Ministry of Communications
No link between 5G technology and spread of COVID-19
10 MAY 2021 8:16PM by PIB Delhi
It has come to the notice of the Department of Telecommunications (DoT), Ministry of Communications that several misleading messages are being circulated on various social media platforms claiming that the second wave of coronavirus has been caused by the testing of the 5G mobile towers. As per a press statement issued by DoT these messages are false and absolutely not correct. The press statement informs that the general public is hereby informed that there is no link between 5G technology and spread of COVID-19 and they are urged not to be misguided by the false information and rumours spread in this matter. The claims linking the 5G technology with the COVID-19 pandemic are false and have no scientific basis. Moreover, it is informed that the testing of the 5G network has not yet started anywhere in India. Hence, the claim that 5G Trials or networks are causing coronavirus in India is baseless and false.
Mobile towers emit non-ionizing Radio frequencies having very minuscule power and are incapable of causing any kind of damage to living cells including human beings. Department of Telecommunications (DoT) has prescribed norms for exposure limit for the Radio Frequency Field (i.e. Base Station Emissions) which are 10 times more stringent than the safe limits prescribed by International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) and recommended by WHO.
Initiatives already taken by DoT:
DoT has a well-structured process so that TSPs strictly adhere to these prescribed norms. However, any citizen having any apprehension about any mobile tower emitting radio waves beyond the safe limit prescribed by the department, a request for EMF measurements/testing can be made on Tarang Sanchar portal at https://tarangsanchar.gov.in/emfportal .
To allay the fear of general public regarding health effects of EMF emission from mobile tower, DoT has been taking several steps to generate awareness among the public about EMF radiation such as Nation-wide Awareness Programme, distribution of pamphlets/ information brochure on various topics related to EMF, publishing detailed information on EMF related issues on the website of DoT, advertisements in newspapers, launch of “Tarang Sanchar” portal etc. The field units of DoT have also been organizing public awareness events so that more and more people are made aware about the scientific facts on health effects of EMF emissions from mobile towers.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
৫.জি. তেক্নোলোজী অমসুং কোবিদ-১৯ শন্দোকপগী মরক্তা মরী লৈনদে
10 MAY 2021 8:16PM by PIB Imphal
তেলেকম্ম্যুমিকেসন মিনিস্ত্রীগী দিপার্তমেন্ত ওফ তেলেকম্ম্যুমিকেসনস (দি.ও.তি.)না খঙহল্লক্লি মদুদি সোসিএল মেদিয়াগী প্লেতফোর্ম কয়া অমদা ৫.জি. মোবাইল তাৱর চাংয়েং তৌবনা কোরোনাভাইরসকী অনিশুবা ৱেব অসি থোক্লকপনি হায়না অরানবা পাও কয়া অমা শন্দোক্লি। দি.ও.তি.না প্রেসতা থোক্লরপা চেরোল অমদা মসি অরানবা পাওনি য়ুমফম য়াওদে হায়না ফোদোরক্লি। প্রেস স্তেতমেন্ত অসিনা মীয়ামদা খঙহল্লি মদুদি ৫.জি. তেক্নোলোজীগা কোবিদ-১৯ শন্দোকপগা মরী লৈনদে অমসুং হিরম অসিদা লান্না লমজিংদুনা অরানবা পাউ অমসুং তোংঙা শন্দোক্তনবা কন্না হায়রি। ৫.জি. তেক্নোলোজীগা কোবিদ-১৯ লায়চৎ শন্দোকপগা মরী লৈনৈ হায়না মরাল শিরিবা অসি অরানবনি অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা য়ুমফম য়াওদে হায়রি। মসিগী মথক্তা, ভারত্তা ৫.জি. নেতৱার্ক্কী চাংয়েং অমত্তা তৌখিবা লৈখিদ্রি হায়না খঙহল্লক্লি। মরম অদুনা ৫.জি.গী ত্রাইয়েল অমসুং নেতৱার্ক্না ভারত্তা কোরোনাভাইরস থোকহল্লি হায়রিবা অসি য়ুমফম য়াওদবা অরানবা পাওনি হায়না হায়রি।
মোবাইল তাৱরনা থোকহল্লিবা নন-আইয়োনাইজিং রেদিও ফ্রিক্বেন্সিশিং অসি য়াম্না পীকপা শক্তি অমনি অমসুং মসিনা মীওইবা য়াওনা অহিংবা জিব পানবা পুম্বগী সেলদা অমাং-অতা থোকহনবা ঙমদে। দিপার্তমেন্ত ওফ তেলেকম্ম্যুমিকেসনস (দি.ও.তি.)না রেদিও ফ্রিক্বেন্সি ফীল্দ (মদুদি বেজ স্তেসন ইমিসন) হায়রিবা অসিনা ইন্তর্নেস্নেল কমিসন ওন নন-আইয়োনাইজিং প্রোজেক্সন (আই.সি.এন.আই.আর.পি.) অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও.না পীরিবা চৎনগদবা অসিদগী শরুক ১০ হেন্না চেকশিন্না অকক্নবা চৎনগদবা থম্লি।
দি.ও.তি.না মাংজৌননা লৌখৎলবা খোঙথাংশি:
তি.এস.পি.এস.না য়াম্না চেকশিন্না চৎন-কাংলোনশিং ইন্নবা দি.ও.তি.না নিংথিনা থৌওং কয়া অমা পায়কৎতুনা লৈরে। অদুবু কনাগুম্বা মীওই অমনা মোবাইল তাৱরনা রেদিও ৱেবশিং অসি দিপার্তমেন্তনা পীরিবা অসিগী ৱাংমদা খুদোংথিনিঙাই ওইরে হায়বগী চিংনবা লৈরবদি, ই.এম.এফ.মিজরমেন্ত/তেস্তিং অমা তরঙ সনচার পোর্তেল https://tarangsanchar.gov.in/emfportal অসিদা হংবিবা য়াগনি।
মোবাইল তাৱরদগী ই.এম.এফ. ইমিসন্না হকচাংদা শোকহল্লি হায়না প্রজা মীয়াম্না অকিবা ফাওরিবা অসি হন্থনবা, দি.ও.তি.না মীয়ামদা ই.এম.এফ. রেদিএসনগী মরমদা পাওজেল কয়া অমা শন্দোক্নবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি মদুদি নেসন-ৱাইদ এৱেয়নেস প্রোগ্রাম, ই.এম.এফ.কা মরী লৈনবা হিরম কয়াদা পমফ্লেতস/ইনফোর্মেসন ব্রোচর য়েন্থোকপা, দি.ও.তি.গী ৱেবসাইত্তা ই.এম.এফ. কা মরী লৈনবা হিরমশিংদা মরীক চুম্বা পাউ হাপকৎপা, পাউচেদা খঙহনবা, “তরঙ সনচার” পোর্তেল হৌদোকপা অসিনচিংবা অসিনি। দি.ও.তি.গী ফিল্দ য়ুনিৎশিংনা মীয়ামদা মোবাইল তাৱরদগী ই.এম.এফ. ইমিসন্না হকচাংদা শোকহল্লি হায়রিবসিগী মতাংদা সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা হেন্না খঙহন্নবা পাউজেল কয়া অমা পীনবা শিন্দুনা লাক্লি।