Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Address during interaction with State & District officials on Covid-19 management
18 MAY 2021 3:58PM by PIB Delhi
Friends,
All of you have worked very hard and continue to do so while battling the second wave of corona. There are many of you who, despite being corona positive themselves, continued to look after the situation in your districts. It also encouraged others in the districts and who drew inspiration from you. There are many who could not visit their homes for many days and meet their families. Many have also lost important members of their families and their close ones. In the midst of this difficult situation, you have given top priority to your duty.I have just had the opportunity to hear experiences of many of our colleagues. Well, I have a lot of people in front of me. It has not been possible for everyone (to share their experiences), but everyone had something new and innovative and they found ways in their own way. This is the biggest endeavourfor success in how you use a basic idea locally. There have been several remarkable innovations. Those who could not tell about their experiences must have something important to share. This is my request to all of you to send me in writing without any hesitation what you consider you did exceptionally. I will also consider how best to use your experiences in other districts, because your efforts and innovations should be of use to the country also. And I am sure all the issues that have come before me today will be of great use to us. Therefore, I will wait for your suggestions. I appreciate your every effort.
Friends,
There are different challenges according to the districts in our country. In a way, every district has its own challenges. You understand the challenges of your district in a much better way. Therefore, when your district wins, it means the country wins,when your district defeats corona, the country defeats corona.Therefore, every district and every village should have this temperament that they will keep their villages free of corona. The people of the villages should take this resolution. I was surprised the last time the arrangements made by people in villages. They did not know how to cope with this and there was no lockdown in the agriculture sector. The best part is that the villagers started farming with social distancing also. You would recall the last time how the people in the villages took the message seriously and modified it according to their needs. This is the strength of the villages. I have seen that even today many villages have managed very well as far as meetings are concerned. One or two people go out for the requirement of the entire village, they bring the essential items and distribute them in the village. And even if any guest comesfrom the village, he is made to sit outside the house initially. The village has its own strengthwhich is put to use accordingly. I would like to say that all of you have a very important role in this war against corona. You are in a way field commander in this war. As in any war,it is the field commander who gives shape to a big plan, fights that battle on the ground and decides according to the situation. Today, all of you are handling the leadership as an important field commander in this fight. What are our weapons against this virus? The weapons are – local containment zones, aggressive testing and ensuring correct information to the people. The ease of access to the information as to how many beds are available in hospitals and where they are available is of great convenience to the people. Similarly, whether it is curbing black marketing, strict action against such people, or mobilizing frontline workers by keeping their morale high, your efforts as a field commander energisethe entire district. Frontline workers are always inspired by your conduct and action and their confidence grows further.I would like to say one more thing to you. If you think that the policy formulated by the government needs any innovation at the district level and it will give strength to the policy, then you have a free hand. Do it. If these innovationsare according to the local needs of your district, do it accordingly.If you feel that your innovation is beneficial for the state or for the entire country, share it with the government also. Share the feedback without any hesitation if you think there is need for any improvement in policies from your experiences in view of the rapidly changing circumstances. Because this battle is such that if we all think together and come together with new ideas collectively only then we can win over it.
Friends,
The success of your district can set an example and help the rest of the districts. We have to adopt whatever are the best practices to deal with corona. Many of your colleagues will be in districts where corona infection is now ebbing after reaching peak. Many of your colleagues will be in districts where the battle against corona will now be easier as you strengthen your strategy by learning from your experiences.
Friends,
At present, the corona infection figures are going down in many states. They are also increasing in many states. Friends, we need to be more vigilant amidst the declining figures. In almost every meeting in the last one year, I have insisted that our fight is to save each and every life. Our responsibility is also to prevent the spread of infection and this is possible only if we are aware of the proper scale of the infection.It is important to constantly emphasize testing, tracking, isolation, treatment and COVID appropriate behavior. We have to pay a lot of attention to rural and remote areas in this second wave of corona. The on-field experience of all of you and your skills are going to be of great use.
