Prime Minister's Office
PM authorises keys decisions to boost availability of medical personnel to fight COVID-19
NEET-PG Exam to be postpone for at least 4 months
Medical personnel completing 100 days of Covid duties will be given priority in forthcoming regular Government recruitments
Medical Interns to be deployed in Covid Management duties under the supervision of their faculty
Final Year MBBS students can be utilized for tele-consultation and monitoring of mild Covid cases under supervision of Faculty
B.Sc./GNM Qualified Nurses to be utilized in full-time Covid nursing duties under the supervision of Senior Doctors and Nurses.
Medical personnel completing 100 days of Covid duties will be given Prime Minister’s Distinguished Covid National Service Samman
03 MAY 2021 2:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister reviewed the growing need of adequate human resources for responding to the COVID-19 pandemic in the country today. Many important decisions were taken which will significantly boost availability of medical personnel in Covid duty.
A decision was taken to postpone NEET-PG for at least 4 months & the exam will not be held before 31st August 2021. Students will also be given atleast one month of time after announcement of exam before it is conducted. This will make a large number of qualified doctors available for Covid duties.
It was also decided to allow deployment of Medical Interns in Covid Management duties under the supervision of their faculty, as part of the Internship rotation. The services of Final Year MBBS students can be utilized for providing services like tele-consultation and monitoring of mild Covid cases after due orientation by and under supervision of Faculty. This will reduce the workload on existing doctors engaged in Covid duty and provide boost to efforts of triaging.
The services of Final Year PG Students (broad as well as super-specialities) as residents may continue to be utilized until fresh batches of PG Students have joined.
B.Sc./GNM Qualified Nurses may be utilized in full-time Covid nursing duties under the supervision of Senior Doctors and Nurses.
The individuals providing services in Covid management will be given priority in forthcoming regular Government recruitments after they complete minimum of 100 days of Covid duty.
The medical students/professionals sought to be engaged in Covid related work will be suitably vaccinated. All Health professionals thus engaged will be covered under the Insurance Scheme of Government for health workers engaged in fighting Covid 19.
All such professionals who sign up for minimum 100 days of Covid duty and complete it successfully will also be given the Prime Minister’s Distinguished Covid National Service Samman from Government of India.
Doctors, nurses and allied professionals form the backbone of covid management and are also the frontline personnel. Their presence in adequate strength is critical to address the needs of the patients well. The stellar work and deep commitment of the medical community was taken note of.
The Central Government had issued guidelines on 16th June2020 to facilitate engagement of Doctors/Nurses for Covid duties. A special Rs. 15,000 crore Public Health Emergency Support was provided by the Central Government to ramp up facilities and human resources for Covid management. Engaging personnel through the National Health Mission, an additional 2206 specialists, 4685 medical officers and 25,593 staff nurses were recruited through this process.
Full details of the key decisions were taken :
1. RELAXATION/FACILITATION/EXTENSION:
Postponement of NEET-PG for at least 4 months: Considering the current situation in the wake of resurgence of COVID – 19, NEET (PG) – 2021 has been postponed. This Exam will not be held before 31st August 2021. At least one-month time will be given after the announcement of the Examination before it is conducted.
The State/UT Governments are to make all efforts to reach out to each such prospective NEET candidates and request them to join the Covid – 19 workforce in this hour of need. The services of these MBBS doctors can be utilized in the management of COVID – 19. The State/UT Governments may now also deploy Medical Interns in Covid Management duties under the supervision of their faculty, as part of the Internship rotation. The services of Final Year MBBS students can be utilized for providing services like tele-consultation and monitoring of mild Covid cases after due orientation by and under supervision of Faculty.
Continuation of services of Final year PGs : The services of Final Year PG Students (broad as well as super-specialities) as residents may continue to be utilized until fresh batches of PG Students have joined. Likewise, the services of the senior residents / registrars may continue to be utilized until new recruitments are made.
Nursing personnel : B.Sc./GNM Qualified Nurses may be utilized in full-time Covid nursing duties in ICU, etc., under the supervision of Senior Doctors and Nurses. M.Sc. Nursing students, Post basic B.Sc. (N) and Post basic Diploma nursing students are Registered Nursing Officers and their services can be utilized to take care of COVID- 19 patients as per the Hospital protocols/policies. Final Year GNM or B.Sc. (Nursing) students awaiting Final Exam may also be given full time Covid Nursing duties at various Government/Private facilities under the supervision of Senior Faculty.
The services of Allied Health Care professionals may be utilized for assistance in Covid Management, based on their training and certification.
The additional human resource thus mobilized will be used only in facilities managing Covid.
B. INCENTIVES/ RECOGNITION OF SERVICE
The individuals providing services in Covid management will be given priority in forthcoming regular Government recruitments after they complete minimum of 100 days of Covid duty.
The National Health Mission (NHM) norm for contractual human resource engagement by States/UTs may be considered for implementation of the above proposed initiative for engaging the additional manpower. Flexibility will be available with States to decide on remuneration as in NHM norms. A suitable honorarium for distinguished Covid Service may also be considered
The medical students/professionals sought to be engaged in Covid related work will be suitably vaccinated. All Health professionals thus engaged will be covered under the Insurance Scheme of Government for health workers engaged in fighting Covid 19.
All such professionals who sign up for minimum 100 days of Covid duty and complete it successfully will also be given the Prime Minister’s Distinguished Covid National Service Samman from Government of India.
State Governments can make available additional health professionals engaged through this process to private Covid Hospitals as well in surge areas.
The vacant posts of doctors, nurses, allied professionals and other healthcare staff in Health and Medical departments be filled through accelerated processes within 45 days through contractual appointments, based on NHM norms.
The States/ UTs have been requested to consider the above incentives to maximise manpower availability.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ লান্থেংননবা মেদিকেল পর্সোনেলশিংগী মশিং হেনগৎহন্নবা মরু ওইবা ৱারেপশিংগী অয়াবা পীখ্রে
এন.ই.ই.তি.-পি.জি. পরিখা অসি য়ামদ্রবদা থা ৪ য়ৈথোক্লগনি
নুমিৎ ১০০গী কোবিদ দ্যুতী পাংথোক্লবা মেদিকেলগী মীওইশিংবু সরকারগী থবক লৌরকপগী থৌওংশিংদা খন্নবা হান্না খন্নগনি
মেদিকেল ইন্তর্নশিংবু মখোয়গী ফেকলতীগী মিৎয়েং মখাদা কোবিদ শেন্নবগী থবক্তা শিজিন্নরগনি
এম.বি.বি.এস.কী অরোইবা চহিদা তম্লিবা মহৈরোইশিংবু ফেকলতীগী মিৎয়েং মখাদা ময়াই ওইরপ্না নাবা কোবিদ অনাবশিংদা তেলে-কন্সলতেসন অমসুং মোনিতরিং তৌবগী থবকশিংদা শিজিন্নবা য়ারগনি
