Ministry of Communications
No link between 5G technology and spread of COVID-19
10 MAY 2021 8:16PM by PIB Delhi
It has come to the notice of the Department of Telecommunications (DoT), Ministry of Communications that several misleading messages are being circulated on various social media platforms claiming that the second wave of coronavirus has been caused by the testing of the 5G mobile towers. As per a press statement issued by DoT these messages are false and absolutely not correct. The press statement informs that the general public is hereby informed that there is no link between 5G technology and spread of COVID-19 and they are urged not to be misguided by the false information and rumours spread in this matter. The claims linking the 5G technology with the COVID-19 pandemic are false and have no scientific basis. Moreover, it is informed that the testing of the 5G network has not yet started anywhere in India. Hence, the claim that 5G Trials or networks are causing coronavirus in India is baseless and false.
Mobile towers emit non-ionizing Radio frequencies having very minuscule power and are incapable of causing any kind of damage to living cells including human beings. Department of Telecommunications (DoT) has prescribed norms for exposure limit for the Radio Frequency Field (i.e. Base Station Emissions) which are 10 times more stringent than the safe limits prescribed by International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) and recommended by WHO.
Initiatives already taken by DoT:
DoT has a well-structured process so that TSPs strictly adhere to these prescribed norms. However, any citizen having any apprehension about any mobile tower emitting radio waves beyond the safe limit prescribed by the department, a request for EMF measurements/testing can be made on Tarang Sanchar portal at https://tarangsanchar.gov.in/emfportal .
To allay the fear of general public regarding health effects of EMF emission from mobile tower, DoT has been taking several steps to generate awareness among the public about EMF radiation such as Nation-wide Awareness Programme, distribution of pamphlets/ information brochure on various topics related to EMF, publishing detailed information on EMF related issues on the website of DoT, advertisements in newspapers, launch of “Tarang Sanchar” portal etc. The field units of DoT have also been organizing public awareness events so that more and more people are made aware about the scientific facts on health effects of EMF emissions from mobile towers.

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପିବା ସହ 5ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ
10 MAY 2021 8:16PM by PIB Bhubaneswar
5ଜି ମୋବାଇଲ ଟାୱାରର ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ବ୍ୟବହାର କାରଣରୁ କରୋନା ଭୂତାଣୁର ଦ୍ଵିତୀୟ ଲହରୀ ବ୍ୟାପିଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ କେତେକ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକରଣ ସୂଚନା ପ୍ରସାରିତ ହେଉଥିବା ସଞ୍ଚାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ ବିଭାଗ (ଡିଓଟି)ର ଦୃଷ୍ଟିକୁ ଆସିଛି। ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ପ୍ରେସ ବାର୍ତ୍ତାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ସବୁ ବାର୍ତ୍ତା ମିଥ୍ୟା ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର। ଏହି ପ୍ରେସ ବାର୍ତ୍ତାରେ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଯାଇ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପିବା ସହିତ 5ଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ। ତେଣୁ ସେମାନେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବ୍ୟାପୁଥିବା ଏପରି ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା ଓ ଗୁଜବ ଦ୍ୱାରା ଦିଗହରା ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ। କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସହିତ 5ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସମ୍ପର୍କ ରହିଥିବା ନେଇ ଯେଉଁ ଦାବି କରାଯାଉଛି ତାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୁଲ ଏବଂ ଏହାର କୌଣସି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଧାର ନାହିଁ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଏଠାରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚୀତ କରାଯାଉଛି ଯେ ଭାରତର କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଏବେସୁଦ୍ଧା 5ଜି ନେଟୱାର୍କର ପରୀକ୍ଷା ଆରମ୍ଭ ହୋଇନାହିଁ। ତେଣୁ 5ଜି ପରୀକ୍ଷା ଓ ନେଟୱର୍କ କାରଣରୁ ଭାରତରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ବ୍ୟାପୁଥିବା ଖବର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଆଧାରହୀନ ଏବଂ ଭୁଲ୍।
ମୋବାଇଲ ଟାୱାରରୁ ନନ-ଆୟୋନାଇଜିଂ ରେଡିଓ ଫ୍ରିକୁଏନ୍ସି ବାହାରିଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ଅତି କମ୍ ଶକ୍ତି ରହିଛି ଯାହାର ମଣିଷଙ୍କ ସମେତ କୌଣସି ଜୀବନ୍ତ କୋଷିକାକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବାର କ୍ଷମତା ନାହିଁ। ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ରେଡିଓ ଫ୍ରିକୁଏନ୍ସି କ୍ଷେତ୍ର (ଯାହାକି ବେସ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ଗମନ) ନିମନ୍ତେ ଏକ୍ସପୋଜର ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଡବ୍ଲୁଏଚଓର ସୁପାରିସ ଏବଂ ନନ-ଆୟୋନାଇଜିଂ ରେଡିଏସନ ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ ଉପରେ ଗଠିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କମିଶନ (ଆଇସିଏନଆଇଆରପି)ର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନିରାପତ୍ତା ସୀମା ଠାରୁ ଦଶଗୁଣା ଅଧିକ କଠୋର।
ଡିଓଟି ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ
ଡିଓଟି ନିକଟରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଢାଞ୍ଚାଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ରହିଛି ଯାହାଫଳରେ ଟିଏସପିଗୁଡ଼ିକ ଏହି ସୁପାରିସ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ ଅଧିକ କଡ଼ାକଡ଼ି ପାଳନ କରିପାରିବେ। ତେବେ, ଯଦି କୌଣସି ନାଗରିକଙ୍କର କୌଣସି ମୋବାଇଲ ଟାୱାରରୁ ନିର୍ଗତ ରେଡିଓ ତରଙ୍ଗ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନିରାପଦ ସୀମା ଠାରୁ ଅଧିକ ଥିବା ନେଇ ସନ୍ଦେହ ହୁଏ ତା’ହେଲେ ସେ ଚାହିଁଲେ ତରଙ୍ଗ ସଞ୍ଚାର ପୋର୍ଟାଲ https://tarangsanchar.gov.in/emfportal ରେ ଇଏମଏଫ ମାପିବା/ପରୀକ୍ଷା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁରୋଧ କରିପାରିବେ।
ମୋବାଇଲ ଟାୱାରରୁ ବାହାରୁଥିବା ଇଏମଏଫର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମନରୁ ଭୟ ଦୂର କରିବା ଲାଗି ଡିଓଟି ପକ୍ଷରୁ ଇଏମଏଫ ରେଡିଏସନ ସମ୍ପର୍କରେ ସାଧାରଣରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଏହାଛଡ଼ା ଇଏମଏଫ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବିଷୟ ଉପରେ ପ୍ରଚାରପତ୍ର/ପୁସ୍ତିକା ବଣ୍ଟନ, ଡିଓଟିର ୱେବସାଇଟରେ ଇଏମଏସଫ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ଦିଆଯାଉଛି, ସମ୍ବାଦପତ୍ରରେ ବିଜ୍ଞାପନ ଦିଆଯାଉଛି, “ତରଙ୍ଗ ସଞ୍ଚାର” ପୋର୍ଟାଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି। ଡିଓଟିର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକ ସାଧାରଣ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋବାଇଲ ଟାୱାରରୁ ବାହାରୁଥିବା ଇଏମଏଫର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରୁଛନ୍ତି।