We also have to increase awareness in villages and link them with the facilities for treatment of COVID. In the midst of an increasing number of cases and limited resources, our greatest priority is to provide proper solutions to people's expectations. In the midst of all the challenges, we have to make efforts keeping in mind the person at the bottom of the society. We have to strengthen the systems so that help is extended to him to alleviate his suffering. When even a single person from the administration reaches this very large section, contacts him and listens to him, his faith grows in the system. His strength to fight the disease increases manifold. As we see, when the people from the administration take oxymetre and medicines to the family living in the home isolation, enquire about them, the family members feel encouraged that they are not left alone.
Friends,
Apart from COVID, you also have to take care of the 'Ease of Living' of every citizen of your district. We have to prevent infection and simultaneously ensure uninterrupted essential supplies of daily life.Therefore, while ensuring the complete adherence to the guidelines issued for local containment zones, we also have to ensure that the poor suffer the least. No citizen should suffer.
Friends,
Oxygen plants are being set up at a rapid pace in hospitals in every district of the country under the PM CARES Fund. These plants have also started functioning in many hospitals. As we heard about Chandigarh just now and how beneficial it proved to be. Therefore, I request you to complete all necessary work where these plants are to be allotted so that these oxygen plants are set up quickly. The better the Oxygen Monitoring Committee works in the hospitals, oxygen will be used more properly.
Friends,
Vaccination is a powerful means in the fight against COVID. Therefore, we have to work together to dismiss every illusion related to it. Continuous efforts are being made to increase the supply of corona vaccines on a very large scale. The health ministry is continuously streamlining the arrangements and procedures for vaccination. The effort is that states get the schedule for the next 15 days in advance. This will also help you know how many doses of vaccines will be available for how many people in your district and you can make arrangements accordingly. You are also well aware of the proper management in preventing vaccine wastage at the district level. With your cooperation, the wastage of vaccines can be completely stopped. Not only that, we can move successfully towards optimum utilization of vaccines.