বি.এস.সি./জি.এন.এম. লোইরবা নর্সশিংবু সেনিয়র দাক্তর অমসুং নর্সশিংগী মখাদা কোবিদ শেন্নবগী মথৌদা মপুং ওইনা শিজিন্নরগনি
নুমিৎ ১০০গী কোবিদকী মথৌ পাংথোকপা লোইরবা মেদিকেলগী মীওইশিংদা প্রধান মন্ত্রীগী দিস্তিঙ্গুইসদ কোবিদ নেস্নেল সর্ভিস সম্মান পীরগনি
03 MAY 2021 2:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা ওইরিবা কোবিদ-১৯গী ফিভমগা থেংননবা মতিক চাবা হ্যুমেন রিসোর্সকী তঙাই ফদবা লৈববু ঙসি য়েংশিনখ্রে। কোবিদ শেন্নবগীদমক্তা মেদিকেলগী মীওই মশিং য়াম্না হেনগৎহনগদবা মরু ওইবা ৱারেপ কয়া অমসু লৌখি।
এন.ই.ই.তি.-পি.জি. পরিক্ষাবু য়ামদ্রবদা থা ৪ য়ৈথোক্নবা ৱারেপ লৌখিবগা লোয়ননা পরিক্ষা অসি ওগস্ত ৩১, ২০২১গী মমাংদা পাংথোক্লরোই। পরিক্ষা অসি পাংথোক্ত্রিঙৈগী থা অমগী মমাংদা মহৈরোইশিংদা ই-পাউ খঙহনগনি। থৌওং অসিনা কোবিদ থেংননবা মতিক চাবা দাক্তর কয়া অমা পুথোকপা ঙমগনি।
ইন্তর্নশিপ রোতেসনগী শরুক অমা ওইনা মেদিকেল ইন্তর্নশিংবু মখোয়গী ফেকলতীগী মিৎয়েং মখাদা কোবিদ শেন্নবগী থবক্তা শিজিন্নবা য়াবগী ৱারেপ অমসু লৌখি। এম.বি.বি.এস.কী অরোইবা চহিদা তম্লিবা মহৈরোইশিংবু নীংথিনা খন্নরবা তুংদা, মখোয়গী ফেকলতীগী মিৎয়েং মখাদা ময়াই ওইরপ্না নাবা কোবিদ অনাবশিংদা তেলে-কন্সলতেসন অমসুং মোনিতরিং তৌবগী থবকশিংদা শিজিন্নবসু য়ারগনি। মসিনা কোবিদ শেন্নবগীদমক্তা হৌজিক লৈরিবা সেনিয়র দাক্তরশিংগী পোৎলুম হন্থহনবগা লোয়ননা কাংলোন চুম্না অনাবা লাইয়েংবগী থৌওংবুসু হেন্না ফগৎহল্লগনি।
অরোইবা চহিদা তম্লিবা পি.জি.গী মহৈরোইশিং (মপুং ওইবা অমসুং অখন্নবা হীরমগী)গা লোয়ননা রেসিদেন্তশিংসু অনৌবা পি.জি.গী মহৈরোইশিং লাক্ত্রিবা ফাওবা মখা তানা তেংবাংহনবা য়াখিগনি।
বি.এস.সি./জি.এন.এম. লোইরবা নর্সশিংবু সেনিয়র দাক্তর অমসুং নর্সশিংগী মখাদা কোবিদ শেন্নবগী মথৌদা মপুং ওইনা শিজিন্নবা য়ারগনি।
কোবিদ শেন্নবদা মশানা য়ানা তেংবাংলিবা মীওইশিংনা কোবিদকী মথৌদা য়ামদ্রবদা নুমিৎ ১০০ লোইশিল্লবদি, তুংদা লৌরক্কদবা সরকারগী থবকশিংদা মখোয়শিংবু থবক খনবগীদমক্তা হান্না খন্নগনি।
কোবিদকা মরী লৈনবা থবকশিংদা তেংবাংনীংবা মেদিকেলগী মহৈরোই/প্রোফেস্নেলশিংবু মতাং চানা ভেক্সিন কাপথোক্কনি। অসিগুম্বা হেল্থ প্রোফেস্নেল খুদিংমক কোবিদ-১৯ লান্থেংনরিবা হেল্থ ৱর্করশিংগীদমক্তা চলায়রিবা সরকারগী ইন্স্যুরেন্স স্কিমগী মনুং চনগনি।
কোবিদ শেন্নবগীদমক্তা য়ামদ্রবদা নুমিৎ ১০০গী তেংবাংবগী থৌওংগী মনুং চনগে থোক্লকপা প্রোফেস্নেল খুদিংদা ভারত সরকারগী মাইকৈদগী প্রধান মন্ত্রীগী দিস্তিঙ্গুইসদ কোবিদ নেস্নেল সর্ভিস সম্মানসু পীরগনি।
দাক্তর, নর্স অমসুং মরী লৈনবা শিনফমগী মীওইশিংগা লোয়ননা ফ্রন্তলাইন ৱর্করশিংনা কোবিদ শেন্নবগী য়াংলেন শরু ওইরিবনি। মখোয়গুম্বা কয়াগী মতিক চাবা মশিং লৈবা অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং অনাবশিংগী তঙাই ফদবশিংসু মনিং থুংহনবা ঙমগনি। মেদিকেলগী খুন্নাইগী মীওইশিংনা পাংথোক্লিবা মশক থোক্লবা থৌওং কয়াবু মীয়াম্না মুন্না খঙনরি।
কেন্দ্র সরকারনা দাক্তর/নর্সশিংবু কোবিদকী থবকশিংদা শিজিন্নবা য়াহন্নবগীদমক্তা জুন ১৬, ২০২০দা চৎন-কাংলোন অমা থোকখি। কেন্দ্র সরকারনা কোবিদ শেন্নবগী ফেসিলিতী অমসুং হ্যুমেন রিসোর্স হেনগৎহন্নবগীদমক্তা লুপা করোর ১৫,০০০গী অখন্নবা পব্লিক হেল্থ ইমর্জেন্সী সপ্পোর্তসু পীখ্রবনি। নেস্নেল হেল্থ মীসনগী খুত্থাংদা মীওই কয়া শিজিন্নদুনা অহেনবা স্পেসিএলিস্ত ২২০৬, মেদিকেল ওফিসর ৪৬৮৫ অমসুং স্তাফ নর্স ২৫,৫৯৩বু থৌওং অসিগী খুত্থাংদা লৌখি।
মরু ওইনা খন্নখিবা ৱাফমশিংগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরিঃ
১) কোম্থোকপা/কান্নহনবা/শাংদোকপাঃ
এন.ই.ই.তি.-পি.জি.বু য়ামদ্রবদা থা ৪ য়ৈথোকপাঃ কোবিদ-১৯গী মশিং হন্দক্তা য়ামখৎলকপদগী ওইরক্লিবা হৌজিক্কী ফিভম অসি য়েংলদুনা, এন.ই.ই.তি.-পি.জি. ২০২১ অসি য়ৈথোকখ্রে। পরিক্ষা অসি ওগস্ত ৩১, ২০২১গী মমাংদা পাংথোক্লরোই। পরিক্ষা অসি পাংথোক্ত্রিঙৈগী থা অমগী মমাংদা মহৈরোইশিংদা ই-পাউ খঙহনগনি। থৌওং অসিনা কোবিদ থেংননবা মতিক চাবা দাক্তর কয়া অমা পুথোকপা ঙমগনি।
রাজ্য/য়ু.তি. সরকারনা এন.ই.ই.তি.গী পরিক্ষা থাগদবা মতিক চাবা মীওইশিং থিদোক্তুনা হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯গী লুরবা তাঞ্জা অসিদা তেংবাংনবা হায়বগী থবক পাংথোক্কনি। মসিগী এম.বি.বি.এস. দাক্তরশিংগী তেংবাং অসি কোবিদ-১৯ শেন্নবদা শিজিন্নবা য়াগনি। রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা ইন্তর্নশিপ রোতেসনগী শরুক অমা ওইনা মেদিকেল ইন্তর্নশিংবু হৌজিক্তি মখোয়গী ফেকলতীগী মিৎয়েং মখাদা কোবিদ শেন্নবগী থবক্তা শিজিন্নবা য়াগনি। এম.বি.বি.এস.কী অরোইবা চহিদা তম্লিবা মহৈরোইশিংবু নীংথিনা খন্নরবা তুংদা, মখোয়গী ফেকলতীগী মিৎয়েং মখাদা ময়াই ওইরপ্না নাবা কোবিদ অনাবশিংদা তেলে-কন্সলতেসন অমসুং মোনিতরিং তৌবগী থবকশিংদা শিজিন্নবসু য়ারগনি।
পি.জি., অরোইবা চহিগী মহৈরোইশিংগী তেংবাংশিং মখা তাবাঃ অরোইবা চহিদা তম্লিবা পি.জি.গী মহৈরোইশিং (মপুং ওইবা অমসুং অখন্নবা হীরমগী)গা লোয়ননা রেসিদেন্তশিংসু অনৌবা পি.জি.গী মহৈরোইশিং লাক্ত্রিবা ফাওবা মখা তানা তেংবাংহনবা য়াখিগনি। মসিগা মান্নবা ওইনা, অনৌবা সেনিয়র রেসিদেন্ত/রেজিস্ত্রার খন্দ্রিবা ফাওবদি হান্না লৈরিবশিংগী তেংবাংশিং শিজিন্নবা য়াগনি।
