Ministry of Defence
DRDO to set up 500 Medical Oxygen Plants within three months under PM CARES Fund
28 APR 2021 1:05PM by PIB Delhi
The Medical Oxygen Plant (MOP) technology, developed by DRDO for On‐Board Oxygen Generation for LCA, Tejas by DEBEL, DRDO will now help in fighting the current crisis of oxygen for COVID-19 patients. The oxygen plant is designed for a capacity of 1,000 litres per minute (LPM). The system can cater to 190 patients at a flow rate of 5 LPM and charge 195 cylinders per day. Transfer of Technology has been done to M/s Tata Advanced Systems Limited, Bengaluru and M/s Trident Pneumatics Pvt. Ltd., Coimbatore, who will be producing 380 plants for installation across various hospitals in the country. 120 plants of 500 LPM capacity will be produced by industries working with Indian Institute of Petroleum, Dehradun, belonging to CSIR.
Oxygen is a very important clinical gas in health care centres and hospitals for treatment of COVID‐19 Patients. Medical Oxygen Plant (MOP) technology is capable of generating oxygen with 93±3% concentration which can be directly supplied to hospital beds or can be used to fill medical oxygen cylinders. It utilizes Pressure Swing Adsorption (PSA) technique and Molecular Sieve (Zeolite) technology to generate oxygen directly from atmospheric air.
The MOP technology will be useful to provide oxygen supply during Corona Pandemic in hospitals in urban and rural areas. Hospitals will be able to generate on site medical oxygen, in a cost-effective manner with this oxygen plant rather than depending upon sourcing it from other places.
The installation of this plant helps in avoiding hospital dependency on scarce oxygen cylinders especially at high altitude and inaccessible remote areas. MOP has already been installed at some of the Army sites in North East and Leh-Ladakh region. The plant complies with International Standards like ISO 1008, European, US and Indian Pharmacopeia. Site preparation for 5 plants to be installed in Delhi/NCR region has already been initiated.
The DRDO has initiated fabrication of 380 numbers of Medical Oxygen Plants with release of Supply Orders for 332 numbers on M/s Tata Advanced Systems Limited, Bengaluru and 48 numbers on M/s Trident Pneumatics Pvt. Ltd., Coimbatore with a target of producing 125 plants per month under PM CARES Fund. With this it is expected that 500 Medical Oxygen Plants will be installed within three months.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has appreciated DRDO for using the MOP technology to generate much needed oxygen for COVID-19 patients which will help in overcoming the present crisis. Secretary Department of Defence R&D & Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy has assured the support of DRDO for use of the technology by hospitals and other health agencies.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
দি.আর.দি.ও.না পি.এম. কেয়র ফন্দগী মখাদা থা অহুমগী মনুংদা মেদিকেল ওক্সীজেন প্লান্ত ৫০০ শারগনি
28 APR 2021 1:05PM by PIB Imphal
দি.ই.বি.ই.এল.না শাবা এল.সি.এ., তেজাস্তা শিজিন্নরিবা ওনবোর্দ ওক্সীজেন জেনেরেসন হায়রিবা দি.আর.দি.ও.না শাখিবা মেদিকেল ওক্সীজেন প্লান্ত (এম.ও.পি.) তেক্নোলোজীনা হৌজিক কোবিদ-১৯গী অনাবশিংনা ওক্সীজেন ৱাৎপগী খুদোংচাদবা থেংনরিবা অসিবু মাইয়োক্নরগনি। ওক্সীজেন প্লান্ত অসিবু মিনিৎ অমদা লিতর ১০০০ (এল.পি.এম.) পুথোকপা ঙম্নবা মওংদা শাবনি। পথাপ অসিনা এল.পি.এম. ৫গী পুথোকপগী চাংদা অমসুং নোংমদা সিলিন্দর ১৯৫ থলহন্দুনা অনাবা ১৯০দা তেংবাংনবা ঙমগনি। তেক্নোলোজী অসি বেঙ্গালুরুগী এম./এস. তাতা এদভান্সদ সীস্তেম লিমিতেদ অমসুং কোইম্বাতোরগী এম./এস. ত্রাইদেন্ত ন্যুমেতিক্স প্রাইভেৎ লিমিতেদতা শিন্নখ্রে অমসুং মখোয়না লৈবাক শিনবা থুংবগী হোস্পিতালশিংদা থম্নবগীদমক্তা প্লান্ত ৩৮০ পুথোক্কনি। সি.এস.আই.আর.গী মখাদা লৈবা দেহরাদুনগী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ পেত্রোলিয়মগা থবক তৌমিন্নবা ইন্দস্ত্রীশিংনা এল.পি.এম. কেপাসিতী ৫০০ লৈবা প্লান্ত ১২০ পুথোক্কনি।
ওক্সীজেন হায়বসি কোবিদ-১৯গী অনাবশিং লাইয়েংনবা হেল্থ কেয়র সেন্তর অমসুং হোস্পিতালশিংদা য়াম্না মরু ওইবা ক্লিনিকেল গ্যাস অমনি। মেদিকেল ওক্সীজেন প্লান্ত (এম.ও.পি.) তেক্নোলোজীনা হোস্পিতালগী ফমুংশিংদা হকথেংননা পীবা য়াবা নত্ত্রগা মেদিকেল ওক্সীজেন সিলিন্দরশিংদা হাপ্পা য়াবা ৯৩±৩%গী অকুংবগী চাংগী ওক্সীজেন পুথোকপা ঙম্মি। মসিনা প্রেসর স্বিং এদজোর্পসন (পি.এস.এ.)গী থৌওং অমসুং মোলীক্যুলর সিভ (জিওলাইৎ) তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা এৎমোস্ফ্যারিক এয়রদগী হকথেংননা ওক্সীজেন পুথোকপা ঙম্মি।
এম.ও.পি. তেক্নোলোজীনা কোরোনাগী ইরাং মরক অসিদা শহর অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা হোস্পিতালশিংদা ওক্সীজেন পীবদা তেংবাংগনি। হোস্পিতালশিংনা অতোপ্পা মফমদগী ওক্সীজেন লৌবগী মহুত্তা, প্লান্ত অসিগী মতেংদগী, মখোয়গী মফমদা শেল য়াম্না চঙদনা ওক্সীজেন পুথোকপা ঙম্লগনি।
হোস্পিতালশিংদা প্লান্ত অসি থম্বনা, মরু ওইনা, মনুং হঞ্জিনবা অমসুং অৱাংবা লমদমদা লৈবা হোস্পিতালশিংনা ওক্সীজেন সিলিন্দর মরাং কাইদবগী খুদোংচাদবা কয়া থেংনবগী অৱাবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরকপদা তেংবাংগনি। প্লান্ত অসিনা আই.এস.ও. ১০০৮, য়ুরোপিয়ন, য়ু.এস. অমসুং ভারতকী ফার্মাকোপিয়ানচিংবা মালেমগী থাক কয়া অমা ইল্লি। দিল্লী/এন.আই.আর.গী মফমশিংদা প্লান্ত ৫ খিন্ননবা মফম শেম্বা-শাবগী থবকসু হৌখ্রে।
দি.আর.দি.ও.না থা অমদা প্লান্ত ১২৫ পুথোকপগী পান্দম থমদুনা পি.এম. কেয়র ফন্দগী মখাদা বেঙ্গালুরুগী এম./এস. তাতা এদভান্সদ সীস্তেম লিমিতেদতা প্লান্ত মশিং ৩৩২ অমসুং কোইম্বাতোরগী এম./এস. ত্রাইদেন্ত ন্যুমেতিক্স প্রাইভেৎ লিমিতেদতা ৪৮গী সপ্লাই ওর্দর পীদুনা মেদিকেল ওক্সীজেন প্লান্ত ৩৮০ শেম-শাবগী থবক হৌখ্রে। মসিগা লোয়ননা, থা অহুমগী মনুংদা মেদিকেল ওক্সীজেন প্লান্ত ৫০০ খিনবা ঙমগনি হায়বগী পান্দমসু থম্লি।
ঙাকশেল মন্ত্রী, শ্রী রাজনাথ সিংহনা হৌজিক্কী ইরাং অসিবু মাইথীবা পীবদা য়াম্না তেংবাংগদবা অমসুং কোবিদ-১৯গী অনাবশিংদা য়াম্না তঙাই ফদবা ওক্সীজেন পীনবা এম.ও.পি. তেক্নোলোজী শিজিন্নবগীদমক্তা দি.আর.দি.ও.বু থাগৎখি। দিফেন্স আর. অমসুং দি. বিভাগকী সেক্রেতরী, দি.আর.দি.ও.গী চেয়রমেন, দাঃ জি. সতীশ রেদ্দীনা হোস্পিতাল অমসুং অতোপ্পা হকশেলগী এজেন্সীশিংনা তেক্নোলোজী শিজিন্নবদা দি.আর.দি.ও.না ঙাক্লৌ পীগনি হায়বগী থাজবা পীখি।