Prime Minister's Office
PM delivers Keynote address at the 5th edition of VivaTech
Stresses the need for insulating our planet against the next pandemic
During the pandemic digital technology helped us cope, connect, comfort and console: PM
Disruption does not have to mean despair, we must keep the focus on the twin foundations of repair and prepare: PM
The challenges our planet faces can only be overcome with a collective spirit and a human centric approach: PM
This pandemic is not only a test of our resilience, but also of our imagination. It is a chance to build a more inclusive, caring and sustainable future for all: PM
India is home to one of the world's largest start-up eco systems, India offers what innovators and investors need: PM
I invite the world to invest in India based on the five pillars of: Talent, Market, Capital, Eco-system and, Culture of openness: PM
France and Europe are our key partners, our partnerships must serve a larger purpose in service of humanity: PM
16 JUN 2021 4:28PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi delivered the keynote address at the 5th edition of VivaTech today via video conference. The Prime Minister was invited as a Guest of Honour to deliver the keynote address at VivaTech 2021, one of the largest digital and startup events in Europe, held in Paris every year since 2016.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that India and France have been working closely on a wide range of subjects. Among these, technology and digital are emerging areas of cooperation. It is the need of the hour that such cooperation continues to grow further. It will not only help our nations but also the world at large. Shri Modi mentioned Infosys providing tech support for the French Open tournament and collaboration involving French companies like Atos, Capgemini and India’s TCS and Wipro as examples of IT talent of the two countries serving companies and citizens all over the world.
The Prime Minister pointed out that where convention fails, innovation helps. During the pandemic, said the Prime Minister, digital technology helped us cope, connect, comfort and console. India's universal and unique bio-metric digital identity system - Aadhar - helped to provide timely financial support to the poor. “We could supply free food to 800 million people, and deliver cooking-fuel subsidies to many households. We in India were able to operationalise two public digital education programes- Swayam and Diksha - in quick time to help students”, the Prime Minister informed.
The Prime Minister praised the role of the start-up sector in meeting the challenge of the pandemic. The private sector played a key role in addressing the shortage of PPE kits, masks, testing kits etc. Doctors adopted tele-medicine in a big way so that some COVID and other non-COVID issues could be addressed virtually. Two vaccines are being made in India and more are in the development or trial stage. The Prime minister indicated that indigenous IT platform, Arogya-Setu enabled effective contact tracing. The COWIN digital platform has already helped ensure vaccines to millions.
The prime Minister said that India is home to one of the world's largest start-up eco systems. Several unicorns have come up in the recent years. India offers what innovators and investors need. He invited the world to invest in India based on the five pillars of: Talent, Market, Capital, Eco-system and, Culture of openness. The Prime Minister also stressed the strengths like, Indian talent pool, mobile phone penetration and Seven Seventy-Five million internet users, highest and cheap data consumption in the world and the highest use of social media to invite investors to India.
The Prime Minister also enumerated initiatives like state-of-the-art public digital infrastructure, five hundred and twenty three thousand kilometres of fibre optic network linking One hundred and fifty six thousand village councils, public wi-fi networks across the country. He also elaborated on efforts to nurture a culture of innovation. There are state-of-the-art innovation labs in Seven Thousand Five Hundred schools under the Atal Innovation Mission, the Prime Minister informed.
Talking about the disruption in different sector over the past year, the Prime Minister insisted that disruption does not have to mean despair. Instead, the focus should be kept on the twin foundations of repair and prepare. “This time last year, the world was still seeking a vaccine. Today, we have quite a few. Similarly, we have to continue repairing health infrastructure and our economies. We in India implemented huge reforms across sectors, be it mining, space, banking, atomic energy and more. This goes on to show that India as a nation is adaptable and agile, even in the middle of the pandemic” Said Shri Modi.
The Prime Minister also stressed the need for insulating our planet against the next pandemic. Ensuring we focus on sustainable life-styles that stop ecological degradation. Strengthening cooperation in furthering research as well as innovation. The Prime Minister called upon the start-up community to take the lead in working with collective spirit and a human centric approach to overcome this challenge. “The start-up space is dominated by youngsters. These are people free from the baggage of the past. They are best placed to power global transformation. Our start-ups must explore areas such as: Healthcare. Eco-friendly technology including waste recycling, Agriculture, new age tools of learning”, said the Prime Minister.
