NITI Aayog
Myths & Facts on India’s Vaccination Process
27 MAY 2021 12:01PM by PIB Delhi
Several myths on India’s Covid-19 vaccination program are doing the rounds. These myths are arisingdue to distorted statements, half truths and blatant lies.
Member (Health) in NITI Aayog and Chair of the National Expert Group on Vaccine Administration for COVID-19 (NEGVAC) Dr Vinod Paul addresses these myths and gives out facts on all these issues.
Here are the myths & facts.
Myth 1: Centre is not doing enough to buy vaccines from abroad
Fact: The Central Government has remained engaged continuously with all the major international vaccine manufacturers right from mid-2020. Multiple rounds of discussions have happened with Pfizer, J&J & Moderna. Government offered all assistance to have them supply and /or manufacture their vaccines in India. However, it is not that their vaccines are available in free supply. We need to understand that buying vaccines internationally is not similar to buying ‘off the shelf’ items. Vaccines are in limited supply globally, and companies have their own priorities, game-plans and compulsions in allocating finite stocks. They also give preference to countries of their origin just as our own vaccine makers have done unhesitatingly for us. As soon as Pfizer indicated vaccine availability, Central Government and the company are working together for the earliest possible import of the vaccine. As a result of GoI’s efforts, Sputnik vaccine trials got accelerated and with timely approval, Russia has already sent two tranches of vaccines & accomplishedtech-transfer to our companies that would start manufacturing very soon. We reiterate our request to all international vaccine makers to come and make in India – for India and for the world.
Myth 2: Centre has not approved vaccines available globally
Fact: The Central Government has proactively eased entry of vaccines approved by US FDA, EMA, UK's MHRA and Japan's PMDA, and WHO's Emergency Use Listing into India in April. These vaccines will not need to undergo prior bridging trials. The provision has now been further amended to waive off the trial requirement altogether for the well-established vaccines manufactured in other countries. No application of any foreign manufacturer for approval is pending with the drugs controller.
Myth 3: Centre is not doing enough to ramp up domestic production of vaccines
Fact: The Central Government is playing the role of an effective facilitator to enable more companies to produce vaccines from the early 2020. There is only 1 Indian company (Bharat Biotech) which has the IP. GoI has ensured that 3 other companies/plants will start production of Covaxin apart from enhancing Bharat Biotech’s own plants, which have increased from 1 to 4. Covaxin production by Bharat Biotech is being increased from under 1 Cr per month to 10 Cr month by October. Additionally, the three PSUs will together aim to produce upto 4.0 Cr doses by December. With constant encouragement of the Government, Serum Institute is ramping up Covishield production of 6.5 crore doses per month to 11.0 crore doses per month. GoI is also ensuring in partnership with Russia that Sputnik will be manufactured by 6 companies coordinated by Dr Reddy’s. The Union Government is supporting efforts of Zydus Cadila, BioE as well Gennova for their respective indigenous vaccines through liberal funding under Covid Suraksha scheme as also the technical support at national laboratories. Development of Bharat Biotech’s single dose intranasal vaccine is proceeding well with GoI funding, and it could be a game-changer for the world. The estimate of production of over 200 crore doses by our vaccine industry by the end of 2021 is the result of such efforts and unstinted support and partnership. How many countries can even dream of such an enormous capacity, and that too across conventional as well as cutting-edge DNA and mRNA platforms? GoI and vaccine manufacturers have worked as one Team India in this mission with seamless engagement on daily basis.
Myth 4: Centre should invoke compulsory licensing
Fact: Compulsory Licensing is not a very attractive option since it is not a ‘formula’ that matters, but active partnership, training of human resources, sourcing of raw materials and highest levels of bio-safety labs which is required. Tech transfer is the key and that remains in the hands of the company that has carried out R&D. Infact, we have gone one step ahead of Compulsory Licensing and are ensuring active partnership between Bharat Biotech & 3 other entities to enhance production of Covaxin. Similar mechanism is being followed for Sputnik. Think about this: Moderna had said in October 2020 that it will not sue any company which makes its vaccines, but still not one company has done it, which shows licensing is the least of the issues. If vaccine-making was so easy, why would even the developed world be so short of vaccine doses?
