NITI Aayog
Myths & Facts on India’s Vaccination Process
27 MAY 2021 12:01PM by PIB Delhi
Several myths on India’s Covid-19 vaccination program are doing the rounds. These myths are arisingdue to distorted statements, half truths and blatant lies.
Member (Health) in NITI Aayog and Chair of the National Expert Group on Vaccine Administration for COVID-19 (NEGVAC) Dr Vinod Paul addresses these myths and gives out facts on all these issues.
Here are the myths & facts.
Myth 1: Centre is not doing enough to buy vaccines from abroad
Fact: The Central Government has remained engaged continuously with all the major international vaccine manufacturers right from mid-2020. Multiple rounds of discussions have happened with Pfizer, J&J & Moderna. Government offered all assistance to have them supply and /or manufacture their vaccines in India. However, it is not that their vaccines are available in free supply. We need to understand that buying vaccines internationally is not similar to buying ‘off the shelf’ items. Vaccines are in limited supply globally, and companies have their own priorities, game-plans and compulsions in allocating finite stocks. They also give preference to countries of their origin just as our own vaccine makers have done unhesitatingly for us. As soon as Pfizer indicated vaccine availability, Central Government and the company are working together for the earliest possible import of the vaccine. As a result of GoI’s efforts, Sputnik vaccine trials got accelerated and with timely approval, Russia has already sent two tranches of vaccines & accomplishedtech-transfer to our companies that would start manufacturing very soon. We reiterate our request to all international vaccine makers to come and make in India – for India and for the world.
Myth 2: Centre has not approved vaccines available globally
Fact: The Central Government has proactively eased entry of vaccines approved by US FDA, EMA, UK's MHRA and Japan's PMDA, and WHO's Emergency Use Listing into India in April. These vaccines will not need to undergo prior bridging trials. The provision has now been further amended to waive off the trial requirement altogether for the well-established vaccines manufactured in other countries. No application of any foreign manufacturer for approval is pending with the drugs controller.
Myth 3: Centre is not doing enough to ramp up domestic production of vaccines
Fact: The Central Government is playing the role of an effective facilitator to enable more companies to produce vaccines from the early 2020. There is only 1 Indian company (Bharat Biotech) which has the IP. GoI has ensured that 3 other companies/plants will start production of Covaxin apart from enhancing Bharat Biotech’s own plants, which have increased from 1 to 4. Covaxin production by Bharat Biotech is being increased from under 1 Cr per month to 10 Cr month by October. Additionally, the three PSUs will together aim to produce upto 4.0 Cr doses by December. With constant encouragement of the Government, Serum Institute is ramping up Covishield production of 6.5 crore doses per month to 11.0 crore doses per month. GoI is also ensuring in partnership with Russia that Sputnik will be manufactured by 6 companies coordinated by Dr Reddy’s. The Union Government is supporting efforts of Zydus Cadila, BioE as well Gennova for their respective indigenous vaccines through liberal funding under Covid Suraksha scheme as also the technical support at national laboratories. Development of Bharat Biotech’s single dose intranasal vaccine is proceeding well with GoI funding, and it could be a game-changer for the world. The estimate of production of over 200 crore doses by our vaccine industry by the end of 2021 is the result of such efforts and unstinted support and partnership. How many countries can even dream of such an enormous capacity, and that too across conventional as well as cutting-edge DNA and mRNA platforms? GoI and vaccine manufacturers have worked as one Team India in this mission with seamless engagement on daily basis.
Myth 4: Centre should invoke compulsory licensing
Fact: Compulsory Licensing is not a very attractive option since it is not a ‘formula’ that matters, but active partnership, training of human resources, sourcing of raw materials and highest levels of bio-safety labs which is required. Tech transfer is the key and that remains in the hands of the company that has carried out R&D. Infact, we have gone one step ahead of Compulsory Licensing and are ensuring active partnership between Bharat Biotech & 3 other entities to enhance production of Covaxin. Similar mechanism is being followed for Sputnik. Think about this: Moderna had said in October 2020 that it will not sue any company which makes its vaccines, but still not one company has done it, which shows licensing is the least of the issues. If vaccine-making was so easy, why would even the developed world be so short of vaccine doses?
