Prime Minister's Office
PM addresses the nation on the COVID-19 situation
Expresses condolences for the lives lost to the pandemic
Praises doctors, medical staff, paramedical staff, sanitation workers, ambulance drivers, security forces and police force for their contribution
Government is working with speed and sensitivity to meet the increasing demand of oxygen: PM
After 1st May, every person above 18 years can be vaccinated. Half of the vaccine produced in India will go directly to the states and hospitals: PM
By opening vaccination for population above 18 years, vaccine will be available quickly for the workforce in the cities: PM
Along with saving lives, effort is to save the economic activities and ensure minimum adverse impact on the livelihood of the people: PM
State governments should boost the confidence of the labourers and convince them to stay wherever they are: PM
In today’s circumstances, we have to save the country from lockdown: PM
State governments should treat lockdown only as a measure of the last resort. We have to concentrate on micro containment zones and have to try our best to avoid lockdown: PM
20 APR 2021 10:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the nation on the COVID-19 situation today.
The Prime Minister expressed condolences for the lives lost to the pandemic in the recent times. “I am with you in this time of grief as a family member. The challenge is huge, we have to overcome it collectively with determination, courage and preparation” said the Prime Minister. He also paid tribute to the doctors, medical staff, paramedical staff, sanitation workers, ambulance drivers security forces and police force for their contribution in the fight against Corona.
The Prime Minister said that the Government is working with speed and sensitivity to meet the increasing demand of oxygen in the various parts of the country. Centre, State Governments and private sector are trying that every needy person gets oxygen. Efforts to increase oxygen production and supply are on at various levels. Measures like installing new oxygen plants, providing one lakh new cylinders, diverting oxygen from the industrial use, Oxygen Rail are being undertaken.
The Prime Minister said that that our scientists came out with the vaccine in a very short time and today India has the cheapest vaccine in the world which is compatible with the cold-chain available in India. Due to this team effort, India has embarked upon the world’s largest vaccination drive with two ‘made in India’ Vaccines. From the very first phase of the vaccination drive, it has been emphasized that the vaccine reaches the maximum areas and to the people who need it. India gave first 10 crore, 11 crore and the 12 crore vaccine doses in the shortest time in the world.
Speaking about the yesterday’s vaccine related decision, the Prime Minister said that after 1st May, every person above 18 years of age can be vaccinated. Half of the vaccine produced in India will go directly to the states and hospitals.
The Prime Minister emphasized that along with saving lives, effort is to save the economic activities and ensure minimum adverse impact on the livelihood of the people. By opening vaccination for 18 years and above population, vaccine will be available quickly for the workforce in the cities. The Prime Minister requested the state governments that they should boost the confidence of the workers and convince them to stay wherever they are. This confidence by the states will greatly help the workers and labourers and they will get the vaccine wherever they are and their work will also not suffer.
The Prime Minister said that we have much better knowledge and resources to meet the challenge than the initial days of the first wave. Shri Modi credited the people of India for a good and patient fight. He said, with the strength of people’s participation, we will be able to defeat this wave of Corona too. He saluted the contribution of social organizations who are helping the people in the time of need and called upon everyone to move forward to help the people who require help.
The Prime Minister, called upon the youth to help in maintaining covid appropriate behaviour in their areas and neighbourhood. This will help in avoiding containment zones, curfews or lockdowns. He also asked children to create an atmosphere where their family members avoid going out unnecessarily.
The Prime Minister said in today’s circumstances, we have to save the country from lockdown. He asked state governments to treat lockdown only as a measure of the last resort. We have to concentrate on micro containment zones and have to try our best to avoid lockdown, the Prime Minister said.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কোবিদ-১৯গী ফিভমগী মতাংদা জাতিদা ৱা ঙাংখ্রে
লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা শিহনখিবা মীওইশিং অদুগীদমক নুংঙাইতবা ফোংদোকখ্রে
লাইনা-লাইচৎ অসি থেংনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা দোক্তরশিং, মেদিকেল স্তাফ, পেরামেদিকেল স্তেফ, সেনিতেসন ৱার্করশিং, এম্বুলেন্স দ্রাইভরশিং, সেক্যুরিতী ফোর্সশিং অমসুং পুলিস ফোর্সশিংবু থাগৎখ্রে
ওক্সিজেনগী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ অসি পীবা ঙম্নবা সরকারনা খোঙজেল য়াংনা অমসুং য়াম্না সেন্সিতিব ওইনা হোৎনরি: পি.এম.
মে ১গী মতুংদা, চহী ১৮গী মথক্তা লৈরিবা মীওই খুদিংমক ভেক্সিন কাপ্লগনি৷ ভারততা পুথোক্লিবা ভেক্সিনগী শরুক তংখায়দি রাজ্যশিং অমসুং হোস্পিতালশিং অসিদা হকথেংননা ফংহল্লগনি: পি.এম.
চহী ১৮গী মথক্তা লৈরিবা মীওইশিং অসিদা ভেক্সিন কাপ্পা হৌদোক্তুনা, সহরশিংদা লৈরিবা ৱার্কফোর্সকীদমক ভেক্সিন অসি অথুবা মতমদা ফংহল্লগনি: পি.এম.
মীয়ামশিং অসিগী পুন্সি কন্দুনা, ইকোনেমিক এক্তিবিতীশিং অসিদা শোকহন্দনবা অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা পীরিবা মাংনিংঙাই ওইরবা ইমপেক্ত অসি হন্থহন্নবা হোৎনরি: পি.এম.
শিন্মীশিং অসিগী থাজবা অমসুং থৌনা অসি রাজ্য সরকারশিং অসিনা হাপকদবনি অমসুং মখোয়না লৈরিবা মফম অদুমক্তদা লেংদনা লৈনিংবা ফাওহন্নবা হোৎনগদনি: পি.এম.
20 APR 2021 10:09PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদিনা কোবিদ-১৯গী ফিভমগী মতাংদা জাতিদা ৱা ঙাংখ্রে৷
হৌখিবা মতম খরা অসিদা লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা শিহনখিবা মীওইশিং অদুগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইতবা ফোংদোকখ্রে৷ “অসিগুম্বা য়াম্না ৱারবা নুংঙাইতবা মতম অসিদা ইমুং অমগী মীওই অমগুম্না ঐ নখোয় ময়ামগা পুন্না লেপমিন্নরি৷ চেলেঞ্জ অসি য়াম্না পাক চাওই, অখাং-কনবা থৌনা অমসুং চেকশিন্না শেম-শাদুনা ঐখোয় পুম্নমক অমতা ওইনা লেপমিন্নদুনা লাইচৎ অসি ঐখোয়না মাই পাক্না থেংনগদবনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ কোরোনা লাইনা অসি থেংনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা দোক্তরশিং, মেদিকেল স্তাফ, পেরামেদিকেল স্তাফ, সেনিতেসন ৱার্করশিং, এম্বুলেন্স দ্রাইভরশিং, সেক্যুরিতী ফোর্সশিং অমসুং পুলিস ফোর্সশিংবুসু মহাক্না থাগৎখ্রে৷
লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা ওক্সিজেনগী দিমান্দ হেনগৎলক্লিবা অসি পীবা ঙম্নবা সরকার অসিনা খোঙজেল য়াংনা অমসুং য়াম্না সেন্সিতিব ওইনা হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ ওক্সিজেন দরকার লৈরিবা মীওই খুদিংমক্তা ওক্সিজেন ফংহন্নবা কেন্দ্র, রাজ্য সরকারশিং অমসুং প্রাইভেৎ সেক্তরনা হোৎনরি৷ ওক্সিজেন হেন্না পুথোক্নবা অমসুং সপ্লাই তৌননবা হোৎনরিবশিং অসি তোঙান তোঙানবা থাকশিংদা লৈরে৷ অনৌবা ওক্সিজেন প্লান্তশিং ইন্সতোল্দ তৌবা, অনৌবা সিলিন্দর লাখ অমা ফংহনবা, ইন্দস্ত্রিদা ওক্সিজেন শিজিন্নরিবা অসিদগী দাইবর্ত তৌনবা হোৎনবা অমসুং ওক্সিজেন রেলগুম্বা খোঙথাংশিং অসি লৌখৎলি৷
ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা কোবিদ-১৯গী ভেক্সিন অসি অতেনবা মতমদা পুথোকখ্রে অমসুং ঙসিদি ভারত লৈবাক অসিদা মালেম অসিদা খ্বাইদগী হোংবা ভেক্সিন ফংলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ ময়াম পুন্না হোৎনমিন্নবা অসিনা মরম ওইদুনা, ভারতনা ভারততা শাজবা ভেক্সিন অনি শিজিন্নদুনা মালেম অসিদা খ্বাইদগী চাওবা ভেক্সিনেসন দ্রাইব পাংথোকখ্রে৷ ভেক্সিনেসন দ্রাইব অসিগী অহানবা ফেসতগী হৌদুনা, ভেক্সিনেসন তৌবগী থবক অসি মফম অয়াম্বদা অমসুং ভেক্সিন অসিবু তঙাই ফদ্রিবা মীওইশিংদা কাপ্পা হৌহনখ্রে৷ মালেম অসিদা খ্বাইদগী অতেনবা মতমদা ভারতনা অহানবা কোতি ১০, কোতি ১১ অমসুং কোতি ১২ ভেক্সিন দোস কাপখ্রে৷
ঙরাং ভেক্সিনগা মরী লৈননা লেপ্নখিবা ৱারেপ অদুগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, মে ১গী মতুংদগীদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা চহী ১৮গী মথক্তা লৈরিবা মীওই খুদিংমক ভেক্সিন কাপকদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ ভারততা পুথোক্লিবা ভেক্সিনগী শরুক তংখায়দি রাজ্যশিং অমসুং হোস্পিতালশিং অসিদা হকথেংননা ফংহল্লগনি৷
মীয়ামশিং অসিগী পুন্সি কন্দুনা, ইকোনেমিক এক্তিবিতীশিং অসিদা শোকহন্দনবা অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা পীরিবা মাংনিংঙাই ওইরবা ইমপেক্ত অসি হন্থহন্নবা হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ চহী ১৮গী মথক্তা লৈরিবা মীওইশিং অসিদা ভেক্সিন কাপ্পা হৌদোক্তুনা, সহরশিংদা লৈরিবা ৱার্কফোর্সকীদমক ভেক্সিন অসি অথুবা মতমদা ফংহল্লগনি৷ শিন্মীশিং অসিগী থাজবা অমসুং থৌনা অসি রাজ্য সরকারশিং অসিনা হাপকদবনি অমসুং মখোয়না লৈরিবা মফম অদুমক্তদা লেংদনা লৈনিংবা ফাওহন্নবা হোৎনগদনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য সরকারশিংদা হায়জখ্রে৷ অসিগুম্না রাজ্যশিংনা লেপ্পিবা অসিনা ৱার্করশিং অমসুং লেবরশিং অসিদা চাওনা মতেং ওইরগনি অমসুং মখোয়না লৈরিবা মফমশিং অসিদা ভেক্সিন ফংহন্দুনা মখোয়না শুরিবা থবকশিং অদুদসু অকাইবা পীররোই৷
লাইনা-লাইচৎ অসিগী অহানবা ৱেব লাকপা মতমদা থেংনখিবা চেলেঞ্জশিং অসিদা লৈখিবা নোলেজ অমসুং রিসোর্চ অদুদগী হেন্না হৌজিক্তি লৈরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীয়াম পুন্না শরুক য়ামিন্নরবা মতমদা, ঐখোয়না কোরোনাগী ৱেব অসিসু মাইথীবা পীবা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ মীয়ামশিং অসিনা মতেং দরকার ওইরকপা মতমদা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা সোসিয়েল ওর্গনাইজেসনশিং অসিবুসু মহাক্না থাগৎখ্রে৷
নহাশিংনা মখোয় মখোয়না লৈরিবা মফমশিং অমসুং থংনরিবা মফমশিং অদুদা কোবিদ এপ্রোপিয়েত বিহেবিহর অসি নিংথীজনা পাংথোকপদা মতেং পাংননবা নহাশিং অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ মসিনা কন্তেনমেন্ত জোনশিং, কর্ফিয়ুশিং নত্রগা লোকদাউনশিং তৌবদগী কনবা ঙমগনি৷ ইমুং অমদা লৈরিবা মীওইশিংনা দরকার ওইদবা মতমদা য়ুমগী মপানদা থোক্তনবা মহাক্না হায়খ্রে৷
ঙসিগী ফিভম অসিদা, ঐখোয়না লৈবাক অসিদা লোকদাউন তৌদনবা হোৎনগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ রাজ্য সরকারশিংনা লোকদাউন অসি অরোইবা পাম্বৈ অমা ওইনা শিজিন্ননবা মহাক্না হায়খ্রে৷ মাইক্রো কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা ঐখোয়না হেন্না পুক্নিং চংগদবনি অমসুং লোকদাউন অসি য়ারিবমঙৈ তৌদনবা হোৎনগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