নর্সিংগী মীওইশিং : বি.এস.সি./জি.এন.এম. লোইরবা নর্সশিংবু সেনিয়র দাক্তর অমসুং নর্সশিংগী মখাদা কোবিদ শেন্নবগী মথৌদা অমসুং আই.সি.য়ু.নচিংবদা মপুং ওইনা শিজিন্নবা য়ারগনি। এম.এস.সি. নর্সিংগী মহৈরোই, পোস্ত বেসিক্স বি.এস.সি. (এন.) অমসুং পোস্ত বেসিক দিপ্লোমা নর্সিংগী মহৈরোইশিং অসি রেজিস্তর তৌরবা নর্সিং ওফিসরনি অমসুং হোস্পিতালগী কাঙলোন/পোলিসীগী মতুং ইন্না মখোয়বু কোবিদ-১৯গী অনাবা লাইয়েংবদা শিজিন্নবা য়াই। পরিক্ষাগী ফল ঙাইরিবা ফাইনেল য়র জি.এন.এম. নত্ত্রগা বি.এস.সি. (নর্সিং)গী মহৈরোইশিংসু তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতাল/লন্নাইগী ফেসিলিতীশিংদা সেনিয়র ফেকলতী অমগী মিৎয়েং মখাদা মপুং ওইবা কোবিদ নর্সিং দ্যুতী পাংথোকপা য়াগনি।
এল্লাইদ হেল্থ কেয়র প্রোফেস্নেলশিংগী তেংবাংসু মখোয়গী ত্রেনিং অমসুং সর্তিফিকেত্তা য়ুম্ফম ওইরগা কোবিদ শেন্নবগী থৌওং কয়াদা শিজিন্নবা য়াগনি।
মতৌ অসুম্না শিন লাংলিবা অহেনবা হ্যুমেন রিসোর্সশিং অসি কোবিদ শেন্নরিবা ফেসিলিতীশিংদা শিজিন্নগনি।
২) ইন্সেন্তিব/থবক তৌববু শক খঙবীবাঃ
কোবিদ শেন্নবদা মশানা য়ানা তেংবাংলিবা মীওইশিংনা কোবিদকী মথৌদা য়ামদ্রবদা নুমিৎ ১০০ লোইশিল্লবদি, তুংদা লৌরক্কদবা সরকারগী থবকশিংদা মখোয়শিংবু থবক খনবগীদমক্তা হান্না খন্নগনি।
অহেনবা মেনপাৱর লৌবগী থবক পাংথোকপগীদমক্তা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা হ্যুমেন রিসোর্স কয়াবু কন্ত্রেক্তা লৌবগী নেস্নেল হেল্থ মিসন (এন.ঐচ.এম.)গী লৈরিবা কাঙলোনশিং খন্নবা য়াগনি। রাজ্যশিংনা হায়রিবা কাংলোনশিং অসিগী মতুং ইন্না শেল পীবগী মতাংদা ৱারেপ লৌবগী অয়াবসু লৈগনি। মশক থোকপা কোবিদ সেবাগীদমক্তা চানবা ইকায় খুম্নবগী থৌওংসু খন্নবা য়াগনি।
কোবিদকা মরী লৈনবা থবকশিংদা তেংবাংনীংবা মেদিকেলগী মহৈরোই/প্রোফেস্নেলশিংবু মতাং চানা ভেক্সিন কাপথোক্কনি। অসিগুম্বা হেল্থ প্রোফেস্নেল খুদিংমক কোবিদ-১৯ লান্থেংনরিবা হেল্থ ৱর্করশিংগীদমক্তা চলায়রিবা সরকারগী ইন্স্যুরেন্স স্কিমগী মনুং চনগনি।
কোবিদ শেন্নবগীদমক্তা য়ামদ্রবদা নুমিৎ ১০০গী তেংবাংবগী থৌওংগী মনুং চনগে থোক্লকপা প্রোফেস্নেল খুদিংদা ভারত সরকারগী মাইকৈদগী প্রধান মন্ত্রীগী দিস্তিঙ্গুইসদ কোবিদ নেস্নেল সর্ভিস সম্মানসু পীরগনি।
রাজ্য সরকারশিংনা থৌওং অসিগী খুত্থাংদা লন্নাইগী কোবিদ হোস্পিতালগা লোয়ননা কেস মশিং য়ামখৎপা মফমশিংদা হায়রিবা অহেনা হেল্থ প্রোফেস্নেলশিং অসি শিজিন্নবা য়াগনি।
দাক্তর, নর্স, মরী লৈনবা প্রোফেস্নেল অমসুং অতোপ্পা হেল্থ কেয়রগী স্তাফশিংগী ফম হাঙলকপা মতমদা এন.ঐচ.এম.গী কাংলোন্দা য়ুম্ফম ওইবা খোংজেল য়াংখৎপা থৌওং চত্থদুনা নুমিৎ ৪৫নিগী মনুংদা কন্ত্রেক্তা ফমশিং অসি মেনবা য়াগনি।
মেনপাৱর ফংবগী মশিং হেনগৎহন্নবগীদমক্তা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা মথক্তা পঙ্খ্রিবা ইন্সেন্তিবশিংবু খন্ননবা হায়রি।