Ministry of Finance
It is factually incorrect to state that there is no provision for expenditure on COVID-19 vaccination by the Central Government: Finance Ministry
Amount of Rs. 35,000 crore shown under Demand for Grants No. 40, titled ‘Transfers to States’ ; use of this Demand for Grants has several administrative advantages
The use of the Demand titled ‘Transfers to States’ in no way implies that expenditure cannot be incurred by the Centre
10 MAY 2021 1:51PM by PIB Delhi
This is with reference to the media report in ‘The Print’ entitled “The reality of Modi Government’s vaccine funding: Rs. 35,000 crore for States, zero for Centre.”
It is factually incorrect to state that there is no provision for expenditure on COVID-19 vaccination by the Central Government. The amount of Rs. 35,000 crore has been shown under the Demand for Grants No. 40, titled ‘Transfers to States’. Vaccines have actually been, and are being, procured by and paid for by the Centre through this head of account. The use of this Demand for Grants has several administrative advantages. Firstly, because expenditure on vaccine is one-off expenditure outside the normal Centrally Sponsored Schemes of the Health Ministry, separate funding ensures easy monitoring and management of these funds. Also, this grant is exempted from the quarterly expenditure control restrictions applicable to other demands. This helps to ensure that there is no hindrance in the vaccination programme. The amount provided under this head for vaccinations is actually operated by the Ministry of Health. Vaccines are passed on to the States as grants in kind and the actual administration of vaccines is being done by States. Further, there is enough administrative flexibility to change the nature of the Scheme between grants in kind and other forms of grants.
Therefore, as pointed out in the report itself, for ensuring adequate availability of funding for vaccination, the “budget classification does not really matter”. The use of the Demand titled ‘Transfers to States’ in no way implies that expenditure cannot be incurred by the Centre.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ ଟିକା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବ୍ୟୟବରାଦ କରିନାହାନ୍ତି କହିବା ତଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭୁଲ: ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲେଖାନୁଦାନର ୪୦ନମ୍ବର ବିଷୟରେ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି
ଏହାର ଶୀର୍ଷକ ରହିଛି “ରାଜ୍ୟ ସମୂହଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର”; ଏହି ଲେଖାନୁଦାନର ବ୍ୟବହାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପ୍ରଶାସନିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ
‘ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର’ ଶୀର୍ଷକ ବ୍ୟବହାରର ଅର୍ଥ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ କେନ୍ଦ୍ରଦ୍ୱାରା ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇ ପାରିନାହିଁ
10 MAY 2021 1:51PM by PIB Bhubaneswar
‘ଦି ପ୍ରିଣ୍ଟ’ରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ଖବର ଶୀର୍ଷକରେ ଲେଖାଯାଇଛି, “ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଟିକା ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ: ରାଜ୍ୟ ସମୂହଙ୍କ ପାଇଁ ୩୫,୦୦୦କୋଟି, କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ଶୂନ ।” ସେହି ଖବର ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଏହି ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୋଭିଡ ଟିକା ପାଇଁ ବ୍ୟୟବରାଦ କରିନାହାନ୍ତି କହିବା ତଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭୁଲ । ଲେଖାନୁଦାନରେ ୪୦ନମ୍ବର ବିଷୟରେ “ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର ଶୀର୍ଷକରେ ୩୫ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ।”
ଏହି ‘ଆକାଉଣ୍ଟ ହେଡ୍‌’ରେ ଟିକା ବାସ୍ତବରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାର ସଂଗୃହୀତ ହୋଇ ସେ ବାବଦରେ ଅର୍ଥ ପୈଠ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଲେଖାନୁଦାନ ବା ଖର୍ଚ୍ଚଦାବିର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଶାସନିକ ସୁବିଧା ରହିଛି । ପ୍ରଥମତଃ ଟିକା ବାବଦ ବ୍ୟୟ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସାଧାରଣ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ସ୍କିମ୍ ବାହାରେ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଥରର ଖର୍ଚ୍ଚ । ଏହି ପାଣ୍ଠିର ସହଜ ତଦାରଖ ଓ ପରିଚାଳନାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅଲଗା ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହି ଅନୁଦାନ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନୁଦାନ ଭଳି ତ୍ରୈମାସିକ ବ୍ୟୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କଟକଣାରୁ ମୁକ୍ତ । ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯେପରି କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନ ରହେ, ତାହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଏହା କରାଯାଇଛି । ଏହି ‘ହେଡ୍‌’ରେ ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ତାହାର ପରିଚାଳନା ବାସ୍ତବରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କରୁଛି । ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଟିକା ଦିଆଯାଉଛି ତାହା ସବୁ ଅନୁଦାନ ସାମଗ୍ରୀ ଆକାରରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ରାଜ୍ୟମାନେ ହିଁ ଟିକାଦାନର ବାସ୍ତବ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଜନିତ ଅନୁଦାନ ଅନ୍ୟ ପ୍ରକାର ଅନୁଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଜନା ବା ସ୍କିମର ସ୍ୱରୂପ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରଶାସନିକ ନମନୀୟତା ଓ କୋହଳତା ରହିଛି ।
ତେଣୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରିପୋର୍ଟରେ ଯାହା ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି, ତାହା ତଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଠିକ୍ ନୁହେଁ । ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବଜେଟ୍‌ରେ କୌଣସି ବର୍ଗୀକରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ଖର୍ଚ୍ଚ ଦାବି ବା ଲେଖାନୁଦାନରେ “ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର” (ଟ୍ରାନ୍ସଫର) ଶୀର୍ଷକ ବ୍ୟବହାରର ଅର୍ଥ ନୁହେଁ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ।