Ministry of Health and Family Welfare
Myths vs. Facts on COVID Vaccine
16 JUN 2021 1:01PM by PIB Delhi
There have been some social media posts regarding composition of the COVAXIN vaccine where it has been suggested that COVAXIN vaccine contains the newborn calf serum.
Facts have been twisted and misrepresented in these posts.
Newborn Calf Serum is used only for preparation/ growth of vero cells. Different kinds of bovine and other animal serum are standard enrichment ingredient used globally for vero cell growth. Vero cells are used to establish cell lines which help in production of vaccines. This technique has been used for decades in Polio, Rabies, and Influenza vaccines.
These vero cells, after the growth, are washed with water, with chemicals (also technically known as buffer), many times to make it free from the newborn calf serum. Thereafter, these vero cells are infected with corona virus for viral growth.
The vero cells are completely destroyed in the process of viral growth. Thereafter this grown virus is also killed (inactivated) and purified. This killed virus is then used to make the final vaccine, and in the final vaccine formulation no calf serum is used.
Hence, the final vaccine (COVAXIN) does not contain newborn calf serum at all and the calf serum is not an ingredient of the final vaccine product.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ଼ ଟିକା ସଂପର୍କୀତ ଶୁଣାକଥା ବନାମ ବାସ୍ତବତା
16 JUN 2021 1:01PM by PIB Bhubaneswar
କେତେକ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପୋଷ୍ଟ କରାଯାଇଛିଯେ କୋଭାକ୍ସିନ୍‍ ଟିକାରେ ନବଜାତ ବାଛୁରୀର ସେରମକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ଏହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପୋଷ୍ଟରେ ବାସ୍ତବ ତଥ୍ୟକୁ ବଦଳାଯାଇ ବିକୃତ ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
ବାସ୍ତବତା ହେଲା, ନବଜାତ ବାଛୁରୀର ସେରମ ଉପଯୋଗ କେବଳ ଭେରେ ସେଲ୍‍ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ହିଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଗୋଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପ୍ରାଣୀ ସେରମକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭେରୋ ସେଲ୍‍ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଥିବା ମାନକ ସଂବର୍ଦ୍ଧନ ଘଟକ ଭାବେ ଗ୍ରହଣୀୟ ହୋଇଆସୁଛି । ଭେରୋ କୋଷିକାଗୁଡ଼ିକର ଉପଯୋଗ କୋଷିକା ଜୀବନ ସ୍ଥାପନ କରିବା ନିମନ୍ତେ କରାଯାଇଥାଏ ଯାହା ଟିକା ଉତ୍ପାଦନରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ପଦ୍ଧତି ପୋଲିଓ, ରାବିଜ୍‍ ଏବଂ ଇନଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା ଭଳି ମହାମାରୀର ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକା ପାଇଁ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ଆସୁଛି ।
ଏହି ଭେରୋ ସେଲର ବିକାଶ ଘଟାଯିବା ପରେ, ତାକୁ ଜଳ ଓ ରାସାୟନିକ (ଯାହାବୈଷୟିକ ପରିଭାଷାରେ ବଫର ବୋଲି ସୁପରିଚିତ) ରେ ସଫା କରାଯାଇଥାଏ । ଏହାକୁ ନବଜାତ ବାଛୁରୀର ସେରମରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏପରି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନେକ ଥର କରାଯାଇଥାଏ । ଏହା ପରେ, ସେହି ଭେରୋ ସେଲକୁ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସହିତ ସଂକ୍ରମିତ କରାଯାଇଥାଏ ଯଦ୍ୱାରା ସେଥିରୁ ଭାଇରାଲ ଗ୍ରୋଥ୍‍ ହୋଇପାରିବ ।
ଭାଇରାଲ୍‍ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଭେରୋ ସେଲ୍‍ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଏହା ପରେ ସେହି ବିକଶିତ ଭୂତାଣୁକୁ ମରାଯାଇ (ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରାଯାଇ) ଶୁଦ୍ଧ କରାଯାଇଥାଏ । ଏହି ନିଷ୍କ୍ରିୟ ଭୂତାଣୁକୁ ହିଁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିମନ୍ତେ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇଥାଏ । ତେଣୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ କୌଣସି ନବଜାତ ବାଛୁରୀର ସେରମ୍‍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇନଥାଏ ।
ଏଥିପାଇଁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଟିକା (କୋଭାକ୍ସିନ୍‍)ରେ କୌଣସି ନବଜାତ ବାଛୁରୀର ସେରମ୍‍ ଆଦୌ ନାହଁ କିମ୍ବା ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ବାଛୁରୀର ସେରମକୁ ଏକ ଉପାଦାନ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉନାହିଁ ।