Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Prices (MSP) for Kharif Crops for marketing season 2021-22
09 JUN 2021 3:45PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSPs) for all mandated Kharif crops for marketing season 2021-22.
Government has increased the MSP of Kharif crops for marketing season 2021-22, to ensure remunerative prices to the growers for their produce. The highest absolute increase in MSP over the previous year has been recommended for sesamum (Rs. 452 per quintal) followed by tur and urad (Rs. 300 per quintal each). In case of groundnut and nigerseed, there has been an increase of Rs 275 per quintal and Rs 235 per quintal respectively in comparison to last year. The differential remuneration is aimed at encouraging crop diversification.
Minimum Support Prices for all Kharif crops for marketing season 2021-22 are as follows:
Crop
MSP 2020-21
MSP 2021-22
Cost* of production 2021-22 (Rs/quintal)
Increase in MSP
(Absolute)
Return over cost (in per cent)
Paddy (Common)
1868
1940
1293
72
50
Paddy (GradeA)^
A)A
1888
1960
-
72
-
Jowar (Hybrid) (Hybrid)
2620
2738
1825
118
50
Jowar (Maldandi)^
2640
2758
-
118
-
Bajra
2150
2250
1213
100
85
Ragi
3295
3377
2251
82
50
Maize
1850
1870
1246
20
50
Tur (Arhar)
6000
6300
3886
300
62
Moong
7196
7275
4850
79
50
Urad
6000
6300
3816
300
65
Groundnut
5275
5550
3699
275
50
Sunflower Seed
5885
6015
4010
130
50
Soyabean (yellow)
3880
3950
2633
70
50
Sesamum
6855
7307
4871
452
50
Nigerseed
6695
6930
4620
235
50
Cotton (Medium Staple)
5515
5726
3817
211
50
Cotton (Long Staple)^
5825
6025
-
200
-
* Refers to comprehensive cost which includes all paid on costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
^ Cost data are not separately compiled for Paddy (Grade A), Jowar (Maldandi) and Cotton (Long staple)
The increase in MSP for Kharif Crops for marketing season 2021-22 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSPs at a level of at least 1.5 times of the All-India weighted average Cost of Production (CoP), aiming at reasonably fair remuneration for the farmers. The expected returns to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of Bajra (85%) followed by urad (65%) and tur (62%). For rest of the crops, return to farmers over their cost of production is estimated to be at least 50%.
Concerted efforts were made over the last few years to realign the MSPs in favour of oilseeds, pulses and coarse cereals to encourage farmers shift to larger area under these crops and adopt best technologies and farm practices, to correct demand - supply imbalance. The added focus on nutri-rich nutri-cereals is to incentivize its production in the areas where rice-wheat cannot be grown without long term adverse implications for groundwater table.
