Prime Minister's Office
Prime Minister participates in the first Outreach Session of G7 Summit
12 JUN 2021 11:07PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the first Outreach Session of the G7 Summit today.
The session, titled ‘Building Back Stronger - Health’, focused on global recovery from the coronavirus pandemic and on strengthening resilience against future pandemics.
During the session, Prime Minister expressed appreciation for the support extended by the G7 and other guest countries during the recent wave of COVID infections in India.
He highlighted India's ‘whole of society’ approach to fight the pandemic, synergising the efforts of all levels of the government, industry and civil society.
He also explained India’s successful use of open source digital tools for contact tracing and vaccine management, and conveyed India's willingness to share its experience and expertise with other developing countries.
Prime Minister committed India's support for collective endeavours to improve global health governance. He sought the G7's support for the proposal moved at the WTO by India and South Africa, for a TRIPS waiver on COVID related technologies.
Prime Minister Modi said that today's meeting should send out a message of "One Earth One Health" for the whole world. Calling for global unity, leadership, and solidarity to prevent future pandemics, Prime Minister emphasized the special responsibility of democratic and transparent societies in this regard.
PM will participate in the final day of the G7 Summit tomorrow and will speak in two Sessions.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଥମ ଜି-7 ଆଉଟରିଚ୍ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
12 JUN 2021 11:07PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ପ୍ରଥମ ଜି-7 ଆଉଟ୍‌ରିଚ୍ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦେଇଛନ୍ତି । ସୁଦୃଢ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଫେରାଇ ଆଣିବା (Bring Back Stornger Health)ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଲୋଚନାର ଶୀର୍ଷକ ଥିଲା । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ କରୋନା କବଳରୁ ମୁକ୍ତ କରି ଭବିଷ୍ୟତର ମହାମାରୀରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ମାନସିକ ଦୃଢତା ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ପର୍କରେ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଅବସରରେ ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢେଇ ପାଇଁ ଭାରତକୁ ସହଯୋଗ କରିଥିବାରୁ ଗ୍ରୁପ-୭ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମୂହର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ସବୁ ସ୍ତର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ‘ସମୁଦାୟ ସମାଜ’ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମଣର ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଟିକାକରଣ ପ୍ରଣାଳୀର ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସଫଳ ପ୍ରୟୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଆଗ୍ରହୀ ଥିବା ଅନନ୍ୟ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ଅଭିଜ୍ଞତା ବିନିମୟ ଓ ଉତ୍କର୍ଷତା ବିନିମୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅବସ୍ଥାର ଉନ୍ନତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ସହଯୋଗ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶ୍ୱବାଣିଜ୍ୟ ସଂଗଠନ ନିକଟରେ କୋଭିଡ ସମ୍ପର୍କୀତ ବୈଷୟିକ କୌଶଳ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରୁପ-୭ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମୂହର ସହଯୋଗ ଲୋଡିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ ଭାରତ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା ମିଳିତଭାବେ ଦେଇଥିଲେ ।
ଆଜିର ବୈଠକରେ ‘ଏକ ପୃଥିବୀ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ’ ବାର୍ତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଭବିଷ୍ୟତର ଆସିବାକୁ ଥିବା ମହାମାରୀ ଦୂର କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଏକତା, ନେତୃତ୍ୱ, ସାମାଜିକ ବନ୍ଧନ ରକ୍ଷା ଆଦି ନିମନ୍ତେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରକ୍ଷା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ଆସନ୍ତାକାଲି ଗ୍ରୁପ-୭ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇଟି ଅଧିବେଶନରେ ଯୋଗଦେବେ ।