Friends,
Your role as an administrator as well as a human resource and logistics manager is also being tested this time. It is also very important to ensure that there are other essential supplies in adequate in your district, besides the medical supplies. We all are aware about the rainy season. As you are involved in the day-to-day affairs of the government, your attention gets diverted as the month of June approaches. Most of your focus shifts to the weather and rains. The rainy season is about to start now. So naturally you have the challenges of the rainy season which add to your burden and responsibilities. Therefore, you have to map your needs very fast and make necessary arrangements.Sometimes, there is power failure due to heavy rains. And if there is a power outage in the hospital, there will be a big crisis at such a time. So we have to think about these situations from now on. The challenge is huge, but our morale is bigger than that. Our response should be न भूतो न भविष्यति, i.e., none like this either before or after. With this spirit and resolve, we will take the country out of this crisis.The experiences that you will gain against corona now are going to be of great use to you as well as to the country in the future. You can continue to serve the country greatly by using these experiences properly. I am confident that with your cooperation, efficient leadership and management, India will move forward strongly in this fight against corona. I am happy that Chief Ministers of all the states which are participating in this meeting today also took time out. When the programme was being conceived, it was felt that there was no need to involve the Chief Ministers who are busy otherwise. But still, the Chief Ministers got themselves involved with this programme in keeping with the seriousness of the issue. It is very welcome. I also express my heartfelt gratitude to all the hon’ble Chief Ministers. All the teams of your district have to save every village from corona with a conviction and a resolve under the guidance of the respective Chief Minister. You move ahead with this mantra. May the recovery rate increase rapidly, may the number of negative cases increase rapidly and may the tests be done rapidly. While emphasizing all these points, let us not give up a single effort and experiment towards success.I can sense an element of confidence in what I have heard from you. There is experience as well as new methods. All these things instill great confidence in itself. I once again thank you all very much. You have a bigger job in hand, have to be in the field and do take care of your health and your family members. With the hope that your leadership will be of immense help in securing the health of each and every person of the area that you are looking after, thank you very much and very best wishes!