Myth 5: Centre has abdicated its responsibility to the states
Fact:The Central Government is doing all the heavy-lifting, from funding vaccine manufacturers to giving them quick approvals to ramping up production to bringing foreign vaccines to India. The vaccine procured by the Centre is supplied wholly to the states for free administration to people. All this is very much in the knowledge of the states. GoI has merely enabled states to try procuring vaccines on their own, on their explicit requests. The states very well knew the production capacity in the country and what the difficulties are in procuring vaccines directly from abroad. In fact, GoI ran the entire vaccine program from January to April & it was quite well-administrated compared to the situation in May. But states, who had not even achieved good coverage of healthcare workers and frontline workers in 3 months wanted to open up the process of vaccination and wanted more decentralisation. Health is a state subject & the liberalised vaccine policy was a result of the incessant requests being made by the states to give states more power. The fact that global tenders have not given any results only reaffirm what we have been telling the states from day one: that vaccines are in short supply in the world and it is not easy to procure them at short notice.
Myth 6: Centre is not giving enough vaccines to the states
Fact: Centre is allotting enough vaccines to the states in a transparent manner as per agreed guidelines. In fact, states are also being informed in advance of the vaccine availability. Vaccine availability is going to increase in near future and much more supply would be possible. In the non-GoI channel, states are getting 25% of the doses and private hospitals are getting 25% doses. However the hiccups and issues faced by the people in the administration of these 25% doses by the states leave a lot to be desired. The behaviour of some of our leaders, who in spite of full knowledge of the facts on vaccine supply, appear on TV daily and create panic among the people is very unfortunate. This is not the time to play politics. We need everyone to unite in this fight.
Myth 7: Centre is not taking any step to vaccinate children
Fact: As of now, no country in the world is giving vaccines to children.* Also, WHO has no recommendation on vaccinating children. There have been studies about safety of vaccines in children, which have been encouraging. Trials in children in India are also going to begin soon. However, vaccinating children should not be decided on the basis of panic in Whatsapp groups and because some politicians want to play politics. It has to be a decision taken by our scientists after adequate data is available based on trials.