Besides, the Umbrella Scheme "Pradhan Mantri AnnadataAaySanraksHan Abhiyan' (PM-AASHA) announced by the government in 2018 will aid in providing remunerative return to farmers for their produce. The Umbrella Scheme consists of three sub-schemes i.e. Price Support Scheme (PSS), Price Deficiency Payment Scheme (PDPS) and Private Procurement & Stockist Scheme (PPSS) on a pilot basis.
With an aim to attain self-sufficiency in the production of pulses, a special Kharif strategy has been prepared for implementation in the ensuing Kharif 2021 season. A detailed plan for both area expansion and productivity enhancement for Tur, Moong, and Urad has been formulated. Under the strategy, all the available high-yielding varieties (HYVs) of seeds will be distributed free of cost to increase area through intercropping and sole crop. Similarly, for Oilseeds, the Government of India has approved an ambitious plan for the free distribution of high-yielding varieties of seeds to the farmers for the Kharif season 2021 in the form of mini-kits. The special Kharif program will bring an additional 6.37 lakh hectare area under oilseeds and is likely to produce 120.26 lakh quintals of oilseeds and edible oil amounting to 24.36 lakh quintals.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মার্কেতিং সিজন ২০২১-২২গীদমক খরিফ ক্রোপশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইসশিং(এম.এস.পি.) কেবিনেতনা এপ্রুব তৌখ্রে
09 JUN 2021 3:45PM by PIB Imphal
মার্কেতিং সিজন ২০২১-২২গীদমক তঙাই ফদবা খরিফ ক্রোপ পুম্নমক্কী মিনিমম সপোর্ত প্রাইসশিং(এম.এস.পি.শিং) হেনগৎননবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা ফমখিবা কেবিনেৎ কম্মিতীনা এপ্রুব তৌখ্রে৷
মহৈ-মরোং থারিবা লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোক অদুগী মতিক চাবা মমল অদু ফংহন্নবা মার্কেতিং সিজন ২০২১-২২গী ওইনা খরিফ ক্রোপশিংগী এম.এস.পি. অদু সরকারনা হেনগৎখ্রে৷ হৌখিবা চহিগা য়েংনবা মতমদা এম.এস.পি.দা হেনগৎলকখিবা মমল অদু সেসামুমনা খ্বাইদগী ৱাংদুনা (ক্বিন্তল অমদা লুপা ৪৫২) তুর অমসুং উরদনা মতুং ইল্লি(ক্বিন্তল অমমদা লুপা ৩০০)৷ লৈবাক হৱাই অমসুং নাইজর সীদকী ওইনা, হৌখিবা চহিগা য়েংনবা মতমদা ক্বিন্তল অমদা মথংশিৎনা লুপা ২৭৫ অমসুং লুপা ২৩৫ হেনগৎলকখ্রে৷ মহৈ-মরোংশিং অসিগী মমলশিং মান্নহন্দনা তোঙান তোঙানবা ক্রোপ মখলশিং থাহন্নবা মীৎয়েং থম্লি৷
মার্কেতিং সিজন ২০২১-২২গীদমক খরিফ ক্রোপ পুম্নমক্কী মিনিমম সপোর্ত প্রাইসশিং মখাদা পীরি:
ক্রোপ
এম.এস.পি. ২০২০-২১
এম.এস.পি. ২০২১-২২
প্রদক্সনগী মমল*২০২১-২২(ক্বিন্তল অমগী মমল)
এম.এস.পি.দা হেনগৎলকপা
(এবসোলুত)
রিতর্ন ওভর কোস্ত (চাদা)
ফৌ (কম্মন)
১৮৬৮
১৯৪০
১২৯৩
৭২
৫০
ফৌ (গ্রেদ এ)^
)
১৮৮৮
১৯৬০
-
৭২
-
জোৱর (হাইব্রিদ
২৬২০
২৭৩৮
১৮২৫
১১৮
৫০
জোৱর (মলদান্দি)^
২৬৪০
২৭৫৮
-
১১৮
-
বজ্রা
২১৫০
২২৫০
১২১৩
১০০
৮৫
রগী
৩২৯৫
৩৩৭৭
২২৫১
৮২
৫০
চুজাক
১৮৫০
১৮৭০
১২৪৬
২০
৫০
তুর (আর্হর)
৬০০০
৬৩০০
৩৮৮৬
৩০০
৬২
মূঙ্গ
৭১৯৬
৭২৭৫
৪৮৫০
৭৯
৫০
উরদ
৬০০০
৬৩০০
৩৮১৬
৩০০
৬৫
লৈবাক হৱাই
৫২৭৫
৫৫৫০
৩৬৯৯
২৭৫
৫০
নুমিৎলৈ মরু
৫৮৮৫
৬০১৫
৪০১০
