Prime Minister's Office
PM addresses the World Environment Day event
Target of achieving 20 percent ethanol blending in petrol has been preponed to 2025 : PM
Government has identified 11 sectors which can make good use of resources by recycling : PM
Launches E-100 pilot project in Pune for the production and distribution of ethanol across the country
05 JUN 2021 1:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the World Environment Day event, jointly organized by the Ministry of Petroleum & Natural Gas and the Ministry of Environment, Forest and Climate Change today through a video conference. During the event the PM interacted with a farmer from Pune who shared his experience of organic farming and use of biofuel in agriculture.
The Prime Minister released the "Report of the Expert Committee on Road Map for ethanol blending in India 2020-2025". He also launched the ambitious E-100 pilot project in Pune for the production and distribution of ethanol across the country. The theme for this year’s event is ‘promotion of biofuels for a better environment’. Union Cabinet Ministers Shri Nitin Gadkari, Shri Narendra Singh Tomar, Shri Prakash Javadekar, Shri Piyush Goyal and Shri Dharmendra Pradhan were also present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that India has taken another leap by releasing a detailed roadmap for the development of the ethanol sector on the occasion of World Environment Day. He said that ethanol has become one of the major priorities of 21st century India. He added that the focus on ethanol is having a better impact on the environment as well as on the lives of farmers. He said that the Government has resolved to meet the target of 20 percent ethanol blending in petrol by 2025. Earlier the resolve was to achieve the target by 2030 which is now preponed by 5 years. He added that till 2014, on an average, only 1.5 percent of ethanol could be blended in India which has now reached about 8.5 percent. In 2013-14, about 38 crore liters of ethanol were purchased in the country which has now grown to more than 320 crore liters. He said that a large part of this eightfold increase in ethanol procurement has benefitted the sugarcane farmers of the country.
The Prime Minister remarked that the 21st century India can get energy only from the modern thinking and modern policies of the 21st century. With this thinking, the government is continuously taking policy decisions in every field. He said today, a lot of emphasis is being laid on building the necessary infrastructure for the production and purchase of ethanol in the country. Most of the ethanol manufacturing units are mostly concentrated in 4-5 states where sugar production is high but now Food Grain Based Distilleries are being established to expand this to the whole country. Modern technology based plants are also being set up in the country to make ethanol from agricultural waste.
The Prime Minister said that India is a strong proponent of climate justice and is moving ahead with a lofty global vision like the founding of International Solar Alliance for realizing the vision of One Sun, One World, One Grid and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure initiative. He noted India has been included in the top 10 countries of the world in the Climate Change Performance Index. He added that India is also aware of the challenges that are being faced due to climate change and is also working actively.
The Prime Minister spoke about the hard and soft approaches taken to fight climate change. On the hard approach, he noted that our capacity for renewable energy has increased by more than 250 percent in the last 6-7 years. India is today among the top 5 countries of the world in terms of installed renewable energy capacity. Especially the capacity of solar energy has increased by about 15 times in the last 6 years.
The Prime Minister said that the country has also taken historic steps with a soft approach, today the common man of the country has joined and leading the Pro-Environment Campaign like avoiding single use plastic, beach cleaning or Swachh Bharat. He added that the impact of giving more than 37 crore LED bulbs and more than 23 lakh Energy Efficient Fans are not discussed often. He said similarly, by providing free gas connections under the Ujjwala scheme, by providing electricity connections under the Saubhagya scheme, to crores of poor, their dependence on wood has greatly reduced. Apart from reducing pollution, it has also helped a lot in improving the health and strengthening environmental protection. He said India is setting an example to the world that it is not necessary to stop development for protecting the environment. He stressed that Economy and Ecology both can go together and move forward. And this is the path India has chosen. He said along with strengthening the economy, our forests have also increased by 15 thousand square kilometers in the last few years. The number of Tigers in our country has doubled and the number of leopards has also increased by about 60 percent in the last few years.
The Prime Minister said Clean and Efficient Energy Systems, Resilient Urban Infrastructure and Planned Eco-Restoration are a very important part of the AatmaNirbhar Bharat Campaign. He said due to all the efforts taken related to the environment, new investment opportunities are being created in the country, lakhs of youth are also getting employment. He said India is working with a holistic approach through the National Clean Air Plan to curb air pollution. He said the work on waterways and multimodal connectivity will not only strengthen the mission of green transport, but also improve the logistics efficiency of the country. Today, the service of metro rail in the country has increased from 5 cities to 18 cities which has helped in reducing the use of personal vehicles.