*The release mentions that 'no country in the world is giving vaccines to children'. It should read 'no country in the world is giving vaccines to children under 12 years.' The other points made in that section are valid. The inadvertent typographical omission is regretted.

নিতি আয়োগ
ভাৰতৰ টীকাকৰণ প্ৰক্ৰিয়া সন্দৰ্ভত চলা মিথ্যাচাৰ আৰু বাস্তৱ সত্য
27 MAY 2021 12:01PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ক’ভিড-১৯ৰ টীকাকৰণ অভিযান সন্দৰ্ভত সৰ্বত্ৰে মুখৰোচক কাহিনীৰে জনৰৱ চলি থকা পৰিলক্ষিত হৈছে। বিভ্ৰান্তিমূলক মন্তব্য, অৰ্দ্ধ সত্য কিম্বা গোকাট মিছা কথাৰ সমাহাৰৰে এইবোৰ কাহিনীৰ অৱতাৰণা কৰা দেখা গৈছে।
এনে প্ৰেক্ষাপটতে, ‘নীতি আয়োগ’ৰ সদস্য(স্বাস্থ্য) তথা ‘ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰতিষেধক প্ৰবন্ধন সম্পৰ্কীয় ৰাষ্ট্ৰীয় বিশেষজ্ঞ গোট’ৰ অধ্যক্ষ ড০ বিনোদ পালে এই সন্দৰ্ভত বিস্তৃত তথ্য দাঙি ধৰি এনেবোৰ উৰা বাতৰিক খণ্ডন কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে।
তলত এনে কেতবোৰ জনৰৱৰ বিপৰীতে বাস্তৱ তথ্য আগবঢ়োৱা হ’ল।
সত্যৰ অপলাপ ১: বিদেশৰ পৰা প্ৰতিষেধক কিনাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে পৰ্যাপ্ত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা নাই
তথ্য: ২০২০চনৰ পৰাই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আটাইকেইটা গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষেধক উত্পাদনকাৰী প্ৰতিষ্ঠানৰে নিৰবচ্ছিন্ন ভাবে সম্পৰ্ক স্থাপন কৰি আহিছে। এইখিনি সময়ত ‘ফাইজাৰ’, ‘জে-এণ্ড-জে’ তথা ‘মডাৰ্ণা’ৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে কেইবালানিও আলোচনাত মিলিত হৈছে চৰকাৰ। চৰকাৰে ভাৰতলৈ প্ৰতিষেধকৰ যোগান ধৰা কিম্বা ভাৰতত প্ৰতিষেধকৰ উত্পাদন কৰিব পৰাকৈ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক সকলোধৰণৰ সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আগবঢ়ায় আহিছে। অৱশ্যে, তেওঁলোকৰ প্ৰতিষেধকসমূহযে বিনামূলীয়াকৈ যোগানৰ বাবে উপলব্ধ এনে নহয়। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত আন সামগ্ৰী কিনাৰ দৰেই যে প্ৰতিষেধক কিনিব পৰা নাযায় সেই কথা আমি উপলব্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। এটা কথা সত্য যে প্ৰতিষেধকৰ যোগান গোলকীয় ভাবেই সীমিত আৰু এই সীমিত পৰিমাণৰ সামগ্ৰীৰ বিতৰণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ নিজাববীয়া কেতবোৰ প্ৰথমিকতা, কৌশলগত পৰিকল্পনা, তথা বাধ্যবাধকতা নিশ্চয় থাকিবই। আমাৰ প্ৰতিষেধক উত্পাদনকাৰী প্ৰতিষ্ঠানকেইটাই যেনেকৈ আমাৰ ক্ষেত্ৰত অকণো হাত নধৰাকৈ প্ৰতিষেধক আগবঢ়াইছে, একে আচৰণেইতো সেইসমূহ প্ৰতিষ্ঠানেও তেওঁলোকৰ নিজ নিজ ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি প্ৰদৰ্শন কৰিব। ফাইজাৰে প্ৰতিষেধকৰ পৰ্যাপ্ততা সন্দৰ্ভত তথ্য প্ৰকাশ কৰাৰ মুহূৰ্ততে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু সংশ্লিষ্ট প্ৰতিষ্ঠানসমূহে যিমান পাৰি সোনকালে প্ৰতিষেধকৰ আমদানী কৰিব পৰাকৈ যাৱতীয়া ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা প্ৰয়াসৰ পৰিণতিতে ‘স্পুটনিক’ নামৰ প্ৰতিষেধকবিধৰ পৰীক্ষামূলক টীককৰণে গতি লাভ কৰিছে আৰু সময়সাপেক্ষ অনুমোদনৰ আধাৰত ৰাছীয়াই অচিৰেই উত্পাদন কৰিব পৰাকৈ আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানলৈ প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰণৰ লগতে প্ৰতিষেধকবিধৰ দুটা খেপ প্ৰেৰণৰ দিহা কৰিছে। আমি অন্যান্য প্ৰতিষেধক প্ৰতিষ্ঠানকো ভাৰতলৈ আহি ভাৰতৰ লগতে পৃথিৱীৰ বাবেও প্ৰতিষেধক উত্পাদন কৰিবলৈ জনোৱা আহ্বান পুনৰ দোহাৰিছো।
অপলাপ ২: গোলকীয় প্ৰেক্ষাপটত উপলব্ধ প্ৰতিষেধকলৈ অনুমোদন জনোৱা নাই কেন্দ্ৰই
তথ্য: ইউএছ এফডিএ, ইএমএ, ইউকে-ৰ এমএইচআৰএ আৰু জাপানৰ পিএমডিএ আৰু বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ জৰুৰীকালীন ব্যৱহাৰৰ তালিকাভুক্ত প্ৰতিটো প্ৰতিষেধকৰে ভাৰতত প্ৰৱেশৰ প্ৰক্ৰিয়া যোৱা এপ্ৰিল মাহৰ পৰাই শিথিল কৰি তোলা হৈছে। এইসমূহ প্ৰতিষেধকৰ ক্ষেত্ৰত আগতীয়া ব্ৰীডজিং ট্ৰায়েলৰ প্ৰয়োজন নোহোৱাটো নিশ্চিত কৰিছে ভাৰত চৰকাৰে। ইফালে, অন্য় দেশৰ লব্ধ প্ৰতিষ্ঠিত উত্পাদক প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰতিষেধকৰ ক্ষেত্ৰতো সমূহীয়া ভাবে এই প্ৰয়োনীয়তা বাতিল কৰিব পৰাকৈ বিধিৰ সংশেধনী অনাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এই মুহূৰ্তত দেশৰ ঔষধ নিয়ন্ত্ৰকৰ কাৰ্যালয়ত কোনো বিদেশী প্ৰতিষেধক উত্পাদকৰ আবেদন পৰি ৰোৱা নাই বুলিও তথ্য নিশ্চিত কৰা হৈছে।
অপলাপ : প্ৰতিষেধকৰ ঘৰুৱা উত্পাদন বৃদ্ধিৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে যথোচিত উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰা নাই
তথ্য: ২০২০চনৰ প্ৰথম ছোৱাৰ পৰাই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে দেশৰ অধিক সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠানক প্ৰতিষেধক উত্পাদনৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰভাৱশালী অনুঘটকৰ ভূমিকাৰে সহযোগিতা আগবঢ়াই আহিছিল। পিচে, আইপি থকা মাত্ৰ এটাহে ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠান(ভাৰত বায়’টেক) আছে। এনে প্ৰেক্ষাপটত ভাৰত বায়’টেকৰ নিজা প্ৰকল্পত উত্পাদন কৰাৰ উপৰি আন তিনিটা প্ৰতিষ্ঠান তথা প্ৰকল্পয়ো অচিৰেই ক’ভাক্সিন প্ৰতিষেধকৰ উতপাদন আৰম্ভ কৰিব বুলি ভাৰত চৰকাৰে তথ্য নিশ্চিত কৰিছে। অৰ্থাত ক’ভাক্সিনৰ উত্পাদন প্ৰকল্পৰ সংখ্যা এটাৰ পৰা ৪টালৈ বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ ফলত ‘ভাৰত বায়’টেকে’ এই মুহূৰ্তত প্ৰতিমাহে ১কোটিকৈ উত্পাদন কৰা কভাক্সিনৰ পৰিমান অহা অক্টোবৰ মাহৰ ভিতৰত প্ৰতিমাহে ১০কোটিলৈ বৃদ্ধি পাব। তদুপৰি, তিনিটা ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানে অহা ডিচেম্বৰ মাহৰ ভিতৰত সামগ্ৰিক ভাবে ৪.০কোটি পালি পৰ্যন্ত প্ৰতিষেধক উত্পাদনৰ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰিছে। চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ উতসাহৰ সুবাদত ‘চেৰাম ইনষ্টিটিউটে’ ‘ক’ভিচিল্ড’ প্ৰতিষেধকৰ উত্পাদন বৰ্তমানৰ প্ৰতিমাহে ৬.