১৩০
৫০
নুং হৱাই (হঙ্গাম মপাল মচু)
৩৮৮০
৩৯৫০
২৬৩৩
৭০
৫০
সেসামুম
৬৮৫৫
৭৩০৭
৪৮৭১
৪৫২
৫০
নাইগরসীদ
৬৬৯৫
৬৯৩০
৪৬২০
২৩৫
৫০
লশিং (মেদিয়ম স্তেপল)
৫৫১৫
৫৭২৬
৩৮১৭
২১১
৫০
লশিং (লোঙ্গ স্তেপল)^
৫৮২৫
৬০২৫
-
২০০
-
* থবক শুনবা মী নেকপদা, বুল্লোক লেবর, মিছিন লেবর, লম শিজিন্নবগী মমল পীবা, মেতরিএল ইমপ্যুতশিং খুদম ওইনা মরুশিং, হারশিং, মেন্যুরশিং, ইরিগেসন চার্জশিং, খুৎশু-খুৎলাই অমসুং ফার্ম বিল্দিলশিং শেমগৎপগী মমলশিং, পম্প সেতশিং শিজিন্নবগী দিজল থাউ/মৈগী মমলশিং, অহেনবা চাদিংশিং অমসুং ফেমিলী লেবরগী ইমপ্যুতেদ ভেল্যু য়াওনা কমপ্রিহেন্সিব কোস্ত উৎলি৷
^ ফৌ(গ্রেদ এ), জোৱার(মালদন্দি) অমসুং লশিং(লোঙ্গ স্তেপল)গী ওইনা কোস্ত দাতা তোখায় তোখায়না থমদে৷
ওল-ইন্দিয়া ৱেতেদ এভরেজ কোস্ত ওফ প্রদক্সন(সি.ও.পি.)গী য়ামদ্রবদা শরুক ১৫গী লেবলদা এম.এস.পি.শিং অসি লেপ্ননবগীদমক ২০১৮-১৯গী য়ুনিয়ন বদজেৎতা লাওথোকখিবা অসিগা মরী লৈননা মার্কেতিং সিজন ২০২১-২২গীদমক খরিফ ক্রোপশিংগী এম.এস.পি.শিং হেনগৎহন্দুনা লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোক্কী মতি চাবা মমলশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি৷ লৌমীশিংদা মখোয়গী প্রদক্সন কোস্তকী মথক্তা ফংহনবা য়ারিবা শেনফম অসি বজ্রানা খ্বাইদগী ৱাংদুনা(৮৫%), উরদ(৬৫%) অমসুং তুরনা(৬২%)না মতুং ইল্লগনি হায়না পানরি৷ অতোপ্পা ক্রোপ মখলশিংগী ওইনদি, প্রদক্সন কোস্তকী মথক্তা লৌমীশিংদা ফংহনগদৌরিবা শেনফম অসি য়ামদ্রবদা ৫০% ওইরবা য়াই হায়না পানরি৷
লৌমীশিংনা থাউ মরুশিং, হৱাইশিং অমসুং কোর্স সেরিএলশিং হেন্না পাক চাওবা মফমশিংদা থাহন্নবা অমসুং দিমান্দ-সপ্লাইগী মরক্তা লৈরিবা ইম্বেলেন্স অসি চুমথোক্নবা খ্বাইদগী ফরবা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা অমসুং ফার্ম প্রেক্তিসশিং পাংথোক্তুনা এম.এস.পি.শিং রিএলাইন তৌননবা হৌখিবা চহি খরা অসিদা পুন্না হোৎনমিন্নখ্রে৷
অসিগীসু মথক্তা, ২০১৮দা সরকারনা লাওথোকখিবা অম্ব্রেলা স্কিম "প্রধান মন্ত্রী অন্নদাতা এয় সনরাক্স হান অভিয়ান' (পি.এম.-এ.এ.এস.ঐচ.এ.) না লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোক্কী মতিক চাবা মমলশিং অদু ফংহনবদা মতেং পাংলগনি৷ পাইলোত বেসিস্তা অম্ব্রেলা স্কিম অসিদা সব-স্কিম অহুম য়াওরি, মখোয়শিং অদুদি প্রাইস সপোর্ত স্কিম(পি.এস.এস.), প্রাইস দিফিসিয়েন্সী পেমেন্ত স্কিম (পি.দি.পি.এস.) অমসুং প্রাইভেৎ প্রোক্যোরমেন্ত অমসুং স্তোকিস্ত স্কিম(পি.পি.এস.এস.)নি৷
হৱাইশিং মরাং কাইনা পুথোক্নবগী পান্দম অমদা, অখন্নবা খরিফ স্ত্রাতিজী অমা খরিফ ২০২১ সিজন অসিদা চৎননবগীদমক শেম শাখ্রে৷ এরিয়া এক্সপান্সন অমসুং তুর, মূঙ্গ অমসুং উরদ হেন্না পুথোক্নবগী অকুপ্পা প্লান অমা শেমখ্রে৷ স্ত্রাতিজী অসিগী মখাদা, ফংলিবা হাই-য়িল্দিং বেরাইতীশিং(ঐচ.ভি.এস.শিং) মরু মখল পুম্নমক হেন্না পাক শন্না থাননবা লেম্না শেল অমতা লৌদনা য়েন্থোক্লগনি৷ অসিগুম্না থাউ মরুশিংসু, মিনি-কিৎশিংগী মওংদা খরিফ সিজন ২০২১ অসিগীদমক লৌমীশিংদা হাই-য়িল্দিং বেরাইতী মরু মখলশিং লেম্না য়েন্থোক্নবগী এম্বিসিয়র্স ওইবা প্লান অমা ভারত সরকারনা এপ্রুব তৌখ্রে৷ অখন্নবা খরিফ প্রোগ্রাম অসিনা অহেনবা হেক্তর লাখ ৬.৩৭রোম থাউ মরুশিং থারগনি অমসুং থাউ মরু ক্বিন্তল লাখ ১২০.২৬রোম অমসুং ক্বিন্তল লাখ ২৪.৩৬রোমগী মমল ওইগদবা চাবা য়াবা থাউ পুথোক্লবা য়াই৷