The Prime Minister said that today, a large part of the country's railway network has been electrified. Airports of the country are also made to use electricity from solar energy at a rapid pace. He elaborated that before 2014, only 7 airports had a solar power facility, whereas today this number has increased to more than 50. More than 80 airports have been installed with LED lights which would improve energy efficiency.
The Prime Minister spoke about a project which is underway to develop Kevadiya as an electric vehicle city. He said necessary infrastructure is being made available so that only battery based buses, two-wheeler, four-wheeler will run in Kevadiya in future. He said the water cycle is also directly related to climate change and imbalance in the water cycle will directly affect water security. He told that work is being done with a holistic approach from creation and conservation to use of water resources in the country through Jal Jeevan Mission. On one hand, every household is being connected with pipes, while on the other hand, the focus is on raising the ground water level through campaigns like Atal Bhujal Yojana and Catch the Rain.
The Prime Minister announced that the government has identified 11 sectors which can make good use of resources by recycling them through modern technology. He said a lot of work has been done in the last few years on the Kachra to Kanchan campaign and now it is being taken forward very fast in mission mode. The action plan related to this, which will have all the regulatory and development related aspects, will be implemented in the coming months. He stressed that to protect the climate, it is very important to organize our efforts to protect the environment. He urged that we will be able to give a safe environment to our coming generations only when every citizen of the country makes a united effort to maintain the balance of water, air and land.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী ইনভাইরনমেন্ত নুমিত্তা ৱা ঙাংখ্রে
পেত্রোলদা ইথানোল য়ানবগী পান্দমগী ২০%গী শরুক ফংবা ঙম্বগী মতম্বু ইং ২০২৫দা ঙনখৎলেঃ পি.এম.
রিসাইকল তৌদুনা রিসোর্সশিংবু নীংথিজনা শিজিন্নবা ঙম্বা সেক্তর ১১বু সরকারনা শক-খঙখ্রেঃ পি.এম.
ইথানোল পুথোক্তুনা লৈবাক শিনবা থুংনা য়েন্থোক্নবা ই.-১০০ পাইলোৎ প্রোজেক্ত অসি পুনেদা হৌদোকখ্রে
05 JUN 2021 1:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয় অমসুং ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয়না পুন্না শিনবা মালেমগী ইনভাইরনমেন্ত নুমিৎকী থৌরমদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিগী মনুংদা পুনেগী লৌমী অমগা ৱারী শাখি অমসুং মহাক্না ওর্গানিক ফার্মিং চত্থবদা থেংনখিবা অমসুং লৌউ-শিংউদা বাইফুএল শিজিন্নবগী মতাংদা পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা “অখঙ-অহৈশিংগী কম্মিতীনা ইং ২০২০-২০২৫দা ভারত্তা ইথানোল য়ানবগী পান্দম ফংনবা থৌরাং য়াৎপগী পাউদম” অমসু ফোঙখি। ইথানোল পুথোক্তুনা লৈবাক শিনবা থুংবদা য়েন্থোকপগী মিৎয়েং শাল্লবা ই.