৫কোটি পালিৰ পৰা ১১.০কোটি পালিলৈ বৃদ্ধিৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰে ৰাছীয়াৰ সৈতে কৰা অংশীদাৰিত্বৰ আধাৰত ‘স্পুটনিক’ নামৰ প্ৰতিষেধক বিধৰ উত্পাদন ড০ ৰেড্ডী’জৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ ৬টা প্ৰতিষ্ঠানে কৰিব। ইফালে, ক’ভিড সুৰক্ষা আঁচনিৰ অধীনত ৰূপায়িত মুক্ত পুঁজি ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ‘জাইদাছ কেডিলা’, ‘বায়’-ই’, ‘জেন’ভা’ আদিৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানক থলুৱা প্ৰতিষেধক উদ্ভাৱনৰ বাবে সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰীক্ষাগাৰৰ জৰিতে যাৱতীয় কাৰিকৰী সা-সুবিধা আগবঢ়োৱাৰো ব্যৱস্থা কৰিছে। এনেবোৰ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ২০২১ৰ শেষ পৰ্যন্ত আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ২০০কোটি পালি প্ৰতিষেধক উতপাদন কৰিবগৈ পাৰিব বুলি পূৰ্বানুমান কৰা হৈছে।
অপলাপ : কেন্দ্ৰই বাধ্যতামূলক অনুজ্ঞা ব্যৱস্থা বাতিল কৰা উচিত
তথ্য: বাধ্যতামূলক অনুজ্ঞা ব্যৱস্থা কেতিয়াও এক আকৰ্ষণীয় বিকল্প হ’ব নোৱাৰে, বৰঞ্চ, সক্ৰিয় অংশীদাৰিত্ব, মানৱ সম্পদৰ প্ৰশিক্ষণ, কেঁচামালৰ উপলব্ধতা আৰু সৰ্বোচ্চ পৰ্যায়ৰ জৈৱ-সুৰৰক্ষিত পৰীক্ষাগাৰৰহে বিশেষ প্ৰয়োজনীয়তা থাকে। প্ৰযুক্তিৰ হস্তান্তৰণহে প্ৰধানকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু ই উদ্ভাৱক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ হাতত থকা বস্তু, ইয়াৰ দ্বাৰাই প্ৰতিষ্ঠানসমূহে গৱেষণা আৰু বিকাশৰ ধাৰা অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰয়াস কৰে। দৰাচলতে, ‘ভাৰত বায়’টেক’ আৰু অন্য তিনিটা প্ৰতিষ্ঠানৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা বাধ্যতামূলক অনুজ্ঞা ব্যৱস্থাৰ পৰা এখোজ আগবাঢ়ি গৈ সক্ৰিয় অংশীদাৰিত্ব সুনিশ্চিত কৰাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ‘ক’ভাক্সিন’ৰ উত্পাদন খৰটকীয়াকৈ বৃদ্ধিত উদগণি দিয়াৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। এই একে প্ৰক্ৰিয়াই কৰা হৈছে ৰাছীয়াৰ পৰা আহৰিত ‘স্পুটনিক’ৰ ক্ষেত্ৰতো। ভাবি চাওকচোন-‘মডাৰ্ণা’ই ২০২০ৰ অক্টোবৰ মাহতে ঘোষণা কৰিছিল যে কোনোবাই যদি তেওঁলোকৰ প্ৰতিষেধক বিধৰ উত্পাদন কৰেও তেনেহ’লে সেই প্ৰতিষ্ঠানৰ বিৰুদ্ধে কোনোধৰণৰ আইনী ব্যৱস্থা কৰা নহব। পিচে, ইমানদিনৰ পিচতো ‘মডাৰ্ণা’ৰ প্ৰতিষেধক উত্পাদন কৰিবলৈ কোনো প্ৰতিষ্ঠানেই আগবাঢ়ি অহা নাই। এই কথাই এটা সত্যকে প্ৰতিস্থা কৰে যে অনুজ্ঞাব্যৱস্থাই কেৱল বাধক নহয়। দৰাচলতে প্ৰতিষেধক উত্পাদন কৰাতো তেনেই সহজ কথা নহয়, নহ’লেনো অতি উন্নত দেশসমূহতো প্ৰতিষেধকৰ নাটনিৰ সমস্যাটো অব্যাহত থাকে নে?
অপলাপ ৫: কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নিজৰ দায়িত্ব ঠেলিছে ৰাজ্যসমূহলৈ