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তগী মতাংদা রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিংগী ওফিসিএলশিংগা ৱারী শাবদা থমখিবা ৱারোল
18 MAY 2021 3:58PM by PIB Imphal
মরুপশিং,
নখোয় পুম্নমক্না কোরোনাগী অনিশুবা ৱেব অসি থেংনবদা য়াম্না কন্না অমসুং লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি। নখোয় কয়ানা নখোয় নশামক কোরোনা পোজিতিব ওইরবসু নখোয়গী জিলা অদুগী থৌদাং অদু মখা তানা লৌখি। মসিনা জিলা অদুগী অতৈ মীওইদা থৌনা পীখি অমসুং অদোমনা ইথিলসু পীখি। নুমিৎ কয়ানি ময়ুমদা চৎপা ফংদবা, মখোয়গী ইমুং-মনুংশিং উন্নবা ফংদবা কয়া অমা লৈরি। মীওই কয়ানা মখোয়গী ইমুংগী মরু ওইবা মীওইশিং, মখোয়গী মরী-মতাশিং কাইনখ্রে। অৱাবা অসিগী মরক্তা নখোয়না নখোয়গী থৌদাংবু খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌরি। হৌজিক নখোয়গা থবক তৌমিন্নরিবা কয়াদগী মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সকী মতাংদা তানবা খুদোংচাবা অমা ফংলে। অদুম ওইনমক ঐহাক্কী মাংদা মীওই কয়া অমা লৈ। অদুনা মসি মীপুম খুদিংমক্তগী তাবদি ওইথোক্লরোই। অদুবু মীপুম খুদিংমক্কী ওইনা করিগুম্বা অনৌবা খরদি অদুমক লৈ। ইন্নোভেতিব ওইবা করিগুম্বা খরদি লৈ। অমসুং মখোয় মশাগী ওইবা মওংদা পাম্বৈশিং পুথোক্লি। অমসুং মসি মাই পাকপ্নবা খ্বাইদগী মরু ওই। হায়বদি অদোমনা তঙাই ফদবা ৱাখল্লোন অদু লোকেলাইজ তৌদুনা সেৎ তৌদুনা মদু করম্না শিজিনবগে হায়বা অদু উৎলি। অফবা ইন্নোভেতিব কয়া অমা ওইরি। ঙসি ফোঙদোকপগী খুদোংচাবা ফংহৌদবা মীওইশিং অদুগীসু কয়া অমা লৈরমগনি। ঐখোয়না নখোয় পুম্নমক্তা হায়জনীংবদি নখোয়না অফবনি হায়না খনবা, নখোয়না ফজনা তৌখি হায়না খনবা অদু চীংনবা লৈতনা ঐঙোন্দা ইদুনা থাবীরকউ। ঐঙোন্দা য়ৌহনবীরকউ। অমসুং ঐহাক্না মসি অতৈ জিলাশিংদা করম্না শিজিন্নবা য়াবগে হায়বা শোইদনা খন্নগনি। মরমদি অদোমগী হোৎনজমন, অদোমগী ইন্নোভেসনশিং অসিসু লৈবাক অসিগীদমক কান্নবা পুরক্কনি। অমসুং ঙসি ঐহাক্কী মাংদা পুথোরক্লিবা ৱাফমশিং অসিদা ঐখোয়দা কান্নগদবা ৱাফম কয়া অমা য়াওরি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মরম অসিনা ঐহাক্না নখোয়না নখোয়গী ওইবা ৱাফম খরা সিয়র তৌরকপা ঙাইরি। নখোয়না হোৎরিবা খুদিংমক্তা ঐহাক্না থাগৎকনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্কী জিলাশিংগী মশিং য়াম্বগী মতুং ইন্না মখোয়গী ওইবা তোঙান-তোঙানবা শীংনবশিংসু লৈরি। অমরোমদনা জিলা খুদিংমক্কী ওইবা মশাগী তোঙানবা শীংনবশিং লৈজৈ। নখোয়না নখোয়গী জিলাগী ওইবা শীংনবশিং অসি হেন্না খংঙি। অমসুং মরম অসিনা অদোমগী জিলাদা মাই পাকপা পুরকপা হায়বসি লৈবাক অসিনা মাই পাক্লে হায়বনি। অদোমগী জিলানা