The Prime Minister emphasized that France and Europe are among India’s key partners. Referring to his conversations with President Macron, in summit with EU leaders in Porto in May, The Prime Minister said that digital partnership, from start-ups to quantum computing, emerged as a key priority. “History has shown that leadership in new technology drives economic strength, jobs and prosperity. But, our partnerships must also serve a larger purpose, in service of humanity. This pandemic is not only a test of our resilience, but also of our imagination It is a chance to build a more inclusive, caring and sustainable future for all,” concluded the Prime Minister.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভিভাতেক্কী ৫শুবা ইদিসনদা মরুওইবা ৱা ঙাংখ্রে
ঐখোয়গী মালেম অসিবু মথং লায়চৎ অমা লাকপদা ঙাকথোক্নবগী তঙাইফদবশিং লৌখৎনবা তকশিনখ্রে
লায়চৎ মনুংদা দিজিতেল তেক্নোলোজীনা ঐখোয়বু অৱাবা খাঙবদা, অমগা অমগা শম্নবদা, নুংঙাইহনবদা অমদি থেমজিনবদা মতেং পাংখি: পি.এম.
অয়েৎ অপনশিং অসি নিংহন্নবগী মরম অমদি ওইহনফম থোক্তে, মদুগী মহুত্তা ঐখোয়গী মীৎয়েং শেমজিনবা অমদি শেম-শাবা হায়বা য়ুম্বী অনিসিদা থম্বা তাই: পি.এম.
লাইচৎ অসি ঐখোয়না হান্নগী ফীভমদা অমুক হঞ্জিল্লকপগী চাংয়েং অমা ওইবখক নত্তনা ঐখোয়গী ৱাখল খনবগী চাংয়েং অমসু ওইরি। মসি হেন্না পুনশিল্লবা, অফবা অমদি পুম্নমক্কীদমক তুং কোইনা চৎকদবা তুংগী খুন্নাই অমা শেম্নবগী তাঞ্জা অমনি: পি.এম.
ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তার্ত-অপ ইকো সিস্তেমশিংগী মরক্তা অমা ওইরি, ভারতনা ইনোভেতরশিং অমসুং ইনভেস্তরশিংনা মথৌ তাবশিংদু পীরি: পি.এম.
ঐহক্না মালেম পুম্ববু হৈ-শিংবা, কৈথেল, শেল্লেপ, ইকো-সিস্তেম অমসুং পাম্বোম তিংথোকপগী মওং মতৌ হায়রিবা য়ুম্বী মঙাসিদা য়ুম্ফম ওইরগা ভারত্তা শেল থাদনবা পাউজেঞ্জরি: পি.এম.
ফ্রান্স অমসুং য়ুরোপ ঐখোয়গী মরুওইবা খোঙবুশিংগী মরক্তা অমনি, ঐখোয়গী খোঙবু অসিনা মীওইবা খুন্নাইসিদা হেন্না চাউব
16 JUN 2021 4:28PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীগী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ভিভাতেক্কী ৫শুবা ইদিসনদা মরুওইবা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীবু ২০১৬দগী হৌদুনা চহি খুদিংগী পাংথোকপা, য়ুরোপ্তা খ্বায়দগী চাওবা দিজিতেল অমসুং স্তার্তঅপকী থৌরম অমা ওইরিবা, ভিভাতেক ২০২১দা মরুওইবা ৱারোল পীনবা গেস ওফ ওনর ওইনা বার্তোন তৌরকখিবনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ভারত অমসুং ফ্রান্সনা হিরম কয়া অমদা য়াম্না নক্ননা থবক তৌমিন্নরক্লি। মখোয়গী মরক্তা, তেক্নোলোজী অমসুং দিজিতেলনা কোওপরেসন অসিগী মাংজিল থারিবা মফমনি। হায়রিবা অসিদা কোওপরেসন অসিবু মখা তানা চাওখৎপা পুরক্নবগী পুংফম অদু লাক্লে। মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বদা য়াম্না চাওবা মতেং ওইরগনি। শ্রী মোদীনা পনখি মদুদি ইনফোসিসনা ফ্রেন্স ওপন তুর্নামেন্তদা তেক্কী মতেং পীখি অমসুং অতোস, কাপজেমিনিগুম্বা ফ্রেন্সকী কম্পনীশিং অমসুং ভারতকী তি.সি.এস. অমসুং ৱাইপ্রোনা লৈবাক অনি অসিদা থবক তৌরিবা আই.তি. কম্পনী অনিগী হৈ-শিংবগী খুদম উৎতুনা শরুক য়ারি।
India and France have been working closely on a wide range of subjects.