তথ্য: কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নিজৰ দায়িত্ব আনলৈ ঠেলা নাই বৰং সকলোবোৰ গুৰু দায়িত্ব নিজে সম্পাদন কৰি ৰাজ্যসমূহক সকাহহে দিছে। প্ৰতিষেধক উত্পাদক প্ৰতিষ্ঠানক পুঁজিৰ য়োগান ধৰাৰ পৰা, তাত্ক্ষণিক অনুমোদন প্ৰদান কৰা, উত্পাদনৰ পৰিসৰ বৃদ্ধিৰ বাবে অনুমতি দিয়া, বিদেশৰ পৰা প্ৰতিষেধকৰ আমদানী কৰা আদি দায়িত্ব মূৰ পাতি লৈছে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে। কেন্দ্ৰই আহৰণ কৰা সকলোবোৰ প্ৰতিষেধক ৰাজ্যসমূহলে প্ৰেৰণ কৰা হয় ৰাইজক বিনামূলীয়াকৈ বিতৰণ কৰাৰ বাবে। যোৱা জানুৱাৰী মাহৰ পৰা এপ্ৰিল মাহলৈকে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে টীকাকৰণ অভিযানৰ সমুদায় দায়িত্ব পালন কৰিছিল আৰু এইখিনি সময়ত সুন্দৰ ভাবেবই সকলো কাম পৰিচালিত হৈছিল। পৰৱৰ্তী সময়ত ৰাজ্যসমূহে কৰা আগ্ৰহৰ বাবেহে প্ৰতিষেধক আহৰণ ব্যৱস্থাটো মুকলি কৰি দিয়া হৈছিল। কিন্তু এই মুহূৰ্তত সমগ্ৰ পৃথিৱী জুৰিয়েই প্ৰতিষেধকৰ নাটনি হোৱা কথাটো সকলো ৰাজ্যৰে অৱগত। সেয়ে কম দিনৰ ভিতৰতে প্ৰতিষেধক আহৰণ কৰাতো সম্ভৱপৰ হৈ নুঠাটোৱেই স্বাভাৱিক।
অপলাপ : ৰাজ্যসমূহলৈ পৰ্যাপ্ত প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰা নাই কেন্দ্ৰই
তথ্য: সকলোৰে সহমতত গ্ৰহণ কৰা বিধি নিৰ্দেশনাৰ আধাৰত সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছ প্ৰক্ৰিয়াৰ মাধ্যমেৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহলৈ পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে প্ৰতিষেধৰ আৱণ্টন দি আহিছে। সেইদৰে, প্ৰতিষেধকৰ শেহতীয়া স্থিতি সন্দৰ্ভতো ৰাজ্যসমূহক আগতীয়াকৈ তথ্য অৱগত কৰি থকা হৈছে। অদূৰ ভৱিষ্যতে ৰাজ্যসমূহলৈ প্ৰেৰণ কৰিবলগীয়া প্ৰতিষেধকৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিব পৰা যাব বুলিও আশা কৰা হৈছে। ইফালে, ভাৰত চৰকাৰৰ ব্যৱস্থাৰ বাহিৰৰেও ৰাজ্যসমূহে ২৫% আৰু ব্যক্তিগত চিকিত্সালয়সমূহে ২৫% পালি প্ৰতিষেধক আহৰণ কৰি আহিছে। অৱশ্যে এই ২৫% আহৰণৰ সময়ত ৰাজ্য প্ৰশাসনে কিছু সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া নোহোৱা নহয়। ইয়াকে লৈ একাংশ ৰাজনৈতিক নেতাই সংবাদমাধ্যমত সত্যৰ অপলাপ কৰি ৰাইজৰ মাজত বিভ্ৰান্তিৰ সৃষ্টি কৰা পৰিলক্ষিত হৈছে। এয়া নিতান্তই দুৰ্ভাগ্যজনক। সংকটৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত আমি সকলোৱে মাৰ বান্ধি আগবাঢ়িব পাৰিলেহে সকলোৰে মংগল হ’ব।
অপলাপ ৭ : শিশুসকলক প্ৰতিষেধক প্ৰদানৰ বাবে চৰকাৰে কোনো পদক্ষেপেই গ্ৰহণ কৰা নাই
তথ্য: এই মুহূৰ্তত পৃথিৱীৰ কোনো এখন দেশতে ১২বছৰৰ তলৰ শিশুসকলক প্ৰতিষেধক প্ৰদানৰ অভিযান চলোৱা নাই। বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থায়ো এই পৰ্যন্ত শিশুসকলৰ টীকাকৰণৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা নাই। প্ৰতিষেধকসমূহৰ সন্দৰ্ভত অব্যাহত থকা অধ্যয়নেও এতিয়াই শিশুসকলক প্ৰতিষেধক দিয়াৰ বাবে আশাব্যঞ্জক তথ্য দাঙি ধৰা নাই। অৱশ্যে, শিশুসকলৰ টীকাকৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পৰীক্ষা অচিৰেই আৰম্ভ কৰা হ’ব। শিশুসকলৰ টীকাকৰণ অভিযান কেতিয়াও ‘হোৱাটছএপ গ্ৰুপ’ত হোৱা আলোচনা কিম্বা কোনোবা ৰাজনৈতিক নেতাৰ উচটনীমূলক কাৰ্মকাণ্ডৰ আধাৰত আৰম্ভ নহয়। উপযুক্ত পৰীক্ষা-পাতিৰ আধাৰত আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তৰ আধাৰতহে এনে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হ’ব।