কোরোনাবু মাইথিবা পীবা মতমদা লৈবাক অসিনা কোরোনাবু মাইথিবা পী। মরম অসিনা জিলাশিংগী ৱাখল্লোন অসি ঐহাক্কী খুঙ্গংবু কোরোনাদগী ঙাকথোক্তুনা থমগনি হায়বগী মেসেজ পীবনা ওইগদবনি। ঐহাক্কী খুঙ্গংদা কোরোনা চংবা ঙমহল্লোই। খুঙ্গং অসিগী মীয়ামনা ৱাশক লৌবা অমসুং খুঙ্গংগী মীয়াম্না শিল-লাংলিবগী মওং-মতৌ অদুদা ঐহাক্না অঙকপা পোকখি। অমসুং ফীভম অসিদা করি তৌগনি হায়বা খঙখিদে অদুম ওইনমক ঐখোয়না খুঙ্গংগী লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা লোকদাউন অমত্তা থমখিদে। অমসুং য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনা খুঙ্গং অসিগী মীয়াম্না লৌবুক্তা শুখি অমদি লৌবুক্তা থবক শুবা মতমদা সোসিএল দিস্তেন্সিং ঙাক্না মখোয়না থবক শুবা হৌখি। মমাংদা অদোমনা নীংশিংলমগনি মদুদি ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংনা পাউজেল অসি কয়াম য়াম্না খোঙজেল য়াংনা পীখি অমসুং মখোয়গী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না শেমদোক্তুনা হেন্না কনখৎহনখি। মসি খুঙ্গংগী পাঙ্গল অদুনি, ঐহাক্না ঙসিসু খুঙ্গং কয়াদা মখোয়গী চত্থোক-চৎশিন তৌবা অসি নীংথিজনা মেনেজ তৌখিবা উবা ফংখি। খুঙ্গং অদুগী মথৌ তারকপশিংগীদমক মীওই অমা নত্ত্রগা অনিনা খুঙ্গং অদুদগী থোকই। মখোয়না পোৎচৈ পুদুনা লাকই। খুঙ্গংদা মদু য়েন্নৈ। অমসুং করিগুম্বা খুঙ্গং অদুনা মীওই অমা লাকপা তারবদি মহাক অদু মপান্দা লৈহল্লি। খুঙ্গংগী ওইবা মশাগী মপাঙ্গলশিং লৈজৈ। পাঙ্গল অদুগী ওইবা মশাগী কন্নফম লৈ। অমসুং মরুপশিংদা ঐহাক্না হায়জনীংবদি কোরোনাগী মায়োক্তা শোক্নরিবা লান অসিদা নখোয় পুম্নমক য়াম্না মরু ওইবা মীশকশিং ওইরি। নাকল অমরোমদা অদোম লাঞ্জং অসিগী ফিল্দ কম্মান্দরনি। লানফম অমদা ফিল্দ কম্মান্দরনা অচৌবা থৌরাং অদু ওইথোকহল্লি, গ্রাউন্দদা মখোয়না লান অদু শোকনৈ, ফীভমগী মতুং ইন্না ৱারেপশিং লৌউ। নখোয় পুম্নমক্না ভারতকী লাঞ্জং অসিদা মরু ওইবা ফিল্দ কম্মান্দর ওইনা ঙসি লুচিংবগী থৌদাং লৌরি অমসুং ভাইরস অসিগী মায়োক্তা ঐখোয়গী খুৎলাইশিং করিনো? ঐখোয়গী খুৎলাইদি – লোকেল কন্তেনমেন্ত জোনশিং থম্বা, পাকশন্না তেস্ত তৌবা অমসুং মীয়ামদা অচুম্বা অমসুং মপুং ফাবা ই-পাউ ফংহনবনি। হোস্পিতালশিংদা বেদ কয়াম লৈরি, করম্বা মফমদা লৈবগে হায়বা ই-পাউ অসি লায়না ফংহনবনা মীয়ামদা খুদোংচাহল্লি। মসিগা মান্ননা কালাবজার তৌবা লাকশিনবা, অসিগুম্বা মীওইগী মথক্তা অকনবা এক্সন লৌখৎপা নত্ত্রগা ফ্রন্তলাইন ৱারিয়রশিংগী মোরেল হায় ওইনা থম্বা, মখোয়বু মোবিলাইজ তৌবা, অদোমনা ফিল্দ কম্মান্দর অমা ওইনা হোৎনখিবশিং, কম্মান্দর ওইনা অদোমনা হোৎনরিবা অসিনা জিলা খুদিংমকপু মপাঙ্গল হাপলি। ফ্রন্তলাইন ৱারিয়রশিংনা মতম পুম্বদা অদোমগী কন্দক্ত অমসুং এক্সনদগী ইথিল ফংখি। মসিনা মখোয়গী থাজবা হেন্না হেনগৎহল্লি। ঐহাক্না নখোয়দা ৱাফম অমগা হায়জনীংঙি। মরম অসিনা করিগুম্বা সরকারনা শেমখিবা পোলিসীদা জিলাগী থাক্তা ইন্নোভেসনগী মথৌ তাই হায়না অদোমনা ফাওরবদি, ইন্নোভেসন অদুনা পোসিলীগী মপাঙ্গল হাপকদবা ওইরবদি ঐহাক্না মদুগীদমক থোং হাংদুনা থম্লি। শোইদনা হায়বীরকউ। করিগুম্বা ইন্নোভেসন