠି । ସେ କହିଲେ ଯେ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଶାସନ ସଦାବେଳେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉଦ୍‍ବେଗ ପ୍ରତି ସକାରାତ୍ମକ ଏବଂ ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ ମନୋଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ ।
ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ମହାମାରୀକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ପରିଚାଳନା ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ । ସେ କହିଲେ ଯେ କୋଭିଡ଼ ସଂକ୍ରମିତ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଭଳି ହସପିଟାଲରେ ଶଯ୍ୟା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ସମସ୍ତ କ୍ଷମତାକୁ ସବୁ ଦିଗରୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିପାଇଁ ଅସ୍ଥାୟୀ ହସପିଟାଲ ଓ ସଙ୍ଗରୋଧ କେନ୍ଦ୍ରମାନ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇ ତାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଶଯ୍ୟା ଉପଲବ୍ଧକୁ ସୁନିଶ୍ଚତ କରାଯିବା ଉଚିତ ।
ଭାରତର ଫାର୍ମାସିଉଟିକାଲ ଶିଳ୍ପର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ଔଷଧର ଯେଉଁ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ତାହା ପୂରଣ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ରେମଡେସିଭିର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଔଷଧର ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ରେମଡେସିଭିର ଔଷଧର ଉପଲବ୍ଧତା ନେଇ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ କ୍ରମେ, ରେମଡେସିଭିର ଔଷଧର କ୍ଷମତା ଓ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଯଦ୍ୱାରା ମେ ମାସରୁ ୭୪.୧୦ ଲକ୍ଷ ଭାଏଲ/ମାସିକ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ଯଦ୍ୟପି ଜାନୁଆରୀ- ଫେବୃୟାରୀ ମାସରେ ଏହାର ସାଧାରଣ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୨୭-୨୯ ଲକ୍ଷ ଭାଏଲ/ ମାସିକ ଥିଲା । ଏପ୍ରିଲ ୧୧ ତାରିଖରେ ଏହାର ଯୋଗାଣ ୬୭,୯୦୦ ଛୁଇଁଛି ଏବଂ ଏପ୍ରିଲ ୧୫,୨୦୨୧ ଠାରୁ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨,୦୬,୦୦୦ ଭାଏଲ ହୋଇଛି ତଥା ଏହାକୁ ଯେଉଁସବୁ ରାଜ୍ୟରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ସେହିସବୁ ରାଜ୍ୟର ଚାହିଦା ମୁତାବକ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ତେଣୁ ଏଭଳି ଔଷଧର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବା ସହିତ ରିଅଲ ଟାଇମ୍‍ ଆଧାରରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଚେନ୍‍ ପରିଚାଳନା ସହକାରେ ସେସବୁର ଯୋଗାଣ ତଥା ଜରୁରିକାଳୀନ ଭାବେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରେମଡେସିଭିର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଔଷଧ ଯେଭଳି ସ୍ୱୀକୃତ ମେଡ଼ିକାଲ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହାର କୌଣସି ପ୍ରକାର ଅପବ୍ୟବହାର କିମ୍ବା କଳାବଜାରୀ ହେବାକୁ କଠୋର ଭାବେ ରୋକାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସେହିଭଳି ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ୍‍ ଯୋଗାଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ସମୀକ୍ଷା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ୍‍ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ସ୍ଥାପନ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଦରକାର । ୧୬୨ଟି ପିଏସଏ ଅକ୍ସିଜେନ୍‍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ୍‍ ଏବେ ଦେଶର ୩୨ଟି ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପିଏମ କେୟାର ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ବୈଠକରେ ବିଭାଗୀୟ ଉଚ୍ଚ ପଦାଧିକାରୀମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସୂଚୀତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଆଉ ଏକ ଲକ୍ଷ ସିଲିଣ୍ଡର ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଖୁବ୍‍ ଶୀଘ୍ର ତାହା ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆହୁରି ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲାଯେ ଅଧିକାରୀମାନେ ୧୨ଟି ସର୍ବାଧିକ କରୋନା ସଂକ୍ରମିତ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନ ତଥା ଭବିଷ୍ୟତର ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ୍‍ ଆବଶ୍ୟକତାର ଆକଳନ କରୁଛନ୍ତି । ଏପ୍ରିଲ ୩୦ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେହି ୧୨ଟି ଅଧିକ ସଂକ୍ରମିତ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଗାଣ ମ୍ୟାପିଂ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ତାହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ଅକ୍ସିଜେନ ଆବଶ୍ୟକତା ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଔଷଧ ଓ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ସେସବୁର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ଓ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ମହାମାରୀକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ମତ ପୋଷଣ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଉପଲବ୍ଧତା ଓ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତିର ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ରିଅଲ ଟାଇମ ମନିଟରିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର ନିମନ୍ତେ ସଚେତନ କରାଯିବା ଦରକାର ।
ଟିକାକରଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିଜର ମତ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସପୃକ୍ତ ବିଭାଗୀୟ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତିଯେ ଏଥିପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ସକଳ ପ୍ରକାର ଜାତୀୟ କ୍ଷମତାକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଦରକାର । ତାହା ସରକାରୀ ଅଥବା ଘରୋଇ ସେକ୍ଟରରେ ଥାଉନା କାହିଁକି ଟିକାକରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଲାଗି ସେସବୁର ଉପଯୋଗ ଜରୁରି ।
ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ସଚିବ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ, ନୀତି ଆୟୋଗର ଫାର୍ମା ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଭି କେ ପଲ୍‍ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।