Among these, technology and digital are emerging areas of cooperation: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) June 16, 2021
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কনভেন্সন্না ঙমলক্ত্রবা মতমদা ইনোভেসন্না মতেং পাংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, লায়চৎ মনুংসিদা দিজিতেল তেক্নোলোজীনা ঐখোয়বু অৱাবা খাঙবদা, অমগা অমগা শম্নবদা, নুংঙাইহনবদা অমদি থেমজিনবদা মতেং পাংখি। ভারতকী য়ুনিভর্সেল ওইরবা অমসুং অমত্তা ঙাইরবা বাইও-মেত্রীক দিজিতেল আইদেন্তিতী সিস্তেম ওইরিবা – আধার – অসিনা লায়রবশিংদা মতম চানা শেল-থুমগী ওইবা তেংবাং পীবা ঙম্লি। “ঐখোয়না মীওই মিল্লিয়ন ৮০০দা লেম্না চিঞ্জাক য়েনথোকপা ঙমখ্রে অমসুং য়ুম্থোং কয়া অমদা চাক-থোংনবা ফুইল সবসিদীশিং পীরি। ঐখোয়না ভারত্তা মীয়ামগী ওইবা মহৈ তম্বগী থৌরম অনি -স্বায়ম অমসুং দিক্সা-পীদুনা মহৈরোয়শিংবু য়াম্না থুনা মতেং পীবা ঙম্মি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি।‍
I believe - Where convention fails, innovation can help.
This has been seen during the COVID-19 global pandemic, which is the biggest disruption of our age: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) June 16, 2021
When I speak about innovation before the pandemic, I refer to the pre-existing advances which helped us during the pandemic.
Digital technology helped us cope, connect, comfort and console.
Through digital media we could work, talk with our loved ones and help others: PM
— PMO India (@PMOIndia) June 16, 2021
প্রধান মন্ত্রীনা লায়চৎ অসিগী অৱাবা থেংনবদা স্তার্তঅপ সেক্তরনা লৌরিবা থৌদাংশিংদা থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রাইবেৎ সেক্তরশিনা পি.পি.ই.কিতশিং, মাস্কশিং, তেস্তিং কিতশিং অসিনচিংবা অসি ৱাৎলকপা মতমদা মেনখৎপদা চাওরবা থৌদাং কয়া অমা লৌরি। দোক্তরশিংনা কোবিদ অমসুং অতৈ কোবিদ নত্তবা ইসুশিংদা ভর্চুএল ওইনা তেলে-মিদিসিনগী মতেং চাওনা লোরি। ভেক্সিন অনি ভারত্তা শাখ্রে অমসুং অতৈ অতোপ্পা কয়া অমসু চাংয়েং চৎথরি। ইরমদমগী ওইবা আই.তি.দা য়ুমফম ওইবা অরোগ্যা-সেতুনা মায় পাকনা কন্তেক্ত ত্রেসিং পাংথোকপা ঙম্লি। কোৱিন হায়রিবা দিজিতেল প্লেতফোর্ম অসিনা হান্ননা মিল্লিয়ন কয়া অমদা মতেং তৌখ্রে।
ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তার্ত-অপ ইকো সিস্তেমশিংগী মরক্তা অমা ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। হৌখিবা চহি খর অসিদা য়ুনিকোর্ন কয়া অমা থোরক্লি। ভারতনা ইনোভেতরশিং অমসুং ইনভেস্তরশিংনা মথৌ তাবশিংদু পীরি। হৈ-শিংবা, কৈথেল, শেল্লেপ, ইকো-সিস্তেম অমসুং পাম্বোম তিংথোকপগী মওং মতৌ হায়রিবা য়ুম্বী মঙাসিদা য়ুম্ফম ওইরগা ভারত্তা শেল থাদনবা মহাক্না পাউজেনখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী তেলেন্ত পুল, মোবাইল ফোন শিজিন্নরিবা অমসুং মিল্লিয়ন ৭৭৫ ইন্তরনেত শিজিন্নরিবা, মালেমদা খ্বায়দগী ৱাংনা অমসুং হোংনা দেতা শিজিন্নরিবা অমসুং সোসিএল মেদিয়া খ্বায়দগী হেন্না শিজিন্নরিবা অসিদা ভারত্তা ইনভেস্তর লাক্নবা পাউজেনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অহানবা ওইনা পায়খৎপা পব্লিক দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, ফাইবর ওপ্তিক নেতৱর্ক কিলোমিতর ৫২৩,০০০না খুঙ্গঙগী কাউন্সিল ১৫৬,০০০বু শম্নহল্লিবা, লৈবাক পুম্বগী ওইবা পব্লিক ৱাই-ফাই নেতৱার্ক অসিগী লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অমমতং ওইনা পনখি। মহাক্না ইনোভেসনগী চৎনবি অমা থম্নবা হোৎননবগী ৱাফমসু থমখি। অতল ইনোভেসন মিসনগী মখাদা স্কুল লিশিং তরেৎ চামঙাদা অনৌবা হৌদোকপা লেব লৈরি হানা মহাক্না পাউদমখি।