Myth 5: Centre has abdicated its responsibility to the states
Fact:The Central Government is doing all the heavy-lifting, from funding vaccine manufacturers to giving them quick approvals to ramping up production to bringing foreign vaccines to India. The vaccine procured by the Centre is supplied wholly to the states for free administration to people. All this is very much in the knowledge of the states. GoI has merely enabled states to try procuring vaccines on their own, on their explicit requests. The states very well knew the production capacity in the country and what the difficulties are in procuring vaccines directly from abroad. In fact, GoI ran the entire vaccine program from January to April & it was quite well-administrated compared to the situation in May. But states, who had not even achieved good coverage of healthcare workers and frontline workers in 3 months wanted to open up the process of vaccination and wanted more decentralisation. Health is a state subject & the liberalised vaccine policy was a result of the incessant requests being made by the states to give states more power. The fact that global tenders have not given any results only reaffirm what we have been telling the states from day one: that vaccines are in short supply in the world and it is not easy to procure them at short notice.
Myth 6: Centre is not giving enough vaccines to the states
Fact: Centre is allotting enough vaccines to the states in a transparent manner as per agreed guidelines. In fact, states are also being informed in advance of the vaccine availability. Vaccine availability is going to increase in near future and much more supply would be possible. In the non-GoI channel, states are getting 25% of the doses and private hospitals are getting 25% doses. However the hiccups and issues faced by the people in the administration of these 25% doses by the states leave a lot to be desired. The behaviour of some of our leaders, who in spite of full knowledge of the facts on vaccine supply, appear on TV daily and create panic among the people is very unfortunate. This is not the time to play politics. We need everyone to unite in this fight.
Myth 7: Centre is not taking any step to vaccinate children
Fact: As of now, no country in the world is giving vaccines to children.* Also, WHO has no recommendation on vaccinating children. There have been studies about safety of vaccines in children, which have been encouraging. Trials in children in India are also going to begin soon. However, vaccinating children should not be decided on the basis of panic in Whatsapp groups and because some politicians want to play politics. It has to be a decision taken by our scientists after adequate data is available based on trials.
*The release mentions that 'no country in the world is giving vaccines to children'. It should read 'no country in the world is giving vaccines to children under 12 years.' The other points made in that section are valid. The inadvertent typographical omission is regretted.

ନୀତି ଆୟୋଗ
ଭାରତର ଟିକାକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣା ଓ ସତ୍ୟତା
27 MAY 2021 12:01PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର କୋଭିଡ-19 ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନେଇ ବିଭିନ୍ନ ମିଥ୍ୟା ଓ ଭ୍ରମାତ୍ମକ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି। ଭ୍ରମାତ୍ମକ ବିବୃତି, ଅର୍ଦ୍ଧସତ୍ୟ ଓ ତୁଚ୍ଛା ମିଛ ପ୍ରଚାର କରାଯିବା କାରଣରୁ ଏଭଳି ଭ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ନୀତି ଆୟୋଗ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ) ସଦସ୍ୟ ଏବଂ କୋଭିଡ-19 ପାଇଁ ଟିକାକରଣ ଉପରେ ଗଠିତ ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ବିନୋଦ ପଲ ଏହି ମିଥ୍ୟାର ଖଣ୍ଡନ କରିବା ସହିତ ଏହିସବୁ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପ୍ରକୃତ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ଏଠାରେ ଗୁଜବ ଓ ସଠିକ ସୂଚନାର ବିବରଣୀ ଦିଆଗଲା:
ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣା 1 : ବିଦେଶରୁ ଟିକା କ୍ରୟ ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯଥେଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁନାହାନ୍ତି।
ସତ୍ୟତା : 2020 ମଧ୍ୟଭାଗରୁ ବୃହତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକା ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିୟମିତ ଭାବେ ଯୋଗାଯୋଗ ରକ୍ଷା କରି ଆସୁଛନ୍ତି। ଫାଇଜର, ଜନସନ ଆଣ୍ଡ ଜନସନ ଓ ମଡର୍ଣ୍ଣା ସହିତ ଏକାଧିକ ବାର ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ଟିକା ଯୋଗାଣ ଓ/କିମ୍ବା ଭାରତରେ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁପ୍ରକାର ସହାୟତା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି। ତେବେ, ସେମାନଙ୍କର ଟିକା ମୁକ୍ତ ଭାବେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ବୋଲି କହିହେବ ନାହିଁ। ଆମକୁ ଏହା ବୁଝିବାକୁ ହେବ ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଟିକା କିଣିବା ‘ଅଫ୍ ଦ ସେଲ୍ଫ’ (ଥାକରେ ଥୁଆ ହୋଇଥିବା) ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ଭଳି ସମାନ ନୁହେଁ। ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଟିକା ଯୋଗାଣ ପରିମାଣ ସୀମିତ ଏବଂ ସୀମିତ ଷ୍ଟକ ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ବିଦେଶୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ନିଜସ୍ୱ ପ୍ରାଥମିକତା, ଯୋଜନା ଓ ବାଧ୍ୟବାଧକତା ରହିଛି। ଆମର ନିଜସ୍ୱ ଟିକା ନିର୍ମାତାମାନେ ନିର୍ଦ୍ବନ୍ଦ୍ଵରେ ଆମ ପାଇଁ ଯାହା କରିଛନ୍ତି, ସେହିପରି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ନିଜର ଦେଶକୁ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥାନ୍ତି। ଟିକା ଉପଲବ୍ଧତା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଯେତେଶୀଘ୍ର ଫାଇଜର ପକ୍ଷରୁ ସୂଚୀତ କରାଯିବ, ଟିକା ଆମଦାନୀ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ କମ୍ପାନୀ ପକ୍ଷରୁ ମିଳିତ ଭାବେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ, ସ୍ପୁଟନିକ ଟିକା ପରୀକ୍ଷଣ ଓ ତୁରନ୍ତ ମଞ୍ଜୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇପାରିଛି। ରୁଷ ପକ୍ଷରୁ ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଟିକା ପଠାଯାଇସାରିଛି ଏବଂ ଆମ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହସ୍ତାନ୍ତର ପାଇଁ ସହମତି ହୋଇଛି ଯାହାଫଳରେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏଠାରେ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇପାରିବ। ଆମେ ସମସ୍ତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକା ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ଆସିବା, ଭାରତରେ-ଭାରତ ପାଇଁ ଓ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ଆମର ଆହ୍ୱାନକୁ ପୁଣିଥରେ ଦୋହରାଉଛୁ।
ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣା 2 : ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଉପଲବ୍ଧ ଟିକାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇନାହାନ୍ତି।
ସତ୍ୟତା : ୟୁଏସ ଏଫଡିଏ, ଇଏମଏ, ବ୍ରିଟେନର ଏମଏଚଆରଏ ଓ ଜାପାନର ପିଏମଡିଏ ଏବଂ ଡବ୍ଲୁଏଚଓର ଜରୁରିକାଳୀନ ବ୍ୟବହାର ତାଲିକାରେ ମଞ୍ଜୁରିପ୍ରାପ୍ତ ଟିକାକୁ ଭାରତରେ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଏପ୍ରିଲରେ କେନ୍ଦ୍ର ସକରାର ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅନୁମତି ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଟିକାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକ ଅନ୍ତର ପରୀକ୍ଷା ଦେଇ ଗତି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିବା ଓ ଭଲଭାବେ ପ୍ରମାଣସିଦ୍ଧ ଟିକା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପରୀକ୍ଷଣ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା ଲାଗି ଏବେ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ଡ୍ରଗ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲରଙ୍କ ନିକଟରେ କୌଣସି ବିଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କ ମଞ୍ଜୁରି ଆବେଦନ ପଡ଼ିରହିନାହିଁ।
ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣା 3 : ଘରୋଇ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯଥେଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉନାହାନ୍ତି।