অসি অদোমগী জিলাগী মফম অদুগী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না তৌবা ওইরবদি মদু মদুগী মতুং ইন্না তৌবীয়ু। করিগুম্বা অদোমনা পুথোক্লিবা ইন্নোভেসন অদু রাজ্য অদুদা নত্ত্রগা লৈবাক পুম্বদা বেনিফিসিএল ওইগনি হায়না ফাওরবদি মদু সরকারদসু য়ৌহনবীরকউ। করিগুম্বা অদোমগী এক্সপিয়েন্সশিংগী মতুং ইন্না য়াম্না থুনা হোংলক্লিবা ফীভমশিং অসিদা পোলিসীশিংদা শেমদোকপা মথৌ তারবদি মদুগী ফীদবেকসু শোইদনা পীবিরকউ। থিন্থবা লৈরনা য়ৌহনবীরকউ। মরমদি মসিগী লাঞ্জং অসিদা ঐখোয় পুন্না খনমিন্নবা, পুন্না অনৌ-অনৌবা পোৎশিং শিজিন্নগদবনি। মদুদতা ঐখোয়না থেংনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
অদোমগী জিলাগী মাই পাকপা অসিনা অতৈ জিলাশিংগী তমজনীংঙাই ওইগনি, মসিনা মখোয়দসু মতেং ওইগনি। কোরোনা লাকশিন্নবা অফবা পাম্বৈ পুম্নমক ঐখোয়না শিজিন্নগদবনি। অদোমগী মরুপ কয়া কোরোনাগী লাইচৎ অসিগী পীক য়ৌরুরবা মতুংদা হোজিক হন্থরক্লিবা জিলাশিংদা লৈরমগনি। অদোমগী মরুপ কয়া কোরোনা লাইচৎ লৈরিবা জিলাশিংদা লৈরমগনি, মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিংদগী তমশিনবনা অদোমগী জিলাশিংদা পাইখৎলিবা ঐখোয়গী লালোং মপাঙ্গল কনখৎকনি অমসুং কোরোনাগী লাঞ্জং অসি লাইহনগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক রাজ্য কয়াদা কোরোনাগী শোকহনবগী মশিং অসি হন্থরক্লি। রাজ্য কয়াদনা হেনগৎলক্লি। মরুপশিং, মশিং হন্থরক্লিবা অসিদা ঐখোয়না হেন্না চেকশিনবা মথৌ তাই। হৌখিবা চহিগী মীফম খুদিংমক্তা ঐহাক্না মতম পুম্বদা ৱাফম অসি হায়জখি মদুদি ঐখোয়গী লাঞ্জং অসি পুন্সি খুদিংমক কনবনি। পুন্সি খুদিংমক কনবনি। ঐখোয়গী থৌদাংদি লাইনা অসি শন্দোকপা থিংবনি অমসুং মসি ঐখোয়না শন্দোক্লিবা অসিগী স্কেল নীংথিনা খঙলবা মতমদতা ওইথোক্কনি। তেস্তিং, ত্রেকিং, আইসোলেসন, লায়েংবা অমসুং কোবিদকা চুনবা চৎনা-লোনচৎ ঙাক্না চৎপা হায়রিবশিং অসিদা হেন্না কনখৎহনবা মরু ওই। কোরোনাগী অনিশুবা ৱেব অসিদা খুঙ্গং অমসুং মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা হেন্না মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই। মরম অসিনা ফিল্দদা লৈরকপগী নখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অমসুং নখোয়গী হৈশিংবা অদু য়াম্না কান্নবা ওইগনি।
ঐখোয়না খুঙ্গং খুদিংদা এৱের্নেস হেনগৎহনগদবনি অমসুং মখোয়বু কোবিদকী লায়েংবগী খুদোংচাবশিংসু ফংহনগদবনি। কেসশিং হেনগৎলক্লিবা অমসুং মচাক-মথুমশিংগী অৱাৎপা থেংনরিবা অসিগী মরক্তা মীয়ামগী অনীংবশিং থুংহন্নবা পাম্বৈ পুথোকপনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরু ওই। শীংনবশিংগী মরক্তা ঐখোয়না খুন্নাই অসিগী খ্বাইদগী অরোইবদা লেপ্লিবা মীওইশিংগী শক্তম অদু ৱাখল্লদা থম্লগা ঐখোয়না থবক তৌবা তাই। মহাক্কী অৱাবা কোকহন্নবা, মহাক্কী মতেং পীনবা ঐখোয়না মখা তানা সিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা তাই। এদমিনিস্ত্রেসনগী মীওই অমনা চাউখ্রবা কাংলুপ অসি য়ৌশিনবা ঙম্বা মতমদা নত্ত্রগা মহাক্কা পাউ ফাওনবা মতমদা মহাক্না হায়বা ৱা তাবা মতমদা মঙোন্দা চাউনা থাজবা হেনগৎলি। অনাবা অসি লান্থেংন্নবা মহাক্কী থৌনা শরুক কয়া হেনগৎহল্লি। ঐখোয়না আইসোলেসন্দা লৈরিবা ইমুংগী মনাক্তা এদমিনিস্ত্রেসনগী মীওইনা ওক্সিমিতর পুদুনা চৎপা মতমদা, হীদাক পুদুনা চৎপা মতমদা, মখোয়দগী পাউ লৌবদা ইমুং অদুনা মখোয় মথন্তা নত্তেকো হায়না থৌনা ফংখি।