-১০০ পাইলোৎ প্রোজেক্ত অসিসু মহাক্না পুনেদা হৌদোকখ্রে। হন্দক্কী চহিগী মপুং ওইবা হীরমদি “হেন্না ফবা অকোয়বা অমগীদমক্তা বাইওফুএল শৌগৎপা” অসিনি। কেন্দ্রগী কেবিনেৎ মন্ত্রী, শ্রী নিতিন গদকরী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার, শ্রী প্রকাশ জাবরেকর, শ্রী পিয়ুশ গোয়ল অমসুং শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধানসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা মালেমগী ইনভাইরনমেন্ত নুমিৎকী থৌরম অসিদা ইথানোল সেক্তরবু চাউখৎহন্নবগী পান্দম ফংনবগীদমক্তা অকুপ্পা থৌরাং য়াৎপগী ৱারোল অমা ফোঙদুনা অচৌবা খোঙথাং অমা লৌখৎখ্রে হায়না ফোংদোকখি। ইথানোল অসিনা ২১শুবা চহি-চাগী ভারতকী খ্বাইদগী হান্না মিৎয়েং চঙগদবা মরু ওইবা হীরম অমা ওইরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ইথানোলদা মিৎয়েং চঙলিবা অসিনা অকোয়বগা লোয়ননা লৌমীশিংগী পুন্সিদা অফবা শাফু অমা পীবা ঙম্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি। ইং ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা পেত্রোলদা ইথানোল য়ানবগী পান্দমগী ২০%গী শরুক ফংবা ঙম্বা ঙম্নবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে হায়নসু মহাক্না মখা তানা পনখি। অহানবদদি, হায়রিবা পান্দম অসি ইং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ফংবা হায়না ৱারেপ লৌরম্বনি অদুবু হৌজিক্তি মতম অসি চহি ৫ ঙনখৎলে। ইং ২০১৪ ফাওবদা, চাংচত্তা পাবদা, ভারত্তা ইথানোলগী য়ানবগী চাং অসি ১.৫% খক্তমক ঙম্লম্বনি, অদুবু হৌজিক্তি ৮.৫%গী চাং য়ৌবা ঙম্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ইং ২০১৩-১৪দা লৈবাক অসিদা ইথানোল লিতর চাউরাকপা করোর ৩৮ লৈখি অসুং হৌজিক্তি চাং অসি হেনগত্তুনা লিতর করোর ৩২০ হেন্না য়ৌবা ঙম্লে। ইথানোল লৈবগী চাংদা শরুক ৮ হেনগৎলিবা অসিগী চাউরবা শরুক অমনা লৈবাক অসিগী চুগী লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা ২১শুবা চহি-চাগী ভারতনা হৌজিক্কী মতমগী ৱাখল খনবা অমসুং ২১শুবা চহি-চাগী মতমগী পোলিসী খক্তদগী ইনর্জী ফংবা ঙম্লগনি হায়বা ৱাফম ফোংদোকখি। সরকারনা ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইদুনা হীরম খুদিংদা পোলিসীগী ৱারেপ কয়া তত্তনা লৌরি। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা ইথানোল পুথোকপা অমসুং লৈবা ঙম্নবগীদমক্তা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বগী মতাংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি হায়না মহাক্না পাউদমখি। ইথানোল পুথোকপগী য়ুনিৎ অয়াম্বদি চিনি য়াম্না পুথোকপা ঙম্বা রাজ্য ৪-৫ খক্তদা তুংশিন্দুনা লৈ অদুবু ঙসিদি, মখোয়শিং অসিবু লৈবাক শিনবা থুংবদা শন্দোক্নবগীদমক্তা ফুদ গ্রেন্দা য়ুম্ফম ওইবা দিস্তিলরী কয়া অমা শেমগৎপা হৌরে। লৌউ-শিংউগী অরেম-অখাকশিংদগী ইথানোল পুথোক্নবগীদমক্তা মতমগা চানবা তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা প্লান্ত কয়া অমা লৈবাক অসিদা শাবগী থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত অসি অইং-অশাগী খল ঙাকপগী হীরমদা য়াম্না চাউনা শৌগৎপা লৈবাক্নি অমসুং নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রিদ অমগী মঙলানবু মঙফাওনহন্নবা ইন্তর্নেস্নেল সোলার এলাইএন্স অমসুং কোএলিসন ফোর দিজাজতর রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খোঙথাংগুম্বা কয়া হৌদোক্তুনা মালেমগী চাউরবা মঙলান অসিগীদমক্তা মাংজিল থাদুনা চৎলিবনি হায়না ফোংদোকখি। ভারত অসি ক্লাইমেৎ চেঞ্জ পর্ফোর্মেন্স ইন্দেক্সতা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক ১০গী মনুং চল্লবনি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না ফোংদোকখি। ভারতনা অইং-অশানা মরম ওইদুনা থোকপা শিংনবশিংগী মতাংদা নীংথিনা খঙই অমসুং মসিগীদমক্তা থৱাই য়াওনা হোৎনরিবনি হায়নসু মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অইং-অশা হোংবগী ফীভম থেংননবগীদমক্তা পায়খৎলিবা অহকপা অমসুং হন্থবা খোঙথাং কয়াগী মতাংদা পনখি। অহকপা খোঙথাংগী ওইনদি, ঐখোয়গী রিন্যুএবল ইনর্জীগী লৈরিবা মতিক অসি হৌখিবা চহি ৬-৭তা ২৫০%গী চাংদগী হেন্না হেনগৎলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ঙসিদি, রিন্যুএবল ইনর্জী ফংনবা পথাপ খিনবগী মতাংদা ভারতনা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক ৫গী মনুংদা চনবা ঙম্লে। য়াম্না মরু ওইবা অমা ওইনা, হৌখিবা চহি ৬ অসিদা ভারতকী সোলার ইনর্জীগী মতিক অসি চাউরাক্না শরুক ১৫ হেনগৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা, ভারতনা খরা অতপ্পা খোঙথাং লৌখত্তুনা পুৱারী ওইবা খোঙথাং কয়া পায়খৎখ্রে অমসুং ঙসিদি, লৈবাক অসিগী অচম্বা মীয়াম্না সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক, সমুদ্র তোর্বান শেংদোকপা নত্ত্রগা স্বচ্ছ ভারতকুম্বা খোঙথাং পায়খত্তুনা প্রো-ইনভাইরনমেন্ত কেম্পেন কয়াদা য়াওরি অমসুং লুচিংলি। এল.ই.দি. বল্ব করোর ৩৭ হেনবা অমসুং ইনর্জী ইফিসিএন্ত ফেন লাখ ২৩ হেন্না মীয়ামদা পীখিবা অসিগী কান্নবশিং য়াম্না তোয়না খন্ন-নৈনদে হায়না মহাক্না মখা তাখি। মসিগা মান্নবা ওইনা, খ্বাইদগী লায়রবা মীওইশিংদা উজ্বালা স্কিমগী মখাদা গ্যাস কন্নেক্সন লেম্না পীবা, সৌভাগ্যা স্কিমগী মখাদা মৈ ফংহনবা অসিনা মখোয়না শিঙ শিজিন্নরম্বা অদুসু য়াম্না হন্থরে হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি। মসিনা পোল্ল্যুসন হন্থহনবতা নত্তনা মখোয়গী হকশেল অমসুং অকোয়বগী ফীভম ঙাক-শেনবগী থৌওংসু য়াম্না ফগৎহল্লে। অকোয়ববু ঙাক শেন্নবগীদমক্তা চাউখৎপা থিংবগী মথৌ তাদে হায়বা ৱাফম্বু ভারতনা মালেমদা খুদম ওইনা তাক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শেন্মিৎলোন অমসুং ইকোলোজী অনিমক্না পুন্দুনা তুংলমচৎকীদমক্তা চৎমিন্নবা য়াগনি হায়না মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। অমসুং ভারতনা খল্লিবা লম্বী অসিসু মসিনি। শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল কনখৎহনবগা লোয়ননা, ঐখোয়গী উমং অসিসু হৌখিবা চহি খরদা স্ক্বার কিলোমীতর লিশিং ১৫ হেনগৎলে। হৌখিবা চহি খরা অসিদা, ঐখোয়গী লৈবাক্কী কৈগী মশিংসু শরুক অনি হেনগৎলে অমসুং কৈশালগী মশিংসু চাউরাক্না ৬০%গী চাংদা হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা অশেংবা অমসুং অফবা ইনর্জীগী পথাপ, রেজিলিএন্ত অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং থৌরাং য়াৎলবা ইকো-রেস্তোরেসনগী থৌওংশিং অসি আত্মানির্ভর ভারত কেম্পেনগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমনি হায়না ফোংদোকখি। অকোয়বগা মরী লৈনবা খোঙথাং কয়া পায়খৎপনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিদা শেল থাদবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরক্লি অমসুং নহাশিংসু থবক ফংনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ভারতনা নেস্নেল ক্লিন এয়র প্লানগী খুত্থাংদা হীরম পুম্নমক পুন্সিনবা খোঙথাং কয়া অমগা লোয়ননা এয়র পোল্ল্যুসন থিংনবগীদমক্তা কন্না হোৎনরি হায়না মহাক্না পনখি। ঈশিং লম্বী অমসুং মলতি-মোদেল কন্নেক্তিভিতীগী মতাংদা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা গ্রীন ত্রান্সপোর্তকী মিসনবু মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহনবতা নত্তনা লৈবাক অসিগী লোজিস্তিক্সকী পথাপ্পুসু হেন্না ফগৎহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী মেত্রো রেলগী সেবাশিংসু শহর ৫দগী ১৮দা হেনগৎলে অমসুং মসিনা মশাগী গারি শিজিন্নবগী চাংসু য়াম্না হন্থহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা, ঙসিদি, লৈবাক্কী রেলৱে নেৎৱর্ক্কী চাউরবা শরুক অমদি মৈনা চলায়রে। লৈবাক্কী এয়র্পোর্তশিংসু, য়াম্না অথুবা খোঙজেলদা, সোলার ইনর্জীদগী পুথোকপা মৈ শিজিন্নহল্লি। ইং ২০১৪গী মমাংদা, এয়র্পোর্ত ৭ খক্তদা সোলার পাৱর ফেসিলিতী লৈরম্মি, অদুবু ঙসিদি, মসিগী মশিং অসি হেনগত্তুনা ৫০গী মথক্তা লৈরে হায়না মহাক্না য়াম্না কুপ্না তাকখি। এয়র্পোর্ত ৮০ হেনবদা এল.ই.দি. শিজিন্নরে অমসুং মসিনা ইনর্জী নীংথিজনা শিজিন্নবা হেনগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা কেবারিয়াবু ইলেক্ত্রিক গারিগী শহর অমা ওইহন্নবা চত্থরিবা প্রোজেক্তকী মতাংদা পাউদমখি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, কেবারিয়াদা বেত্তরীনা চেনবা বস, চকা অনি পানবা গারি, চকা মরি পানবা গারি খক্তমক শিজিন্ননবা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংসু ফংহনবগী থবক কন্না চত্থরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ঈশিংগী অপুনবা খোঙজেল অসিসু অইং-অশাগা হকথেংননা মরী লৈনৈ অমসুং মসিগী খল কায়বদা ঈশিংগী সেক্যুরিতীদা অকায়বা লাক্কনি হায়না মহাক্না হায়খি। ঈশিং তুংফম শেমগৎপদগী হৌদুনা ঈশিং হৌরকফম য়োকখৎপগী থবক কয়া অমসু লৈবাক অসিদা জল জীবন মিসনগী খুত্থাংদা পাংথোক্লি হায়না মহাক্না পাউদমখি। নাকল অমদনা, য়ুম্থোং খুদিংমক তোতী ঈশিং ফংহল্লি অমসুং নাকল অমদনা লৈনুংগী ঈশিংগী থাক হেনগৎহন্নবা অতল ভুজল য়োজনা অমসুং কেৎচ দি রেনগুম্বা কেম্পেনশিং পায়খৎলি।
মতমগা চানবা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা রিসাইকল তৌদুনা রিসোর্সশিংবু নীংথিজনা শিজিন্নবা ঙম্বা সেক্তর ১১বু সরকারনা শক-খঙখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখ্রে। হৌখিবা চহি খরা অসিদা, কচরা তু কাঞ্চন কেম্পেনগী মতাংদা থবক কয়া অমা পায়খৎলি অমসুং মসিবু হৌজিক্তি, মিসন মোদতা য়াম্না থুনা মাংজিল থানা চৎনবা হোৎনরি। থবক পাংথোকপগী কাঙলোন অমসুং মখা তানা চাউখৎপগী মরী লৈনবা হীরম কয়া য়াওবা থবক অসিগা মরী লৈনবা এক্সন প্লান অসিসু লাক্কদৌরিবা থা খরদা থবক ওইনা পাংথোক্লগনি। অইং-অশাগী খল ঙাক্নবগীদমক্তা অকোয়ববু ঙাক শেনবগী থবকশিং অসি পুন্সিনবা অসি য়াম্না তঙাই ফদবনি হায়না মহাক্না মিৎইয়েং চঙখি। লৈবাক্কী মীয়াম্না ঈশিং, নুংশিৎ অমসুং কংফালগী খল ঙাক্তুনা থম্নবা অমত্তা ওইনা হোৎনরবা তুংদা খক্তদা ঐখোয়গী লাক্কদৌরিবা চারোন-শুরোনশিংদা ঐখোয়না তেক্ত-কায়দবা অকোয়বগী ফীভম পীবা ঙমগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।