Prime Minister's Office
PM addresses the nation on the COVID-19 situation
Expresses condolences for the lives lost to the pandemic
Praises doctors, medical staff, paramedical staff, sanitation workers, ambulance drivers, security forces and police force for their contribution
Government is working with speed and sensitivity to meet the increasing demand of oxygen: PM
After 1st May, every person above 18 years can be vaccinated. Half of the vaccine produced in India will go directly to the states and hospitals: PM
By opening vaccination for population above 18 years, vaccine will be available quickly for the workforce in the cities: PM
Along with saving lives, effort is to save the economic activities and ensure minimum adverse impact on the livelihood of the people: PM
State governments should boost the confidence of the labourers and convince them to stay wherever they are: PM
In today’s circumstances, we have to save the country from lockdown: PM
State governments should treat lockdown only as a measure of the last resort. We have to concentrate on micro containment zones and have to try our best to avoid lockdown: PM
20 APR 2021 10:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the nation on the COVID-19 situation today.
The Prime Minister expressed condolences for the lives lost to the pandemic in the recent times. “I am with you in this time of grief as a family member. The challenge is huge, we have to overcome it collectively with determination, courage and preparation” said the Prime Minister. He also paid tribute to the doctors, medical staff, paramedical staff, sanitation workers, ambulance drivers security forces and police force for their contribution in the fight against Corona.
The Prime Minister said that the Government is working with speed and sensitivity to meet the increasing demand of oxygen in the various parts of the country. Centre, State Governments and private sector are trying that every needy person gets oxygen. Efforts to increase oxygen production and supply are on at various levels. Measures like installing new oxygen plants, providing one lakh new cylinders, diverting oxygen from the industrial use, Oxygen Rail are being undertaken.
The Prime Minister said that that our scientists came out with the vaccine in a very short time and today India has the cheapest vaccine in the world which is compatible with the cold-chain available in India. Due to this team effort, India has embarked upon the world’s largest vaccination drive with two ‘made in India’ Vaccines. From the very first phase of the vaccination drive, it has been emphasized that the vaccine reaches the maximum areas and to the people who need it. India gave first 10 crore, 11 crore and the 12 crore vaccine doses in the shortest time in the world.
Speaking about the yesterday’s vaccine related decision, the Prime Minister said that after 1st May, every person above 18 years of age can be vaccinated. Half of the vaccine produced in India will go directly to the states and hospitals.
The Prime Minister emphasized that along with saving lives, effort is to save the economic activities and ensure minimum adverse impact on the livelihood of the people. By opening vaccination for 18 years and above population, vaccine will be available quickly for the workforce in the cities. The Prime Minister requested the state governments that they should boost the confidence of the workers and convince them to stay wherever they are. This confidence by the states will greatly help the workers and labourers and they will get the vaccine wherever they are and their work will also not suffer.
The Prime Minister said that we have much better knowledge and resources to meet the challenge than the initial days of the first wave. Shri Modi credited the people of India for a good and patient fight. He said, with the strength of people’s participation, we will be able to defeat this wave of Corona too. He saluted the contribution of social organizations who are helping the people in the time of need and called upon everyone to move forward to help the people who require help.
The Prime Minister, called upon the youth to help in maintaining covid appropriate behaviour in their areas and neighbourhood. This will help in avoiding containment zones, curfews or lockdowns. He also asked children to create an atmosphere where their family members avoid going out unnecessarily.
The Prime Minister said in today’s circumstances, we have to save the country from lockdown. He asked state governments to treat lockdown only as a measure of the last resort. We have to concentrate on micro containment zones and have to try our best to avoid lockdown, the Prime Minister said.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଭିଡ-୧୯ ସ୍ଥିତି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଶୋକବ୍ୟକ୍ତ କଲେ
ଡାକ୍ତର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ, ପାରାମେଡିକାଲ କର୍ମଚାରୀ, ପରିମଳ କର୍ମଚାରୀ, ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଚାଳକ, ସୁରକ୍ଷା ବଳ ଏବଂ ପୁଲିସ ବଳକୁ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କଲେ
ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅମ୍ଳଜାନ ଚାହିଦା ପୂରଣ ପାଇଁ ସରକାର ଗତିଶୀଳ ହୋଇ ତଥା ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମେ ପହିଲା ପରେ ୧୮ ବର୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକଙ୍କର ଟିକାକରଣ ହୋଇପାରିବ । ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଥିବା ଟିକାର ଅଧା ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକ ନିକଟକୁ ଯିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୧୮ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଟିକାକରଣକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିବାରୁ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଟିକା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ସହ, ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବିକା ଉପରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ମନୋବଳ ବଢ଼ାଇବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ଅଛନ୍ତି ସେହିଠାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ରହିବା ପାଇଁ ବୁଝାଇବା ଆବଶ୍ୟକ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
20 APR 2021 10:09PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି କୋଭିଡ-୧୯ ସ୍ଥିତି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିଛନ୍ତି । ନିକଟରେ ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୋକବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ‘ଏଭଳି ଦୁଃସମୟରେ ଜଣେ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ଅଛି । ଆମ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ବେଶ ବଡ଼ ରହିଛି, ଆମକୁ ଦୃଢ଼ ମନୋବଳ ସହ ମିଳିତ ଭାବେ ଏଥିରୁ ମୁକୁଳିବାର ଅଛି ।କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଅବଦାନ ପାଇଁ ସେ ଡାକ୍ତର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ, ପାରାମେଡିକାଲ କର୍ମଚାରୀ, ପରିମଳ କର୍ମଚାରୀ, ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଚାଳକ, ସୁରକ୍ଷା ବଳ ଏବଂ ପୁଲିସ ବଳକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅମ୍ଳଜାନର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ପୂରଣ ସକାଶେ ସରକାର ଗତିଶୀଳ ହୋଇ ତଥା ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଅମ୍ଳଜାନ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହାକୁ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଅମ୍ଳଜାନ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି । ନୂଆ ଅମ୍ଳଜାନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ, ୧ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଣ, ଶିଳ୍ପରେ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ଅମ୍ଳଜାନକୁ ଅନ୍ୟତ୍ର ଯୋଗାଣ, ଅକ୍ସିଜେନ ରେଳ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱଳ୍ପ ସମୟରେ ଟିକା ବିକାଶ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ଭାରତ ପାଖରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ଶସ୍ତା ଟିକା ଉପଲବ୍ଧ, ଯାହା କି ଭାରତରେ ଉପଲବ୍ଧ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଶୃଙ୍ଖଳ ନିମନ୍ତେ ଅନୁକୂଳ । ଏହି ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁ, ଭାରତ ମେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆଟିକା ସହିତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଜାରି ରଖିଛି । ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଟିକା ଯେମିତି ସର୍ବାଧିକ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ପାଆନ୍ତୁ, ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠୁ କମ ସମୟରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ୧୦ କୋଟି, ୧୧ କୋଟି ଓ ୧୨ କୋଟି ଟିକା ଡୋଜ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ଗତକାଲିର ଟିକା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବାବଦରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ମେ ପହିଲା ପରେ ୧୮ ବର୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଟିକାକରଣ ହୋଇପାରିବ । ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ଟିକାର ଅଧା ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ରାଜ୍ୟ ଓ ହସ୍ପିଟାଲ ନିକଟକୁ ଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ସହ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବିକା ଉପରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି । ୧୮ ବର୍ଷ ଏବଂ ତଦୂର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକାକରଣକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯିବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ନିମନ୍ତେ ତୁରନ୍ତ ଟିକା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ମନୋବଳ ବଢ଼ାଇବା ସହ ସେମାନେ ଯେଉଁଠି ଅଛନ୍ତି, ସେହିଠାରେ ରହିବା ଲାଗି ବୁଝାଇବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଏଭଳି ମନୋବଳ ବଢ଼ାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ଶ୍ରମିକ ଓ ମଜୁରିଆଙ୍କ ପାଇଁ ବେଶ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ସେମାନେ ଯେଉଁଠାରେ ଅଛନ୍ତି ସେହିଠାରେ ହିଁ ଟିକା ପାଇବେ ଓ ସେମାନଙ୍କ କାମ ପ୍ରଭାବିତ ହେବନାହିଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥମ ଲହରିର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦିନଗୁଡ଼ିକ ତୁଳନାରେ ଏବେ ଆହ୍ୱାନର ସାମ୍ନା କରିବା ପାଇଁ ଆମ ନିକଟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଜ୍ଞାନ ଓ ସାଧନ ଭରପୂର ରହିଛି । ଉତ୍ତମ ତଥା ଧୈର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ଲଢ଼େଇ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଲୋକଙ୍କ ଯୋଗଦାନର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଆମେ କରୋନାର ଏହି ଲହରିକୁ ମଧ୍ୟ ହରାଇ ପାରିବା । ଆଜିର ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସହାୟକ ହେଉଥିବା ସାମାଜିକ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର ଅବଦାନକୁ ସେ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇବା ସହ ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟର ହାତ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିବା ଲାଗି ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ପଡ଼ୋଶୀ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ କୋଭିଡ ଅନୁକୂଳ ବ୍ୟବହାର ବଳବତ୍ତର ରଖିବାରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ, କର୍ଫ୍ୟୁ ଅଥବା ଲକଡାଉନକୁ ଏଡ଼ାଯାଇ ପାରିବ । ସେ କହିଥିଲେ, ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦରକାର, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ଅଯଥା ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ଏଡ଼ାଇ ପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜିକା ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆମକୁ ଲକଡାଉନରୁ ଦେଶକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ କେବଳ ଶେଷ ଉପାୟ ଭାବେ ଲକଡାଉନକୁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । ଆମକୁ ମାଇକ୍ରୋ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଲକଡାଉନକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ଯଥାସାଧ୍ୟ ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।