ସତ୍ୟତା : 2020 ଆରମ୍ଭରୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କମ୍ପାନୀଙ୍କୁ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ସକାଶେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ପ୍ରଭାବୀ ସୁବିଧାଯୋଗାଣକାରୀ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରି ଆସୁଛନ୍ତି। କେବଳ ଗୋଟିଏ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ (ଭାରତ ବାୟୋଟେକ୍) ନିକଟରେ ଆଇପି ରହିଛି। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନିଜସ୍ୱ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସଂଖ୍ୟା 1ରୁ 4କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ତିନୋଟି କମ୍ପାନୀ/ପ୍ଲାଣ୍ଟ କୋଭାକ୍ସିନ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ସରକାର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଅକ୍ଟୋବର ସୁଦ୍ଧା କୋଭାକ୍ସିନ ଉତ୍ପାଦନ ପରିମାଣ ମାସିକ 1 କୋଟିରୁ 10 କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ତିନୋଟି ପିଏସୟୁ ମିଳିତ ଭାବେ ଡିସେମ୍ବର ସୁଦ୍ଧା 4.0 କୋଟି ଡୋଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ନିୟମିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇ, ସିରମ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ କୋଭିଶିଲ୍ଡ ଉତ୍ପାଦନକୁ ମାସିକ 6.5 କୋଟି ଡୋଜରୁ 11.0 କୋଟି ଡୋଜକୁ ବଢ଼ାଇବା ନିମନ୍ତେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଡ. ରେଡ୍ଡୀ ସମେତ ଅନ୍ୟ 6ଟି କମ୍ପାନୀ ଭାରତରେ ସ୍ପୁଟନିକ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାର ରୁଷ ସହିତ ସହଭାଗିତା କରି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ଜାତୀୟ ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡ଼ିକର ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ସହିତ କୋଭିଡ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଉଦାର ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜରିଆରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଟିକା ବିକାଶ ପାଇଁ ଜାଇଡସ କ୍ୟାଡିଲା, ବାୟୋଇ ଓ ଜେନୋଭା ଆଦି କମ୍ପାନୀକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଜରିଆରେ ଭାରତ ବାୟୋଟେକର ସିଙ୍ଗଲ ଡୋଜ୍ ଇଣ୍ଟ୍ରାନାସାଲ (ଆନ୍ତଃନାସା) ଟିକାର ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଆବିଷ୍କାର ହୋଇପାରିବ। ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ଓ ସହଭାଗିତାର ଫଳସ୍ୱରୂପ 2021 ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଆମର ଟିକା ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା 200 କୋଟି ଟିକା ଡୋଜ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଏପରି ବିଶାଳ ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଏବଂ ତାହାପୁଣି ପାରମ୍ପରିକ ତଥା ଆଧୁନିକ ଡିଏନଏ ଓ ଏମଆରଏନଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନିର୍ବିଶେଷରେ କୌଣସି ଦେଶ କଳ୍ପନା କରିପାରିବ କି? ଦୈନିକ ନିରବିଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଭାରତ ସରକାର ଓ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନେ ମିଳିତ ଭାବେ ଟିମ ଇଣ୍ଡିଆ ମନୋଭାବ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣା 4 : କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଚିତ୍।
ସତ୍ୟତା : ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ବିକଳ୍ପ ନୁହେଁ କାରଣ ଏହା ଏକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ‘ଫର୍ମୁଲା’ ନୁହେଁ, ବରଂ ସକ୍ରିୟ ସହଭାଗିତା, ମାନବ ସମ୍ବଳର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, କଞ୍ଚାମାଲର ଉତ୍ସ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଉଚ୍ଚସ୍ତରର ବାୟୋ-ସେଫଟୀ ପରୀକ୍ଷାଗାରର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହସ୍ତାନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏହା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀ ନିକଟରେ ରହିଛି। ବାସ୍ତବରେ, ଆମେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ ଦିଗରେ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗେଇଛୁ ଏବଂ କୋଭାକ୍ସିନ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ବାୟୋଟେକ ଏବଂ ତିନୋଟି ଅନ୍ୟ କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗିତା ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ। ସ୍ପୁଟନିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହିପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନୁସରଣ କରାଯାଉଛି। ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ : ଅକ୍ଟୋବର 2020ରେ ମଡର୍ଣ୍ଣା ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏହାର ଟିକା ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା କୌଣସି କମ୍ପାନୀ ବିରୋଧରେ ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ନାହିଁ, ତଥାପି ଗୋଟିଏ ହେଲେ କମ୍ପାନୀ ଏହା କରିନାହାନ୍ତି, ଯାହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ ସେପରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ। ଯଦି ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏତେ ସହଜ ହୋଇଥାନ୍ତା, ତା’ହେଲେ ବିକଶିତ ବିଶ୍ୱରେ ଟିକାର ଏତେ ଅଭାବ କାହିଁକି ଦେଖାଦେଇଥାନ୍ତା?
ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣା 5 : କେନ୍ଦ୍ର ନିଜ ଦାୟିତ୍ୱ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଛାଡ଼ି ଦେଇଛି।
ସତ୍ୟତା : ଟିକା ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ତୁରନ୍ତ ମଞ୍ଜୁରି ଦେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଭାରତକୁ ବିଦେଶୀ ଟିକା ଆଣିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମସ୍ତ ଗୁରୁଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କିଣୁଥିବା ଟିକା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ମାଗଣାରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜ୍ଞାତସାରରେ ଏହା କରାଯାଉଛି। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପକ୍ଷରୁ ବାରମ୍ବାର ଅନୁରୋଧ ପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜସ୍ୱ ଉତ୍ସରୁ ଟିକା କିଣିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ସିଧାସଳଖ ଟିକା କ୍ରୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ସମସ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଭଲ ଭାବେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି। ବାସ୍ତବରେ, ଭାରତ ସରକାର ଜାନୁଆରୀରୁ ଏପ୍ରିଲ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ମେ’ ମାସରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ତୁଳନାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିଲେ। ହେଲେ, ତିନି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏପରିକି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଓ ଆଗଧାଡ଼ିର କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କୁ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସେତେଟା ସଫଳତା ହାସଲ କରିପାରିନଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଟିକାକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ହଠାତ୍ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ଓ ବିକେନ୍ଦ୍ରିକୃତ କରିବା ଲାଗି ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଦାୟିତ୍ୱ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ରାଜ୍ୟକୁ ଅଧିକ କ୍ଷମତା ଦେବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପକ୍ଷରୁ ବାରମ୍ବାର ଅନୁରୋଧ କରାଯିବା ଫଳରେ ଟିକାକରଣ ନୀତିକୁ ଉଦାରୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ଆମେ ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଯାହା କହିଆସୁଥିଲୁ ତାହା ଏବେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଟେଣ୍ଡର ପ୍ରକ୍ରିୟାର କୌଣସି ପରିଣାମ ନମିଳିବା ପ୍ରସଙ୍ଗରୁ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି: ବିଶ୍ୱରେ ଟିକା ଯୋଗାଣରେ ଅଭାବ ରହିଛି ଏବଂ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଏହାକୁ କ୍ରୟ କରିବା ସହଜ ନୁହେଁ।
ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣା 6 : କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ଟିକା ଯୋଗାଇ ଦେଉନାହାନ୍ତି।
ସତ୍ୟତା : ଆପୋସ ସହମତି ଥିବା ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଟିକା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରକୃତରେ, ଟିକା ଉପଲବ୍ଧତା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗୁଆ ସୂଚନା ଦିଆଯାଉଛି। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଟିକା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ଅଧିକ ଯୋଗାଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ। ଅଣ-ସରକାରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ 25% ଏବଂ ଘରୋଇ ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ 25% ଟିକା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ତେବେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଏହି 25% ଟିକାକରଣରେ ଦେଖାଦେଉଥିବା ବାଧା ଓ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରଞ୍ଜିତ କରି ଦର୍ଶାଯାଉଛି। ହେଲେ ଟିକା ଯୋଗାଣର ତଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଗତ ଥାଇ ସୁଦ୍ଧା ସବୁଦିନ ଟେଲିଭିଜନରେ ମୁହଁ ଦେଖାଉଥିବା ଆମର କିଛି ନେତାମାନଙ୍କର ବ୍ୟବହାର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଯାହାକି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ। ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜନୀତି କରିବାର ସମୟ ନୁହେଁ। ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଲଢ଼େଇରେ ଏକଜୁଟ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣା 7 : ଶିଶୁଙ୍କ ଟିକାକରଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ପକ୍ଷରୁ କୌଣସି ପଦେକ୍ଷପ ନିଆଯାଉନାହିଁ।
ସତ୍ୟତା : ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଦେଶ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଟିକା ଦେଉନାହିଁ।* ଏଥିସହିତ ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଟିକାକରଣ ପାଇଁ କୌଣସି ସୁପାରିସ କରିନାହିଁ। ପିଲାମାନଙ୍କ ଠାରେ ଟିକାର ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ ଗବେଷଣା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଉତ୍ସାହଜନକ ରହିଛି। ଭାରତରେ ଖୁବଶୀଘ୍ର ପିଲାମାନଙ୍କ ଉପରେ ପରୀକ୍ଷଣ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ତେବେ, ପିଲାମାନଙ୍କ ଟିକାକରଣ ହ୍ଵାଟ୍ସଆପ୍ ଗ୍ରୁପରେ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କକୁ ଆଧାର କରି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। କାରଣ କିଛି ରାଜନେତା ଏହାକୁ ନେଇ ରାଜନୀତି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ପରୀକ୍ଷଣ ଆଧାରରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ପରେ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ନିର୍ଣ୍ଣୟ ନିଆଯିବ।
* ଏହି ରିଲିଜରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ‘ବିଶ୍ବର କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଟିକା ଦେଉନାହାନ୍ତି’। ଏହାକୁ ‘ବିଶ୍ବର କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ର 12 ବର୍ଷରୁ କମ ବୟସ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଟିକା ଦେଉନାହାନ୍ତି’ ବୋଲି ପଢ଼ାଯିବା ଉଚିତ୍। ଏହି ଭାଗରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ଅନ୍ୟ ବିନ୍ଦୁଗୁଡ଼ିକ ବୈଧ ଅଟେ। ମୂଦ୍ରଣଜନିତ ଅନିଚ୍ଛାକୃତ ତ୍ରୁଟି ପାଇଁ ଆମେ ଦୁଃଖିତ।