খিবা চহি খর অসিদা সেক্তর কয়াদা অয়েৎপা কয়া অমা লৈরিবা অসিদা অয়েৎ অপনশিং অসি নিংহন্নবগী মরম অমদি ওইহনফম থোক্তে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা কন্না হায়খি। মসিগী মহুৎতা ঐখোয়গী মীৎয়েং শেমজিনবা অমদি শেম-শাবা হায়বা য়ুম্বী অনিসিদা থম্বা তাই। “হন্দক্কী হৌখিবা চহি অসিদা, মালেম অসিনা ভেক্সিনগীদমক ঙাইনখি। ঙসিদি, খর খক্ত ঙাইরে। মসিগা মান্ননা ঐখোয়না হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন শেমগৎপা লেপত্রি। ঐখোয়না ভারত্তা মাইনিং, স্পেস, বেঙ্কিং, এতোমিক ইনর্জী অমসুং অতৈশিং অসিদা য়াম্না চাওনা শেমগৎনবা হোৎনরি। মসিনা তাকপদি ভারত অসি জাতি অমা ওইনা লায়চৎ মনুং ফাওবদা ফিভমগা মতুং ইন্না চুশিন্নবা অমসুং য়াম্না থুনা খঙজিনবা ঙম্মি” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মালেম অসিদা মথং লায়চৎ লাকপদা ঙাকথোক্নবগী মরুওইবা লৌদুনা হায়খ্রে। অকোইবগী খল কাইথরক্লিবা অসি কন্দুনা তুং কোইনা অফবা পুন্সি মহিং অমগী পান্দম থমগদবনি। রিসর্স লোয়ননা অনৌবা পুথোকপা অসি মখা তানা চৎথদুনা কোওপরেসনগী মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্তকী কাংলুপশিংদা পুন্না হোৎনমিন্নবগী ৱাখল্লোন অমদি মীওইবগী ওইবা লম্বী পরিংদা চঙশিল্লবখক্তদা মায়োক্নবা ঙমগনি হায়না হায়খি। “স্তার্তকী মফমশিং অসি নহানা ঙম্না কল্লি। মখোয়শিং অসি হৌখিবা পুন্সিগী পোৎলুম কয়ানা পুনশিনদ্রিবা মীওইশিংনি‍। মখোয়শিং অসি মালেমগী ওইনা অওনবা পুরক্নবগীদমক মফম চানা লৈরবা মীওইশিংনি‍। ঐখোয়গী স্তার্ত-অপশিংনা হকশেল, ফত্ত-হৌদি রিসাইকল তৌবা য়াওনা মহৌশাগী চুনবা তেক্নোলোজী, লৌউ-শিংউবা, অনৌবা মতমগী তমশিনবগী খুৎলায়নচিংবা হীরমশিংদা চঙশিনবা মথৌ তাই‍”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
ফ্রান্স অমসুং য়ুরোপ ঐখোয়গী মরুওইবা খোঙবুশিংগী মরক্তা অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা য়াম্না মরুওইনা হায়খি। পোর্তোদা মেদা পাংথোকখিবা ই.য়ু. লুচিংবশিংগী অৱাংবা থাক্কী মীফমদা প্রসিদেন্ত মাক্রোনগা মহাক্কা ৱারী শান্নখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি দিজিতেলগী খোঙবু, স্তার্তঅপতগী ক্বান্তম কম্প্যুতিং ফাওবা, অসিদা মরুওইবা পীবা হেনগৎলক্লি। “অনৌবা তেক্নোলোজীদা লমজিংবনা শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল, থবক পীবা অমদি নুংঙাই য়াইফবা হেনগৎহল্লি হায়বসি পুৱারীনা তাক্লি‍। অদুবু ঐখোয়গী খোঙবু অসিনা মীওইবা খুন্নাইসিদা হেন্না চাউবা পান্দম অমদি ফংহনবা তাই‍। লাইচৎ অসি ঐখোয়না হান্নগী ফীভমদা অমুক হঞ্জিল্লকপগী চাংয়েং অমা ওইবখক নত্তনা ঐখোয়গী ৱাখল খনবগী চাংয়েং অমসু ওইরি‍। মসি হেন্না পুনশিল্লবা, অফবা অমদি পুম্নমক্কীদমক তুং কোইনা চৎকদবা তুংগী খুন্নাই অমা শেম্নবগী তাঞ্জা অমনি”, হায়দুনা প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনখি।‍