মরুপশিং,
কোবিদ খক্তা নত্তনা অদোমনা অদোমগী জিলাশিংগী মীওই খুদিংমক্তা ‘ইজ ওফ লিবিং’ ফংহন্নবা মীৎয়েং চংবসু মথৌ তাই। ঐখোয়না শন্দোরক্লিবা লাইনা অসিসু থিংগদবনি অমদি নুংতিগী হিংবদা চংবা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংগী সপ্লাইসু অপনবা থোকহন্দনা ফংহনগদবনি। মরম অসিনা লোকেলগী থাক্তা কন্তেনমেন্তগীদমক পীরিবা গাইদলাইন পীরিবা অদু ঙাক্না চৎপা মতমদা ঐখোয়না খঙগদবনি লায়রবশিংদা অৱাবা মায়োক্নবা হন্থহনগদবনি। প্রজা অমত্তদা অৱাবা পীরোইদবনি।
মরুপশিং,
পি.এম. কিয়র্সকী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংমক্কী হোস্পিতালশিংদা ওক্সিজেন প্লান্তশিং থম্নবা থবক কন্না চত্থরি। হোস্পিতাল কয়াদা প্লান্তশিং অসি মথৌ তৌবসু হৌখ্রে। ঐখোয়না চান্দিগরগী মতাংদা তাখিবা অদুগুম্বা মখোয়দা কয়াদা কান্নরমগনি। মরম অসিনা ঐহাক্না নখোয়দা হায়জনীংবদি প্লান্তশিং অসি এল্লোৎ তৌগদবা জিলা পুম্নমক্তা মাংজৌননা শেম শাবা লোইশিনবনা ওক্সিজেব প্লান্ত অসি হেন্না খোঙজেল য়াংনা সেৎঅপ তৌবা ঙমগনি। হোস্পিতালশিংদা ওক্সিজেন মোনিতরিং কম্মিতীনা নিয়ন চুম্না থবক তৌরবদি ওক্সিজেন নিয়ন চুম্না শিজিন্নবা ঙমগনি
মরুপশিং,
তীকা থাদোকপা অসি কোবিদ লান্থেংননবা শক্তি লৈবা পাম্বৈ অমনি। মরম অসিনা মসিগা মরী লৈনবা অরানবা ৱাফম পুম্নমকপু পুন্না কোকহন্নবা হোৎনগদবনি। কোরোনাগী বেক্সিন সপ্লাই তৌবা অসি চাউনা হেনগৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। বেক্সিনেসনগা মরী লৈনবা থৌরাংশিং অমসুং ফীভমশিং হকশেল মন্ত্রালয়না লেপ্পা লৈতনা স্ত্রীমলাইন তৌরি। হোৎনরিবা অদুদি মথংগী নুমিৎ ১৫গী সেদ্যুল অদু রাজ্যশিংদা এদভান্স ওইনা ফংলগনি। মসিনা জিলা অদুদা লৈরিবা মীওইশিংদা বেক্সিন কয়াম ফংহল্লগনি অমসুং নখোয়না করম্বা মওংদা শেম-শাগনি হায়বা নখোয়নসু খঙলগনি। জিলাগী থাক্তা বেক্সিন ৱেস্তেজ থিংনবা অচুম্বা মেনেজমেন্তগী থৌদাং নখোয়নসু খঙলম্লগনি। নখোয়গী তেংবাংগা লোইননা বেক্সিন ৱেস্তেজ অসি মপুং ফানা ঙাকথোকপা ঙমগনি। মসিতা নত্তনা ঐখোয়না ওপ্তিমম য়ুতিলাইজেসনগী মাইকৈদসু মাইপাক্না চংশিনবা য়ারগনি।
মরুপশিং,
মতম অসিদা অদোমবু এদমিনিস্ত্রেতর অমা ওইনা লোইননা হ্যুমেন রিসোর্স অমসুং লোজিস্তিক্স মেনেজর অমা ওইনা অদোমগী থৌদাং চাংয়েং তৌরি। মেদিকেল সপ্লাইশিং খক্তা নত্তনা অদোমগী জিলাদা অতৈ তঙাই ফদবা সপ্লাইশিংসু মরাং কাইহনগদবনি। মসি য়াম্না মরু ওই। ঐখোয় পুম্নমক্না নোংজু থাগী মতাংদা খঙলে মদুদি সরকারগী নুংতিগী ওইবা শিন্থা অসিদা নখোয় য়াওরি অদুবু জুন থা য়ৌশিল্লকপা অসিদা অদোমগী ৱাখল্লোন অসি নোংজু-নুংশাদা ওইনা মীৎয়েং চংলি, নোং চুগদ্রা, ঐহাক করি তৌগনি। অদোমনা হেন্না পুক্নিং চংবা মথৌ তাই। অমসুং হন্দকসু নোং চুবা হৌগদৌরে। মহৌশানা নোংজু থাগী ওইবা খুদোংচাদবশিং লৈ। মসিনা নখোয়া অহেনবা পোৎলুম ওইবা য়াই। থৌদাংশিংসু লৈরি। মরম অসিনা নখোয়না নখোয়গী তঙাই ফদবশিং অদু য়াম্না থুনা মেপ তৌবা তাই অমসুং মথৌ তাবা অদু শিল-লাংগদবনি। হৌজিক নোং কন্না চুপনা মরম ওইরগা মৈ ফংদে। অমসুং হোস্পিতাকশিংদা মৈ মুৎখ্রবদি হৌজিক মতম অসিদা অচৌবা খুদোংচাবা অমা থোক্কনি। অদুনা ঐখোয়না হৌজিক ৱাফমশিং অসিগী মতাংদা খন্নবা তাই। ঐখোয়গী শীংনবা অসি য়াম্না চাউই অদুবু ঐখোয়গী থৌনা অসিনা মসিদগী হেন্না চাউই অমসুং ঐখোয়গী রেস্পোন্স অসি হৌখিবা নত্ত্রগা তুংগীদমক ওইরোইদবনি...শুম্না অদুমক মসিগী থৌনা অমসুং অকাং কনবা অসিগা লোইননা মসিগী ৱাখল্লোন অমসুং অখাং কনবগা লোইননা লৈবাক অসিবু খুদোংথিবা অসিদগী কনবা ঙমগনি। হৌজিক কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা অদোমনা ফংলিবা এক্সপরিয়েন্সশিং অসি তুংলমচৎতা, অদোমগীদমকঅমসুং লৈবাক অসিগীদমকসু য়াম্না কান্নবা ওইরগনি। এক্সপরিয়েন্সশিং অসি নিয়ন চুম্না শিজিন্নবা তারবদি মসিনা লৈবাক অসি হেন্না সেবা তৌবা ঙমগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নখোয়গী মতেংনা, নখোয়না মপুং ফানা লুচিংবনা, নখোয়না মপুং ফানা মেনেজমেন্ত তৌবনা ভারতনা কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিদা পাঙ্গল কন্না মাংদা চংশিনবা ঙমগনি। ঙসিগী মীফম অসিদা রাজ্য কয়াগী মুখ্য মন্ত্রীশিংনা মতম কাইথোক্তুনা শরুক য়াখিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। থৌরম অসিগী শেম শাবা মতমদা মসিদা মুখ্য মন্ত্রীশিংগী মতম মাংহনবা মথৌ তাদে হায়না খনখি। মরমদি মখোয়া জিলাগী মীয়ামগা করম্না ৱারী শাগনি হায়বা খংঙি। অদুবু হিরম অসিদা মুখ্য মন্ত্রীশিংসু শরুক য়াবা মরু ওইরি। মসি য়াম্না অরুবা হীরমনি। মসিদা য়াওবদা তরাম্না ওক্লি। ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীশিংদা থম্মোই শেংনা তৌবীমল খংবা উৎচরি। অমসুং মুখ্য মন্ত্রীশিংগা লমজিং মখাদা নখোয়গী তীম পুম্নমক্না ফিরেপ অমগা লোইননা কোরোনাদগী খুঙ্গং খুদিংমক কন্নবা চেৎনা লেপ্পী। মন্ত্র অসিগা লোইননা মাংদা চংশিনবীয়ু। রিকবরী রেৎ য়াংনা হেনগৎলবদি নেগেতিব কেসশিংগী মশিং খোঙজেল য়াংখৎলি, তেস্ত তৌবা হেনগৎলি। ৱাফম পুম্নমক অসিদা হেন্না মীৎয়েং চংদুনা মাই পাকপা পুরক্নবা লম্বী খুদিংমক তোক্লোইদবনি অমসুং পাম্বৈ খুদিংমক পাইখৎতবা তৌরোইদবনি। নখোয়দগী তারিবা অসিদা ইশানা ইশাবু থাজবসু থম্মি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিদা এক্সপরিয়েন্সসু য়াওরি। অনৌ-অনৌবা পাম্বৈশিংসু য়াওরি। পুম্নমক অসিনা মশাদা চাউনা থাজবা লৈহল্লি। ঐহাক্না অমুক হন্না পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি। অমসুং অচৌবা থবক য়াম্না লৈরি। ফিল্দদা লৈবীয়ু অমদি ইশাসু শাফনা লৈবীয়ু। অদোমগী ইমুংগী মীওইশিংসু শাফনা থম্বীয়ু। অমসুং অদোমনা য়েংশিল্লিবা মফম অদুদা অদোমগী লুচিং মখাদা প্রজা খুদিংমক শাফনা থমগনি অমদি অদোমনা অঙম্বা মতেং পীগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। হন্না –হন্না থাগৎচরি অমসুং য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি!